2018-04-04 564 瀏覽
上海醬鴨這個冷盤好耐冇食過啦,輕輕甜甜哋再夾埋一啲都唔肥…睇到真係冇肥膏既皮,啱啱貼住啲鴨肉, 令我覺得個鴨味更加明顯,仲有小小鴨嘅油份令鴨好香!平時食開鹹粢飯,今次揀咗個甜,皆因想食肉鬆痳😉好鍾意! 不過d飯就靭咗小小。呢度嘅小籠包好正㗎! 👍皮薄餡靚,啲皮雖然薄,但較煙靭喎,唔會咁容易爛,就算佢包住超多湯都冇穿😋😋呢個蒜仔津白,好多時我都會食佢,就係愛佢熟蒜必香,津白自然就甜! 這裏個湯無味精㗎!最欣賞呢一張單,因為: 抵…到…爛🤣🤣

最欣賞呢一張單,因為: 抵…到…爛🤣🤣
2018-04-02 440 瀏覽
口水雞:唔會太辣 好開胃 正常份量瑤柱賽螃蟹:比較淡 加醋同埋口水雞啲汁食仲正餸飯一流!擔擔麵:香濃花生醬味 湯底👍🏻 麵比較林 有進步空間價錢合理 兩個人$180埋單 好飽!
口水雞:
唔會太辣 好開胃 正常份量

瑤柱賽螃蟹:
比較淡 加醋同埋口水雞啲汁食仲正
餸飯一流!

擔擔麵:
香濃花生醬味 湯底👍🏻 麵比較林 有進步空間

價錢合理 兩個人$180埋單 好飽!
2018-03-26 390 瀏覽
今次係第二次再去食,味道幾好,有水準。第一次去食個陣叫左碟「冰梅小排骨」,真係好好食,順飯一流,如果帶小朋友去食,叫呢個會好開胃。今次就叫左「樟茶鴨」,肉超多汁,夾住熱騰騰包去食,無得頂,而包嘅口感幾好,好鬆軟,但如果鴨可以去埋骨,夾住包食會更加好,食得更方便。另外有再叫「酸菜魚」,叫左少辣都幾辣下,魚嘅份量幾多下,幾抵食,值得留意呢個酸菜魚有埋粗薯粉係入面,叫左呢個餸就盡量唔好再叫飯啦!可以配其他輕食。
今次係第二次再去食,味道幾好,有水準。

酸菜魚
2018-03-26
2018-03-13 494 瀏覽
上班時常經過江浙滬,今天決定試一試!檸檬薏米水有淡淡薏米香,甜度輕盈,是豆漿以外的好選擇!回味口水雞,名字改得一點也沒錯,花椒味很香,醋香開胃,雞件鮮嫩,辣度中下,我不太能吃辣也能一塊接一塊。金小饅頭,饅頭本身很鬆軟富麵香,炸得金黃配上練奶,香甜可口,難得的是侍應主動為我們添加練奶,不用「就住就住」點。招牌鮮肉小籠包皮很薄但不夠濕潤,肉不多帶胡椒粉味,肉餡是瘦肉,不油膩。江浙魯肉麵,麵是拉麵,湯底稍淡但魯肉令人驚喜,魯肉是腩肉部分,皮脂未煮至軟爛卻帶點彈牙,怕肥肉的女士亦可以一試。江浙滬在銅鑼灣是性價比很高的一間餐廳,會再來的!

上班時常經過江浙滬,今天決定試一試!

檸檬薏米水

檸檬薏米水有淡淡薏米香,甜度輕盈,是豆漿以外的好選擇!

回味口水雞

回味口水雞,名字改得一點也沒錯,花椒味很香,醋香開胃,
雞件鮮嫩,辣度中下,我不太能吃辣也能一塊接一塊。

金小饅頭

難得的是侍應主動為我們添加練奶,不用「就住就住」點。

招牌鮮肉小籠包
皮很薄但不夠濕潤,肉不多帶胡椒粉味,
肉餡是瘦肉,不油膩。

江浙魯肉麵

江浙魯肉麵,麵是拉麵,湯底稍淡但魯肉令人驚喜,
魯肉是腩肉部分,皮脂未煮至軟爛卻帶點彈牙,
怕肥肉的女士亦可以一試。

江浙滬在銅鑼灣是性價比很高的一間餐廳,會再來的!
2018-03-07
金小饅頭
江浙魯肉麵
2018-03-11 350 瀏覽
甜既粢飯?! 好似食新年角仔咁樣,有花生、芝麻,仲夾一條油炸鬼係裏面,外面嘅飯好堅韌,大家黎到絕對要試。粢飯以往都係食鹹的,今次帶比我新鮮又美味的感覺。香蔥煎餅: 脆卜卜,好香口,確係做得好好! 食既中途真係想加碼!至愛雲吞雞湯: 雞皮薄薄,唔太肥膩; 雲吞大大粒, 餡料滿滿又好味; 湯底亦見濃郁,好甜😋嘩,黎到這個凍梅小排骨😍😍,確係好好味。可能少用酸梅做排骨吧? 它有著非一般的酸甜口感,是微微的甜,微微的酸,唔會係濃濃既甜酸, 又唔係“確”喉既甜,相信大家都喜歡。
。粢飯以往都係食鹹的,今次帶比我新鮮又美味的感覺。

• 冰梅小排骨
2018-03-09 345 瀏覽
與男友約會,今次不用煩惱吃什麼。剛剛從澳洲回來,特別掛念中菜。所以,早早鎖定在銅鑼灣吃中菜。約730入座,坐卡位真舒服。服務人員有禮貌親切,在香港實在算難能可貴。由於我們兩人都肚子餓,馬上快快點菜。 水煮牛肉-小辣很香,牛肉挺嫩。一大盤,讓人食指大動小籠包熱騰騰,汁很多,滿足樟茶鴨份量適中,皮脆香香的魚湯蒜子津白健康的選擇,配著水煮牛肉食,自我感覺比較健康!!这里起菜快,食物够热。结账约$300,价钱公道.满意

水煮牛肉-小辣

很香,牛肉挺嫩。一大盤,讓人食指大動

小籠包

熱騰騰,汁很多,滿足

樟茶鴨

份量適中,皮脆香香的

魚湯蒜子津白

健康的選擇,配著水煮牛肉食,自我感覺比較健康!!

这里起菜快,食物够热。结账约$300,价钱公道.满意
2018-03-08
酸辣湯的料都好足,味道幾好, 可惜啲醋有啲怪味,酸到有啲苦苦哋。 總之逢酸嘅嘢用醋做嘅嘢都唔好叫, 咁樣最安全。其實佢整得唔差,碟碟都熱辣辣,就係每樣差少少。生煎包熱辣辣, 可惜唔夠味有改善空間酸菜魚, 味道唔同真係四川嗰啲酸菜魚味,但係食落口都可以,它不油膩。適合唔鍾意食好油嘅人涼菜雲耳, 又係因為醋嘅問題所以味道怪怪地蔥油餅, 煎到脆卜卜好好食,可惜唔夠蔥, 蔥油餅居然唔夠蔥,冇蔥味嘅蔥油餅。魚湯津白,呢個最正常鹽水鴨
其實佢整得唔差,碟碟都熱辣辣,就係每樣差少少。

生煎包熱辣辣, 可惜唔夠味有改善空間

涼菜雲耳, 又係因為醋嘅問題所以味道怪怪地

魚湯津白,呢個最正常

鹽水鴨
  • 蔥油餅
2018-03-07 195 瀏覽
跟朋友在銅鑼灣行完街 隨便走入小巴站附近的食店休息 正好我們兩個都喜歡吃上海點心 食物款式有不少 共分成六大類別花雕醉香雞$62 醉雞肉質滑嫩入味 雞皮不會太肥 值得一讚香蔥海蜇頭$62 海蜇頭爽口 底下附送青瓜條雞絲粉皮$42 粉皮是厚身那一款 好滑有口感 配上大量花生麻醬特式煎餃$42 賣相似煎腐皮卷 入面滿飽的菜肉餡料很好 可惜較油膩特色鮮肉小籠包(4隻)$38 皮薄多汁的小籠包味道不錯 除了有一隻送上檯時 皮已穿有住家風味的 檸檬薏米水$12(忘記拍照) 不會太甜有可以食到薏米粒幾好飲

食物款式有不少 共分成六大類別

花雕醉香雞$62 醉雞肉質滑嫩入味 雞皮不會太肥 值得一讚

香蔥海蜇頭$62 海蜇頭爽口 底下附送青瓜條

2018-03-05 221 瀏覽
約了舊同事吃上海菜,銅鑼灣食肆林立,這店經常滿座,於是決定試試。我們點了雞絲粉皮,這個比其他餐廳的粉皮更粗,一片片的像河粉,很滑,沾滿麻醬很惹味。青瓜絲爽口清新,雞絲和芝麻咸香咸香的,十分美味。樟茶鴨,這味菜很親民,份量是四分一隻鴨,很適合2至3人的飯局,想試多點餸菜,份量不太多。樟茶鴨配有的醬是和北京填鴨同一款,正合我口味,鴨味十分濃,沾上醬汁和刈包夾著吃,有多重口感。小籠包,熱辣辣送上,咬開充滿湯汁,肉饀很多。醉雞,是我最喜歡的上海菜之一,酒味濃郁,雞肉十分滑,冷吃很滋味。這餐二人飯局可試多味菜的確不錯,很多味菜色有半份和全份任君選擇。

小籠包,熱辣辣送上,咬開充滿湯汁,肉饀很多。

2018-02-05
2018-03-04 177 瀏覽
渣甸街有幾家江浙菜,這一家好似是新開的看上去又幾好坐,就想著進去試一下(筆者頗喜歡江浙菜)叫了三個菜,鱔糊,小籠包和餛飩雞鍋。加上餐後甜品酒釀丸子1. 鱔糊:不覺不失。是想像中的味道,沒有什麼驚喜2. 餛飩雞鍋:湯很原汁原味,應該是雞湯熬出來的感覺,裡面的餛飩也很好吃,不會太鹹(很多餛飩就是怕太鹹),它是剛剛好,而且很多菜,好評。3. 小籠包: 好評!筆者其實不是很喜歡吃小籠包,一來覺得很膩,二來覺得很多小籠包裡面的肉都有一股肉腥味,很出名的那幾家也不過如此。本來頗抗拒,不過吃起來竟然意外的好吃,沒有很膩也沒有肉腥味,與醋加起來味道很perfect!4. 酒釀丸子:酒釀丸子大概是我喜愛的甜品的top 3!在家裡會自己做,但是去到上海餐廳一定會點,試一下味道。這個也是不覺不失,好的地方是不會太甜,但是卻一點也不熱,酒釀丸子是一定要熱吃才好的!綜合:是一家我還會再造訪的餐廳,而且吃出沒有很濃調味料和人工味道,因為筆者如果吃很多調味料就會嘴巴發麻,這家完全不會
叫了三個菜,鱔糊,小籠包和餛飩雞鍋。加上餐後甜品酒釀丸子
1. 鱔糊:不覺不失。是想像中的味道,沒有什麼驚喜
2018-03-02
5 分鐘 (堂食)
2018-03-04 167 瀏覽
呢日係銅鑼灣行街 行到攰攰地 決定喺附近搵間餐廳坐低食野中式碗碟 好有特色裝修唔算好華麗 但夠光猛回味口水雞份量稱唔上係多 但價錢黎講 算係合理肉質夠嫩滑 配料也很香口 微辣真係越食越流口水 上海醬鴨份量比想像中小 但葉得好入味 好香皮薄又無乜油份 感覺上健康的食到停唔到口的招牌鮮肉小籠包新鮮蒸起 熱辣辣皮薄 多汁 不錯不錯特色煎餃餃子煎到脆卜卜 好香口料亦很足 有蝦有肉同菜行街行到攰 想坐低食少少野 休息下再戰 呢間餐廳都係唔錯既選擇
呢日係銅鑼灣行街 行到攰攰地 決定喺附近搵間餐廳坐低食野

餃子煎到脆卜卜 好香口
料亦很足 有蝦有肉同菜

2018-02-07
2018-03-02 500 瀏覽
銅鑼灣渣甸街出名食肆林立,剛巧見到有一間新開嘅上海菜,而且價錢親民,就和朋友進去晚餐。幸好七點前就入坐,一到七點半即刻爆曬棚,都幾受歡迎喎!前菜點了四喜烤麩,呢度嘅四喜烤麩比較多醬汁,冬菇同麵筋都係質感偏淋,索盡了醬汁,每一啖都好入味!前菜來講,佢份量都幾多又飽肚,建議多啲人一齊分享。重點推介擔擔麵!街邊吃$38的擔擔麵必定是淡茂茂,不過呢度價錢雖平,但大大碗足夠兩個人食,而且湯底超級濃郁,花生味好重仲有麻醬味道,面頭的豬肉碎鹹香微辣,配合花生碎同蔥花超級惹味,真係好想再點多碗!高度推介加辣!碗擔擔麵好味到,下次一個人都要專程來吃上海餐館當然不能錯過鮮肉小籠包,最喜歡皮薄多汁,熱辣辣的小籠包,要先咬頂部再啜湯汁!我最喜歡都係傳統鮮肉嘅小籠包,豬肉配合湯汁嘅味道已經足夠,不需要其他花巧野。最後酒釀丸子作結尾,桂花加米酒和米漿做底,配合一粒粒煙’銀’小丸子,個底不是水汪汪,呈糊狀,超級飽肚!絕對係大人同小朋友都喜歡的甜品!好開心銅鑼灣終於有一間咁出色,又價錢便宜的上海菜餐廳新開張,如果當時中學時代亦都有如此高質素的餐廳就好啦!一定要返來再食擔擔麵和酒釀丸子!PS.服務一流店員態度親切,又會

四喜烤麩

擔擔麵

酒釀丸子

PS.服務一流店員態度親切,又會不停斟茶!
2018-03-01
四喜烤麩
擔擔麵
酒釀丸子
2018-03-02 171 瀏覽
今日放工後約左朋友去銅鑼灣食飯,銅鑼灣鬧市中,竟然俾我地搵到價錢非常相宜、水準唔錯的餐廳。我地大約7點入席,餐廳仲未算好多人,但如果再遲多少少就可能要等位了。呢度嘅上海菜好正宗,相當之出色。首先黎左杯茶,係好香濃嘅玄米茶醉雞散發著香濃花雕酒味,醃得非常入味,仲有淡淡的桂花香!哇上海年糕無得輸,醬汁超正,好食到連椰菜都好好味!一份魚有兩條,幾香口,配醬汁食味道不錯。我地一人一杯薏米水,薏米份量都幾多!食上海菜,甜品又點少得豆沙鍋餅呢!個皮炸到好脆,一咬裡面啲豆沙就爆哂出黎,正!

花雕醉香雞

醉雞散發著香濃花雕酒味,醃得非常入味,仲有淡淡的桂花香!

上海炒年糕

哇上海年糕無得輸,醬汁超正,好食到連椰菜都好好味!

紅燒小黃魚

一份魚有兩條,幾香口,配醬汁食味道不錯。

檸檬薏米水

我地一人一杯薏米水,薏米份量都幾多!

豆沙鍋餅

2018-03-01
花雕醉香雞
上海炒年糕
紅燒小黃魚
豆沙鍋餅
2018-02-28 349 瀏覽
要陪朋友去 Sogo shopping,買了所需物品, 肚餓要搵食,search 附近上海菜館,找到這間,見價錢合理,可以一試。店舖唔算大,但都整齊乾淨, 開放式廚房, 只用玻璃做間隔, 透明度非常之高坐低先奉上兩杯熱蕎麥茶, 頗覺意外,因為上海菜館通常都是香片茶居多, 麥香茶濃,喉嚨覺得好舒服菜館門面看似走大眾化路線, 估不到餐具非常講究,又一驚喜金陵鹽水鴨肉多骨少,鴨肉入口清爽軟林, 沒有一般的鴨騷味, 而且鹹道適中, 好食蒜蓉拍青瓜入口爽脆, 味道清新, 當飯前開胃菜最合適招牌鮮肉小籠包小籠包皮薄煙韌, 夾入口中仍不會穿破,滿口都充滿了鮮肉濃汁, 好似食灌湯包感覺一樣,美味非常, 一籠四個實在是太少了雲吞雞湯好大窩, 雞湯清甜雲吞大隻, 最抵讚是少油, 過年食品太肥膩, 難得有啖清雞湯雲吞size 有湯匙咁大侍應招呼周到, 主動把雞拆開方便我們進食, 更奉上滋味豉油,細心呀!兩個食到飽都係260, 有機會再食過。

喉嚨覺得好舒服

菜館門面看似走大眾化路線, 估不到餐具非常講究,又一驚喜

金陵鹽水鴨

蒜蓉拍青瓜

入口爽脆, 味道清新, 當飯前開胃菜最合適

招牌鮮肉小籠包

小籠包皮薄煙韌, 夾入口中仍不會穿破,

雲吞雞湯

雲吞size 有湯匙咁大

兩個食到飽都係260, 有機會再食過。
2018-02-27
  • 金陵鹽水鴨招牌鮮肉小籠包
2018-02-27 124 瀏覽
咁啱開飯時間又咁啱路過又唔洗等位於是試一試啦…食物質素都唔錯呀而且價錢仲好抵先飲左杯檸檬薏米水,薏米份量有1/3杯清甜暖胃。跟住試左個上海粢飯,油炸鬼炸到好脆口,加埋肉鬆炸菜,面頭有小許黑芝麻所以好香口粢飯亦不會太硬恰到好處我地仲叫左個擔擔麵同埋樟茶鴨,我就覺得擔擔麵麵質有咬口尚算可以但花生味不夠濃。至於樟茶鴨都不錯,鴨皮好酥脆,雖然食不出樟茶味道但加埋蔥醬用軟綿嘅荷葉餅夾住食都好味道每碟有四件荷葉餅,鴨肉份量大約鴨脾咁上下,都足夠2-4人享用~另外,每位客人都會有杯暖茶,應該是麥茶吧味道不錯,而且餐廳都刻意挑選了一色的餐具

粢飯亦不會太硬恰到好處