2024-10-14 179 瀏覽
最近,我造訪了一家專注串燒的餐廳「梵日本焼鳥」,這裡的雞肉甚至達到了刺身級別,讓我對其新鮮度和口感充滿期待。一進門,餐廳的氛圍就給人一種溫馨而舒適的感覺,裝潢簡約卻不失雅致。用餐開始時,我們先享用了前菜麵豉汁牛脷和無花果Pamaham。麵豉汁牛脷的口感滑嫩,配上濃郁的麵豉醬,味道層次分明,讓人十分驚喜。而無花果Pamaham則將無花果的清甜與鹹香的Pamaham完美結合,口感豐富,既能開胃又不會過於油膩,讓人期待接下來的主菜。隨後,我們點了梵師傳精選套餐,套餐中包含了十串串燒,讓人一看就垂涎欲滴。每一串都有其獨特的風味,特別是紫蘇豬肉卷,紫蘇的清香與豬肉的肥美相得益彰;和牛野菜連串則將鮮嫩的和牛與新鮮的季節蔬菜完美搭配,令人讚不絕口。雞翼外皮酥脆,肉質鮮嫩,雞頸肉的獨特風味也讓我難以忘懷;九州免治雞肉棒則是這套餐中的亮點,香料的搭配令人驚喜。蔬菜方面的蘆荀與秋葵則提供了清新的口感,平衡了整體的油膩感。主食我們選擇了明特製燒飯團,外酥內軟,米飯的香氣與燒烤風味完美融合,讓人滿意。此外,我們還叫了海膽塩辛和燒鵝肝。海膽的鮮美與鹹香完美融合,讓人感受到海洋的味道;而燒鵝肝則是滑順細膩,口感上

此外,我們還叫了海膽塩辛和燒鵝肝。海膽的鮮美與鹹香完美融合,讓人感受到海洋的味道;而燒鵝肝則是滑順細膩,口感上乘,無疑是奢華的享受。

餐後,我們還點了雪糕,有柚子、豆腐等口味。這些雪糕清新可口,特別適合用來解膩,尤其是柚子的酸甜,讓人神清氣爽,為整個用餐體驗增添了一抹清新。

由於我們在社交平台上關注了這家餐廳,因此獲得了兩杯飲品,而我們選了梅酒。梅酒的清甜與酸味,為整個用餐體驗增添了不少樂趣,十分解膩。總的來說,這次的用餐體驗讓我對這家餐廳,對於喜愛串燒的朋友們,我強烈推薦這家餐廳,絕對不會讓你失望!

梵日本焼鳥
地址:尖沙咀厚福街8號H8 22樓
2024-10-10 106 瀏覽
High standard teppanyaki🍖🐷overall: 7/10The evening unfolded with a set dinner that showcased a variety of Japanese delights, each expertly prepared and presented with flair on the sizzling teppan grill.The meal commenced with a selection of yakitori skewers, each bite a testament to the art of grilling. The tender chicken and savory sauce charred to perfection left a smoky and succulent impression that set the tone for the feast to come. Alongside the yakitori, the fish cakes provided a delightf

High standard teppanyaki🍖
🐷overall: 7/10

The meal commenced with a selection of yakitori skewers, each bite a testament to the art of grilling. The tender chicken and savory sauce charred to perfection left a smoky and succulent impression that set the tone for the feast to come. Alongside the yakitori, the fish cakes provided a delightful contrast in texture, their light and fluffy consistency a pleasant surprise that teased the palate.

As the teppan grill continued to sizzle, a medley of corn and chicken cartilage made its appearance. The sweet kernels of corn burst with freshness, while the chicken cartilage offered a crunchy and flavorful interlude, showcasing the chef's expertise in utilizing every part of the ingredient to create a symphony of tastes and textures.

The highlight of the meal was the oyakodon, a traditional Japanese dish that translates to "parent-and-child rice bowl." The combination of tender chicken simmered in a savory broth with onions and egg, served over a bed of steaming rice, was a comforting and soul-warming experience. The flavors melded together harmoniously, creating a dish that was both hearty and heartwarming.

To conclude this culinary journey, a scoop of pistachio ice cream was served, offering a cool and creamy finish to the meal. The nutty richness of the pistachio flavor provided a fitting end to the feast, leaving a lingering sweetness on the palate that rounded off the dining experience beautifully.

#梵日本燒鳥
#tsimshatsui
#teppanyaki
  • 雞翼
  • 雞皮
2024-10-08 89 瀏覽
今日食呢間係一間串燒居酒屋,有bar檯位置,可以近距離觀賞師傅即席燒烤,好似食緊串燒板omakase咁😆首先上左個前菜☺️係麵豉醬牛吞 + 無花果忌廉芝士火腿,未食過呢個配搭既parma ham,又幾唔錯,淡淡甜味嘅無花果配鹹香嘅火腿👍🏻我地叫左好幾款串燒,包括有鰻魚,雞翼,牛舌,半生熟柚子胡椒雞胸,豚肉糖心蛋,雞頸肉,九洲免治雞肉棒等等🥰覺得最特別既係半生熟柚子胡椒雞胸,出面好少食到半生熟既雞肉,雞胸好嫩滑,配埋柚子醬,好清新豚肉糖心蛋都好好食,佢係一塊豬腩肉包住隻糖心蛋,一咬落去糖心蛋啲蛋汁流曬出嚟,超正。🤩免治雞肉軟骨棒沾上甜甜的醬汁,雞肉內嘅軟骨有咬口🐥整體黎講呢間店既串燒都唔錯👍🏻💯如果唔想諗既🫢餐廳仲有幾款套餐可以選擇,有曬前菜,串燒,迷你丼飯,甜品望出去既景觀都好唔錯,可以睇住日落,食下串燒,傾下偈~🔥

免治雞肉軟骨棒沾上甜甜的醬汁,雞肉內嘅軟骨有咬口🐥
整體黎講呢間店既串燒都唔錯👍🏻💯

望出去既景觀都好唔錯,可以睇住日落,食下串燒,傾下偈~🔥
2024-10-08 85 瀏覽

免治雞肉軟骨棒沾上甜甜的醬汁,雞肉內嘅軟骨有咬口🐥
整體黎講呢間店既串燒都唔錯👍🏻💯

望出去既景觀都好唔錯,可以睇住日落,食下串燒,傾下偈~🔥
2024-10-06 65 瀏覽
微微嘅燈光,從玻璃窗望出外面,係日落微黃嘅景象,的確唔錯。燒鳥 -10串已經調味調味嘅雞翼、雞髀肉、雞頸肉同雞腎。燒得啱啱好,雞肉肉質嫩滑,翼比較香口,腎比較爽,頸肉有咬口。而蘆筍、秋葵,澆上鹽燒一燒,食蔬菜類可以清清味蕾。鰻魚串厚燒鰻魚肉質彈牙,醬汁濃稠,齒頰留香。免治雞肉軟骨棒免治口感嫩滑,外面嘅醬汁甜甜的,雞肉內嘅軟骨有咬口,肉內加入洋蔥粒,食落帶爽口。豚肉溏心蛋豚肉外皮燒得香口帶焦香,入面係流心嘅蛋黃,香濃之餘亦令豚肉更滑溜。金菇豚肉卷燒過嘅豚肉唔肥,金菇吸收左豚肉肉汁,腍甜又唔油膩。和牛野菜連串和牛肉味濃,洋蔥同青椒間住,又解膩又爽甜。梵特製雞湯素麵雞湯底清甜唔油,雞肉嫩滑,素麵條吸收左雞湯精華,葱粒帶清香,令麵條更多層次感。北海道豚肉芫荽鍋舖滿清香嘅芫荽,煲內還有香菇、金菇菜、娃娃菜,湯底非常之清甜,豚肉肉味濃一d都唔柴口。
微微嘅燈光,從玻璃窗望出外面,係日落微黃嘅景象,的確唔錯。

燒鳥 -10串
已經調味調味嘅雞翼、雞髀肉、雞頸肉同雞腎。

而蘆筍、秋葵,澆上鹽燒一燒,食蔬菜類可以清清味蕾。

鰻魚串
厚燒鰻魚肉質彈牙,醬汁濃稠,齒頰留香。

免治雞肉軟骨棒

豚肉溏心蛋

金菇豚肉卷
燒過嘅豚肉唔肥,金菇吸收左豚肉肉汁,腍甜又唔油膩。

和牛野菜連串
和牛肉味濃,洋蔥同青椒間住,又解膩又爽甜。

梵特製雞湯素麵

北海道豚肉芫荽鍋
2024-10-06 104 瀏覽
踏入尖沙咀厚福街的「梵日本焼鳥」,彷彿置身於另一個世界。餐廳環境雅緻高級,圍坐在吧檯前,觀賞師傅嫻熟地將新鮮食材串起,再以精準的火候燒烤,視覺與嗅覺都得到極致享受。這次和朋友點的串燒我覺得每一道都好吃好吃:-刺身三款: 刺身拼盤包括金目鯛、鯛魚和油甘魚,每款都非常新鮮,尤其是油甘魚油香滿滿肥美,-入口即化,非常推薦!..酒盜芝士前菜叫這準沒錯,魚內臟鹹香和芝士的濃郁完美融合,Yummy。-柚子醬雞胸肉店家自家農場養殖的雞有質素,雞肉都是刺身級數,雞胸肉鮮嫩多汁,半生熟的口感恰到好处,酸甜柚子醬非常開胃。個人十分喜歡這個配搭!...免治雞肉軟骨棒宮崎:雞肉軟骨棒口感爽脆,燒得惹味。 和牛沙朗和牛沙朗油脂豐富肉質細膩,入口充滿油香,大愛!...大蔥雞肉串超經典!雞肉的鮮嫩加上大蔥的香甜,簡單好食豚肉溫泉溏心蛋這串燒很有創意,豚肉包著溏心蛋,口感豐富,流心蛋黃味道濃郁,好吃好吃。鰻魚鰻魚肉質肥厚,燒得外脆內嫩,醬汁香甜蘆筍蘆筍爽脆鮮甜,簡單的燒烤更能帶出食材的原味。毛茄秋葵味道清甜,燒烤後更添香氣。 關東煮除了串燒,餐廳也提供關東煮,吃完串燒喝口暖湯,超滿足! * 魷魚餅: 魷魚餅口感彈牙,
踏入尖沙咀厚福街的「梵日本焼鳥」,

彷彿置身於另一個世界。
餐廳環境雅緻高級,圍坐在吧檯前,

觀賞師傅嫻熟地將新鮮食材串起,再以精準的火候燒烤,
視覺與嗅覺都得到極致享受。
這次和朋友點的串燒我覺得每一道都好吃好吃:
刺身三款: 刺身拼盤包括金目鯛、鯛魚和油甘魚,

每款都非常新鮮,

尤其是油甘魚油香滿滿肥美,

入口即化,非常推薦!
酒盜芝士前菜叫這準沒錯,

魚內臟鹹香和芝士的濃郁完美融合,Yummy。
柚子醬雞胸肉

店家自家農場養殖的雞有質素,雞肉都是刺身級數,
雞胸肉鮮嫩多汁,半生熟的口感恰到好处,
酸甜柚子醬非常開胃。個人十分喜歡這個配搭!
...
免治雞肉軟骨棒宮崎:

雞肉軟骨棒口感爽脆,燒得惹味。
 和牛沙朗

和牛沙朗油脂豐富
肉質細膩,入口充滿油香,大愛!
...
大蔥雞肉串

超經典!

雞肉的鮮嫩加上大蔥的香甜,簡單好食
豚肉溫泉溏心蛋

這串燒很有創意,

豚肉包著溏心蛋,口感豐富,

流心蛋黃味道濃郁,好吃好吃。
鰻魚

鰻魚肉質肥厚,燒得外脆內嫩,醬汁香甜
蘆筍
蘆筍爽脆鮮甜,簡單的燒烤更能帶出食材的原味。
毛茄
秋葵味道清甜,燒烤後更添香氣。

關東煮

除了串燒,餐廳也提供關東煮,吃完串燒喝口暖湯,超滿足!
 * 魷魚餅: 魷魚餅口感彈牙,味道鮮美。

* 年糕福袋: 年糕福袋軟糯香甜,內餡豐富。

* 蘿蔔: 蘿蔔清甜入味,湯汁鮮美。
 * 牛蒡魚餅: 牛蒡魚餅口感獨特,味道香濃。

最後還叫了咖啡啫喱Tiramisu:

咖啡啫喱口感Q彈,配上Tiramisu的香甜,

為這頓豐富的晚餐畫上完美的句號。

梵日本焼鳥BON Japanese Yakitori Bar
尖沙咀厚福街8號H8 22樓
可以睇住日落, 慢慢放鬆心情, 食下串燒,傾下偈, 飲下酒叫咗兩杯 sex on the beach , whisky梳打 so chill 😎 梵日本鳥燒雞肉是自家農場養殖刺身級別❤️ Bon special set✨️柚子醬雞胸肉,清新帶甜的風味與雞肉很搭,且低鈉配方讓身體無負擔✨️ 雞翼,皮脆肉嫩✨️雞腎✨️雞尾✨️雞頸肉 廚師細心要等待一分鐘係最好嘅剛剛 熟, 特別嫩✨️九洲免治雞肉棒🤎 為咗呢個雞肉棒特別另外叫咗豚肉溫泉溏心蛋, 免治雞肉棒尖上半山熟溫泉蛋黃食, 滋味滿滿✨️青椒✨️香菇另外再叫咗師傅精選廚師發板鳥燒十串比special set多咗✨️紫蘇葉豚肉卷日本豚肉配 香氣撲鼻嘅紫蘇葉, 烤至外脆內嫩,每一啖散發住紫蘇葉嘅香氣, 口感豐富✨️ 和牛和牛以生熟程度剛剛好,聞起來香氣四溢,外表微焦脆✨️ 蒲燒海鰻 肉質柔軟,充滿肉汁,比起普通加熱後出來的味道,的確大大增加鰻魚的風味✨️ 燒秋葵✨️ 燒蘆筍必定要試特製燒飯團甜品揀咗柚子雪葩 / 開心果雪糕

梵日本鳥燒雞肉是自家農場養殖刺身級別❤️

Bon special set
✨️ 雞翼,皮脆肉嫩
✨️雞腎
✨️雞尾
✨️雞頸肉 廚師細心要等待一分鐘係最好嘅剛剛 熟, 特別嫩
✨️青椒
✨️香菇
另外再叫咗師傅精選
廚師發板鳥燒十串
比special set多咗
✨️紫蘇葉豚肉卷

✨️ 和牛
和牛以生熟程度剛剛好,聞起來香氣四溢,外表微焦脆

✨️ 蒲燒海鰻

• 燒飯糰
  • 雞翼
  • 豚肉溫泉溏心蛋
2024-10-03 100 瀏覽
前菜是麵豉醬牛舌及漬物伴魚柳,牛舌腍鬆,牛味濃郁,沒有酥味;而魚柳拌上漬物同吃,酸酸甜甜很開胃~柚子醬雞胸肉~雞肉燒至半生熟,肉質較嫩,而柚子醬味道帶點鹹鹹辣辣,很開胃~雞翼~燒至雞樣油流出,油香滲到雞肉內,外脆內嫩~雞腎~很彈牙,很有口感~雞尾~香嫩美味,又有口感~雞頸肉~相比雞的其他部位的肉質更有彈性,有QQ口感~九洲免治雞肉棒~雞肉棒內有無數的雞軟骨粒,外層塗上了鹹香的醬料,味道吸引有口感~青椒~本身不太愛青椒的苦澀味,但加了木魚絲及鹽花後,味道升級~香菇及秋葵~加了牛油一起燒,味道很香又很夾~鰻魚~很厚肉,沒有魚骨,鰻魚汁味道亦調較得剛剛好,肥美肉嫩~特製燒飯團~飯團燒得很香脆,外層再塗上了鹹香的醬油,最後再夾上紫菜同吃,味道不錯~柚子雪葩~很清新,雪葩內還能吃到柚子皮的粒粒~

雞翼~燒至雞樣油流出,油香滲到雞肉內,外脆內嫩~

雞腎~很彈牙,很有口感~

雞尾~香嫩美味,又有口感~

雞頸肉~相比雞的其他部位的肉質更有彈性,有QQ口感~

香菇及秋葵~加了牛油一起燒,味道很香又很夾~

柚子雪葩~很清新,雪葩內還能吃到柚子皮的粒粒~
2024-09-30 70 瀏覽
朋友介紹咗呢間尖沙咀串燒,係可以即席睇住師傅燒烤,而且服務非常之好店員細心介紹各樣食物,感覺賓至如歸~梵8串精選柚子醬雞串用柚子上去燒雞非常清新,雞肉剛剛熟中間係半生,非常嫩!雞頸肉豬頸肉就食得多,第一次食雞頸肉,好特別!雞尾 雞尾即係雞pat pat ,脂肪燒到脆卜卜配上嫩滑嘅pat pat肉非常滋味!雞翼外皮燒到很香脆,中間嫩滑雞腎雞腎幾爽口,細細粒 好有咬口青椒仔燒到熱辣辣上面加上木魚,好有動感,味道又同青椒仔幾夾!香菇非常有技巧,完全唔乾仲好Juicy九州免治雞肉棒很大的免治雞肉棒,食落中間有啲軟骨,有口感北酒道生蠔非常新鮮~而且夠大隻燒魷魚一夜乾呢個魷魚幾大碟,好有魷魚味好有趙口,但係又唔會太韌和風燒汁唐揚雞翼呢個雞翼係單骨雞翼,好方便咁食,亦都更加均勻咁沾上甜甜地嘅和風燒汁~照燒鵝肝呢個鵝肝不得了,外面用上甜甜地嘅汁去燒配合埋鵝肝中間嘅溶化嫩滑~好好食關東煮蘿蔔呢個又平又好食過蘿蔔超級淋吸晒關東煮嘅汁精華~腸仔卷腸仔卷用上魚漿包住香腸,性價比高!提拉米蘇上邊一層提拉米蘇下便再加上用咖啡整嘅啫喱口感特別~梵特製迷你滑蛋雞肉飯串燒套餐連埋呢個雞肉飯,雞蛋加雞肉親子丼,非常之飽足

梵8串精選
柚子醬雞串
用柚子上去燒雞非常清新,雞肉剛剛熟中間係半生,非常嫩!

雞頸肉
豬頸肉就食得多,第一次食雞頸肉,好特別!

雞尾

雞翼
外皮燒到很香脆,中間嫩滑

雞腎
雞腎幾爽口,細細粒 好有咬口

青椒仔
燒到熱辣辣上面加上木魚,好有動感,味道又同青椒仔幾夾!

香菇
非常有技巧,完全唔乾仲好Juicy

九州免治雞肉棒
很大的免治雞肉棒,食落中間有啲軟骨,有口感

北酒道生蠔
非常新鮮~而且夠大隻

燒魷魚一夜乾
呢個魷魚幾大碟,好有魷魚味好有趙口,但係又唔會太韌

和風燒汁唐揚雞翼

照燒鵝肝

關東煮蘿蔔
呢個又平又好食過蘿蔔超級淋吸晒關東煮嘅汁精華~

腸仔卷
腸仔卷用上魚漿包住香腸,性價比高!

提拉米蘇
上邊一層提拉米蘇下便再加上用咖啡整嘅啫喱口感特別~

梵特製迷你滑蛋雞肉飯
串燒套餐連埋呢個雞肉飯,雞蛋加雞肉親子丼,非常之飽足

巨峰提子梳打
梳打唔太甜,幾解渴~

焙茶雪糕
茶味香濃~解膩一流!

🍱梵日本焼鳥 (尖沙咀)
📌📍尖沙咀厚福街8號H8 22樓

2024-09-29 679 瀏覽
突然間好想食日式串燒,於是今晚就約咗朋友一齊去食,記得同事介紹過呢間日式串燒好高質,於是今晚就決定嚟探店。 呢間串燒店原來有日藉師傅坐陣,唔知重以為自己飛咗去日本添😂。今晚我哋好好彩被安排到喺師傅面前坐,可以近距離觀賞師傅即席燒烤。➰ 前菜 麵豉醬牛吞 + 無花果忌廉芝士火腿兩款前菜都好好味。➰ 燒魷魚一夜干魷魚燒得好香口兼肉質極鮮嫩,味道略帶咸香。➰ 梅子醬芝士紫蘇雞肉卷雞脾肉捲住芝士和紫蘇葉去燒,外層雞肉仲好嫩滑,配合埋濃郁嘅芝士和紫蘇,口感層次好豐富。➰ 和牛野菜串和牛燒到好香口但肉質重係好軟嫩,搭配埋野菜,減少咗油膩感兼帶有清新嘅感覺。➰ 鰻魚鰻魚燒到有少許微焦,夠晒香口,而肉質非常肥美。➰ 雞翼師傅灑上少許鹽嚟燒雞翼,雞皮燒到有些脆口,但裡面啲肉質仍然非常嫩滑。➰ 牛舌師傅灑上少許鹽嚟燒,燒到啱啱好,肉質重好juicy。➰ 半生熟柚子胡椒雞胸師傅提議雞胸不要燒到全熟,結果雞胸燒到好嫩滑,再配埋清新嘅柚子醬,真係好好味。➰ 豚肉糖心蛋用豬腩肉包住隻糖心蛋去燒,我都係第一次見,想像到好考師傅嘅功力,糖心蛋用竹籤輕輕一篤,啲蛋汁就慢慢流出嚟,口感超正。➰ 刺身三種盛 (池魚王、金目

➰ 前菜
麵豉醬牛吞 + 無花果忌廉芝士火腿
兩款前菜都好好味。

➰ 燒魷魚一夜干
魷魚燒得好香口兼肉質極鮮嫩,味道略帶咸香。

➰ 梅子醬芝士紫蘇雞肉卷

➰ 和牛野菜串

➰ 鰻魚
鰻魚燒到有少許微焦,夠晒香口,而肉質非常肥美。

➰ 雞翼

➰ 牛舌
師傅灑上少許鹽嚟燒,燒到啱啱好,肉質重好juicy。

➰ 半生熟柚子胡椒雞胸

➰ 豚肉糖心蛋

刺身三種盛 (池魚王、金目雕、雕魚)
每款四片,重係厚切,肉質非常鮮美,夠晒新鮮彈牙。

2024-09-29
  • 鰻魚串燒
  • 豚肉溫泉溏心蛋
2024-09-24 249 瀏覽
尖沙咀一間充滿格局既日本串燒餐廳—梵日本焼鳥,餐廳設有吧枱,食客可以選擇以席前料理形式,近距離欣賞師傅製作過程,別有一番風味🥢 餐牌上除左串燒類,亦有各款鍋物、沙律冷菜、漬物、特色飲品及酒類等,而今次點選既串燒Omakase,師傅會安排10款是日精選串燒,而食客亦可以因應自己既需求作出調整,所有串燒即叫即整,新鮮熱辣出爐~ 另外,推介北海逍豚肉芫荽鍋,湯底清甜入味,令人回味無窮!整體而言,係一間價格相宜而且高級既日式串燒餐廳💫
厚福街一向多餐廳 但真係唔知有一間日本師傅坐陣又有水準既燒鳥專門店採用既雞肉一律來自日本 而且係刺身級別 所以有啲串燒係可以半熟食除左燒鳥 其實仲有其他燒物 鍋物同一品料理等提供 最新仲推出左關東煮添◦ 豚肉溏心蛋用豬腩片包住溏心蛋燒 想像到都幾考巧夫 輕輕一篤蛋汁就流出黎wooow~教大家一個隱藏食法 可以用蛋汁黎蘸免治雞肉軟骨棒◦ 半生熟柚子胡椒雞胸 / 雞頸 / 雞髀肉 / 雞尾呢一堆都係燒鳥常見部位 一試就知師傅既實力( ͡° ͜ʖ ͡°)第一串雞胸一食就有啲驚豔 真係5成熟咁 食落帶少少爽又濃雞味 其餘都係水準以上 可以放心試哂◦ 半生熟雞肝 / 雞皮 / 雞胸軟骨 / 免治雞肉軟骨棒繼續燒鳥系列 雞肝燒好要趁嫩盡快食 雞皮外層脆卜卜 雞胸軟骨既肉比例比一般高最想講係免治雞肉軟骨棒 我地坐吧枱見到係師傅收到order先即刻掐 唔係現成貨又唔會雪到實 覺得幾有誠意 食落幾軟熟又有肉汁◦ 牛舌 / 和牛野菜連串較為推薦牛舌 非常厚切 亦燒到有油香又爽彈既效果◦ 鰻魚 / 燒魷魚一夜乾鰻魚肥美厚肉 山椒味好強特別推介menu既燒魷魚一夜乾好有驚喜(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`) 一夜乾處理完 質地仲保持到

◦ 豚肉溏心蛋
教大家一個隱藏食法 可以用蛋汁黎蘸免治雞肉軟骨棒

◦ 半生熟柚子胡椒雞胸 / 雞頸 / 雞髀肉 / 雞尾

◦ 半生熟雞肝 / 雞皮 / 雞胸軟骨 / 免治雞肉軟骨棒

◦ 牛舌 / 和牛野菜連串
較為推薦牛舌 非常厚切 亦燒到有油香又爽彈既效果

◦ 鰻魚 / 燒魷魚一夜乾
鰻魚肥美厚肉 山椒味好強
特別推介menu既燒魷魚一夜乾好有驚喜(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`) 一夜乾處理完 質地仲保持到又嫩又彈 但魷魚既鮮味係濃縮左咁

◦ 親子丼 / 關東煮(蘿蔔 厚燒玉子 椰菜卷)
◦ 蘆筍 / 白果

好想食串燒,搵到呢間高質燒鳥店,星期一至六仲要營業至5am, 太夜冇車搭,黎呢度食下串燒也很不錯主打一定係串燒🤭呢間店環境氛圍唔錯,食緊野個陣都聽到幾枱人慶生唱生日歌🎉主廚係日籍師傅,坐嘅每個位置都睇到師傅處理食材,好細心咁一路燒,佢地仲會笑住同客人解釋下食材點樣食先係最好食前菜有2樣- 叫左Set 就唔洗加前菜錢,如散叫就要 $40 👉🏻 有腐乳汁嘅牛舌👉🏻無花果配Parma ham呢個組合又幾唔錯,淡淡甜味嘅無花果配鹹香嘅ham梵 8 串精選 $400⚛️柚子醬雞胸肉 🤩係半生熟嘅雞肉,選用刺身級嘅雞肉,質地好幼嫩,同自家調製嘅柚子醬好match ⚛️雞翼⚛️雞腎⚛️雞尾:油脂香味重,食落軟軟腍腍有彈性⚛️雞頸肉⚛️ 九洲免治雞肉棒唔需要點蛋黃醬,本身外層用燒汁燒,燒到外皮脆脆地,裡面肉質有雞軟骨粒,肉質好嫩唔柴口⚛️青椒: 小青椒仔唔會好辣,咬落有汁ga!⚛️香菇包 特製燒飯團/梵特製雞湯素麵/梵特製迷你滑蛋雞肉飯今次食左飯團要1-3分鐘內食先好食,外層微燶&香脆,外層用上燒汁,帶飯焦感,食落每一口都係脆卜卜包雪糕雪糕有5種口味可以選擇如開心果,rum raisin, coffee…我揀左開心果
主打一定係串燒🤭

呢間店環境氛圍唔錯,食緊野個陣都聽到幾枱人慶生唱生日歌🎉

前菜有2樣
- 叫左Set 就唔洗加前菜錢,如散叫就要 $40
👉🏻 有腐乳汁嘅牛舌

梵 8 串精選 $400
⚛️柚子醬雞胸肉 🤩
⚛️雞翼
⚛️雞腎
⚛️雞尾:油脂香味重,食落軟軟腍腍有彈性
⚛️雞頸肉
⚛️ 九洲免治雞肉棒
⚛️青椒: 小青椒仔唔會好辣,咬落有汁ga!
⚛️香菇

包 特製燒飯團/梵特製雞湯素麵/梵特製迷你滑蛋雞肉飯
今次食左飯團

包雪糕
雪糕有5種口味可以選擇
如開心果,rum raisin, coffee…
我揀左開心果,裡面有d 開心果碎,食落軟滑

🫶鰻魚 $40
必點項目
鰻魚有兩大舊,師傅用烤爐燒熟了鰻魚,再用火槍灸熱鰻魚外層,令其變得脆脆地微燶,而內層軟滑,帶鮮甜味,醬汁滲入鰻魚中,好入味

🩷照燒鵝肝 $120
亦係另一個精選項目
有別於平時食開嘅鵝肝樣,佢以4粒野係我面前呈現,有點像炸豆腐
外面係焦糖甜味,裏面係豐郁嘅鵝肝,口感柔滑,有淡淡堅果味,幾特別

豚肉紫蘇卷 $36
紫蘇葉帶濃烈嘅香氣,豚肉包着左紫蘇葉,呢種味同嫩滑嘅豚肉融合一齊,帶少許清新薄荷感覺

照燒銀鱈魚 $120
魚煎到好香,幾厚身,魚肉帶鮮甜味,不過比起串燒,呢個較遜色

芝士玉子燒 $60
玉子燒好大份,裡面有溶左嘅忌廉芝士,帶濃郁嘅鹹香味

蔓越莓汁$50
飲到好香嘅莓味,好fresh, 唔係溝syrup, 有益健康

🌀當然愛飲酒嘅都可以嗌幾杯飲,選擇都多
2024-08-24
10 分鐘 (堂食)
  • 鰻魚串燒
  • 照燒鵝肝
  • 半生熟柚子醬雞胸肉
2024-09-23 56 瀏覽
慶祝紀念日👩🏻‍❤️‍👨🏻同男朋友預約咗一間Omakase串燒店🍘非常推介‼️選擇咗坐bar枱可以見到廚師燒串燒,黃昏來仲可以睇到鹹蛋黃日落🌅前菜 $40 (如果叫set唔使加錢)性價比好高,芝士無花果配巴馬火腿和南蠻漬魚,漬魚少少微辣好開胃👍🏻梵8串精選 $400師傅Omakase10串精選 $480以下串燒最推介🤩柚子醬雞胸肉雞肉達到刺身級別‼️也可以揀全熟,口感超級嫩滑九州免治雞肉棒係大家至愛😍雞肉味道香濃,加上粒粒的軟骨,多層口感❗️香脆軟淋❗️好正呀雞翼好香口😋切開一半煎,肉質鮮嫩,每一邊都充滿香氣香菇鹹鹹的應該醃製過😋好惹味,唔使加調味粉已經好有菇香味👍🏻照燒鵝肝 $120我哋仲加咗一碟鵝肝🤩外焦內嫩,味道醇厚😳搭配少少燒醬的甜味,每一口都好奢華😈梵特製迷你滑蛋雞肉飯好正好正😍滑蛋蛋液煮至剛好滑嫩,口感好柔軟,米飯吸收哂雞肉鮮味,每一口都令我好滿足🥹😋特製燒飯團✅外層金黃酥脆,內部包著香噴噴米飯,加上紫菜一齊食好香口,容易痴牙😆仲有以下串燒🍢雞賢
雞尾雞頸肉秋葵蘆筍青椒套餐仲包咗兩杯雪糕,叫咗開心果和焙茶,不太甜🙌🏻自己幾鍾意*有加一梵日本焼鳥 尖沙咀厚福街8號H8 22樓

前菜 $40 (如果叫set唔使加錢)

梵8串精選 $400

師傅Omakase10串精選 $480

以下串燒最推介🤩
柚子醬雞胸肉
雞肉達到刺身級別‼️也可以揀全熟,口感超級嫩滑

九州免治雞肉棒

雞翼
好香口😋切開一半煎,肉質鮮嫩,每一邊都充滿香氣

香菇
鹹鹹的應該醃製過😋好惹味,唔使加調味粉已經好有菇香味👍🏻

照燒鵝肝 $120

雞頸肉
秋葵
蘆筍
青椒

套餐仲包咗兩杯雪糕,叫咗開心果和焙茶,不太甜🙌🏻自己幾鍾意

*有加一

梵日本焼鳥
尖沙咀厚福街8號H8 22樓
ෆ⃛ 梵日本燒鳥ෆ⃛雖然佢位置一啲都唔隱世但絕對值得比更多人知道🥹💕 平均每串$30超高質的燒鳥!♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .*・゜ ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .:*・゜ ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .*・゜♡前菜 $40/位未叫野食之前,店員上左鮑魚同牛舌兩款前菜,鮑魚同牛舌都軟淋入味🧚🏻 梵精選 $400 ♪套餐包左8款串燒(柚子醬雞胸肉、雞翼、雞腎、雞尾、雞頸肉、免治雞肉棒、青椒、香菇)、主食(燒飯團/雞湯素麵/滑蛋雞肉飯)同埋雪糕。特別在於全部都係燒鳥好啱我口味💕由於食材係由日本新鮮空運過嚟,所以即使係雞串燒都可以揀半生熟,口感更爽彈,而且串燒冇過多既調味,可以食到食材既原汁原味!主食揀咗雞湯素麵🍜口味清新,好適合食完串燒之後解解膩!ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5 白菜雞肉丸鍋 $100 ♪ 雞肉丸而且湯底雞味濃郁,冇多餘味精亦唔油膩,係單純的美味🧚🏻ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.5 / 5 芝士玉子燒 $60 ♪香濃既蛋香加上中間既cream cheese,係又邪惡又超夾既組合!ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5 梅子醬芝士紫蘇雞肉卷 $36 ♪ 雖然同樣係雞肉但加咗
ෆ⃛ 梵日本燒鳥ෆ⃛

前菜 $40/位

 梵精選 $400 ♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5

 白菜雞肉丸鍋 $100 ♪
ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.5 / 5

 芝士玉子燒 $60 ♪
ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5

 梅子醬芝士紫蘇雞肉卷 $36 ♪
雖然同樣係雞肉但加咗紫蘇香氣完全唔同呢🥬
ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿ / 5

 和牛野菜連串 $38 ♪
和牛軟腍入味,配上青椒蕃茄仔啱好中和了

 大蔥雞肉 $36 ♪
最常見嘅組合!雞肉一如既往的嫩滑

✎ 總括:環境好舒適可以邊食邊望到尖沙咀夜景🌃職員親切友善會耐心咁同食客講解食材🫶🏻串燒無論火喉同埋調味都恰到好處,係值得再訪既串燒店!!
✼ 加一服務費✔︎
ෆ̈ 梵日本燒鳥(尖沙咀)
✇ 地址:尖沙咀厚福街8號H8 22樓