2018-05-25 898 瀏覽
元朗係個美食天堂,很多小店選擇,吃泰國菜的餐廳也不少。此店在大馬路元朗廣場附近,位置方便,見其蠻有泰國風味,就試試吧。七點左右到已經坐滿需要等位,幸好等十五分鐘已經有位。餐廳不大,大約三張卡位,另加兩三張枱及兩張坐八人大枱,估計都係十張枱左右,唔怪得咁快滿座。主菜點咗札肉湯檬, 加$10 轉冬蔭公湯底,我本身唔係好食得辣,但係冬蔭公嗰種香味配合辣度真係好吸引,所以最後都係忍唔住叫左冬蔭公湯底!可以話係絕對無後悔!香濃好味既湯底加埋扎肉,香菜等等真係食唔停口呀。泰式香芒蟹肉炒飯蟹肉份量超多,一絲絲既蟹肉佈滿成個飯,份量十足,再配上酸甜芒果,同埋淡淡的咖喱汁炒飯,感覺新鮮。另外,飯質炒得夠乾身,夠晒香。香葉肉碎煎蛋飯,白飯上放有一隻煎蛋,將肉碎加埋香葉等配料一齊炒,爆得好香,肉碎份量多,而香葉提味,令成個飯潤色不少。青檸梳打青檸梳打好夠氣,唔會太酸太甜,飲落會好開胃,一邊食泰國一邊飲夠晒地道。泰國新鮮椰青,十分清甜,份量又多,唔會幾啖就飲晒。又夠冰凍,消暑解渴一流!元朗泰國菜餐廳不多,這家「泰廳」值得推介,環境舒適,價錢合理,味道亦都夠地道、惹味!

泰式香芒蟹肉炒飯

青檸梳打

黎到元朗搵食 吃貨朋友話食過呢間泰國菜唔錯🤤係元朗食到九龍城嘅味道 所以我就直入元朗~~同朋友食呢間泰國菜😙.柚子鮮蝦沙律 ($69)天氣炎熱 本來都無咩食慾 所以先點一個前菜開一開胃❤️鮮蝦好爽甜 加上柚子帶點酸酸甜甜 佢本身加嘅醬汁帶微辣 嗜辣如命嘅我食唔停口上面仲加上花生同蒜片 令到成件事更加香口😋果然打開左我個熱悶嘅胃💓.泰廳咖哩海鮮錫紙包 ($85)之後就叫左一個佢地招牌嘅咖哩海鮮~~錫紙打開之後係烘得香脆嘅農夫包 澱粉質女孩要大叫了😆😆由於有咖哩嘅加持 麵包絕對唔會有半點乾 相反吸收哂咖哩汁 兩個澱粉質女孩好快就KO哂🙈上面仲有滿滿嘅海鮮😍青口、蝦、魷魚等等.蒜蓉包 ($69)最後仲有咖哩 所以嗌左蒜蓉包點埋佢佢呢度嘅蒜蓉包同平時好唔同🙈好似一塊塊磚咁 同時好方便食 蒜香味濃 好香口 超級好味❤️.最後我地仲叫左甜品 椰汁西米糕 ($30)本身朋友都唔係好鍾意椰子~但佢都大讚呢個甜品好好味!用斑蘭葉圍住 上面厚厚一層滲出陣陣椰香同奶香嘅cream 下面係爽爽嘅西米糕~🤤好味啊!
黎到元朗搵食 吃貨朋友話食過呢間泰國菜唔錯🤤
柚子鮮蝦沙律 ($69)
天氣炎熱 本來都無咩食慾 所以先點一個前菜開一開胃❤️
鮮蝦好爽甜 加上柚子帶點酸酸甜甜
佢本身加嘅醬汁帶微辣 嗜辣如命嘅我食唔停口
上面仲加上花生同蒜片 令到成件事更加香口😋
果然打開左我個熱悶嘅胃💓
柚子鮮蝦沙律

泰廳咖哩海鮮錫紙包 ($85)
之後就叫左一個佢地招牌嘅咖哩海鮮~~
錫紙打開之後係烘得香脆嘅農夫包 澱粉質女孩要大叫了😆😆
上面仲有滿滿嘅海鮮😍青口、蝦、魷魚等等
泰廳咖哩海鮮錫紙包

蒜蓉包 ($69)
最後仲有咖哩 所以嗌左蒜蓉包點埋佢
佢呢度嘅蒜蓉包同平時好唔同🙈
蒜蓉包

最後我地仲叫左甜品 椰汁西米糕 ($30)
本身朋友都唔係好鍾意椰子~
但佢都大讚呢個甜品好好味!
好味啊!
椰汁西米糕
柚子鮮蝦沙律
椰汁西米糕
2018-05-19 40 瀏覽
泰國菜是香港人最愛的菜系,百變的香料能調配出不同的菜式。先點了燒豬頸肉,邊位燒得香口脆脆,肉質仍能保持嫩滑,配上特制醬汁很美味。泰式菠蘿炒飯原個奉上,加了黃薑粉的炒飯呈鮮黃,菠蘿肉混合了炒飯味道帶甜,炒飯炒得爽身粒粒分明。再來一碟泰式香菜炒河粉,雖不是泰國正宗的闊身河粉,但廚炒功的確不錯,炒河味道調味得很好,唯不喜歡那格格不入的三色椒。吃菠蘿炒飯就要飲菠蘿冰,味道清新絕對是炎夏之選。泰國菜有種吃不膩的感覺,下次相聚再約會在泰國餐廳吧。
泰國菜是香港人最愛的菜系,
百變的香料能調配出不同的菜式。
先點了燒豬頸肉,
邊位燒得香口脆脆,
肉質仍能保持嫩滑,
配上特制醬汁很美味。
泰式菠蘿炒飯原個奉上,
加了黃薑粉的炒飯呈鮮黃,
菠蘿肉混合了炒飯味道帶甜,
炒飯炒得爽身粒粒分明。
再來一碟泰式香菜炒河粉,
雖不是泰國正宗的闊身河粉,
但廚炒功的確不錯,
炒河味道調味得很好,
唯不喜歡那格格不入的三色椒。
吃菠蘿炒飯就要飲菠蘿冰,
味道清新絕對是炎夏之選。
泰國菜有種吃不膩的感覺,
下次相聚再約會在泰國餐廳吧。
2018-05-18 394 瀏覽
入到元朗唔熟路,同朋友行完一輪,六點到見餓就入左間門面幾企理既泰國餐館坐低我想食撈檬,朋友想食咖喱,所以我地就各自揀好再share食朋友要左餐廳推介既青咖喱羊架$89,我就要左個豬頸肉撈檬$55,另外加左份蒜蓉包$39黎配個青咖喱檬粉份量適中,豬頸肉燒得爽嫩,醬汁酸辣好開胃個青咖喱都幾香,加入左檸檬葉既青咖喱比黃咖喱多一重清新既感覺,而呢個咖喱亦混合左唔同既蔬菜,食落感覺唔油膩,仲愈食愈醒神羊架同個咖喱味唔算好夾,但值得一讚既係羊架上碟時經已起左骨,唔洗自己切,食落啖啖肉好方便不得不提既係呢度既蒜香包,一份有5大舊,包磚烤得外脆内鬆軟,蒜香足夠,既使唔沾咖喱都同樣美味我同朋友亦都各自點左杯特飲黎解渇悄暑我要左珍多冰$28,朋友就要左芒果沙冰$32兩杯既味道都唔錯,飲完透心涼之後飲飲下見到隔離有人食甜品,朋友又話要食,係乜都想試既情況下,我地最終追加左個甜品拼盤$58甜品平均既質素都ok~個芒果糯米飯好香甜,糯米夠嚼勁,幾好幾好!!!呢度食物份量適中,味道唔差,尤其係個蒜香包真心好出色!平日原來唔洗加一,所以計落都唔算貴------------------------------食物質素

我想食撈檬,朋友想食咖喱,所以我地就各自揀好再share食

檬粉份量適中,豬頸肉燒得爽嫩,醬汁酸辣好開胃

我同朋友亦都各自點左杯特飲黎解渇悄暑

我要左珍多冰$28,朋友就要左芒果沙冰$32

兩杯既味道都唔錯,飲完透心涼

食物質素:🤤🤤🤤(5🤤最優)
價格水平:💰💰💰(5💰最貴)
環境裝修:✨✨✨(5✨最好)
服務態度:🌟🌟🌟🌟(5🌟最佳)
整體評分:❤❤❤❤❤❤❤(10❤滿分)
是次評論及分數視乎進餐當天的品質而訂,亦同為個人觀感:)
2018-05-16 57 瀏覽
元朗搵野食實在太輕易喇~放工諗食咩好都有一牌冇食泰國野所以都心郁郁得過見到間餐廳都幾full 仲有人排緊就決定排下原諒我影d相影得有d核突...因為我實在太肚餓了好喜歡既無骨豬手 叫左全隻 冇得揀半隻😆無計 太鍾意食都幾特別我未見過會用哩d配菜有酸瓜酸菜咁不過又幾好味啵衰鬼酸酸地又惹味 好開胃 送飯一流而且都幾多豬手架Sorry 我真係影到仲食左蒜蓉炒通菜我鍾意佢唔會太咸 係真係好夠蒜蓉香架黎左無奈碟菜就清左好味道仲有沙爹串燒好入味嫩滑易咬好回味~又多一間可以常去既餐廳正雖然勁飽 但我同男朋友都清哂d野食架因為真係好好味
元朗搵野食實在太輕易喇~
放工諗食咩好
都有一牌冇食泰國野所以都心郁郁
得過見到間餐廳都幾full 仲有人排緊
就決定排下

原諒我影d相影得有d核突...
因為我實在太肚餓了

因為真係好好味
全隻無骨豬手
蒜茸炒通菜
2018-04-27 47 瀏覽
I went there for dinner. the price was reasonable but serves was bad as I asked twice to refill water still didn't get any. I wouldn't go there again
I wouldn't go there again
2018-04-26
2018-04-24 97 瀏覽
泰國菜有時真係食唔厭~聖誕個排去完泰國已經日日食但翻到黎除左日本菜之外都好想食泰國野,就同男朋友決定入一轉元朗覓食下順便食甜品~~經過見到有間餐廳都幾多人食就諗住試下啦~餐廳環境好企理~牆上掛住好多泰國風味既掛畫圖像~令餐廳更增添泰國既味道~店員都好好服務又會介紹比我地有咩好食!食泰國野必叫既生菜包~呢間d肉碎炒得好香~感覺d香料同平時食既唔同 味道比較上辣少少不過都好香口~但我地就覺得如果再乾身少少會更加完美。生蝦~其實都唔係次次食泰國野會叫,因為試過有餐廳既生蝦唔太新鮮就有d驚~不過泰廳完全無呢個問題~d蝦好新鮮仲好鮮甜~而且又無蝦腸好乾淨 完全放心食😋冬蔭功湯~又係一碗好足料既冬蔭功湯蝦又夠多~菇又多 唔會好酸又唔會偏向重椰奶味~味道做得岩岩好!飲品方面都係例牌叫椰青~泰廳d椰青好大個又多汁~抵飲!

不過都好香口~但我地就覺得如果再乾身少少會更加完美。
生菜包

生蝦

冬蔭功湯~又係一碗好足料既冬蔭功湯
冬蔭功湯

飲品方面都係例牌叫椰青~泰廳d椰青好大個又多汁~抵飲!
椰青
2018-02-05
生菜包
生蝦
椰青
2018-04-04 1635 瀏覽
我家除了愛吃中菜外,還有泰國菜,所以家庭聚餐大多選擇吃泰國菜。元朗泰國餐廳眾多,不過能夠擄獲弟弟歡心一定是泰廳,他超喜歡這裡的炒飯,炒菜,大讚非常惹味,今晚弟弟拿主意,去泰廳吃飯。先喝過熱騰騰的魚肚羹,黃澄澄的魚肚給得毫不小氣,稍稍以胡椒將湯羹提味,湯羹喝起來微微香辣,不過仍能品嚐出魚肚本身海味的鮮美及彈牙。馬拉盞炒通菜香氣四溢,通菜炒得很爽脆,小辣若隱若現的那種,吃起來很開胃又滋味,不用一會馬拉盞炒通菜已經一掃而空,儘在弟弟的胃裡。鐵板蠔仔蛋冒煙上桌,蠔仔蛋挺有厚度,而蠔仔份量有如山丘般多,嚐起來滿口鮮味,細嫩可口。炒蛋炒得恰到好處,滑溜無比,與蠔仔簡直是天作之合。串燒拼盤我們雞,牛,豬各要兩串,串燒燒得金黃卻不焦,外脆內嫩,不會乾柴,保有肉汁,所用的醃法製方法極為道地的泰式風味,甜中帶鹹,非常刷嘴。泰式蝦醬肉碎炒飯炒到飯粒粒粒分明,軟硬適中,加上獨特的泰式蝦醬香炒肉碎,配上炒蛋絲,臘腸,炒飯色彩豐富,集視覺與味覺雙重享受,不知不覺炒飯一下子被我們吃得一乾二淨。弟弟最近迷上鹹檸七,兩次外出吃飯都喝鹹檸七。半顆醃漬的鹹檸檬倒入七喜,氣泡不斷冒起,當他截碎鹹檸檬,七喜與它美妙地融合,潤喉

弟弟最近迷上鹹檸七,兩次外出吃飯都喝鹹檸七。半顆醃漬的鹹檸檬倒入七喜,氣泡不斷冒起,當他截碎鹹檸檬,七喜與它美妙地融合,潤喉爽聲。

我就喜歡簡單的椰子沙冰,椰子香氣實在濃郁,空氣中偏佈椰子香甜,非常耐聞,而且椰子沙冰甜而不膩,喝完整個人都清爽起來,心情愉快。

媽媽則喝珍多椰汁冰十分清涼,綠色的粉條滑溜溜的,並完全融入椰汁裡,美味極了,從杯中可見用料之豐富,當媽媽把珍多椰汁冰攪拌起來,色彩變得繽紛。

爸爸選喝黑白混搭的椰汁涼粉冰,他非常滿足的喝著,大讚椰汁涼粉冰不死甜,同時他超快地喝到見底,我想應該真的好喝,否則杯裡不會這麼快就空空如也。
2018-04-03 86 瀏覽
呢杯龍眼冰好香龍眼味食落都好甜勁推~!!!THAI式奶茶OK LA不過不失<3唔知點解會上左呢個先冇理由就咁濟食嫁MA....咁我地等埋個咖哩喇但已經凍哂....如果上左咖哩先再上呢個就一流喇但我覺得蒜容包好食過呢個呢個冇咩特別個咖哩我好中意唔算好spicy好夠味 同好香<3呢個燒魷魚都好食燒得岩岩好唔鞋唔會好難咬不過我覺得呢個價錢就細隻左D呢個炒河唔係好建議叫冇咩味 但好有WAR氣同埋唔知係唔係介蘭唔岩時候食落苦苦地~!位置同空間都舒服既不過食物可以再好食D^^

呢杯龍眼冰好香龍眼味
食落都好甜
勁推~!!!

THAI式奶茶OK LA
不過不失<3

唔知點解會上左呢個先
冇理由就咁濟食嫁MA....
咁我地等埋個咖哩喇
但已經凍哂....
如果上左咖哩先再上呢個就一流喇

位置同空間都舒服既
不過食物可以再好食D^^
2018-04-01
2018-03-04 163 瀏覽
無意中發現間泰國菜,評價好似都唔錯咁。價錢算平,面積唔大但店内環境舒適,好乾淨企理,但枱與枱之間有d迫。食物方面選擇算多✨爸爸好鍾意滑嫩新鮮既雞所以差唔多每次出街食飯都一定會叫😂依碟雞佢好滿意話好食✨燒豬頸肉都做得好好,燒得好香✨湯麵係媽媽叫因為佢好多都唔食得,佢話湯底麻麻地但麵就幾好食✨小食拼盤($109細)好豐富!有蝦餅魚餅春卷串燒香葉包雞,覺得最好食係蝦餅~✨黃咖喱雞($69)味道好香濃✨依度既炒飯做得好好!菠蘿海鮮炒飯($89)好香獲氣十足,最後食唔晒打包返去第二日食都一様好味✨蒜蓉包($35)係招牌菜!睇落好大舊咁疊到好高,但其實超鬆軟,勁香牛油同蒜蓉香味,撈少少咖喱汁仲正✨用openrice訂位送焗蠔!雖然係送但一d都唔馬虎,大大隻又好味

✨燒豬頸肉都做得好好,燒得好香

✨黃咖喱雞($69)味道好香濃

2018-02-20
2018-02-20 121 瀏覽
星期一放工,跟太太落左元朗晚飯。搵左係元朗青山公路近元朗廣場對面泰廳。間舖不大 都係得大約十張八張枱。我二人七點到 都要動位 不過等時間不耐 都係十分鐘左右。入到舖 睇餐牌好多選擇 先擇左椰青 芒果冰飲再慢慢㨂菜芒果沙冰$28 幾抵 都好多芒果 甜度適中 來自芒果本身甜味。飲落唔似加糖。新鮮椰青$32好大個 椰青鮮甜。點左泰式肉碎生菜包$69。串燒六串$72(豬、牛、雞)泰式肉碎生菜包 (可㨂辣度)點左少辣。肉碎味道辣中帶微酸 入面有的香葉。配生菜食 味道有層次 好食。豬牛雞串燒,上枱微熱 咬落好多汁 配合個沙爹醬 好味道。主食點左一個原個椰青海鮮焗飯。聞落好香。飯面有炸過椰絲蓉。海鮮有蝦及青口。飯入面有椰子肉。食落有椰汁🥥青香。好味下次黎要再試 值得推介👍🏻

好大個 椰青鮮甜。
點左泰式肉碎生菜包$69。串燒六串$72(豬、牛、雞)

豬牛雞串燒,上枱微熱 咬落好多汁 配合個沙爹醬 好味道。

下次黎要再試 值得推介👍🏻

2018-02-15 138 瀏覽
今天再來到元朗嚐美食,我和朋友選擇了吃泰國茶。環境上,牆身都掛了不同特色的畫作。下單後,馬上就來了我們點的 泰式千層糕 $30。那就以甜品作開胃菜吧! 千層糕味道不會太甜,有清甜的椰汁味,而咬落口感煙靭。泰式香芒蟹肉炒飯 $69 飯上面有很多的芒果果肉和蟹肉,很吸引呢!而飯炒得十分香,飯粒分明,不會冧pat pat, 可見它的火猴夠鑊氣。味道上芒果甜甜的, 配上帶鹹的炒飯和蟹肉,很惹味。泰式豬頸肉炒椰菜苗 $69它的椰菜苗十分新鮮,很鮮嫩。 豬頸肉的油脂不會過多,不會太肥。 因為椰菜苗真的十分新鮮, 所以味道很清甜, 而廚師又不會炒得太鹹,能嚐到菜的鮮甜味。泰式香芒蝦球 $79它的蝦十分大隻和圓潤,而且很新鮮,很出蝦的鮮甜味,正!而且芒果大大片, 一點也不寒酸。當中還加了腰果去炒, 腰果十分香脆可口。 大家可以一試!芒果沙冰 $28有大大粒芒果果肉,很棒。 芒果味香濃,酸酸甜甜,很解渴!整體而言,我覺得這裏的炒飯和炒菜都不錯,價錢合理,經過元朗的朋友可以一嚐。
今天再來到元朗嚐美食,我和朋友選擇了吃泰國茶。

環境上,牆身都掛了不同特色的畫作。

千層糕味道不會太甜,有清甜的椰汁味,而咬落口感煙靭。

泰式香芒蟹肉炒飯 $69

飯上面有很多的芒果果肉和蟹肉,很吸引呢!

味道上芒果甜甜的, 配上帶鹹的炒飯和蟹肉,很惹味。

泰式豬頸肉炒椰菜苗 $69

泰式香芒蝦球 $79

它的蝦十分大隻和圓潤,而且很新鮮,很出蝦的鮮甜味,正!

而且芒果大大片, 一點也不寒酸。

當中還加了腰果去炒, 腰果十分香脆可口。 大家可以一試!

芒果沙冰 $28

有大大粒芒果果肉,很棒。 芒果味香濃,酸酸甜甜,很解渴!

2018-02-04 1463 瀏覽
冬天咁鬼凍梗係要感受下夏天嘅風情 去食下泰國菜 聽講呢間泰國菜個主廚係正宗泰國人 好期待佢係咪整得出正宗泰國風味呢 假日成兩點先嚟到 但係都坐爆曬 入去啲枱好大張 可以坐到八至十個人好得意 不過座位較為逼 唔係太舒服 叫咗半隻泰式燒雞 呢個燒雞等咗20分鐘先上枱 應該係即刻整 好有驚喜 隻雞外面係燒金黃色 食落外脆 入面多汁 而且好嫩滑 連唔鍾意食雞胸嘅我都食曬 加上香料味超濃郁勁惹味 有啲似咖哩咁嘅感覺 但應該唔係咖哩味 唔識點形容 總之好味 泰式香芒蟹肉炒飯 份量唔大 飯炒得好乾身夠香 而且上面post上滿滿嘅蟹肉同芒果 食樂甜甜地 好有泰國風味 蟹肉好鮮味而且好有誠意 分量好多 泰式蝦頭油臘腸炒飯 炒飯同樣分量唔大而且炒得乾身不過蝦頭味就冇乜 有兩隻大蝦好新鮮肉質彈牙 臘腸分量亦都好多 泰國臘腸畀中式臘腸偏甜一啲 好易入口 配埋炒飯食都好惹味 最後梗係要叫番個泰式甜品 我最愛嘅椰汁西米糕 呢個椰汁糕超大舊 接近有我半隻手板咁大 而且好厚身 入面嘅西米馬蹄粟米等等都好足料 椰汁糕唔太甜 啱曬口味 呢間泰國嘢都幾正宗 下次會再嚟食 試下呢度嘅特色冬陰功

呢間泰國嘢都幾正宗 下次會再嚟食 試下呢度嘅特色冬陰功
2018-01-30 103 瀏覽
放假去元朗行山,既可接觸大自然又可以搵下美食,行下行下見到一間泰式小店,於是入去試下餐廳細細間,座位唔多,裝潢簡㓗,光線十足,而且牆上掛左幾幅泰國風景油畫,十分恰當喜歡食泰式小食,拼盤啱哂我,多款小食有素春卷、炸蝦餅、炸魚餅、串燒及香葉包雞,十分豐富炸蝦餅香脆彈牙,魚肉混左香茅味,十分惹味,素春卷脆卜卜飛天咸肉炒椰菜苗椰菜苗綠悠悠,賣相晤錯食落幼嫰,鮮甜多汁,十分新鮮蒜蓉包蒜蓉包外形似層層疊,外表佈滿牛油蒜蓉,香脆可口,裡面依然柔軟,食落囗感唔錯餐廳每道菜size 都比較大,抵食又美味
泰式小食拼盤(大)

炸蝦餅香脆彈牙,魚肉混左香茅味,十分惹味,素春卷脆卜卜
飛天咸肉炒椰菜苖
飛天咸肉炒椰菜苗
椰菜苗綠悠悠,賣相晤錯
食落幼嫰,鮮甜多汁,十分新鮮
蒜蓉包

餐廳每道菜size 都比較大,抵食又美味
泰式小食拼盤(大)
飛天咸肉炒椰菜苖
  • 炸蝦餅
  • 炸魚餅
  • 泰式素春卷
2018-01-29 89 瀏覽
今日又係入元朗搵食嘅日子因為元朗喺我心目中係一個名副其實嘅飲食天堂 食肆林立 而且價錢非常之大眾化 份量多多 喺香港十八區嚟講算係數一數二咁抵食 所以今日又嚟食啦行過大馬路見到有間餐廳叫做泰廳 本人不嬲都鍾意食泰國嘢 因為貪佢香口 所以就同朋友入嚟試下啦泰式蝦頭油臘腸炒飯 臘腸嘅味道完美感融合喺炒飯入面炒飯炒到粒粒都分開好正 蝦肉亦算鮮甜可口 但係炒飯就食唔出有蝦頭油嘅味道香芒蟹肉炒飯 有一層炒咗嘅蟹肉飲咗喺炒飯上面 但係蟹肉嘅蟹味略嫌偏淡 芒果粒放係蟹肉下面 令到個飯有多一個香甜嘅層次味道 個炒飯落咗少少黃薑粉 令到個飯特別惹味香口泰式燒雞 呢度菜好有驚喜 因為佢炸到個雞好乾身香口 而且味道濃郁 雞肉好嫩滑 味道好特出 99蚊半隻好抵食椰汁西米糕 上層嘅椰漿椰子味極香濃 下層嘅西米口感好脆口 成個甜品亦都係水準之作 值得一讚