2018-05-25
元朗係個美食天堂,很多小店選擇,吃泰國菜的餐廳也不少。此店在大馬路元朗廣場附近,位置方便,見其蠻有泰國風味,就試試吧。七點左右到已經坐滿需要等位,幸好等十五分鐘已經有位。餐廳不大,大約三張卡位,另加兩三張枱及兩張坐八人大枱,估計都係十張枱左右,唔怪得咁快滿座。主菜點咗札肉湯檬, 加$10 轉冬蔭公湯底,我本身唔係好食得辣,但係冬蔭公嗰種香味配合辣度真係好吸引,所以最後都係忍唔住叫左冬蔭公湯底!可以話係絕對無後悔!香濃好味既湯底加埋扎肉,香菜等等真係食唔停口呀。泰式香芒蟹肉炒飯蟹肉份量超多,一絲絲既蟹肉佈滿成個飯,份量十足,再配上酸甜芒果,同埋淡淡的咖喱汁炒飯,感覺新鮮。另外,飯質炒得夠乾身,夠晒香。香葉肉碎煎蛋飯,白飯上放有一隻煎蛋,將肉碎加埋香葉等配料一齊炒,爆得好香,肉碎份量多,而香葉提味,令成個飯潤色不少。青檸梳打青檸梳打好夠氣,唔會太酸太甜,飲落會好開胃,一邊食泰國一邊飲夠晒地道。泰國新鮮椰青,十分清甜,份量又多,唔會幾啖就飲晒。又夠冰凍,消暑解渴一流!元朗泰國菜餐廳不多,這家「泰廳」值得推介,環境舒適,價錢合理,味道亦都夠地道、惹味!
泰式香芒蟹肉炒飯
青檸梳打