2017-12-27 225 瀏覽
I made a booking for a party of 6 at 7:30. We arrived on time, however to my utmost amusement, I was told that making a booking does not necessarily guarantee us seats, it only means 有優先權. Wudda ?! If booking does not guarantee seats why on earth the system exists, the restro should just do walk-in!!!! Please....this is not the first time, the same thing happened as well last time. The restaurant should better do something to remedy this issue, otherwise hundred of customers will be left to wait outside despite reservations had been made. 最後等左一個鐘都係食唔到,重要一肚氣!!
2017-12-27
2017-12-23 311 瀏覽
上星期同朋友黎食完蒸氣鍋, 發現原來平時都有做午市, 今日一個人Lunch見諗唔到食咩好, 不如就黎試下!午市有提供小菜, 炒麵炒飯, 我就俾一行叫’點點心思’既吸引左, 原來係即叫即蒸點心, 係送上你張檯蒸嗰種食點心叫蝦餃燒賣當然是基本, 黑松露蝦餃 ($22), 麻辣燒賣 ($18) 就令我十分期待, 另外再叫左個麥旋風($15)同辣到憤怒了($15)落左單侍應會送未煮既食品送上, 跟住會用檯上個蒸氣鍋幫你蒸熟d點心, 蝦餃真係勁香既黑松露味, 麻辣燒賣就好開胃, 麥旋風同辣到憤怒了就係奶黃包同麻辣包, 奶黃蒸左出黎真係好流心, 好味點心唔太夠, 叫多左個和牛炒飯, 牛肉味濃, 勁有油香, 又一推介!

2017-11-14
2017-12-20 376 瀏覽
第一次黎食正宗水上人去到環境已經覺得麻麻,感覺唔多衛生當晚叫咗每人$498嘅鍋,以為淨係得加一原來又加花生錢同醬油錢,菜單都無寫明原來要加咁多,到最後埋單每人係要$600,價錢又貴又唔抵店內服務員人手又不足,每次同你換鍋都好求奇同粗魯,下下都要避一避驚熱水彈到仲要原來你叫嘅鍋物都係一早放喺你隔離嘅餐車,生冷食物早早就外露咗,好唔衛生食完同友行都有肚痛感同瀉估唔到仲有咁多好評!信唔過!差!
第一次黎食正宗水上人
去到環境已經覺得麻麻,感覺唔多衛生
當晚叫咗每人$498嘅鍋,以為淨係得加一
食完同友行都有肚痛感同瀉
估唔到仲有咁多好評!信唔過!差!
2017-12-10
2017-12-11 175 瀏覽
今日終於有時間帶媽媽去吃午飯,隨意的走到這間位於厚福街」吃蒸氣火鍋的「正宗水上人蒸氣火鍋餐廳」。「黑松露炒蛋 $58」這個有點西化,因為總覺得黑松露是多用於西餐,這個中式的姑且一試,最後沒有失望,因為有流心效果,口感creamy,黑松露撞上蛋味很香濃。「七味茶樹菇 $58」第一次吃到這款菜式,很香口特別。茶樹菇切成幼絲加七味再炸香, 乾身脆口、完全不油膩,送酒一流。「嬲豬豬(乳酸) $15」有流心乳酸餡料,味道像益力多。「椰汁木瓜凍 $28」木瓜多汁又夠甜,椰汁凍沒有膩感,簡單又好吃。

「黑松露炒蛋 $58」

「七味茶樹菇 $58」

「嬲豬豬(乳酸) $15」
有流心乳酸餡料,味道像益力多。

「椰汁木瓜凍 $28」
木瓜多汁又夠甜,椰汁凍沒有膩感,簡單又好吃。
2017-11-29
2017-12-11 131 瀏覽
上網見到人寫中午計半價,起初還沒有衝動要來,因為以為它所指的是蒸鍋,原來中午是賣點心和小菜的呢!餐紙上的點心選擇不多,小菜比較多,而且有的很少會吃到,例如對「火焰鋼管雞 $128」很好奇所以點了。燒雞用鋼管直插著,然後於底部石仔堆中點火座熱。雞香脆嫩滑實在有驚喜!醬汁有梅子醬,但其實不蘸醬也好有雞味,好吃。青蛙王子(芥末) $15用蒸爐蒸幾分鐘便回覆熱騰騰的狀態。輕輕的芥末味完全不刺鼻,中間亦沒有想像中的芥末餡料,不妨試試。這裡夠日光,白晝午餐感覺不錯。

餐紙上的點心選擇不多,小菜比較多,

醬汁有梅子醬,但其實不蘸醬也好有雞味,好吃。

青蛙王子(芥末) $15

這裡夠日光,白晝午餐感覺不錯。
2017-12-10
走過厚福街既正宗水上人,發現原來lunch除左蒸野食,仲有小菜。小菜做緊半價,而蒸海鮮做緊7折,就上來試下喇。假日12點上到去,唔太多人,2人可以坐4人卡位。藤做既蒸籠,叫左啲點心同海鮮一陣蒸。有好多醬料提供,不過唔係免費,拎前記得要留意,如果唔係好似我咁收左錢都唔知。不過有幾款醬料好味,有湖南辣,重慶辣同泰式生蝦辣醬,點點心最好食。2粒麻辣燒賣,一個嬲豬豬酸奶包,一個荔枝醬既流心包。麻辣燒賣必食,好有麻香味。其餘兩款甜包口味獨特新穎,岩晒試新野既你,黑色午夜個包既質感幾特別,係甜左啲。蟲草花燉白肺湯。又係必點,足料好味,有豬肉豬肺,飲落又清甜,岩晒我呢啲成日咳既病患, 潤肺好味。雞汁脆笋。賣相雖然唔太討好,點知食落個味唔錯,唔 太鹹亦有雞汁嘅香味,啲笋食落好脆口,好似食菜咁好快食曬。回味辣子雞。想食啲辣野,呢碟辣味剛剛好,雞脆內 嫩滑,亦非常香口。豉油皇炒麵。第一次食咁幼既豉油皇炒麵,口感有啲怪,炒得幾香幾爽口。有蒜蓉醬撈埋一齊食,唔怕太乾入唔到口。蒜蓉醬好惹味,幾好食。有7折又口痕,少少地點左一隻蒜蓉粉絲蟶子同一隻中型花蟹仔。蟶子鮮甜入口,肉質鮮嫩有咬口。花蟹就淡啲,肉都甜都新鮮但
假日12點上到去,唔太多人,2人可以坐4人卡位。
藤做既蒸籠,叫左啲點心同海鮮一陣蒸。

有7折又口痕,少少地點左一隻蒜蓉粉絲蟶子同一隻中型花蟹仔。蟶子鮮甜入口,肉質鮮嫩有咬口。花蟹就淡啲,肉都甜都新鮮但食蟹都係大隻啲好,唔夠過口癮。

• 蟲草花燉白肺湯
  • 麻辣燒賣
  • 蟶子皇
2017-12-06 178 瀏覽
好耐之前晚飯時段旺角分店食過一次,今日黎到尖沙咀,見到lunch小菜同點心有半價優惠,海鮮有7折,一於再戰水上人。🥄蟲草花燉白肺湯 $48好足料,不寒不燥蟲草花湯,飲落鮮甜清潤,養生又養顏。🍴雞汁脆笋 $58本身想叫碟菜,但見到有我鐘意既笋,當然食笋啦。加左雞汁好入味,笋味道鮮美,好快清光。🍴麻辣燒賣 $18麻辣味重,食落香好惹味,足料好味。🍴黑色午夜 $15入面係流心荔枝味,第一次食,感覺好新奇。🍴嬲豬豬 $15名字同賣相都好搞笑,入面係流心乳酪,乳酪味重。🍴回味辣子雞 $68小炒夠獲氣,辣子雞夠香口,雖然辣,但回味無窮。🍴豉油皇炒麵 $68用我鐘意食既幼麵黎炒,分量夠哂多,食到飽飽。蒜茸粉絲蟶子皇 $68/1lunch食海鮮,有點邪惡感,但太耐無食蟶子,所以叫左一隻滿足下。好鮮甜,蒜味極香,好食。🍴花蟹仔(約8兩)$ 158味道有點淡,但過下口引,午餐食份量剛好。

🥄蟲草花燉白肺湯 $48
好足料,不寒不燥蟲草花湯,飲落鮮甜清潤,養生又養顏。
蟲草花燉白肺湯

🍴雞汁脆笋 $58

🍴麻辣燒賣 $18
麻辣味重,食落香好惹味,足料好味。
🍴黑色午夜 $15
入面係流心荔枝味,第一次食,感覺好新奇。
🍴嬲豬豬 $15
名字同賣相都好搞笑,入面係流心乳酪,乳酪味重。

🍴回味辣子雞 $68
小炒夠獲氣,辣子雞夠香口,雖然辣,但回味無窮。
🍴豉油皇炒麵 $68
用我鐘意食既幼麵黎炒,分量夠哂多,食到飽飽。

蒜茸粉絲蟶子皇 $68/1
蒜茸粉絲蟶子皇

🍴花蟹仔(約8兩)$ 158
味道有點淡,但過下口引,午餐食份量剛好。
2017-12-03
蟲草花燉白肺湯
蒜茸粉絲蟶子皇
  • 麻辣燒賣
2017-11-29 234 瀏覽
友人之前吃過,一直說很好吃,想要再吃,其實起初我也有點𣎴解,因為我總覺得蒸汽鍋𥚃的食物不是都沒有調味嗎?這樣有什麼吸引力呢?今日來到尖沙咀,適逢天氣轉冷,便前來一試~呢到的食物主要係食海鮮為主,價位走中高價路線,除了海鮮外,也有少量肉類,丸類等可供選擇。吃套餐比散點划算得多,有A, B, C 餐可供選擇,還有限時供應的大閘蟹set。我們最後點了B 餐。一開始便放了一些南瓜,豬骨和米入煲內準備煲粥海鮮看上去非常新鮮,而且份量也好像不錯。每樣食物都會Pre set 左個timer,時間預得不多也不少,岩岩好。有三種蜆在內,包括鑽石蜆,海黃蜆和海白沙。我地問個呀姐應該點分辨佢地,由於佢廣東話唔太靈光,結果我都係大概估估下得出結論,最大個隻係鑽石蜆,肉質比較有彈性,而最細個隻係海白沙,佢亦都係最軟最滑嘅,個人就最唔喜歡海黃蜆,肉質比較鞋,鮮味亦冇甘出。蠔味十足,又夠新鮮肥美,估唔到就甘點鼓油都甘好味。細細隻的象拔蚌已經切成一條條,方便進食,有點咬口,但唔會韌,味道同樣係非常新鮮。終於貴妃蚌係有返少少調味,蒜容味唔算濃,唔會遮左本身的味道,貴妃蚌本身肉質比較彈口,食落似大蜆,所以個人較喜歡象拔蚌
今日來到尖沙咀,適逢天氣轉冷,便前來一試~
一開始便放了一些南瓜,豬骨和米入煲內準備煲粥
海鮮看上去非常新鮮,而且份量也好像不錯。

有三種蜆在內,包括鑽石蜆,海黃蜆和海白沙。
蠔味十足,又夠新鮮肥美,估唔到就甘點鼓油都甘好味。
終於貴妃蚌係有返少少調味,蒜容味唔算濃,唔會遮左本身的味道,貴妃蚌本身肉質比較彈口,食落似大蜆,所以個人較喜歡象拔蚌多d
有成隻手甘大的瀬尿蝦,又係超級鮮美,肉質又唔鬆散,唔怪得單點要百幾蚊隻
仲有大蝦
最後壓軸係食龍蝦,橙紅色的波士頓龍蝦色澤十分鮮明亮麗,龍蝦頭帶有點蝦膏,蝦膏質感軟滑,香甜甘味,蝦肉白滑冇離殻,肉質爽彈,而且同樣超級新鮮,真係好好食,龍蝦鉗的殻亦夠薄,很輕易便可以打開,反而鉗肉的肉是帶有點點鹹味和海水味。
呢個蟲草雞冇乜特別,舊雞仲有少少鞋
套餐內可以係menu 自選一款菜,我地揀左瑤柱蒸白玉,即是娃娃菜
最後食埋個豬骨粥,個豬骨粥充滿住海鮮的鮮味,平時唔鐘意食粥的我,都食左2碗
仲有甜品,全部的食物真心係好食嘅,所有海鮮都勁新鮮,不過價位有點貴。
2017-11-22
2017-11-28 80 瀏覽
Highly recommend for an occassion where you are taking friends from else where in the world. I took a couple from Korea and they were super busy taking the pictures and were impressed with the setting. Congre at the end was very tasty though I felt like it had more beefy flavour than seafood one. Maybe it is because of the type of the congee we ordered. (Most plain one with beef bones and pumpkin pieces)
2017-11-25 3758 瀏覽
知道這裡做午市半價,又見到包點十分可愛,於是倆口子便來喝茶。餐廳整潔,而且有包廂。《茶介每位 $18》《花生每碟 $10》《蟲草花燉白肺湯 $48》雖然有雞但油份少,湯式很清甜,雞腳的雞骨亦煲至軟腍。湯料還有瘦肉、雞肉、豬肺和蟲草花,十分滋陰。這裡是蒸鍋店,桌上的蒸鍋當然不會浪費,所以點心都是店員即場放入裡面蒸熱的呢!《一舊黃金(朱古力) $18》朱古力餡中混有花生碎,唯麵包皮略厚硬,但甜度剛好不會膩。《麥旋風(奶黃流沙) $15》蒸熱後就住要小心奶黃流沙《鮮蝦菜苗餃 $18》餃皮夠透薄,餡料飽滿,有肉碎所以肉味比蝦味濃,肉汁亦多,其實不錯。《火焰鋼管雞 $128》很有睇頭,燒雞用鋼管直插著,下方用春石和鐵盤座著,然後點火座熱。雖然雞本身已燒好,但鋼管有傳熱作用,好讓整隻雞的溫度都平均,而且很有去油作用。雞皮香脆,雞味夠而且肉嫩。配有梅子醬,但我覺得蘸上南乳醬汁更美味。《黑松露炒蛋 $58》炒蛋有流心效果,蛋味很重,加上黑松露令普通的炒蛋變得有格調,而且更令炒蛋提味。《椰汁木瓜凍 $28》一碟三件,木瓜冰涼鮮甜又多汁,上層有椰汁奶凍,份量剛好很消滯。服務:店員有禮,亦有主動性。
餐廳整潔,而且有包廂。

《茶介每位 $18》《花生每碟 $10》

《蟲草花燉白肺湯 $48》

《一舊黃金(朱古力) $18》
朱古力餡中混有花生碎,唯麵包皮略厚硬,但甜度剛好不會膩。

《麥旋風(奶黃流沙) $15》
蒸熱後就住要小心奶黃流沙

《鮮蝦菜苗餃 $18》

《火焰鋼管雞 $128》

《黑松露炒蛋 $58》

《椰汁木瓜凍 $28》

服務:店員有禮,亦有主動性。
2017-11-25
2017-11-25 100 瀏覽
最愛週末去喝茶,見朋友的面書放了這家餐廳的食物相之餘,還寫道小茶和點心還有半價優惠,實在相當吸引,忍不住立即要來試試。中午12時還早,餐廳開門不久未見多人,但之後食客便陸續入座。茶介 $18位 花生 $10干煸四季豆 $48帶點微辣,四季豆粗身鮮嫩,肉碎香濃又多,拌飯一流。菠蘿煙鴨胸 $58鴨胸味道不重,比較淡味,但配上菠蘿很提味又開胃七味茶樹菇 $58第一次吃到這款菜式,很香口特別。茶樹菇切成幼絲加七味再炸香, 乾身脆口、完全不油膩,送酒一流。青蛙王子(芥末) $15青蛙王子熟熱了並沒有變成王子XD雖是是芥末,但味道不重而且不會攻鼻,芥末控必試。嬲豬豬(乳酸) $15名字和賣相都十分可愛惹笑。內裡十分流心,有滿滿的乳酸餡,味道微酸帶奶味,幾特別。魚腐浸菜苗 $58菜苗夠嫩,魚湯奶香鮮甜,沒有偏咸,魚腐很吸湯汁,亦有口感。服務員有禮貌亦有講解食法,加上午市很抵食,值得再來。

茶介 $18位 花生 $10

干煸四季豆 $48
帶點微辣,四季豆粗身鮮嫩,肉碎香濃又多,拌飯一流。

菠蘿煙鴨胸 $58
鴨胸味道不重,比較淡味,但配上菠蘿很提味又開胃

七味茶樹菇 $58

青蛙王子(芥末) $15

嬲豬豬(乳酸) $15

魚腐浸菜苗 $58
菜苗夠嫩,魚湯奶香鮮甜,沒有偏咸,魚腐很吸湯汁,亦有口感。

服務員有禮貌亦有講解食法,加上午市很抵食,值得再來。
2017-11-25
2017-11-22 109 瀏覽
星期日一早就黎到尖沙咀做推拿按摩,最近實在太忙,弄得腰酸背痛,星期日就來爽一爽嚕完成後已經中午啦,由金巴利道要找最近又多食店的當然是厚福街!星期日一盅兩件點少得,見到午市半價優惠更加不用多考慮吧,直接進去吧酒樓食點心食得多,一籠兩三件,人多食固然好,可以齊齊分享試多一兩款;但一兩丁友點算?難道要吃盎飯🤨蒸氣點心一籠仔一件,幾多個人就叫幾多件,無浪費👍🏻👍🏻黑松露蝦餃和麻辣燒賣各一粒,放面前蒸爐慢慢蒸,仲有伙計服侍周到,夠鐘蒸好即熱辣辣上台黑松露蝦餃配搭很好,黑松露味夠香,但蝦餃餡稍為欠缺口感,如果蝦肉切大粒小小就更好啦!蝦餃皮煙韌度幾好,無一夾即穿👍🏻麻辣燒賣好食,我加單食多粒Yeah! 流沙奶皇包!正丫,加左蛋黃碎勁鹹香丫以為半價就將貨就價,墨汁海鮮炒飯勁多料😲元貝仔、蝦仁、蟹籽......啖啖飯都食到海鮮架鍾意食腊鴨脾既朋友應該會識欣賞,天京咸水鴨肉質比腊鴨肉較軟棉,自家調味,唔太鹹但食到鹹香,餸白飯一流甜品!🤨三行佬用寒天倒模製成,是擺盤靚,其實就是寒天凍😂

黑松露蝦餃

麻辣燒賣
麻辣燒賣好食,我加單食多粒
麥旋風奶皇流沙包
Yeah! 流沙奶皇包!正丫,加左蛋黃碎勁鹹香丫
墨汁海鮮炒飯
天京咸水鴨
三行佬
甜品!🤨三行佬
用寒天倒模製成,是擺盤靚,其實就是寒天凍😂
2017-11-12
麻辣燒賣
麥旋風奶皇流沙包
墨汁海鮮炒飯
天京咸水鴨
2017-11-18 95 瀏覽
星期六早上等了兩星期我和醫生約會結束了,看完醫生後想吃中餐又環景舒服,水上人是不錯選擇餐廳位於大廈1樓中式裝修之餘帶現代感店員有禮主動幫手蒸點心黑松露蝦餃 $22點心用眼前煎爐即叫即蒸,蝦肉新鮮彈牙,帶有黑松露香川味回鍋肉 $68午餐套餐包白飯,今日想有菜有肉,作為午餐最好不過。回鍋肉加入香料炒香,少少香辣,幾惹味用上五花腩肉有少少肥肉,入口甘香魚腐浸菜苗 $58魚腐頗多,菜用上湯煮菜,不油不膩,健康之選.Menu

餐廳位於大廈1樓

中式裝修之餘帶現代感

店員有禮主動幫手蒸點心

黑松露蝦餃 $22
點心用眼前煎爐即叫即蒸,蝦肉新鮮彈牙,帶有黑松露香

川味回鍋肉 $68

用上五花腩肉有少少肥肉,入口甘香

魚腐浸菜苗 $58
魚腐頗多,菜用上湯煮菜,不油不膩,健康之選

Menu

2017-11-15 93 瀏覽
平時黎食蒸氣鍋都係夜晚食下蒸海鮮咁,中午時段黎都係第一次咋。入到黎枱面依舊都係有個蒸氣鍋係度,不過人就唔係好多,唔洗等位而且食物好快到。我見menu上面有啲點心,所以就嗌左啦,點知一上原來係係我地前即刻蒸嫁,保証新鮮唔會蒸到爛哂林哂。松露蝦餃隔住塊皮都睇倒佢入面有好多黑松露阿,未咬落去都已經聞倒好香松露味,而且啲蝦好爽好新鮮,蝦餃皮又薄辣到憤怒了,食落又唔係真係好辣。不過勝在外型夠可愛,睇落有小小似angry bird,咁可愛睇倒佢幾辣都唔憤怒啦。麻辣燒賣真係一定要食,我食完再叫過燒賣食落唔係好辣,但勝在麻味重好香,而且燒賣好多蝦好足料,好特別。魚腐浸菜苗,一上到黎見倒咁多魚腐我真係有小小嚇親我以為得幾粒嫁咋,黑知食到最尾尾都仲有。啲魚腐同個湯好襯,一次過食倒咁多魚腐我好滿足。連野飲個container都好新潮,係沙冰黎,蒸到熱飲沙冰就岩啦今次係不一樣嘅蒸氣鍋體驗,啲菜式好有創意好有特色,而且味道都好好

麻辣燒賣真係一定要食,我食完再叫過

魚腐浸菜苗,一上到黎見倒咁多魚腐我真係有小小嚇親

2017-11-13 127 瀏覽
由於前一晚食左餐把鬼火西餐(詳情請查看前一篇食評),心理有點不平衡,午餐時間係尖沙咀,唯一念力就係食餐好!剛好經過水上人,記得上次食佢嘅海鮮蒸蒸鍋超正,於是直接碌上去!坐低左個腦先諗到野,一個人食蒸海鮮係咪傻左?!好彩原來佢都有午餐,於昰叫左幾款點心,加個炒麵同甜品。要知中餐師傅功力,首要一定叫碟炒麵。真的是 驚 為 天 人。一點都不誇張,幼幼的麵條炒得夠乾身,同時中間仍然濕潤,幾條芽菜點綴,錦上添花,好味點心來到了,原來用枱上的蒸爐即蒸每件點心計準時間,唔好食至奇啦!先吃鮮蝦菜苗餃,嘩,上次食海鮮都知好正,但無諗過連小小一件點心入面嘅蝦粒都咁晶瑩剔透,爽口鮮甜!喂,真係好誇張喎。另一個蒸品係黑色午夜,即鍊奶蒸包,好熱好味。雖然好飽但都encore多個蝦餃,又係好好味,唔叫海鮮都可以叫佢頂下癮先。最後,食埋個椰汁木瓜凍,完滿的一餐。心情馬上好起來
坐低左個腦先諗到野,一個人食蒸海鮮係咪傻左?!
好彩原來佢都有午餐,於昰叫左幾款點心,加個炒麵同甜品

點心來到了,原來用枱上的蒸爐即蒸
每件點心計準時間,唔好食至奇啦!

最後,食埋個椰汁木瓜凍,完滿的一餐。心情馬上好起來