2022-11-28 45 瀏覽
令人非常滿意既一餐!濃香喇沙蘑菇煙肉長通粉 $108超級超級惹味!喇沙醬非常香濃,帶少少微辣,中間有個蛋黃,撈埋一齊食個通粉就更加滑身😋。菜式嘅口感都非常之豐富,雖然材料唔算名貴,但明顯食到呢個菜式既配搭上有心思,每一啖都好滿足,好好食,食落係超值同埋係Encore之選❤️馬來咖喱雞肉薄餅 $138一個八吋嘅Pizza上面有住厚厚既咖喱雞肉😆!有啲似平時食芝士咖喱薄餅咁,但令味道再昇華嘅係啲椒,可以平衡到個食濟感!啲雞肉都好好食,外面有少少脆身,裏面啲肉幾滑!😋自家製班蘭咖央多士 $42好好食呀!個多士好香脆,但係跪得黎又唔會有一種熱氣既感覺!咖啡既味道都好香😋 另一Encore之選!班蘭龍眼冰滿滿的龍眼😍
令人非常滿意既一餐!

濃香喇沙蘑菇煙肉長通粉 $108

馬來咖喱雞肉薄餅 $138

自家製班蘭咖央多士 $42

班蘭龍眼冰
滿滿的龍眼😍
2022-11-28 41 瀏覽
好耐冇出國,好想享受一下異國風情。見到有馬來西亞風餐廳,即刻好有feel 。🌟青檸金柚椰香大蝦沙律🌟唔似一般泰式沙律咁辣,呢個沙律酸酸甜甜認真開胃,有蘋果粒、蝦肉、柚子同埋香炸花生粒。蘋果粒新鮮爽口,柚子多汁略帶少少酸味,加上切粒嘅蝦肉,配埋脆卜卜嘅炸花生,口感一流😋🌟喬治城小食拼盤🌟炸物份量都算多,有魷魚圈、蝦多士、串燒雞、蝦醬雞翼、咖喱角。炸物即炸上枱脆口唔油膩,特別係串燒雞串上嘅沙嗲味濃郁,好香嘅花生味。🌟檳城福建蝦摻摻🌟用蝦殼及辣椒熬煮而成的湯底蝦香四溢,雖然個湯底望落紅卜卜,但係一啲都唔辣。湯麵大大碗,摻摻係用油麵同埋米粉兩溝。配上鮮蝦仁、肉片。成件事好有檳城地道嘅風味。🌟馬來拉茶🌟拉茶甜味恰當,香滑茶味比較重。🌟檸檬薏米水🌟滋潤消暑配上檸檬味道清新。🌟追加斑蘭龍眼冰🌟輕輕嘅斑蘭香,再加上龍眼自身嘅果香味道,好match , 清幽香甜,好飲👍。

🌟青檸金柚椰香大蝦沙律🌟

🌟喬治城小食拼盤🌟

🌟檳城福建蝦摻摻🌟

🌟馬來拉茶🌟
拉茶甜味恰當,香滑茶味比較重。

🌟檸檬薏米水🌟
滋潤消暑配上檸檬味道清新。

🌟追加斑蘭龍眼冰🌟

2022-11-25 40 瀏覽
餐廳裝潢有簡約渡假風為主,牆上有一大片海洋,充滿熱帶風情的感覺,餐廳環境舒適闊落。餐牌食物款式多,前菜、小食、主菜、特式飲品及甜品很受推介。點了濃香喇沙蘑菇煙肉長通粉份量大碟,配料很足,足料蘑菇煙肉再配生蛋,長通粉非常煙韌,更掛上了滿滿的喇沙汁,非常滋味,少少辣味剛好。斑蘭架央多士平時吃斑蘭架央是綠色,原來店舖用了海南麵包,本身已是啡色,多士好脆身,咖央醬與牛油比例接近1比1,好邪惡但好有滿足感!必試!美祿山賣相非常吸引,整杯都是美祿,香滑美祿再配花奶,解油膩感整體來說,這間高質的新派馬拉菜,店員有禮,食物高質素,賣相打卡一流,色香味俱全,調味很有馬拉地道風味,環境舒適,下次會再想品嚐其他馬拉美食!

點了濃香喇沙蘑菇煙肉長通粉

斑蘭架央多士

美祿山
賣相非常吸引,整杯都是美祿,香滑美祿再配花奶,解油膩感

午餐
  • 斑蘭架央多士
  • 濃香喇沙蘑菇煙肉長通粉
  • 美祿山
2022-11-23 43 瀏覽
今日放工去同事屋企附近覓食,見呢間餐廳有個晚市二人餐($338),性價比好似幾高咁,就冇乜點諗入咗去食。餐廳裝修帶少少休閒風,感覺幾chill.前菜沙律沙律通常都冇乜特別,不過呢間餐廳嘅沙律竟然落咗少少大樹菠蘿喺上邊,成個感覺即刻變咗東南亞風味。之後我同朋友各自點左兩杯嘢飲, 其中俾多$28升級叫嘅餐酒 House white (Perrin Luberon Blanc 2020) 入口帶少少果香,唔會好苦澀另外叫做一個特色飲品: 美祿山杯嘢飲都好有驚喜,係滿滿嘅美祿味,上邊仲落咗朱古力粉同朱古力醬,味道Double up😂小食拼盤可以揀三款小食,我哋分別揀咗馬拉盞魷魚圈、沙嗲雞脾肉串、同埋手打馬來蝦餅(+$28)。比較出色嘅係雞脾肉串,沙嗲醬入邊仲食到啲花生粒,口感豐富。魷魚圈同埋蝦餅都好惹味。另外叫咗個fushion嘅濃香喇沙煙肉長通粉。有少少似食carbonara,入邊有流心蛋、煙肉同菇菌。長通粉吸收晒啲汁嘅味道,fusion菜得嚟出奇地夾。檳城福建蝦摻摻不嬲都好鍾意食摻摻嘅口感,見呢度有得食就二話不說點左。佢有一隻辣椒但係比想像中更辣。入邊嘅配料有蝦同肉片,另外仲有啲蔥同芽菜嘅

餐廳裝修帶少少休閒風,感覺幾chill.

前菜沙律

入口帶少少果香,唔會好苦澀

另外叫做一個特色飲品: 美祿山

檳城福建蝦摻摻
不嬲都好鍾意食摻摻嘅口感,見呢度有得食就二話不說點左。佢有一隻辣椒但係比想像中更辣。入邊嘅配料有蝦同肉片,另外仲有啲蔥同芽菜嘅配菜。湯底呈深紅色,食到好濃嘅蝦味。

自家製班蘭咖央多士
呢個甜品超邪惡,外邊烘得香脆但係又唔會太硬,入邊搽滿咗咖央醬同埋夾住左一塊都幾厚嘅牛油,牛油入口即溶,咖央醬嘅甜令人回味無窮。

兩個女仔食份量非常足夠,係唔錯嘅一餐。
2022-11-21 50 瀏覽
⬘ 馬拉盞一口蝦多士 ⬙⬘ 椰漿飯配馬來生炸雞髀 ⬙⬘ 甘香醬手作蘿蔔糕配大蝦 ⬙⬘ 焦香榴槤芝士蛋糕配榴槤醬 ⬙⬘ 咖央西多士配椰糖及鮮果 ⬙⬘ 凍檳城焦糖咖啡 ⬙⬘ 美祿山 ⬙估唔到甜品比主食更有驚喜😋 咖央西多士同平時食開嘅西多士好唔同,似法式西多士多啲,中間好軟好似食緊布甸麵包咁,咖央醬唔會好甜,但又好夠味,配埋椰糖及鮮果,好食😋 榴槤芝士蛋糕榴槤味香濃帶點焦香,面頭仲有榴槤醬,好食😋 手作蘿蔔糕份量都幾多,幾足料,甘香醬有啲似XO醬,辣辣地好惹味,仲有幾隻爽口大蝦😋
⬘ 馬拉盞一口蝦多士 ⬙
⬘ 椰漿飯配馬來生炸雞髀 ⬙
⬘ 甘香醬手作蘿蔔糕配大蝦 ⬙
⬘ 焦香榴槤芝士蛋糕配榴槤醬 ⬙
⬘ 咖央西多士配椰糖及鮮果 ⬙
⬘ 凍檳城焦糖咖啡 ⬙
⬘ 美祿山 ⬙

2022-11-21 35 瀏覽
超好味超值馬拉菜今日嚟到鰂魚涌站的檳榔島敍吃晚飯,朋友一直向我推薦這間馬來西亞菜式,但一直未有機會到鰂魚涌站來,今日有空到太古城行街街,便順道到這裏吃晚餐。這間餐廳除了馬拉菜外,還有西餐可供選擇,款式真是包羅萬有。這兒的二人套餐有多款選擇,今天因為是星期六的關係,所以$368二位,平日一至五$338,就更加相宜。小食方面,我們點了串燒及雞鎚。串燒所用的髀肉十分嫩滑,配以花生粒醬料, 十分好味。主菜方面,我選了檳城福建蝦摻摻。這個湯麵用的是蝦湯底,幾好味,湯麵是鴛鴦湯麵,有米粉及少許油麵,麵的份量很多,蝦很鮮甜,肉片很大件,不錯哦。另一款是咖喱喇沙海鮮湯米,這個湯米有多隻大蝦,還有青口,蜆肉等⋯⋯甜品方面,我點了榴槤芝士蛋糕,這個芝士蛋糕真是超級值得推介,榴槤味很濃,質地恰到好處,又香又滑,充滿榴槤香味。飲品方面,點了阿參冰茶,這是我第一次嘗到阿參茶,是酸酸甜的,非常好喝,未試過的朋友,一定要來這裏試一試哦!
超好味超值馬拉菜

2022-11-20 36 瀏覽
放假又出嚟覓食,同屋企人都好掛住馬來西亞嘅味道,於是再次嚟到位於鰂魚涌嘅檳榔島敍。食物款式多,今次都想試多啲唔同嘅菜式馬來沙嗲雞髀肉串雞髀肉燒得幾香口,沙嗲醬味道濃郁,有好多花生碎,咬落更有層次感。鄰家手作蔬菜春卷蔬菜切得好幼細,新鮮爽口,調味適中素菜咖喱角咖喱角炸得好香脆,餡料食到馬來西亞香料嘅味道,調味香濃,點埋旁邊酸酸甜甜嘅醬,味道幾夾幾豐富,食落唔油膩。甘香醬手作蘿蔔糕蘿蔔糕質感較為軟身,臘味幾足料,蝦肉爽彈,甘香醬鮮中帶辣,配蘿蔔糕幾襯,香濃惹味馬來咖哩滑蛋雞肉蓋飯份量都幾多,雞肉邊位焦香,飯偏軟身,個人幾中意,蛋味濃郁而且嫩滑,質地岩岩好,重點係個馬來咖喱汁,味道香辣濃郁,撈飯一流。焦香榴槤芝士蛋糕榴槤同芝士嘅味道都好濃郁,配搭得岩岩好,唔會搶咗對方嘅味道,而且蛋糕質感好滑身,非常推介!馬來白咖啡白咖啡入口香醇,餘韻不酸不澀回甘,齒頰留香。桔仔冰茶茶底幾出色,酸甜開胃

食物款式多,今次都想試多啲唔同嘅菜式

馬來沙嗲雞髀肉串

鄰家手作蔬菜春卷
蔬菜切得好幼細,新鮮爽口,調味適中

素菜咖喱角

甘香醬手作蘿蔔糕

馬來咖哩滑蛋雞肉蓋飯

焦香榴槤芝士蛋糕

馬來白咖啡
白咖啡入口香醇,餘韻不酸不澀回甘,齒頰留香。

桔仔冰茶
茶底幾出色,酸甜開胃
2022-11-16 39 瀏覽
好耐都冇食一啲馬拉嘢好掛住嗰種香料重,而且又惹味嘅感覺今晚晚飯時間行過鰂魚涌見到呢間小店俾阿門口嘅姐姐熱情咁樣推介,所以就入咗去試一試呢度好好就係有二人餐,所以就已經可以食到好多嘢首先小食就叫咗三款包括有沙嗲雞肉串同埋加錢嘅手打蝦餅而且仲有魷魚圈分量都非常之充足蝦餅嘅味道係鹹香而且食得出真係有淡淡的蝦肉魷魚圈沾過酸甜醬趣卜卜,非常之咁開胃如果沙嗲雞肉串,可以再多些少花生醬就會更加嘢未主菜叫咗生炸雞皮配嘅椰漿飯雞髀有成隻手掌咁大隻,而且啖啖肉肉質仲非常之咁多外表重要,非常之咁趣不過個人覺得個椰漿飯就濕左啲但係淡淡的椰漿,你就非常之咁充足而且仲有少少嘅斑斕香味另外一個主菜就叫檳城褔建蝦摻掺蝦湯嘅味道都非常之似馬來西亞嘅味道入面就有說豬肉同埋蝦肉都非常之咁地道而參參就係右面,加上米粉兩種唔同,口感嘅棉質加埋一齊非常之咁讚最後甜品叫咗焦香榴槤芝士蛋糕超級濃郁嘅計時,再加上榴槤簡直係榴槤賣不可以錯過嘅甜品最後餐飲叫咗雜果賓治同埋美祿山都非常之咁不錯
好耐都冇食一啲馬拉嘢

魷魚圈沾過酸甜醬趣卜卜
,非常之咁開胃
如果沙嗲雞肉串,可以再多些少花生醬就會更加嘢未

主菜叫咗生炸雞皮配嘅椰漿飯

不過個人覺得個椰漿飯就濕左啲

但係淡淡的椰漿,你就非常之咁充足
而且仲有少少嘅斑斕香味

另外一個主菜就叫檳城褔建蝦摻掺

蝦湯嘅味道都非常之似馬來西亞嘅味道
入面就有說豬肉同埋蝦肉都非常之咁地道

最後甜品叫咗焦香榴槤芝士蛋糕

超級濃郁嘅計時,再加上榴槤簡直係榴槤賣不可以錯過嘅甜品

最後餐飲叫咗雜果賓治同埋美祿山都非常之咁不錯
📍 檳榔島敍 Penang toujours📍 鰂魚涌 𝗤𝘂𝗮𝗿𝗿𝘆 𝗕𝗮𝘆 • 海堤街濱海大廈地下D-1號舖〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-A new Malaysian restaurant < Penang Toujours > in Quarry Bay!They serve Malay fusion dishes in a relaxing and almost "tropical" vibe. They call themselves a beach by the street! 🏖️🌴-They have dinner sets featuring snacks, mains, desserts and drinks, so you could save some time choosing among the plethora of dishes available.The fusion dish [ Penne w/ mushroom & bacon in laksa paste ] that w
📍 檳榔島敍 Penang toujours
The fusion dish [ Penne w/ mushroom & bacon in laksa paste ] that we had is somewhat a "carbonara" tossed in laksa paste. Quite exotic!
Traditional items like [ Nasi lemak ] and [ Milo mountain ] are also must-try-s.
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
檳榔島敍》是人氣喇沙店《蝦麵店》的副線💛
主打創新的馬拉fusion菜,滿特別
當然要來拜訪一下!
餐廳位於鰂魚涌太古坊一帶,附近的打工仔有福咯
入黑後,店外的霓虹燈牌尤其搶眼,可惜被餐牌遮擋了🙈
店內牆上畫上藍白浪花,氣氛輕鬆悠閒🌊
就連椅子也同樣洋溢熱帶風情
小吃、沙拉、椰漿飯、湯麵、意粉、薄餅、甜點應有盡有
二人套餐就包含了不同款式的菜式,包括沙律、三款小吃、兩款主菜、一款甜品、兩款飲品
星期一至五閒日價錢為$338,CP值也太高!
美祿山 Milo mountain
套餐可選兩杯飲料,本來想說像美祿這樣的特飲應該要加錢改配,誰知道原來所有無酒精飲品都是隨餐奉送的!太棒!🤩
冰凍的美祿,配上厚厚一層美祿粉,必喝!
熱馬來拉茶 Teh tarik
跟美祿同樣令人置身外地的飲料
賣相上沒有厚厚的泡沫,但口感依然幼滑,茶香、奶香俱全
熱馬來拉茶

前菜
沙律
沙律

小吃拼盤
參吧水牛城雞槌;馬拉盞一口蝦多士;馬拉盞魷魚圈
小吃可選三款,就等於是一個迷你小吃拼盤!
蝦多士口感酥脆,一口一件,吃得痛快
小吃拼盤
馬拉盞一口蝦多士

主食
濃香喇沙蘑菇煙肉長通粉
帶東南亞風味的西式料理~
喇沙香料味道的確濃郁,微辣、惹味
倒入中間的蛋液,令整體更添滑溜感
長通粉熟度剛好,彈牙有咬口
椰漿飯配馬來生炸雞
另一道是馬來西亞名物「Nasi Lemak」
淡綠色的椰漿飯,味道帶淡淡椰香
質感偏濕軟,個人比較喜歡質感乾一點和硬一點
伴碟有雞蛋、魚仔、花生、參巴醬
配上大大件的馬來生炸雞
皮脆肉juicy,熱辣辣,十分香口🔥
用手拿著吃更加滿足,但真的太燙手了🤣
椰漿飯配馬來生炸雞髀
椰漿飯配馬來生炸雞髀

甜品
自家製班蘭咖央多士
麵包用上海南焦糖麵包,烘得香脆
裡面夾著厚切牛油和自家製咖央,超級邪惡
咖央帶斑蘭香,份量多一點更滿足🥰

Menu:
2022-11-15 46 瀏覽
上星期日下午去完太古城之後去左「檳榔島敍」午餐✨,餐廳裝修藍白色為主調,散發出輕鬆小島風情🏖,令人放鬆自在,而食物已馬來西亞菜式為主,有叻沙、咖央多士、薄餅🍕等等不同美食,十分多選擇。👏🏻咖哩叻沙海鮮🦞米粉十分豐富,帶點輕微辣既咖哩叻沙湯底開胃好味,配搭米粉一流🍜,米粉掛湯味道濃郁👍🏻,海鮮配料有蝦🦐、青口、蜆等等,真正大滿足。而馬來咖哩滑蛋雞肉蓋飯既滑蛋非常滑溜😋,馬來咖哩辣度剛好,帶點椰汁香味,非常好味。另一必食推介馬來甘香醬炒蘿蔔糕配大蝦🍤,馬來甘香醬同XO醬差唔多,非常濃郁好味,炒蘿蔔糕表面微香,內裡綿滑,口感相當好✨,再配上多隻大蝦,爽口彈牙,抵食又好味。而甜品必食斑斕咖央多士,多士鬆膽無比👏🏻,厚厚既牛油🧈,再夾埋斑斕咖央醬,食過返尋味😋。

2022-11-14 740 瀏覽
之前一直都好想推介呢間餐廳,因為之前喺炮台山返part-time嘅時候食過覺得幾好食😋所以今次再試下!🍜閒日晚市二人套餐 $338套餐真係好多嘢食,有沙律🥗、三個小食、兩個主食、一個甜品🍮兩杯嘢飲🧃會唔會太癲!小食有馬拉盞一口蝦多士、蝦醬風味炸雞翼、參巴水牛城雞鎚🍗樣樣都好好食,炸得香脆, 唯一冇諗到係蝦多士原來真係一口咁細件,未食過一口蝦多士,覺得細細件好得意😎可以encore🤩主食係咖喱雞胸牛油果沙律 (素食)&椰漿飯配立美參巴魷魚🦑第一次食咖喱嘅沙律,好似發現咗新大陸咁,真係幾特別😳不過我都係鍾意食傳統嘅沙律醬多啲🤣我覺得嗰個參巴魷魚真係好食,咬口彈牙,而且辣到啱啱好,食得辣嘅人先可以叫呀😏甜品係斑蘭架央多士,呢個真係冇得彈!佢個牛油厚度有1️⃣cm咁厚,而且鋪滿成塊架央多士,佢呢個多士嘅顏色好特別,所以我就問咗店員呢個係咩多士嚟嘅,原來佢係海南麵包🥯本身已經係啡色嘅,咁樣嘅配搭真係好好食😍大愛!我覺得要寫千字文讚頌佢,每日早餐可以食呢個就好幸福😚雖然會肥到癲咗!但係有呢個食我就唔介意😙🥘喇沙蘑菇煙肉長通粉 $108我仲叫咗個外賣🥡做第二日嘅lunch,因為呢間嘢真係幾好食,呢個長通

🍜閒日晚市二人套餐 $338

🥘喇沙蘑菇煙肉長通粉 $108
我仲叫咗個外賣🥡做第二日嘅lunch,因為呢間嘢真係幾好食,呢個長通粉幾特別,佢唔係普通忌廉汁長通粉,佢係用喇沙汁配嘅長通粉,大家可以去試吓🥸

總括而言 (5個💚係最高)
好味指數 : 💚💚💚💚🤍

🕗星期一至日 11:30 - 22:00

#鰂魚涌美食 #鰂魚涌必食 #喇沙 #食好西 #美食
2022-10-31
2022-11-10 65 瀏覽
鰂魚涌又有新餐廳,真係乜嘢菜式都有,仲多左好多外賣店,好多野食今次試下呢間馬來西亞餐廳,平日午市嚟到都要等一陣位,上網睇已經好想試佢嗰個喇沙長通粉,點知嚟到冇晒長通粒,好彩可以將長通粉轉做扁意粉,如果唔係真係超失望囉🍝濃香喇沙蘑菇煙肉扁意粉個汁真係好濃好香,有少少辣,食落唔似係喇沙味,似係淡淡地嘅咖喱味,幾好食,不過食食吓就覺得漏咗啲,食剩左四份一都食唔晒啦,我諗同人share食會好啲唔知係咪因為新開所以預唔到份量,同事想叫咖喱滑蛋雞肉飯又賣晒,我想食長通粉又賣晒,整體食物環境都幾好,下次我都會想試吓喇沙同埋椰漿飯嘅

🍝濃香喇沙蘑菇煙肉扁意粉

午餐
2022-11-10 38 瀏覽
好人無去開太古呢頭, 見呢間小店都幾多人食, 就試一試!二人餐只係$338, 岩晒懶人唔洗揀~首先可以揀小食拼盤, 本身以為揀2款, 點知原來係3款! 真係超大碟!我地揀左蝦餅, 蝦多士同埋雞鎚, 個蝦餅雖然薄薄地, 不過好彈牙, 好好食!蝦多士都好鬆化, 雞鎚好辣不過好惹味!沙律係餐包埋既, 有大樹波羅, 好少係沙律上面出現, 好SURPRISE, 個沙律汁酸酸甜甜好開胃!主菜方面我地揀左炸雞脾配椰漿飯, 個炸雞脾超大隻, 炸得好香脆, 入面仲有汁既, 椰漿飯除左好香椰漿味, 仲有一陣班蘭味, 所以比平時既好食!另1款我地揀左沙律, 其實食完個拼盤已經好飽, 呢個沙律都係好清新, 雞胸亦都好大件!!飲品我地試左FRUIT PUNCH同埋呀參梳打, 飲落好似山渣, 酸酸味味~甜品本身想試咖央多士不過賣晒 試到最後一份糕點, 好香班蘭味, 都好好食!

好人無去開太古呢頭, 見呢間小店都幾多人食, 就試一試!
二人餐只係$338, 岩晒懶人唔洗揀~
甜品本身想試咖央多士不過賣晒
試到最後一份糕點, 好香班蘭味, 都好好食!
2022-11-10 24 瀏覽
成日覺得港島區食飯好貴,今日比我搵到呢間係鰂魚涌既東南亞菜檳榔島敍,佢地晚市會有二人套餐,有前菜、小食拼盤、兩款主食、甜品同兩杯無酒精飲品,好豐富小食拼盤可以自選三款,我地揀左:馬來沙嗲雞髀肉串馬拉盞一口蝦多士 (四件)馬拉盞魷魚圈雞髀肉預先用沙嗲醃過好入味,肉質嫩滑,一口蝦多士香脆可口,而且好多蝦膠夠彈牙,最推介係魷魚圈,炸漿唔算好厚主食就每人一款馬來生炸雞髀配椰漿飯朋友揀左個生炸雞髀,炸到金黃香脆,超巨型既雞髀好juicy,椰漿飯都好出色芝味咖喱海鮮焗飯我就揀左個咖喱海鮮焗飯,新鮮焗起熱辣辣,上面加左好多芝士做到拉絲既效果,海鮮都好足料,超飽肚甜品: 自家製斑蘭咖央多士最後甜品揀左個咖央多士,超滿足的一餐

小食拼盤可以自選三款,我地揀左:
馬來沙嗲雞髀肉串
馬拉盞一口蝦多士 (四件)
馬拉盞魷魚圈

主食就每人一款
馬來生炸雞髀配椰漿飯

芝味咖喱海鮮焗飯

甜品: 自家製斑蘭咖央多士
最後甜品揀左個咖央多士,超滿足的一餐
2022-11-09 33 瀏覽
今日同男朋友收工去開鰂魚涌,見到呢間餐廳嘅門面裝修都幾特別,於是就入去試吓。入到去打開Menu,發現都幾多唔同嘅嘢食,而最後我哋就揀咗個二人餐。小食拼盤前先有個開胃沙律,酸酸甜甜好開胃,而個小食拼盤,我哋就揀咗沙嗲雞髀肉串、水牛城雞鎚同薯條加埋蕃薯條。通常我哋食開嘅雞肉串,雞肉可能都會比較乾身,要點啲沙嗲先會惹味啲,但因為佢哋用嘅肉係雞髀部份,所以本身唔點任何醬都已經非常嫩滑同好味。佢個薯條同埋番薯條亦好明顯係啱啱炸起,仲要係我最鍾意嘅粗身薯條。👍🏻主食方面,男朋友揀咗雞髀椰漿飯,佢俾咗幾啖椰漿飯我食,椰香味好重,亦都會停喺口裏面一段時間。我自己就揀咗喇沙煙肉蘑菇長通粉,通粉上面會有一隻生蛋俾我哋撈落去,望落靚之餘亦明顯睇得出餐廳非常有心思。🥰最後甜品方面,我哋就叫咗個班蘭咖咉多士。其實本身我食咗咁多嘢,都已經有少少飽肚,但原來佢個多士好值得試!個多士本身非常脆身,入面嘅班蘭咖咉就好香好軟身,成個甜品口感同味道都好岀色!我食完自己嗰份仲想食埋男朋友嗰份添!😳總括嚟講,呢間餐廳性價比十分高!我都推薦大家去試一試!

總括嚟講,呢間餐廳性價比十分高!我都推薦大家去試一試!