2023-06-05 244 瀏覽
油麻地大份抵食湯泡飯 上個post出完影片 今次打返少少評價(餐牌睇圖)每次喺油尖旺區 想食清淡啲 又想平平地 都會諗起呢一間雞湯 $68 份量多有成半隻雞.今次試其他雞湯⭐️花膠龍躉雞煲翅👍🏻同樣有半隻雞 👌🏻花膠比較薄 👍🏻但超長 👍🏻龍躉都厚肉仲有其他配料 所以雞湯真係必點 平價抵食之選.⭐️極上海鮮龍蝦湯泡飯$78😱賣相相當浮誇 有成個龍蝦頭 👍🏻同埋大量海鮮 例如青口 蜆 帶子 魷魚…👍🏻湯底有海鮮甜味 清清地ok 餸飯一流🤔但龍蝦得蝦頭殼only 賣相未必符合到食客預期(貪心🙈如果有埋龍蝦肉會極抵).#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_油麻地.#村爺爺龍蝦湯泡飯燉湯專家 (油麻地) #村爺爺地址:油麻地砵蘭街72號地下.⭐️評分:味道:3.8/5環境:2.5/5 座位空間比較迫服務:3/5抵食:4.5/5 大份抵食.#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hk
(餐牌睇圖)
每次喺油尖旺區 想食清淡啲 又想平平地
都會諗起呢一間雞湯 $68 份量多有成半隻雞
今次試其他雞湯
⭐️花膠龍躉雞煲
仲有其他配料 所以雞湯真係必點 平價抵食之選
⭐️極上海鮮龍蝦湯泡飯$78
😱賣相相當浮誇 有成個龍蝦頭
👍🏻同埋大量海鮮 例如青口 蜆 帶子 魷魚…
👍🏻湯底有海鮮甜味 清清地ok 餸飯一流
🤔但龍蝦得蝦頭殼only 賣相未必符合到食客預期
(貪心🙈如果有埋龍蝦肉會極抵)
#hkfunfoodrecord窮遊香港
味道:3.8/5
環境:2.5/5 座位空間比較迫
服務:3/5
抵食:4.5/5 大份抵食
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #香港美食 #食評
#香港旅遊 #湯飯 #油麻地 #油麻地美食 #海鮮 #湯飯關注組 #佐敦美食 #佐敦必食 #週末好去處 #旺角美食
2023-05-20 260 瀏覽
極之抵食🎉大過塊面嘅原隻雞,真材實料,價錢底!非常值得一試。 而且成日都排長龍㗎⏳🐓花膠螺片雞煲 ($68)咁抵食!70$有找原隻雞上枱!慢慢撕,慢慢食🤤每一口都充滿了深厚的雞肉,而且鮮美的螺片也帶來了一定的嚼勁。此外,將飯當泡飯連埋湯汁一齊食口感非常濃郁,是一道非常有飽足感雞飯♥️🐖鵝腸皇平黑毛豬片 ($68)麻麻地~雖然係招牌小食,但唔係好新鮮、有啲老、嚡熠熠😟~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•價錢:💰💰味道:👅👅👅👅環境:🌇服務:👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳賣相:📸📸整體推薦:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家 (油麻地)⏰ 12:00-23:00📍油麻地砵蘭街72號地下

🐓花膠螺片雞煲 ($68)

🐖鵝腸皇平黑毛豬片 ($68)
麻麻地~雖然係招牌小食,但唔係好新鮮、有啲老、嚡熠熠😟

價錢:💰💰
味道:👅👅👅👅
環境:🌇
服務:👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳
賣相:📸📸
整體推薦:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家 (油麻地)
⏰ 12:00-23:00
📍油麻地砵蘭街72號地下
2023-05-13 433 瀏覽
聽左村爺爺既人氣龍蝦泡湯飯好耐架喇,聽講出名又平又大份,今日一於打頭陣試下🫣1. 極上海鮮龍蝦湯泡米線 (4.6/5) $78哇,呢碗野真係不得了🫢上菜時我心諗,我俾$78咋喎,有咁大碗鋪滿海鮮既麵?! 的確我無眼花,係有一隻龍蝦頭,一隻鮮海大大粒帶子,4隻青口,半碗面份量既蜆,同埋一碟油菜份量既生菜...全部都好鮮味!!!😍 而個龍蝦湯底鮮甜到呢,小編食每一啖都一定要飲一啖湯🤖最後小編輸了...好好味但無肚再食落去,食剩左好多蜆同米線😩2. 花膠螺頭雞煲 (4.3/5) $68唔好講笑,個雞煲真係有成半隻雞係到🤩餐廳仲預備埋手套俾你自己手撕雞🤟撕出喛既雞肉根本上就可以送成碗飯有餘🙀肉質一d都唔鞋口,雞油香都保持得好好👍 而個另一主角,個湯都好有雞味,仲有花膠食tim,好有酒樓水準😜地點:係油麻地站A1出口,3分鍾得到! 見到人龍就見到村爺爺存喇🤙環境:座位唔逼👐 如果兩張四人枱位置較近,會有塊黑布相隔,保持私隱度🫰價錢:真係抵到喊,每樣野都特大份又足料,好驚食到村爺爺蝕本執笠👀服務:店員效率好高,態度良好😃

1. 極上海鮮龍蝦湯泡米線 (4.6/5) $78
極上海鮮龍蝦湯泡米線

2. 花膠螺頭雞煲 (4.3/5) $68
花膠螺頭雞煲

地點:

環境:

價錢:
真係抵到喊,每樣野都特大份又足料,好驚食到村爺爺蝕本執笠👀

服務:
店員效率好高,態度良好😃
10 分鐘 (堂食)
極上海鮮龍蝦湯泡米線
花膠螺頭雞煲
< 村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家> 呢間都好出名🤣其實之前都食過今次二訪一樣出色 🐥 村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家 🐥 <花膠螺片雞煲>真係必試!成隻雞上,啲肉又滑,加埋村爺爺秘製辣醬真係幾好食🤤個湯係好濃好清既雞湯黎 配飯一流👍🏻 <花膠魚頭蟲草花湯>個湯除左有雞味之外,真係多左陣魚味,到最底甚至feel到有少少藥材味個湯感覺會厚身啲,無第一個咁清,但個人都幾中意🥰個魚頭都有啲肉食既😂花膠同蟲草花份量都好多👍🏻 我地都有加錢變套餐 有多個飯同時菜個人覺得如果佢啲飯無咁淋就好啦 .__. .__. .__.🐥🐥🐥.__. .__. .__. 總結:推介 好好味 全部都真材實料🥰 環境:🐥🐥🐥🐥/5服務態度:🐥🐥🐥🐥/5食物質素:🐥🐥🐥🐥🐣/5 性價比:🐥🐥🐥🐥🐣/5 回頭率:🐥🐥🐥🐥🐣/5
< 村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家>

呢間都好出名🤣其實之前都食過
今次二訪一樣出色

🐥 村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家 🐥

<花膠螺片雞煲>

<花膠魚頭蟲草花湯>
個湯感覺會厚身啲,無第一個咁清,但個人都幾中意🥰
個魚頭都有啲肉食既😂花膠同蟲草花份量都好多👍🏻

食物質素:🐥🐥🐥🐥🐣/5
性價比:🐥🐥🐥🐥🐣/5
回頭率:🐥🐥🐥🐥🐣/5
2023-04-20 337 瀏覽
花膠螺頭雞湯米線的湯頭濃郁鮮美,花膠和雞肉經長時間的熬煮,湯汁中含有豐富的膠原蛋白和雞肉的鮮味,入口滑嫩柔和,讓人回味無窮。米線煮得剛好,口感Q彈,吸收了湯汁的精華,味道鮮美可口。湯中還搭配了蛋花和蔥花,為湯米增添了一份香氣和口感層次。菜品的呈現也非常精美。此外,花膠更是營養豐富,對於皮膚、關節等都有好處,是一道滋補佳品。總體來說,這碗花膠雞湯米線是一道美味可口且滋補健康的選擇,尤其適合在冬天或身體疲憊時食用。
  • 花膠螺片雞煲
2023-04-20 348 瀏覽
夜晚兩個人入去食飯,入到去已聞到超級臭,就好似狗場嘅氣味,夾雜着動物內臟/皮毛嘅腥臭味,十分之嘔心,各位慎入!點餐後等咗20分鐘先上第一個餐,咁湯飯要等都合理嘅。但係我哋嘅飲品就仲未上,我地叫左個女侍應幫手跟兩杯野飲,個老闆就即刻衝過嚟話廚房沖緊,要等。 咁其實我地就嗌左一杯凍檸茶同一罐可樂,唔知係唔係佢哋拎咗可樂配方,可以調配新鮮嘅可樂啦😀 如是者又等多10分鐘,由落單起計差唔多30分鐘都仲係冇飲品,嬲嬲地叫個老細取消野飲,個老細仲好串話「催都無用架」 ? ? ? 喂,你要串都聽清楚人哋講咩先,依家係叫你取消唔係催單!總之食到一肚火,外加環境惡劣、眼見已有幾隻小飛蟲,氣味超難頂,一定唔會再有下次,大家小心呢間垃圾

2023-04-15 221 瀏覽
📍 村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家🇭🇰 油麻地砵蘭街72號地下呢間長期經過見到都要排隊嘅鋪頭近日因為等朋友附近收工 所以排下~但記得人齊先可以入座!個menu勁花😂😂 完全唔適合選擇困難症嘅人但好彩佢有特別寫明Top 123😋 花膠·龍躉螺片雞海鮮龍蝦湯泡飯 $108呢個係泡飯Top 2!佢勁大兜 好豐富佢個湯好鮮 應該冇咩味精因為唔口渴 好飲佢有個龍蝦頭 但原來呢個款係冇龍蝦嘅😂😂花膠得一舊海鮮有青口同埋蜆 每款大概兩三嚿雞肉好滑龍躉好大嚿好多肉 但係個味道麻麻哋😋 魚腩雞件雜菌泡飯 蟲草花螺頭雞湯呢個係朋友食嘅試咗佢啖湯 好濃嘅雞味 但唔會油總結 其實係幾好食幾抵食幾大份 如果再嚟我就會叫其他 唔會叫返同一個😂
📍 村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家
🇭🇰 油麻地砵蘭街72號地下

呢間長期經過見到都要排隊嘅鋪頭
近日因為等朋友附近收工 所以排下~
但記得人齊先可以入座!
個menu勁花😂😂 完全唔適合選擇困難症嘅人
但好彩佢有特別寫明Top 123

😋 花膠·龍躉螺片雞海鮮龍蝦湯泡飯 $108
呢個係泡飯Top 2!
佢勁大兜 好豐富

😋 魚腩雞件雜菌泡飯 蟲草花螺頭雞湯
呢個係朋友食嘅
試咗佢啖湯 好濃嘅雞味 但唔會油

2023-04-14
15 分鐘 (堂食)
2023-04-14 292 瀏覽
同朋友係附近做完瑜伽又唔想食d肥野,行過見到呢間野有人排隊,應該都唔差既,抱住個試食心態,而且自己又鐘意飲湯同食花膠,最後去左排隊。排左5分鐘就入就,排緊隊個陣就開始諗定食咩,都幾多選擇。三個女仔,每人揀左一個。叫左兩個人氣第一既花膠螺片雞煲 $68加$15仲可以有埋飯,菜同個秘製豉油。最後一個跟餐一個唔跟碗湯都幾大,仲要鐵煲上,黎到都係熱既,岩晒我呢d咁養生既人🤣菜同蠔油分開裝,呢個都幾好,同朋友share唔洗怕佢地唔食半隻雞係個湯入面,d雞好滑同好淋,仲好貼心比手套你用手食,花膠同響螺就得一舊,但呢個價錢算咁啦,飲晒成煲湯都已經飽左。另外仲叫左個龍蝦湯泡飯,呢到好似都出名龍蝦湯,但個人黎講不太特別,龍蝦味好小,好似濃度高既雞湯咁,d魚勁多骨,兩個揀,都係花膠雞最好,必推

三個女仔,每人揀左一個。
叫左兩個人氣第一既花膠螺片雞煲 $68
加$15仲可以有埋飯,菜同個秘製豉油。
最後一個跟餐一個唔跟
菜同蠔油分開裝,呢個都幾好,同朋友share唔洗怕佢地唔食

• 花膠螺片雞煲
2023-04-11 385 瀏覽
網上面見到有人介紹村爺爺,話好正好抵食 咁啱我仲有個幾鐘先上堂,所以就唸住去試下油麻地出口行過去好快到,唔洗2分鐘 ,因為係平日,同埋2點,唔洗排隊就可以直入,環境ok嘅,係有啲啲逼,不過唔影響,望一望menu,見到有牛,唸都唔唸就落單,然後。。。個餐一到 第一眼望落去 就已經覺得中伏 個湯睇落去同車仔麵嗰啲差唔多 於是飲第一淡湯 0龍蝦味 再飲多淡 ok 含 真係無龍蝦味 喂大佬你主打龍蝦湯底 我飲極都試唔到龍蝦味 蝦我平時少飲龍蝦湯?m記龍蝦湯都濃過你20倍 搞不掂。再講啲牛 佢有牛丸同牛肉 啲牛韌到乜咁都算 牛丸都可以唔好食 真係唔知講咩好 極度唔推薦。去到最後,我想講杯熱奶茶,唔知點解熱奶茶可以難飲過kfc,m記呢啲連鎖快餐店,我唔會再嚟食,同樣唔理解啲人話抵食同咁多好評係點解,總之我認為40蚊車仔麵都好食過村爺爺,完。

2023-04-08 255 瀏覽
估唔到D飯,可以咁硬,食2啖放底左。個湯都算ok, 蟲草花好似剛剛返落湯裏面。我個湯就暖, 好似係D1 餐88,我太太個果雞翅煲就熱就128 。個人以後都不敢去,就算王生,乜生明星做代言人🤐。比我心中同廣告印象還差一截。
成日都見到好多人排隊,終於有時間試吓,都排咗一陣先有得入去,啲座位勁窄試下佢出名嘅龍蝦湯飯,咁大隻蝦頭都幾震撼,啖湯飲落去真係好普通,啲飯又冇乜特別出色,成個湯好多蜆,同青口,都係我唔太鍾意嘅貝類,同埋個蝦頭煲咗好耐好耐咁,好驚會係重用🥴

龍蝦湯泡飯
2023-03-19 291 瀏覽
呢間舖頭成日都有人排隊,今次經過終於有機會食,我地叫左花膠螺頭雞煲($68)加左套餐有飯同菜($15)椰子螺頭花膠雞煲($78)加左菜($12),個份量都好大份,雞都有半隻,女仔細食嘅話唔使嗌飯都夠🤣🤣雞都好滑,仲配左秘製豉油,仲好貼心有埋手套俾你,湯底都好濃郁,湯底都好足料,有厚身既花膠同埋螺頭,椰子湯底都有好多椰子片,咁嘅價錢有咁嘅質素,正😍😍原來係隔離仲有村爺爺既車仔麵😍😍下次有機會都試下先

原來係隔離仲有村爺爺既車仔麵😍😍下次有機會都試下先
今日要推介呢間喺油麻地站隔離嘅龍蝦湯泡飯,價錢無敵得嚟用料一啲都唔馬虎🦞佢啲湯淆得好飲,大大啖食感覺好幸福,經過都會諗起要食佢🤓1️⃣ 極上海鮮龍蝦湯泡飯 ⭐️8/10👦🏻之前試過一次湯幾濃,不過今次偏淡,濃d就perfect,海鮮份量多,魷魚鮮味十足,青口鮮甜,帶子夠大,蜆幾多同有海水鮮味,整體好食!😝😝👩🏻第一次食好鍾意飲佢個湯😻d泡飯完全索晒味2️⃣ 花膠螺片雞煲 ⭐️8.5/10雞煲有半隻雞+飯+生菜,雞湯味濃質地都濃,又唔覺味精味,感覺天然,有驚喜,好飲!雞肉有d嚡,同埋唔夠入味,好彩點佢自家製辣豉油好食(加兩蚊嗌多咗一碟),俾咗手套我哋自己滅啲雞肉嚟食,d湯幾多但都飲哂😋😋--Food: 8.5/10Environment: 6/10Service: 7/10Price: 10/10Overall: 8.5/10💸 ~70 pp

1️⃣ 極上海鮮龍蝦湯泡飯 ⭐️8/10

Price: 10/10
Overall: 8.5/10

💸 ~70 pp
2023-03-10 182 瀏覽
村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家是一家以龍蝦湯飯、龍蝦湯麵和燉湯為主打的餐廳。這裡的龍蝦湯飯和麵是絕對的招牌菜,以新鮮的龍蝦煮成濃郁的湯汁,再加上飽滿的米飯或Q彈的麵條,讓人一口接一口。燉湯方面也有多種選擇,如美國鮑魚燉湯、海鮮燉湯和雞湯等,都是用上等的食材精心製作而成。餐廳的裝修簡約而舒適,選用淺色系的傢俬和牆面,讓整個空間顯得明亮開朗。此外,餐廳的服務也值得一讚,服務員熱情有禮,細心解答客人的問題,讓人感受到賓至如歸的待遇。除了龍蝦湯飯和麵外,這裡的炒飯和咖哩也是不容錯過的。炒飯香氣撲鼻,口感紮實,食材豐富,加上熱騰騰的燉湯,更是絕配。咖哩則是以椰漿煮成,口感濃郁,香氣四溢,讓人一試難忘。如果您喜歡吃龍蝦,那麼一定不能錯過這家餐廳。村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家的龍蝦湯飯和麵都值得推薦,再加上舒適的環境和優質的服務,讓人有種回家的感覺。
2023-03-09 219 瀏覽
上星期五阿卵好突然叫我去In’s Point睇玩具,見今日都要返工,就出去行下,睇完我就問食咩好?佢話食湯飯啦,原來油麻地有湯飯食?我真係唔知🤣去到門口,已經見到要排隊,而我地亦都係門口叫定野食,排左20分鐘到就可以入座🤤今日我地叫左:- 花膠魚頭蟲草花湯 (跟餐)- 花膠螺頭雞煲 (跟餐)- 白灼墨魚圈🦑首先黎既係卵既花膠螺頭雞煲,餐會包埋菜同埋飯,1聞落去,湯好重雞味😋,飲落亦都好鮮甜,雞件亦非常唔錯👍之後到我既花膠魚頭蟲草花湯,魚頭🐟好大個,湯亦都吸曬魚味,完全唔腥,唔鍾意食魚既人都可以1戰😋而另外叫既白灼墨魚圈🦑,真係白灼,冇加任何調味料,食落去好新鮮好爽口,如果嫌唔夠味,可以加上佢地俾既辣豉油,雖然講係辣,但實則唔算太辣,大家可以試下👍總結:湯香得黎好飲,材料勁足,除左逼少少之外,係幾抵食,如果真係想食,要預多少少時間排隊喇🥰

今日我地叫左:

- 花膠魚頭蟲草花湯 (跟餐)
- 花膠螺頭雞煲 (跟餐)
- 白灼墨魚圈🦑

2023-03-03
20 分鐘 (堂食)
  • 花膠螺頭雞煲