2023-12-29 76 瀏覽
最近中意飲湯,上網揾下銅鑼灣邊度有湯飲,就發現樂湯雞呢間餐廳~登龍街以前係拉麵街,好耐冇去多咗唔同種類餐廳!樂湯雞假日晚上都好多人,不過翻桌率快,坐滿等一陣都有位睇完Menu 覺得都係2人餐抵食🤭🌟二人餐 $278🌟砂鍋花膠雞湯翅(半隻)🥘二人餐可以喺主食餐牌上揀一款雞,當然試下招牌砂鍋花膠雞湯翅!🥘用砂鍋上枱熱辣辣,又可以保温🥘湯底濃郁鮮甜,花膠有豐富的膠原蛋白,部分雞肉比較鮮嫩🌟麻辣海蜇手撕雞:🐔鮮嫩的手撕雞肉搭配麻辣的海蜇,好惹味🐔除咗雞絲同海蜇,加入蘿蔔絲同青瓜絲增加口感🐔麻辣的調味料同所有材料充分攪拌🌟雲腿浸娃娃菜:🥬雲腿浸娃娃菜正正常常,芡汁唔會太稠🌟鮑汁瑤柱冬菇飯:🍚普通米飯配上鮑汁、瑤柱和冬菇,以為會好咸,點知又幾好味🍚鮑汁拌勻,每一啖都好香總結:呢個2人套餐有齊湯、菜、飯,份量唔少好抵食!

睇完Menu 覺得都係2人餐抵食🤭

🌟二人餐 $278

🌟砂鍋花膠雞湯翅(半隻)
🥘用砂鍋上枱熱辣辣,又可以保温
🥘湯底濃郁鮮甜,花膠有豐富的膠原蛋白,部分雞肉比較鮮嫩

🌟麻辣海蜇手撕雞:
🐔鮮嫩的手撕雞肉搭配麻辣的海蜇,好惹味
🐔除咗雞絲同海蜇,加入蘿蔔絲同青瓜絲增加口感
🐔麻辣的調味料同所有材料充分攪拌

🌟雲腿浸娃娃菜:
🥬雲腿浸娃娃菜正正常常,芡汁唔會太稠

🌟鮑汁瑤柱冬菇飯:
🍚普通米飯配上鮑汁、瑤柱和冬菇,以為會好咸,點知又幾好味
🍚鮑汁拌勻,每一啖都好香

總結:呢個2人套餐有齊湯、菜、飯,份量唔少好抵食!
2023-12-21 69 瀏覽
出開黎銅鑼灣 朋友介紹黎呢條街搵食見到呢間樂湯雞都幾多人食所以入去試下啦閒日6,7點嘅時間 呢到已經唔少人餐廳嘅餐牌都有幾多選擇主打貴少少嘅食材 例如花膠魚翅 仲有花菇等等比較養生嘅餸菜我哋叫咗呢個招牌嘅砂鍋花膠雞湯翅再加刀削麵一上枱嘅時候 個砂鍋非常滾 真係好啱凍冰冰嘅天氣黎食呀刀削麵煙煙韌韌好有咬口而且花膠同翅嘅份量都唔少 花膠有兩大嚿架!雞就俾左雞髀位 啖啖肉至於鮑汁花膠花菇撈刀削麵撈麵好食 醬汁調味啱啱好 刀削麵無浸湯,保留到麵條嘅韌度,唔會軟爛,條條掛汁幾好食花菇同花膠都好入味,係有醃過,唔係就咁淋汁上去另外仲叫咗蟲草花杞子浸翠苗同陳醋雲耳草花杞子浸翠苗味道清淡 係健康有型之選 仲有d蟲草花同杞子吊味陳醋雲耳都ok!
出開黎銅鑼灣 朋友介紹黎呢條街搵食

主打貴少少嘅食材 例如花膠魚翅 仲有花菇等等比較養生嘅餸菜

我哋叫咗呢個招牌嘅砂鍋花膠雞湯翅再加刀削麵
一上枱嘅時候 個砂鍋非常滾 真係好啱凍冰冰嘅天氣黎食呀

刀削麵煙煙韌韌好有咬口

而且花膠同翅嘅份量都唔少 花膠有兩大嚿架!
雞就俾左雞髀位 啖啖肉

至於鮑汁花膠花菇撈刀削麵

花菇同花膠都好入味,係有醃過,唔係就咁淋汁上去

另外仲叫咗蟲草花杞子浸翠苗同陳醋雲耳
陳醋雲耳都ok!

2023-12-20 60 瀏覽
經過登龍街,聽到呢間嘅姐姐不斷咁樣嗌’冇味精雞湯,入嚟試吓啦。’ 我竟然真係同朋友入咗去,因為好似好耐冇食過呢一類中式嘅嘢。見到隔籬枱嗌咗一隻砂鍋雞,自己見到都想叫,結果我地叫咗砂鍋花膠雞湯翅($94): 上菜嘅時候姐姐都話小心睇熱,一上菜就聞到好香嘅雞湯味,真係會熱到辣嘴嗰隻。叫咗刀削麵底,呢個配搭都幾新鮮,雞湯清甜,而且真係好有雞味,煲到呢個色,我相信佢哋真係用咗唔少料。雞本身唔知係咪用上三黃雞,好有雞味同埋d雞油好香。花膠有兩大舊,翅亦都有唔少嘅份量。口水豬手撈刀削麵($90): 豬手幾肥美,而且辣度對於我地黎講啱啱好,對唔食辣嘅人來講可能會太辣,但係好貼心嘅係我聽到隔籬枱會驚太辣, 侍應姨姨會叫廚房特登整小辣啲又或者辣可以另上,好貼心嘅服務。涼拌海蜇手撕雞($58) : 呢個價錢嚟講自己覺得可以再大碟少少,但係調味啱啱好,惹味得黎麻油嘅比例好好,唔會太過搶味,而且加上蘿蔔同埋青瓜絲成件事個口感再爽啲,呢個好味。雲腿浸娃娃菜($58): 上菜嘅時候聞到好大浸鹹香味,但係食落就唔係太覺,而且娃娃菜可以再煮耐啲,中間嘅心再淋啲會再好食啲。豆漿(+$9): 跟餐半價,有啲太甜,正常味

砂鍋花膠雞湯翅($94):

豆漿(+$9): 跟餐半價,有啲太甜,正常味。

總結:用冇味精嘅湯底做招牌菜,真係做到佢哋嘅本分,湯夠熱就會自然好飲,而且真係有真材實料,再加上有刀削麵呢個選項令到佢加大咗好多分,我諗如果配米線應該都會幾好食,另外想試嘅會有醉雞或者雲吞雞。
2023-12-19 50 瀏覽
天氣開始凍好想食啲暖胃嘢就去左銅鑼灣登龍街搵食😆見到呢間樂湯雞麵館有花膠食,即刻衝左入去🤣砂鍋花膠雞湯翅米粉 $94餐廳好貼心可以揀少糖少鹽,啱晒健康人士😉加左花膠翅令湯底好稠,再配埋雞湯精華鮮甜好食👍🏻藥膳醉雞米粉 $76藥膳味較突出,啱晒冬天暖胃又養生🌟醉雞幾入味🫶🏻酒香味幾出,養生人必叫口水醬花枝丸 $40花枝丸爽口彈牙,配埋瑤柱 XO醬更加惹味😉麻香豆腐 $32睇落好多辣油,但食落只係微微辣椒香味,反而食得出好香豆味👍🏻鮑汁瑤柱飯 $30睇落平平無奇,點知食落原來係MVP🌟好香鮑汁同有瑤柱粒,食落啖啖香氣好滿足!鮮豆漿 $18 跟餐加$9豆腐冇得調整甜度,飲落微甜,豆香味幾出👍🏻整體食物性價比幾高,喺銅鑼灣食都只係人均$150,啱晒冬天黎食暖笠笠🤩

砂鍋花膠雞湯翅米粉 $94

藥膳醉雞米粉 $76

口水醬花枝丸 $40
花枝丸爽口彈牙,配埋瑤柱 XO醬更加惹味😉

麻香豆腐 $32

鮑汁瑤柱飯 $30

鮮豆漿 $18 跟餐加$9
豆腐冇得調整甜度,飲落微甜,豆香味幾出👍🏻

2023-12-16
2023-12-16 34 瀏覽
樂湯雞麵館 (登龍街) 地址: 銅鑼灣登龍街41-51號地舖電話: 樂湯雞,不是落湯雞,落湯雞是港式slang 形容人落雨時沒傘,淋到成身濕透狼狽樣子。樂湯雞則是食養生湯底米線,好抵食,點了$94沙鍋龍皇雲吞雞配米粉這個餐,推薦這個雞,一人量都上到來大大份哦!湯鹹鹹香香好飲$76 醉豬手配刀削麵,醉豬手的酒香帶點甜,皮好重膠質,彈牙豬手充滿膠原蛋白。跟餐可以配飲品,要了豆漿。小食要了口水尖椒皮蛋$40 好惹味,好多辣油同尖椒$62 蟲草花杞子浸翠苗,青蔥綠的菜苗,個湯好養生又暖胃,去食時跌到12度的12月,飲完好暖暖
樂湯雞麵館 (登龍街)
地址: 銅鑼灣登龍街41-51號地舖
電話:

跟餐可以配飲品,要了豆漿。

小食要了口水尖椒皮蛋$40 好惹味,好多辣油同尖椒

2023-12-15 33 瀏覽
📍樂湯雞麵館🇭🇰 銅鑼灣登龍街41-51號地舖見到唔少人好評嘅呢間餐廳可惜有少少令我失望唔知係個日質素咁啱唔好定點😔定係我嗌錯嘢但係個藥膳醉雞係佢餐牌推薦㗎喎🫠😋 藥膳醉雞米線 $76😋 醉豬手米線 $76豆漿+$9湯都還好 都有少少藥膳味米線就有啲生硬麻麻地係個配料令我失望😞份量少就唔講雞唔滑都算 係冇酒味 完全唔知醉係邊🤔豬手好少少 肉質幾好 充滿骨膠原但一樣 冇酒味仲要返到屋企好口渴 懷疑落咗味精🥲
📍樂湯雞麵館

但一樣 冇酒味
仲要返到屋企好口渴 懷疑落咗味精🥲
2023-11-18
2023-12-14 32 瀏覽
餐廳名好棧鬼叫落湯雞🐣😂雞湯好似好正咁放飯就去了,下午茶時間佢哋啲套餐都只係幾十蚊好抵食仲送雞湯,不過我好想食沙薑雞麵,所以就點左個鮮沙薑手撕雞撈刀削麵,刀削麵因為較闊身比較有口感,第一次食鮮沙薑,平時都係沙薑醬而己,淡淡既油香拌麵係好正的,配有青瓜絲同蘿蔔絲,就更加爽口,另外加$15配細雞湯,新鮮熬製,熱辣辣嘅鮮甜美味雞湯,滋養補身,冬天飲暖胃,仲有小食口水尖椒皮蛋都推介,想點賣相靚靚,擺到好似朵花咁,晶瑩剔透,皮蛋蛋黃非常細滑,口水汁辣辣地就更惹味,食左咁多野埋單都只係$145,抵食好飲☺️

2023-12-10 36 瀏覽
登龍街美食選擇眾多,有一間養生麵館,低調地藏在小巷內,之前有聽聞,今次親身試試😊果然無令人失望,食完感覺refresh身體,帶點養生的感覺,喺鬧市當中算係一片清泉。XO醬招牌雙寶撈刀削麵:呢款係唯一感覺不太養生,但係味道搭夠,滿滿XO醬味,原來撈刀削麵係咁惹味!雙寶係兩款水餃🥟,唔使掙扎要邊款兩款一齊上☺️食完好又飽肚感。藥膳醉雞刀削麵+小棠菜藥膳湯底非常養生,原來可以單點藥膳湯飲,證明係非常足料,飲落去亦冇味精感覺,非常順滑易入口,唔會「確」喉嚨,刀削麵麵條口感順滑。醉雞入味,唯一美中不足係雞肉口感一般。涼拌萵筍蒜蓉涼拌萵筍爽口清新,喺熱食之前很開胃!淨花膠雞湯翅 + 淨雞湯翅呢度其中一個特色係部份湯麵的湯底可以單點當作熱湯飲用,我哋分別點咗兩款湯,湯頭鮮甜不帶味精,配料亦十足,但是花膠及翅已經非常有誠意,推介!

XO醬招牌雙寶撈刀削麵:

藥膳醉雞刀削麵+小棠菜
醉雞入味,唯一美中不足係雞肉口感一般。

涼拌萵筍
蒜蓉涼拌萵筍爽口清新,喺熱食之前很開胃!

淨花膠雞湯翅 + 淨雞湯翅

2023-12-09 28 瀏覽
今日嚟到銅鑼灣呢排砂鍋雞湯店朝聖,聽就聽得多。係呢個酸辣當道的時代居然仲有餐廳堅持粵式風味。呢日星期六晚上嚟到,都幾爆。花膠雞湯翅米線招牌菜,雞湯飲落清甜,加錢要左雞髀同時菜。雞髀滑溜,啖啖肉,抵。尖椒皮蛋皮蛋份量幾多,夠辣!口水豬手撈刀削麵呢個口水汁不得了,夠香麻,豬手爽彈夠淋,必叫。魚皮呢個砂鍋用嚟碌魚皮一流,新鮮。杯裝豆漿豆味出,唔太甜。鋪頭坐位細細,不過侍應貼心,又提個煲好滾,又比籃擺袋。
今日嚟到銅鑼灣呢排砂鍋雞湯店朝聖,聽就聽得多。
係呢個酸辣當道的時代居然仲有餐廳堅持粵式風味。
呢日星期六晚上嚟到,都幾爆。

花膠雞湯翅米線

尖椒皮蛋
皮蛋份量幾多,夠辣!

口水豬手撈刀削麵

呢個口水汁不得了,夠香麻,豬手爽彈夠淋,必叫。

魚皮

呢個砂鍋用嚟碌魚皮一流,新鮮。

杯裝豆漿

豆味出,唔太甜。

鋪頭坐位細細,不過侍應貼心,又提個煲好滾,又比籃擺袋。
人到中年,究竟有乜野重要得過健康?你問我錢係咪唔重要,我100%好肯定同你講非常重要,但有錢都要有命享,所以要顧住搵食之餘仲要保持身體狀況,想食得健康又好味,不如試下養生雞湯?👇🏻📌人 氣 推 介 -▪️ 砂 鍋 花 膠 雞 湯 翅 - $94▫️ 先試個招牌「砂鍋花膠雞湯翅」,一大鍋花膠雞湯,雞湯味道唔會死鹹果種,就算飲多左都唔會好口乾,而當中撈到好大舊花膠同埋翅,加上吸收哂湯汁精華,極重鮮味;雞肉份量十足,食落肉質滑溜完全唔老,配搭刀剔麵,口感係最夾,絕對係必試!▪️ 砂 鍋 龍 皇 雲 吞 雞 - $94▫️ 另外我朋友就試左個「砂鍋龍皇雲吞雞」,同樣用砂鍋新鮮滾熱辣上枱,有d唔同既就係當中花膠翅換左做雲吞,雞湯入口相當鮮甜,雲吞大大粒,絕對唔姑寒,食落非常爽彈,雞肉亦係肥美,油香突出;我地分別都加左$12有一份炸魚片,夠哂香口,呢個一定要嗌!▪️ 麻 辣 海 蜇 手 撕 雞 - $58▪️ 花 鵰 醉 豬 手 - $58▫️ 小食試左個「麻辣海蜇手撕雞」,海蜇爽甜到不得了,隨後辣勁慢慢滲出,夠哂濃香;而「花鵰醉豬手」酒香十足,豬手滿滿既骨膠原,真係食極食唔到停口。
人到中年,究竟有乜野重要得過健康?你問我錢係咪唔重要,
我100%好肯定同你講非常重要,但有錢都要有命享,

所以要顧住搵食之餘仲要保持身體狀況,

想食得健康又好味,不如試下養生雞湯?👇🏻

📌人 氣 推 介 -
▪️ 砂 鍋 花 膠 雞 湯 翅 - $94
砂鍋龍皇雲吞雞

▫️ 先試個招牌「砂鍋花膠雞湯翅」,一大鍋花膠雞湯
雞湯味道唔會死鹹果種,就算飲多左都唔會好口乾,
砂鍋花膠雞湯翅

而當中撈到好大舊花膠同埋翅,加上吸收哂湯汁精華,極重鮮味;
雞肉份量十足,食落肉質滑溜完全唔老,配搭刀剔麵
口感係最夾,絕對係必試!

▪️ 砂 鍋 龍 皇 雲 吞 雞 - $94
砂鍋花膠雞湯翅

▫️ 另外我朋友就試左個「砂鍋龍皇雲吞雞」,
砂鍋龍皇雲吞雞

同樣用砂鍋新鮮滾熱辣上枱,有d唔同既就係當中花膠翅
換左做雲吞雞湯入口相當鮮甜,雲吞大大粒,絕對唔姑寒,
砂鍋花膠雞湯翅

食落非常爽彈,雞肉亦係肥美,油香突出;
我地分別都加左$12有一份炸魚片,夠哂香口,呢個一定要嗌!
炸魚皮

▪️ 麻 辣 海 蜇 手 撕 雞 - $58

▪️ 花 鵰 醉 豬 手 - $58
花鵰醉豬手

▫️ 小食試左個「麻辣海蜇手撕雞」,海蜇爽甜到不得了,
麻辣海蜇手撕雞

隨後辣勁慢慢滲出,夠哂濃香;而「花鵰醉豬手」酒香十足,
豬手滿滿既骨膠原,真係食極食唔到停口。
2023-12-04
15 分鐘 (堂食)
炸魚皮
2023-12-04 75 瀏覽
今日晏晝同朋友經過銅鑼灣呢間樂湯雞,見個名咁得意就望多下,朋友就好有興趣,所以下晝深深就黎食個花膠雞煲。冇諗過原來都有埋翅食。最欣賞呢間舖佢主打健康為主,少糖少鹽,非常正。我地叫左個花膠雞煲翅,真係即叫即煲,黎到仲為勁滾緊,咁好火喉,真係好啱而家啲天氣食。我地要左半隻雞,都好多份量。首先真係擺滿晒雞,仲有花膠同少少排翅。佢既雞唔係好嫩滑個種,有啲雞味,而且唔會好肥。花膠夠大件,都煲軟身幾稔,翅都算ok, 夾等到食既。 真係幾真材實料。蟲草花杞子浸翡翠苗,豆苗好新鮮,配埋蟲草花好正氣既感覺,而佢既上湯都飲得,唔錯。仲有佢既醉豬手,出乎意外地好稔身又幾爽口,佢既酒味幾香,唔會好濃。而杞子我覺得煮過酒好似仲好味。今餐既健康膳食真係唔錯。

今餐既健康膳食真係唔錯。

2023-12-04
午餐
2023-12-04 38 瀏覽
今日晏晝明明都係好熱,到咗夜晚就涼咗勁多。但係運動完之後已經成九點,冇理由去打邊爐架,喺銅鑼灣雖然都仲係好多人,但又唔想食咁晏,最後就去咗登龍街搵嘢食。呢邊有車仔麵、日本嘢、燒味、糖水。。。最後入咗一間比較好錯嘅砂鍋雞湯店。見佢九點都有九成滿。 🈵️店員都有推介一個個二人餐,都幾好嘅,唔使$300,又有前菜,一個鍋,跟兩碗飯。但係真係好想食麵類嘅嘢,而呢個餐要加錢先可以轉麵,所以我哋兩個都係分別叫咗一人一鍋麵。麵底有唔同選擇,有米線、米粉、刀削麵等等。我哋叫咗#1 砂鍋雲吞雞-跟米線#2 砂鍋雲吞魚翅餃-跟刀削麵#3 豆漿雞唔算太肥,個湯比較清,如果想要龍尾嘅話要自己再落鹽。而兩粒雲吞係好大粒㗎,而且好多肉添。雞翼都滑,有蛋白質,岩晒做完運動既我地。豆漿只有凍嘅無言嘅,所以我就嗌咗一杯。share都夠飲了。

#1 砂鍋雲吞雞-跟米線

#2 砂鍋雲吞魚翅餃-跟刀削麵

#3 豆漿

豆漿只有凍嘅無言嘅,所以我就嗌咗一杯。share都夠飲了。
2023-12-04 29 瀏覽
今日難得放假所以同老公嚟到銅鑼灣食中午,經過見到呢間樂湯雞食冇味精嘅雞湯主食,凍凍地食幾唔錯所以就揀咗啦!我哋嗌咗一個花膠雞湯米線,雞湯真係冇味精,但係識落都好濃郁,雞件都幾滑而且份量都幾多!花膠煮得都唔會太淋,但係又有口感嘅,米線就真係好滑🥳另一款我就嗌咗椰子燕窩雞湯米線🍜另外再加左花膠,原來椰子雞湯係咁好飲🥰🥰仲有啲桃膠喺入面,其實就好似之前食過嘅甜品咁,不過係鹹同埋有雞味!原來都好夾好滋補的😗😗我哋仲叫咗蟲草花菜苗😆😆清清哋🥳份量都幾多!!小食就帶咗麻辣汁撈牛丸!個汁好香,牛丸夠彈!#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#hkigers#hkfoodblogshare#好味道#好西#香港好西

花膠煮得都唔會太淋,但係又有口感嘅,米線就真係好滑🥳

另一款我就嗌咗椰子燕窩雞湯米線🍜

我哋仲叫咗蟲草花菜苗😆😆清清哋🥳份量都幾多!!

小食就帶咗麻辣汁撈牛丸!個汁好香,牛丸夠彈!

2023-12-02 35 瀏覽
以前店舖有一人餐,現在已經改為最少二人餐,想念一人餐有鮑魚海參花膠,好像一個迷你的佛跳牆。現在叫了一個花膠雞米線,值得讚許的事,可以叫少鹽少糖,在外食飯都可以清淡一點。而且湯的味道不會令人口渴,雞很幼嫩。
2023-11-29 27 瀏覽
砂鍋花膠雞湯翅配米線:這道料理絕對是樂湯雞麵館的招牌之一。首先,雞湯非常鮮美,濃郁而不膩口。砂鍋內的花膠和雞翅肉軟嫩多汁,入口即化。米線則是煮得剛剛好,有著適中的口感。整體而言,這道料理帶來滿滿的滿足感,是一道值得推薦的美食。豆漿:樂湯雞麵館的豆漿非常新鮮美味。它擁有濃郁的豆香味,口感順滑,並且沒有過於甜膩的味道。這是一杯非常適合作為早餐或輕食的飲品,絕對能為你帶來一個美好的開始。涼拌萵荀:這道涼拌萵荀是一道清爽的小菜,非常適合作為開胃菜或者搭配主菜。萵荀的口感脆嫩,搭配著醬汁,酸甜適中,帶來了一種清新的風味。這道涼拌菜色彩鮮豔,給人食慾大增的感覺。

砂鍋花膠雞湯翅配米線:

豆漿: