2024-03-09
“落湯雞麵館”聽落好得意,今日喺銅鑼灣登龍街搵嘢食遇到佢,即管試一試啦。睇中個“花膠魚翅養生雞鍋”,只可惜店員話:今天沒有魚翅供應,有些少失望,我諗隔離檯食客都同我一樣,咁唯有下次再試呢樣嘢喇。於是乎嗌咗個“砂鍋花膠魚翅餃雞”餐,沒有魚翅,但花膠魚翅餃係有嘅,當“止渴”咁睇啦,而呢度有樣抵諗嘅嘢就係你有5樣嘢可以揀,例如米線,米粉,粉絲,刀削麵或白飯,呢啲任你鍾意任你揀係唔需要加錢的,另2樣要加錢嘅就係稻庭烏冬和出前丁 。我哋就揀咗平時少食但又唔使加錢的“刀削麵”,啲麵QQ彈彈有口感又掛汁,唔錯唔錯;另一個"至尊鮑魚雞大碗飯"啲飯好入味,有鮑汁包裹住,大大碗都食得晒,啲雞亦好滑嫩;“凈花膠湯”有三大舊花膠;“鮮沙薑豬手”係朋友點嘅小食,豬手嘅軟硬度適中有咬口,而且真係見到一粒粒鮮沙薑,係第二度比較難食到,名符其實真沙薑;豆漿跟餐有半價,而且包裝埋够衛生我喜歡。