你有多久沒吃過台灣菜呢🥺,忽然好懷念台灣的味道,所以最近去元朗的木玥巷吃台式料理啦。餐廳由前半島酒店嘉麟樓廚師和調酒師主理👨🏻‍🍳,曾經品嚐過一次,覺得質素不錯,因此再訪啦~ 「 蟹肉金絲炒新竹米粉🥢 $92 」 向來很愛吃新竹米粉🥰,這𥚃的米粉炒得入味又乾身,配上大量蟹肉、瑤柱和少量芽菜,味道更佳。 「 黯然銷魂安格斯滷肉飯🍖 $86 」 滷肉飯牛肉版!!! 滷肉與米飯的比例基乎一比一😨,份量相當慷慨。滷肉醬汁濃稠,味道濃香,也不錯。 「 鹽酥雞🍗 $46 」 必點的鹽酥雞,約有7大塊,份量十足。雞塊厚肉鹹香,炸皮香脆,即使放涼後依然美味。 「 金沙抹茶奶泡🍵$32 & 招牌水果茶🍊$38」 🗝#元朗 媽橫路9號富來花園地下17-18號舖🗝#屯門 井財街7號力生大廈地下4-5號舖

餐廳由前半島酒店嘉麟樓廚師調酒師主理👨🏻‍🍳,曾經品嚐過一次,覺得質素不錯,因此再訪啦~

「 蟹肉金絲炒新竹米粉🥢 $92 」

「 黯然銷魂安格斯滷肉飯🍖 $86 」

「 鹽酥雞🍗 $46 」

「 金沙抹茶奶泡🍵$32 & 招牌水果茶🍊$38」

🗝#元朗 媽橫路9號富來花園地下17-18號舖
🗝#屯門 井財街7號力生大廈地下4-5號舖
2022-03-27
太耐冇去台灣 好掛住台灣嘅地道美食啊🫠推介🦀蟹肉金絲炒米粉 用台灣新竹米粉拌蛋炒至金黃色炒至乾身唔油膩 口感爽彈拌入大量蟹肉絲 蟹肉keep到juicy 黯然銷魂安格斯滷肉飯🐮有驚喜滷肉改用安格斯牛 比一般滷肉飯更特別口感冇咁油膩之餘 安格斯牛肉味濃以泡菜、菠菜、太陽蛋作伴菜蛋黃撈安格斯滷肉飯🤤口感豐富 好好味啊唔少得台灣地道鹽酥雞🐥炸皮較薄 炸至香脆鬆軟 鹹香味十足木玥黃金水果茶好大杯啊~鳳梨味道唔會有死甜味非常解渴
太耐冇去台灣 好掛住台灣嘅地道美食啊🫠

推介🦀蟹肉金絲炒米粉
用台灣新竹米粉拌蛋炒至金黃色
炒至乾身唔油膩 口感爽彈
拌入大量蟹肉絲 蟹肉keep到juicy

黯然銷魂安格斯滷肉飯🐮有驚喜
滷肉改用安格斯牛 比一般滷肉飯更特別
口感冇咁油膩之餘 安格斯牛肉味濃
以泡菜、菠菜、太陽蛋作伴菜
蛋黃撈安格斯滷肉飯🤤口感豐富 好好味啊

唔少得台灣地道鹽酥雞🐥
炸皮較薄 炸至香脆鬆軟 鹹香味十足

木玥黃金水果茶好大杯啊~
鳳梨味道唔會有死甜味
非常解渴

2022-03-28 40 瀏覽
這次跟朋友去到朗屏覓食,這裡已有不少小店進駐,無論餐廳或咖啡店也有不少選擇🤩。今次去了一家吃台灣菜的 由屯門虹橋開到朗屏。環境以木系裝修為主,座位有餐桌和高枱選擇😁。-💥木玥黃金水果茶 HKD$38,這個材料滿滿的水果茶賣相吸引,用鳳梨汁及百香果汁配茶底製成。飲品味道酸酸甜甜的很開胃,茶底味道清香😚。還有水果可吃,令到口感更豐富🤤。-💥玫瑰可可鮮奶 HKD$32,這杯飲品賣相雖然平凡,但味道挺特別的,面頭有忌廉和玫瑰花花瓣做裝飾😎。可可味道濃郁,味道不會太甜。玫瑰味是慢慢散發出來,與朱古力味道挺特別的🙈。-💥木玥鹽酥雞飯 HKD$62,鹽酥雞金黃色的賣相很吸引,而且大大件😍。雞肉做到外脆內軟的口感,外皮酥脆不油膩。味道帶點咸味,配著酸酸的醬汁更惹味🤤。跟餐小吃是雲耳絲,口感爽脆味特別。-💥麻辣鴨血寛粉 HKD$68,這個味道很香,鴨血大大件份量十足,另有蜂巢豆腐拌著,口感煙韌入味。鴨血口感煙韌嫰滑,大大啖吃很有滿足感😍。湯底味道濃郁不咸,味道帶點辣味,感覺是微辣容易入口。-💥蜂蜜冰烤地瓜 HKD$42,賣相有點像黃薑🤣,看似普通地瓜的模樣,吃的時候就知道分別了。拍照後放了一陣子,口感仍

💥蜂蜜冰烤地瓜 HKD$42,賣相有點像黃薑🤣,看似普通地瓜的模樣,吃的時候就知道分別了。拍照後放了一陣子,口感仍是冰冷透心涼的感覺😆。清甜的蜂蜜,拌著香甜軟糯的地瓜,原來是很配合的。
2022-03-28
15 分鐘 (堂食)
1K
2022-03-26 35 瀏覽
去開朗屏買糧順路黎左木玥巷食午餐落住雨個街市都仲係好多人但餐廳就唔算多一半滿坐唔使等位🦆麻辣鴨血寬粉鴨血有幾大舊鹹鹹地幾正仲有啲蜂巢豆腐添寬粉有咬口唔過淋麻辣湯底夠香夠麻好惹味唔覺唔覺飲哂碗湯添🐓鹽酥雞飯鹽酥雞大大塊有咬口炸得酥香啱啱好滷肉飯肉丁肉汁比例平均香口唔油膩🐖台灣雙色腸有原味同墨魚腸原味台灣腸煙韌多汁甜甜地又香口墨魚腸入面有花枝粒口感彈牙帶鮮味🍊木玥柳橙汁水果茶超大杯仲有唔少水果酸酸甜甜咁茶底仲好香添🍵金莎抹茶奶泡抹茶味濃奶泡厚身綿滑個人覺得偏甜少少但都係好好飲嘅食得超飽想食台灣野不妨黎呢間喎
去開朗屏買糧順路黎左木玥巷食午餐

但都係好好飲嘅

食得超飽
想食台灣野不妨黎呢間喎
2022-03-26 22 瀏覽
生活總要取個平衡,個半月無出街食飯,放係時候出一出街善待自己!今次來到朗屏木玥巷品台灣菜,友人話幾好,當然唔可以錯過啦。以為來食日本餐廳,門面有點和風設計,兩邊落地玻璃。好彩早到,有位唔曬等,這裡環境幾舒適。友人介紹之下,點左兩主食一小食。鹽蘇雞一上檯,雙眼發光,香噴噴,唔等啦,即刻來一口雞,外層香脆唔厚,內裡肉質嫩滑,感覺每塊都係食緊雞腿🍗。蟹肉金絲炒新竹米粉伴豆腐小蝶賣相好靚,米粉呈金黃,炒得乾身,蟹肉碎碎內藏米粉,份量足,性價比高。古早醬油蝦仁炒飯蝦仁都幾大隻,飯粒細嫩,飯粒面上伴有青菜粒,分外清香。木玥黃金水果茶和木玥柳橙汁水果茶高身杯盛載,水果新鮮,所以喝起來味道好極了。整體而言,開心滿足的午餐,可以邊品嘗美食又可以聽到台灣的歌曲。

今次來到朗屏木玥巷品台灣菜,友人話幾好,當然唔可以錯過啦。

友人介紹之下,點左兩主食一小食。

鹽蘇雞

蟹肉金絲炒新竹米粉伴豆腐小蝶

古早醬油蝦仁炒飯
蝦仁都幾大隻,飯粒細嫩,飯粒面上伴有青菜粒,分外清香。

木玥黃金水果茶和木玥柳橙汁水果茶
高身杯盛載,水果新鮮,所以喝起來味道好極了。

2022-03-25 33 瀏覽
我自己元朗長大的, 所以兒時一向都有媽媽帶我在元朗行街買餸煮飯, 到大左雖然已搬了出市區,但我都對元朗有一種熟悉的感覺,元朗平價美食太多,近來更有新特色菜餐廳進駐,最近我入元朗在媽橫路附近見到一間台灣餐廳,餐廳以木系顏色為主,裝潢設計舒服,所以入去幫襯,午餐價格合理,我們分別點了皇牌紅燒牛肉麵 以及木玥鹽酥雞飯!紅燒牛肉麵大大塊而且真係好冧又入味,好有台灣風味,絕對比得上我在台灣地道台食到的,新鮮又沒有味精,連同紅白蘿蔔一齊食好滋味!木玥鹽酥雞飯炸得剛剛好,雞塊外肥內仍鮮嫩可口,保留到肉汁,同樣大大塊呢!配以特色飲品的玫瑰🌹可可和冬瓜茶 ,好像在台灣的感覺啊!

紅燒牛肉麵

木玥鹽酥雞飯

配以特色飲品的玫瑰🌹可可和冬瓜茶 ,好像在台灣的感覺啊!

木玥巷 黯然銷魂安格斯滷肉飯 $86台式滷肉一般用半肥瘦豬肉, 呢度改用左安格斯牛肉, 相對無咁油膩. 牛肉味唔算好濃, 調味都恰好. 肉質似牛腩, 欣賞都有加一點類似牛筋咁令口感無咁單調. 上面有煎蛋, 我個塊蛋黃有點流走左🤣仲有d 泡菜、菠菜. 有點台灣菜fusion韓國拌飯感覺😆 用左珍珠米, 大大碗味道唔錯嘅鹽酥雞 $48鹽酥雞份量唔少, 雖然炸粉唔算薄, 但炸得好酥脆鹹香, 配合一邊柚子醬減低油膩感木玥招牌水果茶 +$28用左西柚同百香果, 超級大杯其實夠2人share.
木玥巷

黯然銷魂安格斯滷肉飯 $86

鹽酥雞 $48

木玥招牌水果茶 +$28
用左西柚同百香果, 超級大杯其實夠2人share.

外賣送餐
  • 黯然銷魂安格斯滷肉飯
2022-03-25 28 瀏覽
元朗台灣菜木玥巷 用餐體驗非常好週末又再次去到元朗覓食 今次去咗朗屏站附近嘅名氣台式餐廳據聞餐廳店主之前曾在半島嘉麟樓擔任廚師 今次試過之後 我嘅評價係 餐廳將一啲看似平凡嘅菜式加咗心機去整 我會想再encore😋環境方面 近玻璃窗坐位比較窄 未必坐得好舒服 但小店整體環境乾淨企理🐣中午定食 鹽酥雞飯$62定食跟開胃小食 芝麻油菇菌 主菜鹽酥雞份量多 有6大件 每一件都好大件 但我比較prefer一口大小🤣鹽酥雞表皮炸得酥脆鹹香 配合埋柚子醬 無油膩感鹽酥雞調味不會太咸 味道啱啱好 🍍中午定食 鳳梨糖醋咕嚕肉飯$72咕嚕肉外皮炸得酥脆 肉質口感紮實 豬肉不會太肥膩配菜有紅椒 青椒 菠蘿 咕嚕肉的精萃係醬汁 甜酸醬汁偏甜 掛汁又好食🐮白飯轉安格斯滷肉飯 +$10台式滷肉一般係用肥豬肉而今次係安格斯滷肉飯 牛味濃郁 比起以往的豬肉滷肉飯我更鍾意安格斯滷肉飯無左好油膩既感覺 超好食 我大推小店親民既價錢同高質既食物我真係會再去食❤️木玥巷元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖
元朗台灣菜木玥巷 用餐體驗非常好

我真係會再去食❤️

木玥巷
元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖
2022-03-20 28 瀏覽
#黃店🇭🇰元朗-木玥巷呢一間係係屯門好出名嘅黃店🥰係食台灣菜~今次咁啱去開元朗又知嗰度有間分店 就去食下 聽聞呢間舖頭係由幾位前半島大廚坐鎮㗎 絕對係吸引大家去試嘅一大賣點🫶🏻同埋價錢都算親民~⍗ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈⍗👅木玥鹽酥雞飯(⭐️9/10) $62一嚟到就感覺到佢好有誠意,有一小碟配菜俾我開胃😋~之前見到其他人介紹 我發現咗原來佢次次配菜都有機會唔同㗎 好有心思🫶🏻另外,鹽酥雞飯仲有個醬汁配俾我~欣賞佢分開個醬汁上 咁樣鹽酥雞就唔會林晒 同埋可以根據自己嘅喜好加汁🤙🏻鹽酥雞大大份 食落完全唔會有油膩感 而且超級脆 啖啖肉 絕對唔會話好乾身 仲有上枱俾我影咗一陣相都仲係熱辣辣㗎👻而個醬汁係酸酸甜甜嘅味道 好特別~~成個飯我都好滿意又飽肚👍🏻有下次👍🏻👍🏻👍🏻⍗ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈⍗🎏地址: 木玥巷 (元朗)1.元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖2.屯門井財街7號力生大廈地下4-5號舖#hkig #foodie #hkfoodblogger#likeforfo
#黃店
🇭🇰元朗-木玥巷

👅木玥鹽酥雞飯(⭐️9/10) $62

🎏地址: 木玥巷 (元朗)
1.元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖
2.屯門井財街7號力生大廈地下4-5號舖

#hkig #foodie #hkfoodblogger#likeforfollow #likeforlikeback #香港 #followforfollow #food #yummy#likeforfollow #followme #eat #食好西 #吃貨 #likeforlikes #blogger #hkfollows #元朗 #元朗美食 #元朗黃店 #木玥巷 @wooderful.restaurant

按一按👇🏻可以看回我們所有的香港好西🤗
#lg_屯門 #lg_元朗
#艾粒黃店
  • 鹽酥雞飯
2022-03-18 17 瀏覽
美食多多嘅元朗,開咗一間由前半島酒店嘉麟樓廚師及調酒師主理的台日 fusion 菜,相信食物和品質相對地高。菠蘿糖醋咕嚕肉(🌟87.66/100)💲72午市套餐會連一個小食,今次係凍海帶,甜甜的好爽口,味道有啲似綠豆沙內嘅海帶。到主食喇!呢度嘅菠蘿糖醋咕嚕肉有別於中式酒樓,味道偏甜,食唔到酸味,但值得一讚嘅菠蘿絕對唔係罐頭菠蘿🍍係新鮮嘅菠蘿👍🏻咕嚕肉總共有8塊,外皮好脆但偏硬身,肉質好實🙃
美食多多嘅元朗,開咗一間由前半島酒店嘉麟樓廚師調酒師主理的台日 fusion 菜,相信食物和品質相對地高。

菠蘿糖醋咕嚕肉(🌟87.66/100)💲72
2022-03-17 19 瀏覽
木玥巷係屯門好有人氣,每次經過都見到要等位知道元朗開左 就要去試下木玥招牌紅燒牛肉麵 $96 我認為牛肉麵最重要一定係個湯底, 木玥巷既湯偏向深啡色, 但味道唔會話好濃, 加上白蘿蔔既鮮甜味滲透湯頭內, 飲完都唔會話好渴而配料就有牛展, 牛筋, 紅蘿蔔,白蘿蔔,豬肉片,豆卜豆卜浸湯, 吸收牛肉湯, 好好味鹽酥雞 $46整體唔算太突出, 有酥香感,唔算太乾, 炸粉略縑厚左小小
木玥巷係屯門好有人氣,每次經過都見到要等位
知道元朗開左 就要去試下

木玥招牌紅燒牛肉麵 $96
而配料就有牛展, 牛筋, 紅蘿蔔,白蘿蔔,豬肉片,豆卜
豆卜浸湯, 吸收牛肉湯, 好好味

鹽酥雞 $46
整體唔算太突出, 有酥香感,唔算太乾, 炸粉略縑厚左小小
2021-12-30
2022-02-18 37 瀏覽
前半島酒店廚師開嘅台灣菜台灣牛肉麵個湯底好清甜☺️☺️☺️但唔算太濃郁同突出有好大件紅蘿蔔同蘿蔔好淋好清甜而且無渣😋炸豆腐串可以浸完湯再食幾特別整體而言不過不失
前半島酒店廚師開嘅台灣菜
炸豆腐串可以浸完湯再食
幾特別
整體而言不過不失
2022-02-11 42 瀏覽
依家木玥巷人氣好似好勁咁專登走來試一試嚟到環境都幾好令人好舒服叫咗個午市套餐 紅燒牛肉麵 $68成碗麵睇落好豐富湯嘅味道幾濃郁肉質都唔差,份量適中叫個套餐可以加配特飲 $28 我就叫咗金莎抹茶奶泡 (原價$32)杯嘢飲唔算大杯味道幾好幾重綠茶味但係上邊嘅cream好快溶流晒落嚟搞到好污糟嘅感覺另外仲叫咗個小食鹽酥雞 $36每舊鹽酥雞都幾大嚿下一上枱香噴噴食落卜卜脆整體來講呢間嘢都真係幾唔錯,嘢食質素比想像中好
依家木玥巷人氣好似好勁咁
專登走來試一試
嚟到環境都幾好令人好舒服

叫咗個午市套餐 紅燒牛肉麵 $68

成碗麵睇落好豐富
湯嘅味道幾濃郁
肉質都唔差,份量適中

叫個套餐可以加配特飲 $28
我就叫咗金莎抹茶奶泡 (原價$32)

杯嘢飲唔算大杯
味道幾好幾重綠茶味
但係上邊嘅cream好快溶
流晒落嚟搞到好污糟嘅感覺

另外仲叫咗個小食
鹽酥雞 $36

每舊鹽酥雞都幾大嚿下
一上枱香噴噴食落卜卜脆

整體來講呢間嘢都真係幾唔錯,嘢食質素比想像中好

• 紅燒牛肉麵
2022-02-10 49 瀏覽
朗屏轉角有間好有feel ge台灣野裝修簡約,輕輕鬆鬆係約fd吹水好地方~👍我叫左個lunch set 加款小食~蟹肉金絲炒新竹米粉😋真係食到啖啖蟹肉~加埋淡淡蛋香味覺得淡味再加埋店舖辣椒油即刻好野味! 又係另一種風味~跟餐加$28配特飲木玥招牌水果茶❤ 西柚+百香果好大杯,好有睇頭🤩🤩酸酸地好開胃,岩晒坐係度慢慢飲~小食叫左 “推介“ 鹽酥雞😋好酥脆,就算放耐左都唔會變淋~香得黎又唔會好鹹感覺又唔會好熱氣wo👍果然係推介🤩
朗屏轉角有間好有feel ge台灣野
裝修簡約,輕輕鬆鬆
係約fd吹水好地方~👍
我叫左個lunch set 加款小食~

蟹肉金絲炒新竹米粉😋
真係食到啖啖蟹肉~
加埋淡淡蛋香味
覺得淡味再加埋店舖辣椒油
即刻好野味! 又係另一種風味~

跟餐加$28配特飲
木玥招牌水果茶❤ 西柚+百香果
好大杯,好有睇頭🤩🤩
酸酸地好開胃,岩晒坐係度慢慢飲~

小食叫左 “推介“ 鹽酥雞😋
好酥脆,就算放耐左都唔會變淋~
香得黎又唔會好鹹
感覺又唔會好熱氣wo👍
果然係推介🤩

2022-01-21
下午茶
  • 紅燒牛肉麵
2022-02-08 48 瀏覽
雖然話小朋友食呢d無益, 唔健康 等等等等 所有健康既說話以上說法我通通都 深深明白 但對我黎講⋯ 佢肯主動自己食肉就係一切🥺 Luca 食既係必食 :鹽酥雞定食 其實我覺得下次我哋應該一個餐兩份食~份量好足呀!雞有多飯又多~外面鬆脆、 入面好嫩既雞肉媽媽叫左個麻辣鴨血寬粉我超鐘意呀~ 其實佢唔算好辣~ 但係真係好入味同仔仔一齊, 必叫炸蕃薯條~ 健康過炸薯條啦~ 又甜又健康飲品~仔仔飲既係橙汁水果茶媽媽就叫左杯台灣手搖焦糖咖啡
雖然話小朋友食呢d無益, 唔健康 等等等等
所有健康既說話
以上說法我通通都 深深明白
但對我黎講⋯ 佢肯主動自己食肉就係一切🥺

Luca 食既係必食 :鹽酥雞定食

其實我覺得下次我哋應該一個餐兩份食~
份量好足呀!雞有多飯又多~
外面鬆脆、 入面好嫩既雞肉

媽媽叫左個麻辣鴨血寬粉
我超鐘意呀~ 其實佢唔算好辣~ 但係真係好入味

同仔仔一齊, 必叫炸蕃薯條~
健康過炸薯條啦~ 又甜又健康

飲品~