2023-06-07 62 瀏覽
對於私房菜有一種莫名的神秘感,因為餐牌會不時改動,廚師會配上最合適的材料做菜。如果唔係朋友介紹試呢間私房菜都未必搵到呢度。餐廳環境以木色為主,晚上工廠區無乜人,得3圍食客,坐得都幾舒服。同朋友食左個二人餐($588),呢個價錢有咁多野食都好抵食。每個菜都好有驚喜,主菜揀左德國咸豬手,賣相真係好似一隻大手。皮脆肉嫩,食左一半都感覺到飽,份量好足。仲有德國咸豬手一定有既薯蓉和酸菜好開胃。性價比高的一間餐廳,下次會再去。
如果唔係朋友介紹試呢間私房菜都未必搵到呢度。
皮脆肉嫩,食左一半都感覺到飽,份量好足。
仲有德國咸豬手一定有既薯蓉和酸菜好開胃。
性價比高的一間餐廳,下次會再去。
今日我就約了一個好久都沒見的朋友,經過他的推薦,我們就去到他工作的工廈中的一間名為「林氏廚房」的私房菜餐廳到吃晚餐。即使是在工業區中,這家餐廳也吸引了不少在大廈工作的員工好友前來吃好西👍🏻我跟朋友點了一份二人套餐,兩個人吃實在太豐盛了,一共有六道菜及一杯飲品🥃,而且味道都不錯架🫶🏻👍🏻二人套餐 $588⭐️是日餐湯 - 蘑菇忌廉湯香氣四溢及creamy的蘑菇忌廉湯,香濃的奶香味與蘑菇味完美的結合,再配上外脆內軟的多士🤤。⭐️大蝦煙三丈魚沙律芝麻醬爽口彈牙的大蝦配上煙燻香氣的三文魚肉,加上新鮮蔬菜及香濃芝麻醬,為沙律增添了層次感與味道👅⭐️炸茶樹菇、炸雞軟骨 、紅油抄手炸茶樹菇和炸雞軟骨,這兩道小吃的口感酥脆,特別是炸茶樹菇,品嚐到這種菇類的美味;還有紅油抄手,皮薄餡多,加上紅油的調味,不會太辣。⭐️鵝肝拼紐西蘭牛柳香濃嫩滑的鵝肝與紐西蘭牛柳完美地呈現在一起,鵝肝焦香四溢,內裡保持了嫩滑的口感,配上多汁及濃郁牛味的紐西蘭牛柳,而配菜都非常之健康,有爽脆的翠玉瓜及香滑的薯蓉。⭐️自家制叉燒配日本太陽蛋飯每一塊叉燒都好Juicy不會好乾😋非常軟腍😌肉汁與叉燒蜜汁味道分明,蜜汁不會蓋過肉味👍🏻🥩再加上日

二人套餐 $588

⭐️是日餐湯 - 蘑菇忌廉湯

⭐️大蝦煙三丈魚沙律芝麻醬

⭐️炸茶樹菇、炸雞軟骨 、紅油抄手

⭐️鵝肝拼紐西蘭牛柳

⭐️自家制叉燒配日本太陽蛋飯
每一塊叉燒都好Juicy不會好乾😋非常軟腍😌肉汁與叉燒蜜汁味道分明,蜜汁不會蓋過肉味👍🏻🥩再加上日本太陽蛋飯,當蛋黃流入白飯中再配叉燒一起吃,真的不錯😋

⭐️甜品 - 紅絲絨蛋糕及芝士蛋糕
這兩款甜點都口感細膩,甜度也剛剛好,為是次晚餐體驗畫上完美的句號。

⭐️自家製羅漢果茶 及 自家製桂圓紅棗蜜
自家製的羅漢果茶和桂圓紅棗蜜,兩款飲品都不會太甜,而且味道濃郁,羅漢果茶清涼潤喉,而桂圓紅棗蜜補氣血😋😍都是養生茶👍🏻
2023-06-05 46 瀏覽
荔枝角工廈有間隱世私房菜,聽朋友介紹後就book咗dinner去食,兩人食到捧住肚走。先來頭盤36個月西班牙橡果黑毛豬火腿,咸咸香香再配埋蜜瓜片好夾呢!湯品係南瓜忌廉湯,好順滑又足料,香氣好出。沙律嘅部分係芒果蟹肉杯,整體好清新又鮮味,芒果好甜而蟹肉份量都唔少,特別鍾意佢配搭埋牛油果粒同蟹籽,口感更有層次。滿滿油香嘅鵝肝入口即化,多士香脆再伴以醋珠好提味,亦平衡了油香。紐西蘭肉眼扒好大塊,口感幾腍咬落有肉汁,牛味幾濃,不少得香滑薯蓉同蔬菜伴碟。主食係大蝦蕃茄乾意大利粉份量好足大蝦煎到剛剛好仲保持爽彈,蕃茄乾味道都幾濃郁,仲有豆苗點綴更清新。最後當然要試埋佢地嘅甜品,即製嘅雪糕窩夫好香脆,熱烘烘同雪糕冷熱交融,十分過癮。

湯品係南瓜忌廉湯,好順滑又足料,香氣好出。

主食係大蝦蕃茄乾意大利粉份量好足

2023-06-05 116 瀏覽
林氏廚房🧑🏻‍🍳今次嚟到林氏廚房,位於荔枝角嘅私房菜,揀咗佢哋嘅二人套餐,價錢又唔貴喎!$488 就有齊前菜、主菜、甜品同埋飲品!🥰🥰 呢度最特別嘅就係有12人圓枱,以後一大班人食飯都可以食西餐啦😆😆蟹肉煙三文魚沙律配油醋汁🥗呢一個蟹肉煙三文魚沙律份量都幾多,平時成日出去食飯都唔係經常可以食到蔬果,呢度大大兜夠晒健康!💓炸物拼盤🤤炸物拼盤,總共有三樣唔同嘅食材,包括雞軟骨、魷魚鬚、茶樹菇!個人嚟講就最鍾意炸魷魚鬚,香脆得黎又入味加拿大豬鞍扒🐷豬鞍扒肉質非常鬆軟,唔想下下都食牛扒嘅朋友可以考慮吓佢喎!✅鵝肝拼紐西蘭牛柳🪿🐮紐西蘭牛柳,肉味都幾重,份量啱啱好!鵝肝配埋薯蓉就非常之香,而家諗返都覺得非常回味!🤤紅絲絨蛋糕🍰平時唔係好多地方,可以食到紅絲絨蛋糕,鍾意食嘅朋友就唔好錯過啦!💓雪糕紅豆冰🥛 & 石榴沙冰🍹佢哋嘅嘢飲唔錯喎!🤤🤤平時嘅紅豆冰好少會有雪糕,加埋雪糕即刻好飲好多,加上啲紅豆又唔會太甜!🥰🥰市面上一般嘅石榴汁都比較甜同膩,加埋冰打碎就可以中和呢個感覺,夏天咁熱,又清新又解暑!
林氏廚房🧑🏻‍🍳
蟹肉煙三文魚沙律配油醋汁
炸物拼盤
鵝肝拼紐西蘭牛柳
2023-06-03 51 瀏覽
今次就試下呢間工廈既私房菜叉燒蛋飯係招牌菜 超多人推薦係傳說中既黯然銷魂飯🤣除左室內有VIP房 仲有户外座位可以包場BBQ二人套餐 $588•是日餐湯餐廳自家制既蘑菇湯飲到粒粒蘑菇好滑好濃郁•大蝦煙三文魚芝麻醬沙律蝦肉好爽口彈牙 三文魚•炸茶樹菇 紅油抄手 炸雞軟骨前菜有三款 炸茶樹菇比較少見 食落酥脆紅油抄手皮薄餡多 醬汁酸辣好開胃炸雞軟骨亦熱焫焫 軟骨部分脆卜卜 •鵝肝拼紐西蘭牛柳有兩塊好厚身既牛柳 煎到表面微焦切開亦有粉嫩肉質 牛味比較重鵝肝煎到好脆 有入口既溶既效果 超級香•自家制叉燒配日本太陽蛋飯呢個叉燒飯真係好出色 食到我哋舔舔脷叉燒係半肥瘦 但食落又唔會太膩 醬汁仲好香口小小甜 叉燒小小燶邊仲有隻煎得好靚既日本太陽蛋 蛋汁拌飯味道更香濃•甜品 木糠布甸布甸層次分明 口感軟滑 仲有Orea餅碎 份量岩岩好•飲品 羅漢果茶/桂圓紅棗蜜 兩款都係養生之選 味道濃郁 唔會太甜
今次就試下呢間工廈既私房菜

布甸層次分明 口感軟滑 仲有Orea餅碎 份量岩岩好

•飲品 羅漢果茶/桂圓紅棗蜜
兩款都係養生之選 味道濃郁 唔會太甜
2023-06-02 63 瀏覽
阿女發現長沙灣工廈有非常高質的私房菜食,今晚同我專程過嚟試吓。餐廳環境寬躺,室內裝潢簡約,有戶外座位。二人套餐都好豐富!南瓜湯口感綿密,味道香甜,配件脆多士有飽足感。大蝦煙三文魚沙律芝麻醬,非常足料,大蝦大隻爽口,每一口煙三文魚均有著濃濃的燻香風味,配新鮮沙律菜和芝麻醬,清新又美味!炸茶樹菇味道鲜美,脆嫩爽口。炸雞軟骨骨軟肉嫩,脆炸後外酥內脆,甚有口感。紅油抄手,肉嫩鮮美的餛飩,加上香辣濃香的醬汁,越食越滋味。鵝肝拼紐西蘭牛柳,煎香的鵝肝入口細膩爽滑,含有淡淡的油脂香味。牛柳肉質鮮嫩多汁,牛味濃郁。自家製叉燒配日本太陽蛋飯,叉燒係自家製做得非常出色,叉燒肥瘦適中,入口鬆軟,同時不失肉質的咬口,配蛋香濃郁的日本太陽蛋,加些特製醬汁撈飯食,起惹味!自家製羅漢果茶含天然甜味,有清熱潤肺之效。自家製桂圓紅棗茶,桂圓香氣、紅棗甜味,完美配搭,令這個茶味道更為清潤。甜品紅絲絨蛋糕味道甜中帶酸清新開胃,中間搽滿濃厚的忌廉芝士醬更添滋味,芝士蛋糕質感比較堅硬挺身,口感綿密細滑,芝士味濃郁。

二人套餐都好豐富!

南瓜湯口感綿密,味道香甜,配件脆多士有飽足感。

炸茶樹菇味道鲜美,脆嫩爽口。
炸雞軟骨骨軟肉嫩,脆炸後外酥內脆,甚有口感。
紅油抄手,肉嫩鮮美的餛飩,加上香辣濃香的醬汁,越食越滋味。

自家製羅漢果茶含天然甜味,有清熱潤肺之效。

芝士蛋糕質感比較堅硬挺身,口感綿密細滑,芝士味濃郁。
2023-05-30 46 瀏覽
📍$588 二人套餐二人套餐嘅食物種類好豐富,有餐湯、沙律、小食、主菜、飯、甜品同埋飲品😊.▪️是日餐湯是日餐湯係羅宋湯🌈羅宋湯入面有好多配料,例如牛肉粒、薯仔粒、椰菜飲落微辣,幾惹味☺️.▪️沙律沙律係大蝦煙三文魚沙律芝麻醬大蝦嘅size 幾大而且食落幾彈牙😍.▪️小食小食有炸茶樹菇、炸雞軟骨、紅油抄手😉炸茶樹菇比時比較小食估唔到食起上黎外脆內軟,感覺幾特別😝.▪️主菜主菜一共有三款選擇,分別係德國鹹豬手、加拿大豬鞍扒同埋鵝肝拼紐西蘭牛柳😌我地就揀咗鵝肝拼紐西蘭牛柳牛柳比較厚身😙切落後,仲望到入面係粉粉嫩嫩🥳食落肉質幾軟腍,牛味幾出.▪️飯飯係自家製叉燒配日本太陽蛋飯而叉燒一定係重點吧~叉燒肥瘦分明,食落好有咬口💕.▪️甜品甜品係自家製嘅芝士蛋糕✨芝士蛋糕望落比較挺身,食落口感綿密細滑🤩.▪️自製羅漢果茶▪️自製桂圓紅棗蜜.
📍$588 二人套餐

▪️是日餐湯
是日餐湯係羅宋湯🌈
羅宋湯入面有好多配料,例如牛肉粒、薯仔粒、椰菜
飲落微辣,幾惹味☺️

▪️沙律
沙律係大蝦煙三文魚沙律芝麻醬
大蝦嘅size 幾大而且食落幾彈牙😍

▪️小食
小食有炸茶樹菇、炸雞軟骨、紅油抄手😉
炸茶樹菇比時比較小食
估唔到食起上黎外脆內軟,感覺幾特別😝

▪️主菜
我地就揀咗鵝肝拼紐西蘭牛柳
牛柳比較厚身😙
切落後,仲望到入面係粉粉嫩嫩🥳
食落肉質幾軟腍,牛味幾出

▪️飯
飯係自家製叉燒配日本太陽蛋飯
而叉燒一定係重點吧~
叉燒肥瘦分明,食落好有咬口💕

▪️甜品
甜品係自家製嘅芝士蛋糕✨
芝士蛋糕望落比較挺身,食落口感綿密細滑🤩

▪️自製羅漢果茶
▪️自製桂圓紅棗蜜
2023-05-27 1227 瀏覽
今日去荔枝角D2 Place行完街就去左朋友介紹果間隱世私房菜二人餐就係 $588好食之餘 好多款式 同男友食完好驚喜~🫕 餐湯 黑松露蘑菇湯好香滑濃郁 仲有個自家製香草包🥗 大蝦煙三文魚沙律芝蔴醬唔係一般前菜咁每人一小碗而係一大盤兩人Share大蝦有兩隻 煙三文魚擺成花既形狀沙律菜又新鮮 食完好開胃🥟 炸茶樹菇+炸雞軟骨+紅油抄手炸茶樹菇第一次食好特別 淡淡既菇香用炸嘅方法來處理更加香口炸雞軟骨比平時食既大粒 好有咬口熱辣辣真係即叫即炸紅油抄手好足料 又唔會太辣🐽 德國咸豬手個造型好特別 好大份預先切好每一塊都有皮和肉個皮好脆好香 仲有蜜糖係面拎起第一塊豬手發現下面有薯蓉同酸椰菜好驚喜仲有蜜糖芥末醬淨係食呢個主菜都好滿足~🍛 帶子黑松露意大利飯本來餐牌係寫自家制叉燒配日本太陽蛋飯咁啱今日有多一個選擇就係帶子黑松露意大利飯濃濃既黑松露香 加上軟硬適中既意大利飯好快就清哂 🍰 甜品BROWNIE 同埋紅絲絨蛋糕第一次食紅絲絨蛋糕食落去似朱古力味但又比朱古力味好食蛋糕紅得黎好靚 食落又好味☕️ 自家製羅漢果茶同桂圓紅棗茶天氣熱我地揀左凍飲但係味道完全無淡到仲係好濃好香仲好健康添
今日去荔枝角D2 Place行完街
就去左朋友介紹果間隱世私房菜
二人餐就係 $588
好食之餘 好多款式 同男友食完好驚喜~

🫕 餐湯 黑松露蘑菇湯

預先切好每一塊都有皮和肉
個皮好脆好香 仲有蜜糖係面
拎起第一塊豬手發現下面有薯蓉同酸椰菜好驚喜
仲有蜜糖芥末醬
淨係食呢個主菜都好滿足~
豬手

帶子黑松露意大利飯
自家製羅漢果茶同桂圓紅棗茶
  • 德國咸豬手
2023-05-20 59 瀏覽
Set at $588/2-Daily soupSmooth and silky, rich and satisfying, even cheesy, this creamy soup is liquid joy in a bowl!-salmon prawn saladFresh vege with sesame dressingPrawn is spongy and full of umami -appetiser platter Wish I can encore the Chilli oil dumplingsIt’s extremely fulfilling with shrimp paste fillings -Canadian Pork Loin ChopGreat grilled pork chop that's tangy and a little sweetThe pork loin chops turn out wonderfully tasty with an awesome array of flavors-cha siu ricePerfect optio
Set at $588/2

-Daily soup

-salmon prawn salad

-appetiser platter

-Canadian Pork Loin Chop

-cha siu rice
Perfect option for my carb craving
Cha siu is charcoaled well
With sunny side up on top of the chewy , almost Al Dante rice

-dessert and tea
2023-05-18 65 瀏覽
2023-05-16工業區高質私房菜👍🏻同朋友去咗長沙灣食飯☺️有間叫林氏廚房嘅私房菜😊位於嘉圖工廠大廈4樓🥰餐廳環境非常寬躺😊裝潢糅合灰色牆簡約淺木色風🪑仲有戶外空間比客人欣賞夜景🌃主打食各扒類同甜品菜式🥰二餐套餐,588蚊💰精選頭盤沙律🥗大蝦煙三文魚沙律芝麻醬,有煙燻三文魚片同大蝦,三文魚微微咸香,配搭淋上芝麻醬嘅蔬菜食,口感更佳🥰是日餐湯🥣粟米忌廉湯配上片香脆蒜蓉包,脆而不膩蒜蓉味夠香,個粟米湯好creamy,粟米粒粒香甜🌽特色三前菜😋前菜紅油抄手有鮮蝦豬肉餃子,食到辣油嘅香,抄手口感薄而潤滑,炸草樹菇,草樹菇賣相好似魷魚鬚,外皮炸比好香酥,炸雞軟骨比平時食開大嚿,入口有雞肉嘅嫰,軟骨好有嚼勁,三款前菜有驚喜🥰主菜鵝肝拼紐西蘭牛柳🐮鵝肝拼紐西蘭牛柳,牛柳切開後保持住粉嫩,細緻軟嫩嘅口感,香甜多汁,鵝肝肉質軟綿,表面輕輕煎成焦脆,口感柔軟,有埋幼滑嘅薯蓉,唔錯嘅配搭😋自家制黑松路帶子意大利飯🇮🇹意大利飯煮得軟綿,每啖都食到黑松路香味,帶子煎香兩邊夠乾身,意大利飯吸收材料精華好入味😋甜品🍮日式芝士蛋糕芝士蛋糕餅底有牛油香,芝士味濃郁清爽🧀紅絲絨蛋糕紅絲絨蛋糕極紅,口感更輕盈滑順如絲絨🦧
2023-05-16

精選頭盤沙律🥗

是日餐湯🥣

特色三前菜😋

主菜鵝肝拼紐西蘭牛柳🐮
鵝肝拼紐西蘭牛柳,牛柳切開後保持住粉嫩,

自家制黑松路帶子意大利飯🇮🇹

甜品🍮
日式芝士蛋糕
芝士蛋糕餅底有牛油香,芝士味濃郁清爽🧀

紅絲絨蛋糕
紅絲絨蛋糕極紅,口感更輕盈滑順如絲絨🦧

整體環境寬躺可以約班朋友聚餐👨‍👩‍👧‍👦
服務態度非常好,全部店員都好親切☺️
食物味道好,質素高,價錢合理,輕鬆用餐嘅好地方👍🏻🥰
2023-05-13 55 瀏覽
我今日黎到林氏廚房食飯,食咗佢哋嘅大蝦煙三文魚沙律,紅油抄手,鵝肝配牛柳同埋叉燒配太陽蛋飯。林氏廚房嘅大蝦煙三文魚沙律,啱啱一入口已經可以感受到新鮮嘅海鮮味,又有啲微微嘅酸味,令人回味無窮。紅油抄手係林氏廚房嘅一道招牌菜,抄手皮薄餡多,加上豐富嘅香辣紅油,味道非常過癮,一口咬落,鮮美嘅肉汁就會四溢而出,令人垂涎欲滴。鵝肝配牛柳係一道高級嘅菜式,鵝肝醇厚滑膩,牛柳肉質鮮嫩多汁,兩者相互輝映,口感豐富,令人感受到高貴優雅嘅美味。最後,叉燒配太陽蛋飯係一道經典嘅港式菜式。叉燒肉質鮮嫩,滋味十分濃郁,太陽蛋質感細膩,加上米飯嘅香氣,令人食指大動,無法抗拒。總括而言,林氏廚房嘅菜式優質,味道正宗,每一道菜都令人垂涎欲滴。若想品嚐地道嘅港式美食,不妨一試林氏廚房。

2023-05-12 30 瀏覽
林氏廚房工廈內的工業風餐廳 很寬敞大夥伴聚餐 很好的選擇兩人餐有餐湯 綿密質地飲料可選 自家羅漢果茶 桂圓紅棗蜜沙律有煙燻過的三文魚片 開邊爽口灼蝦 配搭各種沙律菜 淋上少量芝麻醬作為前菜 更加開胃清新三款小食 有鮮蝦豬肉餃子 淋少少醋醬油餃子帶酸 減低肉膩感酥炸草樹菇同雞軟骨草樹菇用油炸過 菇味會變淡雞肉帶點軟骨 包裹薄炸粉 比較有嚼勁紐西蘭牛柳配鵝肝牛柳七成熟 還保留肉汁吃下去挺有嚼口 不會很柴的質地鵝肝肉質軟綿 味道濃郁表面煎成焦脆 裏面是柔軟口感薯蓉清淡的味道 焗青紅椒菇類作搭配自制叉燒太陽蛋飯叉燒選用7肥3瘦比例的肉 邊緣有焦糖味帶甜味 嫩滑肉質 每塊都厚切用上日本雞蛋 還呈現流心的太陽蛋融合珍珠米 整體效果很不錯紅絲絨蛋糕帶有少許可可味蛋糕偏鬆散 少少奶油層 芝士蛋糕餅底有牛油香 芝士味濃郁但清爽芝士層質地實在 每口都散發出
林氏廚房

蛋糕偏鬆散 少少奶油層
芝士蛋糕餅底有牛油香 芝士味濃郁但清爽
芝士層質地實在 每口都散發出
2023-05-10 40 瀏覽
朋友係大廈員工,放假返公司OT,我接佢放工,佢就帶我到平時食開嘅大廈飯堂開餐。 餐廳喺嘉圖工廠大廈4樓,假日嘅工廠大廈特別寂靜,估唔到一入餐廳,就非常熱鬧,另有一番光景~時間尚早,但已經有好多枱客。 我哋就揀咗中西合壁嘅【二人套餐】,價錢雖然唔係特別平,但就好大份量。 飲品係自家製作,有羅漢果茶同桂圓紅棗蜜,特色又滋潤。是日餐湯粟米忌廉湯,香甜濃稠,配搭香草包,飲完都幾飽。大蝦煙三文魚沙律芝麻醬以為只係兩碗仔,點知係一大盤,有驚喜喎。面頭仲有兩片煙三文魚同兩隻爽口大蝦。小食拼盤:炸茶樹菇、炸雞軟骨、紅油抄手,炸雞軟骨新鮮炸起熱辣辣,可惜炸茶樹菇係室溫。主菜「鵝肝拼紐西蘭牛柳」兩件厚牛柳,表面微焦帶點脆口,做得唔錯。 鵝肝嫩滑,不油不膩又無半點羶味。自家制叉燒配日本太陽蛋飯,即刻諗起電影食神入面嘅黯然銷魂飯,自家製嘅叉燒,肥瘦適中,面頭有香甜蜜汁,再加一隻日本蛋。 本來已經好飽,但都食晒成個飯,好食呀。 最後甜品有日式芝士蛋糕同紅絲絨蛋糕。成個套餐真係巨大份呀。

飲品係自家製作,有羅漢果茶同桂圓紅棗蜜,特色又滋潤。

是日餐湯粟米忌廉湯,香甜濃稠,配搭香草包,飲完都幾飽。

最後甜品有日式芝士蛋糕同紅絲絨蛋糕。成個套餐真係巨大份呀。

2023-05-07 43 瀏覽
位於長沙灣嘉圖工廠大廈< 𝐋𝐚𝐦’𝐬 𝐊𝐢𝐭𝐜𝐡𝐞𝐧 >, 一間私房菜餐廳, 環境非常寬落, 適合多人聚餐。二人套餐 $⁵⁸⁸是日餐湯:南瓜忌廉湯, 質感濃滑。前菜:大蝦煙三文魚沙律芝麻醬爽脆沙律菜, 加入新鮮三文魚及鮮甜大蝦, 配上芝麻醬更滋味。炸茶樹菇炸至金黄色, 酥脆不膩。炸雞軟骨生粉剛好, 每粒香脆可口。紅油抄手柔嫩鮮美。主食:加拿大豬鞍扒豬鞍鎖緊肉汁, 質感鬆軟嫩滑, 肉味相當濃郁, 旁邊放有薯菜, 很好吃呢。自家制叉燒配日本太陽蛋飯肥美焦嫩叉燒配搭流心太陽蛋, 放有爽甜蔬菜, 再散上鹹香豉油, 簡直是一碗黯然銷魂飯!甜品:紅絲絨蛋糕巴斯克芝士蛋糕飲品:自家製羅漢果茶自家製桂圓紅棗蜜林氏廚房 (長沙灣)📍長沙灣長裕街2號嘉圖工廠大廈4樓A號舖

二人套餐 $⁵⁸⁸
是日餐湯:
南瓜忌廉湯, 質感濃滑。

前菜:
大蝦煙三文魚沙律芝麻醬

炸茶樹菇
炸至金黄色, 酥脆不膩。

炸雞軟骨
生粉剛好, 每粒香脆可口。

紅油抄手

巴斯克芝士蛋糕

飲品:
自家製羅漢果茶
自家製桂圓紅棗蜜

林氏廚房 (長沙灣)
📍長沙灣長裕街2號嘉圖工廠大廈4樓A號舖

2023-05-04
2023-05-05 906 瀏覽
林氏廚房👩‍🍳評分:🌕🌕🌕🌕🌖餐廳位於長沙灣D2 Place 附近,位置方便,今次晚市品嚐2人餐包括六道菜+甜品,私房菜黎講非常高質 👍• 36個月西班牙橡果黑毛豬火腿🐖前菜由風乾36個月的薄切火腿開始,口感柔軟帶嚼勁,肉質有點果香味,包著蜜瓜片放入口,豐潤香甜而不膩 ✅• 芒果蟹肉杯🥗份量級嘅蟹肉杯呈現眼前,相當精美豐盛,芒果的清甜和蟹肉的鮮美融合一齊,非常清爽,配上牛油瓜粒、蟹子裝飾鋪面,加上底部沙律菜墊底,增添了色彩和口感的變化,非常開胃!• 南瓜忌廉湯🥣食完前菜冷盤後,端上暖湯既感覺很療癒,淡淡南瓜味加上奶油香氣,口感綿密滑順。表面裝飾著一些香草忌廉,配上多士,增添著口感和視覺上的層次。• 鵝肝多士✨主廚毫不吝嗇,鵝肝大小如手掌般🤲 煎至表面微脆金黃,且保持到內裡濕潤,味道非常濃郁,放於烤多士上,搭配著魚子醬,令整道菜變得更加豐富美味 💯推薦• 香草羊架配薯蓉🐑羊架排列整齊地上菜,攞盤精美之餘亦烤得非常嫩滑多汁,略有香草的味道,搭配上細緻既薯蓉(帶有少許vanilla味😋) 和烤菇雜菜等,作為主菜口感非常豐富。• 大蝦干蕃茄意大利粉🍝呢道菜帶比人既第一個感覺就係非常色彩繽紛:
林氏廚房👩‍🍳

評分:🌕🌕🌕🌕🌖

• 36個月西班牙橡果黑毛豬火腿🐖

• 芒果蟹肉杯🥗

• 南瓜忌廉湯🥣

• 鵝肝多士✨

• 香草羊架配薯蓉🐑

• 大蝦干蕃茄意大利粉🍝
呢道菜帶比人既第一個感覺就係非常色彩繽紛: 紅色的干蕃茄、翠綠的嫩豆苗和金色的大蝦仁非常搭配,酸酸甜甜口感很好,用上幼身意粉炒至鍋氣十足,風味非常豐富,係最喜歡既一道菜之一。

• 雪糕窩夫🍨🫐 🍓
甜品環節端上雪糕窩夫,新鮮烤製脆度滿分,配搭朱古力醬及vanilla 雪糕口感滑順,加上藍莓&士多啤梨完美作結。