2020-01-26 285 瀏覽
糖水店本小利大,毛利率高,基本都是20%成本。成功秘訣都在於產品質素、人工、及舖租,只要控制得宜,基本都是小付出高純利生意。洪糖位於紅橋區,說真的它沒產品賣點、也沒品牌效應。光顧它只因同街另三間糖水店太火爆大排長龍之故,自己純粹與親朋找個地方聚聚,見它人不多就進來。店面及餐牌有點凌亂,價格稍高。但這區大量客戶,整間嶺南大學在它附近,總算能經營下去。 廚房三人,侍應一人,明顯家庭格局。年長一輩主廚房,兒子管樓面。落單時有點人情味,我喜歡吃某款甜品但同時也想吃雪糕,正當猶豫之際,兒子衝出來說可加配。最後成就了全部甜品都加了個雪糕球。 自己吃的是芒果白玉涼粉加芒果雪糕。制作容易,買一盆透明涼粉切粒加半隻菲律賓芒果切件,再加一球雪糕,然後淋上花奶。但感覺三種材料不太配夾,芒果用新鮮貨固然讚賞,可惜涼粉切得太大粒過粗過硬,花奶及芒果沒能滲入味道,還是黑色涼粉較爽。雪糕是買回到普通貨色,與新鮮芒果差幾個皮。 建議用好點的雪糕,增強賣點。杏仁露賣相頗驚喜,但自己從來覺得杏仁露是砒霜味不懂欣賞。老婆吃後評指汁嫰,更勝在打碎杏仁灑在汁上,有咬感不至太悶。紫米露拼芒果雪糕,是正常發揮,紫米露很難做得差。雪

紫米露拼芒果雪糕,是正常發揮,紫米露很難做得差。雪糕吃的是興奮是特別,不是吃味道的。

這兒還有榴槤甜品,說用D28果肉,想必都是買餡肉醬加工。榴槤涼粉加雪糕球很吸引,可惜同枱的都不受榴槤味。

總結這兒選擇多,賣的是家庭味,可以胡亂拼點一翻,對比紅橋區另三間火爆糖水店。這兒食品確是失色不少,但勝在不趕客任你與三五親朋吹水。

2020-01-25
$40 (宵夜)
2019-11-21 138 瀏覽
食完晚飯後,我哋去到紅橋,因為我好想好想食芋圓,就過嚟食甜品啦~虹橋呢度都幾多甜品鋪頭,我哋行咗一圈見到有四間,有三間都大排長龍,因為唔想等,我哋就揀咗呢間試吓啦佢餐牌嘅選擇都有好多好多種,除咗甜品之外佢都有幾多小食選擇,最後我哋叫咗一個芒果小丸子,同蜜瓜芋圓仙草凍,男朋友想食肉醬意粉所以我哋都叫咗一個首先講下個蜜瓜芋圓仙草凍,就咁睇幾大碗,等我試吓個芋圓先,入面仲係硬既,應該雪左好耐呢個芒果小丸子西米露,就正正常常,分量一樣都係幾多。最後上咗個肉醬意粉,點知好有驚喜,個肉醬幾好食,係細個回憶中嘅肉醬味道推介大家嚟食肉醬意粉😂😂

呢個芒果小丸子西米露,就正正常常,分量一樣都係幾多。

推介大家嚟食肉醬意粉😂😂

2019-10-20 63 瀏覽
今日同朋友食完晚飯諗住去食甜品,因為近我地間餐廳,所以去左依間。當時餐廳無人~問老板娘話應該因為太早(?) 👈🏻20:30叫左雪糕咖啡木槺布甸、豆腐花加紅豆沙。布甸無乜咖啡味,木槺勁硬,原本以為係一層cream一層木槺,但黎到好似成舊木槺磚咁。。。味道ok正常,要放一陣等雪糕溶溶地,布甸林返小小就好好多!有好多種雪糕味揀,曲奇雪糕好味~豆腐花紅豆沙唔會太甜,豆唔硬,可叫凍叫熱,味道無驚喜,又唔難食,中規中矩啦!

今日同朋友食完晚飯諗住去食甜品
因為近我地間餐廳,所以去左依間。
當時餐廳無人~
問老板娘話應該因為太早(?) 👈🏻20:30

叫左雪糕咖啡木槺布甸、豆腐花加紅豆沙。
布甸無乜咖啡味,木槺勁硬,
原本以為係一層cream一層木槺,
但黎到好似成舊木槺磚咁。。。
味道ok正常,要放一陣等雪糕溶溶地,
布甸林返小小就好好多!
有好多種雪糕味揀,曲奇雪糕好味~

豆腐花紅豆沙唔會太甜,
豆唔硬,可叫凍叫熱,
味道無驚喜,又唔難食,
中規中矩啦!
2019-10-18
$25 (宵夜)
2019-10-19 62 瀏覽
可以尼講依間乜都有 係屯門都經當食開依間 而且更加多特別既甜品糖水佢而家仲出左台式小食好似好好味咁 今次去食左椰果黑糯米加雪糕先37$ 椰男好多 雪糕有吾同味 仲叫左芋圓涼粉 又係 啲料好多 芋圓好滿 涼粉又多 食一個都飽真係好多 另外佢哋既綿綿冰都好正入口即化 但就貴啲 成40-50$咁但係分量都多 兩個人都夠食 但一個人食可能會食吾唒 同埋都有吾同種味 有芒果 朱古力果啲等等 環境方面都算大既 但有時候夜晚會好爆 所以早啲去會著數啲 另外真係值得一試
$35 (宵夜)
2019-10-01 58 瀏覽
糖水都係飯後都會必食的,今次就去左試呢間屯門既洪糖,我見佢有D24榴槤冰,有個榴槤雪糕同榴槤果肉仲好香榴槤味好甜。如果鐘意食榴槤的可以一試,如果其他糖水就一般。

如果鐘意食榴槤的可以一試,如果其他糖水就一般。
2019-03-16 120 瀏覽
細鋪頭幾有人情味既感覺,但食物質素就麻麻,鍾意食楊枝甘露既人,可能會食完楊枝甘露會有陰影🤦🏻‍♀️似忌廉溝鮮奶叫左個香芒芋圓仙草凍反而還ok雖然得三四粒芋圓,但味道算可以接受但芒果汁底既野就唔叫好過
但芒果汁底既野就唔叫好過

楊枝甘露
2019-02-07 87 瀏覽
難食到真係要特登寫返篇食評首先 叫左外賣 凍既紫米露加湯圓同熱紅綠豆沙加湯圓人唔係多 但等外賣都足足等左半個中問佢有未 可唔可以快小小趕時間 一句未呀就算數2碗糖水 細得可憐 盛惠30幾蚊一碗個熱紅綠豆沙 係真真正正既糖水 糖加水稀到爆 渣都唔多個紫米露都唔好食一定唔會再食呀!!!
難食到真係要特登寫返篇食評
首先 叫左外賣 凍既紫米露加湯圓同熱紅綠豆沙加湯圓
人唔係多 但等外賣都足足等左半個中
問佢有未 可唔可以快小小趕時間 一句未呀就算數
2碗糖水 細得可憐 盛惠30幾蚊一碗
個熱紅綠豆沙 係真真正正既糖水 糖加水
稀到爆 渣都唔多
個紫米露都唔好食
一定唔會再食呀!!!
聖誕節,得呢間有位,心諗都知唔方好得去邊一行七人,入去點完野,隔左半個鐘先上第一碟,fine叫左芋圓豆花,26蚊,係一碗唔知擺左幾耐嘅豆腐花叮翻熱,之後加幾粒雪到硬晒嘅芋圓上面,荳花一入口辣親個嘴,隔一陣,再食第二口,完全無味嘅,只有杏仁奶嘅味朋友叫左另一種芋圓糖水,忘了叫咩名,冰碎仲多過芋圓,不如直接上碟冰好過吧芋圓又硬又無口感,真係好無誠意呢間野偏貴之餘,食物質素亦差唯一好處係無咩人(無生意嘛),坐幾耐都唔趕你走,如果純粹為揾個地方吹水都okay 嘅
聖誕節,得呢間有位,心諗都知唔方好得去邊
一行七人,入去點完野,隔左半個鐘先上第一碟,fine

芋圓又硬又無口感,真係好無誠意
呢間野偏貴之餘,食物質素亦差
2018-11-17 91 瀏覽
叫左碗「熱芋圓豆腐花」,一上枱糖水底加左奶,meun同order時都無講有奶...到食入口,熱豆花叫正常唔叫嫩滑,至於啲芋圓係凍冰冰嘅,咬落係硬嘅...基本糖水都做到咁求其,D芋圓只食左2粒咁多,真係太難食食唔落。👎🏼 另外仲有一碗「凍楊枝珍珠甘露」,碗野黎到成碗黑蚊蚊,只有中間得一D楊枝甘露,搞勻左之後即時睇唔出有楊枝甘露,因為黑珍珠實在太過多,不過好彩食落都仲有小小味,唔係既話就真係要反枱。
2018-11-11 97 瀏覽
呢間屯門小店,麻雀雖小,五臟俱全,我哋差唔多20人都容納到。甜品款式好多,中西都有,仲有D24榴槤。榴槤雪糕+榴槤肉+榴槤刨冰,一次過滿足晒三個願望!鷹嘴豆同紅豆驚喜地同刨冰幾夾😋😋😋三色湯圓有芝麻、花生、奶黃。好少地方食到奶黃湯圓,非常驚喜!皮薄、唔甜,出色!心太軟一般,欠缺朱古力味。焦糖面太薄,燉蛋未夠熟,唔合格。總結:榴槤及中式甜品較值得食,西式甜品則麻麻地。做街坊生意,價錢相宜,值得支持!

榴槤杯杯冰

三色湯圓
奶黃湯圓

心太軟配綠茶雪糕

心太軟一般,欠缺朱古力味。

焦糖燉蛋

焦糖面太薄,燉蛋未夠熟,唔合格。

心太軟配綠茶雪糕
榴槤杯杯冰
三色湯圓
奶黃湯圓
2018-10-04 63 瀏覽
收工又同左班同事去食甜水,唔知搞乜鬼,竟然食開個兩間都無開,一間排哂長龍,另一間鋪頭太細,我地一行七人,除非佢清哂間鋪,我地先夠位坐🤢 特登行過黎,唔係無得食呀嘛😭😭行入少少,係舊松記位置,好彩轉手後都仲係糖水鋪😂?老細好熱情,開左枱係岀面俾我地坐,仲有大風扇。呢幾日涼涼地,坐岀面都舒服😌可惜,實在等得太太太太太耐!!!! 全場得佢一個人做,收銀,落單,上菜,執枱都係佢😑 本身坐底左佢話去拎menu俾我地,最後等左十分鐘,嗯,都係自己去拎啦。之後落左單,上左四個糖水就停左。等左成九個字再催佢,終於有得食😴😴 真係等到訓著甘滯😪 隔離枱都有同樣情況,聽到佢地話等杯咸檸七之類既野飲都等左七個字🤭 希望佢可以快啲請多啲人手,如果唔係好快拜拜👋🏻👋🏻 雖然個?老細好熱情好好人,但真係等得太耐🙄等到花兒也謝了的芋圓西米露 $26老實說,個西米露唔係我口味,係一種說不出的怪,但唔係難食既。可能係覺得溝左水既關係? 但食落又唔係淡。anyway,我啲同事話係幾好食,各人口味不同掛🤷🏻‍♀️反而芋圓就真係好食👍🏻 黃薯,紫薯,芋頭全部都食到好重味,唔似岀面個啲得個色但無味。而且有咬口,係岀色既😏
行入少少,係舊松記位置,好彩轉手後都仲係糖水鋪😂

等到花兒也謝了的芋圓西米露 $26
2018-07-31 90 瀏覽
食了晚餐想食甜嘢,見佢新開一於試下,我們叫了蛋花馬蹄露和涼粉西米露,馬蹄露一食落口好強烈嘅吉士味,而馬蹄冇馬蹄味,蛋又冇蛋香味,好似食緊吉士粉咁,食了一半冇再食。涼粉西米露,很多花奶,涼粉成陣怪味after taste好大陣洗衣粉味,而西米冇彈性,椰汁又唔夠香,食淨所有涼粉。Anyway上手係松記都做唔住,而佢啲嘢咁差就…… 祝佢好運啦! ^ ^ 😀
食了晚餐想食甜嘢,見佢新開一於試下,
我們叫了蛋花馬蹄露和涼粉西米露,
2018-07-31
$22 (其他)