2015-12-03 931 瀏覽
響呢頭收工, 同事話好耐無食日本野, 行過見呢間門面好日式, 一於入去試下.睇餐牌, 有個叫"冰菜沙律配柚子醋", 真係未試過. 一上枱, 每條菜上都凍到出晒水珠, 好過引, 但菜又唔會凍到硬晒, 仍然好新鮮, 咬落索索聲, 菜本身無咩味道, 所以加埋柚子醋調味剛剛好, 柚子清清地夠開胃.跟手要個刺身併盤, 刺身有帶子, 油甘魚, 劍魚, 象拔蚌, 龍蝦等等. 每款都好鮮甜, 油甘魚同劍魚內質夠晒肥美. 帶子, 象拔蚌同龍蝦好爽口, 樣樣都食到鮮味, 非常正.要多個芝麻雞翼, 外面炸到呈金黃色, 面頭加埋芝麻好香口, 食落原來有少少辣, 可以刺激味雷, 更加開胃, 雞翼夠大隻, 肉質夠嫩.最後就係龍蝦粥, 係刺身果個龍蝦身要黎煲, 粥身夠杰夠綿, 龍蝦既鮮味浸晒入粥本身, 夠晒鮮甜, 好好味.

2015-11-27 1094 瀏覽
記得中學教文學老師教我,人都係有惰性,特別係冇節制的人,可以話係一盤散沙,因為懶洋洋的性格定性了自身成就,你個人有幾勤力,就註定有幾成功,你個人有幾懶惰,就註定難成大器。我說過我討厭自己的懶惰,當做左三十年人後,我後悔了,為什麼我不用功,為什麼不努力,為什麼不好學,結果而家成為了一個社會不起眼的一員,高不成當然是事實,低得黎都唔係好就。生活習慣都懶,有時候是我的慣性,特別是,我常常都係要幫朋友諗食乜食乜,其實腦汁少啲都會好辛苦,所以自己食飯最好就以簡單為主。特別係,有時你會想explore下自己屋企附近的食物,呢間日本野,成日都經過,係麻甩的士司機的朝聖地明珍隔離,默默地努力著,如果他們成日都係幫襯食幾十蚊的蒸飯,那麼呢間日本野都幾難定位,至少呢邊客可能會覺得食日本菜還是高消費玩意。當朋友D話我知,有次食飯識左呢度談笑風生嘅老闆,仲食左好好食的藍龍蝦,還有這裡可以有類似上岸,鮨文之類的omaksase,我立對佢好有興趣,也沒有太多想法,過去試試係乜野質素,試下就在你家樓下或附近吃omakase的感覺。星期二,當然是人流不多,基本上,如果連旺角尖沙咀都少人的日子,你係人流冇咁旺的餐廳吃飯

星期二,當然是人流不多,基本上,如果連旺角尖沙咀都少人的日子,你係人流冇咁旺的餐廳吃飯,絕對有條件坐得好,吃得舒適,如果好彩,還可以和廚師交流下。

這裡的負責人,就叫佢N先生,他不是那種英倫紳士,也沒有那種貴氣,如果住你屋企隔離那個是鄰家女孩,那麼呢個應該係粗獷的大叔,會豪爽地話你知食乜食乜,而且處處流露像爸爸般的霸氣和粗高豪,他不是那些溫柔的壽司師傅,如果你細個識長腿叔叔,而家呢個應該係係鄰家叔叔。

你講一聲,佢會以一個優惠價為您做過土爪灣式的omakase。

好吧,就試下鄰家叔叔的發辦吧,我好懶,寧願省點腦汁。

就像西餐一樣,坐下就有前菜有三款,黒豚荔枝卷,唐揚銀鱈骨和日本紫薯釀花膠,睇樣子就知道叔叔係唔取巧的人,佢無興趣同你將啲野整到好靚,外表不是重點,就如佢同間舖一樣,我較喜歡黒豚荔枝卷,荔枝爆出來的清甜和豚肉相映成趣,唐揚銀鱈骨炸得不算乾身,不過骨較多,唔係個個鐘意。日本紫薯釀花膠係不錯的配搭,新鮮的味道引人入勝,是幾有創意的前菜。

冰菜沙律你吃過沒有,大概很少用冰菜吧,那個爽口不已的感覺,幾有新鮮感。
有常識也知道是渴湯的時候吧,鯛魚湯,我覺得呢個魚湯絕對好足料,平常鯛魚湯會幾腥,一不小心就會處理得唔好,但我覺得呢個剛剛好,平凡得黎有點特別,就如這裡的負責人,你看見呢個叔叔絕對不知道原來佢可以煮得一手好菜,從來不能以貌取人又一實例。
然後就係今晚的主角,刺身併盤,而其實我地今晚黎就係為左藍龍蝦,其餘配角都唔餅北海道帶子,韓國象拔蚌,梛威三文魚,日本油甘魚,阿根廷劍魚,剩係個樣子已經令你驚嘆了吧。藍龍蝦刺身絕對係極品,你一定會喜歡的甜美,其蝦膏都特別過人。
日本油甘魚厚切上,肥美又濃味。
三文魚就較為普通。北海道帶子,象拔蚌是絕對新鮮的彈牙,阿根廷劍魚的魚味深得我心,全部和藍龍蝦做成了幅美麗的刺身圖。
芝麻雞翼,呢個唔係度度都可以整得好食,自從吃完名古屋最好吃的炸雞翼後,對呢個手羽先有個新的解釋,乾身冇乜油但所有味道全濃縮左係小小的雞翼裡面,你就知道如何分辨到好吃的了,芝麻唔係就咁係上面,而係黏著係雞翼上面,簡單的手就造就了美味,鄰家叔叔也不是省油的燈。
鹽燒香魚,呢個魚個樣係非常非常地道,係日本家鄉的地道,如果你係那些中環由日本人主理的餐廳就可能會見到這種樣子呈現的香魚,我覺得好有風味,是那些日本小店的感覺,香魚的魚皮燒得好香脆,雖然魚細細條,但好好肉,也是令我驚喜的一個菜之一。
和風油甘魚魚骹,焗廿分鐘的油甘魚魚骹以汁燒過後,啖啖也是肥美,特別係其魚肉唔係一般的滑,魚骹的關係,係啖啖如吃面珠的滑般,不過都係有點腥,和風汁再煮久一點更好。
澳洲草飼和牛T骨,沒有吃肉的牛係乜野味,我想大概也會健康一點吧,和牛煎得剛剛好,是那種五成的分界線,是幼嫩的粉紅色,令你會衰十一的那種天真無邪的幼嫩,難想像牛可以這麼的可愛,我不夠膽說係鄰家叔叔煮得非常的好,我知道那件牛必定是非常好的質素就是了。
最後上場係以藍龍蝦刺身外的頭尾用來做呢一個粥,美味鮮甜綿綿的粥底,還有什麼投訴。
長腿叔叔你好嗎?我不知道你好好,但鄰家叔叔的發辦卻是近乎八十分的好,以一個平絕的價錢就吃到一些精品,你也值得來到土瓜灣探下鄰家叔叔吧。

楓.新日本料理 Maple Japanese Restaurant

土瓜灣落山道1A號地下

2015-10-26
2015-11-23 715 瀏覽
自從上次老細話有藍龍蝦食之後就一直都對隻蝦念念不忘😍本身約左上星期黎但係我個fd甩底🌚今星期終於食到啦😍當日下午老細仲打黎問我地食唔食俄羅斯松葉蟹shabushabu😳更係好😆一次過奢侈地食曬魚蝦蟹😆😆好啦其實最奢侈條魚食唔到🙈三文魚頂住檔先呢😟藍龍蝦刺身爽口彈牙蝦味濃😍😍未食過好野既人表示未食過咁好食既龍蝦😂加拿大海膽鮮味入口即溶😍😍😍😍全晚最濃味應該係佢lol三文魚一貫口感好滑同埋重油香😍好神奇明明佢都唔多油花😂活北寄係老細介紹意外地爽口鮮味😳以前食開d北寄貝好似橡膠咁😂魔鬼加雞泡魚乾整得岩岩好😋厚身既就外地小脆入面軟甜薄既就脆得黎仍然食到魚味😂個人鐘意雞泡多過魔鬼魚可能係因為魔鬼魚少少辣😂好野味既小食😋shabushabu之前老細拎左隻野出黎俾我地玩同見佢最後一面😂隻野鉗鉗下好鬼生猛😂再見既時候……😃Hi😃有蝦頭同鉗同海量菜一齊shabushabu葛絲好味😆鳴門卷係好味彈牙魚蛋😳唔怪得咁多lone😂個湯好甜我飲左好多碗老細話佢倒左枝酒落去😂難怪老細教路就咁焗熟蟹腳半生熟食好鮮味😃半溶入口真係好正😆😆😆😆仲有必叫既芝士年糕😋不過無影😂上次影左😂😂下次我要食埋去左人地張台條喜之次🌚呢
自從上次老細話有藍龍蝦食之後就一直都對隻蝦念念不忘😍

下次我要食埋去左人地張台條喜之次🌚
呢度已經變左我既食堂😂
老細大廚兩個人一腳踢仲要招呼我地🙈辛苦曬
2015-11-20
放工散步到土瓜灣食晚餐朋友住七喜大廈廿幾年帶我食有 heart 日本野楓.新日本料理朋友ssssssssss 揸主意預早咗WhatsApp老闆落 order話俾老闆知我哋鍾意食咩等老闆有時間準備新鮮嘅食材仍然繼續我的生日月 Fever 店內裝修以木材為主簡約但很有日本風情的一間小店坐低傾左陣計就上前前菜啦很有驚喜的比一般日本小店精緻得多黑豚荔枝卷用黑豚肉卷住荔枝燒黑豚肉口感香脆又香口荔枝肉發揮他的清甜果味兩者合二為一完全沒有油膩感唐揚銀雪骨雖然係炸物但入口一d都唔覺得油膩炸到骨都脆而魚肉仍然嫩滑博多紫薯讓蝦膠薄薄的一層脆漿裏面包住博多紫薯仲有啲彈牙嘅蝦膠很有心思的創作跟住仲食到好特別嘅冰菜沙律第一次食冰菜是有機沙律菜以柚子醋調味今晚清新之選老闆說法國藍龍蝦2,000,000隻先有一隻真的嗎?真的嗎?可遇不可求法國藍龍蝦刺身拼盤有黑色的龍蝦籽我覺得好矜貴呢放入口覺得鮮味非常法國藍龍蝦刺身片新鮮而且好爽口韓國象拔蚌那威三文魚油脂分布平均肥美之餘很有三文魚的魚油香味阿根廷劍魚新鮮彈牙北海道帶子勁厚肉純鯛魚湯我覺得好似集合晒魚嘅精華於一身熱騰騰沒魚腥味濃郁既鮮魚味且對身體健康又有益芝麻雞翼聞得

放工散步到土瓜灣食晚餐

以柚子醋調味
今晚清新之選

老闆說法國藍龍蝦
2,000,000隻先有一隻
真的嗎?真的嗎?

可遇不可求

生日
  • 法國藍龍蝦
1K
2015-11-05 661 瀏覽
前菜唐揚銀雪骨,雖然看似係骨,但廚師保留了魚肉,炸得外脆內軟,不覺得肥膩博多紫薯仔釀蝦肉,就咁望只以為係一個普通炸物!點知咬開入口時,發現用紫薯包住彈牙嘅蟹肉一齊煎炸,紫薯非常甜美,蟹肉新鮮黑豚肉荔枝卷,荔枝鮮甜,配合肥美嘅豚肉更能將味道提升沙律冰菜沙律,細看見到菜上有凝結了的水珠,加埋有機沙律菜,配柚子汁,感覺特別主角新鮮剌身拼盆活生生嘅法國藍龍蝦,在師傅嘅兩三下手勢便將佢嘅刺身放在剌身拼盆上,入口感覺肉質嫩滑爽口,夠晒新鮮美味!除了法國藍龍蝦外剌身拼盆還有其他鮮味刺身,有韓國象拔蚌刺身,切成一條條狀,爽彈鮮味,還有挪威三文魚,肥厚肉鮮,脂肪一間間並排,肉質嫩滑;阿根廷劍魚肉質較爽囗,亦很肥美;日本油甘魚,質感黏牙;北海道帶子則較鮮甜彈牙。主角除了有刺身外重有藍龍蝦子吃,細細粒黏在一起,有少少咸味同腥味,點都要試試!鯛魚湯,味道較清!但看得出煲湯亦用足鯛魚煮成!表面結焦㗎!和風油甘魚骹,醬汁煮得油甘魚肉鮮甜美味!大大塊,肉質一D都唔覺得鞋口,啖啖肉,又唔會太腥芝麻雞翼,沾上芝麻之雞翼食落非常香口惹味,燒得不會太乾鹽燒香魚 季節限定,賣相有啲似在爐邊燒魚後個樣子,肉質鮮甜,不過多骨!澳

前菜
黑豚肉荔枝卷,荔枝鮮甜,配合肥美嘅豚肉更能將味道提升

沙律

主角新鮮剌身拼盆

鯛魚湯,味道較清!但看得出煲湯亦用足鯛魚煮成!表面結焦㗎!

芝麻雞翼,沾上芝麻之雞翼食落非常香口惹味,燒得不會太乾

澳洲草飼和牛丅骨,肉質鮮嫩肥美

最後用刺身剩下的龍蝦煲龍蝦粥
味道濃郁鮮甜,充滿蝦味!

2015-10-27
2015-10-31 494 瀏覽
舊同事呢輪搞緊展覽會, 晚晚做到無停手, 見佢咁辛苦, 特登過黎舊公司搵佢食飯吹水笑下. 佢話想食好D, 可以慢慢傾下偈抖下, 所以佢帶我去左呢間平時佢都成日食既日本野.門面同入面都一貫日系風格, 因為同事食過, 就由佢發板食咩. 先黎個前菜, 睇樣已經好精緻, 並唔係是但比D螺肉, 蟹子沙律你咁普通.<黑豚荔枝卷>黑豚肉外邊煎到焦香, 帶出黑豚既肉香, 而且脂肪平均, 包住荔枝肉, 所以除左肉味仲有清甜既荔枝味, 可以解左肥膩感, 好味夠特別.<博多紫蕃>外面脆漿夠薄而且呈金黃色, 紫心蕃薯夠軟腍, 甜度適中.<唐揚銀雪骨>炸到外面好脆好香口, 魚肉質夠嫩滑, 入口唔覺油膩.<刺身併盤>就要左藍龍蝦, 龍蝦蟹子, 三文魚, 劍魚. 三文魚同劍魚夠新鮮, 肉質彈牙. 藍龍蝦新鮮之餘仲好爽口, 肉質夠晒肥美鮮甜. 最特別係佢既龍蝦蟹子, 係黑色既, 好鮮入口卜卜聲.<鯛魚湯>放上枱時熱騰騰, 入口好滑, 好濃郁既魚鮮味, 但一D都唔腥, 飲多D魚湯皮膚都好D.<鹽燒香魚>外面燒到D魚皮脆脆地好

<鹽燒香魚>外面燒到D魚皮脆脆地好香口, 肉質飽滿, 夠肥美嫩滑, 魚細細條但唔多骨, 唔識食魚都好易食.
<澳洲T骨扒>外邊煎到好香, 肉有濃香既牛味, 肉汁又豐富, 面頭加左D黑椒一齊煎夠晒惹味.
整體 食材新鮮, 款式夠精緻特別, 廚師侍應得閒就會同食客傾下偈, 好滿足.

2015-10-28 492 瀏覽
隔了一段時間再來,今次會一會蟹煱..... 廚師推介剛返了*加拿大*肉蟹...還拿了一只出來給我們看,非常精靈,生猛。加上價格👍🏻👍🏻非常相宜!好!今晚便是牠了😆😆湯底清甜,放入蟹件,鍋底菜蔬如豆腐, 菇類,津白等.. 慢慢煲下煲下,蟹的鮮甜味,菜,菇等味溶於湯中.... 個湯真是冇得頂!最後要求加了個鳥東,大滿足!廚師話加粥更好!好,我會記住.... 留待下次lol😁蟹不須煮太耐,剛熟,轉色,便可,很juicy 又甜又爽!😍有一件煲太耐反而乾身了😅今晚,還有黑芝麻豆腐沙拉,海膽醬燒大蝦.... 水準依舊! 只是蟹鍋是今夜主角!另外,店內有些小號日本酒,飲了2 支... 一支梅酒,一支清酒,佰多元一瓶!啱曬想飲小小的我們。

加拿大肉蟹
蟹鍋,鍋底,黑芝麻豆腐沙拉,海膽醬燒蝦
小號裝日本酒
  • 蟹鍋
2015-10-22 497 瀏覽
楓新日式料理 - 楓新日式料理呢日同個friend落土瓜灣買野順便系附近食飯。行過見到有間幾是正既日式料理,無諗過系呢區都有d咁上下既料理。原條青魚 通常都系食開半邊既青魚,未食過原條青魚。好老實講賣相就無得攪架啦,但系食落口感肉質系唔同喎,好新鮮俄羅斯松葉蟹雜菜沙火煱配菜料:葛絲(日本訂購回來), 娃娃菜,豆腐,四種菇,名門卷。松葉蟹真系好味道,輕輕煮下,暖暖地食好甜。出面食到既松葉蟹真系好唔得。原本都覺得系土瓜灣區咁既價錢真系貴,但系材料系攞得幾靚。咁就覺得值翻咁價啦!舖環境okay啦!平均每人$450
楓新日式料理 - 楓新日式料理

原條青魚
俄羅斯松葉蟹雜菜沙火煱

舖環境okay啦!

平均每人$450
與友人飯聚!大家也好日本料理!之前經朋友推介此店.  因為友人大贊,勁好味,魚生新鮮,價格又比起其他區的日本菜平很多,雖然地點在土瓜灣,交通不太方便!但網上評價不錯... 便決定一試.先訂位,友人愛吃壽司。同行食友先跟廚師說好!他特別為我們做壽司....再由廚師提議了幾樣時令魚生及食品。來到小店,坐位不多,坐得舒適!店裏只有老闆及大廚二人,二人十分健談!雖然有時人客多太忙會招呼不周!但食物新鮮美味!價格十分相宜!又沒有開瓶費!也沒有加一!加上友人都說食物👍🏻👍🏻👍🏻鮮又美味!大家也约定再叫朋友一起再來.吹吹水,共響美食,就過了一個歡樂,飽足滿意的一晚!

吹吹水,共響美食,就過了一個歡樂,飽足滿意的一晚!
芝士年糕
燒魚干
🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟
大蝦天婦羅
2015-10-11 448 瀏覽
今晚同朋友ad-hoc 決定去土瓜灣食飯,好好彩,咁岩比我地臨時book 到張台,所以終於有機會試到這一間日本菜。這間鋪地方不大,但全店只有兩個人做野,從聽電話、接待、落order、煮、傳菜、加水、收銀、洗碗,真係做到一腳踢,十分佩服。佢地兩個好好招呼,好耐心咁同我地講解有咩食材當造,有咩好食同抵食。他們都幾老實,唔會硬推,唔會叫你order到成台食物。佢地會睇住我們的人數,介紹相約份量,唔浪費,超讚!說實話,對於我地這些門外漢,餐牌上什麼跟什麼國家既海鮮如何,我地根本完全無概念。我們依著他們的推介,點了一隻龍蝦、幾款魚生、墨西哥海膽、燒物同啤酒。佢地仲介紹我地將隻龍蝦整兩味,龍蝦尾做刺身,其餘做個鍋(內加烏冬)。佢地好nice 呀,一路serve,一路同D客吹水傾計,成晚嘻嘻哈哈,超開心。我們三個食飯之餘,仲增長了小知識。食要食得精明、食得過癮!下次一定會再來,而已仲要預早order 定食乜,因為老闆話特別的食材都要預早reserve 定的。小店要加油啊!

2015-10-09
下午茶
2015-10-10 494 瀏覽
最近想食好d既日本野,就同朋友兩個人一齊出去揾食係openrice見到個面包蟹炒飯好吸引於是兩個從來未去過土瓜灣既人就bk左位撞入去揾食啦lol主要想黎食蟹同埋刺身入到黎見到鋪面唔大,大約可以cater到廿個人左右燈光比較暗我就比朋友早到,就問左老細拎menu睇下先睇完好panic因為我見唔到menu有個飯同埋menu話面包蟹要一早訂 我地山長水遠入黎就係為左隻蟹真係好驚無得食好彩最後老細話有得食首先一黎上左刺身先,基本上全部都好鮮味三文魚好重油香,帶子好清甜唔知點解硬係覺得比以前食過既帶子同三文魚唔同硬係覺得佢個味好d北海道冰蝦十分之好肉同有口感蠔係我朋友既,本身我唔係好食但食到其他刺身咁吸引我都試左少少食得出好鮮味而且唔腥見到MENU有個刺身叫海乳龍而我地兩個又唔知係乜黎就亂叫試埋lol老細話呢隻蝦個精髓係蝦頭但.....我又係唔食蝦頭既人sosad硬住頭皮試下,點知好好味lol好多膏而且唔腥人生第一次食曬成隻蝦頭lol重點!成個飯一上枱就聞見好香個飯係撈左蛋黃同蟹黃炒,蟹肉蛋白鋪面個飯食到啖啖蟹黃味自從我減緊肥之我已經幾個月無一餐食過半碗以上既飯但今晚爆曬quota食左兩碗lol
最近想食好d既日本野,就同朋友兩個人一齊出去揾食
係openrice見到個面包蟹炒飯好吸引
於是兩個從來未去過土瓜灣既人就bk左位撞入去揾食啦lol
主要想黎食蟹同埋刺身

入到黎見到鋪面唔大,大約可以cater到廿個人左右
燈光比較暗
我就比朋友早到,就問左老細拎menu睇下先

我地山長水遠入黎就係為左隻蟹真係好驚無得食
好彩最後老細話有得食
刺身
首先一黎上左刺身先,基本上全部都好鮮味
三文魚好重油香,帶子好清甜
唔知點解硬係覺得比以前食過既帶子同三文魚唔同
硬係覺得佢個味好d
北海道冰蝦十分之好肉同有口感
蠔係我朋友既,本身我唔係好食
但食到其他刺身咁吸引我都試左少少
食得出好鮮味而且唔腥
見到MENU有個刺身叫海乳龍而我地兩個又唔知係乜黎
就亂叫試埋lol
老細話呢隻蝦個精髓係蝦頭
但.....我又係唔食蝦頭既人sosad
硬住頭皮試下,點知好好味lol
好多膏而且唔腥
人生第一次食曬成隻蝦頭lol
面包蟹炒飯
重點!成個飯一上枱就聞見好香
個飯係撈左蛋黃同蟹黃炒,蟹肉蛋白鋪面
個飯食到啖啖蟹黃味
自從我減緊肥之我已經幾個月無一餐食過半碗以上既飯
但今晚爆曬quota食左兩碗lol
隻蟹都好好味
師父無將蟹鉗既肉拆落去炒飯,原隻食
蟹肉有淡淡海鹽味,好正
明太子手羽
我一直都好鐘意食
放題我可以一口氣食5,6件
但我朋友係唔多食然後用一個放棄治療既樣望住我點lol
而且聲明只食一舊

呢隻同街既唔同,佢唔係炸,係用燒既方式
老細話要切開再點砂糖食
個心好cheesy而且唔漏
我朋友食左半件之後.....就同我對分左黎食
說好的只食一舊呢lol

係走之前我地已經決定下個月再黎兼bk定位lol
老細完全係以本傷人,價錢不合理地平
而且又好人又吹得水
我地會再去食當REGULAR DINNER
題外話/補充資料: 事前請BK位,嗰日有WALK IN客但老細無做佢地生意
2015-10-09
刺身
面包蟹炒飯
明太子手羽
燒芝士年糕
2015-10-01 527 瀏覽
今晚約了朋友去紅磡食日式料理,因為之前食過,今次特意去食,佢地位置比較交通不方便,但勝在食物又靚又新鮮。老闆好好人,見我地幾個女仔就同我地聊天,因為客人唔多。仲介紹有什麼靚食材點睇,佢比了兩隻活蟹比我地玩同影相,証明是真材實料。燒芝麻雞翼~佢雞翼燒到外皮香脆,肉質鮮嫩,仲有雞翼面上有一粒粒燒到好香的芝麻,非常野味,我估大部份人都同我一樣“燒雞翼我至細鍾意食”。墨西哥琵琶蝦壽司~~佢個樣好醜,但肉質好嫩是熟食的,一隻蝦只可以整到5件多肉的壽司,在面上放了一粒大魚子及淋了一秘製醬,把肉鮮甜味帶出來令人回味,一人只可以食到一件真的太少。我把蝦頭打開有膏呀。燒時令魚~~今日的時令魚是原隻鮮青魚,燒到皮脆內裡肉質鮮嫩,仲可以鎖住魚汁,原味食有肉好鮮甜,如果點少少檸檬汁更加之好味。我一食就把約3寸的魚尾放在自己碗裡慢慢食。朋友仔食魚身多肉部份,餘下的魚頭,我點會放過。新鮮真的特別好食。

2015-09-29 445 瀏覽
土瓜灣的隱世日本料理,用料上成大廚功力一流。店鋪寬敞燈光柔和又安靜,是一班FD吹水食飯的好地方。第一次去係朋友生日,特別料理要先訂好,友人已預先訂了玫瑰龍蝦&花咲蟹!座下不久老闆就上枝豆雞泡魚乾小吃,令無所事事等朋友到步的我有野醫肚XD人齊刺身先上! 除左玫瑰龍蝦仲叫左廚師推薦北韓象拔蚌同西班牙紅蝦玫瑰龍蝦質感較軟身,但蝦味濃郁,紅蝦真係不得了...大只彈牙又多膏=3= 因為人少少,大廚仲拎出黎比我地影相XD然後就係花咲蟹窩!最後來點炸物+個不得了的甜點。第二次來之前大廚就問我地想食乜了,咁岩有大大只法國藍龍蝦! 我地就決定要了!今次的前菜比較特別~吃下去有驚喜~XD然後迎來了我地既藍龍蝦!!!!!! 一直郁黎郁去XD雖然最後都是變這樣。身作刺身, 鉗用燒的, 其餘煲粥!老闆送了個小蚌比我地呢~XD藍龍蝦非常爽口彈牙,無論生吃熟吃都口感豐富!粥非常綿!!真係勁飽加上燒得剛剛好既吞拿魚鮫、芝麻雞翼、西班牙黑毛豬、蕃薯天婦羅...點解4個人可以食咁多野XDDD最後奉上上次3人分1個,今次要1人1個既甜品的芝士年糕,食法.....等大家去試既時候問老闆吧XD
土瓜灣的隱世日本料理,用料上成大廚功力一流。
店鋪寬敞燈光柔和又安靜,是一班FD吹水食飯的好地方。
刺身拚盤
生蠔
因為人少少,大廚仲拎出黎比我地影相XD
然後就係花咲蟹窩!
花咲蟹窩
最後來點炸物+個不得了的甜點。
紫薯+南瓜Tenpura + Juicy炸蠔
三色前菜
今次的前菜比較特別~吃下去有驚喜~XD
然後迎來了我地既藍龍蝦!!!!!! 一直郁黎郁去XD
生猛的法國藍龍蝦
雖然最後都是變這樣。

粥非常綿!!真係勁飽
燒吞拿魚鮫
西班牙黑毛豬
蕃薯Tenpura
點解4個人可以食咁多野XDDD
甜點。芝士年糕
最後奉上上次3人分1個,今次要1人1個既甜品的芝士年糕,
食法.....等大家去試既時候問老闆吧XD
題外話/補充資料: 平常食到好野.我都好懶得打食評,呢2位經營既的確係實力良心店。想食非一般既日本料理又願意為食好野花費這裡確實是好選擇:) 另外酒水都係佢地另一項專門,只是太長未能儘錄了!
2015-09-28
  • 芝士年糕
  • 西班牙紅蝦
  • 油甘魚刺身
2015-09-21 409 瀏覽
朋友同我慶祝生日,佢地知我鍾意食蝦,又鍾意食日本野,於是我就懷著好奇既心情去食今次既蝦宴生日飯。原來今次朋友帶左我去食好野,呢間隱世居酒屋雖然唔算太大,但好有日本風,例如用左石頭木材做了牆身,餐桌椅子既佈置,門外還掛上日式燈籠。由於朋友一早同餐廳book左位,所以雜錦蝦刺身拼盤好快就呈現我眼前lu~~話明雜錦蝦刺身拼盤,當然係全蝦宴la~~全部都係由世界唔同地方購入既食材肉質鮮甜又大,平時唔食蝦頭既我,因今次特別新鮮,我也試一試鮮味濃郁,爽口不太黏,完全冇雪藏味甜嫩肉質,刺身既鮮味比起熟食更佳彈牙再帶點海水味,肉質鮮爽,龍蝦味強烈最為特別,好難才吃得到,其味鮮甜又細緻,入口有少許膠質感而彈牙。龍蝦頭還滿佈綠綠既蝦膏,非常甜味日本珍珠米同普通白飯混合,令到飯既質感軟硬適中,長長既琵琶蝦上還加上三文魚子,更為爽口,一d 都唔韌,就算琵琶蝦頭或蝦尾還有肉呢!!PS: 大廚亦很健談、幽默,一有時間就會同客人傾計,我地一邊食一邊和同大廚交流,真係好享受係呢度用餐。
雜錦蝦刺身拼盤

甜蝦
肉質鮮甜又大,平時唔食蝦頭既我,因今次特別新鮮,我也試一試
北海道冰蝦
鮮味濃郁,爽口不太黏,完全冇雪藏味
西班牙火紅蝦
甜嫩肉質,刺身既鮮味比起熟食更佳
法國玫瑰龍蝦
彈牙再帶點海水味,肉質鮮爽,龍蝦味強烈
墨西哥琵琶蝦壽司

雜錦蝦刺身拼盤
甜蝦
北海道冰蝦
法國玫瑰龍蝦
墨西哥琵琶蝦壽司
2015-09-21 313 瀏覽
今日為慶祝我的蜜友生日,知她喜愛食和牛,所以想起朋友曾經提過一間楓的新日本料理。 位於土瓜灣落山道都唔算難揾,餐廳太約有20個位左右。 我同朋友點選黑安格斯M5和牛,同埋芝麻雞翼。和牛我地要左七成熟,愛它的脂肪與肉質比例均勻,口感豐富嫩滑,食到滋味無窮,以新鮮沙律菜作伴,配上大大片的厚切的新鮮蕃茄,鮮甜多汁,十分滿足。芝麻雞翼熱騰騰的上菜,色澤金黃,脆卜卜的外皮加芝麻香氣僕鼻,看到已流晒口水,食落口中肉汁瀉出,雞肉嫩滑,其能做到鎖住肉汁,真的食過返尋味。 老細出來同我地傾了兩句,原來佢d食材料全是外地新鮮運港,下次要再來必試下其他的食物先得。

位於土瓜灣落山道都唔算難揾,餐廳太約有20個位左右。
我同朋友點選黑安格斯M5和牛,同埋芝麻雞翼。