2019-12-01
今日見到依家成日都要排隊等位嘅火鍋店竟然有位,所以就即刻入去試吓啦。啱啱入冬,梗係試下一啲比較滋潤啲嘅火鍋底。我哋走所以叫咗個佢好出名嘅美人鍋。俾人話我本身裏面有花膠同埋烏雞,所以我哋兩個人食都唔使話要嗌好多餸。但係我哋點都叫咗個蔬菜拼盤,同其他特別嘅手工丸,同埋餃子,仲叫咗個生魚刺身添。落左單無耐,個鍋底就來到啦,而且佢都好快滾起。睇佢啱啱滾嘅時候,我哋就試咗幾啖湯先,湯飲落真係好滋潤,完全飲唔到有味精嘅味道。而且因為有花膠係入邊,飲完個口都會「將」住咁,冬天女士飲真係一流。冇幾耐我哋就試吓佢個韭菜餃,同埋香草帶子菜苗餃。呢度好在就係有相拼,可以一次過試晒兩種唔同嘅餃子。首先我哋食嘅係香草帶子菜苗餃,餃子熟咗之後香草味都仍然十分強,同菜苗嘅味道好夾,而且帶子嘅鮮味亦都比香草更加突出。所以真係好好味。而韭菜餃亦都好足料,個餡都睇得出係真材實料。而我最鍾意食嘅丸,就一定係野生黑松露丸,黑松露味道10分強,唔會熟咗就冇晒味。而且咬落去好彈牙,四粒完全唔夠,好想encore。另外我哋食嘅芝士鮮蝦丸都十分之驚喜。鮮蝦味首先好強,好新鮮好彈牙,一咬落去就更加爆曬裏邊流心嘅芝士。所以話真係每道菜都
而我最鍾意食嘅丸,就一定係野生黑松露丸,黑松露味道10分強,唔會熟咗就冇晒味。而且咬落去好彈牙,四粒完全唔夠,好想encore。另外我哋食嘅芝士鮮蝦丸都十分之驚喜。鮮蝦味首先好強,好新鮮好彈牙,一咬落去就更加爆曬裏邊流心嘅芝士。所以話真係每道菜都真材實料。
我最鍾意食魚腐嘅我亦都帶咗佢,你睇吓雖然只係幾十蚊,但係份量亦都十足,而且咬落去琳琳地,包返住本身湯底嘅美人湯,食魚腐真係好夾。你睇吓雖然只係幾十蚊,但係份量亦都十足,而且咬落去琳琳地,包返住本身湯底嘅美人湯,食魚腐真係好夾。
等我講下個蔬菜拼盤,本身我哋都擔心會唔夠菜,但係原來拼盤裏面有好多唔同嘅菜,啱晒怕悶唔想食剩一隻菜嘅我哋。而且份量亦都十分多,絕對對得住價錢。
嚟到呢間出名海鮮嘅火鍋店,就梗係去食佢嘅活魚刺身。之所以話係活魚刺身,就係因為佢係即叫即劏。所以係十分新鮮。今次食嘅呢條係石蚶,因為係啱啱湯嘅,所以魚嘅味道超新鮮,而且有一種特別嘅甜味。同普通食嘅魚生真係有一種說不出嘅爽味。十分推介!
食到飽飽,就叫咗個甜品。首先有台式竽圓仙草,竽圓食落好有國感,最緊要係唔會太甜,凍凍地,啱晒食完熱辣辣嘅火鍋。因為唔夠喉我哋亦都叫咗個愛玉,愛玉最特別嘅1係佢甜甜地好有檸檬味,而且愛玉超級滑,說一聲就食咗落口度。因為佢哋又麻辣火鍋,所以建議食完辣嘅鍋底,食呢個甜品就Perfect啦。