2024-01-19 104 瀏覽
榮哥私房菜位於觀塘地鐵站D出口,2分鐘路程,地點非常方便。榮哥私房菜的菜式精緻、新穎有創意。涼拌黑白木耳是我開始的第一道菜,美味又爽口。接下來的芝麻醬有機蔬菜、甜酸齋和茶煉蛋茄子🍆,配搭特別,尤其是茄子,經過輕輕炸過後,口感結實,蘸上特製醬汁更是美味,連本來不吃茄子的人也會喜歡。燉湯真是真材實料,所有的材料精華都集結在一起,美味至極,連湯渣也不可錯過。而蝦球芙蓉更是令人驚艷,大蝦鮮美爽口彈牙,蒸蛋嫩滑無比,湯汁更是一滴不剩⋯⋯清盤😅😅豚面頰肉伴青木瓜絲是一道清新的菜式,豚面頰肉帶有香茅的味道,具有泰式風味,搭配青木瓜絲的酸酸甜甜,解去豚面頰肉的油膩感。茶燻雞皮脆肉嫩,炒飯則加入紅菜頭和甜番薯,既有創意又健康,上面還鋪滿櫻花蝦,香氣撲鼻。米王有機蔬菜則是一道清新的菜式,吃過這麼多肉後,吃些新鮮蔬菜剛剛好。最後,他們的甜品薑汁芝麻湯圓真是一絕!薑汁夠辣,湯圓香糯軟滑,芝麻餡香濃美味。榮哥私房菜真是用料上乘,層次豐富,每一道菜都讓人齒頰留香。我非常推薦大家來這裡品嚐這些美味佳餚。

榮哥私房菜位於觀塘地鐵站D出口,2分鐘路程,地點非常方便。

2024-01-15 146 瀏覽
2024年其中一個新目標係想帶多D老爺奶奶同爸爸媽媽出去食飯,除咗唔使佢地煮飯煮得咁辛苦之外,人多又都可以叫多D餸,試多D好野食😋 四大長老鍾意食中菜,唔想去酒樓就要花心機搵吓有無咩特式中菜。今次就搵咗觀塘嘅「榮哥廚房私房菜」同老爺奶奶嚟食個飯😆我就一早訂定位,餐廳會預先問你叫咩餐,我就聽店員建議叫咗「4位嚐味」套餐,共1️⃣0️⃣道菜!我見佢份量俾得好足,隔離有枱8個人,所有餸都係我地既double,米粉高到好似成座🏔️咁😆綜合咗另外三位食客嘅意見,我揀咗幾個特別印象深刻既菜式同大家分享吓😜原盅燉湯♨️:呢個餐有齊兩款湯—「藥膳龍躉骨鮮准山」同「姬松茸甘荀燉黑毛豚肉」。本身我地都鍾意飲湯,佢嘅燉湯好多湯料,個湯好夠味👍🏻仲正係佢既豬肉係好軟腍,飲完個身超暖🔥醬燒爽厚豚頰肉配柳丁青木瓜絲:菜如其名,🐖肉真係厚切,每塊一口size,燒得岩岩好,一咬落去好juicy!佢既醬燒係類似微甜既燒烤醬,可以加埋佢既爽脆青木瓜絲就更加解膩😋我地一致覺得呢個配搭好出色👍🏻招牌茶王燻雞🐔:呢個真心大推!一睇就見到雞皮都已經炸到啡哂🟤表面帶有油光,勁有食慾🤩一入口,茶☕燻味勁突出!仲要保留到雞皮脆、雞肉滑呢個口感,嚟

原盅燉湯♨️:
醬燒爽厚豚頰肉配柳丁青木瓜絲:

招牌茶王燻雞🐔:
呢個真心大推!一睇就見到雞皮都已經炸到啡哂🟤表面帶有油光,勁有食慾🤩一入口,茶☕燻味勁突出!仲要保留到雞皮脆、雞肉滑呢個口感,嚟到一定要叫呢個!
魚湯有機時令鮮蔬:
食咗咁多肉肉,一定要食返D🟢綠色蔬菜中和返。餐廳今次係用小棠菜,爽嫩無渣,最鍾意佢個奶白色魚湯,令到個菜無咁寡,呢碟又係光速被清光😝
他鄉炒米絲:
留意返,佢唔係炒米粉,係米絲!😯 質感似係排粉果隻幼身粉絲,奶奶話愈幼愈難炒!最特別係佢match埋西斑牙黑毛豬火腿!個人最欣賞佢係跟埋余均益辣椒醬,個人鍾意呢隻辣醬特別襯中式野😝
時令甜品
今次係薑茶湯圓,望落平平無奇,但食落就發現粒湯圓個皮好滑,芝麻餡係顆粒感偏重,係岩哂香港人既唔甜version👍🏻之後就知原來佢係用福元湯圓🤩 連details都咁用心,值得介紹返👍🏻
後記:老爺奶奶今次好好胃口,可以岩食又心情大好,食咗好多野😝 老爺仲話佢以前都喺觀塘工廈打過工,真係唔講都唔知😜
2024-01-12 120 瀏覽
轉咗新工之後,久唔久會同同事放工出去食吓野~上星期就跟大隊去咗呢間私房菜,如果唔係同事帶路,真係估唔到呢個位有餐廳!餐廳安排我地入咗細廳,都幾有私隱度。同事一早order咗套餐,我就靜靜等食就夠😋 先嚟前菜,一套三件—自家制甜酸齋、茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子、本地沙律菜,個人覺得3者都做得好出色,既有濃味、酸味同清爽,特別欣賞食佢個甜酸齋,調味剛好唔會「那喉」👍🏻再嚟「黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露荀」,黑松露味好突出,露荀又夠鮮嫩,第一次見呢個中西合壁既配搭,估唔到又夾喎!一定唔可以錯過佢既「招牌茶王燻雞」,燻得好好食,外脆內嫩,聞得出茶香味,唔怪得係招牌啦!我都幾鍾意「醬燒厚身豚肉」,豚肉細細舊又多汁,嫌太多肉又可以食返D青木瓜絲解膩!留意返,環境都係正常工廈餐廳水平,唔好期望太高,勝在店員服務態度有禮,反應快!

2024-01-11 85 瀏覽
跟屋企一行4人到觀塘食私房菜🫖 味道唔錯 菜式有心思,估唔到幾有驚喜!!🔶涼伴黑白木耳帶麻油香和醋味,重有少食既白木耳🔶前菜拼盤🥗🍳🍳🍆- 本地水耕沙律菜伴芝麻醬- 榮哥自家甜酸齋- 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子擺盤賣相吸引,打卡一流。流心蛋有陣陣既茶燻味,配上厚切炸茄子,好開胃🔶原盅燉茸藥膳龍躉骨鮮淮山湯🐟🔶原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯🐷兩款燉湯都非常足料,入味清甜,滋潤養生☺️主菜共六道,每款都各有特色,令人垂涎欲滴🤤❣️❣️🔶黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍🥬🥬大大塊花尾躉班,肉質鮮嫩厚實,露筍嫩綠無渣,加上黑松露醬調味幾惹味😋😋🔶蝦球水芙蓉🦐🦐🦐🥚🥚嫩滑蒸蛋白,配搭蝦球薑絲,口感非常豐富🔶醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲🐷🥒豚肉表面香脆,裡面鬆軟易入口,帶點油香與甘甜,木瓜絲用柳丁醃製過,所以呈現橙色光澤🔶招牌茶王燻雞🐔雞煮得偏濃味,有茶葉同煙燻既味道,外皮焦香脆卜卜而肉嫩😋👍👍🔶魚湯有機時令鮮蔬🐟🥬菠菜新鮮清甜,魚湯濃度適中,不算咸而又有味🔶他鄉炒米絲(24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉)🍜🍜米絲比米粉更幼細,炒得乾身爽口,口感特別🔶時令甜品🍡🍡甜品以兩粒大大粒嘅芝麻湯圓作結🍡

🔶涼伴黑白木耳
帶麻油香和醋味,重有少食既白木耳

🔶前菜拼盤🥗🍳🍳🍆
- 本地水耕沙律菜伴芝麻醬
- 榮哥自家甜酸齋
- 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

🔶原盅燉茸藥膳龍躉骨鮮淮山湯🐟
🔶原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯🐷
兩款燉湯都非常足料,入味清甜,滋潤養生☺️

主菜共六道,每款都各有特色,令人垂涎欲滴🤤❣️❣️
🔶黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍🥬🥬

🔶蝦球水芙蓉🦐🦐🦐🥚🥚
嫩滑蒸蛋白,配搭蝦球薑絲,口感非常豐富

🔶醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲🐷🥒

🔶招牌茶王燻雞🐔

🔶魚湯有機時令鮮蔬🐟🥬
菠菜新鮮清甜,魚湯濃度適中,不算咸而又有味

🔶他鄉炒米絲(24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉)🍜🍜
米絲比米粉更幼細,炒得乾身爽口,口感特別

🔶時令甜品🍡🍡
甜品以兩粒大大粒嘅芝麻湯圓作結🍡薑味非常濃郁,好味又滿足😋😋😋

總結:榮哥廚房私房菜 價錢偏貴但每道菜都幾特別幾有心思,喜歡香港地道菜既你值得來試一試❣️❣💯💯️🇭🇰
2023-12-21 175 瀏覽
「榮哥廚房私房菜」係一間高質嘅餐廳。佢地以傳統廣東菜為基礎,加入創新元素同獨特的烹飪技巧,呈現出一系列精緻又美味嘅菜式。我哋開始食嘅時候,先嚐到本地水耕沙律菜伴芝麻醬,清新爽口又有嚼勁。接著試咗榮哥自家甜酸齋同涼伴黑白木耳,甜酸齋醬汁酸甜可口,木耳口感脆嫩。茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子,流心蛋嘅蛋黃綿密,配上黑魚子醬同茄子,味道豐富又濃郁。接著上嚟嘅原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯同原盅燉藥膳龍躉骨鮮淮山湯,湯底濃郁鮮甜,令人回味無窮。黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露荀,花尾躉班球鮮嫩多汁,配上黑松露醬,味道更加香濃。蝦球水芙蓉同醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲都係非常出色。蝦球水芙蓉外脆內嫩,醬燒豚頰肉則是鮮嫩多汁,搭配柳丁汁同青木瓜絲,口感鮮美。招牌茶王燻雞係我最喜歡嘅菜式之一。雞肉燻得香濃,肉質鮮嫩多汁,每一口都散發著茶香,令人回味無窮。最後,我哋享用咗金銀蒜香有機時令鮮蔬同農坊獨頭糖心黑蒜炒飯。炒飯香口可口,配上黑蒜獨特嘅味道,絕對是一道令人滿足嘅主食。而芝麻湯圓甜甜滑滑,完美結束了這頓美味的餐飲之旅。「榮哥廚房私房菜」絕對係一個優質嘅餐廳!佢地烹調出的菜式獨具匠心,味道濃郁,質素高

而芝麻湯圓甜甜滑滑,完美結束了這頓美味的餐飲之旅。

「榮哥廚房私房菜」絕對係一個優質嘅餐廳!佢地烹調出的菜式獨具匠心,味道濃郁,質素高,令人垂涎三尺。餐廳環境舒適,服務態度友善,讓人有賓至如歸嘅感覺。如果你想品嚐一下創新又美味的廣東菜,「榮哥廚房私房菜」絕對係你嘅首選!🍽️💯
2023-12-13 139 瀏覽
響觀塘有一間食品質素高而且價錢合理的私房菜餐廳,非常推薦「榮哥廚房私房菜」✨。尼間餐廳內部裝修採用中式風格,有多間獨立房間,每個座位都寬敞舒適,非常適合悠閒地與朋友們一同品味美食,慢慢享受用餐的樂趣。餐廳獲獎無數,自家製作的各種小菜簡直是色香味俱全。其中的前菜已經非常美味,其中蝦球水芙蓉更是令人驚艷。每一道菜都展現了廚師們的高超功力,讓人品嚐到了獨特的風味。🥗 前菜:- 本地水耕沙律菜伴芝麻醬:這道沙律菜使用了本地種植的水耕蔬菜,搭配香濃的芝麻醬,清新又美味。- 榮哥自家甜酸齋:這款自家製作的甜酸齋菜,酸甜可口,口感爽脆,絕對是開胃的好選擇。- 涼伴黑白木耳:黑白木耳搭配清涼的配料,口感韌而有嚼勁,非常開胃。- 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子:這道茶燻流心蛋搭配黑魚子醬和厚切茄子,口感豐富,味道層次分明。🍲 燉湯:- 原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯:這款湯品使用了姬松茸、淮山和甘筍燉煮,再加上黑毛豚肉,湯汁鮮美,滋味濃郁。- 黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露笥:這道菜以黑松露醬炒煮花尾躉班球,搭配鮮露笥,豐富的口味令人回味無窮。🍤 主菜:- 蝦球水芙蓉:這道蝦球水芙蓉是絕對令人驚艷的美食,

🥗 前菜:

🍲 燉湯:

🍤 主菜:
- 蝦球水芙蓉:這道蝦球水芙蓉是絕對令人驚艷的美食,蝦球鮮嫩多汁,口感十分迷人。
- 醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲:這道豚頰肉經醬燒處理,口感爽嫩,搭配柳丁汁和青木瓜絲,帶來了獨特的口味組合。
- 招牌茶王燻雞:這道招牌菜燻煮得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,散發出迷人的茶香味。
- 金銀蒜香有機時令鮮蔬農坊獨頭糖心黑蒜炒飯:這道炒飯以有機時令蔬菜和獨頭糖心黑蒜炒製而成,金銀蒜的香氣濃郁,與飯菜的搭配非常美味。

尼d菜式都展現了「榮哥廚房私房菜」的高水準和獨特風味。無論是前菜的精緻小菜,還是燉湯的濃郁口感,亦或是主菜和伴碟的創意組合,都能讓人感受到廚師們的用心和功力。如果你想要品嚐高品質又價格合理的私房菜,「榮哥廚房私房菜」絕對是一個不容錯過的選擇。✨

2023-12-08 175 瀏覽
為左慶祝生日 我地一行四人揀左間私房菜試下佢係工廠區入面但環境都乾淨闊落 坐得都舒服如果唔想諗食咩餐廳會幫你設計好餐單餐廳幫我地設計好菜單 包括有:🥢涼拌黑白木耳第一次食白木耳 個口感比黑木耳更爽脆酸酸甜甜 非常開胃🥢本地水耕沙律菜伴芝麻醬沙律菜非常新鮮配埋芝麻醬好香 好日式既感覺 🥢榮哥自家甜酸齋出面買返黎個D會有非常多醬 但呢個完全唔會味道都岩岩好 🥢茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子個蛋未食落口已經聞到好香煙燻既味道茄子就有輕微炸過 所以可以沾佢配埋自己調配既汁有少少似醬燒茄子既汁🥢原盅燉姬松茸淮山甘荀黑毛豚肉湯🥢原盅燉藥膳龍躉骨鮮淮山湯湯佢係位上非常之貼心姬松茸湯好清甜 紅蘿蔔同螺頭令到個湯更甜龍躉骨湯就真係好有龍躉骨既鮮味 🥢黑松露醬炒花尾躉斑球配鮮露荀斑球好大塊 用黑松露醬炒過更香露荀好大條 但一D都唔老師傅有批走D硬既位 好細心🥢蝦球水芙蓉整得好精緻有一大隻蝦球係上面 蝦肉爽滑下面就係蒸蛋 面頭黃色既係一層薄薄既雞湯蒸蛋唔會好咸 連埋蝦球食就剛剛好🥢醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲賣相勁靚 一粒一粒既豚頰肉排左個塔出黎肉質嫩滑 非常非常腍 旁邊好似炸蘿蔔絲酥既係青木瓜絲酸酸地
為左慶祝生日 我地一行四人揀左間私房菜試下

餐廳係好用心為每個食客服務
幫佢地諗有咩時令野同埋照顧客人口味
好值得推薦比大家試下
2023-12-08 142 瀏覽
同屋企人食飯,最好都係揀中菜最岩胃口。今次入咗九龍東試下樓上私房菜,訂咗枱揀定菜,去到坐低所有野都ready好哂,唔使人多意見亂。前菜本地水耕沙律菜伴芝麻醬,芝麻醬加咗柚子醋👍🏻榮哥自家甜酸齋涼伴黑白木耳 白木耳更爽更滑👍🏻茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子,黑魚子醬好香濃👍🏻湯品,食得出零味精嘅老火湯👍🏻原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯(位上)x2原盅燉藥膳龍躉骨鮮淮山湯(位上)x2主菜黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍蝦球水芙蓉,上面一浸既雞湯啫喱恰到好處醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲,豬頰肉厚切,好juicy,青木瓜絲解膩一流👍🏻招牌茶王燻雞 ,一上台已經茶香十足,外脆內juicy👍🏻金銀蒜香有機時令鮮蔬農坊獨頭糖心黑蒜妙飯,黑蒜香甜,配粒粒分明嘅炒飯👍🏻甜品黑芝麻湯丸,薑湯配湯丸👍🏻

同屋企人食飯,最好都係揀中菜最岩胃口。

前菜
本地水耕沙律菜伴芝麻醬,芝麻醬加咗柚子醋👍🏻
榮哥自家甜酸齋
涼伴黑白木耳 白木耳更爽更滑👍🏻
茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子,黑魚子醬好香濃👍🏻

湯品,食得出零味精嘅老火湯👍🏻
原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯(位上)x2
原盅燉藥膳龍躉骨鮮淮山湯(位上)x2

主菜
黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍

蝦球水芙蓉,上面一浸既雞湯啫喱恰到好處

招牌茶王燻雞 ,一上台已經茶香十足,外脆內juicy👍🏻

金銀蒜香有機時令鮮蔬

農坊獨頭糖心黑蒜妙飯,黑蒜香甜,配粒粒分明嘅炒飯👍🏻

甜品
黑芝麻湯丸,薑湯配湯丸👍🏻
慶祝紀念
生日
  • 招牌茶王燻雞
- 好早已經聽聞觀塘有私房中菜食,於是就同朋友一試夠竟!- 榮哥廚房私房菜店鋪,裝修睇落樸實無華,但其實係臥虎藏龍。店鋪入面有好多榮哥既獎項,真係不容小覷!- 今次既私房菜已經訂好哂菜單,我地只係乖乖地等食就得啦!- 小食率先黎到,第一道係榮哥自家甜酸齋同日本枝豆。個甜酸齋味道唔會好似出面咁得個甜或者酸味,反而恰到好處。枝豆不嬲都係過口癮之選,鹽水浸,無得輸!- 前菜總共有三樣:本地水耕沙律菜伴芝麻醬、雙色墨魚仔同茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子。- 賣相黎講,佢地真係睇落好精緻,仲各有特色!本地水耕沙律菜伴芝麻醬🥬,師傅刨左青瓜薄片黎包住水耕沙律菜,加上甜甜地既車厘茄同芝麻醬,非常清新!而雙色墨魚仔🐙就有原味同韓式辣味,前者有芝麻同麻油香,後者就有韓式醬味道,彈牙得黎又爽口。而茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子🍆,食落就有濃郁既流心蛋黃加上茶葉燻香,配上炸茄子同醬汁,勁夾!- 之後既慢煮海黃花配普寧豆醬伴黑魚子🐠同樣新奇,係意想不到既組合。慢煮海黃花上面有黑魚子同普寧豆醬,食落鹹香又嫩滑。- 然後兩款老火湯就跟著上,包括有原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯🍈同原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯🥥🐊。-

- 好早已經聽聞觀塘有私房中菜食,於是就同朋友一試夠竟!

- 今次既私房菜已經訂好哂菜單,我地只係乖乖地等食就得啦!

- 兩款係唔同層次同組合既味道,一甜一鹹。哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯飲落好清甜滋潤,估唔到水果都可以煲湯!呢款湯除左有哈密瓜同螺頭,仲有黑毛豚肉排骨🐷,有肉味但唔油膩,湯渣都食埋。

- 而川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯就帶有川貝、陳皮同海底椰味道,加上鱷魚肉,絕對真材實料,絕無味精!

- 跟住蝦球水芙蓉🦐🪷,係上湯蒸蛋配蝦球。食落清淡,仲勁滑溜,絕對係養顏菜式。

- 蜜椒比利時杜洛克St.Louis橄欖豬肋骨,係一道中西合璧既菜式。除左食落有蜜糖既香味之外,仲焦焦脆脆,有肉汁又Juicy,齒頰留香!

- 跟住食既招牌茶王燻雞,係全日焦點之一!炸雞皮食落好薄好香脆,連茶葉都食得,茶葉清香味配雞油,非常解膩!

- 素菜方面,魚湯有機時令鮮蔬,食落簡單,但其實不平凡。因為菜係好嫩既,淋上鮮魚上湯,大人小朋友都鐘意。

- 估唔到主食仲有他鄉炒米絲,即24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉!呢款米粉係用極幼既米絲、蛋絲、西班牙黑毛豬火腿絲、酸甜蘿蔔絲同甘筍絲製成,食落乾爽,條條分明,仲要唔斷,盡顯功架!

- 最後,畫龍點睛既有時令薑湯湯圓,薑湯好辣,飲完驅寒暖笠笠,芝麻湯圓皮薄餡靚!
2023-11-29 101 瀏覽
榮哥私房菜@觀塘工業大廈三期隱世高質私房菜呢日嚟到觀塘工廈搵好嘢食,地點就腳,一出去有地鐵站,有巴士站,我哋搭地鐵,一出地鐵站就係,非常方便。由於我哋一早就book咗,入到去就已經可以即時入座,店員好好,每一道菜都會仔細為我哋介紹。以下係我推介嘅幾道心水菜式:原盅燉藥膳龍躉骨鮮淮山湯這道湯品以藥膳龍躉骨和鮮淮山為主要材料,經過燉煮而成。湯汁濃郁,並帶有淮山的香氣和龍躉骨的鮮味。這道湯品可能具有保健的效果。黑松露醬炒花尾躉斑球配鮮露荀這道菜以花尾躉斑球為主要食材,搭配黑松露醬和鮮露荀炒製而成。菜品的口感豐富,躉斑球鮮嫩,加上黑松露醬的香味,與鮮露荀的清爽相互襯托。韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔(微辣)牛面肉炆得好腍,經過韓式泡菜汁的煮燉而成,泡菜汁的微辣風味提供了一定的辣味和酸度。搭配雙色蘿蔔增添了菜品的色彩和口感層次。米黃有機時令鮮蔬新鮮嫩綠嘅菠菜,經過特別烹調,仲好好心機咁整成花形,再配以粥底,非常有誠意嘅菜式。大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦大紅菜頭汁炒製的飯菜,搭配日本櫻花蝦。大紅菜頭汁炒飯帶來了獨特的色澤和風味,而櫻花蝦的鮮香融入其中,使整道菜品更加美味可口。這些菜品都有各自獨特的特色和風味
榮哥私房菜@觀塘工業大廈三期

隱世高質私房菜

呢日嚟到觀塘工廈搵好嘢食,
地點就腳,一出去有地鐵站,有巴士站,
我哋搭地鐵,一出地鐵站就係,非常方便。

由於我哋一早就book咗,
入到去就已經可以即時入座,
店員好好,每一道菜都會仔細為我哋介紹。

以下係我推介嘅幾道心水菜式:

原盅燉藥膳龍躉骨鮮淮山湯

黑松露醬炒花尾躉斑球配鮮露荀

韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔(微辣)

米黃有機時令鮮蔬

大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦

這些菜品都有各自獨特的特色和風味,讓人垂涎欲滴。每道菜品都展現了廚師們的烹飪技巧和創意,提供了一個豐富多樣的用餐體驗,滿足您的味蕾。
2023-11-29 170 瀏覽
聽朋友講,想試呢間私房菜好耐,呢日終於book到,一行四人嚟食,有傾有講,渡過一個愉快嘅晚上。呢度地方好寬敞,裝修古色古香,環境幽靜,坐得好舒服,飯聚一流。呢日嘅菜式,樣樣都好好味,就等我推介以下幾款我最鍾意嘅小菜:本地水耕沙律菜半芝麻醬+榮哥自家甜酸齋+茶燻流心蛋半黑魚子醬配厚切茄子:這道前菜結合了新鮮的本地水耕沙拉蔬菜,搭配芝麻醬, 非常清新。榮哥自家的甜酸齋,酸酸甜甜,口感豐富。茶燻流心蛋搭配黑魚子,流心蛋煮得剛剛好,仲有淡淡查分嘅香味!茄子炸過後,煙煙韌韌,加上秘製嘅醬汁,非常好食!原裝燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯湯以姬松茸、淮山和甘筍為主要材料,配合黑毛豚肉相結合,松茸的味道突出,豚肉鮮嫩可口,具有滋補的效果。蝦球水芙蓉蝦球鮮美彈牙,蝦球下是芙蓉蒸蛋,伴以甘筍汁在蛋面,蒸蛋嫩滑,健康又美味。醬燒爽口豚肉配柳丁汁青木瓜絲豚肉經過醬燒處理後搭配柳丁汁和青木瓜絲,豚肉鮮嫩多汁,搭配柳丁汁的酸甜風味和青木瓜絲的爽脆口感,帶來平衡的口味體驗。薑汁芝麻湯圓湯圓外皮Q彈,內部填充著香濃的芝麻餡料,而薑汁則為甜點增添了一絲清新的辛香味道。這道甜點適合作為一餐的完美結尾。總括來說,榮哥私房菜既
聽朋友講,想試呢間私房菜好耐,
呢日終於book到,一行四人嚟食,
有傾有講,渡過一個愉快嘅晚上。

呢度地方好寬敞,裝修古色古香,
環境幽靜,坐得好舒服,飯聚一流。

呢日嘅菜式,樣樣都好好味,
就等我推介以下幾款我最鍾意嘅小菜:

本地水耕沙律菜半芝麻醬+榮哥自家甜酸齋+
茶燻流心蛋半黑魚子醬配厚切茄子:

薑汁芝麻湯圓

總括來說,榮哥私房菜既創新又美味,
服務細心,是次用餐十分滿足,誠意推介!
本地水耕沙律菜半芝麻醬+榮哥自家甜酸齋+ 茶燻流心蛋半黑魚子醬配厚切茄子
2023-11-25 111 瀏覽
榮哥私房菜。系觀塘地鐵站D4出口1分鐘坐位舒適闊落.有獨立包廂。掛咗好多榮哥參加美食比賽嘅獎牌。今次嚟呢度食.味道唔錯。又有驚喜。每碟餸都別出心裁。色香味俱全。可以感受到榮哥係用個心去煮餸。四個人吃飯有:小食。前菜。主食。燉湯。炒飯。甜品。侍應生服務殷勤。非常豐富嘅晚餐。滿足感爆棚。適合家庭聚餐。客人都比較多。及早訂位比較安心。//前菜本地水耕沙律菜伴芝麻醬。芝麻醬伴黑松露。爽口又新鮮。//榮哥自家甜酸齋。涼伴黑白木耳。酸甜感增加食慾。
榮哥私房菜。系觀塘地鐵站D4出口1分鐘
坐位舒適闊落.有獨立包廂。掛咗好多榮哥參加美食比賽嘅獎牌。
今次嚟呢度食.味道唔錯。又有驚喜。
四個人吃飯有:小食。前菜。主食。燉湯。炒飯。甜品侍應生服務殷勤。
非常豐富嘅晚餐。滿足感爆棚。
適合家庭聚餐。客人都比較多。及早訂位比較安心。
//前菜
本地水耕沙律菜伴芝麻醬。
芝麻醬伴黑松露。爽口又新鮮。

//榮哥自家甜酸齋。涼伴黑白木耳。
酸甜感增加食慾。

今日帶兩老去到觀塘試吓呢個隱世私房菜,估唔到有驚喜!每一道菜都好好味,食得出廚師嘅心思同功架!而家香港地想搵有心機做嘅餐廳真係好似搵滄海遺珠噤困難!一定要收藏!❤️💯入到去見到原來都有包廂,如果多人聚會可以預訂!牆上擺咗好多大廚榮哥參加比賽嘅獎項,品質一定有保證!🏆🏆4位 嘗味套餐 $1818 👧🏻👦🏻👨🏻‍🦳🧑🏻‍🦳餐牌上面寫咗主人家嘅姓名,同埋今日嘅日期,盡顯誠意!❤️💯前菜本地水耕沙律菜伴芝麻醬🥗🥬新鮮爽口,芝麻醬伴上黑松露油,有種中西合璧嘅感覺榮哥自家甜酸齋酸酸甜甜,令人食慾大增涼伴黑白木耳茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子🥚🍆流心蛋有煙燻嘅香氣,配上魚子醬鹹鹹地,茄子炸得好鬆脆,一啖咬落去,有兩種唔同嘅口感,配合得宜。慢煮海黃花配普寧豆醬伴黑魚子🐟蒸嘅黃花魚就食過,但係慢煮同埋用冷盤上嘅海黃花魚真係第一次食,眾所周知海黃花魚好矜貴,大條嘅郁吓都成千上萬元。普寧豆漿以唧花襯托黑魚子醬,味道鹹鮮又帶甘香,魚肉鮮嫩幼滑,而且賣相真係好靚,打卡一流!湯品🫕原盅燉藥膳龍躉骨鮮淮山湯(位上)x2龍躉骨膠原充足,一食落去就有厚厚嘅膠質漿住個口,養顏護膚,配上藥膳,女士們一定鍾意!原盅燉意大利牛肝菌

4位 嘗味套餐 $1818 👧🏻👦🏻👨🏻‍🦳🧑🏻‍🦳

餐牌上面寫咗主人家嘅姓名,同埋今日嘅日期,盡顯誠意!❤️💯

前菜
本地水耕沙律菜伴芝麻醬🥗🥬
新鮮爽口,芝麻醬伴上黑松露油,有種中西合璧嘅感覺

榮哥自家甜酸齋
酸酸甜甜,令人食慾大增

涼伴黑白木耳

茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子🥚🍆

慢煮海黃花配普寧豆醬伴黑魚子🐟

湯品🫕

原盅燉藥膳龍躉骨鮮淮山湯(位上)x2

原盅燉意大利牛肝菌豚肉雞腳(位上)x2
牛肝菌性溫、味微甘,可祛風寒,舒筋絡,啱晒秋風起享用,配上豚肉同雞腳,十分滋補。

兩款湯都好好味,飲得出真材實料,忍唔住食埋湯渣,都已經飽飽地。😂🤣

主菜

蝦球水芙蓉🪷🦐
蝦球爽口彈牙,水芙蓉即係蒸蛋白,滑溜晶瑩,上面嘅獻汁應該係加咗雞湯同甘筍汁,清清地,帶出食材原本的鮮味!

醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲🐷🐽🐽
爽口嫩滑嘅嘅豬肉,醬燒汁加上一點香茅味,切到一口嘅大小,肉質粉紅色,未食都知道一定煮得夠腍!木瓜絲用柳丁汁醃製過,所以呈現出橙色嘅光澤,酸酸甜甜

招牌茶王燻雞🐥🐤
淡淡的煙燻茶香,配以嫩滑雞肉,令人齒頰留香。

時蔬
魚湯有機時令鮮蔬

主食
大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦🦐🍚
紫色係因為加入左紫薯粒,甜甜地幾得意

時令甜品❤️
薑汁黑芝麻湯圓

真係估唔到連甜品都咁出色,一碗薑汁甜品可以好求其,但係都可以好仔細。
呢碗薑湯,夠薑夠辣!芝麻湯圓,皮薄餡靚,真係連出邊啲甜品舖都未必做到咁出色!大贊!💯💯

• 原盅燉花膠猴頭菇黑毛豚肉湯
  • 招牌茶王燻雞
  • 大紅大紫炒飯
2023-11-23 130 瀏覽
2位 嚼味 2人餐前菜小碟本地水耕沙律菜伴芝麻醬京滬味香伴海蜇頭雙色墨魚仔茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子原壺秘魯人蔘石斛螺頭黑毛豚肉湯原盅燉花膠猴頭菇黑毛豚肉湯金黃沙獻大虎蝦溫室南瓜北海道特級帶子蒜香極佳級PRIME牛仔柳魚湯浸黑松菌日本百合配時令鮮蔬寶貝鮑魚仔極尚金牌福建炒飯時令甜品雖然係套餐但屬少數食得飽嘅套餐👍🏻味道屬正正常常,未見有特別驚喜。
2位 嚼味 2人餐

魚湯浸黑松菌日本百合配時令鮮蔬
寶貝鮑魚仔極尚金牌福建炒飯
時令甜品

雖然係套餐但屬少數食得飽嘅套餐👍🏻
味道屬正正常常,未見有特別驚喜。
2023-11-21
  • 原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯
  • 魚湯浸碧綠溫室菜苗
  • 魚湯有機時令鮮蔬
2023-11-22 288 瀏覽
觀塘🇭🇰 讚口不絕私房菜✨👏🏻.同屋企人食生日飯,想食中菜但又唔想咁大路去酒樓,搵左呢間《榮哥廚房私房菜》 果然無錯😚 家中長輩們都大讚好好食👏🏻👍🏻💯.🔸川蜀味王時令田雞煲 $𝟐𝟎𝟖田雞煲熱辣辣 麻辣味好香 田雞超入味😋 望落細細煲 但份量都唔少!.🔸蜜鮮鳳梨柔嫩安格斯牛里肌肉 $𝟑𝟒𝟖原隻菠蘿上🍍 賣相100分 菠蘿酸酸甜甜 牛里肌肉都好嫩 唔會煮得太熟 咬落一啲都唔會韌👍🏻.🔸懷舊盤龍鱔 $𝟔𝟑𝟖(時價)好大條鱔 一條約2斤重 食極都仲有但係都食唔停口 鱔肉好嫩口好滑 啖啖肉~😚.🔸黑松露醬炒花尾躉班球配鮮蘆筍 $𝟑𝟐𝟖一上菜就聞到好香黑松露味🤩 啖啖肉 無骨 蘆筍都好鮮甜 超快清碟😛.🔸九肚魚鍋貼 $𝟐𝟑𝟖炸得好脆好香 九肚肉有少量芫茜 食落更有味道👅 唔食芫茜的我都覺得好食~.🔸慢煮西班牙黑毛豬粉嫩叉燒 $𝟐𝟔𝟖識食一定食半肥瘦叉!肥瘦岩岩好 真係好粉嫩🤩.🔸招牌茶王燻雞 $𝟒𝟎𝟖必食嘅招牌菜 好似炸子雞咁但係有茶葉燻過嘅味 雞皮又薄又脆 雞肉好滑😛.🔸榮哥亂炒王 $𝟐𝟏𝟖有魷魚🦑韭菜花 紅蘿蔔絲🥕 蝦🦐 絕對唔係hea炒 好足料😛.🔸水鄉蝦醬芥蘭苗煲 $𝟏𝟗𝟖好重蝦醬味
觀塘🇭🇰 讚口不絕私房菜✨👏🏻
🔸川蜀味王時令田雞煲 $𝟐𝟎𝟖
川蜀味王時令田雞煲

🔸蜜鮮鳳梨柔嫩安格斯牛里肌肉 $𝟑𝟒𝟖
蜜鮮鳳梨柔嫩安格斯牛里肌肉

🔸懷舊盤龍鱔 $𝟔𝟑𝟖(時價)
懷舊盤龍鱔

招牌茶王燻雞

🔸榮哥亂炒王 $𝟐𝟏𝟖
榮哥亂炒王

🔸水鄉蝦醬芥蘭苗煲 $𝟏𝟗𝟖
好重蝦醬味 超級香🤩 肉碎配蝦醬好香 配白飯食一流 芥蘭都好新鮮
水鄉蝦醬芥蘭苗煲

🔸他鄉炒米絲 $𝟐𝟑𝟖
超有驚喜💯 24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉,用極幼嘅米粉 蛋絲 火腿絲炒成 食落好乾爽 唔會痴埋一舊🥳
他鄉炒米絲

每樣菜底都好驚喜 賣相靚之餘仲好味道👅 鐘意食中菜就要黎試下呢間私房菜🥳 除左散叫 佢地仲有套餐 方便一啲選擇困難症嘅人去食😂
總結就係:大推💯‼️
📍榮哥廚房私房菜