2020-12-01 51 瀏覽
今日媽媽話想簡單一點!今日我就去了深水埗行過"棋子燒鵝"好多人,門口有下午餐!見好多人點燒鵝!我就入去看看!見都幾抵食!又見個個都是點燒鵝!忍不了手就買左!燒鵝~下莊(燒鵝的1/4下半部分)$135價錢都ok !好香香🤤,外皮蘇脆!肉質香軟!肉味濃郁入味,味道剛好!我仲買左半斤叉燒$60肥瘦剛好,肉質鮮嫩!好甜好香!一路回家,都不斷傳出燒味的香味!🤤🤤🤤回到家都好新鮮好好味!在家自己煮個米粉配一下好正!
今日媽媽話想簡單一點!
今日我就去了深水埗行過"棋子燒鵝"好多人,
門口有下午餐!見好多人點燒鵝!
我就入去看看!見都幾抵食!又見個個都是點燒鵝!
忍不了手就買左!
燒鵝~下莊(燒鵝的1/4下半部分)
價錢都ok !
好香香🤤,外皮蘇脆!肉質香軟!肉味濃郁入味,味道剛好!

我仲買左
半斤叉燒$60
肥瘦剛好,肉質鮮嫩!好甜好香!

一路回家,都不斷傳出燒味的香味!🤤🤤🤤
回到家都好新鮮好好味!在家自己煮個米粉配一下好正!
2020-11-23 77 瀏覽
燒味係香港好受歡迎嘅必食美食之一 每逢經過燒味店 見到泛油光嘅叉燒/燒鵝/切雞…都流晒口水🤤呢日同朋友經過棋子燒鵝 之前行過見到好多時都滿座 今日6點幾見到有位就即刻入去試啦◽燒鵝燒腩仔飯◾燒鵝切雞飯◽鴛鴦手撕雞小食燒鵝果然係主打 皮脆肉嫩 仲有好香嘅煙燻味 尤其是層皮 真係燒得好好食 本身仲好想食乳豬 可惜賣晒🥺改為叫咗燒腩仔 唔會太肥 最重要係每一塊皮都好脆卜卜🐷朋友本身係雞控 所以除咗切雞之外 仲order多個鴛鴦手撕雞 兩隻味分別係鹽焗同麻辣 鹽焗除咗鹽同沙薑粉 呢度仲加咗少少麻油 食落更加惹味 而麻辣我本來諗住純粹係gimmick野 點知食落都真係辣🤣辣完之後個麻再慢慢滲出嚟 效果做得幾好 有驚喜✨
◽燒鵝燒腩仔飯
◾燒鵝切雞飯
◽鴛鴦手撕雞小食
2020-11-21 87 瀏覽
一睇餐廳名就知道食燒鵝出色啦!夜晚時間勁多人排隊買外賣,我同朋友都等左一陣間先有位堂食,果然好受歡迎呢!門口一入就見到個開放式廚房,見到啲斬料非常之新鮮,尤其燒鵝,一睇知就係外脆內嫩嘅感覺我同朋友兩個人叫咗個二人餐,有兩款燒味加碟菜,仲可以揀飯或者瀨粉,再加可以揀湯或者揀嘢飲,價錢只係$198,我覺得非常之抵食!因為燒鵝一隻鵝脾都已經$100啦🙈燒鵝係指定菜式;燒鵝味濃,外脆內嫰,食得出燒味師傅嘅功夫出色。一咬啲油脂就喺牙齒間滲出,好正!另外一款燒味我哋就叫咗燒肉,其實有好多款選擇有叉燒、雞、海蜇等,燒肉皮卜卜脆,肥瘦分明,食落口一啲都唔肥膩,好味道!老火湯果然係老火湯,味道好香而且湯料夠,冇任何一啲味精味道。值得一提,餐廳員工服務態度非常之好,而且同事間感情相處和洽,有講有笑,應該喺度做嘢做得幾開心!

2020-11-20
  • 二人餐
2020-11-19 59 瀏覽
古語有話有「棋」父必有「棋」子,棋哥燒鵝大名聽得多,有棋子燒鵝當然是承傳父業的新店,深水埗新開張店格局光鮮,乾淨企理。棋子燒鵝菜譜一看其實同棋哥大同小異,同樣有一人至六人餐選擇,就是排版比較新款。HK$198/2人餐燒鵝例牌、單拼燒味例牌、菜心、飯/瀨粉/米粉、老火例湯/飲料雖說是例牌燒鵝,但上檯份量不俗,兩人完全夠哂食,第一口的招牌鵝一定感受到那種味道就是經荔枝柴煙燻的脆皮燒鵝,由於自家店燒製,新鮮鵝肉的脂肪比例平均,能夠鎖緊肉汁,油潤甘香,鵝肉原味道亦明顯濃郁,就算唔配上秘製的酸梅醬,鵝肉原汁原味的非常吸引。單拼燒味例牌點了肥叉燒,梅頭肉半肥瘦, 同樣是例牌但份量多得非常滿意,叉燒沾滿蜜汁,惹味吸引,肉質軟熟, 脂肪瘦肉平均滿意,二人餐要來送飯送瀨粉都真心一流。食肉獸又少不了的一碟均衡營養的菜心一碟,加埋足料老火靚湯,足料清甜解渴,是令我們幾滿意的一個二人餐。一路食一路有砍料的外賣生意,原來買燒鵝半隻,不但有九折,而且可以加$10有半隻鳳中鳳雞,是砍料加餸的絕對之選。👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️

古語有話有「棋」父必有「棋」子,
棋哥燒鵝大名聽得多,有棋子燒鵝當然是承傳父業的新店,
深水埗新開張店格局光鮮,乾淨企理。
棋子燒鵝菜譜一看其實同棋哥大同小異,
同樣有一人至六人餐選擇,就是排版比較新款。

HK$198/2人餐
雖說是例牌燒鵝,但上檯份量不俗,兩人完全夠哂食,

由於自家店燒製,新鮮鵝肉的脂肪比例平均,能夠鎖緊肉汁,
油潤甘香,鵝肉原味道亦明顯濃郁,
就算唔配上秘製的酸梅醬,鵝肉原汁原味的非常吸引。

單拼燒味例牌點了肥叉燒,
梅頭肉半肥瘦, 同樣是例牌但份量多得非常滿意,
叉燒沾滿蜜汁,惹味吸引,肉質軟熟, 脂肪瘦肉平均滿意,
二人餐要來送飯送瀨粉都真心一流。

食肉獸又少不了的一碟均衡營養的菜心一碟,
加埋足料老火靚湯,足料清甜解渴,
是令我們幾滿意的一個二人餐。

一路食一路有砍料的外賣生意,
是砍料加餸的絕對之選。

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
2020-11-17 94 瀏覽
打電話返屋企,媽咪話今晚冇乜鎹。.經過呢間舖嘅時候,見到呢度嘅燒鵝好吸引,於是諗住買返去屋企加鎹。.🌼棋子燒鵝 下莊 $135回到家打開外賣盒,聞到一股淡淡的煙燻香味。燒鵝皮超級脆香,可以不用點任何醬料,細細品嚐原汁原味。.燒鵝肥瘦均勻,外脆內軟,點一下酸梅醬,酸酸甜甜,味道一流~.🌼桂香切雞 半隻 $65份量都幾足夠,雞肉肥美嫩滑,搭配薑蔥蒜醬,鹹淡適中。.呢間舖係地鐵站附近,大馬路旁,好方便購買。見到鹽焗雞也還不錯,下次再試下。😋
打電話返屋企,媽咪話今晚冇乜鎹。

🌼棋子燒鵝 下莊 $135

燒鵝肥瘦均勻,外脆內軟,點一下酸梅醬,酸酸甜甜,味道一流~

🌼桂香切雞 半隻 $65
份量都幾足夠,雞肉肥美嫩滑,搭配薑蔥蒜醬,鹹淡適中。

2020-11-13
10 分鐘 (堂食)
  • 燒鵝下莊
  • 桂香切雞
跟朋友去深水埗購物 在閒聊其間 朋友透露是一名燒味愛好者 想起之前在九龍灣吃過一間燒鵝店再上openrice查看 得知道深水埗也有分店 便帶朋友去嚐嚐餐廳裝潢簡約 而且位置鄰近港鐵站 一分鐘的路程 就能看到紅色燒鵝招牌 非常吸引。一定要推薦朋友吃煙燻燒鵝髀 主要是鵝髀好大隻 又壯又肥美 燒鵝皮有淡淡的荔枝柴味 而且又鬆脆,超級Juicy再加上甜甜的梅子醬汁 一流的配搭一直想吃燒肉 可惜早早賣完了只好轉吃叉燒瀨粉 + $8 老火湯叉燒用梅頭肉 半肥瘦 蜜汁味甜 鬆軟 瀨粉湯有淡淡的胡椒味 不是沒味的清湯湯是 粉葛紅蘿蔔豬骨湯 湯濃 是家庭式料理再叫了一份半半手撕雞 ( 一半麻辣 一半鹽焗)雞肉滑 皮爽,麻辣味比較辣 愛吃辣人士必點
跟朋友去深水埗購物 在閒聊其間
朋友透露是一名燒味愛好者 想起之前在九龍灣吃過一間燒鵝店

再加上甜甜的梅子醬汁 一流的配搭

一直想吃燒肉 可惜早早賣完了
只好轉吃叉燒瀨粉 + $8 老火湯
叉燒用梅頭肉 半肥瘦 蜜汁味甜 鬆軟
瀨粉湯有淡淡的胡椒味 不是沒味的清湯
湯是 粉葛紅蘿蔔豬骨湯 湯濃 是家庭式料理

再叫了一份半半手撕雞 ( 一半麻辣 一半鹽焗)
雞肉滑 皮爽,麻辣味比較辣 愛吃辣人士必點

2020-11-16 51 瀏覽
.🔺棋子燒鵝 講起港式美食 燒味真係不可或缺😝呢間棋子燒鵝係棋哥囝囝開嘅分店😗小編未試過棋哥燒鵝比較唔到試左呢間味道非常唔錯呀😝燒味迷一定要試吓!😋😋.二人套餐🍴套餐包左一份例牌燒鵝、自選燒味、時菜一份、兩份老火湯同粉麵飯💁🏻‍♀️煙燻燒鵝皮脆肉嫩好Juicy 鵝肉唔會太肥!😆叉燒好有炭烤味 每件叉燒都有少少脂肪🤤食落有油脂感 好味👍🏻👍🏻😋老火湯有滿滿嘅湯料 味道就不過不失啦😌
🔺棋子燒鵝
講起港式美食 燒味真係不可或缺😝
呢間棋子燒鵝係棋哥囝囝開嘅分店😗
小編未試過棋哥燒鵝比較唔到
試左呢間味道非常唔錯呀😝
燒味迷一定要試吓!😋😋
二人套餐🍴
套餐包左一份例牌燒鵝、自選燒味、
時菜一份、兩份老火湯同粉麵飯💁🏻‍♀️
煙燻燒鵝皮脆肉嫩好Juicy 鵝肉唔會太肥!😆
叉燒好有炭烤味 每件叉燒都有少少脂肪🤤
食落有油脂感 好味👍🏻👍🏻😋
老火湯有滿滿嘅湯料 味道就不過不失啦😌
2020-11-15 44 瀏覽
Been a while since we come to this busy place, so we decided to come pay a visit and starting our SSP discovery journey🙂 This area has opened up many new comfort food restaurant - the recent added one being a roasted goose noodles shop. Qi’s goose newest additional - smoked taste of goose with good CHARSiU. Perfect deal for dinner set for two. .we added a shedded chicken with our meal - highly recommend this dish for mote protein added!

• 棋子燒鵝片飯
2020-11-12 59 瀏覽
棋哥之子最近一口氣連開兩間食店,上次喺九龍灣德福廣場買過外賣,我屋企人好欣賞佢嘅脆皮燒鵝,今日放工經過深水埗嘅分店,又心血來潮想回味一下。原來而家燒鵝做緊九折,而且仲標明係煙燻燒鵝,店員話燒鵝係帶有煙燻味道。而家買燒鵝半隻,仲可以加$10有半隻雞,完全諗唔到有咩理由叫自己唔買埋。手撕雞都好似幾吸引,呢個留待下次再試。阿媽教落,想知道嗰隻係鵝定鴨,其中一個特徵就係鵝頭會有個髻,而呢度掛出嚟嘅就一定全部都係燒鵝,貨真價實。攞到返屋企,燒鵝皮仍然係脆卜卜,今次嘅燒鵝仲果然有明顯嘅煙燻香味,真係別有一番風味。 十蚊雞肉質彈牙而爽口,仲非常嫩滑,$10真係好超值!半隻燒鵝加半隻雞埋單只需$235,以呢個質素真係值回票價。
手撕雞都好似幾吸引,呢個留待下次再試。
煙燻燒鵝
十蚊雞肉質彈牙而爽口,仲非常嫩滑,$10真係好超值!
鳳中鳳雞
半隻燒鵝加半隻雞埋單只需$235,以呢個質素真係值回票價。
煙燻燒鵝
鳳中鳳雞
2020-11-10 58 瀏覽
🔸棋子燒鵝(下莊)$135🔸桂香切雞(半隻)$65-今晚收工又去斬料返屋企加餸喇,唔駛媽媽咁辛苦煮咁多味餸嘛!見呢間燒味鋪門面幾四正整潔,又有幾多人幫襯,一於試試佢。揀咗店舖招牌嘅燒鵝,見到玻璃窗裡面掛起幾隻燒鵝真係幾靚仔,就斬個下莊返去,係最正嘅髀位。咬落燒鵝嘅皮好脆,隨即就滿口油脂感好正,而且肉質剛好唔過火喉,好功架!作為稱職嘅「雞精」當然再斬多半隻切雞先罷休啦!切雞都非常唔錯,皮薄肉嫩,而且調味都恰到好處,唔會太咸,好滿足啊!
🔸棋子燒鵝(下莊)$135
🔸桂香切雞(半隻)$65

外賣自取
雖然說經濟不景,失業率高企,但我星期日去深水埗買嘢,真係周圍都係人🙃🙃下午3點,餐廳都坐住唔少人,有好些還要等位,棋子燒鵝也不例外,可能因為下午茶嘅燒鵝飯太吸引。呢度有外賣餐牌,比堂食便宜一點,用黎加餸的確唔錯。叫得棋子燒鵝,梗係要試下招牌燒鵝😍今次叫左下裝(外賣$135),有鵝脾同附近嘅位置。鵝皮燒得薄脆,斬起時油光幾靚,不過屋企有d遠,拎到番去個皮就淋左,不過都沒大礙,皮仲有少少炭香,脾位夠淋滑鬆化,味道唔咸,可以點上甜甜的梅子汁(好吃),整體都唔錯。麻辣手撕雞(外賣半隻$65)我覺得好抵食,雞好滑,皮又爽,仲連埋骨上,明顯真係手撕!調味恰到好處,唔太辣唔太淡,啖啖肉送飯食幾正,送酒會更正!除了麻辣,仲有鹽焗手撕雞,下次經過想再買來試下!PS. 最近我仲係巴士見到棋子燒鵝嘅廣告😁

呢度有外賣餐牌,比堂食便宜一點,用黎加餸的確唔錯。

PS. 最近我仲係巴士見到棋子燒鵝嘅廣告😁
今次我想介紹下食廣東嘅特產「燒鵝」我平時去深水埗次次都係食燒鵝大王,因為食燒鵝諗唔到可以食邊間,但朋友介紹我話深水埗呢間《棋子燒鵝》都好好食,所以我就黎試下先。💟燒鵝髀飯 $108其實叫返佢普通燒鵝飯只係$53,但我要試就試佢最好嘅野先知正唔正。一上檯隻鵝髀好大隻,好肥好粗壯🤤🤤🤤 同埋食到佢嘅燒鵝皮有好香好香嘅荔枝柴味,皮又脆,同埋我食嘅係鵝髀,勁滑,好多油份好Juicy, 食完都好有罪惡感🤣🤣🤣🤣真係好食過燒鵝大王😱 睇黎會變我嘅新飯堂🥰💟燒腩仔+叉燒飯 $53我叫左半肥瘦叉燒,佢一定係誤會左,舊叉燒真係好肥😂😂😂 半肥瘦應該係肥瘦夾雜架嘛,但佢嘅半肥瘦又真係半舊肥半舊瘦,又吹佢唔漲,但太肥我食唔到,瘦果邊都OK, 正正常常咁,無太大驚喜;燒腩仔就皮脆肉滑,咬落唔乾,唔會太咸,但略嫌份量唔夠多,我想好多好大舊先滿足,最好大舊到好似人地斬燒肉咁大舊😂😂😂📍棋子燒鵝📍地址 - 深水埗長沙灣道233-239號惠康大廈地舖
今次我想介紹下食廣東嘅特產「燒鵝」

💟燒鵝髀飯 $108

真係好食過燒鵝大王😱 睇黎會變我嘅新飯堂🥰

💟燒腩仔+叉燒飯 $53

📍棋子燒鵝📍
地址 - 深水埗長沙灣道233-239號惠康大廈地舖

2020-11-02
2020-11-07 64 瀏覽
今日去深水埗黃金商場睇電腦, 要趕返屋企食飯。行過見到棋子燒鵝, 啲燒味好吸引, 而家仲做緊外賣優惠, 一於斬料返去加餸先!棋子叉燒+桶子豉油雞 $115外賣1+1著數燒味組合, 燒味雙拼原價$129, 優惠$115, 分量都唔少!叉燒用梅頭肉半肥瘦, 鹹中帶一點點蜜汁甜味, 惹味軟熟, 入口即化。豉油雞 脂肪較少, 肉質清甜嫩滑吾鞋口, 醃得入味鹹度適中, 送飯一流!棋子燒鵝片飯 $85見到呢度嘅招牌燒鵝, 真係流曬口水, 忍唔住要買個燒鵝片飯!燒鵝片起骨啖啖肉, 外皮烤得香脆, 中間夾著一層薄薄脂肪, 油脂甘香, 肥美肉厚, 嫩滑多汁, 帶有濃郁燒鵝味道!臨走先見到有個優惠, 買半隻燒鵝加十蚊送半隻雞!又幾著數, 畀個藉口我下次再嚟幫襯!

棋子叉燒+桶子豉油雞 $115

棋子燒鵝片飯 $85

• 棋子燒鵝片飯
2020-11-02 56 瀏覽
今日去深水埗執平燈飾,想換下屋企夜晚嘅氣氛。買完就係附近嘅棋子燒鵝坐底食燒鵝飯,叫左2樣燒味,1個小菜,1碗白飯;看似平凡但有驚喜😚1. 棋子燒鵝飯$63平平地但有質素,鵝肉唔會「鞋」,最特別嘅係燒鵝皮嘅味道,有炭烤味,食落唔油膩,好正。2. 棋子叉燒$88蜜汁半肥瘦叉燒,令我諗起大學飯堂嘅味道,因為佢而忍不住叫了一碗絲苗白飯,大滿足😋3. 鴛鴦手撕雞$30一次食晒鹽焗同麻辣味嘅手撕雞,味道好足,但唔會蓋住雞嘅鮮味,岩晒重口味嘅我。

1. 棋子燒鵝飯$63

2. 棋子叉燒$88

3. 鴛鴦手撕雞$30
2020-11-02
2020-11-02 67 瀏覽
深水埗啲野食平靚正,今日就同朋友黎左呢間燒味店食燒鵝。呢度有好多款燒味可以揀。我地點左原隻燒鵝脾飯,黎呢到當然要點佢既招牌燒鵝脾啦!大大隻既燒鵝脾,皮薄,燒到好香好惹味,鵝唔會太肥,鵝肉嫩滑,配埋點鵝肉既醬汁,勁好味!另外,我地仲點左桶子豉油雞飯油雞飯既水準亦都好高!嫩滑既雞肉好juicy ,配埋豉油飯,真係停唔到口!我地想食健康啲,所有點左一碟油菜黎食,呢道既菜係用左菜心,份量都幾多,唔錯!飲品方面,呢度既熱奶茶都幾香濃。
深水埗啲野食平靚正,今日就同朋友黎左呢間燒味店食燒鵝。
呢度有好多款燒味可以揀。

飲品方面,呢度既熱奶茶都幾香濃。