2017-11-11 488 瀏覽
Wow!! amazing dessert shop hidden in Kowloon City!! If you like Chinese desserts, this place is definitely worth coming on a regular basis. You can really taste the difference, good ingredients and quality food. perfect for all seasons!!
perfect for all seasons!!
2017-11-11
2017-10-16 580 瀏覽
每次去澳門玩,都會專登走去清平街杏香園,價錢雖則算頗高,但難得係食到香港已少有嘅真材實料糖水。偶然去九龍城晚飯,突然見到「杏香園」三字,即過去睇睇,果然澳門杏香園已過大海嚟到香港,看看menu同澳門設計都一樣,價錢同澳門亦都幾乎一樣,當晚嘅飯後甜品已有選擇啦⋯⋯哈哈店舖裝修沒有了澳門嘅陳年歷史味,新式裝飾設計,地方小小、座位迫迫,但都一樣舒服嘅糖水店!糖水方面-椰汁杏仁合桃(三味):杏香園招牌糖水三味,跟係澳門食到的一模一樣,超香超正杏仁合桃:沒有椰汁令杏仁合桃更加突出,正椰汁銀杏馬蹄沙:我嘅至愛的椰汁馬蹄沙,一樣的爽口清新,再加上製過嘅白果特別甜,應該係杏香園獨有雪糕椰汁紅豆粒:雪糕唔算滑但好有椰子香,加上大大粒嘅紅豆,好好味。好開心唔駛過大海都食到原汁原味嘅杏香園,可能價格係澳門已高,嚟到香港無再調整。真的一分錢 一分貨,以這個價錢完全食到正比嘅好味糖水,真心希望這間來港開設嘅食店,唔好重蹈某些過江龍的覆轍,可以一直保持到自身水準呀!

糖水方面-

杏仁合桃:沒有椰汁令杏仁合桃更加突出,正

其他
2017-09-28 327 瀏覽
與巴打的午飯吃魚蛋粉,他嫌未夠喉,嚷著要吃甜品,於是到杏香園吃糖水。其實小人已差不多飽,所以只吃兩粒湯丸便足矣。擂沙湯丸表面沾滿了花生芝麻顆粒,透著濃重的香氣之餘更有脆脆的口感,湯丸軟軟糯糯的,沒有過甜,好吃是好吃,不過始終是糯米粉做的,小人吃掉兩顆已覺飽滯。生果之中巴打最愛芒果,但凡用芒果入饌的必然不會放過。芒果椰汁西米涼粉的果肉甚為甜美,在椰香中有爽滑的涼粉以及軟腍的西米,豐富得來是多層次的享受。巴打吃完甚為滿意。

擂沙湯丸
芒果椰汁西米涼粉
巴打吃完甚為滿意。
下午茶
擂沙湯丸
芒果椰汁西米涼粉
2017-09-23 247 瀏覽
今天落樓食糖水,換來的卻是一肚氣此店說明營業時間是由15:00到0:00,但今天晚上,我們二人23:24進店,已明顯有感覺是「阻礙她們下班」,收銀姐姐要到廚房問問食物、內裡員工大大聲問「有幾多個人」......難道我如果有8人、便趕我們走?人數有甚麼關係?明明那時只是23:24!食物上桌、收銀姐姐拿著手袋回到收銀機旁、23:37催促我們付款,23:39 三位女士自廚房走出來魚貫下班、即是想添食/外賣也沒有了既然如此,建議店主不如將營業時間改為23:30、配合你的店員吧!
今天落樓食糖水,換來的卻是一肚氣
此店說明營業時間是由15:00到0:00,
?人數有甚麼關係?明明那時只是23:24!

2017-09-03
2017-09-12 167 瀏覽
🕴🏻杏香園-精選糯米糍$20.👧🏻黎到除左食出名杏仁糖水之外,今次揀選精選糯米糍-內有芝麻餡,外皮薄、口感煙韌,外面鋪滿細細粒花生碎👍🏻仲要小小熱 咁樣先覺得好味,平時出面食都唔會熱🤦🏻‍♀️坐系甜品店都幾舒服 至少唔會同隔離位坐到好close 空間感(九龍城黎講)亦都算大/而且可以坐好內,同時又唔怕俾員工趕你走😁😁 今晚就系咁坐左好內😂店員服務周到貼心,如果想靜靜地搵人洛黎宵夜食糖水兼吹水,的確系唔錯嘅好地方❤️
🕴🏻杏香園-精選糯米糍$20

精選糯米糍
精選糯米糍
2017-07-22 289 瀏覽
話說去過澳門嘅杏香園之後,見識過佢嘅馬蹄沙之後簡直驚為天人,一直對佢念念不忘,唔係講笑真係有初戀嘅感覺,每隔一排又會掛住佢。好在而家喺香港有兩間分店,掛住佢都唔洗專登去澳門食。今晚食完飯,又掛住佢了,所以幾攰都好都要專登走過嚟九龍城分店食一食!蛋白馬蹄沙 ($43)佢呢個嘅賣相同澳門嘅差不多,就係嗰種好親切嘅感覺!外面嗰啲馬蹄露係開粉,只有甜及成口糊。但呢度嘅係非常真材實料,馬蹄碎及馬蹄沙撈埋一齊好濃稠,啖啖都係成口馬蹄,充滿咬口感,食得非常開心一碗係唔平,但食嘅就係足料!$43就係食初戀嘅感覺!

蛋白馬蹄沙 ($43)
蛋白馬蹄沙

一碗係唔平,但食嘅就係足料!$43就係食初戀嘅感覺!
2017-07-16
5 分鐘 (堂食)
蛋白馬蹄沙
2017-07-20 195 瀏覽
今晚友人介紹左間話養生糖水,價錢比出面貴叮叮。腐竹旦糖水愛好者既我,必須一試。對呢碗睇落去平平無奇既糖水,十分喜愛。旦唔會過熟,好滑。匙羹一 不,好多大大粒既白果,粒粒甜到入心。腐竹真正煲到化曬,清香唔會太甜。三個系完美友人叫左個椰汁龍眼馬蹄,一見個樣,好似太極個嘜頭。2個食法,你可以混到一隻色去食,都可以分開一羹 不起2隻色食。我比較愛後者,因可以食到啖啖馬蹄,椰汁味又好香口,好美妙啲配搭加上香甜既去左核既龍眼肉,無得頂,視覺同味覺都感受到。如果認真混埋一齊隻色本人覺得唔討好。但都系因人而言。呢次評得有啲誇張老實講,堅真材實料,值得一試。
今晚友人介紹左間話養生糖水,價錢比出面貴叮叮。

呢次評得有啲誇張
老實講,堅真材實料,值得一試。
雞旦白果腐竹水
椰汁龍眼馬蹄
2017-07-19
宵夜
雞旦白果腐竹水
椰汁龍眼馬蹄
2017-07-11 177 瀏覽
每次來九龍城都係夜晚嘅時候,今次亦都唔例外,上次其實有幫襯過呢間鋪頭但就冇寫到食評,今次既然係第二次幫襯,呢個食評就唔可以再唔寫啦。呢間糖水舖寫到明係由澳門開到過嚟香港,喺糖水舖雲集嘅九龍城黎講,佢哋嘅糖水的而且確有唔少嘅特別之處。講用料,的確非常新鮮。而糖水款式亦都唔係局限於只有雪糕或中西合璧個類型嘅甜品。成間鋪頭賣嘅都係手工甜品,仲要係一啲比較嘥時間去煮,去預備嘅舊式中式甜品。嗰晚我要左一碗木瓜雪耳百合糖水,一攞上嚟嘅時候真係大碗到嚇一跳。既然係糖水顧名思義就係甜嘅,雖然我個碗糖水係熱嘅但係木瓜就唔係話完全好熱,而雪耳就煮得非常之軟身,蓮子就好鬆化。而當晚有人要左一碗椰汁涼粉,試咗一啖之後淨係覺得椰汁味非常之濃,好唔好食就真係見仁見智,如果你鍾意好椰子味嘅嘢,呢款糖水應該幾啱你。最後賣單HKD99,我就覺得唔平,但如果比較起來食雪糕或者食啲fusion嘅甜品,我會寧願幫襯呢一間。

2017-07-11 100 瀏覽
啲人成日話吾洗食燕窩嫁,食雪耳一樣嫁!一直都吾明,點會一樣呀?淨係口感都吾係同一回事啦!直至遇到呢碗百合蓮子雪耳!噢賣葛!首先個冰糖底已經好清甜,百合入口即溶,蓮子亦係有誠意去晒芯嘅!雪耳真係有驚喜,吾係平日媽媽煲完湯仲好爽果種,而係一片片一入口即刻滑左入喉嚨!大力推薦!!!!食雪耳真係可以好似食燕窩嫁!!!!當然功效一吾一樣我吾知,但只要有心有誠意做,做得好,食雪耳都可以食到點點燕窩嘅甜甜潤潤滋味!
啲人成日話吾洗食燕窩嫁,食雪耳一樣嫁!

一直都吾明,點會一樣呀?淨係口感都吾係同一回事啦!

大力推薦!!!!食雪耳真係可以好似食燕窩嫁!!!!

蓮子百合雪耳糖水
蓮子百合雪耳糖水
2017-04-18 1262 瀏覽
甜品店要深入民心,必須明確的訂立自己的定位,走多樣化或是以寧缺勿濫的專門路線。忽然想吃杏仁茶,除了想起源記的杏仁露 (但露非茶),就是這家店名有幸有個杏字而令我記起的杏仁產品專門店。或許少跟朋友談起杏仁甜品,我想這店未曾有名得廣為港人所知。即使聽過其名,可能是因為吃過澳門的原祖店,而非在半年始開到香港的這店。九龍城有名的甜品店有好幾家,即使所有都在黃金時段要等位,有心吃那幾家的都未必會到杏香園來,畢竟路線截然不同。週六晚上到訪,經過那斷家有名的甜品店都見到人潮,但這店不需怎麼等就能入座。貴為澳門的幾十年歷史老字號,除杏以外的甜品選擇多,但多數是較傳統和養生的款式,用上滋補清潤的食材,如蛋白、腐竹、馬蹄沙和芝麻糊。年輕人不是不愛傳統甜品,只是廿歲出頭的會嫌老套,而我這不老不青的,當身邊的女生開始戒凍飲說要調理身子,開始懂得和肯花錢吃這裡賣實效的甜品。不知應否以養生甜品的定位來解釋,這裡的甜品可不便宜,平均四十多元一碗,有些甚至過五十大元。收得較貴的甜品未算非常特別,其他港式甜品店、即使是本地老字號都有供應,可不會收這個價錢。若非養生和傳統老字號添上一點高價的意義,偏高的價錢確有點令人卻步
不知應否以養生甜品的定位來解釋,這裡的甜品可不便宜,平均四十多元一碗,有些甚至過五十大元。收得較貴的甜品未算非常特別,其他港式甜品店、即使是本地老字號都有供應,可不會收這個價錢。若非養生和傳統老字號添上一點高價的意義,偏高的價錢確有點令人卻步。
點了兩碗超滋養的甜品,分別是左前方的蛋白雪耳和右後方的蛋白杏仁茶
蛋白雪耳
蛋白雪耳 ($43) - 餐牌沒有圖畫,純粹這兩項都是我想吃的食材,未有細緻地考慮過製法。成品很美,蛋白和雪耳彷如雲海中正在形成的氣漩,琥珀跟米白交融,徘徊在旋動與靜止之間。餐牌上有一款相似的,只是加上椰奶二字,而這個簡單版隱含著的原來是冰糖底。
相當足料的說,整碗都滿載煲得半溶的雪耳和成花的蛋白。呷進口,是說不出的幸福感,味道和質感都太像兒時媽會煲的燕窩,難怪雪耳有窮人燕窩的別名。即使吃木瓜雪耳,通常總是帶有爽脆的裙邊,跟燕窩的順滑度還有一點距離。煲得透的蛋白雪耳,冰糖底令整個感覺提昇到另一層次,從未嚐過那麼像燕窩的平民甜品
蛋白杏仁茶 ($42) - 為杏而來,不得不試。質感上確實是茶而不是露,很多並非用上茶葉所製的食品用上茶字,多是由濃郁的半製成品加入糖水而成,相比露,可能會較甜但質感上會稀一點。
蛋白杏仁茶
成花的蛋白做得輕盈,增添不少順滑的口感。杏香足,不算稀薄,偶嚐舌上的沙感,但不知為何帶點酸味。就是這點酸味扣了分,美中不足矣。
難忘的竟是跟杏無關的蛋白雪耳,算是意外收穫吧。兩款甜品的等候時間不長,約三至五分鐘便奉桌,相信是即點即準備、弄蛋白花的。誠意和用心俱在,唯獨價錢未夠親民,但有心吃養生甜品的,相信會懂得欣賞它的實力。
蛋白雪耳
2017-03-04 515 瀏覽
今日放工同老婆食完晏,去咗九龍城行咗陣街,攰攰地,下午茶時間,最佳好去處緊係食返個滋潤糖水sweet下啦!唔洗多講click得入嚟就知我點揀啦!可以食到傳統糖水嘅舖頭就真係買小見小啦!Lee間嘅價錢,貴就係貴咗D,但係要自己煲,我倆公婆又真係唔識,試完之後,又真係好想話比大家知,好好味,真材實料,堅 "正"。先講下熱嘅"鮮椰汁杏仁合桃糊",杏仁好香,合桃糊好難形容,濃郁,堅嘢~ 係好耐無食過嘅感覺,三種味道加起嚟,又甜又香又滑,口感好豐富,咁滋潤有益嘅當然最岩女仕啦!跟住就係熱嘅"香芋鮮椰汁咋喳",Lee碗就真係材料豐富囉,除咗個名講到嘅材料之外,仲有蓮子,百果,口感豐富味道一流,下次同再下次嚟,Lee款糖水都真係走唔甩,要再試真D。順帶一提,唔計糖水嘅甜味,都真係食得出材料本身嘅新鮮同香甜,當然Lee個係我倆公婆嘅感覺啦!

2017-03-04
  • 香芋鮮椰汁咋喳
2017-01-31 425 瀏覽
冬天食完晚飯,就想食一碗暖笠笠的糖水!九龍城食嚟食去都係果兩間,今日試吓搵下有冇新野食先!等就係等耐左小小,我一路都未食過馬蹄沙,原來都好好味架,我哋叫咗椰汁蛋白馬蹄沙,原來好味過馬蹄露好多!以後去親九龍城又多一個選擇喇!
2017-01-21
2017-01-30 426 瀏覽
作為澳門杏香園的粉絲,知道呢間名牌甜品店來九龍城開分店,當然要前往嘗嘗。基本上不用看Menu也知道要叫甚麼東西,首選也是我每次去澳門杏香園的椰汁馬蹄沙。個椰汁馬蹄沙賣相同澳門店差不多,依然足料,有粒粒馬蹄的咬口,不像其他中式糖水店粉多過馬蹄的缺點,而且感覺好清爽。另一名物杏仁茶,我叫了加白果的,同樣清香,但稍嫌杏仁香味差過澳門店少少。至於該店另一名物,那個出名貴到出汁(過百元)但好好味的裹蒸粽,這次沒有叫,留待端午節要送禮時才出手吧。

椰汁馬蹄沙
白果杏仁茶
$60 (宵夜)
椰汁馬蹄沙
2017-01-02 472 瀏覽
今日同媽媽,妹妹,加我一家五口去九龍城食飯,咁食完當然要搵個糖水試下,媽媽提議想食d傳統嘅糖水,咁就黎左呢度食。一坐低已經見到唔係平,但都坐低左啦,可能真係好好味呢。咁我就叫左個木瓜蓮子雪耳,我老公爍中左個合桃糊,媽媽要杏仁茶,妹妹要雪糕涼粉,小朋友叫左個芒果雪糕盅share 食。我媽媽就話個杏仁烌好香好好味嘅,我都聞到好大陣杏仁味。老公食嘅合桃糊,佢就話食得出唔係開粉嘅但就覺得唔係話真係勁好味。我嘅木瓜蓮子雪耳就甜度剛好,但只有好少木瓜。妹妹嘅雪糕涼粉得好少,仲要個雪糕係食得出係雀巢嘅......小朋友唧芒果雪糕盅,中間一舊雀巢雪糕,上面有幾片芒果.....完全係十分唔抵食...食完肉痛到死....只可以話得個名。
一坐低已經見到唔係平,但都坐低左啦,可能真係好好味呢。
咁我就叫左個木瓜蓮子雪耳,
我媽媽就話個杏仁烌好香好好味嘅,我都聞到好大陣杏仁味。
我嘅木瓜蓮子雪耳就甜度剛好,但只有好少木瓜。
完全係十分唔抵食...食完肉痛到死....只可以話得個名。
杏仁茶
合桃糊
雪糕涼粉
木瓜蓮子雪耳
芒果雪糕盅
杏仁茶
2016-12-19 329 瀏覽
以前每次去澳門都會去杏香園, 因我好鐘意佢地個馬蹄沙.  香港好少(或者無)甜品鋪有得食.  喜見杏香園o係九龍城落戶, 今晚o係附近食飽飽泰菜就過o黎懷舊o下.  今晚凍左, 正好點個椰汁蛋白馬蹄沙取暖.  朋友果個係椰汁龍眼馬蹄沙.  我覺得仲好味過以前o係澳門食.  而且我最like佢係少甜.  好"住家糖水"既感覺.  我果碗蛋白份量唔少.  類似係片左幾匙燉蛋白落去個馬蹄沙度.  有一點點失色係椰汁味太淡.  但我依然比8分佢. 有D主觀? 有D偏心?  都係.......因為我真心好鐘意呢個甜品.  你問我40幾蚊食椰汁蛋白馬蹄沙好定食心太軟好.  我一定揀番椰汁蛋白馬蹄沙.  因為唔係度度有得食.  自己都整唔到呢個味(我試過整), 而且要好有耐性刨馬蹄.  係心機同手工 !!!

!!!
2016-12-16
$42 (宵夜)
  • 椰汁蛋白馬蹄沙