2017-08-04 58 瀏覽
非常用心制作食物,款式多元化,老闆和員工招呼客人真誠以待,常常留意著客人的需要,如親自為客人倒啤酒,倒茶,加添醬油等;一去難忘,是我經常和朋友到訪的一家!客人用膳後,會真誠聆聽對食物質素的意見!
非常用心制作食物
,款式多元化,老闆和員工招呼客人真誠以待,

宵夜
  • 三文魚骨,海膽壽司
2017-06-25 265 瀏覽
響太子行街,商場食物選擇唔太多,好彩太子仲有一條西洋菜街!呢度食物選擇好多,而且價錢一啲都唔貴,經過見到呢一間開咗唔太耐見魚生丼店,一於 試吓!丼丼飯好多款!又平!最特別係仲有關東煮!自己鍾意點點邊款都得!好平!魚生飯選擇都多!我哋心大心細,最後揀咗乜都有嘅極上龍吟豊盛丼!來到之後我嘅眼界大開!超級大超級多!每件魚生都肥美飽滿!三文魚子大大粒!好香!不過個人應為海膽一般,如果海膽都更加新鮮就perfect!! 呢個份量真係足夠二人食!最特別嘅係竟然有個半熟溫泉蛋,好流心!平時食拉麵就會有,食飯有係第一次!另外關東煮我哋每樣要左一件!湯底好清甜,食完之後都有少少懷念日本便利店嘅關東煮!呢度價錢實惠,食物選擇有多,下次一定可以再試吓其他!

丼丼飯好多款!又平!

最特別係仲有關東煮!自己鍾意點點邊款都得!好平!

魚生飯選擇都多!

呢度價錢實惠,食物選擇有多,下次一定可以再試吓其他!
2017-06-14 147 瀏覽
這天晚上約了朋友到太子吃晚餐,我們決定吃日本菜。西洋菜南街的「極上龍吟」好像很美味的樣子,我們決定要試一試!店面:裡面環境挺優美:餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:店員為我們倒茶:我最後喝了奶香綠茶,是朋友的套餐加$9才有的:綠茶味剛剛好,甜度適中,很能止渴。飯則點了M03,是三文魚、三文魚籽、赤蝦盛丼,$119:三文魚肉質鮮嫩,加上醬油很香口,吃後齒頰留香。北寄貝和蝦都很滑,口感十足,材料也很新鮮。還有味噌湯奉送:另外當然要試一下高級食物!我們點了AAA大吞拿魚腩,$199才有2塊,即是要$100才有1塊。上面有金箔,一看就知道不是尋常食物,果然入口即溶,色香味俱全,很慶幸有點這道菜!埋單$542,平均每人$180,有加一服務費,以晚餐的價錢來說,算是可接受。餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
這天晚上約了朋友到太子吃晚餐,我們決定吃日本菜。

店面:

裡面環境挺優美:

店員為我們倒茶:

我最後喝了奶香綠茶,是朋友的套餐加$9才有的:

綠茶味剛剛好,甜度適中,很能止渴。

飯則點了M03,是三文魚、三文魚籽、赤蝦盛丼,$119:

三文魚肉質鮮嫩,加上醬油很香口,吃後齒頰留香。

北寄貝和蝦都很滑,口感十足,材料也很新鮮。

還有味噌湯奉送:

2017-06-13
3 分鐘 (堂食)
2017-06-14 96 瀏覽
這天我們一行三人到太子吃日本菜。我們選定了「極上龍吟」,旺角站出了不久就到:裡面的佈置不錯:餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:我們入座後,店員隨即為我們倒茶:我點了凍朱古力,套餐加$9就有:味道不錯,很能止渴,朱古力味能再重些就好。飯則點了鰻魚飯和滑蛋豬扒飯:鰻魚肉質鮮嫩,燒得剛好,加上特製醬汁很香口,吃後齒頰留香。滑蛋真的很滑,彷彿入口後直接吞就可以。豬扒軟硬度適中,很好!埋單$542,平均每人$180,有加一服務費,以晚餐的價錢來說,算是可接受。餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
這天我們一行三人到太子吃日本菜。

我們選定了「極上龍吟」,旺角站出了不久就到:

裡面的佈置不錯:

餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:

我們入座後,店員隨即為我們倒茶:

我點了凍朱古力,套餐加$9就有:

味道不錯,很能止渴,朱古力味能再重些就好。

飯則點了鰻魚飯和滑蛋豬扒飯:

鰻魚肉質鮮嫩,燒得剛好,加上特製醬汁很香口,吃後齒頰留香。

2017-06-14 82 瀏覽
這天晚上到旺角吃晚餐,我們3人決定吃日本料理。旺角西洋菜南街有一間「極上龍吟水產」,看樣子很高檔,我們決定走進去!從外面看:裡面很乾淨企理:牆上的餐牌:餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:我們一坐下,店員就為我們送上茶,是茉莉花茶來的:飲品我點了凍柚子蜜,要加$19換購:很清甜,甜度適中,淡淡的柚子味在口裡迴旋,很能止渴。飯則點了燒牛肉飯和照燒雞扒飯:兩碗都是小的,根據餐牌,一般人要吃兩碗才飽,所以我就點了兩碗。牛肉和雞肉都很鮮嫩,加上獨特醬汁,吃後齒頰留香,滋味無比!埋單$542,平均每人$180,有加一服務費,以晚餐的價錢來說,算是可接受。餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
這天晚上到旺角吃晚餐,我們3人決定吃日本料理。

從外面看:

裡面很乾淨企理:

牆上的餐牌:

餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:

我們一坐下,店員就為我們送上茶,是茉莉花茶來的:

飲品我點了凍柚子蜜,要加$19換購:

很清甜,甜度適中,淡淡的柚子味在口裡迴旋,很能止渴。

飯則點了燒牛肉飯和照燒雞扒飯:

2017-06-13
之前佢有個下午茶猪骨湯拉麵餐真係好平又好味兩個人食都唔洗50蚊今次再去個侍應話廚房裝修過,佢比餐牌我睇,已經無左下午茶餐,全部得啲刺身飯烏冬拉麵,一個餐都要49蚊,諗住叫拉麵食點知佢話廚房湯爐壞左出唔到拉麵餐,咁兩個人食叫左一個刺身飯一個雞扒烏冬,跟麵豉湯,仲有兩杯野飲。 個雞扒烏冬好普通,味精湯烏冬加無味凍雞扒,個刺身飯得刺片刺身好細碗得個兩啖就49蚊,我飲凍檸茶比平時茶餐廳個啲仲要細,超多冰,吉兩下檸檬仲要已經滿瀉哂無左半杯。咁食完埋單先發覺,兩杯野飲唔係跟餐係另外計錢(我估一杯大慨20蚊)最後兩個人食左160蚊。唉,真心好唔掂,啲燈光好暗,裝修完個爐都仲係壞嘅,以後都唔洗幫襯
咁食完埋單先發覺,兩杯野飲唔係跟餐係另外計錢
(我估一杯大慨20蚊)最後兩個人食左160蚊。

2017-06-09 46 瀏覽
三文魚海膽盛丼🐟🍚($169)-黎到同朋友試哩間新既日式丼飯小店,簡單咁叫左三文魚海膽丼😍,海膽嘅份量非常多,佔左成碗飯嘅一半,份量非常多,價錢仲唔洗$200,超級好抵食呀;海膽望落肉質肥美😋、顏色有光澤,感覺已經好新鮮,而且食落鮮甜味十足,仲要一d腥味都冇,質素非常高😛;另外三文魚塊塊都厚切,咬落口感豐富;而丼採用嘅飯係日本嘅一見鐘情米,食落好香又有彈牙嘅口感😍,製作用料都十分用心!
三文魚海膽盛丼🐟🍚($169)

2017-06-09 69 瀏覽
唔講都唔知太子呢度都開咗一間專食日本丼嘅餐廳,夜晚做嘢做到好夜,同朋友仔一齊去試咗佢哋嘅丼。刺身丼選擇其實唔算好多,我揀咗個三文魚帶子丼😍,價錢好平唔使$200 ,只係$139,原本都冇咩期望,點知一上枱就發現唔錯,三文魚塊塊厚切👍🏻,帶子有六塊,食落去仲要鮮甜度十足, 真係估佢唔到喎,額外一提嘅事佢哋每一碗飯都會有半隻溏心蛋🍳,好少食刺身飯會配埋溏心蛋,糖心效果做得好好😍而且唔會冇味,好想食多隻啊。

2017-06-09 56 瀏覽
門口一個晚餐$69,俾佢吸引左,入到到餐牌原來有魚生飯,又有壽司定食,心思思,最後都係抵不住刺身誘惑,叫左魚生飯門口個特價晚餐又吾算貴,大大個廣告牌就係餐牌吸引住我眼球,放棄叫$69 特價定食好少魚生飯有咁多款刺身,海膽,三文魚籽,拖羅,三文魚,海蝦,墨魚,池魚,仲有隻流心蛋刺身好大件,又厚身,都算新鮮,價錢都合理,$228 ,份量真係多,食淨左幾件刺身珍珠米,大大碗,微暖,微酸,配刺身岩岩好三文魚面鼓湯,好濃郁,吾錯餐牌價錢上落都大,豐儉由人,多選擇

門口個特價晚餐

又吾算貴,大大個廣告牌

就係餐牌吸引住我眼球,放棄叫$69 特價定食

珍珠米,大大碗,微暖,微酸,配刺身岩岩好

三文魚面鼓湯,好濃郁,吾錯

餐牌價錢上落都大,豐儉由人,多選擇
2017-06-09 1103 瀏覽
與朋友在旺角的街上走著, 正想著天時暑熱正適合吃些魚生又或壽司, 朋友便給門外招牌的價格吸引進去. 店子的格局是一般小型日本料理店的格局, 地方整潔值得加分. 朋友點的是魚生丼飯, 丼飯的價格由$99至最高的只是$228, 以太子旺角區來說是廉宜抵食. 我點的則是料理長推介壽司盛合, $149與$239的價格對比較大, 感覺點8件比較化算. 點正餐前, 店員推介這裡的特長三文魚壽司. 三文魚雖不是我的最愛, 但店員推介便不妨一試. 出來的三文魚壽司長度有一個碟這麼長. 看近一點, 脂肪較多, 其實質量差不多是三文魚腩壽司了. 店員教的食法是把三文魚像腩艦卷一樣捲起來. 吃入口的油份充足, 魚肉鮮美, 不錯的推介.主食的這款料理長推介壽司盛合. 雖份量不多只有8件, 但件件精美且看起來頗為新鮮. 左起是比目魚, 魷魚, 帶子, 北寄貝, 三文魚, 拖羅. (有2種魚不太肯定)味道上遵守了先淡後濃的編排, 其他幾款魚肉新鮮, 但主角自然是拖羅, 魚肉肥美, 入口即溶. 值得一讚的是店子用的日本米較平常吃的要好, 一問店員原來叫"一見鍾情米", 是第一次聽到. 埋單的一人價格大約是$180左
店子的格局是一般小型日本料理店的格局, 地方整潔值得加分.
三文魚壽司
出來的三文魚壽司長度有一個碟這麼長.
看近一點, 脂肪較多, 其實質量差不多是三文魚腩壽司了.
店員教的食法是把三文魚像腩艦卷一樣捲起來.
吃入口的油份充足, 魚肉鮮美, 不錯的推介.
料理長推介壽司盛合(8件)
吞拿魚腩壽司

埋單的一人價格大約是$180左右, 以晚餐來說並不貴, 但質素相對來說頗不錯.

翻食指數: 80分.
價格便宜, 質素雖非極高但可一試. 交通方便.
(此指數平衡店舖交通, 味道, 環境, 價格... 等等, 個人作出的評價.)
2017-05-24
三文魚壽司
料理長推介壽司盛合(8件)
吞拿魚腩壽司
2017-06-07 1028 瀏覽
有一好友想在找到新工作前,盡量與朋友見見面來多一些聚餐,所以這天約局在太子來個日本菜晚宴;好友經其朋友處得知在太子區有間性價比頗高的日本菜餐廳,兼聽到有不俗評價,所以也想一探究竟!約了好友七時左右到達旺角,兩人皆在地鐵站碰面後就緩步行至餐廳;門面的裝潢字句就是直接表達這是不折不扣的日式食肆;尤其是店名,取其和式風格結構中又略顯霸氣的一面,也是對本身食物質素的信心吧!而個記憶,以前在旺角太子區內較多日式食肆開在商業大廈樓上,但近年已有不少地舖出現;能在今天寸金尺租的旺區出現在地舖,這也許反映出餐廳老闆對港人喜好日本菜的程度投下有信心的一票吧!進內坐下後,環顧四周,店面算是中等面積,但餐桌椅的鋪排位置適中,不會有逼夾的感覺,相當不錯!而餐廳內播著的是輕快的英文歌,已不是常常聽到的日文歌,感覺有些特別!餐牌上食物的種類款式選擇十分多且齊備;但見餐牌的首頁有主打,是選用名曰:一見鍾情之米,所以經侍應生的推介,加上好友與我商談後,決定了都要試試壽司與其丼飯,就馬上落單了;落單後與好友閒聊了一陣子,最快上來的是餐廳招牌的三文魚腩卷壽司;從外觀造型加上擺盤真有點氣勢,長長的三文魚腩刺身,下面雪白的飯

三文魚腩卷壽司
從外觀造型加上擺盤真有點氣勢,長長的三文魚腩刺身,下面雪白的飯糰就是用一見鍾情之米做成的;
三文魚腩卷壽司
令人覺得誠意可嘉的是,如此份量如此價錢的壽司,配上的是鮮磨芥末!
三文魚腩卷壽司
欣賞完其外觀,是時候要啖其味;將長魚腩圍繞著飯糰捲了一圈半後,放上芥末,蘸上醬油,原本想一下全放入囗中,但由於件頭過大,只好先咬了一半來細嚐;三文魚腩油脂豐潤而味鮮,而此飯糰較普通珍珠米做成的黏性低一些,但更具咀嚼性且略甜一些,與三文魚融和成一剛一柔的質感,十分有趣而味美!

侍應生推介店內另一主打是丼飯,而我與好友不約而同地相中了帆立貝三文魚籽盛丼;
帆立貝三文魚籽盛丼
此盛丼的構圖也確實美觀,檸檬片夾在帆立貝中間有點像海浪,有形態之餘又可有殺菌兼袪腥的效用;當然三文魚籽的份量也不少!

帆立貝三文魚籽盛丼
先試試原味的帆立貝,沾上少許檸檬的本味與酸味為帆立貝,嚐起來在清鮮中更顯甜味!
帆立貝三文魚籽盛丼
再配上一見鍾意米飯,米飯的甜香,帆立貝的清鮮,檸檬汁的微酸,構成更具層次的質感!

關東煮
作為收結的熱食,關東煮的味道也做得相當不俗!
厚揚豆腐
厚揚豆腐的質感外剛內柔,吸收了湯汁的精華,非常入味;
魚餅肉厚而味鮮,竹輪魚蛋夠爽彈,蘿蔔也很入味兼軟滑無渣!

總結此餐,在太子區內,也真的與好友享受了一頓性價比頗高兼食材有一定質素的日菜晚宴,也樂在其中!

飯後水杯指數(食店食物調味濃淡度,5杯為最濃),本人給予2.5杯,以此類日式食物來說值得很高程度的推薦!
2017-05-24
關東煮
厚揚豆腐
2017-06-06 43 瀏覽
今曰朋友帶我來吃丼飯,炎炎夏曰,不想吃熱辣辣的飯面,曰本丼飯是消暑良方哦。滑蛋豬扒飯$69除了海鮮丼飯,餐廳的熟食丼飯和拉麵屬超值之選。熟食丼只需$69,更配以味噌湯和沙律。大大一碗的豬扒丼,必定令你有飽足感呢。豬切屬大件,炸粉厚度剛剛好,唯炸皮有點脫落。豬扒較薄身,不太腍不太扎實,帶點嚼勁。滑蛋炒成塊狀,不算太濕潤,但調味適中,鹹鹹甜甜,屬掋食的晚餐。凍柚子蜜$9章魚小丸子$19很少會看到餐廳有小丸子供應,朋友一口氣吃了三粒。外皮燒至脆硬,內裡軟綿黏糯也屬不錯。塩燒三文魚頭鮫$59很喜歡三文魚頭,我點選一份自已吃。 三文魚頭鮫份量不少,更切成多件,方便進食哦。

滑蛋豬扒飯$69

凍柚子蜜$9

章魚小丸子$19

塩燒三文魚頭鮫$59

2017-06-05
2017-06-06 77 瀏覽
位於太子的 極上龍吟海鮮丼專門店,是一間掋食的丼飯餐廳今天和朋友來到吃晚餐,大慨是中午吃得不夠飽,我夏天較冬天更有胃口,我吃完一整個丼飯,還獨自追加十件壽司,兩手卷,雞翼小吃等,朋友非常驚訝呢。料理長推介壽司$149等侯多時的壽司拼盤,呈上的時侯超有驚喜阿。服務員哥哥忽然慌忙收拾旁邊餐桌,然後呈上一個帶有乾冰的壽司拼盤,旁人不斷看著呢。壽司拼盤,包括: 三文魚,芝士蟹柳蟹子,左口魚邊,吞拿魚,北寄貝,玉子,赤貝,海膽。三文魚 放上青蔥,清爽鮮美。芝士蟹柳經過炙燒,連米飯也被炙燒,帶有焦香美味。吞拿魚鮮嫩腍滑,唯味道不太濃。左口魚邊配上黑松露,入囗香濃,魚油溢岀,好好吃呢赤貝也炙燒過,肉質彈牙。海膽也屬肥美,質素不俗。煎蛋卷$15向來愛好煎蛋卷,看到餐牌有供應,必定點選。蛋卷皮煎得略老,有焦焦的感覺,但保持濕潤度,也屬不錯。山賊雞翼$35不知什麼是山賊雞翼,又想吃雞翼,我就選擇一份吧。雞翼飽滿脹卜卜,肉嫩腍滑,鹹鹹入味,也不錯呢。蟹子沙律$36想健康一點,獨自追加沙律一份。青瓜切條,拌上卜卜蟹子,非常有口感呢。
位於太子的 極上龍吟海鮮丼專門店,是一間掋食的丼飯餐廳

料理長推介壽司$149

壽司拼盤

三文魚 放上青蔥,清爽鮮美。

芝士蟹柳經過炙燒,連米飯也被炙燒,帶有焦香美味。

吞拿魚鮮嫩腍滑,唯味道不太濃。

左口魚邊配上黑松露,入囗香濃,魚油溢岀,好好吃呢

赤貝也炙燒過,肉質彈牙。

海膽也屬肥美,質素不俗。

煎蛋卷$15

山賊雞翼$35

蟹子沙律$36

2017-06-05
2017-06-04 57 瀏覽
今日又來到旺角食飯,忽然好想食日本野,見到呢間新開嘅日本餐廳,主打食魚生飯,睇落都幾吸引,試吓佢係咪咁好味先。-角切雜錦魚生盛丼 ($129)-入面有三文魚、玉子、油甘魚、吞拿魚同大甜蝦,上面仲有粒流心蛋☺️。份量都幾多,睇落都幾抵食。魚生整體都好新鮮,三文魚同油甘魚都好肥美,魚味鮮甜,口感都唔錯。另外最驚喜係上面嗰隻流心蛋,品味非常濃郁,同埋流心嘅效果做得好好,撈埋個飯一齊黎食真係好好味。整體都幾好,值得推介。-極上龍吟海鮮丼專門店地址:太子西洋菜南街200號地舖
角切雜錦魚生盛丼 ($129)
極上龍吟海鮮丼專門店
地址:太子西洋菜南街200號地舖
  • 角切雜錦魚生盛丼
2017-06-02 94 瀏覽
旺角新開既海鮮丼專門店,冇用爆丼作招徠,但眼見價錢好合理,即管入去食食佢!吞拿魚蓉飯一直都係我每次必點既菜式,無論日本定香港,只要見到餐牌上有都會必點😂!好彩今次冇失望🙆🏻,魚蓉鮮味,加少少豉油已經好正!份量好多,一啖飯一啖蓉都仲有淨!仲有隻半熟蛋,流出黎既蛋汁撈飯又係一流同行朋友就叫左呢個,三文魚同海膽多到呢😦😦❤️,見到都食指大動!三文魚同海膽都極新鮮,三文魚仲要係厚切架。海膽鮮甜冇腥味,可以再戰呀!