2023-11-18 77 瀏覽
平時同朋友食飯都好少會食中菜,今日我哋突然興起話要食中菜🤣,就決定試試呢間私房菜😎嗌完茶冇耐就先送上枝豆、木耳兩碟小菜😀而頭盤分別係本地水耕沙律菜伴芝麻醬同埋茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子,仲有榮哥嘅自家甜酸齋😎,淨係呢個精緻嘅擺盤已經震艷全場,我最鐘意就係茶燻流心蛋,一啖咬落去啲蛋汁就流晒出嚟,再加埋茶燻嘅味道口感豐富🥰🥰慢煮海黃花配普寧豆醬伴黑魚子唔講以為自己食緊日本刺身🤣🤣黃花魚冇細骨,肉質非常嫩滑,配埋普寧豆醬口感好特別成餐飯令我最翹首以待嘅就係呢兩個燉湯😍😍佢哋分別係原盅燉藥膳龍躉骨鮮淮山湯同原盅燉意大利牛肝菌豚肉雞腳甘筍湯,我就鍾意藥膳嗰款多啲,佢真係好入味同埋嗰種藥膳味令我諗起好多年前去饒河夜市食嘅藥膳排骨😍醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲青木瓜絲我真係唔太鍾意食🙈,但個豚頰肉食落爽脆彈牙,我哋四個人係咁爭住食🤣🤣蜜椒比利時杜洛克St.Louis橄欖豬肋骨外皮燒得非常香脆,蜜汁令肉味更加juice,每舊都色澤均勻,咬落啖啖肉😋😋招牌茶王燻雞食落好似炸子雞,雞皮又脆又薄,配埋炸過嘅茶葉,唔單止多在一層香味,而且仲有助解膩魚湯有機時令鮮蔬佢絕對唔係簡單嘅白菜仔😏鮮甜嘅魚湯浸吟住

嗌完茶冇耐就先送上枝豆、木耳兩碟小菜😀

慢煮海黃花配普寧豆醬伴黑魚子

醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲

蜜椒比利時杜洛克St.Louis橄欖豬肋骨

招牌茶王燻雞

魚湯有機時令鮮蔬
佢絕對唔係簡單嘅白菜仔😏鮮甜嘅魚湯浸吟住所有菜,令菜嘅鮮味更加突出,食完咁多肉可以食到呢個咁fresh嘅菜,感覺好舒服😌

大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦
起初仲以為係紅米飯,但原來係紅菜頭🤣🤣,自己識嘅炒飯加埋日本櫻花蝦,日系倍增🥰🥰

最後甜品係薑汁黑芝麻湯圓,湯圓皮薄餡靚😆,但係個薑汁真係辣得滯🤣🤣
2023-11-18 85 瀏覽
今晚我同三位朋友去咗觀塘間榮哥廚房私房菜食晚餐,真係食得好滿足。我哋揀咗好多款菜式,全部都好出色!😋首先嚟嘅係本地水耕沙律菜伴芝麻醬🥬,新鮮嘅本地蔬菜口感爽脆,新鮮嘅程度好似朝早喺新界摘咁。榮哥自家甜酸齋就好老實講一般般,同出邊食到嘅甜酸齋差唔多。另外涼伴黑白木耳都係一般,好似係雪櫃直接拎出嚟咁。茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子🍆,個流心蛋煮得剛剛好,一切就流出嚟,魚子醬同茄子嘅組合亦好得意,但係食落去又完全冇違和感。慢煮海黃花配普寧豆醬伴黑魚子真係好正🐠🤤,海黃花煮得好嫩滑,豆醬同黑魚子可以帶到魚啲鮮味出嚟。原盅燉藥膳龍躉骨鮮淮山湯同原盅燉意大利牛肝菌豚肉雞腳甘筍湯都係高級湯品!個湯超級足料,啖啖肉,飲落去好暖胃。醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲🐖,豚頰肉燒得剛剛好,口感軟嫩多汁,柳丁汁同青木瓜絲帶出咗一啲清新嘅味道,有少少泰式燒豬頸肉嘅感覺。蜜椒比利時杜洛克 St.Louis橄欖豬肋骨係我其中一個好鍾意嘅菜,豬肋骨燒得酥軟多汁,蜜椒醬汁帶嚟一啲微辣嘅風味,個味較得啱啱好好。招牌茶王燻雞亦係絕對唔可以錯過嘅一道菜🐓!雞肉燻得香口多汁,即使食咗15分鐘個雞仍然係好暖同彈牙。魚湯有機時令鮮蔬

魚湯有機時令鮮蔬以為冇乜特別,個驚喜在於個魚湯度,超級鮮甜。

大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦係我哋嘅收尾菜式,食返啲Carbs飽埋個肚。炒飯煮得鬆散,飯粒鮮甜,櫻花蝦帶嚟一啲微咸嘅味道,好開胃。

最後,時令甜品嚟㗎湯丸,個薑水湯底好夠味,完美嘅結束😎。
2023-11-13
  • 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
2023-11-17 54 瀏覽
用心 有誠意嘅私房菜😉每道餸菜都精心炮製 用料十足 而且擺盤精緻本地水耕油麥菜配芝麻醬榮哥自家甜酸齋雙色墨魚仔茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子🍆👍🏻原盅哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯👍🏻足料 鮮甜原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯👍🏻清甜滋潤慢煮海黃花配普寧豆醬伴黑魚子 賣相精緻,將d豆醬打成茸再放落去蝦球水芙蓉 看似簡單 但很花功夫蜜椒比利時杜洛克St.Louis橄欖豬肋骨招牌茶王燻雞 食出淡淡茶香👍🏻魚湯有機時令鮮蔬 好濃嘅魚湯他鄉炒米絲(24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉)👍🏻好味😋食落去一啲都唔油 而且好幼身時令甜品 芝麻湯圓
用心 有誠意嘅私房菜😉

招牌茶王燻雞 食出淡淡茶香👍🏻
魚湯有機時令鮮蔬 好濃嘅魚湯
時令甜品 芝麻湯圓

2023-11-14 1876 瀏覽
其實好幾個月都冇真正去品嚐私房菜, 有啲朋友仔知道我生日, 所以book咗間私房菜大家聚一聚食個晚餐兼且為我慶生!呢間私房菜嚟觀塘地鐵站大約三分鐘路程, 哈哈... 成日週圍捐窿捐罅嘅我當然唔會難搵啦!依一日正日生日嘅我好得閒, Booking係晚上六點, 幾個朋友未收工, 所以第一個攞位嘅係我, 應該係時間尚早所以進入第一個客人亦都係我。一坐低餐廳店員已經預先安排好座位仲做埋餐牌畀我哋睇, 果然真係招呼就到!六點鬆啲我個朋友whatsapp我, 叫我可以叫廚房上菜佢哋就到, 我同店員講朋友就到可以準備上菜, 店員回覆話即整即制準備好曬材料架啦! 等你朋友到齊先至上菜啦, 我心諗呢間私房菜應該好高效率唔使預先整定, 真係要畀幾個叻佢。講返今晚有咩食, 有六餸一飯一甜品 配上精美小食果然琳瑯滿目, 朋友到齊啦, 可以上菜!店員第一時間攞啲小食畀我哋食住先等上主菜, 一見到小菜就已經即時瞳孔放大, 講真真係好別緻, 有甜酸齋、 芝麻醬車厘茄蔬菜沙律, 仲有流心蛋黑魚子醬茄子, 配枝豆同埋雲耳, 每一樣都係一小碟, 睇得出個廚師係好有心機去做菜!今晚真係好有口福喇。食完曬啲小食終於上主菜嘅時

講返今晚有咩食, 有六餸一飯一甜品

食完曬啲小食終於上主菜嘅時刻到啦! 先嚟過慢煮海黃花魚豆醬配黑魚子, 舊黃花魚細細嚿望落去好似曬乾鹹魚食落口感都唔錯, 之後嚟咗兩個湯, 一個係龍躉配淮山另一個係意大利肝菌豚肉雞腳甘筍湯, 因為我唔食雞腳我揀咗個龍躉配淮山湯, 飲落好先甜好有火喉好好味!然後再嚟一個醬燒厚豚頰肉配柳丁汁青瓜絲, 啲豚肉切到一舊舊好似西多士咁燒出嚟又真係幾好味, 但係唔記得咗試過青瓜絲開頭仲以為係海蜇, 因為啲食物太過別緻只掛住影相唔記得食, 那個燒肋骨賣相也不錯好香口 及惹味, 至於哪個招牌菜王燻雞皮脆嫩滑好入味, 個魚香有機時菜應該係芥菜啲菜應該浸 浸咗好長時間嘅魚湯所以入曬味好特別, 個大紅大紫櫻花蝦炒飯食落好有口感好滿足, 今次呢個飯局嘅口感同味道果然值回票價值得推薦。

2023-11-06
今晚朋友聚會,諗起早前有朋友推介一間「榮哥私房菜」話好正,我就即刻選左係依間食,要提早訂位講明人數。一上到餐廳,我好鍾意❤️餐廳環境優雅的中國風格局,旁邊放左好多榮哥曾獲既獎項,好架勢。因為係私房菜性質,所以位置唔多,環境係好靜唔會似外面酒樓咁嘈到要大聲講野,又可以坐耐D,全晚我都覺得好放鬆。🫶霸氣餐牌🫶--Kit Kit專屬菜牌因為係我Book位,所以係我地枱既菜牌係寫住我個名,朋友見到都即刻都嘩左一聲,話我好霸氣(笑左)🫰。我哋當晚既菜單是「四位嘗味」,菜式非常豐富,包括:⭕三式前菜本地水耕沙律菜伴芝麻醬榮哥自製甜酸齋涼伴黑白木耳茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子🐟慢煮海黃花配普寧豆醬伴黑魚子依個前菜擺盤係超級精緻,細細塊鋪係碟上,旁邊有個挑花擺設,真係賞心悅目。⭐️🥄原盅足料燉湯原盅燉藥膳龍躉骨鮮准山湯 & 原盅燉意大利牛肝菌豚肉雞腳甘旬湯兩款湯都係用足料十足,燉完逼晒d肉既味道出來,湯頭清甜,藥膳湯那款亦係比外面濃味,我自己超鍾意飲依到既龍躉骨鮮准山湯。♦️醬燒爽厚豚肉配柳丁汁青木瓜絲:厚切豚肉切開「方丁」,細細粒食超正,肉質彈牙味道又juicy。❤️蜜椒比利時杜洛克 St. Louis

🫶霸氣餐牌🫶--Kit Kit專屬菜牌

⭕三式前菜
本地水耕沙律菜伴芝麻醬
榮哥自製甜酸齋涼伴黑白木耳
茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

🐟慢煮海黃花配普寧豆醬伴黑魚子

🥄原盅足料燉湯

❤️蜜椒比利時杜洛克 St. Louis 橄欖豬肋骨
每一舊豬肋骨都好大舊,色澤深色帶令身。我用刀叉🍴細細舊食,肉質比豚肉相比有咬口,外皮燒得香脆,而加左蜜汁味道係香好多。

♦️招牌茶王燻雞
依個燻雞果然係招牌菜,燻後雞的鮮味好出,而且雞肉嫩滑。

⭕魚湯有機時令鮮蔬
未食過依個款式既菜,係用碗壓實左菜,旁邊加魚湯咁上菜,非常精美~一啖魚湯一匙菜,魚湯新鮮重魚味; 而菜係好軟身,連食個菜都係一種享受~

🔥大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦
一上菜即刻嘩一聲,估唔到有炒飯係紅色,第一下仲以為係紅米飯。原來係調左色既飯~ 炒飯既味道有好濃既照燒汁味,亦有好多櫻花蝦係面增加口感,令人食完一啖又一啖。平時最後上菜既炒飯通常食剩好多,唔駛15分鐘就KO碟飯。
♦️時令甜品(薑汁湯丸)
薑汁調得剛剛好,唔會覺得太辣,而湯丸軟身一咬就開,黑芝麻非常濃。

下次同朋友聚會又想靜靜地「傾密傾」,可以考慮精緻中菜既榮哥私房菜♥️
  • 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
  • 有機沙律菜伴芝麻醬
  • 大紅大紫炒飯
  • 招牌茶王燻雞
  • 魚湯有機時令鮮蔬
- 心血來潮想食中菜,於是問下朋友有咩好介紹。點知佢竟然帶我去食私房菜,真係好新奇!- 入到店鋪,裝修樸實無華,飾櫃除左有好多酒之外,仲有好多榮哥既獎項,樣樣都大有來頭!- 話明私房菜,餐牌當然由榮哥主理啦!- 一開始先黎小食,先有榮哥自家甜酸齋同日本枝豆。個甜酸齋味道岩岩好,唔好太甜或者太酸,無油味,感覺好新鮮。- 前菜其後就到,總共有三樣:本地水耕沙律菜伴芝麻醬、雙色墨魚仔同茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子。- 先講賣相,3小碟真係睇落好精緻,仲要各有特色!本地水耕沙律菜伴芝麻醬🥬,師傅係用青瓜包住水耕沙律菜,加上車厘茄同芝麻醬,非常清新!雙色墨魚仔🐙就有兩款口味,原味帶有芝麻同麻油香,辣味就有韓式醬味道,彈牙得黎又爽口。而茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子🍆,係我從來未見過既菜式。一食落口,濃郁既流心蛋黃加上滿滿茶香,配上裹著薄面衣既炸茄子同特製醬汁,相輔相成!- 之後,上左慢煮海黃花配普寧豆醬伴黑魚子🐠。呢道菜同樣精緻,慢煮海黃花上面有黑魚子同用普寧豆醬唧既花,食落有鹹香,魚肉肉質亦比較嫩滑。- 然後,有兩款暖笠笠既湯跟著上,包括原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯🍈同原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚

- 話明私房菜,餐牌當然由榮哥主理啦!

- 然後,有兩款暖笠笠既湯跟著上,包括原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯🍈同原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯🥥🐊。

- 兩款係截然不同既味道,哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯飲落好清甜,好滋潤!除左有哈密瓜同螺頭,仲有大大舊既黑毛豚肉排骨🐷,有肉味但唔油膩。絕對真材實料,絕無味精,飲完滋潤又健康!

- 而川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯就帶有川貝、陳皮同海底椰味道,加上鱷魚肉,係對於氣管敏感或者哮喘既人,有食療之效,絕對一大福音!

- 跟住蝦球水芙蓉🦐🪷,係上湯蒸蛋配蝦球既料理,清淡得黎,唔會淡而無味。表面仲有杞子同蔥製成既花,菜式如其名,非常詩情畫意。而且食得出杞子係師傅特意挑選既上品,味道非常出眾!

- 蜜椒比利時杜洛克St.Louis橄欖豬肋骨,食落有蜜香,焦脆得黎又Juicy,齒頰留香!

- 接住落黎既招牌茶王燻雞,類似於炸子雞,雞皮又薄又香脆,炸到連茶葉都食得,茶葉清香味配雞油,非常解膩!

- 食完肉,當然要食菜啦!魚湯有機時令鮮蔬,雖然睇落簡簡單單。但啲菜淋上魚湯,一啲都唔腥,菠菜亦都好新鮮,唔會有渣。

- 最後既主食係他鄉炒米絲,即24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉,呢款真係喜出望外!佢係用極幼既米絲、蛋絲、西班牙黑毛豬火腿絲、酸甜蘿蔔絲同甘筍絲製成,食落乾爽,條條分明,仲要唔斷,真係非常考工架!

- 時令甜品係薑湯湯圓,薑湯好辣,飲完驅寒暖笠笠,芝麻湯圓皮薄餡靚,真係畫龍點睛!
2023-10-31 122 瀏覽
🍽️榮哥自家甜酸齋甜酸齋酸酸甜甜好開胃👅🍽️本地水耕沙律菜伴芝麻醬雙色墨魚仔 爽口有嚼勁茶燻流心蛋伴黑魚子爆配厚切茄子茶燻蛋散發住煙熏香氣配厚切炸茄子連埋秘制醬汁一齊食好好食,好夾🍽️原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯🍽️原盅燉川貝海底椰鱷魚肉湯兩款都好足料清甜滋潤, 夠哂益處轉天氣飲非常之啱胃口同潤喉飲得出唔係味精湯果種🍽️慢煮海黃花魚配普寧豆醬伴黑魚子咁樣食都係第1次估唔到黃花魚和普寧豆醬配埋一齊個味係咁夾食落唔腥,再搭配普寧豆醬既咸香味同黑魚子粒粒口感令黃花魚更加鮮味。🍽️蝦球水芙蓉蛋蒸得非常嫩滑 蝦球又夠爽口🍽️蜜椒比利時杜洛克 St.Louis橄欖豬肋骨啖啖肉, 口感鮮嫩juicy, 香味濃郁🍽️招牌茶王燻雞賣相好靚雞皮薄又脆,雞肉夠哂嫩滑又入味仲帶有陣陣茶葉燻香味🍽️魚湯有機時令鮮蔬食左咁多野 食番個菜balance番就岩哂莧菜用左魚湯去煮 D菜夠嫩即使就咁飲個湯都覺得好鮮甜 唔會腥🍽️他鄉炒米絲炒米粉就食得多, 將米粉變成絲咁食個口感幾特別鬆鬆軟軟咁, 加埋辣醬更好味🍽️時令甜品最後食番個薑汁湯圓作結薑汁夠哂暖胃湯圓係流心芝麻餡料正
🍽️榮哥自家甜酸齋

連埋秘制醬汁一齊食
好好食,好夾

🍽️原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯
🍽️原盅燉川貝海底椰鱷魚肉湯

兩款都好足料清甜滋潤, 夠哂益處
轉天氣飲非常之啱胃口同潤喉
飲得出唔係味精湯果種

🍽️慢煮海黃花魚配普寧豆醬伴黑魚子
咁樣食都係第1次
估唔到黃花魚和普寧豆醬配埋一齊個味係咁夾
食落唔腥,再搭配普寧豆醬既咸香味同黑魚子粒粒口感
令黃花魚更加鮮味。

🍽️蝦球水芙蓉
蛋蒸得非常嫩滑 蝦球又夠爽口

🍽️蜜椒比利時杜洛克 St.Louis橄欖豬肋骨
啖啖肉, 口感鮮嫩juicy, 香味濃郁

🍽️招牌茶王燻雞
賣相好靚
雞皮薄又脆,雞肉夠哂嫩滑又入味
仲帶有陣陣茶葉燻香味

🍽️魚湯有機時令鮮蔬
食左咁多野 食番個菜balance番就岩哂
莧菜用左魚湯去煮 D菜夠嫩
即使就咁飲個湯都覺得好鮮甜 唔會腥

🍽️他鄉炒米絲
炒米粉就食得多, 將米粉變成絲咁食
個口感幾特別
鬆鬆軟軟咁, 加埋辣醬更好味

🍽️時令甜品
最後食番個薑汁湯圓作結
薑汁夠哂暖胃
湯圓係流心芝麻餡料

2023-10-25
  • 原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯
  • 招牌茶王燻雞
2023-10-30 75 瀏覽
🔺 榮哥廚房私房菜 (觀塘)第一次食私房菜,感覺舒服輕鬆唔會有拘謹嘅感覺,接待有禮。🔸本地水耕沙律菜伴芝麻醬沙律菜新鮮,用青瓜包住卷埋食好方便。🔸雙色墨魚仔墨魚仔爽口,彈牙啖啖肉,一隻辣一隻唔辣嘅。🔸茶燻流心蛋伴黑魚子爆配厚切茄子流心蛋嘅燻味好重,食落好香濃,底下好似茄子好厚肉配埋個秘製醬汁好夾。🔸榮哥自家甜酸齋齋件大小適中,一啖一件啱啱好,甜酸汁調味度適中,唔會好搶口。🔸原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯飲落好清甜,哈密瓜同豬肉都好出味。🔸原盅燉川見陳皮海底椰經魚肉湯飲落好似住家湯既味道,呢款湯較濃味。🔸慢煮海黃花配普寧豆醬伴黑魚子第一次咁樣食黃花魚,冷盤上,口感綿密,冇腥味,好特別。🔸蝦球水芙蓉個底係蒸蛋白,成碟整體好滑好細膩,蝦球大隻爽口彈牙。🔸蜜椒比利時杜洛克 St.Louis橄欖豬肋骨豬肋骨味道鹹鹹甜甜,香口惹味。🔸招牌茶王燻雞煙燻阻嘅炸子雞,皮脆肉嫩,多咗陣煙燻嘅茶香味。🔸魚湯有機時令鮮蔬新鮮嘅菠菜配上濃郁魚湯,口感豐富。🔸他鄉炒米絲(24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉)呢個米粉好好食!一絲絲好幼細既米粉,配上多種配料,有調味但唔會好鹹。🔸薑湯湯圓湯底少少甜辣辣地,湯圓流沙芝麻
🔺 榮哥廚房私房菜 (觀塘)

第一次食私房菜,感覺舒服輕鬆唔會有拘謹嘅感覺,接待有禮。

🔸本地水耕沙律菜伴芝麻醬
沙律菜新鮮,用青瓜包住卷埋食好方便。
🔸雙色墨魚仔
墨魚仔爽口,彈牙啖啖肉,一隻辣一隻唔辣嘅。
🔸茶燻流心蛋伴黑魚子爆配厚切茄子

🔸榮哥自家甜酸齋

🔸原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯
飲落好清甜,哈密瓜同豬肉都好出味。
🔸原盅燉川見陳皮海底椰經魚肉湯
飲落好似住家湯既味道,呢款湯較濃味。

🔸慢煮海黃花配普寧豆醬伴黑魚子
第一次咁樣食黃花魚,冷盤上,口感綿密,冇腥味,好特別。

🔸蝦球水芙蓉
個底係蒸蛋白,成碟整體好滑好細膩,蝦球大隻爽口彈牙。

🔸蜜椒比利時杜洛克 St.Louis橄欖豬肋骨
豬肋骨味道鹹鹹甜甜,香口惹味。

🔸招牌茶王燻雞
煙燻阻嘅炸子雞,皮脆肉嫩,多咗陣煙燻嘅茶香味。

🔸魚湯有機時令鮮蔬
新鮮嘅菠菜配上濃郁魚湯,口感豐富。

🔸他鄉炒米絲(24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉)

🔸薑湯湯圓
湯底少少甜辣辣地,湯圓流沙芝麻。

2023-10-28 90 瀏覽
6月頭星期五跟朋友去食私房菜,我哋大約有10人。當日雖然係星期五晚上但食客唔多,所以都有啲怕中伏。好彩食物都唔差,但就唔好太大希望啦,就係小菜館水平,最出色係前菜三款,有糖心蛋半隻,八爪魚甜甜酸酸,同理沙津菜。個餐仲有隻雞,大大隻不過冇乜雞味道可惜。咖哩蔬菜有麵包上,都幾好食嘅,魚佢比咗兩條,好新鮮,好似話今日冇大魚比兩條魚補數。我哋10人,平均每人4百,環境唔錯,係入去工廠大廈要搵路。下次試吓其他觀塘私房菜。
2023-10-17 92 瀏覽
觀塘榮哥廚房私房菜今晚為我帶來了一場美味的品味之旅。這裡的菜式獨具特色,精緻而美味,每道菜都散發著獨特的香氣和口感。首先,酸齋讓我印象深刻,酸甜味道適中。而家這道沙律菜以新鮮的蔬菜為基礎,搭配酸酸甜甜芝麻醬汁,清新爽口,令人回味無窮。接著是茶薰流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子,蛋黃的流心搭配茄子的濃郁,形成了美妙的味覺契合。雙色墨魚仔則展現了廚師的烹飪技巧,墨魚的鮮嫩和兩種不同颜色的搭配,讓人驚艷不已。慢煮黃花魚配普寧豆醬配黑魚子有獨特的風味,令人想像唔到黃花魚和普寧豆醬有如此化學作用,黃花魚則散發出濃郁的海鮮香氣,再搭配豆醬和黑魚子更加美味。原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉是這裡的招牌菜之一,搭配燉煮的技巧,各種食材的風味充分融合,燉得剛剛好,讓人欲罷不能。哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉、蝦球水芺蓉和橄欖豬肋骨也各具特色,口感鮮嫩多汁,香味濃郁。最後,招牌茶王薰雞和他鄉炒米粉結束了這美味的用餐體驗。茶王薰雞的香氣獨特,入口鮮嫩多汁,炒米粉則味道獨特,香氣四溢。環境舒適,服務親切周到,讓我有賓至如歸的感覺。期待再次光臨,品味更多精彩的私房菜品。

2023-10-13
慶祝紀念
生日
  • 原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉
  • 招牌茶王薰雞和他鄉炒米粉
2023-10-16 272 瀏覽
第一次去工廈私房菜👐必須於訂位時揀埋食邊個menu.好讓廚師用新鮮食材為你度身訂造屬於你的menu👩‍❤️‍💋‍👨 首先會有個小食 -枝豆+青瓜海蜇之後會有個頭盤本地水耕沙律菜伴芝麻醬京滬味香伴海蜇頭雙色墨魚仔茶煉流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子不得不提係個厚切茄子 口感鬆脆配埋特調既醬汁真係好惹味🤤🤤跟住係個燉湯🍲原盅燉花膠猴頭菇黑毛豚肉湯細細個好的色 但好足料 勁濃味但唔係味精湯果種🤤🤤🤤其次覺得特別既係士多啤梨黑豚肉排骨酸甜醬汁配上黑豚肉排骨一點都唔膩因為排骨下墊住左塊脆米餅中和左個味道💕每一道菜都睇得出廚師既用心擺盤亦好精美♥️最後要講就係個甜品🍮係有d仙草凍 丸子 jelly 組合而成而隻熊啤啤並唔係裝飾🎍熊啤啤係用花奶凍結成冰食果陣係要等熊啤啤溶掉再撈埋一齊食非常別有用心😍
第一次去工廈私房菜👐
必須於訂位時揀埋食邊個menu.

首先會有個小食 -枝豆+青瓜海蜇

之後會有個頭盤
本地水耕沙律菜伴芝麻醬
京滬味香伴海蜇頭
雙色墨魚仔
茶煉流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
本地水耕沙律菜伴芝麻醬 京滬味香伴海蜇頭 雙色墨魚仔 茶煉流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

不得不提係個厚切茄子 口感鬆脆

2023-08-24
頭盤
原隻龍蝦開邊上湯煮
寶貝鮑魚仔極尚金牌福建炒飯
✨前菜🫛毛豆同榮哥自家特製嘅甜酸齋,酸酸甜甜好開胃👅✨ 本地水耕沙律菜伴芝麻醬、雙色墨魚仔、茶煉流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子🥗🦑🍆水耕沙律菜非常新鮮,雙色墨魚仔係原味同獨特嘅辣味,口感彈牙有嚼勁,茶燻流心蛋搭配黑魚子醬,散發出好濃郁嘅煙熏香氣🍆厚切茄子炸過,配上魚子醬好好味🤤✨慢煮海黃花配普寧豆醬伴黑魚子🎣第一次試慢煮黃花魚,魚皮少少脆脆的,魚肉細緻無骨,非常方便食用,味道獨特,凍食但完全冇腥味✨ 原盅燉川見陳皮海底椰鱷魚肉湯🐊✨ 原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯🍈兩款燉湯都清甜,好足料好有營養,豚肉燉得非常入味!湯品好滋潤,哈密瓜令到湯更加鮮甜,好驚喜!✨蝦球水芙蓉🪷蛋嘅口感十分滑順,蝦球十分彈牙🦐🫨✨ 蜜椒比利時杜洛克 St.Louis橄欖豬肋骨甜甜嘅醬汁,肉質肥瘦適中,烤到外脆內軟🐷✨招牌茶王燻雞🐓雞皮烤得香脆可口,肉質鮮嫩多汁,煙燻嘅味道好濃郁入味🤤✨魚湯有機時今鮮蔬 🍲新鮮蔬菜以白菜為主,魚湯濃郁得嚟好清甜✨他鄉炒米絲(24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉)🍝莆田米粉非常之幼而彈牙,可以炒到條條分明又完全唔油膩👨🏻‍🍳好出色!搭配24個月嘅黑毛豬火腿,令米粉增添肉香同橡子果仁香,仲
✨前菜🫛
毛豆同榮哥自家特製嘅甜酸齋,酸酸甜甜好開胃👅

✨慢煮海黃花配普寧豆醬伴黑魚子🎣

✨ 原盅燉川見陳皮海底椰鱷魚肉湯🐊
✨ 原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯🍈

✨蝦球水芙蓉🪷
蛋嘅口感十分滑順,蝦球十分彈牙🦐🫨

✨ 蜜椒比利時杜洛克 St.Louis橄欖豬肋骨
甜甜嘅醬汁,肉質肥瘦適中,烤到外脆內軟🐷

✨招牌茶王燻雞🐓
雞皮烤得香脆可口,肉質鮮嫩多汁,煙燻嘅味道好濃郁入味🤤

✨魚湯有機時今鮮蔬 🍲
新鮮蔬菜以白菜為主,魚湯濃郁得嚟好清甜

✨他鄉炒米絲(24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉)🍝
莆田米粉非常之幼而彈牙,可以炒到條條分明又完全唔油膩👨🏻‍🍳好出色!搭配24個月嘅黑毛豬火腿,令米粉增添肉香同橡子果仁香,仲有種獨特嘅甜味🌟好驚喜!

✨時令甜品🐻
熊仔咖啡奶冰,配上甘味嘅桂花凍同埋百香果凍,好特別嘅味道,唔會死甜,賣相可愛之餘又好味!
2023-10-13 80 瀏覽
•ᴗ• 本地水耕沙律菜伴芝麻醬、雙色墨魚仔、茶薰流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子🍆新鮮嘅水耕沙律菜同芝麻醬好夾,口感清新🥗墨魚仔嘅兩種顏色賣相好靚,茶薰流心蛋,混合著黑魚子醬,口感好豐富🍳厚切茄子烤過,沾上黑魚子醬,好好味!•ᴗ• 慢煮海黃花配普寧豆醬伴黑魚子🐟呢道海黃花是以慢煮方式呈現嘅,肉質鮮嫩冇骨,完全冇魚腥味,搭配普寧豆醬和黑魚子,豆醬嘅鹹香同黑魚子嘅鮮味相輔相成,味道好豐富•ᴗ• 原盅燉川見陳皮海底椰鱷魚肉湯🐊原盅燉煮嘅湯品保留咗食材嘅原汁原味,川見陳皮嘅香味同海底椰嘅甘甜完美融合•ᴗ• 原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯🐖呢道湯品結合咗哈密瓜嘅甜味同螺頭黑毛豚肉嘅鮮味,哈密瓜嘅香甜係口中散發,黑毛豚肉燉得好入味,好滋潤•ᴗ• 蝦球水芙蓉🦐蝦球鮮嫩彈牙,口感超好!芙蓉蛋好滑,淋上獨特嘅醬汁🤤入口超順滑•ᴗ• 蜜椒比利時杜洛克 St. Louis 橄欖豬肋骨🐷豬肋骨肉質豐潤多汁,肋骨經過烤製,表面微焦帶有香氣,肉質軟嫩,蜜椒醬汁甜甜地好特別🍯•ᴗ• 招牌茶王燻雞🐥燻雞外皮呈金黃色,肉質鮮嫩多汁!燻製嘅香味帶有茶葉嘅清香,味道好獨特,果然係招牌菜!•ᴗ• 魚湯有機時今鮮蔬🥬白菜搭配魚湯烹製,湯

•ᴗ• 慢煮海黃花配普寧豆醬伴黑魚子🐟

•ᴗ• 原盅燉川見陳皮海底椰鱷魚肉湯🐊

•ᴗ• 原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯🐖

•ᴗ• 蝦球水芙蓉🦐

•ᴗ• 蜜椒比利時杜洛克 St. Louis 橄欖豬肋骨🐷

•ᴗ• 招牌茶王燻雞🐥

•ᴗ• 魚湯有機時今鮮蔬🥬
白菜搭配魚湯烹製,湯汁清甜,白菜keep到鮮嫩,口感清脆,好fresh

•ᴗ• 他鄉炒米絲(24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉)🍜
米粉好彈牙,唔會乾身同油膩,米粉有種獨特嘅甘甜味,搭配西班牙黑毛豬火腿的鹹香,味道好特別好有層次,推薦!

•ᴗ• 時令甜品🍨
桂花凍同百香果凍好甘香,唔會太甜,加上可愛熊仔造型嘅熊仔咖啡奶,好清新🧸

整體黎講,除咗賣相精緻,味道都係水準之上,食完覺得好滿足,每道菜都展現左廚師嘅創意同用心🤍
2023-10-06 97 瀏覽
觀塘有唔少私房菜都係非常出名今次有朋友推介同家人一齊來試一試呢一間好評如潮嘅私房菜🙈 果然真係名副其實!!!榮哥自家甜酸齋平時行開我都會自己加了買啲選擇返屋企做餸,呢間選擇係老闆自己整嘅味道非常易入口作為前菜一流原盅燉川見陳皮海底椰鱷魚🐊肉湯呢個燉湯非常足料,平日喺屋企都好難燉到呢啲陳年陳皮,非常滋潤養喉,轉天氣乾乾地飲非常之啱胃口同潤喉😋「他鄉炒米粉」(24 個月西班牙黑毛豬火腿配福建蒲田炒米粉)雖然依個炒米粉行落去平平無奇,但係要炒得有鑊氣🍲同埋唔痴獲條條分明絕對唔簡單,要知道私房菜的味道絕對唔係睇佢嘅招牌菜式,而係點樣追一個平平無奇嘅炒米粉都令人地讚不絕口魚湯有機時令鮮蔬菜🥬用新鮮的魚湯作為湯底,然後配上蔬菜非常鮮甜魚湯讓人吃過返尋味慢煮海荑花配普寧豆醬伴黑魚子🐟這個也是我第一次吃感覺非常新鮮平日我也不喜歡太吃魚皮這個配搭非常新鮮,作為前菜非常容易入口

榮哥自家甜酸齋

原盅燉川見陳皮海底椰鱷魚🐊肉湯

魚湯有機時令鮮蔬菜🥬

慢煮海荑花配普寧豆醬伴黑魚子🐟
2023-10-05 72 瀏覽
這一次和家人慶祝生日飯,一家四口到這間私房菜點了一個四人餐,大家吃過都非常滿意性價比非常高,飽肚而且食物非常有質素🎂前菜有本地水耕沙律菜拌芝麻醬🥗、榮哥自家甜酸齋、雙色墨魚仔、茶煉流心蛋🍳伴黑魚子醬配厚切茄子🍆呢個沙律菜拌芝麻醬作為前菜非常清新,榮哥自家甜酸齋非常特別!另外墨魚仔🐙爽口彈牙,而且有我最愛嘅茄子,茄子配上魚子醬感覺非常新穎,配搭起嚟有意想唔到嘅感覺原盅燉哈密瓜🍈螺頭黑毛豚肉湯第一次飲用哈密瓜燉嘅湯,完全驚嘆原來哈密瓜燉出來的湯有一種鮮甜的感覺,呢個創新的配搭都係第一次飲招牌茶王燻雞🐥呢個茶味熏雞非常濃郁入味,雖然有煙燻的味道,但是雞仍然保留嫩滑的感覺,而且啖啖肉,唔會比D骨頭~蝦球水芙蓉🦐這個蝦炸得脆脆,然後浸落魚湯拿上來再吃保留蝦的鮮味爽口,而且創意十足蜜糖豬肋骨沒有貨轉為陳皮酥炸豬肋骨 🦴 因為老人家非常喜歡吃陳皮的甘味原來用陳皮酥炸豬肋骨有一種與別不同的感覺以為陳皮會苦苦澀澀原來查出來也有一種回甘的口味當大家已經吃得非常滿足的時候,店員更告訴我們今天的甜品是芋圓、薏米爆爆珠、紅豆爆爆珠、涼粉因為我個人非常喜歡吃芋圓這個芋圓煙煙韌韌,加上老人家喜歡的紅豆🫘這個中西合璧

原盅燉哈密瓜🍈螺頭黑毛豚肉湯

招牌茶王燻雞🐥

蝦球水芙蓉🦐

蜜糖豬肋骨沒有貨轉為陳皮酥炸豬肋骨 🦴

因為我個人非常喜歡吃芋圓這個芋圓煙煙韌韌,加上老人家喜歡的紅豆🫘這個中西合璧甜品,讓大家這一餐畫上完美的句號😜😜😜😜