2022-06-04 47 瀏覽
朋友喺朗屏返工,今次就特登去咗搵佢食晏。我哋一個叫咗兩個午市定食同埋一份小食。紅燒牛肉麵佢配左一小份滷水豆腐同埋一小疊酸菜。我想講嗰個豆腐佢真係超級好食😆,佢比平時食嘅豆腐實淨但係有好彈牙好入味!本身想另外打包一份豆腐走,但係小食上面又冇佢份😭,希望佢哋會考慮加佢入menu 啦!講返個紅燒牛肉麵先,佢用咗牛展,好入味好好食,又唔會好難咬開。佢嘅面係偏淋少少,湯底好濃牛味,但係又唔會好甜,幾好。蟹肉金絲炒新竹米粉呢個唔止米粉份量多,佢嘅蟹肉份量都好多!人哋出面嗰啲蟹肉少到見唔到,佢啲蟹肉就啖啖肉,而且佢仲加咗瑤柱落去炒,所以好夠鮮味。鹽酥雞呢個鹽酥雞份量十足,粒粒都超大粒🤣,不過好彩係大粒嚟入面啲肉又唔會好乾,仲係好Juicy,唔怪之得咁多人點啦。白桃桂花烏龍叫咗兩杯特飲,呢一款就無糖嘅好清新,亦都好香白桃味。白桃寒天多多朋友就叫咗呢一款,甜味好夠,加埋啲寒天一齊食好消暑,而且個杯真係好可愛!呢間真係強烈推薦,住喺朗屏嘅朋友如果有鍾意食台灣菜一定要黎試吓!

蟹肉金絲炒新竹米粉

白桃桂花烏龍
叫咗兩杯特飲,呢一款就無糖嘅好清新,亦都好香白桃味。

白桃寒天多多

2022-06-02 24 瀏覽
💥高汁台灣野📍木玥巷|朗屏📍人均消費 $ 1 X X#CL朗屏 #CL四圍食 #CL台灣野⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️今日放假又入元朗,去左呢間朋友介紹既人氣台灣野,估唔到晏晝都咁爆💟鹽酥雞係即叫即整嘅鹽酥雞呀😍比起平時嘅香香雞呢個係大嚿好多,可以為一舊等於三舊😂最特別係呢度有再加一個柚子醬食落去冇咁肥膩🤩加分👍🏻💟黯然銷魂安格斯滷肉飯一黎就見到面頭有隻窿邊蛋🍳比起用豬肉呢個安格斯牛充滿牛味🐮值得一試💟干貝醬海鮮炒飯好耐無食炒飯💗叫左呢個🍲炒飯炒得好乾身,仲有大量海鮮呀蝦就基本啦😝仲有帶子粒、乾瑤柱☺️份量超足夠💟 招牌水果茶、黃金水果茶🥭估唔到係超超大杯🔥兩個既base都有西柚同熱情果,招牌就會係跟茶底黃金就係菠蘿🍍冇特登叫少甜但係佢嘅甜度係啱啱好✨酸甜酸甜就哂開胃😋好正👍🏻🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌕🌗性價比🌕🌕🌕🌕🌕回頭率🌕🌕🌕🌕🌑(五粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥高汁台灣野

📍木玥巷|朗屏
📍人均消費 $ 1 X X

#CL朗屏 #CL四圍食 #CL台灣野

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️

💟鹽酥雞

💟黯然銷魂安格斯滷肉飯

💟干貝醬海鮮炒飯

💟 招牌水果茶、黃金水果茶🥭

🤟🏻不負責任點評
好味道🌕🌕🌕🌕🌗
性價比🌕🌕🌕🌕🌕
回頭率🌕🌕🌕🌕🌑
(五粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2022-06-01 40 瀏覽
之前weekend 見好多人排所以試下,一入去成渣店員企晒喺門口圍住,但又唔係講歡迎光臨之類,你眼望我眼左陣先帶位…怪…我早收工6點鬆d天都未黑己到。我二人食,店員叫我坐高枱但我腳痛上唔到,佢就點左我去角落頭二人枱….明明有勁多吉枱…不過算,佢可能驚我食得耐之後多人。點知坐底見附近都有二人坐四人枱闊落好多。仲要我坐張凳後係牆,無位比我拉後張凳,佢凳邊又有d凸起,坐入去同走時就住攝出黎,腳痛住仲要咁真係高難度…同埋唔知係咪角落頭關係感覺有d污糟,但明明係新開無耐…叫左紅燒牛肉麵($98)同安格斯滷肉飯($88)….個飯居然有泡菜d滷肉都唔夠台式同太碎,唔台唔韓似茶記飯…個麵有肥牛,牛𦟌,牛筋,肥牛呢下又係唔係好台feel咁…我鐘意食d牛肉同牛筋一體焾焾地嗰隻,但佢唔係所以唔係好啱我。仲要食到一大半發現條蟲,好在完整唔係咬左半….但見到佢之後就覺得肚痛了,雖然明白出面食好多時都係咁好難完全避免不過都…..野飲叫左杯白桃多多,好酸好澀仲好多泡睇落似咖啡多d…..全餐我覺得最好食係個前菜個甜甜地核桃…

同埋唔知係咪角落頭關係感覺有d污糟,但明明係新開無耐…

野飲叫左杯白桃多多,好酸好澀仲好多泡睇落似咖啡多d…..

全餐我覺得最好食係個前菜個甜甜地核桃…

核桃
2022-05-26 116 瀏覽
路途遙遠咁入咗元朗,發覺某啲部分都真係幾鄉村下🤡。食咗木玥巷,應該係分店嚟嘅,屯門果間係元祖。🍜紅燒牛肉麵 $68食台灣野好似就應該要食牛肉麵 🤣🤣,餐廳又話係自己招牌,咁就揀咗呢個啦。🍲個湯底係同平時唔同,唔油膩唔係好濃,有淡淡嘅藥膳味,感覺有幾多層次,唔單調。粗身嘅麵煙煙韌韌幾好🍜,係我鍾意果種。但因為湯底係淡淡嘅,配搭粗身嘅麵唔係好夾🤓,個湯要濃味嘅先啱。牛肉好多好軟淋,唔係特別出色,不過一定夠飽🤡。蘿蔔清甜正嘅👍🏻。整體可以,但唔覺得係必食。🐣鹽酥雞 $46散叫咗一份鹽酥雞,因為好多人話好,又係menu到係唯一有寫住‘推介’嘅小食。真係好好味😋,個皮炸到好酥脆,熱辣辣🔥,入面嘅雞肉依然好嫩滑好多肉汁,夾埋個柚子汁食超正❗️❗️❗️🌶麻辣鴨血寬粉 $68有驚喜🥰,朋友叫嘅,試咗少少。好正呀啲鴨血同寬粉,兩個都滑嘟嘟,因為係麻辣,重口味正🤣🤣。小弟唔食得辣都食到,我諗唔係好啱果啲要求好麻辣嘅食客🧐🧐🧐🍹白桃桂花烏龍清茶 $36無叫到多人叫嘅水果茶真係伏咗😂,好淡,茶味🍵同白桃味都唔見得好出。🍹黑糖苿莉花茶冬瓜茶 $36朋友叫嘅,試過吓黑糖味好出,朋友力讚。***平日唔駛加一,星期六日同公

🍜紅燒牛肉麵 $68

🐣鹽酥雞 $46

🌶麻辣鴨血寬粉 $68

🍹白桃桂花烏龍清茶 $36
白桃桂花烏龍清茶

🍹黑糖苿莉花茶冬瓜茶 $36
朋友叫嘅,試過吓黑糖味好出,朋友力讚。

***平日唔駛加一,星期六日同公眾假期要。

💁🏻‍♀️服務可以,睇得出侍應有努力,但略嫌有啲經驗唔足,有少少嘢搞錯。可以改善下。

🌟如果就腳都可以試下,但唔覺得要特登去食,因為食物水準唔係超班,環境普通無得打卡又有啲逼🤓。不過價錢係幾實惠,而且味道唔錯。
2022-05-24
麻辣鴨血寬粉
小編今日行經朗屏咁啱想食嗰間無開,而行經見呢間裝潢唔錯👀。上網發現呢間餐廳有兩間分店,其中一間就係元朗呢間,既然又未諗到食咩就不如試下啦,希望有驚喜🤓。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈紅燒牛肉麵 $68套餐入面有酸菜,豆腐乾作配菜,牛肉有數塊,幾厚身,牛肉香味亦每啖都食得到🤔,亦有少少滷水汁味道,碗麵入面有1大件白蘿蔔同1大件紅蘿蔔😋,湯底唔算太濃,清清淡淡牛肉味。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈鹽酥雞 $46每一件都好大塊, 眼睇一共有6-7塊多✨,另外配上柚子汁,味道帶甜。小編覺得就咁食鹽酥雞都足夠味,不過想味道多啲層次,建議可以點下。炸雞肉嫩唔算差,入口軟熟,炸得非常脆🤗。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦總結:餐廳位置唔算難搵亦都唔太偏遠,喺朗屏站附近1-2分鐘都到🏃‍♂️。如果行經搵下台灣小食就可以一試呢間餐廳,室內環境尚算可以😁。
🎈紅燒牛肉麵 $68
🎈鹽酥雞 $46
總結:
2022-05-12 33 瀏覽
元朗搵食~搵到間台式小店😚💛大大嚿鹽酥雞食到好掛住台灣呀😚蟹肉新竹米粉炒得乾身、又有鑊氣✨第一次飲用巨大啤酒杯放嘅水果茶😆食完晒成餐飯都未飲完杯嘢🤣🤣🤣蔥油餅應該係用台灣蔥阿伯嘅來貨🤓但佢整到有好多肉汁✨我試過係凍肉舖買返屋企整係乾爭爭嘅🌝整體味道係唔錯嘅😚不過價錢收得有啲進取🙊如果平返些少食得會更爽😆回頭指數⭐️⭐️⭐️⭐️木玥巷 (元朗)元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖
元朗搵食~搵到間台式小店😚💛
大大嚿鹽酥雞食到好掛住台灣呀😚
蟹肉新竹米粉炒得乾身、又有鑊氣✨
第一次飲用巨大啤酒杯放嘅水果茶😆
整體味道係唔錯嘅😚
不過價錢收得有啲進取🙊
如果平返些少食得會更爽😆

回頭指數⭐️⭐️⭐️⭐️

木玥巷 (元朗)
元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖
2022-03-17
15 分鐘 (堂食)
2022-05-09 37 瀏覽
之前假日未開鋪黎食都要排隊今次碰巧閒日得閒就過黎食個午飯都好快有位等咗冇5分鐘好糾結因為咩都想叫黎食最終叫咗個鹽酥雞飯同埋水果茶(少甜)鹽酥雞好味仲炸埋(九層塔?!)omg幾十蚊仲想點仲有個甜酸dip比你食飯唔會咁齋一個人黎講份量有啲多(唔通我真係咁細食?)有少少膩但真係咁啱,我平時一定搵啡飲(好似冇乜啡,人地唔係做啡真係無謂搏啦)今次戚起條根叫水果茶好鬼解膩呀媽咪 仲好大杯好perfect match(純好彩)因為上次食完覺得ok啦但要排隊就不了重點係埋單都係$93而家香港物價騰飛,茶記都6、7十蚊落樓以呢個質素 呢個價錢我都會再食但閒日囉
之前假日未開鋪黎食都要排隊
今次碰巧閒日得閒
就過黎食個午飯

都好快有位等咗冇5分鐘
好糾結因為咩都想叫黎食
最終叫咗個鹽酥雞飯同埋水果茶(少甜)

鹽酥雞好味
仲炸埋(九層塔?!)omg
幾十蚊仲想點
仲有個甜酸dip比你
食飯唔會咁齋

一個人黎講份量有啲多
(唔通我真係咁細食?)
有少少膩
但真係咁啱,我平時一定搵啡飲
(好似冇乜啡,人地唔係做啡真係無謂搏啦)
今次戚起條根叫水果茶
好鬼解膩呀媽咪 仲好大杯
好perfect match(純好彩)
因為上次食完覺得ok啦但要排隊就不了

重點係
埋單都係$93
而家香港物價騰飛,茶記都6、7十蚊落樓
以呢個質素 呢個價錢
我都會再食
但閒日囉

2022-05-07 35 瀏覽
放假入咗嚟元朗國食好嘢!好耐冇入過嚟元朗國啦!今次坐268C喺朗屏邨悦屏樓落車!行兩三分鐘就到啦!時間尚早就唔使等位!同埋係平日好快就安排到入座啦!今次叫咗個牛肉麵!牛肉麵就都OK嘅,麵嘅質地都不過不失!雖然就唔算好彈牙,但勝在個湯底夠先甜!主角嘅牛肉都算林既!但係蘿蔔就差少少!至於啲菜都OK!豆腐都唔錯嘅,幾有滷水味!另外叫咗杯咖啡,咖啡就唔算話好甜,好有咖啡味,而且都幾香㗎!有少少似藍山咖啡!幾有台灣風味至於小食方面,鹽酥雞炸得都脆嘅,但係如果個粉薄多少少就會更加好!隔籬嗰個係蔥餡餅,食素嘅人係最適合食㗎!都香嘅!裏面就冇乜餡,配上醬汁又唔會話太差嘅!至於服務方面唔算話太差嘅!可以接受

至於服務方面唔算話太差嘅!可以接受
2022-05-05
2022-05-05 43 瀏覽
叫左個蟹肉米粉 蟹肉份量少 米粉乾得濟,只係勝在夠米粉。一定要提就係個帶帽嘅男侍應,完全黑面,冇禮貌,好耐冇見過態度咁差嘅服務。同埋環境十分嘈吵,坐得好迫,最扣分都係員工態度👎🏿👎🏿👎🏿

2022-05-01 80 瀏覽
📍香港📍朗屏📍木玥巷 Wooderful📍元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖📍星期一至日 12:00-15:00,17:30-22:00星期六下午嚟到等咗大約半個鐘先有位🤫 枱既面積比較細坐得會有啲迫 同隔籬枱好近🙌🏻 另收加一服務費☝🏻🦄 紅燒牛肉麵 $68🦄 評分: 7.5/10湯底濃郁清甜唔重藥膳味唔會好油👍🏻面嘅份量幾多呢個價錢算抵食👏🏻四大塊厚身牛𦟌軟淋入味🫶🏻紅蘿蔔幾甜 白蘿蔔新鮮冇渣🤜🏻 夾少少麵配佢跟餐酸菜好夾幾好食😋 滷水豆腐好入味好食!🦄 蟹肉金絲炒新竹米粉 $92🦄 評分: 6.5/10份量的確幾多 不過幾乾身幾dry 唔油膩 蟹肉絲好分散 肉質偏實 整體味道偏淡🦄 木玥招牌水果茶(西柚,百香果)跟餐+$28🦄 評分: 8/10好大杯抵飲😹😹不停撈起啲百香果一粒一粒擺入口食幾過癮😹甜度可以低少少🤏🏻好解渴!味道無啲人講到咁好咁吸引,可一試但如果要排半個鐘,未必有下次🤔#foodieschu朗屏~~~~~~~~~~~~~#木玥巷#朗屏#元朗#朗屏美食#元朗美食#香港美食#台灣菜#牛肉麵#牛𦟌麵#滷水豆腐#白蘿蔔#紅蘿蔔#紅燒牛肉#紅燒牛肉麵#酸菜#水果茶#西
📍香港📍朗屏

蟹肉金絲炒新竹米粉

🦄 木玥招牌水果茶(西柚,百香果)跟餐+$28
🦄 評分: 8/10

#foodieschu朗屏
~~~~~~~~~~~~~
#木玥巷#朗屏#元朗#朗屏美食#元朗美食#香港美食#台灣菜#牛肉麵#牛𦟌麵#滷水豆腐#白蘿蔔#紅蘿蔔#紅燒牛肉#紅燒牛肉麵#酸菜#水果茶#西柚#百香果#蟹肉金絲炒新竹米粉#蟹肉#新竹米粉#芽菜
30 分鐘 (堂食)
午餐
2022-04-25 41 瀏覽
今次介紹呢間係我心目中排行前3甲嘅台灣餐廳🇹🇼由前半島酒店嘉麟樓大廚主理係我覺得可以無限encore嘅小店之一#木玥巷 有屯門同元朗2間店不過如果想食得舒服啲同有旅行feel啲强列推介一定要去朗屏分店屯門店冇咩去旅行果種感覺 ..會覺得有啲逼同趕同埋門口實在太多人望住等我食完啦好有壓逼感🥴講返朗屏店成間店一入去都好有去咗台灣嘅feel🚌好多細節位都做得好足*野食好食又有台味係基本要求*木系文青環境 乾淨又舒服 連木簾都好乾淨*台灣歌playlist其實都係a MUST❗識揀歌播好重要❗*雖限時60分鐘 但食得舒服 冇壓逼感 ******************************食物s:*木玥鹽酥雞飯🍗🍚 $62必食❗鹽酥雞同一般喺台灣食到嘅有啲唔同,木玥巷呢個係改良咗嘅大粒版鹽酥雞,個人感覺成件事係再昇華咗😍 鹽酥雞有6大件,味道承傳到台灣果種椒鹽香口感覺,而佢呢個啲雞肉香脆得嚟仲好嫩滑同Juicy😝 配埋柚子醬特別惹味,呢個雞暫時係我心目中全港嘅No.1🥇+$10白飯轉咗安格斯滷肉飯滷肉飯就細碗咗啲 不過都似返台灣30T size 😂 牛肉味香濃,肉質唔會鞋,想有啲汁送飯嘅人嚟
今次介紹呢間係我心目中排行前3甲嘅台灣餐廳🇹🇼
由前半島酒店嘉麟樓大廚主理
係我覺得可以無限encore嘅小店之一

#木玥巷 有屯門同元朗2間店
不過如果想食得舒服啲同有旅行feel啲
强列推介一定要去朗屏分店
屯門店冇咩去旅行果種感覺 ..
會覺得有啲逼同趕

*雖限時60分鐘 但食得舒服 冇壓逼感

食物s:

*木玥鹽酥雞飯🍗🍚 $62

+$10白飯轉咗安格斯滷肉飯
滷肉飯就細碗咗啲 不過都似返台灣30T size 😂 牛肉味香濃,肉質唔會鞋,想有啲汁送飯嘅人嚟講都值得加。

*擔擔湯麵🍜 $58
好掛住台灣嘅拌麵同台南擔仔麵呀🥲
今次冇晒乾拌擔擔麵
轉左擔擔湯麵 原來仲正啲😍
個湯汁好正,花生味好濃郁,而且轉咗湯汁,冇咗之前係屯門店食乾拌麵食食下會有少少油膩嘅感覺。

*甜不辣 $32
又係一道喺台灣勁鐘意食嘅小食。木玥巷個甜不辣好啱我口味,唔會炸到好乾身,配埋酸酸甜甜嘅醬汁好開胃😋

*白桃桂花烏龍清茶🍑☕ $32
台灣出產嘅桂花烏龍係特別香,淡淡白桃味配上清新既茶香,無糖,清清地,可以解下膩。

環境:

💕日式木系設計,環境舒適,椅下面有個簍俾客人裝袋好貼心。

💕一路聽住台灣歌食野影靚相好chill囉😆除左回憶完讀書時台劇好hit嘅年代,仲有唔少新歌,返去又可以參考吓,更新個playlist啦。

小結:

其實今次已經係我第3次嚟木玥巷啦🙊 次次黎到呢度都有唔想走嘅感覺,如果有埋台灣店員就真係perfect xD
加上呢度嘅人同食物都好有良心💛 食物高質得嚟價錢都幾合理,所以得閒就會黎轉偽台灣旅行✈️ 我應該會keep住係咁encore呢間😝
利申:非打手呀v但我真心好鐘意呢間

擔擔湯麵
甜不辣
  • 木玥鹽酥雞飯
2022-04-21 54 瀏覽
小編真係好中意食台灣野, 每次見到有新開既台式餐廳都唔會放過😏今次見到呢間用木做主題, 成個裝潢都好chill既台式餐廳已經比佢外表吸引, 再望下個餐牌~ 係我杯茶🤣都真係好多人食, 所以都要拎飛等位 等左半小時多d啦, 可能時間尚早, 係午市時間叫了紅燒牛肉麵 (不厭其煩都要講) 小編真係一定會叫牛肉麵黎食架😂😂佢係一個set咁用個餐盤上菜, 會有一碟小配菜(豆腐)牛肉好多件好大件, 而且好冧同埋入味, 蘿蔔都係好入味麵係幼身, 唯一係唔覺得係(紅燒) 因為佢似普遍牛肉麵 冇辣辣地好惹味既feel~再叫了另一個set 鹽酥雞 飯!!! 呢個係超級好食 !! 應該係即叫即炸d雞勁嫩滑 大大件, 啖啖雞肉 (唔會淨係食到炸粉) 推介!😌😌再叫了一份宜蘭三星蔥餅, 比出面食到既蔥餅細塊d~ 宜蘭三星蔥味唔算太出整體覺得可以encore, 因為價錢份量都合理呀😆😆紅燒牛肉麵$68鹽酥雞飯$62宜蘭三星蔥餅$36(有加一服務費)📍木玥巷 Wooderful📌屯門井財街7號力生大廈地下4-5號舖📌元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖
今次見到呢間用木做主題, 成個裝潢都好chill既台式餐廳
已經比佢外表吸引, 再望下個餐牌~ 係我杯茶🤣
佢係一個set咁用個餐盤上菜, 會有一碟小配菜(豆腐)
牛肉好多件好大件, 而且好冧同埋入味, 蘿蔔都係好入味
整體覺得可以encore, 因為價錢份量都合理呀😆😆

紅燒牛肉麵$68

鹽酥雞飯$62

宜蘭三星蔥餅$36

(有加一服務費)

📍木玥巷 Wooderful
📌屯門井財街7號力生大廈地下4-5號舖
📌元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖
2022-04-20 111 瀏覽
元朗愈開愈多新餐廳,而且好多間都係被推介色香味俱全! 今次呢間都係ig搵元朗美食出鏡率高嘅一間,係朗屏橋底,搭西鐵或者輕鐵行陣都去到~星期六晏晝3:30左右都接近8-9成滿座,餐廳L字型,坐位比較貼近,出入同其他食客或侍應都要讓一讓步。入座落單都幾快上菜,大概5-10分鐘上齊👍🏻今次叫左 木玥鹽酥雞飯($62)轉安格斯滷肉飯(+$10), 紅燒牛肉麵($68), 週末假日另收加一服務費。鹽酥雞有台灣味道,酥脆大舊有驚喜,有個醬可以點下,但原味已經好好食! 白飯轉左安格斯滷肉飯,食落又唔覺特別出眾,始終第一次探訪餐廳,見個名改得咁高級就試下,食完覺得下次轉唔轉真係隨個人喜好,想食滷肉飯嘅就轉啦! 紅燒牛肉麵都正常大碗,牛肉都幾厚大片,但味道都係正常發揮,無特別驚喜🤣整體來講想食台灣野,如果又唔洗排隊嘅,我都會再食呢間,要排隊嘅排一次試左就夠啦🤣

入座落單都幾快上菜,大概5-10分鐘上齊👍🏻

安格斯滷肉飯

2022-04-09
  • 鹽酥雞飯
2022-04-19 46 瀏覽
🤎木玥巷 (元朗)🧸元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️我終於食到啦🤩之前喺屯門一直都食唔到大排長龍今日終於有機會啦🤪唔講唔知原來呢間舖頭係同咗半島中廚合作🤫唔怪得知咁有水準🙈首先舖頭嘅裝修好似真係去咗一啲台灣小店一樣,裝潢設計舒適、以木色作主調,價錢亦非常合理💰經過今日食過之後我非常建議大家去元朗必食😳平!大份!又好食!紅燒牛肉麵🐗 $68要讚❣️竟然有咁大舊紅蘿蔔同白蘿蔔,超級加分💯係我嘅最愛。首先個湯底冇味精而且清甜😎小棠菜唔會太硬,配料全部亦都好入味🙌🏻厚切牛𦟌真係不得了😍明顯可以睇得出有肉同埋筯,口感超腍😘麵條份量亦好足夠😚麻辣鴨血寬粉🦆 $68鴨血香辣入味之外,口感飽滿滑嫩🌶 唔會有空洞😌寬粉口感Q彈,每條都吸付住湯汁。鴨血同豆腐份量適中,入口後有充分的麻感,辣度上平易近人,我平時唔食得太辣,我都食到🤪追住食個隻😝夜市地瓜條🍠 $46我仲以為會好似薯條咁脆卜卜,原來係微脆內軟,炸出鬆軟香酥😆仲要用新鮮番薯去查,因為真係好甜🥳上面中灑上左少少調味粉,甜甜鹹鹹❤️必點!因為真係非常邪惡💯-玫瑰蜜桃果茶🍑 $28我之前飲過好多玫瑰茶,玫瑰味

🤎木玥巷 (元朗)
🧸元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖

紅燒牛肉麵🐗 $68

麻辣鴨血寬粉🦆 $68

夜市地瓜條🍠 $46

-玫瑰蜜桃果茶🍑 $28

我之前飲過好多玫瑰茶,玫瑰味都唔出唔好味🥹跟住淨係得個香字飲落去完全冇味,今次都係抱住試伏嘅心態🤫點知竟然令我喜出望外😎太感動了,首先蜜桃嘅香味未飲已經聞到,飲落去仲有淡淡的玫瑰香😋甜甜的又能解膩🤩

-玫瑰可可鮮奶🌹 $28

初頭我以為賣相會係粉紅色🤤 點不知原來都係啡色嘅朱古力🍫看似普普通通,飲落原來都有淡淡的玫瑰香🫢

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2022-04-19
午餐
  • 紅燒牛肉麵
2022-04-19 56 瀏覽
木玥鹽酥雞飯$62咖啡+$6好味指數:😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌環境衛生:🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因: 上編提及有事去元朗,早餐去了cafe。午餐就去了一間台式排隊餐廳。餐廳由前半島嘉麟樓廚師主理。能以平民價錢,試到前半島嘉麟樓廚師主理的食物,難怪那麼多人去。我當天兩點多到達,也要等10張票🤭,超誇張!點了份我最愛的鹽酥雞,大大件,有約5-6件。以這價錢來說,抵吃。雞件炸得酥脆,雞肉嫩滑。原本以為味道跟平時的鹽酥雞沒太大分別,原來特別之處是要沾那柚子🍊味的醬汁吃!那醬汁跟鹽酥雞出奇地夾!為什麼我會吃到最後一件才記起有那碟醬汁😫除了鹽酥雞,還有一小碟前菜,就是滷豆腐魚。非常入味。豆腐魚qq的,好好味😋
咖啡
+$6