2014-11-07 7568 瀏覽
上網睇openrice食評,個個都因星星熱而來,我都唔執輸,點返個炸雞食,個炸雞真係名不虛傳。脆醬不太厚,剛剛包住d雞,鎖住d肉汁,好正,比預期中大份好多。 韓式芝士蛋卷,好靚,味度還好,又係大大份,不過價錢就貴左d。 因為當時李家鋪位好細,我地安排左去佢旁邊的酒吧食,睇唔到食物的份量,我們還叫了個芝士海鮮年糕,又係大大份,我地已經飽到反艇,料非常足,年糕和芝士好夾。有好多唔同既海鮮 一定會再來

一定會再來
  • 蔥炸雞
2014-10-08 10120 瀏覽
[🍖🍻]相隔一年多再光顧的李家,似乎人氣更盛了,話說上次來的時候不用等侯的,不過店身小小的香港人氣韓國炸雞店😳不能訂位沒有籌拿,想吃便乖乖等位(等不及的隔幾個鋪位有李家炸雞外賣店,食住等,不過我是遲來的人朋友們已經坐定定了)李家的食物實在大大碟🙈四個女生叫兩碟最多加一小食已經飽了。一大碟韓國炸雞配辣醬必不可少👍其實韓國辣沒有很嗆喉的,不太吃辣的人也可以試試,或者分開沾醬但自覺沒那麼好吃,辣醬帶甜很開胃,大大件炸雞亦不會滯,而且感覺上也不會太熱氣太乾。因為店身太小,門外一直有人等候,快快吃完就離開了。店員好像不太會中文,不過menu有圖指着下單加點簡單英文溝通不是問題🙆就是要體諒下他們都很忙不太會理你。如果下次多人點或者有男生大胃口點的話,應該還會再來試試其他食物😝

[🍖🍻]
相隔一年多再光顧的李家,
李家的食物實在大大碟🙈
四個女生叫兩碟最多加一小食已經飽了。
一大碟韓國炸雞配辣醬必不可少👍
30 分鐘 (堂食)
2014-10-05 9460 瀏覽
是日光顧了李家的炸雞。可能期望太高,感覺較為失望。之前在濟州島吃過地道的韓式炸雞,外皮酥脆,雞肉鮮嫩多汁。相對地,李家炸雞和kfc 沒什麼分別,雞肉粗嚡,而且甜醬味道也比較港式,吃不到兩件已感覺飽滯。如果經過想吃炸雞仍會光顧,但不會再特地前來。
是日光顧了李家的炸雞。可能期望太高,感覺較為失望。

之前在濟州島吃過地道的韓式炸雞,外皮酥脆,雞肉鮮嫩多汁。

如果經過想吃炸雞仍會光顧,但不會再特地前來。
2014-10-04
15 分鐘 (外賣自取)
$138 (宵夜)
2014-09-30 8843 瀏覽
今次有機會同返班中學同學一齊聚,最尾決定左食呢間韓國野。我地叫左個甜酸醬炸雞,炸得好香口,夠辣,都好大碟下,但佢D甜酸醬都好多下,差唔多係過多咁滯,但成個配搭都好好味,我地三個人每個人都食到幾件,唔怕熱氣既朋友值得一試。之後我地仲叫左個芝士海鮮炒年糕,不太辣,芝士多,但D海鮮唔夠入味,年糕都有D偏硬,如果係芝士FANS都可以一叫既。成餐我地3個人都係叫左兩樣野,因為佢地D野都偏大碟,大家要小心D叫,因著叫多左之後浪費食物。
今次有機會同返班中學同學一齊聚,最尾決定左食呢間韓國野。
15 分鐘 (堂食)
2014-09-29 7519 瀏覽
今次有機會同返班中學同學一齊聚,最尾決定左食呢間韓國野。
2014-09-24 6514 瀏覽
戈日同D朋友為左去呢間野潮聖行左好耐搵左勁耐都搵唔到初初仲以為同D雞係炸定驚會好油原來佢係即叫即整佢會同你講要等7分鐘真係7分鐘就有得食店只服務仲要好好一邊等炸雞一邊睇店內嘅電視仲有得自己揀歌睇MV個炸雞分量都算多下面嘅汽水size同M記差唔多我個人覺得炸雞個sauce一定要兩樣落唒先好食呢個step係自助形式 份量自己就真係幾好食
戈日同D朋友為左去呢間野潮聖行左好耐
下面嘅汽水size同M記差唔多
我個人覺得炸雞個sauce一定要兩樣落唒先好食
呢個step係自助形式 份量自己就
真係幾好食
10 分鐘 (外賣自取)
2014-09-24 5776 瀏覽
晚飯後一路散步走到佐敦的韓國街,原本想找點飯後甜品,但途經-「李家」一間韓國餐廳,被她的炸雞香氣所吸引,於是又上前看看~菜單上分別有5款炸雞供選擇,原味炸雞、甜辣醬炸雞、醬油雞、蔥雞,還有炸雞(半隻)甜辣醬炸雞(半隻)的組合,除了原味炸雞是$128外,其它也是$138,以上幾款的份量太多了,旁邊買有一款是「炸雞杯」$28,份量適中,正合口痕時作為小吃枱面上放著一𣕧汽水車,放了4罐不同口味的汽水,方便客人選擇。另外,亦放有兩款醬汁(蜜糖芥末及甜辣醬)等了大約5分鐘,雞杯就送到了~店員買附上了兩隻「指套」,還是首次見到只穿兩隻手指的膠手套~炸雞杯 $28帶上手套後就快快加入醬汁準備一試了~炸雞微熱沒有想像中的燙口,外層脆皮金黃鬆脆,帶點粉質,與連鎖炸雞店點炸雞粒有點相似,但當然質感較好,炸粉較薄,而內裏包著的應用是雞胸肉,質感比較粗糙。蜜糖芥末醬甜度較高,帶點芥末香,但不帶辣味。而甜辣醬紅噹噹的,但原來味道不算太辣,味道有點似加了辣的甜醬,而個人比較喜歡蜜糖那款~期間看到有食客將兩款醬汁混合同吃,我也跟著混一下醬~一試之下,味道更為豐富~味道不錯呢~
等了大約5分鐘,雞杯就送到了~
炸雞杯 $28
2014-09-19
5 分鐘 (外賣自取)
$28 (宵夜)
2014-09-17 5754 瀏覽
睇完戲行左去尖東食李家唔洗等位🙌建議凌晨食!叫左原味炸雞同泡菜煎餅煎餅要趁熱食!有海鮮料👲唔食得辣嘅都可以嗌黎試下個人認為 個汁點唔點都無乜分別嫌個煎餅dry咪點囉😛另外個炸雞真係好大份👅👅2個人食 食到勁飽勁濟記住 原味炸雞都係辣辣地嘅💥不過放心 佢會refill凍水俾你再唔係可以試下叫啤酒炸雞唔會食到一舊舊嘅炸粉點雞個醬甜甜地 無咁dry如果可以好似李家杯杯雞咁可以落埋蜜糖芥茉醬就perfect啦😀yum yum🌟建議3-4人去 可以試到多啲野食好後悔無試到芝士辣雞炒年糕😭😭
睇完戲行左去尖東食李家

點雞個醬甜甜地 無咁dry

🌟建議3-4人去 可以試到多啲野食
好後悔無試到芝士辣雞炒年糕😭😭
2014-08-29
$150 (宵夜)
  • 泡菜煎餅
2014-09-16 4530 瀏覽
不是星星迷,卻想嘗嘗由韓國人主理的炸雞店。選了一個平日的晚上,六點半左右走到藍色小店外的隊伍中,排隊的多是年輕女生。等了個多小時後進內了,點了甜辣炸雞。前菜蘿白和椰菜不過不失。炸雞的甜辣汁挺惹味,雞皮炸得香脆,不顯油膩,只是雞肉欠嫩滑,肉汁亦不多。味道不特別讓人回味,要排隊的話就不值得了。店小燈光暗,牆上掛著電視,有酒吧的感覺。食物適合多人一齊分享,但現場有很多兩人行,最後不是剩炸雞就是剩年糕煎餅,真浪費哩。
等了個多小時後進內了,點了甜辣炸雞

2014-08-02
2014-09-12 4383 瀏覽
黎到尖沙咀,緊係唔可以唔去韓國街嫁啦,今次黎到''李家''。佢既分量都幾多,一碟都有成四五個人既分量。當中最出名既都係炸雞,雞炸得外脆內嫩,最好趁熱食,面頭仲淋左d甜酸汁,個味有少少似咕嚕肉,都幾好味,但食多幾件就覺膩。第二樣係芝士海鮮年糕,好足料,d芝士鋪曬係面之後拎去焗,溶曬係面,芝士味好濃,啱曬鍾意芝士既人。
2014-09-08
2014-09-08 3884 瀏覽
今日同朋友去李家,六點已經有人排隊等位!我同朋友因為得兩個人,所以好好彩好快就等到位!尼到李家,當然要點炸雞,而今次我地想試下新口味就點左蔥炸雞!仲點左我去韓國餐廳必點既炒年糕!前菜不算太吸引,椰菜沙律味道不錯蔥炸雞:8.5/10分李家既炸雞出名真係有原因,炸雞食落唔會好油/好肥,蔥同炸雞既味道好夾,連蔥食令炸雞冇咁膩,推介!芝士海鮮炒年糕:7/10 分整體味道其實唔差,好中意D芝士拉極都唔斷!但我同朋友都不太喜歡烏冬同年糕既配答,烏冬太多同埋太林,海鮮略嫌太少,如果用芝士碎應該會更佳!
前菜不算太吸引,椰菜沙律味道不錯
炸雞:8.5/10分
芝士海鮮炒年糕:7/10 分
2014-09-05
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 蔥炸雞
2014-09-07 3146 瀏覽
閒日10點幾去到, 仲有一枱人等緊位...我地選擇外賣, 由落單到走人前後20分鐘~半半炸雞只可揀甜辣&原味 (送一罐汽水, 沙律杯, 蘿蔔)因為食過韓國橋村炸雞, 李家完全滿足唔到我同朋友...真心講...佢係新鮮版KFC而已...係炸得唔錯, 夠脆又唔油膩~雖然雞肉唔算乾, 但無雞汁滴出來, 有d失望....原味並無特別味...甜辣汁太多太膩, 味道亦討唔到我歡心...只可以講我畀韓國橋村寵壞左...試左一次就夠了...有機會再去想試下芝士炒辣雞~
閒日10點幾去到, 仲有一枱人等緊位...
我地選擇外賣, 由落單到走人前後20分鐘~

半半炸雞

半半炸雞只可揀甜辣&原味 (送一罐汽水, 沙律杯, 蘿蔔)
因為食過韓國橋村炸雞, 李家完全滿足唔到我同朋友...
真心講...佢係新鮮版KFC而已...
係炸得唔錯, 夠脆又唔油膩~
雖然雞肉唔算乾, 但無雞汁滴出來, 有d失望....
原味並無特別味...
甜辣汁太多太膩, 味道亦討唔到我歡心...

只可以講我畀韓國橋村寵壞左...
試左一次就夠了...
有機會再去想試下芝士炒辣雞~
2014-09-02
20 分鐘 (外賣自取)
$160 (宵夜)
半半炸雞
2014-08-30 3613 瀏覽
近排捲起一陣韓風所以就決定係尖沙咀揾間韓國餐廳,六點鍾去到但都已經排哂隊 排左十五分鐘到就有得入去,知道炸雞出名就即刻叫炸雞,果然名不虛傳,炸得好鬆脆,而且雞好彈牙,再加埋炸物最佳良伴ー啤酒,淡淡地真係絕配。
近排捲起一陣韓風所以就決定係尖沙咀揾間韓國餐廳,
六點鍾去到但都已經排哂隊 排左十五分鐘到就有得入去,

知道炸雞出名就即刻叫炸雞,果然名不虛傳,

炸得好鬆脆,而且雞好彈牙,

再加埋炸物最佳良伴ー啤酒,淡淡地真係絕配。

15 分鐘 (堂食)
5點零鐘去,不用等位,齊人入,可食1.5小時,員工很有禮貌。前菜酸羅白和椰菜:很有驚喜,前者不會過酸,保留了羅白的甜。後者一食落口有難以形容的甜味,本來以為醬汁會蓋過椰菜的味,但反而把鮮味提升了原味炸雞:juice,香脆,有雞味,5人行,一人分到2件有多韓式蛋餅:切落去流心的蛋餅十分吸引!!!面頭的茄汁配搭得十分好,必食之選。下之次一定encore泡菜煎餅:外脆內軟,口感有點似港式的蠔餅。原本味道很清新,配搭附送的醬汁發揮得淋漓盡致,提升了本身的鮮味芝士海鮮年糕:很野味,不太辣,一點辣都食不到的朋友都話好食....重點是主角海鮮也不會霉,年糕和烏冬的配搭第一次試,烏冬很入味,年糕煙un不會過淋,當中的蔬菜入味之餘還能帶出蔬菜本身的甜給你們參考:我們5人行,嗌4碟,很飽。因為所有野食都好足份量,落單時不要太貪心喔,萬一食唔晒就浪費了。

給你們參考:我們5人行,嗌4碟,很飽。
2014-08-12
慶祝紀念
生日
  • ✨韓式蛋餅 ✨
2014-08-13 5085 瀏覽
未去韓國前已經好鐘意韓國嘅食物, 去完之後更加係念念不忘, 日日都想食韓國菜, 須然香港好多韓式店舖, 重要係韓國人專誠嚟香港開舖, 但始終同韓國唔一樣, 因為每個國家嘅食材唔同, 所以用枓唔同, 之前食過烤肉店, 包烤肉用嘅菜, 韓國用佢哋用韓國本土蔬菜, 細塊D, 香港冇入口, 只可以用唐生菜代替.呢間炸雞店亦一樣, 同韓國唔同, 炸雞層粉漿冇韓國咁好味, 韓國有一間非常好食嘅炸雞店, 但香港暫時冇一間炸雞店可以做到佢哋個層好好食嘅炸粉, 但掛住炸雞, 都要去食, 搵咗好幾間炸雞店, 覺得呢間口碑都好似唔錯, 所以試吓, 去到覺得店舖好似酒吧格局, 燈光好暗, 店舖細, 座位少, 唔怪得D人話去呢度食要排隊排幾個鐘, 所以我收工早小小去到, 好彩客人唔算好多, 所以唔駛等位, 但坐路口, 坐得唔舒服, 座椅冇椅背, 又冇位放雜物, 所以全程要彎住身, 攞住D手袋同雜物食嘢, 所以環境就麻麻, 座位設計亦錯誤.同韓國炸雞店一樣, 入座即奉上醃蘿蔔及沙律, 但可惜唔凍, 如果雪凍會好食好多, 另外啤酒亦唔夠凍.蔥炸雞 : 但炸雞都算好食, 因為唔只層炸粉香脆, 食得出D雞有醃過, 所以

炸雞 : 但炸雞都算好食, 因為唔只層炸粉香脆, 食得出D雞有醃過, 所以都算好食, 加埋D蔥絲一齊食, 感覺會冇咁熱氣同肥膩, 但蔥絲有小小辛辣味, 食唔到好多, 可能有D人會食唔慣.
題外話/補充資料: 香港食韓國菜始終貴D, 如果喺韓國食炸雞一籃都係約港幣$120, 所以香港韓國店舖唔只食材有分別, 價錢亦都相差好遠, 份量少, 價錢貴.
2014-07-09
  • 蔥炸雞 $180