樂酒場 がくさかば

GAKU HALL
去完泰國旅行,想食返啲日本野,醒起之前係尖沙咀經過見到有間居酒屋幾吸引,就去試下 。蟹味甲羅燒每次去居酒屋必叫,今次呢個特別嘅係唔係配餅乾係蔥油餅,呢個配搭又幾得意 。三文魚層層疊開頭仲以為係好多三文魚疊係卷物止面,但原來上面仲有一層厚芝士,即場燒香之後好惹味 。五雕刺身盛有三文魚、池魚、油甘、甜蝦同帶子,每件刺身都充滿油香,非常肥美,而且睇落五顏六色令到人心情好好清酒煮白蜆蜆肉好大粒,每粒都索滿汁同清酒嘅香,個湯好清甜 。明太子厚燒玉子玉子果然好厚,明太子嘅數量都好多,每一啖都會食到明太子嘅鹹香 。燒雞翼+燒牛舌去居酒屋梗係要點串燒,正所謂燒雞翼我鍾意食,牛舌都幾厚身,咬落好juicy自家製鹽檸檬+自家製蜂膠檸檬天氣咁熱,叫返2杯high ball飲下真係透心涼,酒精濃度唔會太高 。加啲鹽係杯口真係將成杯酒昇華左,味道更加豐富

蟹味甲羅燒

五雕刺身

清酒煮白蜆
蜆肉好大粒,每粒都索滿汁同清酒嘅香,個湯好清甜 。

明太子厚燒玉子

燒雞翼+燒牛舌

自家製鹽檸檬+自家製蜂膠檸檬

2024-10-22 244 瀏覽
今日舊同事帶我去位於尖沙咀白蘭軒道的「樂酒場 がくさかば」居酒屋,就好似去咗睇日劇入面以前的日本咁,從門口上樓梯到入到餐廳內,有好多懷舊日本海報及用日文做嘅霓虹燈裝飾,最特別係有榻榻米座位,要除鞋入座,咁得意,我一於試吓!🔹迷の刀 五雕刺身盛合刺身擺盤精美又新鮮,尤其是以三文魚卷成花狀再配粒粒三文魚子,好好味!而其他刺身如甜蝦、帶子、吞拿魚及油甘魚等,亦好鮮甜!🔹三文魚層層疊店員在顧客面前用火槍炙燒三文魚肉,配合底層嘅青瓜卷一起吃,口感新鮮!🔹蟹味噌甲羅燒加配薄餅好多蟹膏,放上薄餅去食,Yummy!🔹車厘茄豚肉卷(二本)車厘茄好甜,豚肉包住好好食。🔹牛油果山葵漬健康之選!以牛油果🥑沾上山葵🔹明太子醬厚燒玉子明太子醬放在玉子燒上,帶點點咸味蛋香棉滑。🔹吉列童星蝦(2隻)以包裝童星點心麵奉上,充滿兒時回憶!🔹清酒煮白蛤鍋白蜆粒粒大隻好甜,配清酒湯底簡直一流!這𥚃的飲品也不錯🔹冰菠蘿燒酎及🔹自家製蜂膠檸檬燒酌,大杯好飲!

🔹迷の刀 五雕刺身盛合

🔹三文魚層層疊

🔹蟹味噌甲羅燒加配薄餅
好多蟹膏,放上薄餅去食,Yummy!

🔹車厘茄豚肉卷(二本)
車厘茄好甜,豚肉包住好好食。

🔹牛油果山葵漬
健康之選!以牛油果🥑沾上山葵

🔹明太子醬厚燒玉子
明太子醬放在玉子燒上,帶點點咸味蛋香棉滑。

🔹吉列童星蝦(2隻)
以包裝童星點心麵奉上,充滿兒時回憶!

🔹清酒煮白蛤鍋
白蜆粒粒大隻好甜,配清酒湯底簡直一流!

2024-10-19 227 瀏覽
最近在尖沙咀發現了一間超有氣氛的餐廳——樂酒場!燒物︰#明太子醬厚燒玉子 #蒜燒厚切牛舌芯#雞肉卷配無菌蛋黃火喉控制得十分好,外焦內嫩滑,惹味香口,開胃前菜小食,滿足。特別牛舌芯,厚身牛肉味重,好好食。刺身︰迷の刀五離刺身盛合三文魚層層疊(必試)驚喜十足!三文魚層層疊,色澤誘人,搭配上獨特的醬汁,擺盤精緻,打卡一流,同朋友慶祝生日可以插支蠟燭當特色蛋糕都得。重點係新鮮抵食,性價比高,之後叫多幾件串燒都抵。必試!精品食物︰蟹味噌甲羅燒加配薄餅 清酒煮白蛤鍋白蛤粒粒都脹卜卜,十分誘人,鮮甜可口,份量亦十分足,正。配啤酒一流!濃郁的蟹味,與香酥薄餅一起食,口感豐富。燒酎︰自家製蜂膠檸檬冰菠蘿Highball 這裡的燒酎十分清香幽雅,酒體較輕,味道清淨,酒精濃度不高,好岩女仔飲,而且打卡都好靚!今日同朋友慶祝生日,大滿足!
最近在尖沙咀發現了一間超有氣氛的餐廳——樂酒場!

燒物︰
#明太子醬厚燒玉子
#蒜燒厚切牛舌芯
#雞肉卷配無菌蛋黃
特別牛舌芯,厚身牛肉味重,好好食。

刺身
迷の刀五離刺身盛合
三文魚層層疊(必試)

精品食物︰
蟹味噌甲羅燒加配薄餅

燒酎︰
自家製蜂膠檸檬
冰菠蘿Highball

今日同朋友慶祝生日,大滿足!
  • 蟹味噌甲羅燒
  • 清酒煮白蛤鍋
  • 明太子醬厚燒玉子
  • 雞皮餃子
這晚來到一間抵食日本料理店「樂酒場 がくさかば」店舖位址鄰近K11,尖沙咀站 N1 出口望兩望就見到!🎏日本風居酒屋裝修十分有特色,店內裝潢充滿日式氣氛以日式昭和風作主題,掛滿打卡日式燈籠、霓虹燈及懷舊海報,全晚有日文歌做場地背景音樂,有好幾首我地重有齊唱左兩句~乾淨舒適的榻榻米座位,營造日式家中用餐的輕鬆感,打開MENU 已經非常吸引眼球! 餐牌有齊中、英及日文,設計餐牌下了不少功夫,難怪日本人都會來幫襯。 (當日還巧遇店主正更新梗未來MENU 相信好快有更多款式選擇)食物方面選擇豐富,有齊哂刺身、海鮮、壽司、串燒、日式小食炸物等應有盡有。有搞笑係每檯旁邊都會有隻「咯咯雞」有趣新奇用來呼喚店員 (全店一定聽到)落單後大約5-8分鐘食物已經陸續上檯夠哂效率。🍱迷の刀 五雕刺身盛合 $𝟑𝟑𝟖推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 招牌菜性價比十分合理,刺身份量十足,師傅將刺身捲成花形十分有誠意,擺盤賣相吸引眼球。 五款時令刺身有厚切三文魚﹑深海池魚﹑油甘魚﹑甜蝦﹑帶子。每款都鮮味十足有光澤,三款剌身魚都魚鮨豐盛新鮮肥美,甜蝦晶瑩剔透又爽口鮮甜,帶子滑溜可口。🍣三文魚層層疊 $𝟏𝟑𝟖推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 招牌菜與刺

這晚來到一間抵食日本料理店「樂酒場 がくさかば」
店舖位址鄰近K11,尖沙咀站 N1 出口望兩望就見到!
🎏日本風居酒屋裝修十分有特色,
店內裝潢充滿日式氣氛以日式昭和風作主題,
掛滿打卡日式燈籠、霓虹燈及懷舊海報,
全晚有日文歌做場地背景音樂,有好幾首我地重有齊唱左兩句~
乾淨舒適的榻榻米座位,營造日式家中用餐的輕鬆感,

打開MENU 已經非常吸引眼球! 餐牌有齊中、英及日文,
設計餐牌下了不少功夫,難怪日本人都會來幫襯。
落單後大約5-8分鐘食物已經陸續上檯夠哂效率。

🍱迷の刀 五雕刺身盛合 $𝟑𝟑𝟖
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 招牌菜
性價比十分合理,刺身份量十足,
師傅將刺身捲成花形十分有誠意,擺盤賣相吸引眼球。
五款時令刺身有厚切三文魚﹑深海池魚﹑油甘魚﹑甜蝦﹑帶子。

🍣三文魚層層疊 $𝟏𝟑𝟖
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 招牌菜
刺身同屬招牌菜之,推介必點!
肥美三文魚上放滿芝士及沙律醬,
店員上檯即場360度炙燒,
令芝士溶解在魚肉上,再加上蟹籽及蔥粒,
增加香口同鮮味的層次感,又帶點醬油味,形成色香味俱全!
三文魚下面是6件青瓜小卷,油香突出之中又帶爽口清新,層次感滿滿!

🦪燒牡蠣 (二只) $108
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
非一般日式燒生蠔,熱溶芝士與蠔肉溶為一體,芝士控大愛的一品,
大大的原隻日本牡蠣火喉恰當,入口咬落軟熟充滿肉汁又帶點奶香。
高質享受,性價屬於中等合格,鐘意食滑溜生蠔嘅值得一試。

🌮黑醋鵝肝多士 $88
超抵食~!! 大大件黑醋鵝肝外層微脆內軟,
底下的烤多士配油潤極重嘅邪惡滋味,
兩個人share 一人一半已經好足夠🤭

🦀蟹味甲羅燒 $𝟕𝟖 加配薄餅 $𝟏𝟔
居酒屋必食的甲羅燒,送酒一流。
蟹殼裝滿蟹膏,燒煮後帶有濃郁味噌香氣,
搭配油酥薄餅十分香口,食唔停口。

🍤吉烈童星蝦(2隻) 兒時回憶 $68
充滿兒時回憶的童星點心麵袋裝兩條吉烈炸蝦,打卡感十分重。
童星點心麵完整包住整隻蝦酥炸,口感幾特別,外脆內嫩新奇有趣。

🍲日式甜醬牛肉鍋 $138 配雜炊 $28 🍜
色澤嫰紅牛肉片入口有牛香,甘甜掛汁口感軟綿,
隨鍋附上兩隻日本蛋,建議一隻放落鍋內煮,另一隻用來將牛肉沾上蛋汁,
令牛肉入口順滑,質感柔嫩。
可加配雜炊/烏冬吸收醬汁及牛肉的精華,飽肚完美!
另外見到有唔少人叫「清酒煑白蛤鍋」份量都幾吸引,下次Encore來試試。

以上幾款已經令兩口子十分滿足,下次再來享受甜品、串燒、壽司及特飲,
無論食物質素同環境氣氛,呢間居酒屋都適合朋友仔一齊飲酒傾計,
平日都見到有兩檯一齊慶祝生日,全店會協助播放生日歌,真心抵讚!
2024-10-12
2024-10-15 221 瀏覽
地點好方便,至啱約朋友聚會!尖沙咀地鐵站N or P出口,K11隔離行幾步就到。樓下門面一望已經好有日本feel🇯🇵沿着樓梯行上去,呢間日式居酒屋周圍日式海報佈置,仲有要除鞋坐既榻榻米位,極具和風!超好vibe!🥢迷の刀 五離刺身盛合油甘魚、牡丹蝦、帆立貝、三文魚、吞拿魚,仲有三文魚子。擺盤已經夠吸引,每款刺身質素都不錯,非常新鮮!🥑牛油果山葵漬前菜牛油果山葵,連個碟都係牛油果,牛油果加豉油同紫菜,原來又幾好食喎!🦀蟹味噌甲羅燒蟹蓋上面滿滿嘅蟹肉,可配飯或加配薄餅。🍢串燒好多款都好好食,嗌左燒牛舌同燒雞翼,牛舌肉質淋,燒雞翼皮燒到好香脆,入面仲保持到㚥好juicy。有個小插曲:唔小心將一隻雞翼飛左落地下🙈🤣店員超好,好細心留意到,後尾俾過碟我地,服務好好,勁窩心🥰🍣🔥三文魚層層疊壽司上鋪滿三文魚同芝士,上菜時職員用火槍燒面,加上蟹籽同蔥,視覺享受🥰👍三文魚爆口勁多!🥢清酒煮蜆食完刺身壽司,好建議食呢個熱食驅驅寒,暖胃又好味,正!飲品方面,唔飲酒既話,好大推呢個冰菠蘿梳打❣️🍍🍹真係有勁大塊冰過既菠蘿架!!杯野本身都香甜好飲,仲有塊冰菠蘿食,勁好食!嗰日係平日,坐坐下後尾呢度都滿座,睇黎無
地點好方便,至啱約朋友聚會!
尖沙咀地鐵站N or P出口,
K11隔離行幾步就到。

樓下門面一望已經好有日本feel🇯🇵
沿着樓梯行上去,
呢間日式居酒屋周圍日式海報佈置,
仲有要除鞋坐既榻榻米位,
極具和風!超好vibe!

🥢迷の刀 五離刺身盛合
油甘魚、牡丹蝦、帆立貝、三文魚、吞拿魚,仲有三文魚子。
擺盤已經夠吸引,
每款刺身質素都不錯,非常新鮮!

🥑牛油果山葵漬
前菜牛油果山葵,
連個碟都係牛油果,
牛油果加豉油同紫菜,原來又幾好食喎!

🦀蟹味噌甲羅燒
蟹蓋上面滿滿嘅蟹肉,
可配飯或加配薄餅。

🍢串燒好多款都好好食,
嗌左燒牛舌同燒雞翼,
牛舌肉質淋,
燒雞翼皮燒到好香脆,
入面仲保持到㚥好juicy。
有個小插曲:
唔小心將一隻雞翼飛左落地下🙈🤣
店員超好,好細心留意到,
後尾俾過碟我地,
服務好好,勁窩心🥰

🍣🔥三文魚層層疊
壽司上鋪滿三文魚同芝士,
上菜時職員用火槍燒面,
加上蟹籽同蔥,
視覺享受🥰👍
三文魚爆口勁多!

🥢清酒煮蜆
食完刺身壽司
好建議食呢個熱食驅驅寒,
暖胃又好味,正!

飲品方面,唔飲酒既話,
好大推呢個冰菠蘿梳打❣️
🍍🍹真係有勁大塊冰過既菠蘿架!!
杯野本身都香甜好飲,
仲有塊冰菠蘿食,勁好食!

嗰日係平日,
坐坐下後尾呢度都滿座,
睇黎無黎錯,
屬可以encore兼值得推介既尖沙咀居酒屋❣️

2024-10-14 183 瀏覽
餐廳裝潢以木質材料搭配傳統嘅日式裝飾,輕鬆嘅環境,適合同朋友聚會/放工後放鬆下ღ牛油果山葵漬牛油果香軟可口,加上醬汁同Wasabi第一次咁樣食又幾好味喎!ღ 迷の刀五雅刺身盛合有三文魚、帆立貝、甜蝦、油甘魚等等每款都好新鮮呀😋甜蝦好黏好鮮甜,油甘魚肉厚滑嫩,口感清爽,帆立貝肉質鮮嫩…ღ三文魚層層疊 店員用火槍燒一燒🔥將面頭塊芝士燒熔😍睇見都流口水三文魚好肥美,搭配青瓜卷食口感好豐富ღ蟹味噌甲羅燒蟹膏香氣濃郁,濃濃嘅蟹膏香加埋薄餅食,令人非常回味!ღ明太子醬厚燒玉子蛋香濃郁嘅厚厚玉子燒,表面放上鹹香十足嘅明太子醬,軟彈嘅口感,食落層次感豐富ღ清酒煮白蛤鍋清酒加上蛤蜊嘅鮮味,酒香醇厚,味道香濃美味ღ串燒見每張枱都會叫啲串燒嚟食吓我哋都叫咗兩款嚟食雞翼同埋蒜燒厚切牛舌芯兩款都燒得勁香口🍹飛雪蜜瓜梳打|冰菠蘿梳打兩杯梳打都好吸睛😍每杯都有埋果肉,有得飲又有得食

ღ牛油果山葵漬
牛油果香軟可口,加上醬汁同Wasabi
第一次咁樣食又幾好味喎!

ღ 迷の刀五雅刺身盛合
有三文魚、帆立貝、甜蝦、油甘魚等等

ღ三文魚層層疊
店員用火槍燒一燒🔥

將面頭塊芝士燒熔😍睇見都流口水

三文魚好肥美,搭配青瓜卷食
口感好豐富

ღ蟹味噌甲羅燒
蟹膏香氣濃郁,濃濃嘅蟹膏香加埋薄餅食,令人非常回味!

ღ明太子醬厚燒玉子

ღ清酒煮白蛤鍋
清酒加上蛤蜊嘅鮮味,酒香醇厚,味道香濃美味

ღ串燒
見每張枱都會叫啲串燒嚟食吓
我哋都叫咗兩款嚟食

雞翼同埋蒜燒厚切牛舌芯
兩款都燒得勁香口

🍹飛雪蜜瓜梳打|冰菠蘿梳打
兩杯梳打都好吸睛😍
每杯都有埋果肉,有得飲又有得食
2024-10-14 184 瀏覽
一家5口去街街,齊齊去食番餐好嘅,支持留港消費啦~喺OPENRICE search 「日本菜」,第一時間彈出呢一間「樂酒場」,我嘅寶貝女就係叫樂樂,所以就決定嚟「踩場」啦 XD咁其實都有睇吓大家嘅食評探探路先,居然都一致認為呢度有如置身日本居酒屋,確係滿心期待!請先原諒我無影到餐廳嘅環境,事關行完街又攰又餓,完全不加思索就要叫嘢食。一開餐就要咗6隻生蠔、剌身盛、壽司盛同雲丹(海膽)撈冷烏冬,最正係一杯「海膽滿滿杯」:我地本身唔係太好生蠔,所以每人都只叫咗兩隻。生蠔好新鮮,海水味同蠔嘅鮮味啱啱好,入口先嚟一陣冰凍,再嚟軟滑,味道偏淡,加入少許檸檬汁剛好。雲丹(海膽)撈烏冬 - 目測好似好簡單,但入口好香濃,不過每人食少少就好停啦~ 事關都幾「漏」,食得多會遲過其他好嘢。哈哈... 刺身盛又有兩隻生蠔,同樣好新鮮,其他刺身都一樣新鮮鮮味呢份就係「海膽滿滿杯」- 利申先,其實佢上枱嘅時候係有大半杯魚籽喺個玻璃杯入面架,一嚟到我地已經急不及待咁動手 XDD成個結構係碗底有少許壽司飯,上中層夾住一啲三文魚生粒粒、最上層就有大量海膽,再加埋玻璃杯入面大半杯魚籽 ... 一嘢將全部材料「啪」入口,正
一家5口去街街,齊齊去食番餐好嘅,支持留港消費啦~

生蠔 / 海膽撈冷烏冬
生蠔刺生盛
帆立貝壽司

剌身盛

成個結構係碗底有少許壽司飯,上中層夾住一啲三文魚生粒粒、最上層就有大量海膽,再加埋玻璃杯入面大半杯魚籽 ... 一嘢將全部材料「啪」入口,正到呢...
海膽滿滿杯

黑醋鵝肝多士
呢一份就係「黑醋鵝肝多士」- 黑醋嘅味道剛剛中和咗鵝肝嘅油脂,帶少許甜味,多士好香脆。一流!
甲羅燒
甲羅燒-真心有少少失望,味道偏咸,加配薄餅味可以中和咗少少咸味。試咗就夠啦~

磯燒原隻鮑魚
磯燒原隻鮑魚 - 鮑魚偏細隻,肉質燒好都尚算軟熟,汁醬味道好好,偏甜口。
鹽燒原隻海蝦

鹽燒原隻海蝦 - 沒有好特別嘅做法可能就是最好嘅做法,蝦新鮮亦唔會燒得太過火,鹽量剛好,把燒蝦的鮮味完美帶出。唯一有少少失望係太細隻XD
燒魷魚筒
燒魷魚筒 - 汁燒味道同燒鮑魚嘅差不多,魷魚肉質軟熟有少少咬勁,但唔會太硬。但所配上枱嘅蘸汁就太重味,有啲過咸同過酸。
燒紅魚一夜干
燒紅魚一夜干 - 有一點可惜嘅係魚肉質太硬,雖味道咸鮮味剛剛好,但肉質硬就真係敗筆。
串燒牛舌心
最後介紹返個真心推介,燒牛舌心 - 香軟、牛味超然,雖然舌心油脂不多,但咬落仍然爆汁。正正正!

5人用餐,埋單$3500.- 平均$700.- / 位。真係有少少貴,但相比起去食啲粗製濫造嘅自助餐,呢個價錢都係俾得合理嘅。
串燒豬茄串(前) / 串燒雞肝(後)
竹-壽司盛
磯燒原隻鮑魚
燒魷魚筒
串燒牛舌心
竹-壽司盛
  • 燒牛舌心,海膽滿滿杯,黑醋鵝肝多士
2024-10-12 213 瀏覽
從社交平台得知尖沙咀呢間樓上日本料理, 佈置成日本居酒屋主題打卡餐廳, 趁住假期前夕, 相約好姊妹一齊食dinner, 順便打卡。餐廳天花板掛滿日式燈籠, 牆上貼了日系海報, 又以霓虹光管做裝飾, 而座位區分為兩面, 一為正常坐位區, 二為榻榻米, 滿有日本居酒屋氣氛。旁邊有隻「咯咯雞」, 用以呼喚職員, 非常有趣。食物款式多, order後食物上檯快。【五鵰刺身盛合】HK$338五款時令刺身擺盤吸引, 每款都好厚切, 包括有三文魚 (以數粒三文魚籽點驟)、深海池魚、油甘魚、爽口鮮甜嘅甜蝦、帆立貝, 新鮮, 滿足!【三文魚層層疊】HK$138係餐廳招牌菜, 亦能滿足埋相機食先。青瓜小卷上疊上大量切成厚切條狀嘅三文魚刺身, 加上片狀芝士+沙律醬, 上檯時店員會即場炙燒, 然後加上蟹籽同埋蔥粒。芝士經火灸後跟三文魚熔為一體, 而部份三文魚更被迫出魚油, 入口無論味道同口感都很有層次感, 推介!!【牛油果山葵漬】HK$68Creamy牛油果配上山葵漬, 微微搶口感, 不錯的冷盤小食。【蟹味噌甲羅燒】HK$78 (+$16加配薄餅)蟹膏甘香鮮味, 散發陣陣味噌香氣, 配上煎得帶點焦濃嘅薄餅,
蒜燒厚切牛舌芯
【五鵰刺身盛合】HK$338
【三文魚層層疊】HK$138
五鵰刺身盛合
【牛油果山葵漬】HK$68
牛油果山葵漬
【蟹味噌甲羅燒】HK$78 (+$16加配薄餅)
蟹膏甘香鮮味, 散發陣陣味噌香氣, 配上煎得帶點焦濃嘅薄餅, good fit!
【明太子醬厚燒玉子】HK$78
玉子有淡淡雞蛋香甜, 加上了明太子醬, 多一點鹹甜。
【雞翼】HK$32
雞翼表面微脆, 滲出些少焦濃味, 肉質仲keep到些少肉汁。
【蒜燒厚切牛舌芯】HK$48
厚切牛舌芯口感爽彈, 經蒜燒後仍保持到豐富肉汁, 而且更為香口惹味。
蟹味噌甲羅燒
【清酒煮白蛤鍋】HK$108
每隻蜆肉大隻又飽滿, 煮得入味, 食到酒嘅香醇, 有助提鮮。
雞翼
【冰菠蘿梳打】HK$68
大大卡冰菠蘿直插菠蘿梳打中, 菠蘿味濃郁, 大大卡冰菠蘿果肉仲可以當甜品食, 正!
【蜂膠檸檬梳打】HK$68
充滿果肉同埋檸檬皮碎粒, 加上有蜂膠, 所以不會太酸, 帶點澀味。
2024-10-10
蟹味噌甲羅燒
雞翼
  • 冰菠蘿梳打
2024-10-09 184 瀏覽
獨樂樂不如齊樂樂,剛喺北海道返嚟,就要同旅伴緬懷一下日本情懷。牛油果山葵漬($68) 成個牛油果做漬物,好新鮮嘅食法!清酒煮白蛤鍋 ($108) 蜆好鮮味!湯亦好清甜!推介!明太子醬厚燒玉子($78) 玉子幾厚身,面層鋪一層明太子醬,可惜不夠熱雞翼($32) 燒得幾香厚切牛舌芯($48) 同樣好香口,亦都好有咬口蟹味噌甲羅燒($78)加薄餅($16) 好豐富既蟹膏,好濃味,第一次配薄餅,非常夾!刺身拼盤($338)有五款刺身,應該會根據當日新鮮食材而配搭三文魚層層疊($138) 份量超級厚的三文魚,面層鋪一層芝士,店員會即刻燒,好有焦香梅酒梳打($48) 最後當然唔少得酒啦呢間居酒屋好適合同朋友一齊來小酌一番🥃 同場有人生日,全店仲會播生日歌,好有氣氛😆

牛油果山葵漬($68) 成個牛油果做漬物,好新鮮嘅食法!

清酒煮白蛤鍋 ($108) 蜆好鮮味!湯亦好清甜!推介!

雞翼($32) 燒得幾香

厚切牛舌芯($48) 同樣好香口,亦都好有咬口

梅酒梳打($48) 最後當然唔少得酒啦

今次就同朋友黎到尖沙咀棉登食超地道既日本居酒屋🤩 裝修用左道頓堀夜晚飲既木質+貼滿poster風格,好有feel! 除左有席上之外仲有埋塌塌米,みなお楽しみ!🤩🐠 迷の刀五雕刺身盛 ($338)睇得出呢味餸落咗好多心思去雕琢喺五款刺身同埋佢地既擺盤😍🌸未食都覺得心情大好😍而刺身分別係池魚、帶子、魚子三文魚、吞拿魚同海蝦🥰魚子三文魚mix埋係double享受😛魚子令到三文魚更fresh同更鮮!🍣 燒三文魚層層疊 ($138)三文魚控必點特色菜!佢係一個類似於瑞士雪山嘅設計🏔️疊得高高上面仲鋪咗一層濃濃芝士既三文魚山😛下面係6個紮實嘅壽司飯卷😛店員會喺你未食之前用火槍燒一燒芝士😋超濃厚嘅三文魚火炙壽司咁就出爐😋而6舊壽司都因為唔同三文魚既生熟度有唔同味😛食完濃厚既魚油味之後又可食番三文既原鮮味!超正!🍢 山椒燒雞脾肉 ($32)🍢 白鰻魚串燒 ($138)🍢 免治軟骨雞肉棒 ($48)居酒屋串燒就一定唔少得架啦😚依到三串都算係居酒屋必備名物🫡免治軟骨雞肉棒+日本蛋汁依個組合真係無得頂🥳蘸完燒汁既雞肉棒同蛋汁岩岩大家中和左🤪唔會有一邊搶左fo 食落去雞肉粒粒餡同蛋汁撈埋勁滑🤪白鰻魚串燒得幾有碳

🐠 迷の刀五雕刺身盛 ($338)

🍣 燒三文魚層層疊 ($138)

🍢 山椒燒雞脾肉 ($32)
🍢 白鰻魚串燒 ($138)
🍢 免治軟骨雞肉棒 ($48)
居酒屋串燒就一定唔少得架啦😚依到三串都算係居酒屋必備名物🫡免治軟骨雞肉棒+日本蛋汁依個組合真係無得頂🥳蘸完燒汁既雞肉棒同蛋汁岩岩大家中和左🤪唔會有一邊搶左fo 食落去雞肉粒粒餡同蛋汁撈埋勁滑🤪白鰻魚串燒得幾有碳火燒既味道 鎖得住啲肉汁好嫩滑🤪雞脾肉串燒用左山椒帶出到啲平時係雞脾肉絕對唔會食到肉汁既感覺!有驚喜!🥳

🦀 蟹味噌甲羅燒 +薄餅 ($94)
成晚最期待就係依個甲羅燒🦀 果然無令我失望🤤味噌好夾蟹肉同埋蟹膏🫶蘸落薄餅蟹膏味好濃😚 咸咸地既海水味同油香味既薄餅係個口到浪下浪下🤪

🍤 什錦天婦羅 ($150)
餐廳準備左大蝦🍤秋葵🌱蕃薯🍠,私心覺得居酒屋要嗌天婦羅配清酒先係最完美😋 依到啲大蝦超大隻😛 炸完唔會有大既油溢味🥳

🍚 漁師魚湯泡飯 ($198)
依個湯泡飯我覺得唔叫真係唔好話食過樂酒場🤨! 份量多到不得了🫨 個湯係就用鯛魚煮到好入味既美人湯,魚片同湯超滑又鮮甜😍 焗左一陣仲好似飲緊牛奶咁😛食極都唔覺飽!

🍲 泡菜黑豬肉鍋 ($128)
餐廳調味既辣醬超好食😛 而且豬肉唔會太厚,點落個醬可以搽匀成舊😚一啖放口大滿足!個醬就有啲似韓國年糕醬辣辣咸香既感覺🤤點完豬肉再攞嚟撈飯真係一流!

🍺 自家製檸檬酒 ($68)
超鍾意依杯酒🤤!清酒濃烈得黎唔過火🍻檸檬味勁fresh😋好想飲完再飲😂(不過一杯已經醉醉地😵‍💫)

📍 樂酒場 がくさかば
尖沙咀白蘭軒道1號麗東大廈地下H & J號舖及閣樓
2024-10-05 179 瀏覽
成日喺呢度飲酒都會經過呢間餐廳,睇落去好日本風,好似去咗東京大阪一樣。不過一直冇機會試,今日咁啱約朋友食飯,原來佢都好想試呢間,咁就一於上嚟試吓啦。一去到門口已經覺得呢度好靚,霓虹燈再加超和風嘅居酒屋,香港真係搵唔到。而且呢度仲有榻榻米坐,真係好似去咗日本咁呀。呢度嘅食物完全唔貴,性價比好高。我最欣賞嘅就係呢個燒三文魚層層疊,侍應真係會拎個火槍嚟燒,啱晒打卡。而且佢食落都好新鮮,三文魚嘅魚油啱啱好,真係做得好出色。以我朋友就最鍾意呢個五點刺身盛,呢度嘅刺身非常新鮮,而且好厚切,但係價錢完全唔貴,識落好重魚味,但又完全唔腥,連我唔鍾意食刺身嘅人都覺得好好食呀。另外呢個點心炸蝦都好得意,佢係用類似童星點心麵嘅袋裝住兩條炸蝦,又係非常適合打卡。而且佢唔係淨係得個樣咁簡單,食落好特別,用童星點心麵包住蝦再拎去炸,外脆內嫩,而且蝦都好新鮮。呢間餐廳又靚又抵食,而且環境好好,同埋我見到佢嘅清酒都賣得好平,真係好適合一大班朋友gathering,我都一定會再嚟啊。

• 吉列童星蝦
2024-10-05 197 瀏覽
食物好味,清酒煮蜆、燒物、燒魚、玉子燒,全部都好味。煮蜆有三隻沒開口,但店員處理得令我感動,送了飲品作補償。 環境好有日本居酒屋feel~ 有榻榻米可供選擇只是當晚沒有和牛,可選的食物款式大減。但都不失雅緻~ 與朋友二人 19:15 食到10:15 都無趕客走,讚

環境好有日本居酒屋feel~ 有榻榻米可供選擇

只是當晚沒有和牛,可選的食物款式大減。但都不失雅緻~

與朋友二人 19:15 食到10:15 都無趕客走,讚

2024-09-30
2024-10-04 150 瀏覽
經過尖沙咀,記得有人推介過呢間居酒屋入面裝修超有特色所以就趁得閒去咗試吓樂酒場位於尖沙咀白蘭軒道裝潢超級日本風仲有好多好適合打卡嘅霓虹燈同日本燈籠食得日本嘢都想感受一下榻榻米!呢到嘅榻榻米又比較高嘅坐墊坐得好舒服一路聽住日本歌真係好似去咗日本居酒屋咁!私心推介:-燒三文魚層層疊店員喺你面前將一層層嘅三文魚燒香令啲油香更加出再喺上面鋪上蟹籽同埋香蔥!夾埋入面嘅壽司飯同埋半溶芝士口感層次,超級豐富-迷の刀五雕刺身盛擺盤已經超級吸引份量亦都超級多包括5款時令刺身今日有三文魚 深海池魚 油甘魚甜蝦同帶子每片都係超級厚切鮮味十足其他必食:-左口魚薄切肉質比較結實但魚油非常豐富薄切做成刺身可以完全品嘗到佢嘅鮮味甘香-清酒煮白蛤鍋清酒嘅份量啱啱好可以吊起鮮味但係唔會蓋過甜味依家天氣開始轉涼飲一飲個熱湯舒服晒!-海膽壽司味道濃郁入口即溶帶有啖啖的海水鮮味份量十足!-深海池魚脂肪結實加上肉質肥嫩刺身口感十分順滑鮮甜
經過尖沙咀,記得有人推介過呢間居酒屋
入面裝修超有特色
所以就趁得閒去咗試吓
樂酒場位於尖沙咀白蘭軒道
裝潢超級日本風
仲有好多好適合打卡嘅霓虹燈同日本燈籠
食得日本嘢都想感受一下榻榻米!
呢到嘅榻榻米又比較高嘅坐墊
坐得好舒服
一路聽住日本歌
真係好似去咗日本居酒屋咁!

私心推介:
-燒三文魚層層疊
店員喺你面前將一層層嘅三文魚燒香
令啲油香更加出
再喺上面鋪上蟹籽同埋香蔥!
夾埋入面嘅壽司飯同埋半溶芝士

清酒嘅份量啱啱好
可以吊起鮮味
但係唔會蓋過甜味
依家天氣開始轉涼
飲一飲個熱湯舒服晒!

-海膽壽司

-深海池魚
脂肪結實
加上肉質肥嫩
刺身口感十分順滑鮮甜

最近收工想同朋友聚一聚 簡左呢間尖沙咀超好氣氛居酒屋🏮一踏入樂酒場 裏面既打卡位多到有驚喜🤣店內裝潢充滿日式氣氛,掛滿日式燈籠、霓虹燈、懷舊海報 就連餐牌都寫日文,超有日本感覺🫶🏻居酒屋主打刺身、海鮮、串燒、日式小食等 仲有特色必點既三文魚層層疊 千奇唔好錯過‼️-🖤迷之刀五雕刺身盛合 $338滿滿一盤刺身份量十足 望落都知新鮮 每日不同既五款時令刺身 當日有三文魚、深海池魚、油甘魚、甜蝦、帶子 每款都好厚切 新鮮有光澤 鮮味十足💯-🖤三文魚層層疊 $138超有睇頭既招牌菜 每枱都必點🔥三文魚上鋪滿芝士,店員會即場炙360度將芝士燒溶🥰小卷包住青瓜,加上厚切三文魚、芝士、蟹籽,入口暖暖地又邪惡 超有層次感🤣-🖤蟹味噌甲羅燒 $78甲羅燒蟹殼裝滿蟹膏,燒煮後帶有濃郁味噌香氣🥰可以配埋脆餅一齊食 好邪惡👍🏻-🖤雞翼串燒 $32|烤至外脆內嫩又juicy~🖤什錦天婦羅 $150|香脆熱辣辣 🖤香蔥和牛炒飯 $180|炒到香口粒粒分明 和牛juicy🖤香蔥吞拿魚蓉卷 $120🖤黑醋鵝肝多士(一本) $88🖤超人氣雪葩 椰子 $68|超推薦 食完好滿足
🖤迷之刀五雕刺身盛合 $338

🖤三文魚層層疊 $138

🖤蟹味噌甲羅燒 $78
🖤雞翼串燒 $32|烤至外脆內嫩又juicy~

🖤什錦天婦羅 $150|香脆熱辣辣
🖤香蔥和牛炒飯 $180|炒到香口粒粒分明 和牛juicy

🖤香蔥吞拿魚蓉卷 $120

🖤黑醋鵝肝多士(一本) $88

🖤超人氣雪葩 椰子 $68|超推薦 食完好滿足
2024-09-27
  • 蟹味噌甲羅燒
2024-09-28 174 瀏覽
樂酒場美輪美奐,和繽紛的霓虹燈,🎐充滿昭和懷舊感覺。除了新鮮刺身,還有串燒、鍋物等,坐在榻榻米😘開懷大食,置身如日本。🦀迷の刀 五雕刺身盛合拼盤排列有致,如三文魚、甜蝦、帶子及油甘魚,鮮香濃郁。💕三文魚肥美,入口柔嫰。油甘魚挺身,魚鮨豐盛,鮮味吸引。帶子圓潤滑溜,甜蝦晶瑩剔透,🦐口感爽彈,還有鮮甜蝦膏,令人一吃愛上。🔥三文魚層層疉三文魚油脂豐富,❤️火炙後油鮨甘香倍升,三文魚的鮮美,與鹽燒芝士融合,齒頰留香,豐潤滋味,😋讓人一口接一口。🐮炙燒和牛壽司和牛用火槍燒至邊沿焦脆,肉質半熟嫰紅,內裡保持豐富的肉汁。💋每一口都散發濃郁的肉香,令人回味無窮。🥢鹽燒三文魚鮫份量十足,外皮金黃焦香,香氣撲鼻,魚皮酥脆可口,👅魚肉肥厚嫰滑,油潤魚油溢出,鮮香停不了。🦐鹽燒天然虎蝦肉質鮮嫩彈牙,外皮微焦,帶有煙燻的香氣。虎蝦質感彈牙,🌟蝦頭的蝦膏,入口濃稠甘甜,滋味可口。🔥燒牡蠣蠔肉燒製後十分鮮嫩。表面的熱溶芝士,增添迷人的奶香,😇充滿肉汁,使人胃口大開!🌽野菜天婦羅熱呼呼天婦羅,炸南瓜、茄子、蕃薯及冬菇等,酥脆滋味。🍆茄子口感輕盈而不油膩,南瓜濕潤帶清新的甜香,美味豐富。🥟雞皮餃子餃子底部脆皮可口,內餡鮮

🦀迷の刀 五雕刺身盛合

🔥三文魚層層疉

🐮炙燒和牛壽司

🥢鹽燒三文魚鮫

🦐鹽燒天然虎蝦

🔥燒牡蠣

🌽野菜天婦羅

🥟雞皮餃子
餃子底部脆皮可口,內餡鮮香,😘雞皮的油脂讓餃子充滿肉香,更添惹味。

🥘日式甜醬牛肉鍋
色澤嫰紅的牛肉,煮至甘甜掛汁。入口綿化,純厚的牛香,香盈牛肉汁散發,再蘸上蛋汁,質感柔嫩。加配的烏冬🍜吸收了湯汁的精華,入口滑順,讓人窩心。

🍈飛雪蜜瓜梳打
清新爽口,蜜瓜的清甜,🍻搭配氣泡的清涼感,感受到夏日的清新。
🥃自家製蜂膠檸檬
酸酸甜甜,檸檬的清新與蜂膠的獨特香氣結合,層次分明。帶淡淡的蜂蜜🍯香氣,潤喉舒爽。