星期天到荃灣拜山, 回程之際經荃灣市中心午餐, 記起上星期聽收音機節目介紹過附近有間十分有名嘅街頭小食店, 但去到見到一間”粉麵行”! 門口的左邊一旁是即煎韮菜餅, 而中間則放住好多盒, 放滿不同品種的茶粿, 不斷的補貨, 而裡面似乎是賣粉麵, 我們只是買咗:花生糯米糍 & 眉荳茶粿 , 感覺是眉荳茶粿的皮似乎太黐手或者牙, 未能一咬就斷開, 內面嘅餡則比較奇怪,話就話係眉荳茶粿但有唔少紅荳混合在內! 按道理眉荳唔會貴過紅荳好多啫, 點解要混荳呢? 同時餡料無落芝麻, 原本唔落芝麻效果好唔同, 真的不能少看那小小嘅”芝麻”哬! 但如果單講這”眉荳茶粿”自己個人感覺這個還未能同大澳的”眉荳茶粿”一較高下, 因為大澳那間只做茶粿做得比較專是正常的, 花生糯米糍的而且確餡料超多, 第一感覺好多砂糖下喎! 花生的香則是跟住才出來, 由於外賣回家吃及早已聽聞過”皮簿餡多”早已放定隻碟在底,吃起來不致太狼狽, 總括上味道是正常的, 希望下次有緣能再次試其他出品吧!

花生糯米糍-皮簿餡多
& 眉荳茶粿
眉荳茶粿

眉荳餡?紅荳餡?
2014-03-23
花生糯米糍-皮簿餡多
2014-03-10 5006 瀏覽
    位於荃灣街市街附近民豐,開業多年,一提呢間舖,腦海除左人頭湧湧畫面外,就係門面擺滿美食!!!    呢個所謂"接近神級的韮菜豬肉餅"($10),可能有少少誇張,但我相信除左"唯一麵家"韮菜饀餅(同類對手)可以配敵,同埋九龍城清真牛肉館(類似對手)可以一較高下外,坊間幾乎無店能及!!(有的話,其他食家請指教!!!)由民豐姐姐手上接過來,幾乎熱到辣親(不是誇大!)一咬開真係要小心熨口!!外皮脆但又不失應有咬口同麵粉香,韮菜粒和豬肉粒比例大概7:3,熱度十足,外脆內軟,唯一雞蛋中挑骨頭既批評就係油左少少,但好食要有取捨吧!!
韮菜豬肉餅
題外話/補充資料: 其他美食有北京水餃,茶果,湯圓
2014-03-04
韮菜豬肉餅
2014-01-06 4466 瀏覽
民豐在荃灣非常出名,人龍經常久久不散。白菜豬肉水餃及韮菜豬肉餃以紅色盒子裝著,古早味濃。餃子隻隻飽滿,不過店家為免餃子黏在一起,下了很多麵粉,令在煮餃子的時候有多餘麵粉黏在餃子上,白色一點一點的。餃子皮的摺口較厚,不過充滿麵粉香。餡料純天然味道,菜餡很香,好吃得很。韮菜比白菜濃味,愛重口味的會喜歡。這種本土小店越來越可貴,有得吃的時候要把握。
民豐在荃灣非常出名,人龍經常久久不散。
白菜豬肉水餃及韮菜豬肉餃以紅色盒子裝著,古早味濃。

這種本土小店越來越可貴,有得吃的時候要把握。
2013-12-30 3776 瀏覽
今日4點幾諗住去豆子嘆3D咖啡,去到門口見到重要等位,所以最後都係放棄左~ 突然醒起民豐嘅韮菜餅,於是就轉戰民豐~ 韮菜餅人龍只需等兩個人就買到,香噴噴,比完錢立刻試食, 大大塊韮菜餅,外皮脆卜卜,內涵勁多韮菜少肉,咬下去足跡住韮菜香味,完全合晒我口味。雖然外皮有一點厚,但都無阻外皮嘅香脆口感,香氣呼呼,又脆卜卜,好快就消滅左一大個韮菜餅落肚~ 下次一定要試埋煎餃子先得~
下次一定要試埋煎餃子先得~
2013-12-30
  • 韮菜餅
2013-11-16 3350 瀏覽
繼續荃灣之行。吃過下午茶以後我其實還未飽,亂逛亂撞之下就來到了民豐。買東西的人還不少。本應買盒菜肉雲吞回家孝敬兩老的。可是之後還有地方去只好作罷。即煎的韮菜餅好像很好吃,但我最後決定吃茶粿。眉豆茶粿大家吃得多,蘿蔔茶粿就真是第一次見。買了個邊走邊吃,皮很軟,裡面的蘿蔔絲就像蘿蔔絲酥餅裡面那些,清清地又有少少鹹鹹地,更有一點蘿蔔的汁液,原來挺特別的。

繼續荃灣之行。

即煎的韮菜餅好像很好吃,但我最後決定吃茶粿。

眉豆茶粿大家吃得多,蘿蔔茶粿就真是第一次見。
2013-10-23 3377 瀏覽
今年的端午節在此間店舖買了綠豆蛋黃肉粽$24,五香肉粽$20各一隻,用棉繩包紮的粽,可能是正宗的上海粽子,但吃不出粽葉的香味,實實的糯米、蛋黃及豬肉,沒有肥肉的油脂如吃雞肋,始終都是廣東式用鹹水草(禾旱草)、竹葉紮成的咸肉粽至好吃!                                         數個月後的中午買了煎韭菜餅$9,回家拿上手亦非常的燙手,但咬下去是皮很厚,而韭菜肉碎也非常的多,濃烈的韭菜及肉碎非常的香,由於是用高熱油煎的,吃完可以是一碟燒味飯的份量,正!                                                                13年10月21日(一)在漁川米線吃完抵食又美味的西式飯後,到德華公園休息一下看鯉魚,心想買甚麼菜回家吃哩?一時左右行到民豐粉麵行,中午也有很多人來購買,排隊買了一盒菜肉水餃(細)$23/15隻,一盒冬菇菜肉雲吞(細)$26/15隻。   再問收銀的阿姐煮的時間,她說水滾後將急凍的水餃放入水內,不用下油,水餃約脹大後加些少凍水再煮5分鐘左右,孤星再問隔離陳記潮州粉麵的辣椒油是否很辣

再問收銀的阿姐煮的時間,她說水滾後將急凍的水餃放入水內,不用下油,水餃約脹大後加些少凍水再煮5分鐘左右,孤星再問隔離陳記潮州粉麵的辣椒油是否很辣,阿姐說不知道,因店舖已入了多款牌子的辣椒油(行貨),傾談了5分鐘,孤星才發現後面已沒有人排隊買水餃雲吞,哈!真的奇事!孤星但凡到街市、超市瀏覽購物時,總有人搶先推撞的!
                                                      在隔離陳記潮州粉麵買了一樽辣椒油$18,回家用牙籤沾上一滴嚐試,油香而味超辣,正!好過肥仔記的$40,要加兩、三匙哩,一滴辣而不是一滴精。

星期二今晚煮的水餃及雲吞,沒下油沒下雞精/粉/汁,只下少許鹽,醬汁:豉油、麻油、辣椒油。嚐試清吃的菜肉水餃,餡料不過不失,由於皮厚的問題,特別是摺角位,湯水滲不入餡料中。冬菇菜肉雲吞皮厚亦是,但可吃到冬菇碎的香味,也是貴在一分錢一分貨。其他的沾上辣椒豉油是孤星至喜愛的哩!

吃完的厚皮
在超市買的急凍點心都是行貨,甚麼燒賣(麵粉+色素),潮州粉果(皮厚餡料差),珍珠雞(料實只有荷葉味),鍋貼(皮厚淨肉碎),其他的多到數不完!
在民豐以此價錢吃到比超市的行貨來說,還有人說不值的話,就要問他的味覺是否有問題吧?!
2013-10-22
2 分鐘 (外賣自取)
2013-10-10 2269 瀏覽
5-10-2013(Sat)朝早,去銀行整啲o野,順便買啲家品回程返屋企時,諗起不如o係o度買芝麻糯米糍畀爸爸食,於是行過o黎睇,見到只有花生味一款,而茶粿就只有眉豆饀,爸爸就兩樣都唔食得,不過,都買花生糯米糍畀佢食啦,我就買o左兩樣都係$4.00一個o既一樣一個.返到屋企打開,嗅到好香糯米味,但感覺好似細件o左.我叫爸爸食花生糯米糍,不過由於我o地都飽,唔食住.到夜晚,爸爸就食o左佢o個件,至於我o個個眉豆茶粿,因為我仍然係飽,所以都唔食住,就咁放過夜.到6-10-2013(Sun)朝起身後,決定食o左佢,o係秋涼o既天氣下,佢冇變壞到,只係凍冰冰啫.食落,糯米皮煙韌無比,內裡o既眉豆饀夠腍同香甜,食完後,糯米味仍留o係口腔內,的確唔錯. 不過如果服務再好返啲就perfect.
返到屋企打開,嗅到好香糯米味,但感覺好似細件o左.
我叫爸爸食花生糯米糍,不過由於我o地都飽,唔食住.
到夜晚,爸爸就食o左佢o個件,至於我o個個眉豆茶粿,
因為我仍然係飽,所以都唔食住,就咁放過夜.
不過如果服務再好返啲就perfect.
2013-10-06
1 分鐘 (外賣自取)
$4 (其他)
  • 眉豆茶粿
2013-09-04 2071 瀏覽
仍記得小時候嚐過一次堂嫂親手泡製的鹹湯丸,當時對於放有蝦米、肉絲、紹菜的鹹湯丸,那份自出娘胎未有過的新鮮感,叫我印象深刻,但可惜後來卻彷彿跟鹹湯丸絕了緣一樣。一次在閱讀民豐的食評,恰巧給我看到了鹹湯丸,於是將民豐一直牢牢地掛於心上。趁著當晚到荃灣晚膳的機會,不忘將焦點對準民豐的鹹湯丸。像我那樣的女人仔,民豐定能滿足自家製產品的渴求與好奇。自家製的麵條、茶粿、粽子等,簡直愈看愈愛,甚而愛不釋手。一看牆上的價目表,原來還有我喜愛的各式雲吞、水餃,還有湯丸。看到熟客在櫃台前排隊購買自家製的雲吞和水餃,某些預製的已賣光,顧客得等候在櫃台後,一班姐姐的即時包製,其歡迎程度可見一斑。終於輪到我了,老公和我決定選購一盒冬菇菜肉水餃,和一盒包含芝麻與麻蓉混合的鴛鴦湯丸。當然不會遺忘我的焦點 — 鹹湯丸,不過漂亮的老闆娘稱要即時包製。坐在店舖內,以一張摺檯為工作台的姐姐,憑著一雙熟練的巧手,兩三下便將粉糰搓好,然後將搓成條狀的粉糰掐成小粒狀,跟著在中心預留一個小洞,再把餡料包上,從四周的粉糰填補缺口,這樣一粒鹹湯丸便誕生了。不用多久,八粒白白胖胖的鹹湯丸便告完成。承蒙老闆娘與姐姐的指導,水餃和鹹甜湯丸回

趁著當晚到荃灣晚膳的機會,不忘將焦點對準民豐的鹹湯丸。
水餃與甜湯丸
現做鹹湯丸
現做鹹湯丸

鹹湯丸
不用多久,八粒白白胖胖的鹹湯丸便告完成。

承蒙老闆娘與姐姐的指導,水餃和鹹甜湯丸回家後放在雪櫃冷藏格,烹調時直接放在滾湯中烹煮便可以了。為保持新鮮與味佳,最好盡快食用。
冷藏一夜的水餃、鹹湯丸
冷藏了一天後,食材變得僵硬,仿似從北極抵港。
冬菇菜肉餃子、鹹湯丸
我特意熬了雞湯,把水餃和鹹湯丸作為晚餐的主食。
冬菇菜肉水餃
香菇菜肉水餃真的很出色,光是厚薄適中且具韌勁的餃皮,已是難得一遇。再咬餃子,冬菇的香氣隨即溢出,餡料層次充沛,肉碎的份量也恰好,爽勁突出,實在令人喜悅!
鹹湯丸
鹹湯丸皮非常滑溜,充滿彈性,雖然較為厚身,但不覺飽滯。可是餡料實在太乾了,加上紹菜的香氣不足,比預期失色,未能把我兒時對鹹湯丸美好的印象再一次呈現出來,確是可惜!

當天晚上太飽了,甜湯丸要改天品嚐。
芝麻、麻蓉湯丸
相隔了兩晚,把甜的芝麻湯丸和麻蓉湯丸作甜品。湯丸皮依然很有水準,軟糯滑溜,令人喜愛。兩款湯丸中,芝麻餡有欠香氣,效果只屬一般;而麻蓉餡要比芝麻味道來得香濃,所以我較愛麻蓉湯丸。

水餃極為出眾,值得推介。下次大可一試民豐自家製的麵條與水餃,來碗水餃麵吧!

民豐儼如一家親民的自家製工場,令街坊及香港市民可嚐到不同的新鮮出品,香港若能多多保留像這樣有著本地特色的店子,增強香港都市的自我面貌,香港便不用空喊口號,自自然然也能吸引外國遊客多來香港感受香港的地道情懷。
2013-08-30
15 分鐘 (外賣自取)
冬菇菜肉水餃
2013-08-26 1173 瀏覽
最鐘意食菜肉雲吞既我, 已幫襯了民豐6年, 最初是朋友介紹的, 千里迢迢由旺角入荃灣買來試過後就愛上了. 每逢去開荃灣, 都會順道買盒雲吞及湯丸回家.  最近一次再買, 時間是晚上7點半, 無人龍即刻走入去買, 因為試過買餸時間, 過時過節係排長龍.   因為開始寫食評, 所以有留意店鋪狀況, 原來是家族親戚同心經營的, 負責包雲吞的收銀的......雲呑依舊新鮮即叫即包, 今次買我致愛既冬菇菜肉雲吞(大盒30只 $51), 菜肉雲吞(細盒15只$23), 花生湯丸(約30粒 $25).   等待期間同收銀姐姐閒談, 原來一年只休息3天, 就是新年, 其餘都晚晚開店至晚上9點幾10點.講番雲呑, 出面多數只買到菜肉雲吞, 好少有加冬菇, 所以我喜歡, 雖然唔係我追求既菜多過肉比例, 這裏是菜同肉好平均比例, 但佢既味道夠又有東菇味, 而且係即包, 所以減少了冬菇變酸壞既機會(因為冬菇在熱天好易變酸叔), 重點係雲吞皮出自他們自家廠房, 好薄好滑, 每隻雲吞都大大隻. 而湯丸係上海寧波湯丸細細粒, 但好多餡, 又唔太甜, 湯丸皮好煙un.  GOOD!! GOOD!! 仲有其他餡料選擇,

而湯丸係上海寧波湯丸細細粒, 但好多餡, 又唔太甜, 湯丸皮好煙un.  GOOD!! GOOD!! 仲有其他餡料選擇, 有咸既菜肉湯丸....我未試過.
好大隻冬菇菜肉雲吞
紙盒包裝
題外話/補充資料: 收銀姐姐好細心提我未食既湯丸要用湯包好先雪入冰格以免變乾而且記緊要打平放. 其實店裏既糯米糍都好好味, 係傳統糯米粉面, 軟囉囉, 大大個, 好多餡. 仲有好多種麵, 雲吞水餃皮, 茶果, 燒賣, 煎韮菜餅.....
2013-08-18
10 分鐘 (外賣自取)
好大隻冬菇菜肉雲吞
  • 花生湯丸
2013-07-21 901 瀏覽
上山前買些糧草,在荃灣最好當然是買糯米滋,又平又夠飽肚﹗估不到下午兩點幾鐘店舖內人流非常之少,今次可以慢慢看,終於見到糯米滋的三款口味了,分別是豆沙﹑芝麻,還有我喜歡的花生。等收錢期間又聞到一陣陣的油蔥香,啊...很多韭菜餅在STAND BY呢,忍不住買來吃。 上到山不久先行解決它們,免得凍了會不好吃。韭油餅$9這些小吃都知道會是油物,不過這餅的油份實在比預期多好多﹑好多呢,除了紙袋變了油紙袋外,連包裝的膠裝都戴有些餘油...餅身非常之薄,但餡料多到爆出來,除了韭菜還有碎豬肉及油,韭菜的香味除了是聞得到之外,吃入口都是感覺勁之濃郁呢。不過我喜歡吃餅多過餡的,所以這個試過一次就可以了。不用多介紹花生糯米滋$4了吧,它一直以來都有不少支持者呢,喜歡吃它的人都知道它是如何好吃:糯米皮厚而富煙韌,花生餡的花生有大有小,有齊兩重口感,加入砂糖撈起,又香又甜又好吃。每次我都要吃兩個才心足﹗下次我會試豆沙糯米滋,聽友人說不錯呢。
上山前買些糧草,在荃灣最好當然是買糯米滋,又平又夠飽肚﹗

花生糯米滋
下次我會試豆沙糯米滋,聽友人說不錯呢。
2013-07-14
1 分鐘 (外賣自取)
花生糯米滋
2013-07-02 714 瀏覽
呢間野由細食到大,由媽咪買返屋企到自己成日走去買返屋企比家人食。對呢間野幾乎係有讚冇彈,冬菇菜肉雲呑係最愛,料足皮薄!煮完都唔使點落調味料都好夠味。舖頭賣既其他非即食類既麵都好正!
5 分鐘 (外賣自取)
  • 冬菇菜肉雲呑
2013-06-27 1190 瀏覽
荃灣區內,一直人氣高企的這店,各種出品均是現場即做,從水餃到麵食,還有蔥油餅、韭菜餃等,當然少不了我所愛的糍!這次決定將三口味都買回家,分別是豆沙、黑芝麻以及花生餡料。豆沙糯米糍。它大概是最愛歡迎的——若過了晚上六、七時還遇到,是你走運了!基本上每次路經想一試豆沙餡也摸一鼻子灰。豆沙餡是紅豆泥,不單甜度適中,即或豆泥也是顆粒分明而又軟滑合度!此外,大大一顆糯米糍,外皮煙靭,不算太厚,加上外層以粉包圍,口感層出不窮!黑芝麻糯米糍。我嗜甜得很,因此這芝麻加砂糖正合我意!不像一般芝麻餡加上豬油使其呈液態,這芝麻餡只有大量黑芝麻粉末,其粉狀極幼細,實在令人口不停!(註:吃時得小心細嚼,不然或會嗆到!)花生糯米糍。小時候很喜歡花生餡角仔,現在不用待新年也可一嚐那花生餡!餡括花生碎、砂糖;花生經烤烘再磨碎,加上糖,口感脆卜卜的,跟外層的糯米糍皮相映成趣,不錯!總的而言,四塊一隻大大的糯米糍實在划算非常!小吃必選!——說實在,也算不上小吃;吃兩個已可免了晚餐!

這次決定將三口味都買回家,分別是豆沙、黑芝麻以及花生餡料。

它大概是最愛歡迎的
——若過了晚上六、七時還遇到,是你走運了!
基本上每次路經想一試豆沙餡也摸一鼻子灰
。豆沙餡是紅豆泥,不單甜度適中
,即或豆泥也是顆粒分明而又軟滑合度!
此外,大大一顆糯米糍,外皮煙靭,不算太厚
,加上外層以粉包圍,口感層出不窮!

黑芝麻糯米糍
我嗜甜得很,因此這芝麻加砂糖正合我意!
,實在令人口不停!
(註:吃時得小心細嚼,不然或會嗆到!

花生糯米糍
,跟外層的糯米糍皮相映成趣,不錯!

題外話/補充資料: 這店子除蔥油餅(現場煎)有明確隊伍外,基本上是你找到哪位姐姐有空就要落ORDER!是有點混亂,不過也富有舊式經營模式的特色!總之,買賣最要緊是「眼明、手快」!
2013-04-13
2013-05-26 489 瀏覽
職員態度惡劣,佢叫我等一等,但是之後卻先服務遲來的客人。同佢講係我先到,佢就話自己只負責賣粽,唔理我,真是無禮貌。其後另一人買其他東西,佢又肯賣!太差!實在對呢間商店十分失望!
2013-05-26
2013-05-16 498 瀏覽
12-5-2013 (Sun)同男友o係添記買完第一轉餸後,就可o黎呢o度買生餃子返去煮,我o地o黎到見到有條人龍,係排隊買生水餃或雲吞o既.我就排隊啦,唔….要韭菜肉餃啦,而由於$23.00細o既都有15粒,於是買盒細o既.買完走人,返到屋企打開睇睇,隻隻都包得好靚,又大又飽滿,我o地又等時間過,男友話蒸唔放湯煮,好的.蒸o左15分鐘就食得.男友自己加o左啲麻油落去,食落,韭菜味濃郁,餡仍有汁,豬肉唔太多,鹹淡亦適中,不過可能係蒸,所以又厚又滑o既皮只有麵粉味.但唔知點解,爸爸唔食餃子,唔通驚有蝦?服務:條人龍係由煎o野o個邊排起,而因地方淺窄,男友又拎住一大袋o野,男友就話佢o係出面等我.亞姐聽到都話係呀,唔使咁多人排.我想講,如果佢o地真係為客人安全,就應該叫客人由另一邊排起,因為就算我男友唔一齊排,後面都依然有人o黎呢.其他:排隊時見好似有糯米糍,諗住買完水餃之後至買,點知行返出o黎係冇,係唔知咩o野芝麻糕o個啲.

買完走人,返到屋企
打開睇睇,

但唔知點解,爸爸唔食餃子,唔通驚有蝦?

服務:

其他:
2013-05-12
7 分鐘 (外賣自取)
$11.50 (晚餐)
2013-05-10 462 瀏覽
難得來到荃灣一次,自不能錯過"荃灣名物"之一的民豐水餃!在友人的帶領下,糊里糊塗的就來到名店的門口,霎時被店內外店外的人潮嚇到!並非什麼特別時段的午後四點多,店內竟然塞滿選貨人潮選定了想試一試此店的水餃,我跟著龍尾排隊,忙碌到超級煩燥的店員竟然說我不可以走近她的工作"地盤",不讓我過去排隊…上海菜肉水餃($25 十五隻)好不容易到我付錢買貨,但店員竟然說水餃存貨已經去掉,要等後邊工場包起…如此即買即包、如此新鮮的水餃,我還真是第一次遇到…回家後打開盒子,每顆水餃都包得相當飽滿漂亮,每一顆都能站立起來像個金元寶!水餃的外皮軟糯,口感厚實;餃子餡的菜肉比例約為四比六,白菜爽口,絞肉鮮甜,相當好吃!充滿家庭風味的手工水餃,真的是那些什麼xx碼頭水餃望塵莫及的!真希望這家店開在我家附近凍豆漿離走前加點了一枝凍豆漿,豆漿夠凍,豆味足,特別欣賞它不會甜,不錯!
難得來到荃灣一次,自不能錯過"荃灣名物"之一的民豐水餃!

並非什麼特別時段的午後四點多,店內竟然塞滿選貨人潮

上海菜肉水餃($25 十五隻)

凍豆漿
2013-04-27
15 分鐘 (外賣自取)
  • 上海菜肉水餃