2009-08-30 29 瀏覽
同好友羅莎慶生定必食日本菜,加上睇到食評,決定嚟試一吓。訂位嘅時候要求坐window seat,呢個決定果然無錯。雖然望落樓下有個空置嘅平台,加上兩邊有大廈阻擋,但總算清楚睇到對岸,在天清氣朗嘅情況下,有尖沙嘴嘅夜景送飯確係賞心樂事。不過好奇怪,一般嘅日本料理會先上刺身、壽司然後至到熟食,好等食客嘅味蕾從淡到濃咁享受食物本身嘅真正味道。呢度就唔係,無分次序,感覺都幾亂,而味道亦好壞參半。清酒煮大蛤($68)— 每隻蛤都大大隻,幾新鮮。馬糞海膽($100)— 雖然話係板裝膽而並非新鮮一隻隻即開,勝在夠新鮮甜美,正!磯燒飽魚 — 醬汁較甜,加上鮑魚無味又太綿,食咗都唔知係乜。如果有優惠券,一試無防。鐵板大蝦($48)— 唔係肥到出哂膏嗰種,都算新鮮爽口。串燒黑豚肉車厘茄、露筍卷($18、38)— 露筍無驚喜,反而車厘茄嘅甜味好出。可能塊黑豚肉比較薄,燒得較乾,所以食唔到佢本身嘅味。北海道帶子刺身($26)— 唔係大隻,但總叫ok新鮮甜美。魚薄切($48)— 入口起初無味,但入喉就感覺到淡淡魚味。如果加上辣蘿蔔蓉同醬汁,魚嘅鮮味即刻以倍數提升。鵝肝多士($38)— 鵝肝夠大件同厚身,入口即

不過好奇怪,一般嘅日本料理會先上刺身壽司然後至到熟食,好等食客嘅味蕾從淡到濃咁享受食物本身嘅真正味道。呢度就唔係,無分次序,感覺都幾亂,而味道亦好壞參半。

清酒煮大蛤($68)— 每隻蛤都大大隻,幾新鮮。

鐵板大蝦($48)— 唔係肥到出哂膏嗰種,都算新鮮爽口。

北海道帶子刺身($26)— 唔係大隻,但總叫ok新鮮甜美。

鵝肝多士($38)— 鵝肝夠大件同厚身,入口即有滿足感。

野菜手打稻庭烏冬($48)— 幼細、彈牙。

北海道牛奶巨峰布甸($48)— 個名好吸引,賣相就好一般,勝在巨峰汁另上,咁就可以隨住個人喜好增加甜味。

總括嚟講,同三兩知己坐低响舒舒服服嘅環境,唔使太昂貴嘅消費,又可以睇到海景,此餐廳可以係一個唔錯嘅選擇。
尖沙嘴夜景
馬糞海膽、磯燒飽魚
串燒黑豚肉露筍、車厘茄卷
魚薄切、北海道帶子刺身
北海道牛奶巨峰布甸
  • 馬糞海膽、魚薄切、北海道帶子刺身、串燒黑豚肉車厘茄卷
2009-08-15 25 瀏覽
見最近心情麻麻地, 於是搵個朋友陪自己去食番餐好嘢, 咁啱見到OPENRICE有呢間餐廳嘅PROMOTE COUPON, 一人送一隻磯煮鮑魚, 咁唔駛諗咁多, 一於BOOK枱啦!一搭LIFT上到去, 原來同HAIRCORNER同一層, 環境都幾舒服, 有海景位, 不過多數都係五六位枱, 我地安排坐卡位, 幾舒服喎!點菜嗰陣俾張COUPON個WAITRESS, 佢好有禮貌咁話冇問題!我地叫好多嘢食....頭盤:溫泉蛋,半打生蠔,蟹子沙律 (溫泉蛋PRESENT得好靚, 撈埋D汁食, 味道OK, 生蠔細細隻, 可能十蚊一隻啦, 冇咩蠔味! 蟹子沙律都好食!刺身:海螺刺身,深海池魚刺身 (海螺刺身好硬, 深海池魚刺身係佢推介, 食落口都算新鮮)串燒:牛舌串燒, 雞軟骨串燒,雞腎串燒 (牛舌串燒係最好味)卷物:牛油果海鰻卷 (味道普普通通)熱食:牛肉稻庭烏冬 (牛肉好嫩, 烏冬都幾滑, 最好味係個湯底)咁當然仲有佢地送嘅磯煮鮑魚 (咦? 好好味喎! 真係佢地嘅招牌菜, 好彩一人一隻, 唔駛爭)唉! 最美中不足就係冇心太軟食呀, 既然呢個係招牌菜, 唔知點解佢地唔係日日供應呢? 不過整體上,
我地叫好多嘢食....
卷物:牛油果海鰻卷 (味道普普通通)
唉! 最美中不足就係冇心太軟食呀, 既然呢個係招牌菜, 唔知點解佢地唔係日日供應呢? 不過整體上, 喺咁舒服嘅環境底下, 食吓傾吓, 都好開心!

2009-08-14
2009-08-14 2 瀏覽
環境ok, 有海景, 坐得舒服, 靜!!! 一間可以慢慢享用日本食物既地方. 食物款式比較少, 不過就樣樣有d!一坐低, waitress 就介紹menu 以外既選擇, 多數係刺身. 我揀左海螺刺身, 都ok!另外叫左一d刺身- 新鮮, 但味道普通天婦羅手打烏冬- 個魚湯ok,天婦羅就一般啦叫左兩隻特價蠔, 食左覺得唔錯, 後加多兩隻一d串燒 - 普通另外叫左一客螺仔, 比較硬身 (話有日本酒, 但食唔出) - 普通甜品- 本身想叫個炸芒果卷, 不過waitress話無... 另外就叫左個香檳蕃茄, 幾好, 濃香檳味, 不過就唔係幾食到蕃茄味, 但我都幾中意!雖然唔係叫左好多野, 但慢慢上下上下... 都食左over個半鐘. 個feel好似食緊法國餐咁, 上得好慢. 好彩有個景睇下, 如果唔係都驚會影響食野既心情!!不過服務方面就有改善空間, 當晚人都唔太多, 但都有入錯單(抵鬧!!!) 整體上...都ok啦!!

食物款式比較少, 不過就樣樣有d!

我揀左海螺刺身, 都ok!

另外叫左一d刺身- 新鮮, 但味道普通
天婦羅手打烏冬- 個魚湯ok,天婦羅就一般啦
叫左兩隻特價蠔, 食左覺得唔錯, 後加多兩隻
一d串燒 - 普通
甜品- 本身想叫個炸芒果卷, 不過waitress話無
... 另外就叫左個香檳蕃茄, 幾好
, 濃香檳味, 不過就唔係幾食到蕃茄味, 但我都幾中意
!

整體上...都ok啦!!
是日精選刺身
coupon 鮑魚
$10 蠔(澳洲)
甜品-香檳蕃茄
海境
2009-08-12
紀念日
是日精選刺身
coupon 鮑魚
$10 蠔(澳洲)
甜品-香檳蕃茄
海境
2009-07-28 5 瀏覽
無敵海景,八點可以維港的燈光SHOW頭盤係刺身併盤 (海膽 + 蝦 + 赤貝 + 帶子 + 三文魚 + 油金魚),個賣相好靚,而且有D碎冰響底keep cool,都幾新鮮~另外仲有煎鵝肝,不過就覺得d鵝肝太薄,煎得太熟,而且d藍莓汁完全唔夠! 個鵝肝真係差左dmain course有煎牛扒同魚柳,好味~ 牛扒煎得夠香同lum,好有牛肉味;魚柳就同同d野菜汁配合得好好,而且唔會太熟~ 保持了魚的鮮味個飯用日本的珍珠米,非常香同口感好好;甜品就細細件,而且唔會太漏,好味~ nei個2人餐叫HEA SET,$398 + 10%,都算幾抵~~
無敵海景,八點可以維港的燈光SHOW

煎鵝肝
煎牛扒
野菜汁魚柳
  • HEA set
2009-07-07
一行八人聚舊,朋友是VIP,便選了這間日式餐廳。串燒做特價(10元一串),坐下便立刻點了很多很多的串燒,約有三十串,包括 帶子,雞皮,雞腎,南瓜,雞軟骨,豚肉大蔥,墨魚嘴等等,好抵食。我特別推介的-雞軟骨棒串燒-是將雞肉與雞軟骨打碎混合成棒狀再燒,多汁雞肉之中吃到脆脆的軟骨,是必食之選。大蝦串燒-60多元無特價,蝦算是大隻,但吃下去就覺得有小小不太新鮮,只是合格而已。澳洲生蠔兩打,細細隻的,我不吃生蠔,朋友們說可以。三碗稻亭手打烏東,分量少少,要九十元一碗,雖然好食,但太貴了。兩set二人套餐,有麵豉湯,雜菜沙律,主菜是香煎鵝肝魚扒,牛柳薯餅,甜品有法式焦糖燉蛋,芝士蛋糕,心太軟。味道真的很好,分量適中。日本啤酒若干(特價十元一支)環境裝修時尚高雅,與朋友聚聚,大吃大喝一流。
一行八人聚舊,朋友是VIP,便選了這間日式餐廳。

澳洲生蠔兩打,細細隻的,我不吃生蠔,朋友們說可以。

日本啤酒若干(特價十元一支)

環境裝修時尚高雅,與朋友聚聚,大吃大喝一流。
2009-06-22
  • 雞軟骨棒串燒,甜品
2009-07-02 22 瀏覽
老公同我慶祝生日, 一行四人共晉晚餐。出電梯已聽到音樂聲, 左邊是餐廳, 右邊是髲廊, 是同一店, 入內環境燈光較黑, 都算浪漫, 由於西式佈置, 以為食西餐, 原來是食日本菜的, 安排窗口位,在怡東酒店傍, 望海景, 好正看了一陣餐牌, 穿套裝女侍應主動介紹當日一些推介, 不似一般餐廳推介D貴價食物, 她所推介的都好吸引, 佢會話清楚俾你知價錢和份量, 完全唔會硬銷。落單時, 佢又會話俾你知你order嘅食物份量, 建議你是否需要多加份量, 相當細心。 西京燒 (送的, 是三件燒銀雪魚骨, 不過好好味) 海胆 (佢推介, $100/板, 紫菜, 青瓜拌食, 好抵食, 夠四人食, 好食, 於是再加一板) 磯煮鮑魚 (佢推介, $48/份, 有六片, 好食, 於是再加) 左口魚薄切 (佢推介, $58/份, 有十二片, 本身魚味屬淡口, 唔差) 生蠔 (半打, 因為size比較細, 所以$10/隻, 淡口但爽口, 便便地試吓啦) 稻庭烏冬 (凍食, 爽口, 份量算大碗) 二人套餐 ($398/兩位, 食物如下) 六式刺身 (帶子, 三文魚,
老公同我慶祝生日, 一行四人共晉晚餐。

西京燒 (送的, 是三件燒銀雪魚骨, 不過好好味)
稻庭烏冬 (凍食, 爽口, 份量算大碗)
二人套餐 ($398/兩位, 食物如下)
六式刺身 (帶子, 三文魚, 油甘魚, 赤貝, 海胆, 大海老各兩件)
煎鵝肝 (兩件, 蔬菜拌碟, 好好食)
牛柳 (肉質剛剛好, 好好食)
鱸魚 (外脆內滑, 蔬菜酸辣汁拌碟, 味道恰當, 好好食)
兩碗大珍珠飯, 味噌湯
甜品 (兩份焦糖蛋, 迷你芝士餅拌雲呢拿雪糕,雪糕應該是自家造,
因雪糕有雲呢拿籽, 唔錯, 我們將其中一份甜品加錢轉心太軟, 好好食)

埋單時, 她詢問我們是否第一次光顧, 怎樣知道她們餐廳, 問吓意見, 亦推介有午市供應, 因食了差不多 $1,300, 她建議我們入會, 會藉 $3000, 可即時使用扣減, 餘額可下次用餐扣減或到隔鄰髲廊使用, 有效期五年。

整體相當滿意

2009-07-01
生日
2009-07-01 8 瀏覽
三月十五‧間中有陽光 看過食友的食評,也聽過不少食友的推介,就在是日一試。訂了位,坐在卡位這邊,這裡的裝修是很西式,景觀也可以說是維港景,華燈初上,環境很不錯。 見朝日生啤只9蚊一杯,雖然只是小杯裝的,那也不要緊,就多來幾杯吧。 先來兩片鵝肝多士,20蚊兩件,焗得又香又脆,加上甘腴的鵝肝,超額完成;炸薯餅也是很好的下酒菜,吃起來都幾有薯仔香,外皮炸得脆口,不錯;也要了一客沙律的,軟殼蟹香脆有羔,加上沙律菜,清新美味; 串燒方面,牛舌爽脆,雞翼過乾身了一點,魷魚鬚好吃在味道,鰻魚肥美,但帶點腥味,燒青椒子卻不夠乾,燒蕃薯甜美,豬肉大蔥卷好吃在大蔥,但卻被薄片的豬肉包裹著,所以燒得不夠香,單吃燒大蔥還好; 牛肉窩材料豐富的,但汁是調得太甜了;也要了燒飯糰,燒得乾身夠香。最後是我喜愛的茶漬飯,如果鮮味一點的就更好了。 原來想吃甜品的,見都有不少的有趣選擇。但因為真的是太飽了,只有下次再吃。 服務也很好,幾位女侍應親切有禮,值得一讚。 埋單七百多,不便宜,但吃得高興,會再來的。想看足食評及更多食物相片,來這裡:www.gourmetkc.blogspot.com
三月十五‧間中有陽光

服務也很好,幾位女侍應親切有禮,值得一讚。

埋單七百多,不便宜,但吃得高興,會再來的。

想看足食評及更多食物相片,來這裡:

www.gourmetkc.blogspot.com
生啤九蚊杯,抵!
炸薯餅香口
串燒也不錯
生啤九蚊杯,抵!
炸薯餅香口
串燒也不錯
(非會員)
入到去個feel幾好,裝修唔錯.之後去叫野食啦 叫左個海鮮烏冬set又真係幾足料wor,very gd到甜品心太軟,之前d食評都話好,又真係ok但係最最重要既係d態度真係mama一入到黎就見個老細啤住哂個waiter又寸,order時好似冇乜耐性,一d都唔似serve人唔知咩事,一路都係正正常常好聲好氣,但係上菜就玩飛碟差dd整到我仔仔,有仍搞錯,即時搵老細理論點知佢不但唔要求員工道歉,仲指手劃腳之後笑笑口走左去激到我即刻埋單走人,真係好不可思議.自問我唔該,微笑都做齊,做得仲足過個waiter,都有咁既待遇證明好食唔係大哂,食係講埋個atmosphere咖
入到去個feel幾好,裝修唔錯.
之後去叫野食啦 叫左個海鮮烏冬set
又真係幾足料wor,very gd
甜品心太軟,之前d食評都話好,又真係ok
但係最最重要既係d態度真係mama
一入到黎就見個老細啤住哂
唔知咩事,一路都係正正常常好聲好氣,但係上菜就玩飛碟
差dd整到我仔仔,有仍搞錯,即時搵老細理論
點知佢不但唔要求員工道歉,仲指手劃腳之後笑笑口走左去

激到我即刻埋單走人,真係好不可思議.
證明好食唔係大哂,食係講埋個atmosphere咖

2009-05-27
  • 心太軟
2009-05-11 7 瀏覽
四月初五.晴一早做好功課,分別預訂了Watermark、Quarterdeck Club及AT Corner,並指定要望靚海景的窗口位,為的是可以好好地享受一頓晚餐。從食友口中得知這裡的環境氣氛是比不上前兩者的,但日西fusion菜色可能更合他的心意,所以還是選了這裡。坦白說,呢度既環境已很不錯了,有貨有餘。餐牌款式花多眼亂,見晚市二人套餐幾吸引,且價錢合理,商議後決定點這個套餐。店員話生蠔正在做推廣,每隻十元,大家都喜歡吃生蠔,也苛打了半打。生蠔率先送到,是澳洲品種。蠔本身並不是太大隻,同埋味道淡口,亦欠缺海水味,始終喜歡法國產地的多一點。還想一提,店方已把生蠔起了,是為了方便食客嗎?對本人而言,我不喜歡這個做法。刺身拼盤色彩繽紛,六款雜錦刺生賣相精緻誘人。除了甜蝦外,全部都有試過。三文魚、鯛魚、帶子等,大致是鮮甜味美,感覺新鮮,唯海膽有一點點腥味,但總的感覺是可以。生吃之後,隨之而來的有紅酒汁鵝肝。簡單的什菜墊底,上面鋪上兩件鵝肝,不論是顏色配搭或是擺盆都相當吸引。可惜,鵝肝水準一般。吃落是一個口感,並沒有陫脆內軟的分明層次,也欠缺應有的甘香。反而紅酒汁調校得不錯,配上新鮮爽脆的蔬
四月初五.晴

生吃之後,隨之而來的有紅酒汁鵝肝。簡單的什菜墊底,上面鋪上兩件鵝肝,不論是顏色配搭或是擺盆都相當吸引。可惜,鵝肝水準一般。吃落是一個口感,並沒有陫脆內軟的分明層次,也欠缺應有的甘香。反而紅酒汁調校得不錯,配上新鮮爽脆的蔬菜吃,配角反勝主角。

牛肉外觀雖然同值高分,質素卻未如理想。肉質不單止唔嫩口,甚至是有點韌,同時亦缺乏牛肉味,我更喜歡伴碟的脆薯餅。

之後的鱸魚更為不濟,魚肉明顯煮得過了火位,頗韌的。墊底的菜更加是有渣,這一道菜完全不能接受。

套餐跟白飯和味僧湯,湯的味道是偏淡,這反而更合我心水;白飯是用上日本珍珠米,不馬虎。

甜品方面,一款要原裝跟餐的Creme brulee配芝士餅,另一客則加錢改為心太軟。先說一說芝士餅,口感幼滑,甜度也足,只嫌芝士香差了些少;Creme brulee都是很的骰,焦糖面層香脆,帶點香甜味,口感幼滑,外脆內幼滑的層次感說明了出品的水準。

心太軟旁邊配以一小球的雪糕,未吃已覺吸引。切開只是一般的流心,惟勝在蛋糕夠熱、夠脆口,朱古力味濃郁,實是不錯。若旁邊的雪糕能大球一些,必然更加理想。可惜對方不喜歡心太軟,一啖也沒有吃。

要多謝Yan和龍主動借出Cafe Deco的VIP卡給我,雖然最終沒有去,也沒有取,但真的感謝兩位的心意。
生蠔
什錦刺身
鵝肝
牛柳
鱸魚
切前的心太軟
切後的心太軟
2009-05-08 9 瀏覽
睇open rice 的照片, AT Corner 好似幾吸引,所以試吓. 去到世貿中心討厭的lift lobby ,行遍兩層,Directory 都找不到 AT Corner,激到我差點想試是但一間…後來留意到一張海報細細隻字 AT Corner Restaurant Hea Place, 原來佢全名係AT Corner Restaurant @ Hea Place,在9樓.老板, 你可以唔叫人更正open rice 的錯漏,但最起碼叫世貿中心在水牌寫清楚自己餐廳個名.我唔想其他人迷路,已立即通知open rice,老板,唔該揾人跟一跟.reception好大陣洗頭水味,因為一邊係salon , 餐廳近門口 d 位都好大陣味, 好彩我哋坐得比較埋.吊燈和室內的設計都有心思, 不過枱比較高, 椅子較矮, 張枱又細, 放置食物勉勉強強, 所以waitress常常收碟, 有時實在有點打擾. 午市定食大概$68起, 我哋叫咗一個角切魚生飯定食, 一個海鮮烏冬定食, 好新鮮, 味道不俗. 生蠔 Promotion每隻$10 : 只有一蚊咁大的, 很不肥美.客人食得開唔開心, 餐廳除咗從大處著

客人食得開唔開心, 餐廳除咗從大處著眼, 細節也不能忽視.

沙律新鮮
沙律新鮮
四色卷物, 好有層次
小巧的角切魚生飯
2009-05-04
有幾位相熟的食友去過,大讚其環境,令我十分心動的必去不可。由於當日4點幾才訂位,窗口位已滿,唯有安排架位。室內主要是黑、紫的配搭神秘中帶點cyber,而我們坐架位仍可遠眺維景兩岸,觀感開揚。朝日生啤每杯只是$9,而且買二送一,$18有三杯滿足了老公的需求。海鮮併盤-除了龍蝦外,生蠔、翡翠螺、蜆、蝦及凍蟹拑每款兩隻。除了蜆肉鮮甜飽滿外,其餘幾款什為普通,生蠔瘦削、螺肉不太彈牙、蝦肉實而無味、蟹肉及龍蝦有嚡口感覺。生蠔-侍應姐姐介紹是Coffin Bay,每隻只是$10索性要了半打,由於價錢問題,所以沒有什麼期待,比起海鮮併盤的生蠔,這個算是有點點鮮,但不甜美,體積超細,比煎蠔餅的蠔大少少,就算一人半打也沒有問題。軟殼蟹卷-剛炸起蟹,卜卜脆口,附加了千島醬,更令卷物惹味。由於炸起的蟹還是熱熱的,令到壽司飯也是暖身的。牛肉稻庭烏冬-如果普通的烏冬只是$48,改稻庭就加多$20,由於餐牌註明是手打,我滿心以為是有真正的手打水準。麵身幼細,但入口有點腍,像失去彈性煙韌,有點不值,幸而牛肉細嫩,挽回點點分數。是fusion的日本菜,甜品款式不少,甚至東瀛口味的雪糕,也有6款選擇。豆腐、紅豆雪糕-前

是fusion的日本菜,甜品款式不少,甚至東瀛口味的雪糕,也有6款選擇。豆腐、紅豆雪糕-前者有天然豆腐的清香,有點似雪芭質地,所以不是入口滑滑的;後者是我喜歡的小倉紅豆,有香甜的紅豆味外,雪糕內還藏粒粒紅豆,豐富口感。

Crème Brulee-薄薄的焦糖外層,十分清脆,而凝結後的燉蛋一點氣泡也沒有,未食已知是滑溜,入口果然如絲幼滑外,還有濃濃的蛋香,十分有水準。

心太軟-師傅在時間控制得十分好,切開後的心太軟,朱古力醬如流水般流出來,可可香濃撲鼻,與冰凍的雲呢拿雪糕同吃,感覺完美。

總體上,我認為甜品最好食,甚至連老公不嚐甜的,也覺甜品水準較好。以價錢來講,有這優美的環境,也是值得一試。
生蠔 + 海鮮併盤
軟殼蟹卷 + 牛肉稻庭烏冬
豆腐、紅豆雪糕 + Crème Brulee
切前、切後的心太軟
豆腐、紅豆雪糕 + Crème Brulee
切前、切後的心太軟
2009-04-24 11 瀏覽
今天與ex-gf慶祝生日,知道她鍾意食日本嘢,如果有一個靚景,則錦上添花,所以我早於一日前電話訂位,並要求望海景位。當我們到達後,ex-gf真的有點surprise,無 敵海景,舒適環境,我和ex都忍不住拿出電話來拍照。這裡最值得讚的是服務,waitress笑容可嘉,我們一坐低她便很有耐性地介紹食物,又不停為我們添茶水,最後亦向我們推介甜品(雖然我們最後沒有order,她亦很好笑容),服務一流,值得一讚!!食物方面,我們order了串燒牛舌和鮮冬菇、軟殼蟹沙律、牛油果鰻魚壽司和三文魚子刺身。燒牛舌是ex最欣賞的,配合檸檬汁,好味!!牛舌保持了水份,不會太乾;軟殼蟹沙律和牛油果鰻魚壽司亦很有水準;三文魚子刺身亦很新鮮;而鮮冬菇則略嫌燒得乾了一點。價錢方面,埋單$270,抵!!若有機會,我會Encore的!!

價錢方面,埋單$270,抵!!
若有機會,我會Encore的!!

2009-04-23
  • 串燒牛舌、軟殼蟹沙律
2009-04-02 3 瀏覽
今年的department dinner, 我們選在At Corner, 以前都是吃自助餐的, 這次改吃日本菜, 感覺l良好~ 首先說說她的裝修, 全都是黑色, 好有型~ 由於我們人多, 所以包了最後面來坐, 有4人位的sofa, 也有6-10人的長檯, 紫色的sofa讓人做的好舒服, 但長檯就能看海景~ 食物啦, 食物真的不錯, 魚生很新鮮, 我又其喜愛她們的清酒煮硯, 那些硯好大隻, 那個清酒又好甜~ 不錯~ 甜品是雪糕, 吃了豆腐味和黑茲麻味, 好有日本的風味. 其他我們還有吃個的包括壽司拼盤, 軟売蟹卷, 串燒, 法國鵝肝炒飯和烏冬, 每樣食物的份量都不大, 但全吃了也會很飽~總括而言, 這次的經歷很愉快, 會自費再來一次~

總括而言, 這次的經歷很愉快, 會自費再來一次~
2009-03-27
2009-03-01 19 瀏覽
裝飾以黑色為主,黑色絨櫈,黑色玻璃枱,有漂亮海景,食物有水準,但款式與一般日式餐廳比較唔夠多,無天婦羅,當日是情人節前夕,好多一對對來食。Ashasi生啤酒買二送一,@HK$9,細杯。軟売蟹卷,唔油膩,脆卜卜,鰻魚卷,好香,有汁。2件帶子壽司HK$64,好新鮮,都算大隻。2件三文魚壽司HK$32,新鮮,唔會雪到無味。法國鵝肝炒飯約HK$100,份量雖然約一中碗,飯夠乾爽,唔是好多鵝肝,但都夠香。

Ashasi生啤酒買二送一,@HK$9,細杯。
軟売蟹卷,唔油膩,脆卜卜,鰻魚卷,好香,有汁。
2件帶子壽司HK$64,好新鮮,都算大隻。
2件三文魚壽司HK$32,新鮮,唔會雪到無味。

2009-02-02 1 瀏覽
原本想同女友搵個睇到日落既地方食野,不過大部份都係新界地區,對於我依個「香港仔」來講實在太遠,所以揀左依間有海景睇既餐廳。之前未來過,所以都唔係好知個環境係點。原來係同髮型屋初初去到睇到只係坐左兩台人,諗住可以同女友靜靜地食返餐,點知撞正個日初四,個個來食團年飯,走既時候仲有好多人等緊位。我同女友先試左幾條串燒、有牛舌(原來想試和牛不過冇)、雞軟骨、白菌。用料質素唔錯,而且價錢唔貴(平均25蚊左右一串),可能比出面更平。之後叫左個壽司拼盤($200蚊左右),材料好新鮮,隻碟都好靚,不過見到美食開心過頭,食完先記得要影相..。我同我女友都係大食之人,少少串燒同拼盤又點會滿足到我地,之後再叫左個清酒煮硯同牛肉手打稻庭烏冬。清酒煮硯真係值得推介,時間剛剛好唔會煮得熟過頭,D硯新鮮又大隻,真係好好味~ 個手打烏冬實在係物有所值,烏冬口感好滑,牛肉入口即溶,完全唔似一般肥牛。最後仲試埋兩款甜品,心太軟同法式焦糖燉蛋,原來想食芝士餅,不過賣晒...甜品都唔駛多講,總之平靚正,無論賣相同質素都好有水準。唯一不滿係想試既幾款食物都冇,唯有希望下次試到。

唯一不滿係想試既幾款食物都冇,唯有希望下次試到。
如果放煙花都應該有機會睇到
依個心太軟真在係正!!不過真係好甜