2022-03-02 49 瀏覽
對上一次食桔梗已經係兩年前,餐廳裝潢仍然一樣,但餐牌既菜式截然不同,主要係日本菜式包括壽喜燒、和牛三文治等等。餐廳用QR Code落單,非常方便。- 日本A4黑毛和牛三文治三文治烘得香脆,入面既吉列和牛幾厚身,肉質比較結實。旁邊有沙律菜解膩。- 照燒豬頸肉份量好大,賣相似大阪燒🤣,豬頸肉幾香口,加上沙律醬更惹味。- 台式燉牛肉醬意粉配溫泉蛋篤穿温泉蛋嗰下非常治癒😚,意粉軟硬程度適中,牛肉醬帶微辣,入面有大量肉碎,不過口感有啲硬。整體而言,環境依然寬敞,食物唔錯,希望下次光顧可以坐耐啲,順便試埋咖啡🥰

餐廳用QR Code落單,非常方便。

- 日本A4黑毛和牛三文治
日本A4黑毛和牛三文治

- 照燒豬頸肉
份量好大,賣相似大阪燒🤣,豬頸肉幾香口,加上沙律醬更惹味。
照燒豬頸肉

- 台式燉牛肉醬意粉配溫泉蛋
台式燉牛肉醬意粉配溫泉蛋

2022-02-19
照燒豬頸肉
台式燉牛肉醬意粉配溫泉蛋
2022-03-01 24 瀏覽
旺角桔梗,相信經過砵蘭街嘅人都應該有見過呢間餐廳,望落好大間,而且佢嘅落地大玻璃門面好吸引,只不過好full,好難walk-in。有見及此,我哋就約埋四個同事一齊book咗嚟食晏。餐廳環境好舒適,樓底非常高,座位之間都相格幾遠,好適合一班朋友一齊聚會。本來想嗌佢個日本A4黑毛和牛三文治食,睇相好吸引,可惜當日去到已經賣晒,結果我哋四個都要咗同一款菜式「明太子鍋燒烏冬配吉列和牛」。個餐賣相幾好,除咗明太子同和牛仲有其他配菜,有隻蛋、冬菇、鳴門卷同埋腐皮,明太子略為咸,好在有個湯中和返。可能睇相都睇到,個和牛同塊脆皮貼唔實,有一兩塊牛咬開之後散晒,有少少可惜。總結,環境靚,可惜暫時冇咗晚市,同埋希望下可以食到個三文治。

2022-02-28 25 瀏覽
今次去左桔梗,好開心,環境好舒適,係旺角 好近我😇我叫左以下的食物 推薦! 💗台式滷三塊東坡肉定食 ($108) 東坡肉好易入味,好淋入口不會有油膩的感覺仲要配埋素飯 菇菌 醃蘿蔔粒同 溏心蛋完全夠哂飽肚😆 吃到飽飽最重要!😆炸雞與酸甜五味醬定食 ($108) 炸雞勁大件 每件都好juicy好脆酸甜五味醬好夾 仲會有小碟毛豆 醃蘿蔔粒 溏心蛋⚠️正飲品方面:1. 加倍濃情 cappuccino $38配埋拉花好靚! 仲要暖粒粒,岩哂冬天😚2. 白上一片啡 ($38) 岩哂打卡凍奶好香滑😍😍😍😍😍即刻好醒神。聽講餐廳仲會有壽喜燒套餐,下次會好想去試下eat💓💓💓 有靚牛牛🐮eat.次次泥親都食到飽飽甘走 哈哈😆!

今次去左桔梗,好開心,環境好舒適,係旺角 好近我😇

我叫左以下的食物 推薦!

💗台式滷三塊東坡肉定食 ($108)
東坡肉好易入味,好淋
入口不會有油膩的感覺
仲要配埋素飯 菇菌 醃蘿蔔粒同 溏心蛋
完全夠哂飽肚😆 吃到飽飽最重要!

😆炸雞與酸甜五味醬定食 ($108)
炸雞勁大件 每件都好juicy好脆
酸甜五味醬好夾
仲會有小碟毛豆 醃蘿蔔粒 溏心蛋⚠️正

飲品方面:
1. 加倍濃情 cappuccino $38配埋拉花
好靚! 仲要暖粒粒,岩哂冬天😚

2. 白上一片啡 ($38) 岩哂打卡
凍奶好香滑😍😍😍😍😍
即刻好醒神。

次次泥親都食到飽飽甘走 哈哈😆!

2022-02-24 1805 瀏覽
餐廳座位於旺角鬧市中,室內裝飾以木材風格為主,樓底高令空間感更大,環境舒服,好似沙漠綠洲一樣,鬧市中帶點清淨。今期餐牌主打日本和牛,另有甜品、各式飲料提供。入座後,自己掃QR code落單,慢慢揀都唔怕。叫左台式燉牛肉醬義粉配溫泉蛋($108),日本A4黑毛和牛刺身生雞蛋丼飯($158),焦糖牛角酥窩芙配雪糕($78),純粹拿鐵鮮奶咖啡($19)。醬汁超有水準,佢既辣係屬於麻味,一入口濃味稠綿,之後慢慢會有d麻麻地既感覺,但唔會辣到流鼻水個種,係溫和麻味。牛肉粒嫩口,部分會帶有脂肪筋,份量多。將溫泉蛋漿拌勻麵條食,醬汁更濃更鮮。尼個fusion料理值得讚,有驚喜。尼款係餐牌其中一個限量料理,用上日本飼養既極上和牛。食物送上枱,和牛片滿滿鋪蓋在大碗上,中間放住生蛋。就咁望,已經感受到餐廳既誠意,和牛份量一d都唔少,擺盤亦有心思。將生蛋拌勻和牛,令和牛口感更滑嫩。和牛粉嫩紅色超新鮮,入口帶點鮮甜。醬油及蛋漿令白飯不再單調,食哂成碗完全冇問題。牛角酥窩芙雖然冇得後上,但食到差唔多既時候,就送上。窩芙擺盤同樣靚,打卡一流。食物賣相同味道一樣好。牛角酥烘焗後外脆內鬆軟,配有糖漿食好滋味。另外配有

台式燉牛肉醬義粉配溫泉蛋

日本A4黑毛和牛刺身生雞蛋丼飯

焦糖牛角酥窩芙配雪糕

另外配有粒粒蘋果碎,令口感更豐富,同埋多左水果既甜味。雪糕帶茶香,焦糖同茶味雪糕估唔到好夾。單食甜品已經好滿足。

純粹拿鐵鮮奶咖啡

拿鐵香滑,有漸層效果。咖啡味香濃,而奶滑,慢慢吹咖啡係唔錯既選擇。平日午餐飲品有半價添。

整體,午市陽光透過落地玻璃映餐廳,格外暖洋。客人可以慢慢享受美食,好寫意。侍應會幫忙添茶,但唔會經常徘徊係餐桌旁邊,唔會打擾食客,值得讚。
2022-02-23
午餐
台式燉牛肉醬義粉配溫泉蛋
日本A4黑毛和牛刺身生雞蛋丼飯
焦糖牛角酥窩芙配雪糕
純粹拿鐵鮮奶咖啡
2022-02-16 33 瀏覽
好記得之前同朋友黎*桔梗*係食All day breakfast,意粉,三文治輕食✨飲杯coffee hea下原來宜家轉左全新餐牌 日式為主打餐廳位於朗豪坊附近 好易搵到開放式廚房加上落地大玻璃,好透光又開揚有埋上層閣樓,有更多座位叫左兩份午餐日本A4黑毛和牛肉燥飯 $88A4和牛真係唔同D💪🏼牛味重,配埋漬物豆乾一齊食 口感豐富🙌🏻,糖心蛋有喜出望外好流心香濃蛋味,D蛋汁可以撈埋飯食嫩煎鮭魚定食 $128鮭魚幾厚肉,煎得岩岩好,魚皮脆卜卜,保持到鮭魚既油份 好食點都要叫返杯啡♥️ 係我心目中桔梗依然係Cafe 坐下來慢慢喝
原來宜家轉左全新餐牌 日式為主打

餐廳位於朗豪坊附近 好易搵到
開放式廚房加上落地大玻璃,好透光又開揚
有埋上層閣樓,有更多座位

叫左兩份午餐

日本A4黑毛和牛肉燥飯 $88
好流心香濃蛋味,D蛋汁可以撈埋飯食

嫩煎鮭魚定食 $128
鮭魚幾厚肉,煎得岩岩好
,魚皮脆卜卜,保持到鮭魚既油份 好食

2022-02-11 1324 瀏覽
消費劵既帶動下,出街食飯豪爽左,朋友話想嘆日式壽喜燒,又想食D靚牛肉,係網上搵到哩間推薦食日本牛既餐廳,一於同朋友去睇下佢D牛有幾靚同頂級先。介紹下咩係壽喜燒: 壽喜燒係一種日式火鍋,以少量醬汁烹煮食材,通常食材包括高級的牛肉(例如:霜降牛肉)、大蔥、萵苣、豆腐、蒟蒻絲、冬菇等,而這些食材會由醬油、糖與味醂等混合的湯汁中煮製,並蘸生雞蛋食用,壽喜燒在日本一般被視為冬季的傳統料理。餐廳地方寬敞,音樂悅耳地播放著,充滿熱鬧氣氛。餐廳今期主打二人用的和牛壽喜燒,牛肉方面可選SetA: 日本A4黑毛和牛250g 或 Set B: 日本A4黑毛和牛150g + 澳洲M8和牛三角肉100g同朋友商量完之後,我地想食Set B 有兩款唔同地方既和牛。店員落單後好快地送上蔬菜盤、雞蛋及黑糖過來,店員介紹哩款雞蛋是非一般日本蛋,是比較少有同難買到的蘭王蛋,點牛肉食最岩。朋友係日本精,佢都話哩隻蛋大有來頭,係香港真的比較難搵到同食到,我同朋友都好開心即刻打卡紀念。朋友開火先落附帶的牛脂肪,然後放大蔥和牛片,再加點黑糖。和牛因為薄身,煎10秒左右便巳經熟透,蘸些生雞蛋食用口感份外嫩滑。日本黑毛和牛比較嫩滑,

餐廳地方寬敞,音樂悅耳地播放著,充滿熱鬧氣氛。

朋友開火先落附帶的牛脂肪,然後放大蔥和牛片,再加點黑糖。

日本黑毛和牛比較嫩滑,而澳洲M8和牛就啖啖牛味,食了兩轉後我地就叫店員加入上湯轉做壽喜燒,再放大蔥、香菇、豆腐、蒟蒻絲、紅蘿蔔、金菇同娃娃菜一起煮。

個Set包埋兩碗飯,好大碗,而且白飯面落左大量飯素,好有味道,我同朋友食得好開心同滿足。

2021-12-06
💕🤗 大滿足。令人回味無窮的爆汁豬腩片🤤💦🍴桔梗📍旺角砵蘭街160號地下至2樓桔梗可算係近年的人氣名食店。雖然食評都係好壞參半,但始終人龍不斷,所以一直都未有機會試。今日恰好忙到三點幾🕒先有時間食午飯,終於不用排隊都試到呢間人氣食店😁😁😁👅 前菜🔅 炙烤鮪魚配芥末蛋黃醬🐟吞拿魚灸烤得好香,魚肉鮮甜又好軟嫩😋我本身唔係sauce person ,但個芥末蛋黃醬真係配搭得好好,少少🤏攻鼻,好好食👍🏻👅 定食白飯套餐 (主菜/ 溏心蛋/ 小菜/ 白飯)🔅 京蔥檸檬味噌豬腩 🍋🐷呢個真係令我回味、再回味☁ ☁🤤🤤🤤🐷豬腩片的肥膏與肉嘅比例剛好,一咬落去好爽口,然後肉汁喺口中四溢💦,再爆出油花,齒頰留香😋😋檸檬汁🍋好解膩,配埋大量京蔥好好食👍🏻👍🏻 粒粒珍珠米🍚好香軟,飽滿,飯面有大量味素,好香口一舊大大的豬腩肉與晶瑩飽滿嘅米飯同吃,簡直係人生一大樂事,好滿足。。。💯🤤🤤🤤🔅 炸雞與甜酸五味醬🐔我本身唔食炸雞,但聞到太香都忍唔住試咗一舊😆炸粉好薄,超香脆,雞肉是估佢唔到咁❗️嫩❗️滑❗️好~好~食~👍🏻👍🏻👍🏻🐷🐷整體評價: 所有餐點都好好食,特別係爆汁豬腩片,簡直無可挑剔🤤再加上桔梗係良心食店💛,再
💕🤗 大滿足。令人回味無窮的爆汁豬腩片🤤💦

🍴桔梗
📍旺角砵蘭街160號地下至2樓

炙烤鮪魚配芥末蛋黃醬

👅 前菜
🔅 炙烤鮪魚配芥末蛋黃醬🐟

吞拿魚灸烤得好香,魚肉鮮甜又好軟嫩😋

定食白飯套餐 - 京蔥檸檬味噌豬腩

👅 定食白飯套餐 (主菜/ 溏心蛋/ 小菜/ 白飯)
🔅 京蔥檸檬味噌豬腩 🍋🐷

呢個真係令我回味、再回味☁ ☁🤤🤤🤤

檸檬汁🍋好解膩,配埋大量京蔥好好食👍🏻👍🏻

粒粒珍珠米🍚好香軟,飽滿,飯面有大量味素,好香口

定食白飯套餐  -  炸雞與甜酸五味醬
🔅 炸雞與甜酸五味醬🐔

我本身唔食炸雞,但聞到太香都忍唔住試咗一舊😆
炸粉好薄,超香脆,雞肉是估佢唔到咁❗️嫩❗️滑❗️

好~好~食~👍🏻👍🏻👍🏻

🐷🐷整體評價:
所有餐點都好好食,特別係爆汁豬腩片,簡直無可挑剔🤤
再加上桔梗係良心食店💛,再加💯💯💯💯分🤪🤪

非常推薦❗定必再訪❗️️👍🏻

炙烤鮪魚配芥末蛋黃醬
定食白飯套餐 - 京蔥檸檬味噌豬腩
定食白飯套餐  -  炸雞與甜酸五味醬
2022-02-07 33 瀏覽
🐽Tried their lunch set with wagyu beef udon and salmon with rice. Ordered an ice lemongrass tea and also an oatmilk flat white. 🍱The order took a while which I didn’t mind as the seating was spacious. 👌🏻The wagyu steak was quite nice without getting too greasy. The broth for the udon was flavorful. The salmon was okay with a crispy skin as usual. The coffee was decent. 🥲The only downside is even if you book online, you would still have to line up. That defeats the purpose of booking. Hope they s

🥲The only downside is even if you book online, you would still have to line up. That defeats the purpose of booking. Hope they sort the system out but will support them
2022-02-04 43 瀏覽
出開旺角做野, 順便食個晏就, 之前食過桔梗既夜晚, 覺得野食都幾好, 今次叫左一個意粉, 半份和牛三文治, 再加左個甜品~和牛三文治半份就有2件, 入面和牛都幾厚, 牛味好重, 油粉好多, 真係好好食, 而且入面仲有少少芝士, 令到成件事更香, 係食完會想再食既味道!另外燉牛肉意粉, 一食覺得好驚喜!!!因為有淡淡既麻香味, 係麻辣果隻, 但係味道唔會太重, 好上癮既味道!!!!同埋意粉既質地都煮得好好, 肉醬既肉都好好食, 呢個意粉絕對值得ENCORE!最後就係芋泥BASQUE CAKE, 賣相好靚, 雖然芋泥比較淡, 但係芝士蛋糕好香唔太漏, 好味!

2022-02-01 97 瀏覽
終於黎到桔梗 與朋友講左好耐,一直都未有機會去試,今日終於食到。我覺得有樣野好好,環境好闊落,旺角既café黎講,真係坐得好舒服,又大又闊落。樓底又高。 今日叫左照燒豬頸肉炒烏冬,A4黑毛和牛肉燥飯,焙茶芝士蛋糕,亦叫左拿鐵鮮奶咖啡。 照燒豬頸肉炒烏冬,燒豬頸好香,加上炒烏冬,以而家天氣黎講,兩個人食少少輕食,兩個人share,十分唔錯。 A4黑毛和牛肉燥飯豬肉食得多, 和牛肉燥飯少見。細細一粒已經食到重重牛味。香,加上最愛既糖心蛋。 焙茶芝士蛋糕,自己加上淡奶,焙茶既茶味除去左芝士既膩。反而更加之正。再加上奶香,既係食緊芝士蛋糕,又品嚐緊香香既茶。 最後一杯,拿鐵鮮奶咖啡。開心
終於黎到桔梗

與朋友講左好耐,
一直都未有機會去試,
今日終於食到。我覺得有樣野好好,環境好闊落,
旺角既café黎講,真係坐得好舒服,又大又闊落。
樓底又高。

亦叫左拿鐵鮮奶咖啡。

A4黑毛和牛肉燥飯
豬肉食得多, 和牛肉燥飯少見。
細細一粒已經食到重重牛味。
香,加上最愛既糖心蛋。

焙茶芝士蛋糕,
自己加上淡奶,焙茶既茶味除去左芝士既膩。
焙茶芝士蛋糕

最後一杯,拿鐵鮮奶咖啡。開心
2022-01-30 36 瀏覽
就咁睇門面裝修似Cafe,但其實佢係賣日食😆今次就帶咗朋友過嚟試一試!原來入邊幾大!開放式廚房顯得成個地方咁闊落,仲有樓上一層,多人嘅話應該會開埋出名嘅有關西風壽喜燒但係我朋友驚我哋handle唔到咁多野食所以決定都係嗌2個main算😆嗌哂餐廳special實冇錯😆黑毛和牛三文治賣相已經好吸引🥺和牛炸至半熟,牛味好香濃,仲帶點肉汁,果然日本和牛係唔同啲!唔止係牛,連個包都整得好食!麵包烘到勁香脆,配埋甜甜酸酸嘅醬汁一齊食好夾!和牛肉燥飯都幾推薦!肉燥用和牛做覺得零舍高級😂同樣牛味重,仲大啲牛筋碎,正!配埋漬物豆乾一齊食一啲都唔膩。冬菇同溏心蛋令我有啲喜出望外,前者有估唔到多嘅菇汁,後者蛋黃香,煮嘅時間控制得好好,好流心甜品就嗌咗芋泥巴斯克芝士蛋糕。佢係凍食,雖然冇咗流心效果,但cream cheese味依然香濃。蛋糕口感保持到濕潤芋泥喺最底層,如果有更多芋泥會更好😆草莓燕麥奶搖幾香滑,冇死甜
嗌哂餐廳special實冇錯😆
芋泥喺最底層,如果有更多芋泥會更好😆
草莓燕麥奶搖幾香滑,冇死甜
2022-01-29 36 瀏覽
旺角缽蘭街一直係傳統紅燈區,但近期越來越多小店進駐,而呢間門面米白色,落地玻璃嘅日系餐廳就好吸睛。 走進餐廳,就好似去左一間悠閒coffee shop咁,兩層高嘅樓底,擺放疏落嘅木檯凳,墻邊裝飾櫃放滿精緻小擺設,加上輕鬆嘅音樂,營造出舒適恬靜嘅感覺,同出面嘅煩囂相映成趣。 餐點方面,本來想試下關西風壽喜燒套餐,可惜遇著禁晚市😣,就試下其他午市食物先。 ❤ 明太子鍋燒烏冬配炸吉列和牛($168)吉列牛柳份量都唔少,而且比較厚,啖啖肉口感比較有嚼勁。烏冬彈牙,同明太子撈埋一齊幾鮮味。入面兩大塊腐皮索曬d汁,味道好香濃。 ❤ 桔梗和牛Combo($158)包括日本A4黑毛和牛肉燥飯同溏心蛋,同埋兩件日本A4黑毛和牛三文治。成個set擺盤好靚,肉燥質感好鬆軟,而且多汁,撈日本米好開胃😋。三文治係正方形細細件咁,好易入口,中間炸和牛好厚身,五成熟軟硬度啱啱好,而且多士烘得好脆,非常香口👍。另外仲有兩碟醃蘿蔔,係酸酸甜甜嘅開胃小食。

❤ 明太子鍋燒烏冬配炸吉列和牛($168)

❤ 桔梗和牛Combo($158)

2022-01-24
午餐
2022-01-28 42 瀏覽
日本A4黑毛和牛刺身生雞蛋丼飯($158)一上枱色澤雖然好靚,但係原本會以為啲牛肉好生⋯ 中大伏。以為咋!但其實食落口,和牛嘅刺身おいしかった🥰 感覺好似半身熟食咗,入口唔多根位,又唔黏牙,而且滿有牛味😋 配埋生玉子就當然更加一流~ 真係有壽喜燒嘅口感。飯底本身都有幾好味嘅醬汁,所以就算食哂啲肉都唔驚。照燒豬頸肉炒烏冬($88) 呢種燒豬頸肉嘅味道都幾unqiue~ 睇其他地方好似都未食過🤣 同泰式越式嘅燒豬頸肉唔同,雖然唔太燶,但可能因為照燒汁,本身都有味,所以只要豬頸肉肉質維持到新鮮難呀,感覺就幾好味。再加埋木魚,烏冬,呢啲配搭都係冇得輸嘅。佢正嘅地方就勝在係夠平🙂不過,整體份量就真係細啲。要隔一陣間先至有飽肚感😂 行因為排到隊,都已經係兩點幾,所以就無食太多。留肚再dinner
日本A4黑毛和牛刺身生雞蛋丼飯($158)

照燒豬頸肉炒烏冬($88)

2022-01-23
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 照燒豬頸肉炒烏冬
2022-01-27 38 瀏覽
First visit to桔梗🤩聽左咁耐終於第一次嚟地方真係好大,平日中午唔算好多人坐咗喺打卡牆旁邊,影相都特別靚😙睇相見到好多人食和牛三文治一於試下桔梗和牛combo日本A4黑毛和牛肉燥飯•溏心蛋和牛三文治半份感覺餐廳喺每一部份都好用心製作由配菜,蛋,牛肉到飯都令人覺得滿意。和牛三文治賣相非常之好三文治好厚,個口細啲都一啖咬唔哂味道唔錯,不過個人就覺得牛肉生咗少少。Espresso tonic好飲🤩
First visit to桔梗🤩聽左咁耐終於第一次嚟
地方真係好大,平日中午唔算好多人
坐咗喺打卡牆旁邊,影相都特別靚😙

睇相見到好多人食和牛三文治
一於試下桔梗和牛combo
日本A4黑毛和牛肉燥飯•溏心蛋
和牛三文治半份

感覺餐廳喺每一部份都好用心製作
由配菜,蛋,牛肉到飯
都令人覺得滿意。

和牛三文治賣相非常之好
三文治好厚,個口細啲都一啖咬唔哂
味道唔錯,不過個人就覺得牛肉生咗少少。

Espresso tonic好飲🤩
2022-01-23 258 瀏覽
首先其實一直以來都支持黃店,不過今次呢個經歷真係大開眼界。已經唔講食物質素…..首先想問吓有冇其他餐廳係會叫你個安心出行untick嗰個時間,都幾攪笑,auto set左2 小時就係唔想煩。其次係其實全場都仲有一半空位,我哋啱啱食完waiter 就即刻走過來要收拾,有啲係想趕人走嘅感覺。第三亦都係最震撼嘅感覺,本身已經有收加一,原本找$12,會問你洗唔洗找錢,我哋答左2 次「要吖唔該晒」。講返食物:我哋2:30去到已經得返兩個飯餐揀,一係就壽喜燒,一係就甜品。我哋就揀左三文魚飯同豬頸肉炒烏冬。三文魚便當飯都比較淡味反而個豬頸肉炒烏冬幾好食

講返食物:

三文魚便當飯都比較淡味