2021-11-04 108 瀏覽
「桔梗」聽就聽得多,食就第一次😋之前成日都見到門口大排長龍,但無特登排隊去食,難得咁岩今日過左高風食飯時間無咩人排,即刻同朋友入去試吓😍開放式廚房,抽風系統做得唔錯,唔會有煙飄出去座位黑色咖啡(凍)$36 —正常齋啡味,夠凍有機多明尼加朱古力(凍)$58 —好濃朱古力味,偏”杰”身,唔太甜叫左兩個定食餐,包左主菜、糖心蛋、小菜、白飯炸雞與酸甜五味醬·定食 🐔$108炸雞份量多,炸得香脆皮薄,唔油膩,雞肉嫩滑多汁酸甜五味醬有D似平時菠蘿咕嚕肉D汁,同炸雞幾夾👍🏻京蔥檸檬味噌豬腩·定食 🐷$108薄切豬腩肉,煎得香口,配上兩款蔥,食落惹味旁邊有個檸檬蜜糖醬可以點小菜係菇同埋酸蘿蔔糖心蛋熟度岩岩好,配飯食好味白飯上加左飯素,食落無咁齋整體來講,食物質素唔錯,環境清幽,座位舒適,好適合同朋友黎聚會😋
「桔梗」聽就聽得多,食就第一次😋

開放式廚房,抽風系統做得唔錯,唔會有煙飄出去座位

黑色咖啡(凍)$36 —正常齋啡味,夠凍

叫左兩個定食餐,包左主菜、糖心蛋、小菜、白飯

炸雞與酸甜五味醬·定食 🐔$108
炸雞份量多,炸得香脆皮薄,唔油膩,雞肉嫩滑多汁
酸甜五味醬有D似平時菠蘿咕嚕肉D汁,同炸雞幾夾👍🏻

京蔥檸檬味噌豬腩·定食 🐷$108
薄切豬腩肉,煎得香口,配上兩款蔥,食落惹味
旁邊有個檸檬蜜糖醬可以點

小菜係菇同埋酸蘿蔔
糖心蛋熟度岩岩好,配飯食好味
白飯上加左飯素,食落無咁齋

• 炸雞與酸甜五味醬
話說都已經聽過桔梗好耐 但係一路都冇嚟 試過~!環境比我想像中更大 而且樓底好高感覺好舒適😌-🍱 嫩煎鮭魚定食 ($128)定食分量好足 味道我都好喜歡😍主角三文魚煎得剛剛好 表面有啲脆之餘 內裡魚肉唔會乾 鎖住到水份🐟個溏心蛋又係好正 本身已經係有醬油調味過 溏心程度剛剛好🤤前菜尤其個漬番茄仔好食!味道酸酸甜甜 夠曬開胃😍白飯都配埋紫菜飯素 就算單食都得🤣整體好唔錯 值得再嚟😌
🍱 嫩煎鮭魚定食 ($128)

• 溏心蛋
  • 嫩煎鮭魚定食
2021-11-01 78 瀏覽
成日聽朋友話旺角有間桔梗,無論野食定餐廳環境都好出色,於是同朋友黎試下晚餐。餐廳面積好大,有二層,桌椅夠多,唔洗等好耐就可以入座。餐牌選擇都幾多,我地最黎選擇左雙人日式套餐,貪佢夠多野食又唔洗點選擇。套餐分左好多小精緻的頭盤前菜同主菜,擺碟好靚,好適合用黎打卡。頭盤前菜有涼拌毛豆、茶漬兩碗、溏心蛋等等。主菜就有燒鮪魚配芥末蛋黃醬:鮪魚無骨,食落有啲似食緊刺身,味道幾特別;香蔥檸檬味噌豬腩肉:豬腩肉配上少少檸檬同味噌,感覺好日式,豬腩肉配味噌原來都幾夾。炒魷魚半明太子醬都好有特色,原條魷魚上面加左好多明太子,唔會韌口又有味道。特別要讚既係套餐入面既甜品,竟然係原個綠茶雪糕蛋糕!好好食,綠茶味好濃,大家黎到一個要試!
頭盤前菜有涼拌毛豆、茶漬兩碗、溏心蛋等等。
桔梗呢間店都唔陌生都黎幫襯過幾次,餐廳出名大間闊落,次次黎都坐幾個鐘先走🙆🏻‍♀️呢晚我地嗌左佢個雙人日式套餐($528),然後發現份量大到應該係夠三個人食🙈炸雞與台式五味醬,炸皮非常薄同雞好嫩滑!京蔥檸檬味豬腩茶漬飯+溏心蛋,估唔到原來茶漬飯兩碗係有唔同架,一碗係三文魚,另一碗係明太子,好欣賞佢個明太子,一啲都唔腥勁好食。另外亦都估唔到溏心蛋一人有一隻👍👍三個小前菜有酸蘿白絲,洋蔥,熟蠔,幾特別又好味嘅配搭熱炒魷魚拌明太子醬,呢個個明太子醬比較濃味,咸咸香香,啲魷魚塊塊都大舊又厚🤭炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬,嘩呢個吞拿魚真心要推介,一黎厚切好多舊,而且一啲都唔腥,所以真係好抵🤭以前黎果陣都未有呢個雙人套餐,所以今次幾surprise, 唔知下次黎會唔會又有新款式🤩🤩
炸雞與台式五味醬,炸皮非常薄同雞好嫩滑!
京蔥檸檬味豬腩

三個小前菜有酸蘿白絲,洋蔥,熟蠔,幾特別又好味嘅配搭
2021-10-31
桔梗喺旺角係人龍店,早排去食walk-in簡直係難過登天,近排就好似易咗少少搵位,店外不會水洩不通Weekend膠遊遊嘅我就去食午餐初訪時要出去櫃枱點餐,而家用QR code,詳細睇完餐牌後先點餐,考慮嘅時候時間都用多咗😅🐖京蔥檸檬味噌豬腩.定食豬腩肉切成薄片,燒到微微焦香有個檸檬汁供客人蘸,味道微微甜酸,送飯其實好好!飯同肉嘅份量都好多,相信大食嘅男孩子都一定食得飽🐓炸雞與酸甜五味醬.定食炸雞令人非常驚喜,炸皮無過厚,炸得通透香脆,但係雞肉仍然嫩滑有肉汁完全稱得上係外脆內軟!雞肉少少薑味,係傳統日式嘅醃法,大家都一定會鍾意!🍅 紫蘇蕃茄本身唔鍾意食紫蘇陣味,但係發覺紫蘇同蕃茄真係好夾,呢一個係好食到我覺得陣紫蘇已經唔再重要,甚至幾好食!酸酸甜甜更帶出蕃茄原有嘅味道,係好開胃嘅小食!而且份量非常非常之多,多幾個人食都可以share !☕️草莓乳酪燕麥奶搖唔會過甜,莓味幾濃厚,不過可能容燕麥奶關係,我覺得冇用鮮奶咁香咖啡拉花唔係完美不過$38一杯來講非常抵飲,而且杯咖啡味道真係唔錯,食午餐嘅時候加$38飲一杯咖啡,非常抵玩今日再訪發覺同以前嘅桔梗唔同哂,細問店員原來餐廳由西餐轉型做日食居酒
桔梗喺旺角係人龍店,
早排去食walk-in簡直係難過登天,
近排就好似易咗少少搵位,店外不會水洩不通

Weekend膠遊遊嘅我就去食午餐
初訪時要出去櫃枱點餐,
而家用QR code,詳細睇完餐牌後先點餐,
考慮嘅時候時間都用多咗😅

🐖京蔥檸檬味噌豬腩.定食
豬腩肉切成薄片,燒到微微焦香
有個檸檬汁供客人蘸,味道微微甜酸,
送飯其實好好!飯同肉嘅份量都好多,
相信大食嘅男孩子都一定食得飽

🐓炸雞與酸甜五味醬.定食
炸雞令人非常驚喜,炸皮無過厚,
炸得通透香脆,但係雞肉仍然嫩滑有肉汁
完全稱得上係外脆內軟!雞肉少少薑味,
係傳統日式嘅醃法,大家都一定會鍾意!

🍅 紫蘇蕃茄
本身唔鍾意食紫蘇陣味,
但係發覺紫蘇同蕃茄真係好夾,
呢一個係好食到我覺得陣紫蘇已經唔再重要,
甚至幾好食!
酸酸甜甜更帶出蕃茄原有嘅味道,
係好開胃嘅小食!而且份量非常非常之多,
多幾個人食都可以share !

☕️草莓乳酪燕麥奶搖唔會過甜,
莓味幾濃厚,不過可能容燕麥奶關係,
我覺得冇用鮮奶咁香
咖啡拉花唔係完美
不過$38一杯來講非常抵飲,
而且杯咖啡味道真係唔錯,
食午餐嘅時候加$38飲一杯咖啡,非常抵玩

今日再訪發覺同以前嘅桔梗唔同哂,
細問店員原來餐廳由西餐轉型做日食居酒屋🏮
以前要求客人以自助形式點餐/執枱
而家嘅店員主動巡場,店面好乾淨!
客人食得更加自在~
呢批店員服務更優質,對答詳細態度誠懇,
今次嘅體驗比以往更加好,一定會一訪再訪
京蔥檸檬味噌豬腩.定食
炸雞與酸甜五味醬.定食
紫蘇蕃茄
京蔥檸檬味噌豬腩.定食
炸雞與酸甜五味醬.定食
紫蘇蕃茄
2021-10-29 373 瀏覽
桔梗一向係旺角都好出名,今次想同朋友坐耐啲hea下所以就揀左呢到。呢到主打都係日式家庭料理,一入黎就覺得呢到夠大夠闊絡,感覺舒服😌今餐想食豐富啲,所以叫左個套餐。如果覺得太多都可以散叫,不過套餐就抵食好多雙人日式套餐🎎 $528⚡️炸雞與台式五味醬🍗炸雞醃得入味,雞肉嫩滑亦冇炸過龍,咬落去仲有肉汁,外皮脆卜卜,味道似唐揚炸雞。五味醬帶酸甜味,有少少似港式咕嚕肉汁,配炸雞食令炸雞食落冇咁漏⚡️熱炒魷魚拌明太子醬🦑魷魚好大碟,份量都幾多,每一片都覺得好有鮮味,肉質爽口。明太子醬夠濃,味道鹹香,配飯一流👍🏻⚡️京蔥檸檬味豬腩🐷豬腩肉肥瘦均勻,加埋檸檬汁仲解左果陣油膩感。上面嘅京蔥令豬腩味道清爽,配埋側邊個甜酸醬黎食,完全唔覺膩⚡️茶漬兩碗 溏心蛋🍚茶漬兩碗都係唔同味道,一碗係明太子茶漬飯,另一碗係鮭魚茶漬飯。明太子飯湯底較濃,配料就有蕃茄,飯粒用左珍珠米,淨係食佢都好夠味。而鮭魚茶漬飯就有京蔥同鮭魚等等嘅材料,相對另一款茶漬飯較淡,但亦好夠味,連埋蔥粒食更加有口感同刺激味蕾🤩⚡️炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬🐟鮪魚皮烤到脆面,魚肉就保持魚生嘅口感,唔會過熟。上面加左少少和風醬汁同蛋黃醬,味道偏甜⚡️涼拌毛豆加左蒜

雙人日式套餐🎎 $528

⚡️炸雞與台式五味醬🍗

⚡️熱炒魷魚拌明太子醬🦑

⚡️京蔥檸檬味豬腩🐷

⚡️茶漬兩碗 溏心蛋🍚

溏心蛋

⚡️炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬🐟

⚡️涼拌毛豆
加左蒜蓉落去拌勻,毛豆略為有啲啲淋,味道正常

⚡️三種小菜
兩款漬物都係一啲開胃小菜,酸酸地,幾醒神,顏色夠晒colourful 。而蠔仔🦪就係甜甜地,少少似壽喜燒味

⚡️焙茶芝士蛋糕
最後以焙茶burnt cheesecake 作結,畫上完美句號。蛋糕大約一個杯口咁大嘅size,口感軟滑,芝士味濃,少少搶左焙茶味。除蛋糕底加左焙茶之外,仲附上左一杯仔嘅焙茶奶醬,倒左落去之後就令到焙茶味出番黎,平衝番下面蛋糕個芝士味,所以個醬係精髓🤩滿足

2021-10-29 50 瀏覽
Booking混亂、安排混亂、一肚氣今日明知會多人一早5點左右就親自去店book定夜晚7:30。店員當時只表示畫量早啲到我哋7點未夠就到左、門口塞滿人但完咗冇店員做入座安排、見未夠鐘就坐喺外面等住先等到7:30夠鐘我就迫入去搵店員話book左7:30,此時店員就叫我拎飛等、佢哋要安排walk-in入先。咁我就問咁book黎有乜用?而且book果陣點解唔講明book左都要黎拎飛等?仲要係walk-in入先?咁不如你直接話只有walk-in冇得book啦、而且全程門口D人迫到亂作一團都冇人安排叫人點排隊同拎飛個店員見解釋唔到就叫個高級啲嘅過嚟、然後一句唔好意思人手唔夠、都係叫我去拎飛去隊尾由頭排過咁嘅安排真係混亂到一個點、失望!
Booking混亂、安排混亂、一肚氣
咁嘅安排真係混亂到一個點、失望!
2021-10-29
90 分鐘 (堂食)
-桔梗💛二訪桔梗 記得初初開果陣食過一次果陣個menu 都仲係偏向西式+日式估唔到今次再黎食 個menu 已經唔同左難得上星期六Lunchtime walk in 冇乜人排隊 就試下呢個新menu ~✨白飯套餐定食 (主菜 | 溏心蛋 | 小菜 | 白飯)🦐每日手打蝦飯定食($128)個人最推薦既係手打蝦餅食落去係啖啖蝦肉 超彈牙 誠意十足呢個蝦餅煎得表面微微焦脆 幾香口✨蝦餅3件 配有檸檬片同沙律醬 唔怕油膩~🐖京蔥檸檬味噌豬腩($108)豬腩既油香 + 京蔥同檸檬既小清新 + 味噌既鹹香 = ✨意外地唔會食到好膩 又非常送到飯🐟炸椒鹽柳葉魚($78)本身睇相以為係炸多春魚啲fd點知一放低原來有手掌咁大條仲要有好多條 椒鹽味唔算好重但係個魚香味好濃 都幾好食😋☕加倍情濃 Cappuccino ($43)+ Oat Milk (+$5)對咖啡初心者黎講有啲澀 蘿蔔先生表示好滑 好香濃🤔整體黎講 呢個餐包有2大碗漬物 有飯素白飯 主菜 2隻溏心蛋Lunch 份量都非常足夠環境係比較工業風 有少少似澳洲Cafe都坐得好舒適 仲可以玩下波子棋 chill~
桔梗💛

二訪桔梗 記得初初開果陣食過一次
果陣個menu 都仲係偏向西式+日式
估唔到今次再黎食 個menu 已經唔同左

難得上星期六Lunchtime walk in 冇乜人排隊
就試下呢個新menu ~

✨白飯套餐定食 (主菜 | 溏心蛋 | 小菜 | 白飯)

🦐每日手打蝦飯定食($128)
個人最推薦既係手打蝦餅
食落去係啖啖蝦肉 超彈牙 誠意十足
呢個蝦餅煎得表面微微焦脆 幾香口✨
蝦餅3件 配有檸檬片同沙律醬 唔怕油膩~

🐖京蔥檸檬味噌豬腩($108)
豬腩既油香 + 京蔥同檸檬既小清新 + 味噌既鹹香 = ✨
意外地唔會食到好膩 又非常送到飯

🐟炸椒鹽柳葉魚($78)
本身睇相以為係炸多春魚啲fd
點知一放低原來有手掌咁大條
仲要有好多條 椒鹽味唔算好重
但係個魚香味好濃 都幾好食😋

☕加倍情濃 Cappuccino ($43)
+ Oat Milk (+$5)
對咖啡初心者黎講有啲澀
蘿蔔先生表示好滑 好香濃🤔

整體黎講 呢個餐包有
2大碗漬物 有飯素白飯 主菜 2隻溏心蛋
Lunch 份量都非常足夠
環境係比較工業風 有少少似澳洲Cafe
都坐得好舒適 仲可以玩下波子棋 chill~

2021-10-24
10 分鐘 (堂食)
  • 每日手打蝦餅
  • 溏心蛋
  • 京蔥檸檬味豬腩
2021-10-27 147 瀏覽
如果見到餐單所有野心郁郁都想試既話就同我地一樣不如選雙人日式套餐啦❤️· 小菜(3款)分別係梅、蘿蔔同蠔唔好以為小菜係好細碟 其實整體都好大碟㗎!蠔真係令我好有深刻嘅印象 完全無想像小菜都有咁豐富嘅效果😆😆· 涼拌毛豆毛豆無得輸 🤤🤤🤤🤤· 炸雞與台式五味醬好juicy呀! 炸粉唔厚 咬落去即刻有肉汁流出來 台式五味醬好特別 有點酸味也有點甜味· 熱炒魷魚拌明太子醬明太子醬完全包曬每一件魷魚 有微微辣 好惹味呀· 京蔥檸檬味豬腩豬腩燒得好香 然後醬汁好特別嘅 有好大嘅檸檬味 有少少酸味味 唔錯唔錯配埋雙蔥食 風味一流· 茶漬兩碗 糖心蛋分別係三文魚茶漬飯同埋明太子茶漬飯兩個我都好鐘意 珍珠米令口感大大提升由於明太子味較濃 所以大家可以先食三文魚先❤️飯伴埋糖心蛋做得好流心呀😍😍· 灸烤鮪魚佐芥末蛋黃醬第一次試咁樣整既鮪魚 有半生半熟既感覺 好晶凝通透 😳配埋芥末蛋黃醬令到魚味更出 個人覺得呢個可以係必叫呀!· 伯爵茶紅茶巴斯克芝士蛋糕好香濃伯爵茶味 仲可以按個人喜好落伯爵茶醬· 抹茶鮮奶抹茶味香濃 飲到底都係充滿抹茶嘅香味兩人餐份量好大份 唔好貪心再加野啦真係好好好好飽架!如果仲有其
如果見到餐單所有野心郁郁都想試既話
就同我地一樣不如選雙人日式套餐啦❤️

· 小菜(3款)
分別係梅、蘿蔔同蠔

· 抹茶鮮奶
抹茶味香濃 飲到底都係充滿抹茶嘅香味
抹茶鮮奶

兩人餐份量好大份 唔好貪心再加野啦
真係好好好好飽架!
如果仲有其他野想試 可以下次再黎過

餐廳有兩層 今次好幸運地被安排坐樓上 好有自成一角既感覺 好舒服呀!
整間餐廳都好闊落🥳🥳
小菜和灸烤鮪魚佐芥末蛋黃醬
茶漬兩碗 糖心蛋
* 伯爵茶紅茶巴斯克芝士蛋糕
抹茶鮮奶
2021-10-24 32 瀏覽
之前bookmark咗呢間餐廳好耐,今次終於book定檯過嚟食dinner😙 我地兩個人叫咗佢哋嘅新menu雙人日式套餐,套餐包括多款菜式咩都可以試試😋-雙人日式套餐 $528溏心蛋涼拌毛豆三種小菜炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬炸雞與台式五味醬熱炒魷魚拌明太子醬京蔥檸檬味豬腩明太子茶漬飯鮭魚茶漬飯精選甜品-個人最推薦炙烤鮪魚,魚肉食落一啲都唔腥,表面有炙烤過所以有焦香嘅香味,魚肉仲非常厚切份量好足料🐟 京蔥檸檬味豬腩食落唔會膩,味道有豬腩嘅油香同埋清新嘅京蔥檸檬味🐷 炸雞份量好足料,炸得外脆內嫩雞肉好juicy🍗 熱炒魷魚拌明太子醬食落好惹味鮮味十足,魷魚好厚肉爽脆🦑 茶漬飯有兩款口味,一款係鮭魚另一款係明太子,米飯份量都好足料,湯底味道剛剛好唔會太淡🍚 是日精選甜品係柚子撻,味道清新唔會太甜,兩個人share都夠食,為呢餐畫上完美句號。
雙人日式套餐 $528
溏心蛋
涼拌毛豆
三種小菜
精選甜品
2021-10-24 35 瀏覽
My Nth visit to this place!!There were so many handsome guys here before, so I always come here to look at handsome staffs while I eat with my sisters. However, there weren’t any handsome guys here tonight, hopefully you’ll meet one when you go😝I ordered a set for two tonight, including so much food that we didn’t manage to finish all. I guess this two people set is better for either two guys or three girls.So here comes the food of tonight:Lets look at the menu:the rice was a bit spicystupidly,
My Nth visit to this place!!

Lets look at the menu:

the rice was a bit spicy

stupidly, i thought the edamame was 四季豆 and i had it with the skin…

the pork belly was really fatty and juicy!! my favourite dish of the night😍

the fried chicken is my second favourite, i love their dishes, so cute

not really a squid or sashimi or oyster person but my friend said this was ok!

the dessert also tasted good🤤

this is really a very generous portion(though a bit expensive) so i suggest 3 persons sharing it
2021-10-24 38 瀏覽
之前一直都想試「桔梗」好耐,今晚終於試到喇!位置好方便,旺角地鐵站一出行左好快就到!今晚叫咗雙人日式套餐$528,叫套餐就啱晒有選擇困難症嘅我,樣樣有齊,超豐富!涼拌毛豆及三種小菜呢幾款前菜賣相夠晒精緻,令人開胃十足,最驚喜嘅係蠔,三大隻蠔,又夠肥美,鮮味十足👍🏻炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬吞拿魚肉相當肥美,又夠厚身,食落有陣陣煙熏味,魚生非常新鮮,再加埋芥末蛋黃醬一齊食超match 😋熱炒魷魚配明太子醬份量非常之多,有十多塊魷魚🦑,質地夠爽口彈牙,加埋明太子醬一齊炒食出另一番風味👍🏻兩碗茶漬分別係三文魚同明太子,好有日本風味,仲有京蔥檸檬味豬腩,燒得好香口,肥瘦適中😍炸雞與酸甜五味醬雞肉鮮嫩,食得出係用啤酒漿炸,唔會太厚粉,加埋酸甜醬食可大大減低油膩感😋是日甜品-焙茶芝士蛋糕份量都幾大,足夠二人食,好香焙茶味道,甜到剛剛好,食落唔會太漏👍🏻

涼拌毛豆及三種小菜

熱炒魷魚配明太子醬

兩碗茶漬

炸雞與酸甜五味醬

是日甜品-焙茶芝士蛋糕

2021-10-22 46 瀏覽
行旺角行街行到攰,每間餐廳都好多人及擠迫。正想搵間好坐又舒適嘅咖啡店,俾我地搵到喺朗豪坊附近行多兩條街嘅呢間”桔梗”.入邊裝修特別,我哋揀咗個窗口位坐,好舒服。Mocha 同cappuccino 咖啡香滑,都唔錯. 值得一讚呢就係手打蝦餅,蝦肉新鮮肉彈牙,仲加咗啲蔥係上面好香,好新鮮好好味,略嫌量少咗啲,但值得一試。

入邊裝修特別,我哋揀咗個窗口位坐,好舒服。

Mocha 同cappuccino 咖啡香滑,都唔錯.
2021-10-22 56 瀏覽
朋友話之前黎過下午茶感覺唔錯,特登要試埋個晚飯,六點幾去到發覺都幾多人,好彩都仲入到,但最好就係book定位~食咗個好豐富嘅二人套餐,其實以我地嘅食量,絕對夠三個人食!炙燒吞拿魚有芥末汁同蛋黃醬,入口傳來陣陣炙燒香氣,真係越食越想食!炸雞肉夠嫩又夠Juicy,外層粉漿唔會太厚,脆卜卜熱辣辣,點台式五味醬,好味!京蔥檸檬味豬腩層層分明,一層肥一層瘦,燒得剛好,咬落有油脂香但唔會太過肥膩,一片一口咁樣食,特別香口惹味!極力推介呢個明太子醬炒鮮魷魚,用上土魷伴炒香嘅明太子醬,食落有咬口之餘有一種粉嫩嘅感覺,魷魚香入口後慢慢滲透出嚟,配搭夠晒特別,係我同朋友都舉腳贊成下次黎要encore的!套餐仲包兩碗茶漬飯,一碗有大量明太子,另一碗有香港人至愛嘅三文魚,泡飯粒粒飽滿吸滿湯汁,配上吸睛嘅流心蛋,超好味道!最後有原個檸檬芝士撻,加咗而家好Hit嘅蔴糬喺中層,帶嚟多一種口感之餘,仲可以中和檸檬撻嘅酸度,係一個唔錯嘅甜品。

食咗個好豐富嘅二人套餐,其實以我地嘅食量,絕對夠三個人食!

京蔥檸檬味豬腩層層分明,一層肥一層瘦,燒得剛好,
咬落有油脂香但唔會太過肥膩,一片一口咁樣食,特別香口惹味!

2021-10-15
  • 熱炒魷魚拌明太子醬
2021-10-17 121 瀏覽
一直都以為桔梗係一間食輕食小點嘅cafe,原來夜晚有提供雙人日式套餐,熱愛日本嘅我‍當然要試吓🇯🇵雙人日式套餐包括以下菜式:·炸雞與台式五味醬·熱炒魷魚拌明太子醬·京蔥檸檬味豬腩·炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬·茶漬兩碗 溏心蛋·涼拌毛豆 三款小菜·是日甜品炙燒鮪魚外表烤熟,內裡呈粉紅色,保持內裡鮮嫩,面層鋪滿芥末蛋黃醬,刺激味蕾炸雞嘅炸粉薄,外脆內軟炒魷魚爽口脆身,每一塊魷魚都黏滿明太子醬,味道豐富我認為京蔥檸檬味豬腩呢一道餸最好味嘅食法係沾點楓糖漿,楓糖嘅甜中和咗豬腩嘅油膩感,令人不禁一塊接一塊咁不停食😋三種小菜包括兩款唔同醃法嘅蘿蔔,同埋蠔~兩碗茶漬飯分別加入咗三文魚碎同埋明太子,飯粒分明,一口濃味小菜,一口清淡茶漬飯,作中和平衡之用整體嚟講,雙人套餐嘅菜式種類、份量令人滿意,兩個人食夠晒飽😋

雙人日式套餐包括以下菜式:
·茶漬兩碗 溏心蛋
·涼拌毛豆 三款小菜
·是日甜品

雙人日式套餐

炸雞嘅炸粉薄,外脆內軟
雙人日式套餐

炒魷魚爽口脆身,每一塊魷魚都黏滿明太子醬,味道豐富

雙人日式套餐

三種小菜包括兩款唔同醃法嘅蘿蔔,同埋蠔~

2021-10-17