2017-04-07 731 瀏覽
一解單思之苦👉🏻👈🏻之從去完✈️🇰🇷番黎,個心💓就一直冇番過香港!去🇰🇷果陣,起身食,臨訓又食🍗🍙🍦🍰🍮🍴係旺角行去坐小巴偶然發現宜間🇰🇷小食!同係韓國食到既一樣,毫無違和感!讚!🍻韓式年糕($28),辣味🌶好夠!同韓國食到既一樣咁辣!辣妹之愛!炸醬麵($38)份量算幾多,建議兩個女生一齊食,米會飽到頂胃!麵條煙靱有口感,炸醬汁同韓國時食既相若星星炸雞($38)🐔,炸漿非常薄,脆口之餘雞肉仲好滑唷!
一解單思之苦👉🏻👈🏻
之從去完✈️🇰🇷番黎,個心💓就一直冇番過香港!
去🇰🇷果陣,起身食,臨訓又食🍗🍙🍦🍰🍮🍴
星星炸雞($38)🐔,炸漿非常薄,脆口之餘雞肉仲好滑唷!
2017-03-28 421 瀏覽
本來去旺角行到肚餓嘅時候就去肥姐度食嘢,點知比我見到附近有一間韓國小食店,重點係佢唔駛排隊等好耐,咁我就被吸引左去食下啦~既然黎得韓國小食店,就梗係一定要叫炒年糕同炸雞啦!本來我仲想叫呢個炸雞串同芝士條,但點知店員話已經賣晒啦,使想試都冇得試~當落完order嘅時候,個店員就推介我可以加款小食配炒年糕咁相對上就會抵一啲,而佢建議我就加嗰個粉絲卷(呢個系佢地自己親手包既),咁我覺得冇所謂啦試吓,所以就叫埋呢個粉絲卷~好彩嗰店員叫我加呢個粉絲卷,因為呢個粉絲卷係我叫左咁多嘢食入邊覺得最好味嘅,而且佢同炒年糕嗰個醬非常之夾,另外年糕方便佢哋住得唔會太硬又唔會太林,而且個汁好入味,絕對唔會成係食到年糕嗰陣粉味!所以如果大家來嘅時候千其千其要叫呢一個粉絲卷加炒年糕最後,我試咗兩款雞,分別係炸雞同醬烤雞,佢哋個張都好特別好唔同,我覺一個似係芥茉醬另外嗰個似係韓式辣醬,不過炸雞相對來講我有少少失望,因為我覺得啲雞有啲「蘇」味,所以唔太喜愛!但最後我再叫左個韓式熱狗,佢有啲似魚蛋未最緊要係佢嗰個清湯非常之好飲又好夾呢個「熱狗」
所以如果大家來嘅時候千其千其要叫呢一個粉絲卷加炒年糕
  • 炒年糕
  • 粉絲卷
  • 韓式熱狗
2017-03-14 355 瀏覽
今日係 white day, 我夜晚8點迫老公同我去登打士街掃街,首先去左青玉買珍珠奶茶,之後過嚟肥姐隔離果間韓國小食,佢真係平靚正。 我揀左炒年糕$28, 醬烤雞 $38, 壽司卷 $35, 由於太餓,前兩樣都無影相呀! 年糕個汁辣中帶甜,唔太好辣既我都接受到,年糕煙韌。4大塊醬烤雞炸得香脆,個酸甜汁好惹味,雞肉外脆內juicy,超正 壽司卷材料豐富,有濃濃麻油香,飯是qq的,最主要係用嚟填飽個肚既。 三樣野都係$101, 兩個人食到十二分飽呀!
2017-03-14
5 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
情人節
2017-02-27 410 瀏覽
韓國地道小食,抵食,叫晒$150都不用 @ 2人份量炒年糕 + 泡麵 $38…醬汁係靈魂,味道甜得黎有辣度,入面材料超入味,不過泡麵就淋身左少少。#醬炸雞 加芝士 $48…勁多芝士,下面有4舊炸雞仲要超新鮮又熱,食晒去醬汁酸酸地丁點辣,味道僟足餐廳質素。#壽司卷 $35…入面有菜,魚蛋,飯偏黏小小,但味道夠,份量勁多,而且仲話新鮮日日制造,要即日食晒。#蜜糖薯仔 $28…最愛蜜糖,夠又濃一點都吾水,甜甜的加上薯仔香,一粒一粒好快食晒。
韓國地道小食,抵食,叫晒$150都不用 @ 2人份量

2017-02-27 413 瀏覽
去朋友間鋪撐場!順便買野上去食!韓食就最岩潮男啦!叫左買樣野都係大約100蚊依個係泡菜炒飯!加左芝士同蛋!炒飯都唔算好辣!食到泡菜酸酸辣辣既味道!但加左芝士同蛋好正!勁香啊個芝士味!仲要係半溶個種!好食!仲有大大舊既韓國壽司!又叫紫菜包飯!有好香麻油味!成個卷都好fresh !有好多種食物係入面!雞蛋羅白火腿等咩都有!好食!食韓國野就一定要食年糕啦!依個年糕汁勁哂辣啦!又唔會太稀!好食啊!年糕又有口感!加埋魚餅好正!仲叫左個炸紛絲食!勁脆!點年糕個汁好夾!
去朋友間鋪撐場!
順便買野上去食!
韓食就最岩潮男啦!
叫左買樣野都係大約100蚊
依個係泡菜炒飯!加左芝士同蛋!
炒飯都唔算好辣!食到泡菜酸酸辣辣既味道!
但加左芝士同蛋好正!勁香啊個芝士味!
仲要係半溶個種!好食!
仲有大大舊既韓國壽司!又叫紫菜包飯!
有好香麻油味!成個卷都好fresh !
有好多種食物係入面!雞蛋羅白火腿等咩都有!好食!
食韓國野就一定要食年糕啦!
依個年糕汁勁哂辣啦!
又唔會太稀!好食啊!
年糕又有口感!加埋魚餅好正!
仲叫左個炸紛絲食!
勁脆!
點年糕個汁好夾!
2017-02-22 288 瀏覽
近肥姐旁邊呢間韓式小食都好正嫁,我自己覺得好食適度仲高過旁邊排晒隊嘅肥姐。我嗌左幾樣野食,星星炸雞,部隊拉麵($38),蜜糖牛油薯仔($28),韓式熱狗($28)。各樣都好食,星星炸雞好食好脆,而且加左特別醬料,增加味道。最正係熱辣辣,入面雞仲係有肉汁嘅,吾錯吾錯。而部隊拉麵平時一大盆起碼兩人先一齊食得完,不過呢度有得小size過下口引,有泡菜腸仔等,辣辣地幾惹味。蜜糖牛油薯仔都係我岩嘅口味,因為原本我都好喜歡薯仔,加左蜜糖都係第一次咁食,佢係用粒粒細細粒嘅薯仔,連皮食嘅,加了少少香葉碎,不過就食吾出牛油味,如果多返d牛油就更好啦。最後韓式熱狗都幾好食,個外貌好吸引,出面加左糖粉,外面脆仆仆,加左醬料,好味道丫,一定要試下。

2017-02-22 128 瀏覽
我超喜歡吃日韓的小吃,放學有點餓又不想吃正餐,剛剛又被這間吸引到,就來食了就是一間小店,外賣為主,但如果真的很想坐下來吃的話方邊很是有一張小小桌子喔~燈光比較黃啦哈~料很多,黃蘿蔔餐肉等等的,一口一個很方便。上面有一些芝麻很香呢量超多,比較推薦2個人分享喔,因為吃有了會有一點小膩,這可以按自己我喜好看加不加芝士。醬甜甜辣辣我,肉很大一塊,有雞皮但比例不會太多。肉很嫩不會乾,好吃很有彈性,口感超好。魚味很重,超大一串!!這個不吃不行!剛剛炸出來的超香脆,中間芝士量超多的,咸咸的,芝士味超濃,有喜歡吃芝士的朋友嗎?這如果冷掉的話就不點拉絲的,要盡快吃掉!

壽司卷
奧丁
很有彈性,口感超好。魚味很重,超大一串!!
芝士條
這如果冷掉的話就不點拉絲的,要盡快吃掉!
壽司卷
芝士條
2017-02-19 134 瀏覽
今日同朋友黎到呢間店鋪細細,但卻有勁多韓式美食嘅Bbokki, bbokki 讀音好可愛,好易記。望住餐牌,全部都好吸引,樣樣都好想試,但食唔哂咁多,所以我地只叫左好幾樣,當然有我最愛嘅炒粉絲,呢d粉絲唔同於本地嘅果種粉絲,呢種味係好特別,成個醬都好好味,味道適中。中有星星炸雞,4粒好似星球咁大粒嘅炸雞比醬包圍住,雞肉肉質嫩滑皮超級脆,醬汁勁爆juicy,同炸雞襯到絕,中可以解腻嘅感覺,份量同朋友share岩岩好。呢個粉絲卷係紫菜包住粉絲再拎去炸嘅小食,配上年糕專用嘅醬汁再一齊食,口感佳而且味道好。芝士條,入面嘅芝士可以拉到好長好長,軟綿綿,炸得又香又脆,個醬汁都好好味,店員中貼心咁話比我地知要食左呢個先,如果唔係芝士就會變硬,口感會無咁好。魚肉年糕卷係一大條年糕比魚肉卷住,年糕煙煙韧韧,有嚼勁,魚肉都好鮮味,配埋醬汁一齊食先會達到最好味嘅境界。
今日同朋友黎到呢間店鋪細細,但卻有勁多
今日經過呢間小食,聽到侍應講韓文,原來係韓國人開既鋪頭。見到好多韓國街邊小食,決定試下呢間小食舖。芝士多哥池係韓國食完之後都樂耐冇食啦。腸仔同年糕夹埋一齊,個口感又軟又脆幾鍾意呢個配搭。年糕甜甜辣辣,芝士既香味加入腸仔同年糕,襯熱食味道正醬烤雞甜中有少辣諗起去韓國食過既味道。返屋企都仲係好脆,而且唔油,味道香濃份量都多,食到滿足韓式炒粉絲有陣陣芝麻既香味,粉絲彈牙爽口,壽司卷入邊有酸酸的蘿蔔好特出,非常爽口壽司咬落去麻油味香,脆脆地材料都唔少,有蛋,餐肉,蘿蔔,魚餅。
今日經過呢間小食,聽到侍應講韓文,原來係韓國人開既鋪頭。
見到好多韓國街邊小食,決定試下呢間小食舖。
芝士多哥池
甜中有少辣
諗起去韓國食過既味道
。返屋企都仲係好脆,而且唔油,味道香濃
份量都多,食到滿足
韓式炒粉絲
有陣陣芝麻既香味,粉絲彈牙爽口,
壽司
卷入邊有酸酸的蘿蔔好特出,非常爽口
壽司咬落去麻油味香,脆脆地
材料都唔少,有蛋,餐肉,蘿蔔,魚餅。
2017-02-09 132 瀏覽
大年初三韓國同學一起到跟餐午餐,好多地方都無開,見到韓國餐廳又令我的同學思念地道食品,所以就一齊坐係隔離啲小枱仔食飯。炒年糕加粉絲卷炒年糕唔算太辣,不過味道夠香,口感煙韌。粉絲卷就估唔到可以咁大件!而且好香脆,幾香口仲有啲紫菜嘅香味架。泡菜炒飯呢個真係好好食,我平時都唔係特別鍾意泡菜,但係估唔到泡菜炒飯好入味,而且有少少辣味好吸引,甜酸辣都齊全,而且每一粒飯都夠熱,加上本身的調味非常吸引食慾。醬炸雞每一件雞都好大,裏面有啲瘦肉有啲肥肉,大大件好完整。除了香脆的外皮之外還有表面的一些甜酸醬,越食越開胃,加上雞的品質亦佳,每位大約$50的價錢已經可以食到好飽。
炒年糕加粉絲卷

泡菜炒飯

炸雞

2017-01-30
2017-02-08 86 瀏覽
排隊食肥姐 見到隔離有間韓式小食 一路聞到佢d泡菜年糕既香味 好吸引。見人地又炸雞又年糕 最後我抵擋不到誘惑 食完肥姐再食韓食。泡菜年糕加粉絲卷 年糕夠QQ 個辣汁甜甜辣辣 辣度適中喎 加$10有粉絲卷 紫菜包住粉絲 加上薄薄炸粉炸到外脆內軟 粉絲控真是要試呀。P.S.粉絲卷多到完全淹沒我的年糕😂星星炸雞我見人人都食 我都唔執輸 新鮮熱辣炸起 脆卜卜 雞件大大舊 無骨啖啖肉 岩曬懶人如我。雞肉炸過都仲好滑 真心估佢唔到 雞皮薄薄 唔會太肥 加上香草 芥末 茄汁呢d醬料 好好味喎。部隊拉麵又好吸引 忍不住再叫。睇住佢攞個韓國辣辣拉麵出來即煮 Yo!! 真正韓國貨。好足料 又有餐肉 腸仔 雞蛋 仲有通粉做配料 拉麵火喉控制得唔錯 最怕淋patpat既麵。好鐘意食韓燒壽司卷 可惜2點半先有 下次要食呢個呀!
P.S.粉絲卷多到完全淹沒我的年糕😂

星星炸雞我見人人都食 我都唔執輸

部隊拉麵又好吸引 忍不住再叫。

好鐘意食韓燒壽司卷 可惜2點半先有 下次要食呢個呀!
2017-02-03 292 瀏覽
在旺角如果想食到韓國食物基本上都要到女人街才有不但止還要等位 現在時間只有一個小時真的不夠早遲到肥姐滷味排隊的時候發現有一間韓國小食店在旁早兩天因為先到外工作之後再回公司所以便決定買回公司外賣午餐他的食物種類不算很多 大熱的年糕魚蛋餃子或者是飯粉絲都有在等的時間先叫個奧丁先試試看奧丁即是韓國魚蛋串😋這個要推介!好彈牙呢加上湯好清甜~即叫即有的唷看起來好像很少,可不是呢!它是摺起來再串在一齊的除了奧丁,一共買了五樣東西。年糕可以說是必點的炒年糕的味道比我想像中要辣但比起外面的餐廳要好食 他的年糕比較煙靭而且可以加芝士這對我這芝士控最為振奮不單止只有年糕還會配上奧丁魚蛋如果不食辣的話可以點年糕串炒年糕加$10可以配上粉絲卷沾上年糕的醬更棒這個有驚喜,本來還以爲很普通原來黃色的不是芥茉醬而是honey mustard❤️❤️❤️味道馬上昇華。加上奧丁的彈牙,有種在韓國街頭的感覺。這個強烈建議需要趁熱食!這個不是炸雞 而是醬烤雞不要看它紅紅的便以為是辣其實是甜的。這個可不加芝士也會好吃😋因為這是烤的關係,所以吃起來比較黏黏的同時也比較入味,加上都切成小小的方便入口!這個比起其他的 味道比較清也不辣但
在旺角如果想食到韓國食物基本上都要到女人街才有

在等的時間先叫個奧丁先試試看

奧丁即是韓國魚蛋串😋

這個要推介!好彈牙呢

加上湯好清甜~即叫即有的唷

看起來好像很少,可不是呢!

它是摺起來再串在一齊的
除了奧丁,一共買了五樣東西。
炒年糕加芝士

粉絲卷
炒年糕加$10可以配上粉絲卷

沾上年糕的醬更棒
魚肉腸仔卷
這個有驚喜,本來還以爲很普通

原來黃色的不是芥茉醬

而是honey mustard❤️❤️❤️

味道馬上昇華。
加上奧丁的彈牙,有種在韓國街頭的感覺。
醬烤雞
這個強烈建議需要趁熱食!
這個不是炸雞 而是醬烤雞
不要看它紅紅的便以為是辣
其實是甜的。
這個可不加芝士也會好吃😋
因為這是烤的關係,所以吃起來比較黏黏的
同時也比較入味,加上都切成小小的方便入口!
炒粉絲
這個比起其他的 味道比較清也不辣
但滿有韓國風味❤️❤️❤️
好有家的感覺,粉絲彈牙, 根根分明
加上醬油的香,不禁要再吃多口。
炒年糕加芝士
魚肉腸仔卷
炒粉絲
2017-02-03 102 瀏覽
今日貓貓去旺角配完韓式眼鏡,就決定食韓式野黎襯返今日靚靚既韓式心情。因為貓貓好肚餓,所以叫左好多野食。韓式醬烤雞,想食好耐。啱啱整出黎,香噴噴。烤雞出邊表層好香,唔知用咩黎整。食韓國街邊小食梗係要食奧丁。奧丁配埋湯底一齊食,暖笠笠。由於貓貓好掛住明洞既炸醬麵,所以叫左個炸醬麵試下。炸醬麵份量好多,味道同韓國食既一樣。貓貓鍾意食佢個麵,質感好,而且索曬炸醬,味道足,食完已經好飽。貓貓身為港貓,大食係基本啦!即刻叫多個韓式壽司卷過下口癮,反正兵仔比錢。壽司卷都幾足料,可以見到d料係多過飯,好抵呀。入口就食到麻油味,好香,呢個好食又抵食,貓貓自己一個食曬,兵仔睇住我食表示滿足。原來店員有個係韓國人,我諗野食都真係好正宗。
因為貓貓好肚餓,所以叫左好多野食。
韓式醬烤雞,想食好耐。啱啱整出黎,香噴噴。烤雞出邊表層好
香,唔知用咩黎整。
食韓國街邊小食梗係要食奧丁。
奧丁配埋湯底一齊食,暖笠笠。
由於貓貓好掛住明洞既炸醬麵,所以叫左個炸醬麵試下。
飽。
貓貓身為港貓,大食係基本啦!
曬,兵仔睇住我食表示滿足。
原來店員有個係韓國人,我諗野食都真係好正宗。
2017-01-27 86 瀏覽
今日見到肥姐隔離新開一間韓國野食,好韓feel!重點係女店員係韓妹!正呀!叫野食之前已經同佢講左anyeonghaseyo!叫左個韓式壽司卷黎食。好粗大,我handle唔到呀!鍾意壽司入邊陣香味,越食越開胃。之後叫左個炒年糕,加左粉絲卷係上面。呢個粉絲卷都真係幾大,而且仲好脆。食既時候仲熱辣辣!年糕微辣記味道,同我之前係弘大食既街邊小食年糕係一樣味道架!甜甜地又辣辣地,真係越食越上癮!食韓國野梗係一定要食雞啦!叫左個醬烤雞。仲加左一層厚厚的芝士。個醬汁個人好鍾意呢個味道,烤雞整到唔會好乾,入邊水份好夠,加埋芝士既味道,太邪惡啦!之後再叫埋個魚肉腸仔卷。呢個都好大條。發現今日食好多條狀既野。腸仔同魚肉既味道溝埋一齊,有少少似熱狗,但係味道會再香d。今餐真係超級惹味。下次再食!
今日見到肥姐隔離新開一間韓國野食,好韓feel!

重點係女店員係韓妹!正呀!

叫野食之前已經同佢講左anyeonghaseyo!

今餐真係超級惹味。下次再食!
2017-01-16 176 瀏覽
好掛住韓國的街頭小食,行街經過呢度,見到網評唔錯,就係度食小食啦,話就話小食,其實飽的程度完全是正餐黎。奧丁$15 ~ 最掛住的是這個街頭韓國魚糕串,呢串魚糕厚而軟又爽,有點像魚蛋的味道,個湯有鮮味少少辣,好似韓國咁可以添飲呢。炒粉絲$38~呢個粉絲無肉的,有洋蔥、菇同椒絲做材料,都算豐富,粉絲水晶晶的,調味算幾濃味,咸咸甜甜咁。星星炸雞$38 加芝士$5~因爲唔係脆卜卜的,感覺無咁熱氣,本身已有豐富的蜜糖芥末醬,夠香甜,加上芝士半溶有少少拉花,雞件有四件熱辣辣,咬落多汁又嫩滑,加上醬汁勁惹味,可能是來自韓國的雞,讚!四件大大的好夠飽~店內的靚靚妹妹服務幾好,得閒過去食串魚糕支持下佢先,話時話香港好似好少呢d 魚糕食,呢間算幾特別。
四件大大的好夠飽~
  • 奧丁
  • 星星炸雞