2010-10-10 28 瀏覽
近日好想食餐好D,見係open rice咁多好評,所以決定試一試磨菇忌廉湯:好香磨菇味,可見用料並不吝嗇,亦有誠意。但除了香磨菇味外,並無特別。蝸牛批:其實我不太愛酥皮,怕他油膩,但都覺得酥皮不俗,熱騰騰,不太膩,餡料味道也不錯,但可能香草和忌廉的味道太濃,反而吃不到蝸牛的味到,質感像香草焗田螺批焗鴨腿:肉質頗幼嫩,帶少少鹹味,肥瘦均勻,鴨肉與皮之間,與帶有鴨油香味,但不太油膩,頗出色。羊架:生熟恰到好處,肉汁也豐富,不太「林」但有咬口,有羶味(我是喜愛羊羶味的),但肉質頗肥,其中一件有一半是肥糕,實在難以入口。白朗峯:有點失望,與一般的打蛋白沒分別,亦不夠軟滑,伴汁的味道不錯,但亦不能替這甜品加分,下次不再點這甜品。值得一提的,是主菜的伴碟,伴碟有香草伴蕃茄,頗有心思,很好味,而忌廉焗薯的味道也很好,一片片的薯仔夾著忌廉汁,很香滑,頗為驚喜。

2010-10-10
  • 法式焗鴨腿
2010-09-26 16 瀏覽
是日中秋節假期, 看到元朗不乏隱形好食西餐廳便心血來潮一試.這家店在富達廣場, 附近有CK Legend和Homey Cafe, 形成三國頂立的局面. 我點了一個set lunch和田螺批. 田螺批很足料, 酥皮很脆及新鮮滾熱辣, 而它的沙律也不容忽視. Set lunch的湯是菠菜湯, 菠菜蓉分量十足, 雜菌意粉一般, 最後甜品白朗峰像泡芙, 感覺很新鮮, 但如果能再冰凍一點更好, 以88元的set lunch食到此質素的美食再加上其甜品白朗峰, 值得推介.

正 餐前面包
  • 田螺批
  • 咖啡
(非會員)
2010-08-31 4 瀏覽
其實我已經去過3次,之前都係睇openrice而發現既.果然真係冇講錯.真係好好食.. 食完一次又plan下一次... 雖然係貴,但我會寧願留錢黎食呢度ha^^不過要提大家一定要早幾日book位呀!每晚得2個時段.. 佢地既服務好好.比我覺得好親切,雖然地方唔係好大,感覺有d迫.不過我幾鐘意因為佢地既服務比人感覺好warm...^^佢既位置唔係咁多人行到,所以我更加想多d人知

佢既位置唔係咁多人行到,所以我更加想多d人知

洋蔥湯,我至鐘意舊包同埋d cheeze,覺得好細心
牛肉批..
海鮮批 + 意粉.. 唔錯架個汁
口感好得意既 -- 白朗峰
2010-07-15
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
洋蔥湯,我至鐘意舊包同埋d cheeze,覺得好細心
牛肉批..
海鮮批 + 意粉.. 唔錯架個汁
口感好得意既 -- 白朗峰
  • 蝸牛批,洋蔥湯
2010-07-26 2 瀏覽
見openrice有咁好味既野 我地係呢間野book左台佢既位置麻麻 好似係個無人既商場咁佈置到有家既感覺 但擺明無放太多既心機係裝潢度一開始:邊度似係啲咁貴既餐廳啊 佢可以叫個野食+$70變做餐好喇 咁就等下先喇 等既時間都唔短啊(因為要番工所以覺得好耐啊)2個湯 1個係洋蔥湯 1個係意大利芝士湯2個完全唔同味既湯 有唔同既感覺 不過對2個湯印象都麻麻意大利芝士湯 個湯唔夠熱 所以加落去既芝士係唔溶既 食到一舊舊 但係個味係good既 但水左啲洋蔥湯 我覺得唔好味 我又唔係唔鐘意洋蔥既 不過我覺得佢個湯好重味 好刺激味蕾 但係好渴啊飲完之後之後個荷蘭青口就到左嚕 我唔識分男女 但係白色好味啲><其實所有都好好味 面嗰啲係青口味 愈下就愈有白酒味 個汁好正 有啲creamy 之後我地用頭先送湯既麵包加青口留下既汁! wow!!超正!一定要咁食呀!!主菜係梅子牛 個汁ok 有點酸酸地 有點甜 個肉唔係好surprise 但還ok的 個焗薯好味! 岩岩好 一層層~咖啡 好香都滑 飲落口好順泡芺 入面有啲好似係雪糕既野 好大舊cream 好好味 但唔夠凍 啲cream溶口左
見openrice有咁好味既野 我地係呢間野book左台

佢既位置麻麻 好似係個無人既商場咁

佈置到有家既感覺 但擺明無放太多既心機係裝潢度
一開始:邊度似係啲咁貴既餐廳啊
佢可以叫個野食+$70變做餐

2個湯 1個係洋蔥湯 1個係意大利芝士湯
2個完全唔同味既湯 有唔同既感覺 不過對2個湯印象都麻麻

之後個荷蘭青口就到左嚕 我唔識分男女 但係白色好味啲><
超正!一定要咁食呀!!
咖啡 好香都滑 飲落口好順

泡芺 入面有啲好似係雪糕既野 好大舊cream 好好味 但唔夠凍 啲cream溶口左啲
法式千層糕 一層層 要係邊度慢慢食 加strawberry醬正啲 我唔係太鐘意佢個味 但姨姨就好鐘意 我認為佢似班cake
!!
2010-07-23
!!
  • 荷蘭青口
2010-06-08 10 瀏覽
湯: 忌廉湯 & 洋蔥湯普通,無咩驚喜!頭盤: 蝸牛批 - 好好食!!! 酥皮好鬆化同有好多蝸牛!!!主菜: 1) 烤羊架: 不錯!!! 2) 肉眼扒: 牛質一般,但配菜的薯仔就超好食,真係好想叫佢比多舊我呀!甜品: 1) 蘋果批: 我最鍾意食蘋果批,好有玉桂味!!! 2) 皇帝批: 我家姐就鍾意食皇帝批多d,覺得幾特別,唔係周圍食到! 3) 白朗峰: 很一般! 我諗下次黎都唔會再食~總括黎講,全部都幾好~下次會再黎!!!
湯: 忌廉湯 & 洋蔥湯普通,無咩驚喜!

主菜: 1) 烤羊架: 不錯!!!

甜品: 1) 蘋果批: 我最鍾意食蘋果批,好有玉桂味!!!
3) 白朗峰: 很一般! 我諗下次黎都唔會再食~

總括黎講,全部都幾好~下次會再黎!!!
烤羊架
肉眼扒
蘋果批
烤羊架
肉眼扒
蘋果批
2010-05-29 5 瀏覽
店舖裝修睇落比較簡單,給人一種溫馨既感覺,用燈不太暗,又不會給人很光猛既壓迫感.有D餐廳浪漫到連MENU 都睇唔到既,我就最怕啦.一坐低,先來一杯水,係暖暖既檸檬水,講真我覺得幾好飲家.再來女店員問”你地係咪第一次黎食?”(係呀~~)佢就介紹比我地知, 餐廳係無SET ,不過可另加$70,則包埋湯, 餐茶 & 甜品.我地既心態係可能一次過無回頭,決定比多$70 .由湯到主菜介紹都用左幾分鐘.佢用心介紹比我地聽,佢既推介係蘑菇湯.不過最後要洋蔥湯同露筍湯(因為露筍湯係是日餐湯, 所以想試左先,其他長期都會供應麻).女店員再講”我地既洋蔥湯係清清地,唔係有芝士果隻,因為之前有客話佢係法國飲果款唔係我地果款,所以我講比你知地”到選主菜時,我地決定要法式焗鴨腿同焗海鮮酥.女店員再話” 正宗既法式焗鴨腿可能你地會覺得咸, 所以我地會跟埋白飯.”嘩~~真係超細心既詳細介紹,唔該晒.露筍湯同洋蔥湯好滑.唔似係出邊食果D有渣既.洋蔥湯既洋蔥咪唔太強,不過佢既肉味同胡椒味就比較出; 露筍湯就清清咁, 但唔算太特出.法式焗鴨腿好入味,又唔”老”身. 皮同肉中間夾住層油, 有好香鴨油味,.但一D都唔油膩,食

法式焗鴨腿好入味,又唔”老”身. 皮同肉中間夾住層油, 有好香鴨油味,.但一D都唔油膩,食到最尾,都仲係好好味.不過佢咸既程度,真係要送飯. 鴨腿主菜配埋個薯仔餅, 薯仔餅一層又一層,食完一個要再黎. 薯仔餅係一塊一塊薯仔配上忌廉,真係食到唔想停
焗海鮮酥既裝住一D小海鮮再配龍蝦汁.我覺得個龍蝦汁好好味喔.食到最後個酥皮,仲係好脆.意粉既橄欖味都幾重,不過食落個感覺又唔係好油.
另外,兩份主菜伴碟既蔬菜充滿鮮菜味. 伴碟既都不容忽視.
甜品啦,我地要左焦糖燉蛋白朗峰.講真焦糖燉蛋就無咩驚喜,重左D玉桂味; 白朗峰我之前未食過咁既甜品,係蛋白打左加玉桂醬.個樣好似棉花糖咁,食落去似有若無,輕飄飄咁.帶少少咸味.連伴碟畫既圖案都咁精緻.
後來發現原來女店員係大廚既太太.(唔怪之咁落力啦)同埋佢同我地講解番洋蔥湯同白朗峰落左D咩. 洋蔥湯既肉味緣自巴馬火腿果層皮(因為我唔食牛既,出邊D洋蔥湯多用牛湯,又食到陣肉味,咪多口問下).而白朗峰就落左咸牛油.同埋佢用既玉桂係一支一支咁溶.
今晚成餐飯食左大慨兩個鐘.你問我覺得耐唔耐?我又唔覺啦. 你問我覺得佢地係咪超星級美食?又唔係真係好超星級.但係黎LEE到食你會感受到人地真係有HEART去做每一件食物,連伴碟既糖漿都一絲不苟.係到我感受到小店既溫暖,店員既親切,老闆娘佢真係有問必答,,唔問都講.近至菜既用料,遠至自己既野都會同你講.你去蘭桂坊,真係唔得閒慢慢同你談心呀,啦啦聲去出多幾個餐好過啦.LEE D 就係唔同地區既分別啦.如果佢可以做埋OUTDOOR係門口嘆埋咖啡仲好呀.有下次有下次.
露筍湯
法式焗鴨腿
薯仔餅
2010-05-19
法式焗鴨腿
薯仔餅
2010-04-23 5 瀏覽
懶懶的我又來更新食評了!這一篇來記18號的雪山咖啡,對這一餐飯相當重視咧,可是Yan和其他食家力讚的元朗新秀,質素應該靠譜,我一一列述啦:特色濃縮鵝肝凍:傳說是沒有落一丁點的雜質,肝香自然十分到位,不過壓縮過的鵝肝是幹而緊緻的口感,我還是喜歡油潤鬆軟的鵝肝呀鵝肝多士配紅酒煮梨:嗯!這個就是我喜歡的啦,油潤濃郁的鵝肝配上烤得脆口熱辣辣的多士,哪有不好吃的理兒啊!紅酒煮梨的酒味非常突出,而配上甜美多汁的梨,是不錯的一對藍青口:青口size小小的,不過肉質彈牙也夠鮮美,最抵讚是煮青口的白汁,濃稠似周打,每一口也都是濃郁的鮮香,真要喝它個底兒朝天!家鄉田螺批:也很好吃!菠菜較輕,反而忌廉比較重手,份量是在香口與油膩的邊緣,批酥化脆身,一定要趁熱吃才美味呀鴨腿:肉非常嫩滑,有一種特別的香味(好像臘鴨似的),算是西餐裡不錯的做法吧~不過我還是更愛北京烤鴨!值得一讚的還有加了沙律汁的烤土豆,令原本平淡無奇的土豆一下子豐富起來,薯味香濃至於更不乏油脂的香味羊架:TC最喜愛的主菜,肉香噴噴有油水,烤得差不錯五成熟,保留了肉汁,可惜這羊太純潔了,為啥沒有什麼羊的羶味呢?失望之際,恰聞食友溫馨提示有幾塊羊肉

羊架:TC最喜愛的主菜,肉香噴噴有油水,烤得差不錯五成熟,保留了肉汁,可惜這羊太純潔了,為啥沒有什麼羊的羶味呢?失望之際,恰聞食友溫馨提示有幾塊羊肉比較餿,我立刻神不知鬼不覺的把那幾塊據為己有,真有點害臊,姑娘家的竟然喜歡帶點羶味的羊肉,沒救了…

錫紙包三文魚:是吃過的烤三文魚裡最好的,非常嫩身肥美,一點都沒有把三文魚烤乾了鞋了啥的,不過有一點淡口,如過味道重一點點會更惹味~

白朗峰:不太喜歡蛋白那種泡沫的口感,有一點黏糊糊的感覺怪怪,但撈底的雲尼拿吉士真的好吃到沒話說!雲尼拿籽當道、奶香純而不膩,他們出一款用這個汁做的飲品吧!

焦糖燉蛋:由於Yan的推介,對這個甜品充滿了期待!不過是次外皮比較粘,不夠脆身。但蛋香真的不是蓋帽的,質感也十分幼滑,沒挑兒!

蘋果批:這是件邪惡的蘋果批,批是酥皮的,脆身而層次感豐富,蘋果是加甜版,雖然個人更愛酸甜口感,但這個甜得過分的蘋果配上邪惡的酥皮,還真是成全了甜魔一顆對甜的赤誠之心,成為全場最動人的甜點

法式千層餅:難得廚師不怕麻煩,把crepe劈成這麼多小方片摞在一塊兒,切得方方正正,上面鋪上厚厚的太妃糖漿,可惜crepe層與層之間是空白,味道不免寡了點,如果在每層一間塗上點東西(e.g. 白朗峰撈底的吉士汁!)一定會好很多很多!而上面的太妃糖漿也怪怪的,微苦之餘又帶點咸味,反而倒不怎麼甜…

皇帝批:剛開始還以為是香蕉餡,吃過才知是杏仁粒,熱辣辣又頗為細膩的杏仁粒融入頗似奶黃又充滿蛋香的餡內,再配上酥脆香噴噴的批皮,好吃!不過這個甜品有個缺點是太油膩了,已是多油的果仁配上炸過的酥皮,吃多幾口就有點膩了。

埋單一人220,有點貴~不過吃了這麼多款式,又有不少貴東西,也算是值得啦。最後都要多謝Yan和檸茶的安排
最喜歡藍青口熬出來的白汁
油潤鬆軟的鵝肝配酥脆的多士~
這羊生得太純了~
更愛加甜版蘋果批
最喜歡藍青口熬出來的白汁
油潤鬆軟的鵝肝配酥脆的多士~
更愛加甜版蘋果批
  • 藍青口;鵝肝多士配紅酒煮梨;家鄉田螺批;鴨腿;錫紙包三文魚;蘋果批;焦糖燉蛋
2010-04-11 21 瀏覽
因為house warming, 朋友看到openrice 的食評, 建議到此用餐. 今天下午才致電book 位, 但8:30pm 已full, 只好book 6:30pm.一進店裡, 便覺得很冷, 店員說空調温度已經是25度, 問我們要不要開暖氣, 那又不用, 這樣的天氣開暖氣的話, 真的有點不環保, 還好他們有供應暖開水; 一般法國餐廳都不會自動提供暖開水. 我們一行五人, 店員只放下一藍甜餐飽, 是的, 是茶餐廳的甜餐飽, 雖然麵包鬆軟, 有加熱, 可是跟法國菜一點都不搭, 為什麼不用法包呢? 老闆娘看到的話, 請考慮一下.我們點了兩個appetizer 跟三個main course set.1) 餐湯-磨菇湯: 有很濃的磨菇味道, 帶有磨菇粒, 很有口感, 最喜歡這個湯-洋蔥湯: 店員解釋法國菜有兩種洋蔥湯, 有清湯跟濃湯之分, 店裡提供的是清湯. 因為有些客人覺得料不夠, 湯裡好像什麼都沒有, 所以要特地解釋一下, 可能是因為之前的一些食評, 可是我也喝過其他法國餐廳的洋蔥清湯, 但不是透明的嗎? 我不確定是不是因為不同法國的地區, 做法有一點不一樣.-蒜蓉忌廉湯: 一般2

1) 餐湯
-蒜蓉忌廉湯: 一般

2) 蝸牛批
-味道ok
-配菜用上高價菜, good!

3) 荷蘭青口
-青口味道鮮甜, 軟硬適中; size雖比法國的小一點, 不過這個影響不大
-忌廉汁夠creamy, 夠香, 這時候又再想問一次為什麼沒有法飽, 當我們在討論之際, 店員建議我們可以吃這麼汁, 然後就離開了, 她的意思是喝嗎? 我們在沒有選擇的情況下, 再點甜餐包 (是免費的), 可是包的甜味影響了sauce 的味道.

4) 羊架
-我不太喜歡羊架上的sauce, 其實簡單的鹽加胡椒, 就能帶出羊架本身獨特的味道
-羊架口感不太好, 這點我相信是本身肉質的問題多於廚師技術, 最簡單的方法是另覓貨源
-順帶一提, 薯塔ok , sauce 更creamy 和濃郁會更好; 如果薯仔能處於半溶狀態, 跟sauce 混在一齊會更好.

5) 牛柳
-牛柳很入味, 有牛味, 不太乾, 有少量血水, 外包酥皮
-牛肝菌汁做得很好, 味道濃淡適中, 又不會太稠
-份量頗大
-是我最愛吃的main dish, 令我印象最深刻

6)鴨腿
-大家都認為味道很像臘鴨, 但鴨肉很滑
-這款有配白飯, 不知道是不是因為味道偏咸, 以中和味道; 如有couscous 選擇, 會有更法國的感覺.

7)甜點
-floating island: 我本身不太喜歡這款甜點, 跟這家餐廳無關, 所以無意見
-creme brulee: 味道ok, 夠滑, 可是燉疍過軟, 不過這個很難控制, 不過連洲際酒店都做得不好
-mille feuille: 我知道這個不好做, 但味道太過一般, 跟美心的差不了多少, 不過頂層的拖肥醬補回不少分數

conclusion:
在元朗區, 這類餐廳選擇不多. 一人一個set, 價錢略貴, 但仍可接受, 若一班朋友share的話, 價錢是ok 的, 但我覺得比較的, 不應該說是元朗區跟soho 區的, 公平一點, 應該是比食物跟環境吧. 其實食物味道是ok的, 青口和牛柳能讓人印象深刻, 決意要重回這個地方. 既然此店以法國佬打正旗號, 煮法能再法式一點會更好.
蝸牛批
磨菇湯 -蒜蓉忌廉湯 - 洋葱湯 (清湯)
荷蘭青口
鴨腿
floating island
creme brulee
mille feuille
2010-04-10
磨菇湯 -蒜蓉忌廉湯 - 洋葱湯 (清湯)
荷蘭青口
鴨腿
floating island
creme brulee
mille feuille
  • 牛柳
見到網上既好評,所以決定要試試即日打電話訂枱,老闆話個段時間已經full晒所以我就問會唔會有walk in位佢話冇,但仍然好有禮咁叫我遲少少去因為下一段時間應該有最後八點鐘去到成晚好似係法國食緊法國餐咁真係不停咁等….等左成十五至二十分鐘先有下一碟野食主菜仲要等成差唔多四十分鐘至有…但等都有價值既慢工出細貨磨菇湯-好香濃同滑,配上獨特既圖案,很特別主菜牛柳牛肝菌汁-原以為是與普通牛柳沒分別,一到來,發覺有一層酥皮,在酥皮底下,才有牛柳,牛柳被鎖住肉汁,味道香而濃,熱辣辣,一放落口感覺牛柳既鮮甜,真係好正!!!芝士薯塔-芝士味極濃,好香,薯仔好滑,唔錯甜品焦糖燉蛋&法式千層糕-兩個都好好味,但比較甜,不過都可以接受,水準唔錯,好食過好多酒店既甜品~~~真係好好味,但如果肚餓同要求食野要快既話,呢間就唔多岩食~
見到網上既好評,所以決定要試試
即日打電話訂枱,老闆話個段時間已經full晒
所以我就問會唔會有walk in位
佢話冇,但仍然好有禮咁叫我遲少少去
因為下一段時間應該有

最後八點鐘去到
成晚好似係法國食緊法國餐咁
真係不停咁等….
等左成十五至二十分鐘先有下一碟野食
主菜仲要等成差唔多四十分鐘至有…

但等都有價值既
慢工出細貨
磨菇湯-好香濃同滑,配上獨特既圖案,很特別
芝士薯塔-芝士味極濃,好香,薯仔好滑,唔錯

真係好好味,但如果肚餓同要求食野要快既話,呢間就唔多岩食~
磨菇湯
牛柳牛肝菌汁
芝士薯塔
磨菇湯
牛柳牛肝菌汁
芝士薯塔
2010-03-30 19 瀏覽
法國Mont Blanc白朗峰,其名字除了成為原子筆牌子之外,遠在香港的元朗,便成為一間西餐小店"法國雪山咖啡".這間法式小店在網上,的確好評如潮,,更標榜"法國佬煮法國菜".是夜便聯同女友來試試,在大西北,可否吃出法蘭西風情.臨時致電訂位,也能夠有位.店子最多坐十多人,論店內格局,就同那些吃幾十塊錢一個set dinner的西餐廳無異,但是Mont Blanc菜式的價錢,就一點也不便宜.主菜最平百二,如果要個牛扒,就差不多二百,假若是鵝肝牛柳的話,主菜價就要$258.所有主菜可配餐湯,甜品,飲品,要另外再加多$70,如果是要一客鴨腿為例,$168再加$70,要多個頭盤,大約要付多八,九十.連埋加一,要成三百多.要是鵝肝牛柳的話,價錢$258,再加上去過四百.簡直是"蘇豪"級價錢.如果蘇豪的Super Monday優惠,或者是信用咭的折扣,消費隨時比雪山更平.再細看餐牌上的相片,有點失望,感覺好像去了"扒王之王".又是那些牛扒,豬柳,三文魚之類.有時候相片的質素,會直接影響進食的意欲.如果看見一些"鬆郁濛",或用手機影出來的out-focus的食物相,真係會有種"唔食都知唔好食"的感覺

再細看餐牌上的相片,有點失望,感覺好像去了"扒王之王".又是那些牛扒,豬柳,三文魚之類.有時候相片的質素,會直接影響進食的意欲.如果看見一些"鬆郁濛",或用手機影出來的out-focus的食物相,真係會有種"唔食都知唔好食"的感覺.

我要個海鮮酥,加多$70要個餐,女友只是要個芒果豬柳.餐湯可在餐牌上任揀,既然是吃法國菜,當然是來個洋荵.餐前包是普通的牛油餐包,正是在豉油西餐廳吃到的一種.非常之"港式".雖然餐包熱辣辣,包身鬆軟,但是在一個不適當的場合出現.有點奇怪.洋荵湯賣相都算似樣,味道則未夠水準.面頭上的麵包片,沒有焗過的芝士在內,洋荵好像沒有炒過,湯底亦不夠清,喝下去都幾重胡椒味.完全感受不到洋荵的香味.芝士放在湯內,很久也未能呈然半溶狀態.

主菜酥皮海鮮批,伴上麵條.配菜是白灼西蘭花,珍珠荀,蘿蔔粒,又是很"港味".用酥皮做成的酥皮盒,放上海鮮如青口,磨菇等材料.這個酥皮有點硬,沒有入口酥化的香脆感,但是也有濃香的牛油味.內裏的材料,青口都有點鮮味,旁邊的麵條則很淋,伴吃的龍蝦汁,帶有龍蝦湯的香,但不持久.未能去到尾.女友的芒果豬柳,面頭的是酥皮盒,中間夾著芒果,底下的才是豬柳.伴碟的是薯茸.芒果肉吃得出是新鮮貨,但與豬柳各有各玩,而且豬柳肉質太乾了.,結果,全碟最好吃的,是薯茸.

甜品是Mont Blanc白朗峰,見到外表,認為這是兩舊雪糕,其實是蛋白打出來的蛋白球,打得很實,拿上來任拋也不會散,感覺有點"發泡膠",一入口,得個死實,沒有空間感,再咬下去,很空泛.用個口咬住這個白朗峰,像正在嘔白泡.就算底下的云呢拿汁有幾香甜,也不能補救這次"雪崩".

當埋單的時候,老闆娘問我們菜式如何,為存厚道:{都ok啦.}與旁邊的食客距離很近,無謂我們一些負面評價,令到他們食慾大減吧.

完全是遠離期望的一餐,以這個價錢,來換取如斯的味道,果然是"蘇豪價錢,元朗味道".地區色彩,始終洗不了.之前好些人的食評,實在讚得太過誇張.法國佬煮法國菜這個Gag,在元朗還能充得兩下,出到去中環的話,就無謂獻醜了.
不夠料的洋荵湯
芒果豬柳
所謂的酥皮海鮮盒
笑話一則?
2010-03-28 10 瀏覽
今年生日, 走訪左幾間唔同菜式既中,西,意,法,...日餐廰, 覺得呢間法國餐真係唔差, 所以雖然過左一排, 都上番openrice 留番個食評.是日booked 左位食晏仔, 店面雖小, 但不斷有walkin 客入黎, 証明裝修未必是客人到訪的主因. 但本人覺得呢個價錢...如果氣氛再好一點, 會好好多.點菜到埋單, 由一點食到成三點, 廚師果然慢工出細貨, 所以如果肚餓, 只有餓住肚皮等.點了蜜桃豬扒 同羊架 跟餐( +$60 變相有湯,面包,甜品同餐飲), 所以我想一般人都會跟餐.- 蜜桃豬扒, 好味, 蜜桃好香, 上面塊酥皮好脆, 豬扒好淋, 幾樣野加埋洽到好處.- 是日餐湯 - 原本想試佢個南瓜湯, 但可惜因南瓜唔當造, 所以變左甘荀湯, 不過一樣好good.- 甜品跟皇帝批 - 有D 似萍菓批, 但比佢鬆脆, 熱食, 唔太甜,好味.- 羊架 - 因本身唔食羊, 朋友說無酥味, 值得一試- 洋蔥湯 - 味道濃郁, 好和洋蔥味- 千層糕 - 法式招牌甜品 上面加了拖肥, 一次幾層咁食, 好特別.各方面黎講, 食物好好味, 如果上菜唔係咁慢同環境唔係咁普通餐廰feel會好好多

- 羊架 - 因本身唔食羊, 朋友說無酥味, 值得一試
- 洋蔥湯 - 味道濃郁, 好和洋蔥味

甘荀湯
甘荀湯
蜜桃豬扒
千層糕
2010-03-28 26 瀏覽
Picked the earlier slot - at 6:30pm on a Saturday. Booking needed because it is not a huge place.Hi Chef and Owner (if you are reading)... yes we came all the way into Yuen Long to try your lovely restaurant. You nailed it! Onion Soup - perfectly seasoned with cheese.Belgian Mussels - the sauce is fantastic. Creamy with great texture. Great to be peppery. Much better than those restaurants that use organic mussels.Steak / Steak in Pastry - very good meat. Cooked with care. Ox liver sauce
Steak / Steak in Pastry - very good meat. Cooked with care. Ox liver sauce is VERY EUROPEANLY good!!!!
法國千層薄餅 is very special. I have never had anything like this before in a French restaurant. I took the effort to un-layer-ed it. The inner sheets are like silky smooth.
Service scored 100. Very homely atmosphere.
Very walkable distance from Yuen Long MTR. So... all very do-able!

2010-03-27
2010-03-23 2 瀏覽
今年的生日吃了很多好東西其中最開心的是男友特意陪我入元朗試「法國佬.法國菜」這是我第一次吃法國菜呢!謝謝男友book了位店子比想像中小,也比想像中更僻,不熟悉元朗的我們也兜了少少路才找到它!先來的一籃麵包很鬆軟,不知是否自家製的呢?牛油倒是購入的。一早便對這裡的湯非常感興趣,但是日沒有南瓜湯,我們也沒有怎麼掙扎就點了洋蔥湯和蘑菇湯。不知是不是看出我們是情侶,大廚畫了兩個心心給我們看著已經好開心,試試味,哇,真的是超濃蘑菇味!湯身也不會太傑,感覺超幸福!到最後我還忍不住用麵包去吸湯汁,把碗抹得乾乾淨淨|O| 洋蔥湯也很棒,還附上了一小碟的芝士調味用。但是口味問題,我還是比較喜愛蘑菇湯XD前菜我們挑了「家鄉蝸牛批」,主菜則點了「牛柳牛肝菌汁」。家鄉蝸牛批非常特別,感覺很法國!酥皮香酥可口,蝸牛餡濃郁,是絕佳配搭!但我當天有點不舒服,吃到後來感到有點膩..幸好!蝸牛批的旁邊有一撮沙律,清爽可口,平衡口感。連伴菜都是用心配襯呢!店員姐姐上「牛柳牛肝菌汁」時我們還以為她上錯菜,因為我們只看到一舊酥皮,和蝸牛批沒啥分別。但切開後才發現別有洞天!牛柳有點紅紅的,濃郁的牛味,鬆化的口感,讓人不禁好感動
今年的生日吃了很多好東西
其中最開心的是男友特意陪我入元朗試「法國佬.法國菜」
這是我第一次吃法國菜呢!謝謝男友book了位

先來的一籃麵包很鬆軟,不知是否自家製的呢?牛油倒是購入的。
一早便對這裡的湯非常感興趣,但是日沒有南瓜湯,我們也沒有怎麼掙扎就點了洋蔥湯蘑菇湯。不知是不是看出我們是情侶,大廚畫了兩個心心給我們
連伴菜都是用心配襯呢!
店員姐姐上「牛柳牛肝菌汁」時我們還以為她上錯菜,因為我們只看到一舊酥皮,和蝸牛批沒啥分別。但切開後才發現別有洞天!牛柳有點紅紅的,濃郁的牛味,鬆化的口感,讓人不禁好感動呢!!但男友不肯吃蝸牛批,我也不好意思一直吃他的牛柳..下次一定要再吃!牛柳的伴菜是薯仔塔。很好吃的喔,似乎是CHEESE和薯仔片一起焗?
當晚因為不太舒服所以只點了一個甜品〔虧大了
〕就是皇帝批
其實沒有期望可以吃到,因為看到很多食家都說此批只會在一月供應~豈料因為受歡迎所以會變長期供應丫。大幸運!喜歡杏仁的人必不可錯過!
2010-02-28
2010-03-13 12 瀏覽
沒有訂位,所以十二點多,趕著食早場。是日午餐:三文魚白汁天使麵。原本二人想叫一個餐+蝸牛批+兩個甜品。誰知法國主理人/廚房話,今日無千層薄餅$43。幸好,另選的皇帝批,"moun"車邊有得食(法國人習俗係一月先至會整)。餐湯:忌廉椰菜湯。諗唔到椰菜花,會用黎做湯!效果係好有椰菜花味/渣滓!而且無被忌廉蓋過,味道非常平均。加$70家鄉蝸牛批。一切下.....cruch!好脆呀!酥皮好薄又脆,蝸牛好大隻,好juicy!廚師的太太說,因為做法煩覆,o係法國,已經好少人會做呢度菜了。(真是有幸食到啊!)三文魚天使麵,好多粉紅色既三文魚粒呀!但係個汁好淡(好似話係青口熬成的)。如果把三文魚"顏"碎佢,分散味道好D。焗海鮮酥$98。龍蝦汁非常非常好味!酥盒內有魷魚、螺、蝦仔、juicy菇。雖然唔講得上係咩新鮮/名貴的海鮮,但每碟都是即叫即製。絕無mass production。皇帝批,如果唔係睇openrice都唔識叫呢個批(menu上好似無)。功駕了得的脆酥皮,包著如椰蓉奶皇味的杏仁碎+杏仁粒。好好食!好開心,可以食到正宗法國人口味。餐咖啡,是,瑞士咖啡(從香港agent購入),齋啡時,好普通,
沒有訂位,所以十二點多,趕著食早場。
加$70家鄉蝸牛批。一切下.....cruch
!好呀!酥皮好薄又脆,蝸牛好大隻,好juicy!廚師的太太說,因為做法煩覆,o係法國,已經好少人會做呢度菜了。(真是有幸食到啊
!)
三文魚天使麵,好多粉紅色既三文魚粒呀!但係個汁好淡
焗海鮮酥$98。龍蝦汁非常非常好味
餐咖啡,是,瑞士咖啡(從香港agent購入),齋啡時,好普通,加左奶,即時好味!有d似,大快活即蘑咖啡(甘味版)。與甜品共食,簡直無敵!
一場黎到,食唔到千層餅,都想食反轉蘋果批$38慰藉吓,但係今餐食左三個酥,已經膩了!
法國廚師的太太好強調說,她們供應的是好普通既菜式,但係每碟都是精心炮製。
其實越普通既野,越難整得好食。有咁既水準,誰會計較普通與否呢?
忌廉椰菜湯
家鄉蝸牛批
多餡~~
瑞士咖啡
皇帝批
  • 家鄉蝸牛批、焗海鮮酥
2010-03-07 2 瀏覽
本身中意西餐~我見好評如潮~而且菜色好似幾別緻~所以就去試試~試過之後...水準原來一般...最大缺點係胡椒!無論主菜..伴菜...同湯...都落得太多胡椒!!!遮蓋晒食物既味道!!洋蔥湯 : 好夠味同好多洋蔥...而且洋蔥煮到好淋....不過個味道就真係一般...胡椒味大重!! 就算加入左我最愛既芝士碎都補救唔到!! 失望...法式烤鴨腿應該用左唔少香草去煮既鴨腿~好味~仲好入味~而且肉質唔會"鞋"同乾~唔錯~睇落好似細細隻~不過份量係夠既~錫紙焗三文魚三文魚加白汁~ok~冇咩特別驚喜~伴菜係人人都讚既芝士薯塔~~e個配搭穩震又好食~不過佢受果隻芝士唔夠濃~我覺得再焗耐少少會好d~仲有我要挑走晒面頭d胡椒...真係太多同太大粒喇...少d 會好更加好~法式千層糕千層糕配拖肥醬+雲哩拿醬+朱古力醬~唔會太甜~千層糕質地"煙un"~幾好味~不過唔會想追黎食~一件就夠了~總結~食物味道ok~ 不過冇咩驚喜~唔會話 " 哇~e個好好味呀! "面積細..同隔離table超近...坐得唔舒服..裝修好似亂咁黎....好唔夾...服務唔錯~幾友善~

試過之後...水準原來一般...最大缺點係胡椒!

洋蔥湯 :

[b法式家鄉焗田螺批:
田螺夠大粒~而且好濃田螺味!!岩晒鐘意食田螺既我~個汁同田螺都好夾~個批仲有d菇~唔錯~另外個"so"皮夠好脆~不過味道就就係怪左少少.....個"so"皮有進步空間!!

法式烤鴨腿

錫紙焗三文魚

總結~
面積細..同隔離table超近...坐得唔舒服..
裝修好似亂咁黎....好唔夾...
服務唔錯~幾友善~
2010-03-05