2021-10-16 99 瀏覽
雖然聽好多朋友講話覺得野食一般般,但假日要係旺角搵間cafe坐下都唔簡單😂好彩去到唔洗排隊等友人食既定食都唔錯,但選擇就唔太多。都係日式定食個類型。不過性價比都ok,因為真係好飽好大份😌😌Iced Black Coffee都唔錯,價錢正常,唔會太酸太澀。可以加$5揀fruity option,但我就無加到。焙茶芝士蛋糕就略嫌唔夠芝士味,少竹甜咗d,不過都算好抵食😚😚不過就有限用餐時間,因為之後都有booking

不過就有限用餐時間,因為之後都有booking
焙茶芝士蛋糕
2021-10-14
焙茶芝士蛋糕
2021-10-15 4536 瀏覽
星期五約咗朋友一齊食飯,朋友話想一齊撐下良心小店。之前因爲見評價都好壞參半。既然朋友想食就一齊試下啦同朋友叫咗個二人日式套餐,兩個人就可以試多d野~炸雞與酸甜五味醬:五味醬既味道好複雜,酸味居多。值得一提個炸雞🍗好多汁,做到外脆內軟。炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬:會形容呢道係濃味既前菜,鮪魚帶微微燒過既焦香味,肉質比全生更加緊緻,配上燒汁、蛋白醬進食,好惹味。小食三味:係有醃漬菜絲、蘿蔔、蠔。特別一提既係蠔肉肥美唔腥幾鮮味。支豆就濃香蒜味十足!個餐有兩碗茶漬飯。兩碗都大同小異,但三文魚個碗會更為突出。因為味道比較合適,無明太子咁咸。鏗魚湯+茶既好配合。香蔥檸檬味噌燒腩肉:入口油脂十足,無想像中咁油膩,可能因為個檸檬醬油有一定酸度、同香蔥一齊入口更加清爽。如果可以燒得再脆d就更好熱炒魷魚🦑拌明太子醬。呢碟真係份量十足,燒過既魷魚彈牙又有燒烤既焦香味,如果配埋酒食更加出色。糖心蛋流心效果好,入口軟綿綿。最後是日甜品最令我傾心:係大大份既抹茶盒子!朋友唔太好抹茶都讚個甜品質感好好,蛋糕式吸收咗抹茶汁🍵奶油+蛋糕+抹茶互相配合,入口唔會太甜又有濃厚既抹茶香,抹茶控一個人都清完!

同朋友叫咗個二人日式套餐,兩個人就可以試多d野~

糖心蛋流心效果好,入口軟綿綿。

• 熱炒魷魚拌明太子醬
  • 炸雞與酸甜五味醬
  • 溏心蛋
2021-10-14 97 瀏覽
聽說桔梗長期都大排長龍,今天往朗豪坊途中看到不是太多人,可能因為未到晚餐時間吧。他們的menu近來由西餐改成台日式定食,但我們剛吃完下午茶不久,打算只飲杯咖啡休息吓,意外地Tiramisu咖啡味香濃,口感好軟滑。✿DirtyCaffe LatteTiramisu ✿這裡地方很大,樓底高,有自然光,大大張木枱,桌子間有相當距離,環境舒適,在這裡hea吓傾吓很好,也適合打卡除了出來帶位那位可能因為忙比較冷淡之外,店內其他店員都親切有禮

Dirty
Caffe Latte
Tiramisu

2021-10-14 79 瀏覽
旺角搵到樓上Cafe一啲都唔難,但如果搵地舖嘅話就比較少見,仲要咁大間嘅就少之又少,講緊嘅就係桔梗!呢度主要係賣西餐嘅食品,過一排冇黎,竟然而家晚市做緊日式食品,再唔係以前賣西餐,賣意粉西班牙飯,轉轉新意思,比新鮮感食家!都係一件好事嚟嘅!咁今次我哋就叫左二人套餐!$528有勁多嘢食!有三樣前菜小食,又食涼拌毛豆!有炸雞又有魷魚同埋京蔥豬腩!真係放到成張枱都差啲放唔曬!之後仲要有兩碗茶漬飯,一碗係三文魚另一碗係明太子!各有各風味,兩個都好食,真係己有新鮮感,值得一讚!之後仲有條鮪魚!好食!唔多骨!岩曬我呢啲懶人食!到最後仲有個伯爵茶嘅芝士蛋糕,茶味好濃!好多食多個!如果有得買走返屋企,一定好想打包幾個返去!
之後仲有條鮪魚!好食!唔多骨!岩曬我呢啲懶人食!
2021-10-13 67 瀏覽
之前都有聽過旺角朗豪坊附近有間兩層Cafe叫桔梗,好似話係工廠格局,感覺好大。今日去開朗豪坊行pop up store, 不如就去Cafe開餐。行去油麻地方向見到門口都幾闊落,樓底都有兩層高。門口有咖啡豆,沖咖啡嘅工具賣。好在黃昏五點幾不用排隊就可以就坐,見到Menu有個二人日式套餐,有雞,魷魚,豬腩,三小碟,鮪魚同茶漬飯。套餐最好就係不用選擇,直接order已經有不同種類嘅食物配搭好。最有印象係三小碟同枝豆,枝豆係用蒜蓉加黑椒,蠔配上葱同醬汁,款款小碟都係唔同味,食得出心思來。炒魷魚係用明太子,少少辣辣地再配埋茶漬飯,仲有糖心蛋。燒豬腩肉都幾香口,原來整個套餐嘅份量都幾大。飯後仲有個earl grey 焗芝士蛋糕,好濃郁,再有earl grey sauce令個cheese濕口啲。

2021-10-13 67 瀏覽
未到6點 門口分兩條隊排 一條係有預約 一條係walk in會先安排有預約既客人入座先其實都明白 但問店員有幾多係預約 walk in客人要等幾耐先知仲有無位 店員竟然答唔知😰😰排左半個鐘到 終於入得叫左黑松露薯條(無影) 可以不試 好乾😭流心蛋牛肉飯味道幾特別 口感豐富😋另外仲有兩杯飲品中規中矩 略嫌有點細杯 性價比不高
會先安排有預約既客人入座先

味道幾特別 口感豐富😋
另外仲有兩杯飲品
中規中矩 略嫌有點細杯 性價比不高
2021-10-10 60 瀏覽
星期日既晚上,終於打完風,可以出嚟食返餐好嘅!😋嚟咗桔梗食個晚餐,餐廳環境好舒服,位置好寬敞樓底好高!空間感好夠,傾偈都唔使驚比隔離聽到!我哋二人都可以安排到一張大枱!非常舒服!我哋叫左個雙人套餐先黎左個鮪魚、蠔、同埋三種小菜,賣相好靚,味道好好,十分之開胃!第二樣再嚟咗個炒魷魚,魷魚同埋明太子炒埋一齊好香,熱辣辣,食落好香口!第三樣嚟嘅就係炒豬腩肉,完全唔肥膩,點埋啲醬都好開胃!餐廳上菜十分之快,啱晒我哋勁肚餓嘅時刻,炸雞炸到外脆內軟,完全唔厚粉!嘢食亦都十分之大碟!然後再嚟咗兩個茶漬飯,一個係明太子茶漬飯,一個係吞拿魚茶漬飯,份量十分大!仲配左一人一份嘅糖心蛋,太豐富!我哋坐嗌左一份coffee taste menu ,味道都特別,可以一試!嚟到幫所有食物影張大合照,非常之豐富,同埋啱晒相打卡嘅朋友!最後就係一個甜品佢係伯爵茶cheese cake,真係好surprise係一個咁大份嘅蛋糕!點埋啲伯爵茶將真係非常之好食大家一定要試!
星期日既晚上,終於打完風,可以出嚟食返餐好嘅!😋

我哋叫左個雙人套餐

第三樣嚟嘅就係炒豬腩肉,完全唔肥膩,點埋啲醬都好開胃!

2021-10-07 56 瀏覽
🌸桔梗花 花語代表:永恆的愛,不變的愛,誠實,柔順,真誠不變的愛,勿忘的愛,永世不忘的愛,無望的愛,無悔等。充滿著美好和往往,同時也是充滿著失去與得到,還充滿著曾經和後來,永恆和遠久。相信哩間餐廳,對好多真。香港人黎講,都有好多不同回憶。講返食物質素先~🍲鮭魚茶漬飯:比預期大碗,材料都十足,茶漬同飯既比例都岩岩好,唔會成個飯好濕,食到尾又唔會好咸。性價比高👍🏽🥢台式滷魯肉:初時以為個份量係一個人,原來係2至3人份量,同舊舊肉都好大。一層肥一層瘦,又夠淋,送飯一流。
🌸桔梗花 花語代表:

相信哩間餐廳,對好多真。香港人黎講,都有好多不同回憶。

講返食物質素先~

2021-10-04 211 瀏覽
環境:好大,燈光昏暗,可能係想有情調?服務:拎杯水/加水要叫店員加,落單自己掃qr code,但我地舉手有野問,店員同我地講有句qr code落單就行開左🙂食物:份量細得誇張,極度懷疑個烏冬得半個,食2個都唔飽價錢:同食物份量唔成正比,一細碗烏冬$88加一,成舊水得果半舊烏冬,仲未得1粒流心蛋❤︎4碟小食,份量都好少玉子烏冬本體,堅細碗我地4個女仔食量唔大,但食完呢餐都唔飽,仲要埋單$730,好唔抵,又飽又好食都唔介意,但呢度份量少態度差,未必會再幫襯
環境:好大,燈光昏暗,可能係想有情調?
食物:份量細得誇張,極度懷疑個烏冬得半個,食2個都唔飽
❤︎
4碟小食,份量都好少

玉子烏冬本體,堅細碗

2021-09-06
$182.5 (晚餐)
2021-10-03 70 瀏覽
星期日同男朋友試完婚紗之後,去左桔梗食晚餐。我想食桔梗好耐啦,今日難得係附近就梗係去食下啦。餐廳地方好大,有兩層,裝修別緻,令人好舒服,好有台灣既感覺。睇完餐牌,二話不說就揀左雙人日式套餐,十分豐富。涼拌毛豆、三種小菜:蠔仔、兩款漬物。毛豆唔似平時個種味道,因為用左蒜蓉。蠔仔幾飽滿,漬物酸酸may may甘。炸雞與台式五味醬即刻炸起,熱辣辣,炸皮夠薄夠脆,同五味醬幾夾。熱炒魷魚拌明太子醬明太子醬多到一個點,魷魚唔會韌,重口味之選。京蔥檸檬味噌豬腩豬腩邊邊煎到燶邊脆身,個醬可以減低肥膩感。明太子茶漬飯、鮭魚茶漬飯配溏心蛋呢個好食,好似湯飯甘,溏心蛋又好食。炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬鮪魚本身好好食,我甚至覺得無醬更加食到鮪魚既鮮味。是日甜品係抹茶提拉米蘇,抹茶味幾出,一層蛋糕一層抹茶忌廉,多層次口感。
星期日同男朋友試完婚紗之後,去左桔梗食晚餐。
我想食桔梗好耐啦,今日難得係附近就梗係去食下啦。
睇完餐牌,二話不說就揀左雙人日式套餐,十分豐富。
涼拌毛豆、三種小菜:蠔仔、兩款漬物。
炸雞與台式五味醬
即刻炸起,熱辣辣,炸皮夠薄夠脆,同五味醬幾夾。
熱炒魷魚拌明太子醬
明太子醬多到一個點,魷魚唔會韌,重口味之選。
京蔥檸檬味噌豬腩
豬腩邊邊煎到燶邊脆身,個醬可以減低肥膩感。
明太子茶漬飯、鮭魚茶漬飯配溏心蛋
呢個好食,好似湯飯甘,溏心蛋又好食。
炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬
鮪魚本身好好食,我甚至覺得無醬更加食到鮪魚既鮮味。
2021-10-03
2021-09-30 54 瀏覽
今晚同朋友喺桔梗食晚餐,餐廳地方非常寬敞。掃QR code落單,我地叫左個雙人日式套餐,上菜速度好快!🤣首先,6小碟,味道令人非常滿意!蠔: 幾大粒!個汁甜甜地咁,幾特別,味道好夾。蕃茄仔: 有梅汁浸過,酸酸甜甜,好開胃😋涼拌毛豆: 有蒜香👍🏻溏心蛋: 質感、味道都幾好😋😋2.炸雞與酸甜五味醬 外皮脆,雞肉幾嫩,保留到肉汁!👍🏻3.熱炒魷魚拌明太子醬 幾冧,易咬。本身偏咸,但用菜包住黎食就岩岩好!4.香蔥檸檬味噌豬腩 好鐘意個醬汁,有酸甜味,足以令豬腩味道層次提升!👍🏻5.炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬偏咸,用黎送飯岩岩好!😀6.茶漬兩碗一碗係明太子茶漬、另一碗係三文魚,好暖胃。7.套餐甜品係巴斯克蛋糕啊!😍仲有伯爵茶奶蓋!😍好味!呢餐真係好豐富、好圓滿!😋
今晚同朋友喺桔梗食晚餐,餐廳地方非常寬敞。

首先,6小碟,味道令人非常滿意!
蠔: 幾大粒!個汁甜甜地咁,幾特別,味道好夾。
蕃茄仔: 有梅汁浸過,酸酸甜甜,好開胃😋
涼拌毛豆: 有蒜香👍🏻
溏心蛋: 質感、味道都幾好😋😋

2.炸雞與酸甜五味醬
外皮脆,雞肉幾嫩,保留到肉汁!👍🏻

3.熱炒魷魚拌明太子醬
幾冧,易咬。本身偏咸,但用菜包住黎食就岩岩好!

4.香蔥檸檬味噌豬腩
好鐘意個醬汁,有酸甜味,足以令豬腩味道層次提升!👍🏻

5.炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬
偏咸,用黎送飯岩岩好!😀

6.茶漬兩碗
一碗係明太子茶漬、另一碗係三文魚,好暖胃。

7.套餐甜品
係巴斯克蛋糕啊!😍
仲有伯爵茶奶蓋!😍
好味!

呢餐真係好豐富、好圓滿!😋
2021-09-30
2021-09-30 53 瀏覽
好耐之前已經聽過桔梗呢個大名,知道係一間超人氣既餐廳,所以今晚就同朋友黎試一試佢原來餐廳既面積係咁大, 裝修係以簡約為主,有種文青風格枱與枱之間都有一定既距離,一定吾會有逼既感覺,好適合談心我同朋友簡左雙人日式套餐,期待呢幾個小菜食完會好開胃灸烤鮪魚佐芥末蛋黃醬。好新穎既菜式,食落口感好好,鮪魚煙韌又有鮮味,再加上芥末蛋黃醬係好夾,食落有滿足感京葱檸檬味豬腩,首先我加左少少檸檬汁係上面,豬腩好香,而且肥瘦適中,醬汁甜甜酸酸,好開胃熱炒魷魚伴明太子醬,睇落已經好想食,明太子醬超多,魷魚好爽口,一點都吾會難咬,索曬明太子既味道炸雞與台式五味醬,一上枱已經聞到好香。金黃色既炸雞,食落脆卜卜而且多汁,炸粉亦吾會厚三文魚茶漬飯,好足料而且湯味清甜,再加上紫菜,雖然已經食到好飽,但都係忍吾住食曬溏心蛋都係成隻上,流心效果好出色,加埋茶漬飯一齊食係完美最後就係甜品時間,呢個抺茶tiramisu都係好夠份量,面層既抺茶cream奶味十足而且幼滑,抺茶味亦中和左膩既感覺,十分適合我地飽滯既時候食,話咁快就食曬今晚呢餐我地都十分滿意,果然係名不虛傳,下次會再幫襯

原來餐廳既面積係咁大, 裝修係以簡約為主,有種文青風格

枱與枱之間都有一定既距離,一定吾會有逼既感覺,好適合談心

我同朋友簡左雙人日式套餐,期待

呢幾個小菜食完會好開胃

溏心蛋都係成隻上,流心效果好出色,加埋茶漬飯一齊食係完美

今晚呢餐我地都十分滿意,果然係名不虛傳,下次會再幫襯
  • 雙人日式套餐
2021-09-30 53 瀏覽
不嬲都好想試呢間, 終於唔洗排隊啦😂 拉咗個朋友去試😝我地都係一人一個餐, 嫩煎鮭魚定食($128), 呢個好似都幾多人食同埋推薦🤔 定食包咗pan-flied salmon之外, 仲有溏心蛋, 豆同埋酸菜(?) 都幾豐富😊個魚煎得幾香脆, 但又唔會乾身, 保留咗三文魚小小嘅油香味, 食落嫩口✨ 另外個飯上面有啲紫菜同埋芝麻, 食落增添咗一份口感😝作為coffee愛好者, 我同朋友都各叫咗一杯Hand-drip, 為今日叉叉電🔋 我叫嘅係Gardelli El Corozal($78), 一飲落去陣黑苺香味好出, 中後段帶輕微蜜瓜, 黑朱古力味, 相當唔錯😍另外值得一提, 餐廳佔地大, 有好多張枱, 我同朋友一邊歎啡, 一邊位, 加加埋埋食咗成2個鐘都冇人叫我地離座🥳 呢一點好唔錯!
不嬲都好想試呢間, 終於唔洗排隊啦😂 拉咗個朋友去試😝

2021-09-30 42 瀏覽
係旺角朗豪坊附近有一間名叫桔梗嘅餐廳,名字令我諗起台灣有間旅館都係叫桔梗,入到去室內環境好寬敞,有好多菜式都好想試,於是我哋叫咗一個豪華日式二人餐。好快佢哋就嚟咗第一道菜係一啲冷盤,裏面有生蠔,涼拌毛豆,糖心蛋,涼拌小菜都有三款,都係一些開胃菜非常美味,值得一提嘅係,炙燒鮪魚佐芥末蛋黃醬,味道清新又特別。食完前菜之後已經覺得有啲飽飽地,然後又來一碟炸雞,清脆可口又唔油膩,沒有骨,啖啖肉好滿足,再來一碟炒明太子拌明太子醬,非常惹味,用嚟送酒一流。然之後有兩碗日式湯飯,因碗係明太子茶漬,令一碗係鮭魚茶漬飯,好有日式風味,呢個二人餐真係十足,我們還叫咗一杯熱布明朗朱古力,非常柔滑香濃,最後就係甜品啦,呢個甜品係一個意外驚喜,伯爵茶芝士蛋糕,非常好味口感一流,茶味中和左芝士嘅油膩感,茶味同芝士味融為一體,非常值得去一試再試嘅餐廳。

2021-09-29 60 瀏覽
平日day off 行完旺角想食tea , 路經桔梗去睇睇有咩下午茶! 結果係無! 無試過,所以試一試,入座唔洗等,因為好多座位,地方好大,還有第二層 地方夠闊落。 電話落單,都好多定食,有台灣文青cafe 感覺,朋友點了東坡肉飯定食。上菜大約等十分鐘左右,都算快!職員送上月餅試食,味道不錯! 整體賣相吸引,東坡肉好味,如果多汁更好,而家肉質比較乾身。 飯好好味,還有紫菜碎點綴,配菜有滷水蛋、支豆、蕃茄!配菜一般,無太大驚喜。 個餐仲唔包飲品,百幾蚊,價錢少少貴🥲唔係太抵食。 我就點了巴士克芝士蛋糕及凍朱古力咖啡。 凍的芝士蛋糕,有點失望因為比較硬,但賣相精緻!食落都唔錯,一個人食唔晒都好大件。再叫杯凍咖啡😀咖啡好飲總結: 地方夠闊落🧑🏻‍🦰👦🏻同朋友坐左一個下午🤣🍴☕️舒適的文青cafe 📷 推介

個餐仲唔包飲品,百幾蚊,價錢少少貴🥲
唔係太抵食。

我就點了巴士克芝士蛋糕及凍朱古力咖啡。
再叫杯凍咖啡😀咖啡好飲

2021-09-14