📍 江蘇銘悅📍 上環 • 干諾道中130-136號誠信大廈2樓-上環港澳碼頭對面,泉章居樓上,新開了一家江蘇菜餐廳《江蘇銘悅》餐廳裝潢以寶藍色為主調,盡顯貴氣就連餐具也極具山水藝術風環境雅致、空間寬敞,非常適合家庭聚會/做節/見客-菜式多款,單點可以多試一點想吃的菜懶得單點的,也可以選預設的套餐之一食物味道、擺盤都有花心思;另外,服務也滿分!除了每位店員都態度友善外,他們還會按食客進食速度,把菜式按序送上,還會替食客添茶添水~-魚子醬海鹽糖心燻蛋 ($48)首先來一份前菜~一隻糖心燻蛋分開成兩邊流心蛋黃上灑上海鹽,放上魚子醬,更顯高貴入口滑溜溜,蛋香味濃郁魚子醬跟海鹽更添鹹香•招牌灌湯小籠包 ($88)招牌的點心,怎麼可以錯過小籠包肉餡飽滿、湯汁豐富皮不算特別薄,但夾起不會破皮,加分•賽螃蟹 ($168)熱騰騰的賽螃蟹口感滑嫩拌入生蛋黃,增添滿滿蛋香配上一點鎮江醋,令風味大增•南非鮮鮑魚燒麵 ($380)這道麵食是廚師推薦菜式,當然要一試!有足足四件南非鮮鮑魚,份量十足!鮑魚鮮味十足、肉質細嫩彈牙而不韌麵質彈牙入味,吃得十分滋味呢•茶芥 ($28/位)開胃菜 ($25)其中花生香脆可口
📍 江蘇銘悅
📍 上環 • 干諾道中130-136號誠信大廈2樓
餐廳裝潢以寶藍色為主調,盡顯貴氣
就連餐具也極具山水藝術風
環境雅致、空間寬敞,非常適合家庭聚會/做節/見客
菜式多款,單點可以多試一點想吃的菜
懶得單點的,也可以選預設的套餐之一
食物味道、擺盤都有花心思;另外,服務也滿分!
魚子醬海鹽糖心燻蛋 ($48)
魚子醬海鹽糖心燻蛋
首先來一份前菜~
一隻糖心燻蛋分開成兩邊
流心蛋黃上灑上海鹽,放上魚子醬,更顯高貴
入口滑溜溜,蛋香味濃郁
魚子醬跟海鹽更添鹹香

招牌灌湯小籠包 ($88)
招牌灌湯小籠包
招牌的點心,怎麼可以錯過
小籠包肉餡飽滿、湯汁豐富
皮不算特別薄,但夾起不會破皮,加分

賽螃蟹 ($168)
熱騰騰的賽螃蟹口感滑嫩
拌入生蛋黃,增添滿滿蛋香
配上一點鎮江醋,令風味大增

南非鮮鮑魚燒麵 ($380)
南非鮮鮑魚燒麵
這道麵食是廚師推薦菜式,當然要一試!
有足足四件南非鮮鮑魚,份量十足!
鮑魚鮮味十足、肉質細嫩彈牙而不韌
麵質彈牙入味,吃得十分滋味呢

茶芥 ($28/位)
開胃菜 ($25)
其中花生香脆可口,很好吃~

Menu:
南非鮮鮑魚燒麵
2023-01-07 228 瀏覽
Jiangsu Cuisine is as accomplished as it is delectable. With the use of many different cooking techniques, fresh and natural ingredients, variety of flavor profiles, resulting in incredible depth and complexity of flavor. Jiangsu Club 江蘇銘悅 has its own extraordinary charisma, presenting the spectacular regional cuisine of Jiangsu with a contemporary twist into a remarkable culinary sensation that will almost excite anyone looking for luxurious Jiangsu staples.The plush opulence blends a contempo

The plush opulence blends a contemporary aesthetic with traditional Chinese style in a Sapphire blue palette, with 8 individual private rooms, ideal for all kinds of social, business, or family gatherings.

Lunch Set ($788/person)
江南五小碟

This Cold Appetiser Platter features 5 iconic Jiangnan Staples: Caviar Sea Salt Smoked Egg, Shanghainese Wild Vegetable, Shanghai Smoked Five Spice Fish, Sliced Pork Terrine with Zhenjiang Black Vinegar, Jelly Fish in Vintage Vinegar Sauce.

松茸螺頭燉花膠湯

The Double Boiled Matsutake and Fish Maw Soup is immensely mellow and regenerative, each delicious sip is a perfect balance of taste, aroma, and flavor.

京燒玉帶皇

The secret to this Scallop is a knockout Jing Sauce, the sweet and pungent flavor perfectly compliments the scallop.

香槽椒鹽小黃魚

The Baby Yellow Fish was marinated in rice wine sauce and deep-fried to crisp perfection. It was particularly appetizing with spiced salt.

頭抽珍菌煎虎蝦球

The tiger prawn is given a new level of complexity by the deluxe soy sauce that brought out the richness and aromatic flavor.

千絲萬縷浸菜膽

A dish of Stewed Seasonal Vegetables with a mix of Shredded fish, Dried Tofu, and Jinhua Ham takes a simple dish to new heights!

金箔黑松露小籠包

The plump XLB had a lovely stuffing of ground pork meat, and they were bursting with soup, as well as being steaming hot. They were served with shredded ginger and Chinese Black vinegar!

是日甜品

The perfect way to end the meal is with a soothing and comforting sweet soup with rice dumplings.

Gourmet Tea (@ $28)
Gourmet  Tea

Appetiser ($25)
Appetiser

Interior

Menu
是日甜品
今晚跟朋友去了一間很好吃的中菜館,正正開在上環站C出口旁,裡面的環境超美,跟朋友聊天坐得很舒服餐牌的選擇很多,款款都吸引,但最吸引的都要預訂,所以選了些比較普通的,卻有驚喜呢古法樟茶鴨 半隻$240以樟樹葉跟茶葉燻鴨讓其入味,但外間的火候控制不佳,而且很乾這間的樟茶鴨外皮爽脆但不過厚,肉質還保有肉汁,入口鴨味香濃,肉質不少而且還配有幾塊饅頭,吃起來鹹中帶甜很好吃招牌小籠包$88外皮超薄,裏面的肉汁多得很!滾燙的肉汁小心燙咀喔!加一點醋更加好吃孜然香辣花菜$198以熱鍋上熱辣辣,花菜爽脆但不過硬,而且夠乾身,配上少量鹹肉,超下飯!高力豆沙香蕉$78非常鬆泡泡的空氣感,入口幾近疏乎厘的口感,相當少的甜味,只有少量香蕉,豆沙跟糖霜,反而令它入口更不膩,這個甜品很高質
古法樟茶鴨 半隻$240
以樟樹葉跟茶葉燻鴨讓其入味,但外間的火候控制不佳,而且很乾

招牌小籠包$88
孜然香辣花菜$198
高力豆沙香蕉$78
2023-01-03 182 瀏覽
在香港的高級中菜食府之中,好吃的多如繁星,但重點在於用料,在於功夫,佢不是每一間都能兼顧到裝潢裝潢瑰麗堂皇,絕對有高級餐廳的感覺服務水平不俗,侍應有禮貌亦對自家餐廳的餐牌有一定程度認識茶位:$28*4整整$28一位,價格不菲, 只點了茶味香濃的鐵觀音跟普洱,兩款的品質都相當高,甜而不澀黃金蝦球$288相當巨大的蝦仁🍤,體積足足有半個拳頭大,入口非常爽脆有彈性,鹹蛋黃份量毫不吝嗇,帶濃郁的鹹香當中帶點甜,很好下飯!京城脆皮雞 半隻$228這道跟一般炸子雞不同 動物脂肪豐富烤得適中,入口還有洛洛聲,雞肉不鞋。外皮香脆肉質彈牙,堪稱下酒菜之首農家菜乾冰糖走油小元蹄 一隻$388甚麼「小」元蹄?!明明就超大一隻!元蹄脂肪部分炆得超稔!冰糖入味亦令元蹄更鬆軟化。這入口即化的口感搭配少量豬瘦肉跟香甜的梅菜,光這道菜式+白飯就可以夠三人家庭吃飽飽了!白飯 28*2配香甜的元蹄加上一些甜梅菜絕對是簡單地完美,跟梅菜扣肉比有過之而無不及,有點元蹄的話必加!

裝潢
裝潢瑰麗堂皇,絕對有高級餐廳的感覺

水平不俗,侍應有禮貌亦對自家餐廳的餐牌有一定程度認識

茶位:$28*4

黃金蝦球$288

京城脆皮雞 半隻$228

農家菜乾冰糖走油小元蹄 一隻$388

白飯 28*2
1K
江蘇菜為中國漢族八大菜系之一,更成為南方特色飲食文化之代表,今次就來到位於上環的江蘇銘悅細味當代與傳統揉合的江蘇菜。一入門口就見到金光閃閃的偌大酒庫,酒藏齊全多樣。以中式傳統建築「四合院」骨幹架構為室內設計靈感,透過鏡面反射及玻璃穿透來延展空間感。貴族寶藍色裝修一洗中菜館的俗套老氣,注入時尚氣息,散發摩登的東方韻味。由2023年1月1日開始新推出的午市套餐定價為每位$388起,選擇豐富,包羅前菜、一盅湯品、兩份主菜及一碟點心,性價比高。一坐低首先會奉上餐前小碟。涼菜有脆皮香菇素鴨、蔥油海蜇頭、魚籽燻蛋、麻香馬蘭頭、雙色肴肉及雞頭米甜豆,擺盤賣相精緻優雅,玲瓏細巧,滿足視覺和味覺的雙重饗宴。魚籽燻蛋以軟嫩蛋白包裹著半熟晶瑩的溏心蛋黃,香濃蛋香與煙熏香氣融為一體,鋪上烏黑發亮的魚籽充滿鹹鮮海水味,帶來畫龍點睛之效。多款冷盤前菜足以展現江蘇菜用料廣泛的特色,開胃清爽喚醒沉睡的味蕾,印象最為深刻的可算是雙色肴肉,外觀晶瑩通透,以3比7的黃金比例混和蹄肉與膠質,集齊Q軟彈滑的多變層次。每份午市套餐附上一盅湯羹,嚴冬中品嚐祛寒又暖身。雲吞雞湯奶白色湯身膠質重,雞湯的濃厚稠度,感覺就像喝了一整碗的膠
一入門口就見到金光閃閃的偌大酒庫,酒藏齊全多樣。

一坐低首先會奉上餐前小碟。

餐前小碟

涼菜

魚籽燻蛋

雙色肴肉

每份午市套餐附上一盅湯羹,嚴冬中品嚐祛寒又暖身。

湯羹

雲吞雞湯

奶白色湯身膠質重,雞湯的濃厚稠度,感覺就像喝了一整碗的膠原蛋白,手工雲吞以黑毛豬肉為餡,發揮豬種的優點,肥瘦適中,內餡紮實豐滿。

糖醋魚片

色澤艷麗的糖醋汁,酸甜開胃,不會過酸或過甜,濃稠得宜,即時令人胃口一醒。

糖醋魚片

魚片夠大塊厚肉,火候控制得恰得好處,外脆內嫩,醬汁也未有蓋過魚鮮味,色香味俱全。

宮保雞丁

肉質鮮嫩的雞丁與乾辣椒、花椒爆炒,麻辣香氣撲鼻而來,帶來層層疊疊的椒麻韻味。

宮保雞丁

雞肉炒得入味,加上香脆可口的腰果,衝擊味蕾,讓人忍不住食慾大開。

雙色小籠包

手工點心均為即叫即製,師傅用巧手將新鮮豬肉包入墨魚汁的小籠包薄皮,暗黑外型別具神秘感。

雙色小籠包

小籠包形狀工整飽滿,皮薄餡多,每一顆看起來都被餡料撐得脹鼓鼓,享用時輔以香醋及嫩薑,輕輕一咬隨即爆出鮮甜湯汁。

2023-01-01
魚籽燻蛋
雙色肴肉
2023-01-03 203 瀏覽
江蘇銘悅 Jiangsu Club上環干諾道中130-136號誠信大廈2樓同長輩級人馬吃飯, 要注意門面氣派, 食物質素也更講究, 始終是尊重的表現。江蘇銘悅會所形式的菜館, 食物擺盤也很用心, 招待長輩唔怕失禮。2個人先點了黃金蝦球,蝦球好多肉又彈牙,有鹹蛋黃碎,小小甜調味鹹度,好吃。必吃樟茶鴨,有煎中式包,甜甜的蒸包新鮮鬆軟,鴨肉鹹香皮彈,第一口咬下己傳到全口腔也是鹹香,在口中久久不散,夾在包中味道剛剛好。晚上依然有點心,要了個小籠包,皮薄多肉湯汁。高力豆沙有香蕉,豆沙清甜。這頓飯答謝長輩一直的教導及提攜。
江蘇銘悅 Jiangsu Club
上環干諾道中130-136號誠信大廈2樓

晚上依然有點心,要了個小籠包,皮薄多肉湯汁。

高力豆沙有香蕉,豆沙清甜。

這頓飯答謝長輩一直的教導及提攜。
2023-01-03 175 瀏覽
江蘇銘悅 Jiangsu Club地址:上環干諾道中130-136號誠信大廈2樓2/F, Alliance Building, 130-136 Connaught Road Central, Sheung Wan中上環好多中菜都幾有氣派同高級, 因銀行大班門, 招待重要客人宴請活動, 一定要有派頭得體。今日來到江蘇銘悅用晚餐, 也是算得上稱心滿意。雞脆卜卜 皮香脆無比,肉仍然是很嫩滑,面上舖了些炸菜葉,擺盤精美。炆豬手元蹄,肥美軟腍,皮同脂肪入口即化。醬汁濃郁美味。梅菜好甜,完全要一碗白飯來伴。孜然花菜,即福花很爽口,落了孜然粉有點大漠風味,還有鹹腩肉片,辣辣地也是超下飯的一道菜式。服務一流,茶也是溫著保持溫度,稱心滿意。
江蘇銘悅 Jiangsu Club

地址:上環干諾道中130-136號誠信大廈2樓

今日來到江蘇銘悅用晚餐, 也是算得上稱心滿意。

服務一流,茶也是溫著保持溫度,稱心滿意。
同屋企人食飯通常都會選中菜,最近發現呢間專門做江蘇菜嘅中菜廳感覺好decent,食物都好講究有水準。入面環境好雅緻,職員服務都好好。除左有普通座位外,更加有好多間房,方便安排business gathering,or想有私人空間嘅gathering。個人覺得呢到嘅食物調味好好,唔會太濃太淡。🐟無錫雙魚兒 $118- 係呢到嘅招牌菜,炸得好鬆脆,配上香醋調味,酸甜度好balance,係幾滋味嘅開胃小菜。✨梅子美味醉鷄 $108- 每件雞肉都好嫩滑而且好入味,食落去慢慢滲出酒香加甜味,幾特別🐟糟溜鱈魚片 $328- 呢款係我最鍾意嘅菜式❤️,可以話係好有水準。鱈魚滑香得來肉質juicy,層層魚汁好香。- 糟溜嘅意思係用米酒整,所以魚肉內都加上了淡淡甜酒香,非常特別。😋✨嫩雞煨麵$75- 麵質好彈口,湯底雞味濃得來味道都清甜唔油膩,的確係有水準之作。除左小菜外,晚市都可以叫點心!✨招牌灌湯小籠包- 皮都算薄,入面好多湯,肉份量適中呢到仲會好細心,睇住你逐樣食,食到差唔多先逐樣上菜,真係可以慢慢細心品嚐,係家庭聚會/團年好地方☺️

個人覺得呢到嘅食物調味好好,唔會太濃太淡。

🐟無錫雙魚兒 $118

梅子美味醉鷄

✨梅子美味醉鷄 $108

🐟糟溜鱈魚片 $328

✨嫩雞煨麵$75

除左小菜外,晚市都可以叫點心!

✨招牌灌湯小籠包
- 皮都算薄,入面好多湯,肉份量適中

梅子美味醉鷄
2022-12-31 548 瀏覽
聖誕節期間日日都食西餐,今日lunch 轉下口味去左上環「江蘇銘悅」食中餐,午市套餐每位$388元起,有前菜、1碗熱湯丶2個主菜同包點,環境高級有貴氣,店員服務週到,不時會加茶同換碗碟。前菜有齊經典款式江蘇菜:脆皮香菇素鴨、蔥油海蜇頭、魚籽燻蛋、麻香馬蘭頭、雙色肴肉同雞頭米甜豆,賣相好吸引,而且一次過試哂咁多款冷盤前菜,開胃又滿足。熱湯我就揀左螺頭燉雞湯,足料又滋補,補而不燥。2個主菜size 超大份,甜豆蝦仁好新鮮彈牙,加埋一粒粒青色既甜豆,本身會有甜味,清甜又爽脆。鹹肉高山菜係比較清淡既菜式,湯色潔白,配埋金華火腿提味,唔會過鹹搶走高山菜既甘甜味最後仲有生煎包,煎到脆卜卜,熱辣辣好香口,一咬開立即爆哂汁。
前菜
熱湯我就揀左螺頭燉雞湯,足料又滋補,補而不燥。
螺頭燉雞湯
甜豆蝦仁
鹹肉高山菜
生煎包
前菜
甜豆蝦仁
生煎包
2022-12-21 316 瀏覽
國語人約我喺上環食飯,帶我嚟呢間江蘇銘悅,餐廳環境寬敞,而且仲設有VIP房。先嚟幾款前菜,無錫雙魚兒係白飯魚同鱔切成絲,條條甘香,而且再用糖醋兜過,食落條條甘香又脆卜卜。金盞牛柳粒鍋巴卷將鍋巴卷成好似甜筒咁,再釀入牛柳粒,牛柳粒每粒好似黃豆咁大,每粒都好滑又有肉味。江南麻辣口水雞味道相對偏辣,雞件嘅份量都唔少,而且仍能保持嫩滑。孜然香辣花菜就只係微辣,炒得乾身味道唔錯。嫩雞煨麵份量的骰,雞湯味濃,配合雞肉粒同菜粒確係嫩滑。最後當然要食返招牌灌湯小籠包,小籠包內有滿滿嘅上湯,趁熱食真一流。 而且小籠包手工唔錯,摺紋收口都好靚。香菜帶子過橋水餃用了新鮮,伴以芫荽真係一個幾好嘅配搭。香蕉高力豆沙同平時食開嘅口感唔同,感覺有點似麵包。入面仲有香蕉同紅豆。
金盞牛柳粒鍋巴卷
江南麻辣口水雞
孜然香辣花菜就只係微辣,炒得乾身味道唔錯。
孜然香辣花菜
嫩雞煨麵份量的骰,雞湯味濃,配合雞肉粒同菜粒確係嫩滑。
招牌灌湯小籠包
而且小籠包手工唔錯,摺紋收口都好靚。
香菜帶子過橋水餃用了新鮮,伴以芫荽真係一個幾好嘅配搭。
香菜帶子過橋水餃
香蕉高力豆沙同平時食開嘅口感唔同,感覺有點似麵包。
香蕉高力豆沙
入面仲有香蕉同紅豆。
金盞牛柳粒鍋巴卷
孜然香辣花菜
2022-12-19 153 瀏覽
今日lunch撞到個舊同事,即興約夜晚食飯,佢帶左我黎上環呢間中菜館食~平時行過真係冇咩點為意,點知上到黎真係別有洞天,係好靚好整齊好岩傾計傾生意既一間餐館!蘋果黑醋一字骨見到呢個已經即刻覺得要嗌~黎到見PRESENTATION好靚,份量足,一字骨唔會過肥,香脆有肉之餘撈埋蘋果黑醋酸酸甜甜勁開胃!蒜香紅油抄手紅油抄手有辣度,但平時我唔食辣既都覺得OK,最重要係蒜香味好出~咬開雲吞入面內餡豐富,亦有肉汁,外皮都非常滑~蔥花肉鬆芝麻大餅呢個係我最期待既菜~最鍾意熱氣炸野,呢個大餅份量好大,但會令人忍唔住食完一件又一件,香口得黎唔會覺得好油膩,上面既芝麻香到不得了,實屬飽肚又香口既一味菜!咸鮮絲苗最後都要叫個飯曖下胃既~呢個咸鮮絲苗用左上海咸肉黎炒飯,咸咸香香好惹味~店員仲好貼心幫我地分,服務超好~其實一入門口已經覺得店員好有禮貌,期間又會幫我地倒茶,一舉手以即時過黎睇有咩幫忙,服務值得一讚!

蘋果黑醋一字骨

蒜香紅油抄手

咸鮮絲苗

上環新開了一間高級中菜館,至今只有大概三個月,主打江蘇菜。餐廳的寶石藍裝潢盡顯貴氣,連餐具都富有藝術感,是幅山水畫。對於輕奢華的新派中菜餐廳,的確成功吸引到像我這種年輕一輩。江蘇菜主要是由蘇州菜、淮揚菜和鎮江菜等幾個地方菜組成。江蘇是魚米之鄉,是名廚薈萃的好地方。有鑑於地理位置,江蘇菜味合南北,口味偏甜,重視食材、刀工、烹調、湯汁,擅長燉、燜、煨、焐。魚子醬海鹽糖心燻蛋 $48添加了魚子醬的燻蛋,是另一個層次的享受。糖心蛋黃味道濃郁,順滑至喉間。原條松鼠菊花桂魚球 $528把原條桂花魚炸至金黃色的桂魚球綻放,酥香卜脆可口,配上酸酸甜甜的醬,完全不膩。桂花魚兩旁更有清甜爽口的哈密瓜和車厘茄。招牌灌湯小籠包 $88細心的員工小心翼翼地幫我們分好每人兩件,小籠包細緻剔透,一咬滿口湯汁,感覺實在很滿足。蔥花肉鬆芝麻大餅 $108芝麻密佈的大餅,外層烤得十分脆身,喜歡多蔥花的朋友可選擇這款點心。南瓜香芒果凍糕 $68以芒果汁沿著南瓜凍糕,滴成一點點大小不一的圓點路,凍糕南瓜味微甜,配上微酸的芒果汁,剛剛好。放凍糕的碟經過冷藏,細緻位加分。這一晚不止坐得舒適,一眾職員的貼心服務和招待更是貴賓級,冬

魚子醬海鹽糖心燻蛋 $48

原條松鼠菊花桂魚球 $528

招牌灌湯小籠包 $88

蔥花肉鬆芝麻大餅 $108

南瓜香芒果凍糕 $68

這一晚不止坐得舒適,一眾職員的貼心服務和招待更是貴賓級,冬至團年飯又多一個好選擇了。
2022-12-10 460 瀏覽
蘇菜,即江蘇菜,為中國八大菜系之一。蘇菜食材豐富,刀工精細,造型講究,烹調方法多樣化。因此,蘇菜被形容為風格雅麗,形質均美; 於清代時流行全國,當中的淮揚系更曾為宮廷菜,亦被稱為國菜。於上環新開的江蘇銘悅 Jiangsu Club,用上貴族寶藍為主色調,配以優雅的象牙白底色,銅色鏡面作框線,甚具氣派。餐廳的氛圍亦如私人會所,令你有賓至如歸的感覺。職員謙謙有禮,服務親切周到;經常為你添加茶水,甚至細心幫你夾起及分配好小籠包,很適合宴客或帶外國朋友前來品嘗。魚子醬海鹽糖心燻蛋蛋香凝滑,海鹽提味,以黑色的魚子醬點綴,更顯貴氣。原條松鼠菊花桂魚球菜式本名為松鼠鱖魚,曾獲得乾隆大讚,而成為蘇州名菜,是宴會中的上品佳餚。桂花魚炸成昂首翹尾,中間的魚球狀似盛放的菊花,澆上甜酸的醬汁,旁邊伴有橙紅圓球相間,如同一幅煙花璀璨圖。魚球炸得香脆酥鬆,車厘茄和哈密瓜清爽潤喉。招牌灌湯小籠包皮薄通透,湯汁滿溢;頂部有多層細緻分明的摺痕,手藝精細。蔥花肉鬆芝麻大餅八件大餅坐落於碟上,如黃土高原上的群山連綿。大餅外皮香脆,芝麻滿滿,內裡夾著翠綠草青的蔥花。南瓜香芒果凍糕一排循序漸進的黃色芒果汁圓點,presenta
蘇菜,即江蘇菜,為中國八大菜系之一。

魚子醬海鹽糖心燻蛋
蛋香凝滑,海鹽提味,以黑色的魚子醬點綴,更顯貴氣。

原條松鼠菊花桂魚球

魚球炸得香脆酥鬆,車厘茄和哈密瓜清爽潤喉。

招牌灌湯小籠包
皮薄通透,湯汁滿溢;頂部有多層細緻分明的摺痕,手藝精細。

南瓜香芒果凍糕
一排循序漸進的黃色芒果汁圓點,presentation 富藝術感。凍糕味道清新,南瓜味出眾,從側面可看到點點的南瓜蓉,多如繁星。

2022-12-09 162 瀏覽
趁媽媽放假同佢去飲茶,試左呢間上環既隱世高質江蘇菜。餐廳裝修奢華精緻,私隱度十足,野食味道好正宗,侍應服務態度仲要幾周到😆⁂⁂⁂午市套餐⁂⁂⁂❀江揚三小碟❀水晶肴肉肉質細嫩,有陣陣陳醋鹹香味;溏心蛋蛋汁好濃;醉雞用上梅酒製成,食落甜甜地。❀金腿雲吞雞湯❀奶白色雞湯配上軟腍津白菜好好味,裡面有大大粒雲吞+金華火腿粒粒,雞肉係雞胸肉,但都唔乾。❀河蝦仁雞頭米❀雞頭米即係茨實,係江蘇特產之一,食落好有咬口,同爽脆既蝦仁都幾夾。❀京燒鱈魚片❀鱈魚片大塊兼冇骨,味道酸酸甜甜又滑溜。❀金盞牛柳粒鍋巴卷❀鍋巴卷形狀飲甜筒咁,食落卜卜脆又唔油膩,牛柳粒細細粒鹹鹹地,用手食別有一番風味。❀黑白蒜上湯浸時蔬❀D菜鮮甜又嫩綠,食完濃味野食下清清地既菜,浪一浪個口都幾好。❀招牌小籠包❀小籠包個皮好薄,望落透透地咁,豬肉餡多鮮美,個湯汁夠哂熱,好開心冇整穿,一人兩隻岩岩好。❀是日甜品❀紅豆沙個紅豆煮到好爛,每碗有2大粒芝麻湯圓,味道唔太甜,食到好飽好滿足。
趁媽媽放假同佢去飲茶,
試左呢間上環既隱世高質江蘇菜。

餐廳裝修奢華精緻,
私隱度十足,野食味道好正宗,
侍應服務態度仲要幾周到😆

⁂⁂⁂午市套餐⁂⁂⁂

❀江揚三小碟❀
水晶肴肉肉質細嫩,有陣陣陳醋鹹香味;
溏心蛋蛋汁好濃;
醉雞用上梅酒製成,食落甜甜地。

❀金腿雲吞雞湯❀
奶白色雞湯配上軟腍津白菜好好味,
裡面有大大粒雲吞+金華火腿粒粒,
雞肉係雞胸肉,但都唔乾。

❀河蝦仁雞頭米❀
雞頭米即係茨實,係江蘇特產之一,
食落好有咬口,同爽脆既蝦仁都幾夾。

❀京燒鱈魚片❀
鱈魚片大塊兼冇骨,
味道酸酸甜甜又滑溜。

❀金盞牛柳粒鍋巴卷❀
鍋巴卷形狀飲甜筒咁,
食落卜卜脆又唔油膩,
牛柳粒細細粒鹹鹹地,
用手食別有一番風味。

❀黑白蒜上湯浸時蔬❀
D菜鮮甜又嫩綠,
食完濃味野食下清清地既菜,
浪一浪個口都幾好。

❀招牌小籠包❀
小籠包個皮好薄,望落透透地咁,
豬肉餡多鮮美,個湯汁夠哂熱,
好開心冇整穿,一人兩隻岩岩好。

❀是日甜品
紅豆沙個紅豆煮到好爛,
每碗有2大粒芝麻湯圓,
味道唔太甜,食到好飽好滿足。
2022-12-08 144 瀏覽
位置其實真係地鐵站隔離不過少啲行呢邊,入到餐廳真係好似去左第二個地方咁,裝修好靚而且有心機設計,有中式既底蘊又唔會老土,食飯時整體環境都好舒服。蝦子冬菇燒豆腐好有鑊氣而且入哂味,豆腐夠香又幼滑,冬菇炆到淋哂但都保持口感。味道香濃又唔咸!咸鮮絲苗侍應見到我地食緊豆腐就叫廚房出埋個飯,好細心!有咸肉同菜粒既炒飯粒粒分明,真係食到咸鮮既風味。侍應亦會幫我地分飯,服務好好!灌湯小籠包湯汁滿瀉咁滯而且侍應都係會幫手分,唔怕自己整穿皮。味道都正常但湯汁真係好多,食落成個口都係,好滿足!紅油抄手辣同酸都有但又唔會過份搶味,平衡得幾好而且皮薄又索汁,好耐都冇食過咁高質既紅油抄手。合桃露湯圓甜品方面合桃露好濃郁而偏向流質既質感唔會食到好漏,芝麻湯圓亦都有流沙既效果。整體環境,食物同服務都係一流,好耐未試過一餐咁滿足既中菜,呢個價錢其實好抵食!

蝦子冬菇燒豆腐

咸鮮絲苗