2008-08-29 34 瀏覽
兩個星期前在此吃過兩件好新鮮好美味的池魚壽司。這天突然有點兒回味,去完剪頭髮有點兒時間,上課前的午餐時間到來,希望再吃一次,但今次是失望之作。一坐下,不知是不是時間係,上次晚間來吃壽司bar入面至少有兩位高級的師傅坐鎮;今次下午到來,bar內全是年青有為的學師仔,一個黑衫也沒有,信心頓然有點兒打擊。由於在吃壽司的魚材之中池魚﹙鯵﹚類可是最愛之選,而繼上次吃過難忘新鮮的一客,剛坐下來順理成章沒多點兒猶豫便點了兩件池魚壽司,另外還點了一個池魚細切。池魚壽司外表看上和上一次吃到的差不多,但吃下時卻完全沒魚味,而且還有一點兒不新鮮的腥臭味,比起之前吃的可說是天堂與地獄。池魚細切,先將池魚的肉切至一條條細絲般,然後混入大量的薑和蔥作調味。同樣,池魚沒鮮味,但亦沒有不新鮮的腥臭味,可能是被伴味的薑和蔥蓋過了,唯一吃起來最濃味的就是那些薑和蔥的味。之後多點一客火炙三文魚腩和三文魚腩,火炙和上次差不多,魚腩夠肥美是作這道壽司的首要條件,但今次比上次燒得有點兒過火;而生三文魚腩也算吃得出三文魚本身是頗新鮮,在今餐之中算是不錯。吃到這裏已經失望,加上今天toro,秋刀,油甘魚……等等壽司基本的材料不少也缺

吃到這裏已經失望,加上今天toro,秋刀,油甘魚……等等壽司基本的材料不少也缺貨。這樣的情況,實在難以繼續下去,但完全又未有飽的感覺,於是作了個任性的決定,去峰繼續壽司午餐的下場。
池魚壽司
池魚細切
  • 三文魚腩壽司
2008-08-19 22 瀏覽
今日豬爸爸唔得閒, 我就決定同豬媽媽銅鑼灣係壽司, 豬媽媽又唔等得, 最後食呢間板長, 貪佢唔駛等位入去之前拿左飛, 竟然見到個經理係度教 d 下屬 : 佢地拿飛你唔駛話佢聽係卡位定bar 台嫁, 我心諗: 唔係下化, 平時食壽司都一定會講聲ga wor, 我就即刻同佢講我地剩係坐卡位入到去叫左4 x 三文魚壽司2 x 三文魚子軍艦2 x 三文魚子筋2 x 火灸三文魚2 x 火灸帆立貝2 x 北寄貝壽司1 x 蝦膏蝦肉1 x 蝦板壓2 x 軟殼蟹卷食物質素唔講住.. 講左服務態度先..入去用壽司紙落左單, 落完去左個廁所. 個廁所勁遠, 出左個商場先去到.. 仲攪到我盪失路..一番到去 醒起板前 d 壽司一向都有 wasabi ga wor.. 即刻叫佢轉冇, 點知佢問都未問就同我講: 冇ga wor, 師傅整左就冇得轉ga la我心諗, 個時你又未上d 野食.. 問都唔問就同我講冇? 之後佢去左問, 再搵左另一位同事番黎同我講 : 冇得轉ga.. 整左我即刻反應話: 下咁我地食左wasabi 會敏感, 咁點? 之後豬媽媽話: 算啦不如要左佢, 我個時就話: 你比我都冇用.. 我地根本

入到去叫左
2 x 北寄貝壽司
1 x 蝦膏蝦肉
1 x 蝦板壓
2 x 軟殼蟹卷

食物質素唔講住.. 講左服務態度先..
我心諗, 個時你又未上d 野食.. 問都唔問就同我講冇?
我即刻反應話: 下咁我地食左wasabi 會敏感, 咁點?
之後豬媽媽話: 算啦不如要左佢, 我個時就話: 你比我都冇用.. 我地根本都唔食wasabi
結果佢地黑口黑面就換左比我地..
我個時係諗: 我叫個d 都係三文魚個d 大路貨.. 而且間鋪咁多人.. 應該都好多人叫三文魚個d.. 如果我食左一啖話有wasabi 唔要要退錢就係我衰者... 但我只係去個tiolet 番黎你就同我講冇得轉.. 仲由頭到尾都冇人同我提過佢係有wasabi, 只係係張墊台紙度勁細隻字勁淺色咁寫有wasabi.. 落單個張紙又冇得tick 唔要wasabi.. 乜而家真係咁多人鐘意食wasabi 咩? 仲打算迫我地要d 我地唔食既野.. 態度又勁差又黑口黑面.. 咁好唔掂者 d 服務..

到 d 食物質素..
d 飯係熱既.. 係熱唔係暖.. 又冇醋味.. 好似岩岩係飯煲拎出黎咁
三文魚全部有筋..
三文魚子算唔錯.. 粒粒都好通透
火灸帆立貝幾鮮甜
三文魚子筋唔同板前個 d, 板前係配炸飯, 佢只係配普通飯
軟殼蟹卷 d 軟殼蟹 少到冇咁, 豬媽媽話直程係唔好食..

越食越冇引, 越食越唔gur
結果剩係叫左 1 round 完全唔飽就走左..
我寧願番屋企食公仔面都唔食佢呀
除左裝修唔錯之外, 我諗唔到咩原因要比咁貴去食d 難食野仲要受氣
呢間, 一次就夠啦
2008-08-15 25 瀏覽
這天晚上來小吃一餐,只吃了五件壽司,但每件都是滿意之作。這裏的壽司可以一件一件點,即使想試吃多兩款也不用擔心份量太多吃不完。五件壽司包括池魚,三文,鱆紅魚腩,火炙三文魚和海鰻。最欣賞是池魚壽司,單看表面已被其賣相所吸引,肉身光澤,鮮味十足,能吃出池魚的香味。是晚沒有三文魚腩,原先打算不點三文魚了,但看見鄰坐的小姐所點的三文魚壽司也不遜色,便點了一件來試試,亦是新鮮肥美之作。之後加點的火炙三文魚比生的三文魚更好,生魚片的外層燒得得很香,但內裏仍然是生冷的,吃下時由熱到冷的口感,絕對難以忘懷。

池魚,三文魚,鱆紅魚腩
$54 (宵夜)
池魚,三文魚,鱆紅魚腩
  • 火炙三文魚壽司,池魚壽司
2008-08-06 34 瀏覽
尋晚六點十左右去排隊, 七點半左右就到我同女友咁拎位果陣, 個經理話:「你地八點三左右交枱有冇問題?」我話:「乜而家食壽司有時限架咩?」經理:「唔係,而係我地有人book 左位0者,若果唔係就要等架喇」眼見D「唔限時」0既枱都係0岩0岩先入, 有排等咁就入去食啦入到去,枱上面有兩杯熱「茶」呢兩杯熱茶由頭到尾都係冇茶味我果杯連色都冇叫左三文魚壽司x15 -- 三文魚幾好食,但有幾舊有筋,一舊附送索水紙屑 三文魚子軍艦x2 -- 好多都爆左,但味道都ok三文魚手卷x3 -- 幾好食,紫菜好脆油甘魚壽司x2 -- 幾新鮮,入口好香甜海膽軍艦x2 -- 同板前差不多芥辣八爪魚軍艦x3 -- 同板前差不多珍寶帶子壽司x4 -- 好好食,好鮮甜玉子壽司x2 -- 好普通冇特別板前特卷x1 -- 配搭幾新鮮,好食芝士薯餅 -- 太肚餓點左醬後,一啖食左半塊,好熱,味道唔錯,兩塊15蚊真係幾貴冷烏冬,綠茶冷麵x1 -- 烏冬有煙靭唔林,綠茶冷麵入口唔知食緊乜, 個汁冇乜味,似係一大樽冷麵汁買返黎倒落去...芒果橙汁x1 -- 尚可食食下,個經理同個伙記講
尋晚六點十左右去排隊, 七點半左右就到我同女友
咁拎位果陣, 個經理話:「你地八點三左右交枱有冇問題?」
我話:「乜而家食壽司有時限架咩?」

眼見D「唔限時」0既枱都係0岩0岩先入, 有排等
咁就入去食啦

入到去,枱上面有兩杯熱「茶」
呢兩杯熱茶由頭到尾都係冇茶味

珍寶帶子壽司x4 -- 好好食,好鮮甜
玉子壽司x2 -- 好普通冇特別
板前特卷x1 -- 配搭幾新鮮,好食
芒果橙汁x1 -- 尚可

食食下,個經理同個伙記講野,指住我地張枱口upup
睇口形係講大概八點零就要收我地張枱...

話說食到八點左右,個經理已經成日借D意走埋黎check 下有冇野未黎
果下,真係好唔高興
我未食飽呀,你係咪想趕我地走?
re-order 左幾次, 食到八點半左右
個經理見我地冇re-order,又0岩0岩清左枱
就走埋黎問:「想問下你地仲有冇咩想嗌?」
我話:「埋單啦」
之後佢極速埋左單

大佬.我等咁耐入黎係食野,係享受
而唔係將D食物倒入個胃到
倒野食入個胃到,我點解唔食平D,黎食幾百蚊野?
若果真係有人預留左張枱,點解仲要放出黎俾人?
放出黎都算, 點解仲要食食下壽司,整色整水趕人走?

呢D行為同趕客冇分別
好過份
2008-08-05 16 瀏覽
星期六中午十二點同妹妹食午餐, 由天后行到銅鑼灣挺熱的, 想食得冰涼些, 想來想去食壽司吧. 下午四點看港男前還約了去Amaroni's Little Italy, 中午清淡點好.在去峰壽司途中看到板長, 一於試吓啦! 由去到到走, 餐廳都係唔滿...想食的活凡立貝刺身, 可惜沒貨, 惟有點普通凡立貝刺身, 但好好食啊! 又大又甜又新鮮!甜蝦都係! 肥過平時個d好多, 食呢兩樣已經好滿足.其他的三文魚, 軟殼蟹手卷, 火炙三文魚腩, 天婦羅, 鰻魚...同板前差唔多質素. 另一方面好的是d嘢上得唔會太快. 最憎一枱都係野放唔晒, d waiter 仲要sip係枱邊...呢到唔知係唔係客唔多, 所以慢慢做, 個speed平均2-3碟同時係枱到, 唔太多, 唔太寡.價錢差不多, 服務亦是, 如果想食壽司又唔想等太耐, 坐得太迫, 食得太趕, 都會再嚟.

甜蝦都係! 肥過平時個d好多, 食呢兩樣已經好滿足.

2008-07-24 4 瀏覽
好耐之前已經想嚟試吓, 不過礙於次次都好多人排隊, 所以都打消念頭. 近來因為呢間餐廳傳出不利消息, 應該客人會減少, 就走去試吓, 果然冇人排隊, 連午飯時間都唔係咁多客.....我點了一個套餐, 有一碟什錦壽司, 麵豉湯及沙律. 壽司都算豐富, 有帶子, 蝦, 甜蛋, 三文魚, 吞拿魚等等. 另外我再點了珍寶帶子壽司, 鰻魚米卷及海膽三文魚子卷. 帶子確實幾鮮甜, 其他就冇乜特別, 不過我幾欣賞壽司可以逐件order, 唔一定兩件兩件order, 可以試多0的款式. 但係佢有好多食物及飲品都缺貨, 攪到好多0野都冇得點. 依家食滿一百蚊會送日本生粟米, 好鮮甜, 據說可清腸胃, 不過如果叫我俾錢, 我又未必會試喎!整體嚟講, 不過不失啦! 但係以佢比其他壽司店貴0既價錢而食物質數又不外如是, 咁就一0的都唔值囉!

珍寶帶子壽司
什錦壽司
鰻魚米卷及海膽三文魚子卷
日本生粟米
珍寶帶子壽司
什錦壽司
2008-07-24 11 瀏覽
2008年7月13日 - 板長壽司銅鑼灣東角道24-26號怡安大廈怡東商場2樓281-282號店前兩天在街上撞到老朋友,兩年多沒見,你依然沒有怎麼變到,今天突然接到老朋友的電話問我今晚有沒有空一起食飯,馬上答應。相約晚上7時,我便趁還有時間先去做下gym,做完gym後o岩o岩好7點,本來想吃板前的,但每次去到都要等起碼一小時以上,於是便打算去板長看看,怎不知板長反而出奇地少人,等了20分鐘便有位了。板長是我第一次來吃的,以前通常都是跟老朋友吃板前和峰壽司。板長有點奇怪,平時去開的壽司店都是一碟有兩件壽司的,而板長是每次都是一件,當然價錢也是一半啦,不過我覺得這個做法很不錯。至於食物方面,其實質素大致上都同板前和峰差不多,只是板長個裝修和環境比較高級一點而已,而且可能某些比較高檔的刺身只有板長才會有吧。不過要說一說就是板長的餓肝壽司比板前的細很多,不過板長的拖羅真的值得一提,油脂分佈幾好,而且入口有種即溶的感覺,至於其他的壽司不過不失吧。每人300元,比板前貴1/3左右吧,所以我諗我會簡返板前。
2008年7月13日 - 板長壽司

每人300元,比板前貴1/3左右吧,所以我諗我會簡返板前。
2008-07-20 15 瀏覽
岩岩番黎6點幾見下面板前開始排隊又長板長冇人龍所以就即入去2個人食左$2492x三文魚sushi2x tuna sushi2x軟殼蟹手卷2x北寄貝sushi2x甜蝦sushi冷烏冬天婦羅salmon刺身坐sushi bar唔識點講...不過絕對同意樓下講d師父好唔認真好唔pro咁d sushi魚生食落感覺好唔fresh...其他都唔見得好好普通什至below average...未試過食sushi感覺係咁差一定唔會再幫襯板長
岩岩番黎

salmon刺身
坐sushi bar
唔識點講...
不過絕對同意樓下講d師父好唔認真好唔pro咁
d sushi魚生食落感覺好唔fresh...
其他都唔見得好好普通什至below average...
未試過食sushi感覺係咁差
一定唔會再幫襯板長
  • 軟殼蟹手卷
之前食過尖沙嘴嗰間幾次. 覺得好好食. 不過尖咀嗰間唔係咁就腳, 所以只係初初去左幾次之後就無的起心肝專登過去. 同個frd講左好多次, 終於得閒黎銅鑼灣呢間分店食吓. 不過呢一轉真係失望既一次囉.係尖咀分店真係食到人哋話正宗既壽司上枱既時候舊飯係暖既. 手卷既紫菜係脆既. 但係係呢間分店我完全食唔到呢囉. 雖然都有日本師夫坐陣. 不過好似都唔係好得咁. 其他方面我覺得板前平過佢仲好食過佢. 全晚我食得最多既係佢哋既燒三文魚頭, 食左3碟. 第一次去壽司店食咁多三文魚頭囉.因為去光顧tst店都已經係4個月前既事, 我都唔知究竟係整體差左, 定只係呢間分店唔得囉...

• 燒三文魚鮫
2008-07-02 13 瀏覽
無懼肚痛危險, 於七一早上和妈妈吃壽司, 店子人不多! 可能陰影未除吧!叫了:火炙三文魚火炙鰻魚火炙秋刀魚火炙鱼背彩虹卷醋鯖魚池魚立魚油甘魚象拔蚌豚拖羅手卷軟殼蟹手卷珍寶凡立貝油甘魚5A和牛吞拿魚腩妈妈和我最鐘意吞拿魚腩, 入口即溶,又肥少筋, 好味!5A和牛也好食,雖然沒有入口即溶, 但好香牛味, 少筋!象拔蚌是時令推介,但不太爽,唔甜.火炙秋刀魚同鱼背都好味,唔腥, 鱼背仲好爽彩虹卷的面鋪上牛油果, 好香, 裏面是鰻魚!可能因為太早,好多壽司都未有供應! 不過食得好滿足!
叫了:
珍寶凡立貝
油甘魚
5A和牛
吞拿魚腩

妈妈和我最鐘意吞拿魚腩, 入口即溶,又肥少筋, 好味!
5A和牛也好食,雖然沒有入口即溶, 但好香牛味, 少筋!
象拔蚌是時令推介,但不太爽,唔甜.
火炙秋刀魚同鱼背都好味,唔腥, 鱼背仲好爽

彩虹卷的面鋪上牛油果, 好香, 裏面是鰻魚!

可能因為太早,好多壽司都未有供應!
不過食得好滿足!
  • 吞拿魚腩
2008-06-18 10 瀏覽
li幾日板長板前都上晒報紙, 食物中毒, 我6/15星期日先食完, 可能東角都係果d貨, 不過好彩我又冇事. 雖然我係fans, 幾乎一個月幫襯兩次, 但我都覺得佢地d野食差了, 冇以前禁新鮮, 其實li個係好多連鎖店的問題, 一開得多就會退步. d珍寶帆立貝係大隻, 但放落口係(也母)喉, 而其他例如魚背果d都薄晒, 不過我覺得最主要係員工的態度, 剛剛去完日本, 人地的老師傅最少都四五十歲, 有經驗, 有heart, 香港的壽司店師傅就好似比d讀唔成書o既後生仔去做咁, 個個長長頭髮, 玩玩下咁態度又差好似唔想做咁, 根本唔尊重自己份工. 值得一讚係有個supervisor叫Peggy見到有個婆婆擰住拐杖等位(父親節好多一家大細來), 佢叫伙記擰住椅子比婆婆坐在reception門口. 但其他員工就麻麻地, 冇乜禮貌, 覆單覆到好似唔想落order咁. 我地坐刺身吧, d師傅,,令人感覺唔pro, 但其中一個肥d o既都有自動幫我地四個人分左兩份sushi, 而食物方面, 油甘魚腩, 三文魚子果d都仲幾好味, 但海膽就好淺色, 好似灰白色咁, 之前淨係知道唔係日本貨, 但估唔到一碟兩舊都可以兩隻色. 下次如果要食得稍為正宗一d o既, 真係要比多少少錢去第二間.
2008-06-18 31 瀏覽
前幾日sin 有中毒事件發生...可能因為咁好少人去食...唔使排隊就入得la....油甘魚 x2 北寄貝 x2三文魚 x 4 甜蝦 x1 仲有唔知咩魚 x2 明太子手卷綠茶泠麵 / 泠烏冬飛魚子軍艦 x2 吞拿魚軍艦 x1 / 三文魚子軍艦 x2 天婦羅蝦手卷 毛蟹麵豉湯 毛蟹湯好好飲...
前幾日sin 有中毒事件發生...
可能因為咁好少人去食...
唔使排隊就入得la....
油甘魚 x2

飛魚子軍艦 x2

吞拿魚軍艦 x1 / 三文魚子軍艦 x2

天婦羅蝦手卷

毛蟹麵豉湯

毛蟹湯好好飲...
  • 毛蟹麵豉湯
2008-06-12 13 瀏覽
同女朋友兩個人嚟食,食左四百幾蚊,不過食物質素都唔差食得四百幾蚊,梗係叫左好多野啦,呢度既壽司係逐件逐件叫,好處係彈性一d,唔好處係個價錢以為好平,原來係一件計,有一點誤導吞拿魚叫左三件,再加一件toro,都好好味,toro脂肪豐富,一流!特長鰻魚好野味,池魚唔夠腥..三文魚子都好juicy,所以魚油多,味道濃,帶子一般,三文魚新鮮值得一提係軍艦同手卷既紫菜好脆,包起d魚生食起上嚟好好味但係服務就一般,因為落漏單...
同女朋友兩個人嚟食,食左四百幾蚊,不過食物質素都唔差

值得一提係軍艦同手卷既紫菜好脆,包起d魚生食起上嚟好好味

但係服務就一般,因為落漏單...
  • toro
今年3月17日去的一入去好靜,冇板前的熱鬧可能果時佢還新吧..雪村才剛剛沒了點食物唔係好識叫,有d分一件,有d又分一碟害我只叫了一年3文魚sushi但又叫了2碟天婦羅蝦新鮮同板前差唔多既但是,少了點甚麼??
今年3月17日去的

一入去好靜,冇板前的熱鬧
可能果時佢還新吧..雪村才剛剛沒了
點食物唔係好識叫,有d分一件,有d又分一碟

害我只叫了一年3文魚sushi

但又叫了2碟天婦羅蝦

新鮮同板前差唔多既
但是,少了點甚麼??
2008-06-07 24 瀏覽
多次經過板長,都因為太長龍而放棄,這日下午六點不用等位,於是就試一試。點了多款壽司,包括醋鯖魚、三文魚、天婦羅蝦、鰻魚和海膽等等。另外也點了炸蠔和燉蛋。壽司飯很冷,好像剛從冰箱拿出來,魚生卻又有點暖,怪怪地。最好吃是海膽,很新鮮,一進口,便有一股特有的微甘的鮮味充滿口腔,三文魚也肥美,醋鯖魚卻又太肥了,皮下的脂肪層很厚,魚肉相對很薄,滿口滑潺潺的脂肪,口感有點噁心。鰻魚是押壽司,鰻魚份量比握壽司的少,汁也偏甜,不算好吃。炸蠔沒有鮮味,但剛炸起就上桌,總算熱辣辣,天婦羅蝦卻擱久了,只是微暖,咬下去一泡油,水準以下。比較滿意是那個燉蛋,非常嫩滑,料也很足,吃到底還有一小塊日式年糕,QQ的,和滑滑的蛋一起吃,很特別,唯一的敗筆是燉蛋上淋了一層很鹹的獻汁,不加其實更好。總體質素只是普通而已,價錢也不算便宜,為甚麼那麼多人排隊?一般是等,去峰壽司更好吧。
壽司飯很冷,好像剛從冰箱拿出來,魚生卻又有點暖,怪怪地。