2023-06-11 879 瀏覽
今晚又嚟食晩飯,6點左右到,都容易搵位嘅,食到6點半,已經好多人排隊等位。講返食物,韮菜豬紅($58)韮菜花好嫩,味道方面,辣辣哋好惹味。炸鯪魚球、椒鹽魷魚鬚,非常香口,保持一貫水準。咕嚕肉,件肉炸到好乾好柴,再嚟真係可以放棄佢,叫第二樣餸。埋單$282/2位,抵食。
炸鯪魚球、椒鹽魷魚鬚,非常香口,保持一貫水準。
咕嚕肉,件肉炸到好乾好柴,再嚟真係可以放棄佢,叫第二樣餸。
埋單$282/2位,抵食。
2023-05-29 913 瀏覽
好耐冇嚟食!以前成日嚟食嘅!呢間以前都係我嘅飯堂之一,不過好似衰咗冇以前咁好食,但當然都唔差嘅!嗰日去到,依然好多人,好旺!不過好彩我哋坐埋一邊,就唔係好嘈!唔係都唔知點傾計!所以我哋次次都好穩陣咁,book定枱嘅!平平哋,食個大排檔,吹下水!飲下酒!同朋友聯繫卡感情,其實都唔錯既!如果可以做返以前嘅水準,就更加好啦!但小炒王真係冇失手,每次去到必嗌嘅小菜!希望下次嚟到又變返好食d,咁我哋就會再多啲嚟啦!
希望下次嚟到又變返好食d,咁我哋就會再多啲嚟啦!
炸子雞
豉汁蒸魚雲
  • 砵仔焗魚腸
  • 小炒王
2023-03-24 966 瀏覽
好耐冇嚟,可能因為星期五嘅關係,六點左右到差不多半場滿,過多幾個字,要排隊添。椒鹽魷魚鬚,一貫水準,大大碟好香口,要趁熱食,凍左就比較膩。蜆介鯪魚球,有13粒,熱辣辣大大粒,有淡淡陳皮味。咕嚕肉,肉粒炸得比較乾身柴口,這個比較差。豉油皇炒麵,乾身有獲氣,加上大量洋蔥銀芽,好食。埋單$282/2位,抵食。
蜆介鯪魚球,有13粒,熱辣辣大大粒,有淡淡陳皮味。
咕嚕肉,肉粒炸得比較乾身柴口,這個比較差。
豉油皇炒麵,乾身有獲氣,加上大量洋蔥銀芽,好食。
埋單$282/2位,抵食。

2023-03-22 859 瀏覽
朋友成日都話鵝頸橋街市上邊有間大排檔好好食,夜晚仲係全層都係佢哋,今晚掉低老公幾位女士自己去麻甩一下😎我哋上到去6:00已經好熱鬧好多人,哥哥仔都做到冇停手🥢椒鹽鮮魷椒鹽鮮魷粉漿唔厚,魷魚冇過熟,香脆鬆化炸得啱啱好,🥢椒鹽賴尿蝦椒鹽賴尿蝦好新鮮同埋肉質好彈牙鮮甜,同埋相對佢呢度嘅椒鹽賴尿蝦比出邊嘅平,但係味道唔會輸比出邊幾百蚊碟嘅🥢豆豉鯪魚油麥菜豆豉鯪魚油麥菜係一個清爽嘅菜式,油麥菜新鮮脆口再加豆豉鯪魚嗰種香,鑊氣十足,我自己屋企完全整唔到呢種味道🥢楊州炒飯楊州炒飯都係味道好好,粒粒分明炒得又夠乾身🥢蠔餅最後就係炸蠔餅啦,啲蠔餅炸到好香脆,大大舊餅,啲蠔又新鮮。加埋啲魚露點黎食真係一流。不過號餅真係趁熱食比較好🤭總括嚟講啲野好好食,大排檔就係食佢嘅鑊氣,不過我哋走嘅時候喺𨋢口已經排晒隊等啦,可想而知佢哋嘅食物好食到全層都唔夠楚💙

🥢椒鹽鮮魷
椒鹽鮮魷粉漿唔厚,魷魚冇過熟,香脆鬆化炸得啱啱好,

🥢椒鹽賴尿蝦

🥢豆豉鯪魚油麥菜

🥢楊州炒飯
楊州炒飯都係味道好好,粒粒分明炒得又夠乾身

🥢蠔餅

2022-12-24 1057 瀏覽
🫑豉椒炒蜆 $88成碟蜆都非常乾淨完全無沙炒得好有鑊氣 而且醬汁均勻包著每粒蜆配料有大量嘅紅黃綠燈籠椒同洋蔥條醬汁濃稠味道都比較濃 所以食到後面略嫌有啲鹹。🦐蝦醬通菜 $88一上枱見到油令令 雖然賣相吸引但都怕好油感覺會膩食咗一啖發覺完全唔使擔心!通菜莖保持到爽脆 葉都好嫩唔會乾乾柴柴蝦醬份量剛剛好 味道鹹香唔會過重雖然食材簡單但味道絕對唔普通!🍍菠蘿雞粒炒飯 $68好鍾意佢上枱嗰時真係熱到出煙 所以食到一半都仲保持到溫度炒飯配埋菠蘿粒酸酸甜甜鹹鹹嘅感覺真係👍🏻👍🏻配埋上面惹味嘅蝦醬通菜真係超送飯🤤
豉椒炒蜆

🫑豉椒炒蜆 $88
成碟蜆都非常乾淨完全無沙
炒得好有鑊氣 而且醬汁均勻包著每粒蜆
配料有大量嘅紅黃綠燈籠椒同洋蔥條
醬汁濃稠味道都比較濃 所以食到後面略嫌有啲鹹。

🦐蝦醬通菜 $88
一上枱見到油令令 雖然賣相吸引但都怕好油感覺會膩
食咗一啖發覺完全唔使擔心!
通菜莖保持到爽脆 葉都好嫩唔會乾乾柴柴
蝦醬份量剛剛好 味道鹹香唔會過重
雖然食材簡單但味道絕對唔普通!

🍍菠蘿雞粒炒飯 $68
好鍾意佢上枱嗰時真係熱到出煙 所以食到一半都仲保持到溫度
炒飯配埋菠蘿粒酸酸甜甜鹹鹹嘅感覺真係👍🏻👍🏻
配埋上面惹味嘅蝦醬通菜真係超送飯🤤
豉椒炒蜆
2022-06-26 1932 瀏覽
好耐無同屋企人出街晚餐🥣今日終於有機會Jeje 通菜 好嫩 唔鹹 可以食十碗蠔🦪!好正 大大隻 唔會太鹹 姜蔥炒蟹蟹肉靚,新鮮,可以去選擇完先落單芋頭牛肉煲芋頭好粉好食 牛肉滑
  • 啫啫芥蘭煲
  • 姜蔥生蠔煲
🍪【#灣仔】榮記(東成)飯店 Wing Kee💥鵝頸橋包場 料正價平大排檔💥.🍪好興奮🥳🥳🥳!今次又發掘到間抵食又好好味嘅正嘢!!大部份鵝頸街市嘅熟食檔都淨係開半日,一到夜晚就變成榮記飯店主場,超級繁忙熱鬧!👏🏻✧🤗Super excited to introduce the newly discovered dai pai dong with reasonably priced and scrumptious Cantonese fare😍!! Most restaurants in Bowrington Road Cooked Food Centre only run their businesses during the day. It turns out Wing Kee takes the centre stage at night and feeds the hungry crowd. 😆.🍪榮記主打生猛海鮮同巧手小菜,食物新鮮,份量又多,價錢合理👍🏻✧Wing Kee’s specialty lies in preparing seafood, classic canto
🍪【#灣仔】榮記(東成)飯店 Wing Kee
💥鵝頸橋包場 料正價平大排檔💥
✧Wing Kee’s specialty lies in preparing seafood, classic cantonese dishes. Dishes are made of fresh ingredients and very affordable! 😁
~~~~~~~~~~~~~
🐟 椒鹽九肚魚 Deep fried Bombay Duck with Spicy Salt $88 (5/5)
椒鹽九肚魚

必點惹味九肚魚!見廚房係咁出呢樣餸~呢個價錢食到咁大碟九肚魚,好感動🥺!炸粉夠薄,食落唔油膩,條魚軟身又嫩滑!😋
✧This signature creation will never let you down! With just a thin layer of flour, the fish is crispy, tender and not greasy!
🍽 芥蘭臘味 Stir-fried Kale with Preserved Sausages $88 (4.5/5)
芥蘭臘味

睇相就知芥蘭好靚,非常綠油油,炒得啱啱好,夠晒爽口鮮甜☺️!仲有大大片蠟腸同潤腸,好味道!🤩
✧You can tell from the photo how fresh the kale is! It tastes amazing with the generous amount of preserved sausages! 👏🏻
~~~~~~~~~~~~~
今餐食得好開心同滿足!不過繁忙時間有機會等好耐先有嘢食,咁啱隔離就不停催單,趕時間就要注意喇!😳
✧ Fall in love with this restaurant instantly after the fulfilling meal! Yet it may take some time for the food to be ready during rush hour. ⏱️

味道 Taste:🍪🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$93 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:5/5
📍 榮記(東成)飯店 Wing Kee
灣仔寶靈頓道21號鵝頸街市1樓鵝頸熟食中心CF4號舖 (銅鑼灣站 A 出口)
Shop CF4, Bowrington Road Cooked Food Centre, 1/F, Bowrington Road Market, 21 Bowrington Road, Wan Chai
(Causeway Bay station, exit A)
🍪#hungrycookie_favourite
更多分類︰
🔺【地區 District】#hungrycookie_wanchai
🔺【菜式 Cuisine】#hungrycookie_hk
🔺【消費 Spending】#hungrycookie_人均100
2021-11-13
椒鹽九肚魚
芥蘭臘味
2021-10-26 1256 瀏覽
今晚又嚟食晚飯,叫左四樣野。椒鹽魷魚鬚,一上枱香噴噴熱辣辣,大大碟,好熱氣但又好好食。豉椒鵝腸,鵝腸爽脆,個汁又吾太傑,因為上次食豉椒聖子皇個汁傑到不得了,但可惜鵝腸份量不多。生炒骨,粒粒一口size,今次個汁甜酸度適中,好開胃。豉油皇炒麵,好多銀芽和洋蔥,有獲氣,點d辣醬食,吾錯。埋單 $252/2人,整體來說,d餸嘅味道比上個月嚟出色。
今晚又嚟食晚飯,叫左四樣野。
椒鹽魷魚鬚,一上枱香噴噴熱辣辣,大大碟,好熱氣但又好好食。
生炒骨,粒粒一口size,今次個汁甜酸度適中,好開胃。
豉油皇炒麵,好多銀芽和洋蔥,有獲氣,點d辣醬食,吾錯。
埋單 $252/2人,整體來說,d餸嘅味道比上個月嚟出色。
2021-10-26
2021-09-26 564 瀏覽
朋友推介,所以今日一行六人到這裡食晚飯。豉椒聖子皇4隻 $ 178,個汁冇乜味兼比較水,麻麻地。生炒骨 $ 68,份量少,汁醬調味不酸不甜,尷尷尬尬,粒骨又不脆,一般。金銀旦莧菜 $68,有大量咸旦、皮旦,莧菜份量又多,夏天好啱食。蜆介鯪魚球 $68,魚球彈牙,入面有d果皮,吾錯。炸大腸 $88、椒鹽魷魚鬚 $68 ,兩款都好大碟,炸得香口又邪惡。豉油皇炒麵 $48,炒得吾太平均,有d麵冇乜色水加上有大量洋蔥,仲系生生地,若然接受不到生洋蔥味道就要留意一下。蠔餅 $60,炸粉好厚,但冇試。加一罐可樂,埋單$654,抵食。食物水準、環境(可能因為星期日嘅關係,比較嘈吵)、衞生,就一般啦。
朋友推介,所以今日一行六人到這裡食晚飯。
豉椒聖子皇4隻 $ 178,個汁冇乜味兼比較水,麻麻地。
蜆介鯪魚球 $68,魚球彈牙,入面有d果皮,吾錯。
蠔餅 $60,炸粉好厚,但冇試。
加一罐可樂,埋單$654,抵食。

2021-09-26
2021-09-11 1357 瀏覽
以前細個屋企人好鍾意帶我去大排檔,貪D野食大件夾抵食😋😋,但人大左選擇多左,自自然唔會去呢啲地方, 今日屋企人想食小炒,揾下揾下發現原來鵝頸橋街市,有熟食中心,咁就試下啦。一上到黎,差唔多全場爆滿,真係好耐無試過咁熱鬧,勁有氣氛😜。好彩早一步黎到,安排到座位,如果遲少少已經有一大條人龍排隊。睇到餐牌竟然有呢個經典食物砵仔焗魚腸 $58而家應該冇咩地方有得食,以前老豆好鍾意食😎,真係好有風味,估唔到咁平嘅價錢,又整得幾好食喎😋😋, 味道好獨特,好甘香,鋪面嘅油炸鬼焗得好香脆,唔錯。金銀蛋莧菜 $68好大碟,好多莧菜,又唔會太咸,味道啱啱好😊。椒鹽鮮魷 $88 炸漿好薄,熱辣辣送啤酒一流。啫啫雙雞煲 $78依家興食重慶雞煲,好多人都遺忘咗以前本地大排檔必叫既啫啫雞煲,呢度竟然仲係雙雞 (田雞+雞件)😍😍。真係細個既味道,煲裡面仲有豬膶,全個煲既重點唔係D雞, 而係啲配料 😂😂D洋蔥頭吸晒D汁,又有自身既甜味,真係好正😋。豉椒炒蜆 $78 又係大排檔必食既😁,炒得好有鑊氣,豉椒辣得黎,好香好惹味。今次真係食得好過癮😚,呢D先係真正既香港風味,仲要係好平,我地一行4人飲左幾支啤酒 5個小菜,埋

睇到餐牌竟然有呢個經典食物
砵仔焗魚腸 $58

金銀蛋莧菜 $68
好大碟,好多莧菜,又唔會太咸,味道啱啱好😊。

椒鹽鮮魷 $88
炸漿好薄,熱辣辣送啤酒一流。

啫啫雙雞煲 $78

豉椒炒蜆 $78
又係大排檔必食既😁,炒得好有鑊氣,豉椒辣得黎,好香好惹味。

今次真係食得好過癮😚,呢D先係真正既香港風味,仲要係好平,我地一行4人飲左幾支啤酒 5個小菜,埋單 $495 。

不過地方環境就一定係差架啦😅,因為喺街市上面,同埋真係好嘈,想傾計就真係唔得。加上真係爆場,D伙計忙到,你想order野都無人得閒理。
但係講真呢D香港文化☺️,已經買少見少,咁難得仲有喺度,希望可以保存落去啦😉

2021-09-10
2021-07-28 1182 瀏覽
時光飛逝, 上一次幫襯榮記, 原來已經係3年前嘅事!今次出外工幹完, 直接係銅鑼灣收工, 突然間想起榮記大排檔, 女友熊熊又係跑馬地收工, 於是叫埋佢一齊去食晚飯.唯一擔心嘅係..... 冷氣! 因為實在太熱! 抹汗抹到毛巾都濕哂! 好彩, 上到去冷氣夠勁! 可以安心點菜.點咗脆皮炸大腸, 生炒骨同豉椒炒聖子.脆皮炸大腸外皮超脆口, 好似食緊鬆脆嘅乳豬皮, 下層豬腸軟而唔韌, 重有豬大腸特有嘅腥味, 好多人唔中意哩股腥味, 但我中意. 另外豬大腸味道較淡, 但一點咗甜酸汁即時提升味道更加好味! 記憶中好味嘅炸豬大腸係楚撚記, 分別在於份量比楚撚記更多.平時比較少叫D酸酸甜甜嘅菜式, 但天氣實在太熱無咩胃口, 於是再點另一款酸酸甜甜嘅生炒骨.生炒骨甜酸度適中, 每一粒生炒骨都沾上甜酸汁, 係水準之作.聖子只有中 size 同大 size 供應, 點咗中 size, 有六隻, 同上次食聖子一樣, 有大量洋蔥, 但如果加上青蔥, 賣相更好, 而且..... 我中意食蔥嘛..... 聖子肉厚鮮嫩唔韌, 俾齊六隻無偷工減料, 滿足!缺點係...... D筷子同碗摸上手總係感覺唔多乾淨, 唉...
時光飛逝, 上一次幫襯榮記, 原來已經係3年前嘅事!
點咗脆皮炸大腸, 生炒骨同豉椒炒聖子.
聖子肉厚鮮嫩唔韌, 俾齊六隻無偷工減料, 滿足!
缺點係...... D筷子同碗摸上手總係感覺唔多乾淨, 唉..... 大排檔獨有風味! 矛計!

生炒骨

豉椒炒聖子

生炒骨
豉椒炒聖子
2021-03-09 1326 瀏覽
疫情稍为放缓,约了朋友去吃晚饭。荣记是鹅颈桥街市熟食中心最大的食店,疫情前生意都很不错。今天也不错,入座率超过百分之八十。小炒和炒粉面都没有怎样变化,价钱都很实惠,而且菜式很多选择,丰俭由人。由于喝啤酒,点了几个下酒的菜。下了单5分钟左右就上菜了,非常快捷。很久没吃炸大肠了,上桌时是脆皮,中间依然保持着软软的本来质感。外脆内软,再沾上酸甜酱,味道很棒。另外,炸鲮鱼球也做得很出色,鱼球炸到涨卜卜,香味十足,配上蚬蚧,好吃得很。这里有大排档的风味,东西不贵,三两知己边吃边聊天,喝着啤酒,是另一番滋味。

炸猪大肠
咕噜鸡球
炸鲮鱼球

2021-03-08
炸猪大肠
咕噜鸡球
炸鲮鱼球
2021-02-28 887 瀏覽
鵝頸橋熟食中心出名多嘢食,今次就試咗其中一間,環境就唔算得上好,但嘢食真係別有風味🤩❣️水煮魚腩$88呢個並唔係正宗水煮魚,不過唔好睇佢好似好少辣椒,但係辣度都算高,魚腩有炸過再煮,每一嚿都算肥美,如果當佢係一個辣魚嚟食都唔錯🤓❣️豉椒炒蜆$78味道唔錯,夠惹味,但係蜆殼較多,肉較少😅❣️蝦醬通菜鮮魷$78蝦醬味唔算太濃,通菜同魷魚好新鮮,三個配搭令你食完仲想再食😋🏦是次消費總額 $244(人均消費$122)好味度:8(10分滿分)嚟得大排檔就唔好預環境好乾淨,食物質素唔錯,偶爾麻甩下嚟食下都幾開心🤣

水煮魚腩
❣️水煮魚腩$88

❣️豉椒炒蜆$78
味道唔錯,夠惹味,但係蜆殼較多,肉較少😅

蝦醬通菜鮮魷
❣️蝦醬通菜鮮魷$78

🏦是次消費總額 $244(人均消費$122)

好味度:8(10分滿分)
2020-12-29
5 分鐘 (堂食)
水煮魚腩
蝦醬通菜鮮魷
2021-02-20 637 瀏覽
限聚令終於放寬,可以四個人同事食晚餐,好耐都未試過幾個人一齊食下小菜,原本想去清真惠記食燒鴨同埋咖喱,不過到達時間晚了,全個場就只有這間。見到都好多人幫襯又有人留坐,滿心歡喜諗住有正嘢食。四個人點咗五樣嘢食。上湯浸豆苗($78)算係最好食。椒鹽鮮魷($78)就最差,根本都唔係鮮魷,似係土魷發返水,好乾好硬好薄,而炸粉就好厚,好似食緊炸魷魚乾咁。蒜香豬扒($78)比較細碟,夾埋都唔知有冇兩塊豬扒,唔值咁嘅價錢。味道就係平時椒鹽豬扒飯嗰啲豬扒一樣豉汁蒸白鱔($148),條白鱔應該好細條,又細件又薄又多骨,唔會覺得好好味,又唔覺得唔好味,白鱔切到咁薄真係唔得,成口骨,厚切好啲。韭菜花炒牛肉($78),好鹹,好多油,牛肉一陣雪藏味,每一條韭菜花都包住一層油,仲要等咗45分鐘以上,追咗四五次先至嚟。大排檔環境冇乜要求,但係啲碗碟都算幾污糟,自己洗完都有污跡,不過將就一下。侍應就揮手睇你唔到,大大聲叫幾次都唔睬你,叫到佢睬你,都唔係真心幫你,椒鹽鮮魷等咗半個鐘,牛肉等咗45分鐘以上。
見到都好多人幫襯又有人留坐,滿心歡喜諗住有正嘢食。
四個人點咗五樣嘢食。
上湯浸豆苗($78)算係最好食。

2020-11-13 741 瀏覽
師傅都有一段時間冇黎呢度食野, 但既然踏入例數階段, 當然唔可以放棄每個食野嘅機會啦, 所以師傅就揀左呢間食店, 因為從來都未試過!行到埋去坐底即刻睇下有咩食, 橫睇掂睇呢間食店始終係以燒味飯做主打, 所以師傅就柯打左一碟叉燒紅腸飯, 凍檸茶一杯!等左一陣例湯先上, 味道一般, 唔會太淡但又唔會太咸, 最主要係冇味精, 可以啦; 而主打叉燒紅腸飯嘅賣相幾靚, 叉燒半肥瘦, 入口鬆軟, 唔會過咸幾好味, 而紅腸份量都幾多, 加上都幾軟熟, 味道唔錯; 而白飯份量都唔少, 絕對夠晒師傅d咁大食嘅人食啦; 而凍檸茶味道都頗好, 飲得過!總括黎講食物質素令人滿意, 環境就一般, 服務都係一般啦, 但價錢就幾抵食, 一碗單拼都係廿一, 雙拼廿二, 而一碟單拼都係廿二, 雙拼廿四, 再加飲品都係加三雞, 埋單廿七, 絕對抵食; 仲有冇機會黎呢? 師傅相信短期內都好難再番炒, 皆因仲有其他食店要試, 但如果真係有機會, 呢間食店絕對黎得過, 所以笑臉當然值得一比!

2020-11-02