2024-08-21 105 瀏覽
今日嚟咗銅鑼灣試呢間新開嘅日本餐廳 座位有得揀榻榻米或者吧枱位置 我同朋友都想坐得闊落d所以就揀咗榻榻米 而家餐廳仲做緊50分鐘內交枱會有75折 食物上齊哂就會有個timer開始計時 感覺幾有趣明太子八爪魚配北海道刺身帶子八爪魚食落幾新鮮而帶子係好厚肉 兩款丼飯嘅配料都有蟹籽 蟹柳 中華沙律 粟米同青瓜粒 口感好豐富千島帶子裙邊配甜蝦刺身帶子裙邊爽彈煙韌 甜蝦有成10幾隻咁多 加上同樣嘅配料撈飯食勁滿足餃子大阪燒餃子煎到好香脆 面頭淋滿咗大阪燒汁同鋪滿木魚碎 呢個配搭又幾夾

千島帶子裙邊配甜蝦刺身

1K
近日工作繁忙,難得約朋友飯聚,我們上了一間樓上Cafe,餐廳名為『汐。Shio』,地址在銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303室。小店為木系設計,有一個吧檯及兩台榻榻米,帶點日本風情,風景開揚,舒適感十足。他們是以精心炮製日式丼飯x Poke Bowl,有冷有熱丼物,小食也選擇多。冷丼物:黃金魷魚配醬油漬角切三文魚天氣熱,吃一個清爽沒負擔的清新三文魚飯, 既可飽肚又可吃得健康。熱丼物:炭燒雞肉飯,雞肉嫩滑,有炭燒香,份量剛好,滋味無窮。小食方面:手羽明太子雞翼,咸咸香香,微辣有雞肉香味,非常惹味。另一款小食:餃子大阪燒,餃子香脆,配以大阪燒方法的醬汁調味,更添味道層次感。小店以90分鐘為用餐時間,如在50分鐘內交枱會有75折,又幾好啊!

黃金魷魚配醬油漬角切三文魚

冷丼物:黃金魷魚配醬油漬角切三文魚

炭燒雞肉飯

明太子雞翼

黃金魷魚配醬油漬角切三文魚
炭燒雞肉飯
明太子雞翼
2024-08-21 93 瀏覽
This Japanese restaurant is well decorated with simple wood theme as wholeWhole eel Donburi eel is good, having a whole eel slice, feeling so satisfying eating whole haaMentaiko ootopus with hokkaido scallop is just okay if comparing with eel don, which scallops taste light but good adding mentaiko stronger flavor we have fried shrimp cake is yummy yummy haa, having really crispy layerFried Fish cake is not that good even coming with a large piece but the taste is a bit weird Okonomiyaki is cool

Whole eel Donburi eel
dishes
fried shrimp cake
Fried Fish cake
Okonomiyaki is cool with good seasoning
Okonomiyaki
outsides:
insides:
menu:
The taste is nice and you can get a discount if finishing a dish within 50mins, it’s more than enough if coming here for filling up stomach haaa
Whole eel Donburi eel
dishes
fried shrimp cake
Okonomiyaki
2024-08-21 122 瀏覽
百樂中心有新餐廳進駐,趁盂蘭節之夜到訪一試小店以居酒屋裝修,風格十分日系,環境寬敞大概有十個吧枱座位左右,另外仲有一個榻榻米空間只要於主食上桌後五十分鐘內結帳便會有七五折優惠冷丼物明太子八爪魚配北海道刺身帶子加上粟米 、蟹柳、中華沙律等,視覺和味蕾上都有驚喜醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩內的蟹子、調味青瓜粒等爽脆又脆卜卜,增加口感炸至香脆的手羽明太子雞翼塞滿雞肉,鮮嫩多汁溫泉蛋蛋黃部分半熟、蛋白部分為半凝固狀態
百樂中心有新餐廳進駐,趁盂蘭節之夜到訪一試
小店以居酒屋裝修,風格十分日系,環境寬敞
大概有十個吧枱座位左右,另外仲有一個榻榻米空間
只要於主食上桌後五十分鐘內結帳便會有七五折優惠
醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩
炸至香脆的手羽明太子雞翼塞滿雞肉,鮮嫩多汁
手羽明太子雞翼
溫泉蛋蛋黃部分半熟、蛋白部分為半凝固狀態
溫泉蛋
2024-08-17
溫泉蛋
2024-08-20 69 瀏覽
銅鑼灣百樂中心多嘢食就不嬲都出名💥嗰日同朋友唔知食乜好🫠去咗百樂中心咩都冇睇嘅情況下亂咁撳咗一層樓去🤣朋友嘅lucky number係13🤓所以今次就去咗13樓🤪點知遇到新開嘅日式舖頭😎就去試吓好唔好食啦🥸♨️原條蒲燒饅魚饅魚極正超級厚🫡又唔會死咸勁多饅魚汁🫶🏻再加上玉子燒🍳每一層嘅熟度都係啱啱好😻唔會過老😝諗起都想再食😋🧊千島帶子裙邊配甜蝦刺身甜蝦刺身下面有蟹柳沙律😙我嘅至愛🙂‍↔️配料有蟹籽、青瓜、粟米、千島帶子裙邊🥰present得好靚🫶🏻好似個新年全盒咁🥘🍄‍🟫炸椎茸大大粒蝦肉冬菇🥸唔知點解喺餐廳食鎅咗✖️永遠都好食啲咁🤩🍘吉列炸蝦餅炸皮唔會太厚👍🏻幾彈牙🙌🏻餐廳好特別🌟如果50分鐘內交枱😼有七五折優惠🔥嗰日同朋友慢慢食都係食咗45分鐘😂咁又省番啲錢下場食甜品👻

♨️原條蒲燒饅魚

炸皮唔會太厚👍🏻幾彈牙🙌🏻

原條蒲燒饅魚
千島帶子裙邊配甜蝦
2024-08-18 102 瀏覽
今日來銅鑼灣工作,見到喱間日式居酒屋做緊優惠,只要在限時50分鐘內埋單就可享有75折(由主食上枱開枱計時)平均折完都係$100有找可以食到刺身飯,仲要望住個咁靚既高空維港美景,環境乾淨舒適私隱度高,真心推介!蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽丼加入左清酒、蟹膏、蟹肉、蟹籽和味精混合在蟹殼上燒烤,令蟹味道更為鮮甜棉滑,每啖都係新鮮蟹肉和蟹膏既鮮香味,再加入青瓜和粟米撈埋一齊食,食落口更加清爽解暑千島帶子裙邊配甜蝦刺身丼酸甜爽滑既帶子裙邊配上鮮甜既甜蝦刺身,入口細嫩多汁,係一款好夏天的涼拌丼飯餃子大阪燒加入咗大阪燒嘅特製醬汁煎香,外皮脆卜卜,肉汁飽滿,都只係$22有3只,非常抵食吉列炸蝦餅熱辣辣既原隻蝦餅入面夾著蝦仁同蝦肉,入口爽口彈牙,好食

蟹糕甲羅燒配蟹籽及三文魚籽丼

千島帶子裙邊配甜蝦刺身

吉列炸蝦餅
熱辣辣既原隻蝦餅入面夾著蝦仁同蝦肉,入口爽口彈牙,好食
2024-08-18
今日喺銅鑼灣行街,知道百樂中心多嘢食,所以諗住喺嗰度食午餐。樓下見到有人派傳單係一間新開日式丼飯專門店-汐,午飯時候50分鐘交枱,仲有七五折,價錢都唔算貴,決定試吓支持吓小店!餐廳環境好舒適,雖然唔算大,但有日式氛圍,仲可以坐日式榻榻米茶桌,係幾休閒嘅感覺。原條蒲燒鰻魚丼飯鰻魚好厚身好大條,非常肥美,入口淡淡魚油香。底下仲有煎得厚身嘅滑蛋,應該加了一些上湯一齊煎,所以帶有些少甜和鮮香。鰻魚加上勁多木魚碎,更增添口感。醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩丼物賣相非常吸引,配料非常豐富。分別有角切三文魚,中華沙律,粟米粒,蟹籽,香葱等等。角切三文魚帶有些少醬油香,整個飯唔使加豉油都夠味,幾好食。燒三文魚腩經過炙燒,帶點香脆,魚油豐富,油脂喺嘴裏溶化,好香口。將所有材料混在一起有點像夏威夷poke bowl,好味!Sangaria提子汽水呢個牌子嘅汽水係唔錯的!餐廳都好貼心,上菜後先計時50分鐘交枱,所以唔會好趕急,對於上班人士來說,絕對有足夠時間享用。

原條蒲燒鰻魚丼飯

醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩丼物

將所有材料混在一起有點像夏威夷poke bowl,好味!

Sangaria提子汽水

呢個牌子嘅汽水係唔錯的!

2024-08-18 66 瀏覽
放假約左朋友嚟銅鑼灣行街,約左喺時代廣場等,搵到附近一間樓上嘅日式餐廳食lunch,見到50分鐘内交枱,就可以享有75折優惠,加埋一先一百蚊左右,仲有野飲添,正呀😍😍✨明太子八爪魚配北海道刺身帶子 $138軟嫩多汁的八爪魚片同明太子醬加埋一齊食層次豐富,刺身帶子口感好鮮甜🤤中間有蟹肉,旁邊仲有蟹籽、中華沙律、粟米、青瓜等配菜,全部撈埋一齊食,味道好夾😋✨蟹糕甲羅燒配蠁籽及三文魚籽 $138蟹甲被完整地保留下來,呈現出優雅的造型。蟹糕味道咸咸香香的,蟹籽和三文魚籽點綴其上,增添了視覺上的層次與色彩。蟹肉鮮嫩多汁,清甜可口😌

✨明太子八爪魚配北海道刺身帶子 $138

✨蟹糕甲羅燒配蠁籽及三文魚籽 $138

見到呢間銅鑼灣新開嘅日式丼物店做緊50分鐘食完有七五折店員會喺所有食物上齊晒先開始計同朋友慢慢食 仲睇咗陣奧運都未夠鐘🤭時間完全充足 七五折完好抵食店舖沿用前身omakase店嘅裝修 坐得舒服🔹 蟹糕甲羅燒配盤籽及三文魚籽 (折後$103.5)甲羅燒幾香 份量都夠撈大半碗飯主角三文魚籽就正常水準反而飛魚籽真係好好食 粒粒脆卜卜🫶🏽其他標配配料有中華沙律、蟹柳沙律、粟米、青瓜蟹柳撈埋沙律醬 夾埋醋飯 飛魚籽 甲羅燒多重口感好好味(*´∇`*)其他配料就有啲平凡 似普通壽司🔹 拖羅魚蓉配醬油漬角切三文魚 (折後$96)三文魚鮮味有少少比醬油冚過咗拖羅魚蓉不過不失 味道較淡推薦蟹丼飯多d!🔹 餃子大阪燒 (折後$16.5/3pc)正常質素嘅餃子 燒得夠脆大阪燒汁較多偏咸🔹 手羽明太子雞翼 (折後$16.5)必試!明太子偏辣好惹味係有少少唔夠熱◻️總結去開銅鑼灣/想靜靜地同fd傾下計絕對可以一試👍🏽┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄#foodie #foodiehk #food #hkig #donburi #eatgoodd.hk #香港美食 #銅鑼灣美食 #日式 #日本菜#egd_日式 #e
見到呢間銅鑼灣新開嘅日式丼物店
做緊50分鐘食完有七五折
店員會喺所有食物上齊晒先開始計
同朋友慢慢食 仲睇咗陣奧運都未夠鐘🤭
時間完全充足 七五折完好抵食
店舖沿用前身omakase店嘅裝修 坐得舒服

🔹 蟹糕甲羅燒配盤籽及三文魚籽 (折後$103.5)
甲羅燒幾香 份量都夠撈大半碗飯
主角三文魚籽就正常水準
反而飛魚籽真係好好食 粒粒脆卜卜🫶🏽
其他標配配料有中華沙律、蟹柳沙律、粟米、青瓜
其他配料就有啲平凡 似普通壽司

🔹 拖羅魚蓉配醬油漬角切三文魚 (折後$96)
三文魚鮮味有少少比醬油冚過咗
拖羅魚蓉不過不失 味道較淡
推薦蟹丼飯多d!

🔹 餃子大阪燒 (折後$16.5/3pc)
正常質素嘅餃子 燒得夠脆
大阪燒汁較多偏咸

🔹 手羽明太子雞翼 (折後$16.5)
必試!明太子偏辣好惹味

#egd_日式 #egd_日本菜 #egd_銅鑼灣
蟹糕甲羅燒配盤籽及三文魚籽
蟹糕甲羅燒配盤籽及三文魚籽
2024-08-14 120 瀏覽
今日同朋友去銅鑼灣時代廣場附近行街 ,lunch time 時間我哋去咗Times 後面耀華街百樂中心13樓新開嘅一間日本餐廳- 汐 一入門口位置見到左邊喺吧枱位置,右邊係榻榻米。我同朋友去坐榻榻米,四人枱位置寬敞,很舒適👍🏻吧枱design:吧枱櫃放上不同日本酒做擺設,非常有美感同感覺舒服❤️主餐有分熟丼物和冷丼物,我叫咗原條蒲燒鰻魚,朋友叫咗醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩😋鰻魚口感一流,非常肥美,一啖鰻魚一啖滑蛋非常滿足。鰻魚亦都唔會覺得肥膩~ 加埋鰹魚片一齊食,層次豐富,更上一層樓👍🏻👍🏻醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩,呢個不得了😋賣相係非常吸引😘先講醬燒三文魚腩 油脂香氣充斥口腔,真心好食🤤三文魚腩下面有蟹柳絲,青瓜,粟米蟹籽同埋醬油漬角切三文魚,三文魚粒入口鮮甜配上配菜一齊食,一絕! feel到廚師用心製作,朋友好快就清晒🤣🤣90分鐘用餐時間50分鐘內交枱有七五折,所以佢有個計時器俾我哋~ 其實我哋15分鐘就已經食完,因為真係好好食🤣🤣🤣所以大家去銅鑼灣shopping 記住黎食啦😋😋😋

吧枱design:
吧枱櫃放上不同日本酒做擺設,非常有美感同感覺舒服❤️

主餐有分熟丼物和冷丼物,

鰻魚口感一流,非常肥美,
一啖鰻魚一啖滑蛋非常滿足。

鰻魚亦都唔會覺得肥膩~
加埋鰹魚片一齊食,層次豐富,更上一層樓👍🏻👍🏻

醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩,呢個不得了😋

賣相係非常吸引😘

先講醬燒三文魚腩
油脂香氣充斥口腔,真心好食🤤

所以大家去銅鑼灣shopping 記住黎食啦😋😋😋
2024-07-27
  • 原條蒲燒鰻魚丼
  • 醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩丼
🍱餐廳主打熱丼物同冷丼物,🍥還有各種日式小食,🍭最特別之處是主食上枱後店員會開始計時,🧾能夠在50分鐘內食完交枱的話全單75折。🍃餐廳走日式小清新風格,🪵以木系裝修為主,除了有10個吧枱座位,另一側還有兩枱4-6人座位的榻榻米。🐂牛肉壽喜燒 $118牛肉燒得嫩滑,一碗起碼有五至六塊,而且牛肉汁很入味,還有蔥花鋪面,感覺更香,而且份量十足,吃一碗已相當飽肚。🍣醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩 $128七彩繽紛的丼飯擺設得相當精緻、以醬油漬角切三文魚為主要,另有蟹籽、蟹肉、青瓜粒、粟米、中華沙律作伴,中間還有一串香口三文魚作點綴。三文魚腩外脆內嫩,魚皮燒至脆卜卜,味道清新,口感豐富。🥟餃子大阪燒 $22/3只餃子皮煎得熟透,皮脆肉嫩餡不多,配上大板燒汁和巨份量的木魚,口感惹味濃郁。🍄‍🟫炸椎茸(蝦肉冬菇)$22/2件冬菇鮮嫩,蝦肉彈牙,唧上檸檬汁更加開胃。🍤吉列炸蝦餅 $22/2塊蝦肉非常彈牙香脆,火喉控制得剛剛好,配沙律醬吃剛好解膩。🍇道地巨峰提子汁 $12🍊Sangaria橙味汽水 $18📍汐🏠銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303號舗⏰12:00 - 22:00🚙港鐵銅鑼灣站A出口,步

🐂牛肉壽喜燒 $118

🍣醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩 $128

🥟餃子大阪燒 $22/3只

🍄‍🟫炸椎茸(蝦肉冬菇)$22/2件
冬菇鮮嫩,蝦肉彈牙,唧上檸檬汁更加開胃。

🍤吉列炸蝦餅 $22/2塊
蝦肉非常彈牙香脆,火喉控制得剛剛好,配沙律醬吃剛好解膩。

🍇道地巨峰提子汁 $12

🍊Sangaria橙味汽水 $18

📍汐
🏠銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303號舗
⏰12:00 - 22:00
🚙港鐵銅鑼灣站A出口,步行約4分鐘

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodies #instafood #hkfoodbloggers #hkigers #ilovesharingfood #openrice #hkinfluencer #foodiehk #相機食先 #香港美食 #銅鑼灣美食 #香港食評 #香港美食指南 #香港探店 #日式丼飯 #日式料理 #日式榻榻米 #汐
2024-08-05
2024-08-13 86 瀏覽
呢度環境舒適 最啱同朋友嚟食飯傾計另外如果由上菜開始50分鐘內離座就會有75折 會有個鐘計時嘅 幾搞笑🤣蝦肉冬菇一上菜熱辣辣即已經知道係即刻炸起🔥冬菇菇味十足,炸嘅火候啱啱好,外脆但入面仲係十分juicy! 加埋釀入去嘅蝦肉,層次感和口感都非常豐富燒雞翼燒得好香口 個皮仲脆脆地入面釀咗好多明太子 成個口感好豐富醬油漬角切三文魚配醬燒三文魚腩個角切三文魚醃得非常美味!咸度適中,又唔會蓋過咗三文魚本身嘅鮮味。三文魚肉質都幾冧冇根仲有其他配料味道都好夾 又大份 食到好飽仲有個醬燒三文魚腩脆脆地咁 好肥味呢個鰻魚蛋飯都好有驚喜!驚喜在於個蛋係餐廳自己調配嘅蛋液,甜甜鹹鹹有玉子燒嘅風味,並且熟度啱啱好唔會過老!加埋鰻魚竟然出奇地夾😋
呢度環境舒適 最啱同朋友嚟食飯傾計

燒雞翼燒得好香口 個皮仲脆脆地
入面釀咗好多明太子
成個口感好豐富

三文魚肉質都幾冧冇根

仲有其他配料味道都好夾 又大份 食到好飽

仲有個醬燒三文魚腩脆脆地咁 好肥味

今日約咗個朋友去銅鑼灣shopping ,血拼前想嗱嗱林食少少嘢先。喺網上面搵到呢間新開嘅舖頭「汐」,就去咗幫襯。舖頭大概有十幾個位。雖然舖頭細細,但係裝修好清雅精緻。我哋點咗明太子八爪魚配北海道刺身帶子丼,蟹膏甲羅燒配蟹籽及三文魚籽丼,波子汽水同埋提子汽水。八爪魚,北海道帶子刺身同埋三文魚籽都好新鮮。蟹膏份量好多,味道非常濃郁鮮味,撈飯食一流。兩個丼飯都配有蟹籽,中華沙律,粟米粒同埋青瓜粒。所以丼飯口感非常豐富。因為我哋50分鐘內交枱,所以享有餐廳提供嘅七五折添。真係好抵!

舖頭大概有十幾個位。雖然舖頭細細,但係裝修好清雅精緻。

2024-08-08
2024-08-11 104 瀏覽
HK weather is just toooo hot that it’s always a good idea to have some sashimi on rice 🤪I stumbled upon this upstairs Japanese restaurant in Causeway Bay that has a nice warm vibe. Everyone was waiting in line at the building for the elevator, so I thought it must be a good new hype? We came for lunch and ordered their Mentaiko Octopus + Hokkaido Scallop bowl, Marinated Salmon bowl with sides of tofu fish cake and their dumplings. Both bowls were pretty good, but my favourite was actually their

We came for lunch and ordered their Mentaiko Octopus + Hokkaido Scallop bowl, Marinated Salmon bowl with sides of tofu fish cake and their dumplings. Both bowls were pretty good, but my favourite was actually their tofu fish cake!! Though it was fried, it felt quite healthy since it was filled with tofu rather than meat.

It was also my first time being “timed” when eating, but the reason for that is you get a 25% discount if you finish within 50 minutes. Little did I know, it took me only around 25 mins to finish the food 🤭

Honestly a steal if you finish within the time limit!!!

2024-08-10 83 瀏覽
想食日本餐廳嘅定食,試吓去 #汐 樓上店舖,裝修夠晒日本feel~仲有吧枱位置!樓上Cafe,平時同朋友坐低傾偈唔錯嘅選擇🫶🏻佢哋嘅日本定食餐,選擇都算多有凍食熱食!用餐時限90分鐘,50分鐘内交枱,可享75折優惠🈹一放餐上嚟就會有個計時器放喺你隔籬🌟🌟原條蒲燒鰻魚條鰻魚好大條,仲有厚厚嘅煎蛋🍳放咗好多醬汁~夠晒入味!鮮甜美味嘅葡汁鰻魚飯值得一試🌟拖羅魚蓉配醬油漬角切三文魚配上蟹籽,青瓜,沙律,中華沙律,粟米,醃製好的三文魚及拖羅魚蓉!真係份量十足⭐️撈勻嚟食確係好味♥️醃製嘅醬汁亦都夠晒濃郁🫶🏻口感非常清新‼️

🌟原條蒲燒鰻魚

🌟拖羅魚蓉配醬油漬角切三文魚