2023-10-07 134 瀏覽
無限重複再食重複再食嘅花膠雞,每次同唔同朋友去親旺角都一定介紹去食嘅川爺爺花膠雞湯。回報花膠雞都有半隻雞,真材實料,冇味精,好少油,每次就算飲晒成煲,依然都係覺得唔夠喉,個湯好甜,同好重雞味,夏天食雖然熱咗啲,但都一定要嚟,冬天就直頭係超正啦,雞肉嫩滑,份量十足,加錢跟餐仲要有油菜,嘢飲同飯,一定夠食。餐牌入面有好多款選擇,但係其實分別唔算好大,主要係睇你想食咩配料。餐廳有手套提供,唔使驚食到成手都係。

餐廳有手套提供,唔使驚食到成手都係。
2023-10-03
20 分鐘 (堂食)
2023-10-06 135 瀏覽
外觀:這碗花膠雞米線的外觀讓人一看就垂涎欲滴。米線擺放整齊,白淨綿軟,散發著誘人的米香味。湯底清亮透明,看起來非常清爽。雞肉切成薄片,肉質鮮嫩細軟,讓人不禁期待每一口的口感。口感:當我第一口咬下米線時,它的滑嫩口感立即融化在口中,帶來一種極致的享受。米線與湯底的結合完美無瑕,每一根米線都吸收了湯汁的滋味,令人愛不釋口。雞肉薄片的口感非常嫩滑,入口即化,彷彿融入了湯中。而花膠的彈性和嚼勁為整個口感增添了層次。整碗雞米線的口感豐富而細膩,每一口都是一種令人陶醉的享受。味道:這碗花膠雞米線的湯底鮮美而清爽。它擁有濃郁的雞肉香味,並帶有微妙的花膠風味。雞肉的鮮甜與花膠的鮮味相互襯托,創造出一種令人難以抗拒的美味。湯底的調味恰到好處,不會過於油膩或過鹹,讓人喝完一碗之後口感舒適。米線吸收了湯底的滋味,為整碗花膠雞米線提供了一種溫潤的口感。這碗花膠雞米線的味道經典而美味,絕對能夠滿足挑剔的味蕾。

外觀:

口感:

味道:
  • 花膠螺片雞煲
2023-09-23 195 瀏覽
極上海鮮龍蝦湯泡飯+炸蝦拼吉列蠔*Time : Sep 2023, Lunch*Price : $78+36 -HKD *Place : 村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家*Review : 本來就喜歡吃湯飯,龍蝦湯當然要試試。- 龍蝦湯飯:湯的味道不錯,的確有海鮮跟龍蝦的味道,可以一整碗飲完,海鮮用料十足,大大隻凡立貝,青口等,吃完絕對很飽- 吉列炸蝦拼蠔 : 沒什麼,也是典型在香港吃到的吉列蠔及蝦,粉沒太厚,用料還不錯的整體不錯的,價錢合理,用料也十足

極上海鮮龍蝦湯泡飯+炸蝦拼吉列蠔

*Time : Sep 2023, Lunch
*Price : $78+36 -HKD
*Place : 村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家
*Review : 本來就喜歡吃湯飯,龍蝦湯當然要試試。

整體不錯的,價錢合理,用料也十足
2023-09-22 170 瀏覽
話說上次同男朋友食完食「德福」,入去嗰陣見隔離間村爺爺排曬長龍,一直好想試下係咪真係咁好食,有日行完街又餓又攰,油尖旺唔知食咩好,男朋友話不如試下上次排曬長龍嗰間,我哋都喺覺得排曬長龍好好奇,大家都明嗰個心理~其實果日非繁忙時間,條隊好短,排咗5分鐘,姐姐就攞個牌叫我哋揀嘢食,見到個menu,個嘴o咗,又雞又魚,湯飯普遍都喺100蚊內有交易。我就揀咗個招牌半隻雞嘅湯飯,我男朋友揀咗個海鮮湯飯,等多2分鐘左右有位坐,不過入面啲位少少窄。🦞花膠海鮮雞件龍蝦湯泡飯 $88睇上去非常美味我試試咗幾啖貴啲確實有道理不過食食下覺得無岩岩食嗰陣個位咁濃😂🐓花膠干貝龍薑雞件湯泡飯 $98嚇一跳成半隻雞原隻擺落去食食下真喺幾好食佢屬於第一啖感覺唔驚艷但慢慢食落去味道都Keep到湯飯嚟講哩間性價比確實喺極高如果你哋想試特色湯飯哩間喺一定走唔甩不過我建議大家平日非繁忙時間去如果唔喺排隊可以排好耐味道:🌟🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟🌟🌟📍 村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家 (油麻地)油麻地砵蘭街72號地舖
排曬長龍好好奇,大家都明嗰個心理~

🦞花膠海鮮雞件龍蝦湯泡飯 $88

味道:🌟🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟🌟

📍 村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家 (油麻地)
油麻地砵蘭街72號地舖
2023-09-12 179 瀏覽
每次經過村爺爺都見到好多人係門口排隊,今日我都排埋一份,睇下係咪真係咁好味,我地係門口嗌定嘢食,一入去就有得食啦。自選生滾湯泡飯$68呢度啲湯好出名,揀左龍蝦湯泡飯,個泡飯包埋時菜,仲可以揀多2個餸,我揀左魷魚同竹笙,個湯味道濃郁,湯底鮮甜,碗入面仲有有蜆肉、青口等等,非常充料。墨魚手指拼手製魚腐$32炸得幾好食,炸到脆卜卜,點泰式辣醬食係好夾📍村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家油麻地砵蘭街72號地舖

自選生滾湯泡飯$68

墨魚手指拼手製魚腐$32
炸得幾好食,炸到脆卜卜,點泰式辣醬食係好夾

📍村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家
油麻地砵蘭街72號地舖
2023-08-03
2023-09-04 179 瀏覽
呢間野排好耐隊……排隊期間就揀定野食一坐低就叫座位比較迫拎得多野就唔係太方便呢個魷魚圈無乜特別冬菇幾好食雞翼同魚餅無咩特別碗碗都好大碗……🫨🫨🫨4個人應該叫3碗……飽到唔知講咩好湯我試勻差不多味不過係幾鮮甜龍躉都幾厚肉肉質都實龍蝦幾大件干貝唔會煲得太老幾好食易𡁻入面好多瓜唔知勝瓜定菜肉瓜總之係我唔食既瓜🤣🤣🤣雞件嫰滑花膠都幾大塊飲晒d湯食晒d餸已經唔使食飯下次如果唔多人排隊我可能會再食
呢間野排好耐隊……
排隊期間就揀定野食
一坐低就叫
座位比較迫
拎得多野就唔係太方便

呢個魷魚圈無乜特別

冬菇幾好食
雞翼同魚餅無咩特別

碗碗都好大碗……🫨🫨🫨
4個人應該叫3碗……
飽到唔知講咩好
花膠都幾大塊
飲晒d湯食晒d餸已經唔使食飯

下次如果唔多人排隊我可能會再食
2023-08-24 203 瀏覽
收藏了村爺爺好一段時間,這天去完尖沙咀辦事,時間尚早,伴侶便帶我來一起吃晚餐。即使6pm來到,都要等位三數分鐘才能入座。既然村爺爺是龍蝦湯泡飯專家,就點一碗花膠龍躉螺片雞海鮮龍蝦湯泡飯,是生滾龍蝦湯泡飯類別之中最貴的一款!雖說是泡飯,白飯實際是另上,可按個人喜好有不同吃法,也不怕飯泡得太長時間!用料充足,真的有齊花膠、龍躉、螺片、雞件、半邊龍蝦,海鮮還包括魷魚圈、蜆及青口等等。雖然海鮮配料足,卻又不覺得湯的味道寧舍鮮甜,沒有想像中的好吃。另一碗是魚腩豬膶什菌泡飯,有3款湯底可選,而我選了蟲草花螺頭雞湯。魚腩嫩滑無骨又啖啖肉,豬膶則過熟了一點。湯底算是可以,夠味又不會過鹹。豬求其,亦即豬雜,白灼豬雜無羶味,有粉腸、豬膶、豬肚、豬心等,蘸些辣汁比較好吃。嗅覺也許影響味覺,獲安排坐的座位靠近門口位,但一直都聞到陣霉噏味,不確定是店內的氣味或是鄰座食客的氣味,總覺得稍稍影響了用餐。
花膠龍躉螺片雞海鮮龍蝦湯泡飯
魚腩豬膶什菌泡飯 (蟲草花螺頭雞湯)
豬求其

2023-05-14
2023-08-19 231 瀏覽
以抵食龍蝦湯車仔麵及泡飯而聞名的「村爺爺」於油麻地開業以來一直大受歡迎,我自己都到店潮聖過幾次,幾乎每次去都要排隊今日經過油麻地又去回味一番==========🔹鵝腸皇拼黑毛豬 $68鵝腸粗而長,煮得爽脆黑毛豬肥瘦層次分明,充滿肉香蘸上特製辣椒豉油非常美味==========🔹花膠•《龍躉》螺片海鮮龍蝦湯泡飯 $108原隻龍蝦頭賣相得體,打卡一流,份量充足龍躉大片厚肉帶鮮味,連住充滿骨膠原的爽彈魚皮配以長長的細滑花膠、大隻鮮味青口、量多的蜆肉、爽鮮的魷魚圈、細嫩螺頭及大量嫩滑雞肉龍蝦湯鮮甜不膩,非常下飯==========🔹鮑魚花膠蟲草花雞煲翅 $128半隻黃油雞配魚翅、鮑魚、螺頭、蟲草花、元貝仔、元肉及杞子等材料貼心的提供刀叉及即棄手套,方便進食雞肉緊實帶淡淡雞味、魚翅一梳梳爽滑彈牙又無腥味、鮑魚彈牙、元肉清甜又滋補、雞湯夠鮮甜充滿油香==========🔹熱情果梳打 $48 (跟餐$16)配以樽裝雪碧,飲落清新輕甜,非常解渴==========🔹即磨日本炭燒咖啡 $38 (跟餐$6)熱度高,咖啡香濃郁
今日經過油麻地又去回味一番
🔹鵝腸皇拼黑毛豬 $68
鵝腸粗而長,煮得爽脆
黑毛豬肥瘦層次分明,充滿肉香
蘸上特製辣椒豉油非常美味
🔹花膠•《龍躉》螺片海鮮龍蝦湯泡飯 $108
原隻龍蝦頭賣相得體,打卡一流,份量充足
龍躉大片厚肉帶鮮味,連住充滿骨膠原的爽彈魚皮
龍蝦湯鮮甜不膩,非常下飯
🔹鮑魚花膠蟲草花雞煲翅 $128
貼心的提供刀叉及即棄手套,方便進食
==========
🔹熱情果梳打 $48 (跟餐$16)
配以樽裝雪碧,飲落清新輕甜,非常解渴
==========
🔹即磨日本炭燒咖啡 $38 (跟餐$6)
熱度高,咖啡香濃郁
2023-08-19
  • 花膠•《龍躉》螺片海鮮龍蝦湯泡飯
  • 鮑魚花膠蟲草花雞煲翅
2023-08-14 142 瀏覽
再訪高質泡飯專門店,超飽肚又好味,回味無窮😆 環境乾淨企理,食物選擇豐富,價錢好親民,質素很不錯,絕對會回訪😆 餐廳每晚都好多人排隊,好受街坊歡迎,想食就要早啲去喇🙆🏻‍♀️今次二人點了一款冷盤、兩份主食、兩杯飲品,十分飽肚!💟鵝腸皇拼黑毛豬 配秘製豉油有驚喜冷盤!爽口鵝腸好大條,黑毛豬軟腍 有口咬,配上自家製醬汁一流😍👍🏻💟極上龍蝦湯泡飯 配絲苗白飯大大隻龍蝦頭,好正呀😆 滿滿的一大碗海鮮,有青口、元貝、扇貝、魷魚等等,非常足料👍🏻 湯底鮮味十足,配飯食一流!底部有好多生菜 吸收晒湯汁,好味又健康🤤💟花膠《龍躉》雞煲翅 配絲苗白飯、蠔油生菜、秘製豉油濃郁雞湯滋潤清甜 不會油膩,半隻雞份量十足,雞肉同龍躉都好滑嫩,配上花膠、龍眼肉、元貝、杞子等食材,十分豐富又滋補🥰 雞肉配上秘製豉油好好味,鹹香微辣!💟熱情果梳打💟菠蘿梳打飲品超大杯,好味好抵飲

今次二人點了一款冷盤、兩份主食、兩杯飲品,十分飽肚!

💟鵝腸皇拼黑毛豬 配秘製豉油

💟極上龍蝦湯泡飯 配絲苗白飯

💟花膠《龍躉》雞煲翅 配絲苗白飯、蠔油生菜、秘製豉油

💟熱情果梳打
💟菠蘿梳打
飲品超大杯,好味好抵飲
之次經過大排長龍 難得經過見到條隊好似唔係咁長已經係late lunch 一於等下啦 等左大約10分鐘就有枱喇一入門口就已經聞到好香好香既雞湯味!!安排好座位後 其實環境係有少少迫既 但總算乾乾淨淨一黎到見到個海鮮山 真係好誇張 好多超級足料 個湯又好濃 花膠雞 超級香 好味 不過花膠唔係話好厚身 但個湯真係very good!!如果唔使排隊既話我一次會再黎!!!
之次經過大排長龍 難得經過見到條隊好似唔係咁長
已經係late lunch 一於等下啦

等左大約10分鐘就有枱喇
一入門口就已經聞到好香好香既雞湯味!!
安排好座位後 其實環境係有少少迫既 但總算乾乾淨淨

一黎到見到個海鮮山 真係好誇張 好多

超級足料 個湯又好濃

花膠雞 超級香 好味 不過花膠唔係話好厚身
但個湯真係very good!!

如果唔使排隊既話我一次會再黎!!!
2023-01-07
10 分鐘 (堂食)
  • 極上海鮮龍蝦湯泡飯
2023-08-06 4818 瀏覽
常常經過這裡都看到龍蝦湯很吸引,這天上班的地方剛好在附近,就決定去吃一頓元氣滿滿的午餐🤭🔹花膠·《龍躉》螺片海鮮龍蝦湯泡飯這裡海鮮組合頗多,我點了人氣的龍蝦湯泡飯,份量真的很大,超大隻龍蝦搭配多款海鮮,湯底非常鮮甜,光是材料已經很夠飽了😆 加了飯去泡後,飯粒吸盡龍蝦的鹹鮮味,很滿足很豐富,必需說裡面的花膠很有咬口,不會太黏,一定要吃😆🔹鮑魚花膠蟲草花雞煲翅午餐吃這個其實真的太豪華,掀開蓋子已經聞到濃郁的湯味,從賣相已經看到它很足料,特別是滿滿的花膠和蟲草,鮑魚煮得夠腍,相對龍蝦湯它是比較濃的,我覺得不加飯都很夠喔。🔹爺爺三寶三寶份量也是很大,我最喜歡手製魚腐,微微的脆邊咬下去有適當的鹹香,和泡飯很搭配,雞翼很大件南乳味都很鮮明~~🔹熱情果梳打 菠蘿梳打梳打和果肉是分開上的,這很加分,而且味道不會太artificial,很解渴又夠大杯,性價比高

🔹花膠·《龍躉》螺片海鮮龍蝦湯泡飯

🔹熱情果梳打 菠蘿梳打
熱情果梳打 菠蘿梳打

鮑魚花膠蟲草花雞煲翅
2023-08-02 151 瀏覽
有冇試過食地道有奢侈嘅龍蝦湯泡飯?佐敦依間村爺爺一向都好出名,出名在於超正嘅湯底!店舖雖然面積唔大,但係大約7:00已經開始大排長龍,證明呢間係有幾吸引!頭先當然要食佢勁出名嘅龍蝦湯泡飯!佢都有幾個唔同嘅選擇,我哋今次揀咗龍躉、配上青口、蜆肉等等嘅配料,仲有大睇過龍蝦頭,影相一流,泡飯食亦都好好食!第一個一定係鮑魚雞湯螺片,雞湯超濃郁!真係好似屋企煲嘅住家靚湯!我自己就最鍾意食呢一款,感覺都好滋補!另外都唔少得啲小食,最鍾意係鵝腸配合黑毛豬肉,好爽口,配埋佢啲特色醬都一流!以佢啲飲品真係好大杯!單點我建議你點一杯都夠!成支雪碧俾你放入去,菠蘿同埋熱情果口味,我就比較推薦熱情果!好Fresh!成餐滋補嘅套餐,都只係$350鬆啲!真心講真係好抵!

有冇試過食地道有奢侈嘅龍蝦湯泡飯?
佐敦依間村爺爺一向都好出名,出名在於超正嘅湯底!

成餐滋補嘅套餐,都只係$350鬆啲!真心講真係好抵!
2023-07-26 253 瀏覽
第一次頂唔順到要打食評,呢間野真係痴線,環境又迫又臭,店員仲衰,態度勁差!對眼長期反到去後腦,我叫左個肥牛咸蛋龍蝦湯泡飯,個湯底完全無龍蝦味,啲肥牛(un)到卡住係喉嚨呑唔到落肚既,幾樣野加埋一齊成碗嘔吐物咁! 好那癲,不知所謂,成班打好評既一係打手一係垃圾口!講完
2023-07-22 157 瀏覽
第一次跟朋友嚟依度食湯飯,整體感覺好好,絕對要encore !12點前嚟到,仲有位,如果晏少少,都幾多人,可能要等一陣間餐牌係有少少令人眼花撩亂,但認真啲睇,佢哋嘅食物,全部都好吸引!價錢都係!啲材料好多,但價錢好經濟夏日炎炎,叫返杯梳打,飲品比較快上枱一見到,已經O晒嘴,超巨型!百香果梳打,果味突出,又唔會太過甜,就算啲冰溶得7788 ,又不至於令到杯嘢冇味,自己落雪碧,就可以控制得更加好👍🏼👍🏼小食:鵝腸皇配黑毛豬朋友大推嘅小食,冇介紹錯👍🏼黑毛豬肥肉唔算多,口感好爽同鵝腸放埋一齊,就好似鬥爽口咁😄😄鵝腸好乾淨,冇乜脂肪,未點醬汁好似都有少少調味,幾好食😊😊花膠.龍躉螺片海鮮龍蝦湯泡飯個名真係要咁長,先至可以將啲重點寫晒出嚟!花膠柔軟、入味龍躉大大件,夠新鮮,肉好甜🥲螺片,好厚!越食越感動除咗以上嘅主角,個湯飯仲有好多蜆肉、青口、魷魚等等,又有啲生菜、翠玉瓜,令到個湯好鮮甜,成件事好健康,好豐富朋友就揀咗依個鮑魚花膠蟲草花雞煲翅話要俾我見識吓😂😂陣容真係好鼎盛!真係有翅!花膠、螺片、蟲草花用料好足!咁食法,真係夠晒滋補🫶🏼🫶🏼又好睇,又好食,難怪咁受歡迎,晏少少嚟都真係要排隊等位!
第一次跟朋友嚟依度食湯飯,
整體感覺好好,絕對要encore !

12點前嚟到,仲有位,如果晏少少,都幾多人,可能要等一陣間

啲材料好多,但價錢好經濟

夏日炎炎,叫返杯梳打,飲品比較快上枱
一見到,已經O晒嘴,超巨型!

小食:鵝腸皇配黑毛豬
朋友大推嘅小食,冇介紹錯👍🏼
黑毛豬肥肉唔算多,口感好爽
同鵝腸放埋一齊,就好似鬥爽口咁😄😄
鵝腸好乾淨,冇乜脂肪,未點醬汁好似都有少少調味,幾好食😊😊

花膠.龍躉螺片海鮮龍蝦湯泡飯
個名真係要咁長,先至可以將啲重點寫晒出嚟!

花膠柔軟、入味
龍躉大大件,夠新鮮,肉好甜🥲
螺片,好厚!越食越感動

朋友就揀咗依個鮑魚花膠蟲草花雞煲
話要俾我見識吓😂😂
陣容真係好鼎盛!真係有翅!
花膠、螺片、蟲草花用料好足!
咁食法,真係夠晒滋補🫶🏼🫶🏼

又好睇,又好食,難怪咁受歡迎,晏少少嚟都真係要排隊等位!下次一定會同屋企人嚟😎😎
喺附近上完堂揾地方食晏~第一時間就諗起佢!食過好多次,但都係會想再幫襯~🔹南乳雞翼蟲草花螺片雞湯米🔹 個人強烈推介!分量好足!有5隻雞翼嫁!好好味,淡淡南乳味,好juicy嘅雞翼!碗麵係有蟲草花,螺片同雞肉食,唔係得個湯~個湯當然係真材實料啦,唔係味精湯~另外一個出色位係有好多菜,所以成碗米粉好豐富,食完好滿足~通常食完碗麵,飲左大半碗湯都會想飲返杯凍野,不過杯凍檸茶就澀啲,唔算好飲~次次入親去見到老闆都好精力幹勁,好好招呼!鋪位唔算大,但都乾淨企理,唔會太迫,所以我自己一個女仔都會去食~
[油麻地 - 必食湯麵飯]

喺附近上完堂揾地方食晏~
第一時間就諗起佢!
食過好多次,
但都係會想再幫襯~

🔹南乳雞翼蟲草花螺片雞湯米🔹
個人強烈推介!
分量好足!有5隻雞翼嫁!
好好味,淡淡南乳味,好juicy嘅雞翼!
碗麵係有蟲草花,螺片同雞肉食,唔係得個湯~
個湯當然係真材實料啦,唔係味精湯~
另外一個出色位係有好多菜,
所以成碗米粉好豐富,食完好滿足~

通常食完碗麵,
飲左大半碗湯都會想飲返杯凍野,
不過杯凍檸茶就澀啲,唔算好飲~

次次入親去見到老闆都好精力幹勁,
好好招呼!
鋪位唔算大,但都乾淨企理,唔會太迫,
所以我自己一個女仔都會去食~