2019-06-08 3120 瀏覽
今晚提早同爸爸慶祝父親節,食buffet緊係要有生蠔,仲要今期有海膽和牛做主角,真係正!👍👍法國coffin生蠔爽甜新鮮,雖然要排隊,不過廚師都快手,每次4隻,都ok la!海膽可選軍艦或手卷,軍艦就會有埋魚籽,鴛鴦軍艦!仲有其他刺身,三文魚、劍魚、甜蝦、鯛魚、大大粒帶子、希靈魚😋長腳解都係食唔停口的,仲有好多好多膏你蟹殼呢!甜品部都有不少款式都有和牛沙律架!掛住食,冇影到熱食整體都係一個不錯的buffet,爸爸都食得好滿足!

長腳解都係食唔停口的,仲有好多好多膏你蟹殼呢!

甜品部都有不少款式

都有和牛沙律架!

掛住食,冇影到熱食
整體都係一個不錯的buffet,爸爸都食得好滿足!
2019-06-08 3377 瀏覽
尋日一行8人去食buffet,由於公眾假期,都幾多人,先食生蠔,來自coffin bay,好鮮甜,跟住食麵包蟹同長腳蟹,都不錯,再食螺,螺就一般新鮮,跟住去食熱食,choice唔算太多,比較好食有乳豬,印度個餅,牛仔骨,仲有海膽炒飯,蒸魚,黑松露炒蛋麵包,款式比較一般,甜品有Häagen-Dazs雪糕,銅鑼燒,仲有好多細細件的甜品,甜品不錯但係款式少,由於阿嫂生日,諗住想砌一件件蛋糕,但係沒有,結果去咗樓下coffee shop買一件cake。服務一流,好有禮貌。但係總括來講,質素比以前差了少少。
尋日一行8人去食buffet,由於公眾假期,都幾多人,先食生蠔,來自coffin bay,好鮮甜,跟住食麵包蟹同長腳蟹,都不錯,再食螺,螺就一般新鮮,跟住去食熱食,choice唔算太多,比較好食有乳豬,印度個餅,牛仔骨,仲有海膽炒飯,蒸魚,黑松露炒蛋麵包,款式比較一般,甜品有Häagen-Dazs雪糕,銅鑼燒,仲有好多細細件的甜品甜品不錯但係款式少,由於阿嫂生日,諗住想砌一件件蛋糕,但係沒有,結果去咗樓下coffee shop買一件cake。服務一流,好有禮貌。但係總括來講,質素比以前差了少少。
2019-05-30 3008 瀏覽
經常到不同酒店嘗試 Afternoon Tea,這次輪到 InterContinental Grand Stanford 的 Cafe on M。這個月的主題是法國五月美食薈,由法籍行政糕點總廚精心設計多款下午茶甜點及鹹點。喝下午茶怎麼少得了一杯好茶?海景嘉福的共有9款選擇,我選的是Organic Orange Jasmine,茉莉花茶還帶點淡淡的橙香,比較特別。茶點方面除了Scone水準較好,焦糖炖蛋也較平常的甜,三文治類普通,甜點的餅底較濕,一拿起來就碎開,覆蓋在上面的莓果和果仁都跌在手上,另外其他茶點都不推薦。另外就是店員的服務態度不錯,環境較昏暗。作為酒店下午茶常客,這間暫時是在排名榜最低的位置。

下午茶
2019-05-25 2693 瀏覽
又係生日飯局,openrice printout coupon有 75折,6百幾蚊嘅晚餐,折左5百幾,同埋幾年前係記得個自助餐係吾錯嘅,所以安排左呢度搞生日。主題係和牛海膽,但吾多款式,有嘅都係加入少少,完全食吾出個味道,可惜。 唯一有個魚子醬海膽旦多士,幾好味,但又係好少份量。澳洲即開生蠔,開果個女仔,好吾專業,面黑黑,掛住同隔離個男同事傾偈,其它侍應都好年青,感覺好幾個都似實習,有個2次收拾都跌左野落地,彭一聲,嚇鬼死。講番生蠔,好細隻,勁咸,失望。長腳蟹好少肉,其他海鮮,新鮮但無咩味。壽司剌身差。熱盤只有乳豬,羊架比較出色。有個椒鹽骨又un又死咸,難食到一個點。沙律,甜品吾多選擇,但水準都可以。全場最正,令我再encore 只有Haagen Dazs 雪糕雪芭,檸檬,raspberry, 芒果,抹茶。總括係好一般吾值正價6百幾,加上枱底有蚊,我對腳咬左2下😭😭😭

唯一有個魚子醬海膽旦多士,幾好味,但又係好少份量。

講番生蠔,好細隻,勁咸,失望。

長腳蟹好少肉,其他海鮮,新鮮但無咩味。壽司剌身差。
沙律,甜品吾多選擇,但水準都可以。
優惠券
2019-05-24 2263 瀏覽
尖沙咀海景嘉福酒店既 Cafe on M同呢間酒店既其它餐廳,多年來我都keep住有回來幫襯,主要原因係呢到嘅餐廳環境坐得舒服,枱同枱之間既空間闊落,佢冇供應Tea buffet 同宵夜buffet,所以每次食lunch buffet 同dinner buffet, 都吾洗趕住讓枱比下一埸客人,啱曬最怕食野趕頭趕命既我。Cafe on M 食物質素雖然不至於5星級水準,但平心而論,以平日大既每人二百多三百元左右的價格來講,食物質素不算差,有service, 無論冷盤,熱食,中式點心,甜品都會有不錯,同埋吾少既選擇。生蠔: size細細隻,肉不肥,一口一隻,比較重的海水咸味蟹脚: 新鮮,有蟹肉鮮甜味蝦/螺/青口: 肉質尚算新鮮,有鮮甜味剌身: 切得比較厚身,三文魚不錯,但吞拿魚帶點粉粉的感覺,味道比較淡燒牛肉: 肉質不錯,不太老,不太韌,有牛味羊架: 肉質不韌,好吃易入口燒味: 質素平平,可以不吃蒸魚: 不是原條蒸魚,是一小碟一小碟分開蒸,感覺不是新鮮魚,但尚算嫰滑甜品: 選擇不算少,基本既cheese cake , chocolate cake , 麵包布丁,moose cake,

生蠔: size細細隻,肉不肥,一口一隻,比較重的海水咸味
蟹脚: 新鮮,有蟹肉鮮甜味
蝦/螺/青口: 肉質尚算新鮮,有鮮甜味

燒牛肉: 肉質不錯,不太老,不太韌,有牛味
羊架: 肉質不韌,好吃易入口
燒味: 質素平平,可以不吃

甜品: 選擇不算少,基本既cheese cake , chocolate cake , 麵包布丁,moose cake, Haagen dazs 雪糕都有,而且亦算好味,以lunch buffet 來講,甜品算係吾錯

2019-05-20
  • lunchbuffet
  • 甜品
2019-05-20 1720 瀏覽
即開生蠔 乾淨新鮮 擠滿檸檬汁 一口接著一口 鮮甜 暖嫩覺得整個buffet個人覺得最好吃的就是生蠔拿了一盤再一盤這是目前我在,buffet吃到最好吃,沒有腥味的生蠔了~再來是螃蟹 三文魚生魚片素食春捲也超好吃,外酥內嫩,一咬下去裡面的香氣湧出~牛排 羊排 我覺得口感嗯不是很喜歡反而附近的鯖魚好好吃~魚肉鮮甜不會太硬,外皮香氣十足,點綴的蔥也很香不辣不刺鼻~很喜歡也是拿了好多次~再來就是整體環境乾淨高級舒適,可以看著美美的維港海景
即開生蠔 乾淨新鮮
擠滿檸檬汁 一口接著一口 鮮甜 暖嫩

覺得整個buffet個人覺得最好吃的就是生蠔
拿了一盤再一盤

這是目前我在,buffet吃到最好吃,沒有腥味的生蠔了~

再來是
螃蟹
三文魚生魚片

素食春捲也超好吃,外酥內嫩,一咬下去裡面的香氣湧出~

牛排 羊排 我覺得口感嗯不是很喜歡

反而附近的鯖魚好好吃~

再來就是整體環境乾淨高級舒適,可以看著美美的維港海景
  • 即開生蠔
2019-05-12 2150 瀏覽
Buffet 通常由前菜、主菜(有凍食、熱食、多國菜)、甜品都一應俱全😀😀呢間當然唔例外,令我驚喜嘅係甜品都有20幾30款,可能仲唔止添🥰🥰前菜有Parma ham密瓜(自己配搭)、salad、泰式辣蝦粉絲...... 好多開胃小食😉😉凍食有遠睇成座餃子🥟山嘅凍蟹、刺身、青口、生蠔...... 多款刺身都偏厚切,口感豐富👍🏻👍🏻熟食都好多選擇,有牛肉、羊架比較合我口味,粉麵我就無試到,其他野食吸引啲😛😛到甜品喇,有好多唔同款嘅cake、雪糕、泡芙、菠蘿🍍布甸......估唔到連豆腐花都有😂😂

2019-05-12 1220 瀏覽
為咗慶祝老友生日 去咗海景嘉福食buffet ~~魚生海鮮、熱葷同甜品都十分啱我胃口!魚生我食咗三文魚、油甘魚、鯛魚同生蝦,最欣賞嘅係厚切三文魚同油甘魚,啖啖油香☺好滿足!-熟食方面我每樣都試咗少少,佢有清蒸斑塊、多種咖哩配印尼紅花飯或薄餅、龍蝦🦞炒飯、燒羊架、燒牛肉、燉牛臉頰、粉麵甜品大部分無得自助,拎個泡芙都要staff幫手,因為staff有可能幫人舀緊雪糕根本睇唔到你😂不過個開心果泡芙真係好好味,推薦!可以自助的甜品包括杏仁菠蘿布甸、杏仁霜、豆腐花同chocolate fountain ,菠蘿布甸係類似麵包布甸嗰啲,甜咗啲但真係好香👍🏻好鍾意!
為咗慶祝老友生日 去咗海景嘉福食buffet ~~
魚生海鮮、熱葷同甜品都十分啱我胃口!

2019-04-04 2624 瀏覽
甜品小巧精緻點心類,甜品都做得賣相幾靚有咖啡,紅茶,車仔麵檔甜品仲有雪糕,中湯,西餐湯在這一區算抵食,服務既態度唔錯,跟得足,比起旁邊另一間明顯好得多定期轉換主題,所以吸引力大朋友推薦,合乎預期的水準
甜品小巧精緻
點心類,甜品都做得賣相幾靚
有咖啡,紅茶,車仔麵檔
甜品仲有雪糕,中湯,西餐湯
定期轉換主題,所以吸引力大

朋友推薦,合乎預期的水準
1 分鐘 (堂食)
2019-03-11 3039 瀏覽
爸爸,媽媽和我,公公一家共十四人,浩浩盪盪到尖沙咀的海景嘉福酒店的海景咖啡廊去吃Dinner Buffet.在Buffe裏,我最愛吃就是甜品.讓我先來介紹一下美味的甜品,今日是黑朱古力噴泉, 聽聞第二日是白朱古力噴泉, 可惜試不到。朱古力噴泉旁邊有菠蘿,草莓。我拿了很多甜品,還拿了布甸上的芒果,嘻嘻!😎冰淇淋不夠凍,有些溶,只有這幾款雪糕, 以這個超過$300以上的Dinner Buffet來講,令人太失望。
2019-03-05 3943 瀏覽
自助餐來說,Cafe on M 算是平靚正,位置在尖東,餐廳外面有少許維港夜景,食物質素OK呀,今個月主題生蠔,晚餐有三款生蠔可以選擇,其中一款都幾Creamy,我亦都開咗一支酒,咁啱這晚招待的餐廳主管服務非常之有禮貌專業,真是有賓至如歸的感覺,所以今天晚上吃得很開心

生蠔
信用卡優惠
生蠔
呢款係龍蝦泡飯
2019-02-25 3487 瀏覽
其實海景嘉福依家嘅自助餐係我食過覺得最好食嘅!上次食已經係2016年嘅事,上次就食公司既,今次就食自己😅好啦講返今次先,預早三個星期book係為咗情人節,因為同女友過第一個情人節,覺得出去据塊扒都要兩千啦,不如食自助餐啦,雖然貴過平時少少,但係我覺得都係值嘅...食物方面,點解我鍾情於海景咖啡廊呢?係因為佢刺身有大赤蝦🦐其他冷盤有龍蝦、長腳蟹、蝦、青口、螺同埋生蠔,刺身就除大赤蝦外仲有三文魚、帶子最值得食因為我自己最鍾意食生野,再加啲沙律、雪糕就係我每次嘅自助餐啦⋯⋯情人節當晚仲加咗每人有一杯餐前白酒,算係咁㗎啦🥂情侶全部都係情侶💑味道方面我唔打算講,因為都新鮮keep得住水準,當晚每一台都有玫瑰花一支同一個心形氣球,都幾浪漫💕加埋情人節禮物🎁今次女友終於冇詐型✌🏻
其實海景嘉福依家嘅自助餐係我食過覺得最好食嘅!
上次食已經係2016年嘅事,上次就食公司既,今次就食自己😅
食物方面,點解我鍾情於海景咖啡廊呢?係因為佢刺身有大赤蝦🦐
加埋情人節禮物🎁今次女友終於冇詐型✌🏻
2019-02-14
慶祝紀念
情人節
2019-02-05 3098 瀏覽
2月2日於該酒店食自助午餐,生蠔,細,瘦,食落口除海水咸味,跟本感受唔到食緊野,蠔瘦薄到唔知食咗!長腳蟹亦不大好,平常非常愛食的人,都只食1件就好喇……枱上只有剪刀,唔知他們有無試過剪唔剪到!點心唔熱,中式包攞到上枱已經唔熱,放一陣,又硬到咬唔到,似隔夜包。熱食唔熱,唔新鮮;飲品亦只有一杯……,以酒店午餐,簡直應該回水。唯一可取就係雪糕H.的雪糕口味算多,有8種。
2019-02-02
150 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
團年飯
香煎鴨肝和牛菠蘿包!黑松露鴨肝海膽炒飯!黑松露醬炒蟹!北海道牛乳鴨肝蒸蛋!即煮黑松露意大利麵!全都很心動?還有法國 Fine de Claire 生蠔、震撼海鮮山、黑松露鴨肝醬燒牛肉、香脆美味燒乳豬、法式即刨熱熔芝士、更多主題美食,以及多款甜品及雪糕,尖東海景嘉福酒店 海景咖啡廳 1-2月限定的【黑松露鴨肝盛宴】實在太豐富吸引了~ 新主題的【黑松露鴨肝盛宴】只限晚市供應,週一至四成人$628+/小童$388+,週五至日、假期及前夕成人$688+/小童$428+,一月份憑 OpenRice 優惠劵 還可享8折, 十分抵食! 除了優美海景,一進場已經見到震撼海鮮山,仔細一看,原來是由飽滿多膏的麵包蟹(開半方便大家食用)、鮮甜修長而且結構完整的雪場蟹腳組成,而底下還團團圍著龍蝦仔、青口、熟蝦、海螺、煙三文魚,連同水瓜欖、檸檬角、酸忌廉、洋蔥圈、檸檬角等配料。   蠔迷來到又可以大快朵頤了!是的,場內也供應堆積如小山的法國生蠔 Fine de Claire,而這座小山,會隨著時間的過去慢慢移平。同時配上泰式辣醬、紅酒醋、咯嗲醬供食客享用。 之後穿過由芝士、麵包粒、煙肉、千島汁、意大利汁、法式白

之後穿過由芝士、麵包粒、煙肉、千島汁、意大利汁、法式白汁、柚子沙律汁、凱撒汁、芝麻醬、剪裁、羅馬生菜、法式雜菜、合桃、杏甫乾、提子乾、釀辣椒、甜紅椒、黑水欖等組成的自助沙律吧,就會來到刺身壽司櫃。

刺身選擇有八爪魚、鯛魚、吞拿魚、甜蝦、北海道帶子、三文魚、油金魚,壽司則有雜錦壽司、太卷壽司、腐皮壽司、甜蛋壽司、三文魚壽司、甜蝦壽司、魷魚壽司等等,加上日式雜錦醃菜。

然後現成的沙律選擇也不少:薯仔沙律、意粉沙律、色彩繽紛的蝦沙律、香辣開胃的泰式青木瓜沙律、清爽可口的蝦肉粉絲沙律,還有貼題的黑松露吞拿魚蛋沙律,味帶輕甜頗有趣!

繼續又有巴馬火腿,周邊又有細心拌上的蜜瓜、哈密瓜,雜錦凍肉拼盤、鵝肝醬,以及芝士併盤。特推介法式松露布里芝士,又香又滑十分好吃,我前後取了兩回;另外又有 Chaumes Petit、St. Maure Cheese、Fourme d' Ambert 藍芝士,都是平日較少見的精品芝士。這區最後還有提子、梳打餅、菠蘿乾、杏甫乾、牛油、植物牛油、法式硬麵包等,接著對面就是甜品區。今篇先跳過留到最後介紹。

穿過甜品區,首先有即點即斬的叉燒、豉油雞、燒鴨,配以酸梅醬、薑蓉、英式芥辣、海鮮醬;但最不可錯過是店內新鮮燒好的燒肉,皮脆肉嫩超好吃,但也因此超搶手,想吃最好在7:30pm駐守西式廚房。

不少 buffet 都有提供粉麵,這裡卻提供即煮靚粥,而配料包括生菜絲、魷魚、魚片絲、肉片、豬肚、鹹蛋、皮蛋、鮮蝦、蠔仔、蟹柳、雞肉等,喜歡米氣的朋友會大樂呢~

接著有一系列豐富的中式佳餚,如滑溜可口的中式蒸魚,主題美食的黑松露炒蟹、黑松露蠔豉,以及同時兼得黑松露及鴨肝、邪惡度爆燈的黑松露海膽鴨肝炒飯,全部都很值一試!

這裡對喜歡米氣的朋友真的很照顧,接著又有白飯任裝,加上黑松露雞湯、黑松露忌廉蘑菇湯(可配蒜蓉包享用),還有一個大蒸籠中的北海道牛乳鴨肝蒸蛋!好喜歡那鴨肝油分融合滑蛋的滋味,又是必食推介。

在這區後方還有法式即刨熱熔芝士,即芝味最愛的 Raclette Cheese,配上薯仔或多士吃,滋味無窮也!

轉角就是西式廚房區,之前提過超出色的燒豬正在後面的爐裡烤著呢!而檯面則供應燒牛肉,除了黑椒汁及英式芥辣,又可配上松露鵝肝燒汁,十分貼題~在燒牛肉旁邊,又有美味燒菠蘿,以及焗薯仔、炒雜菜、清炒時蔬等配菜,加上脆炸薯條、吉列炸蠔,可配泰式辣醬或茄汁享用。

為什麼每間 buffet 總有印度美食?因為印度客人比較難纏?我說不準,不過這裡的咖喱蝦真心好好吃,值得一試;另外又有印式免治牛肉、烤餅、印式脆酥餅、蘭度豆餅、印色茄汁洋蔥雞、印色紅花飯等,印度客人來到也絕不失禮。

轉角又回到西式美食:主題美食的松露烤雞、軟腍入味的紅酒配牛尾、香煎龍利柳白酒忌廉汁,還有超級邪惡、但萬般誘人的鴨肝和牛菠蘿包,怕油膩的可配上黑松露黑醋享用。

接著又有扒牛柳、扒羊架,配上薄荷啫喱、法式芥辣、日式燒汁等,以及估你不到的蛇羹,還細心配上薄脆、檸檬葉、菊花,最適合在冬天享用。

末端還有即點即製的鮮黑松露意粉,意粉煮好後,廚師會即席刨上新鮮黑松露片,又是誘人之極,說好的減吃澱粉質?早已拋諸腦後。

最後來到甜品區,一開也有兩款貼題美食,分別是松露朱古力蛋糕,以及松露爆谷,拌上提子杏仁朱古力、果汁酒、果汁糖、榛子無花果朱古力、西瓜糖、開心果蛋糕。水果則有哈密瓜、蜜瓜、菠蘿、西瓜,還有密瓜西米露,全是飯後解滯之選。

之後中間兩大個甜品櫃內,擺放著:雲呢拿餅乾醬蛋糕、檸檬撻、栗子柑泡芙、開心果泡芙、朱古力脆脆蛋糕、芒果青檸蛋糕、咖啡香橙餅,以及鵝肝焦糖燉蛋;另外又有朱古力噴泉、棉花糖、威化餅,加上熱食的豆腐花、芝麻糊、香梨蛋布甸及窩夫,十分豐富。

而對甜魔媽媽最吸引,還是場內12款 Häagen-Dazs 雪糕:朱古力、雲呢拿、芒果、紅桑子雪葩、咖啡、抹茶、芒果雪葩、士多啤梨、意大利芝士餅、藍莓雪糕,還有紅桑子芒果,很多款都是心水!配上藍莓、士多啤梨、雲呢拿菠蘿醬、黃梅醬、紅莓醬、花生醬、栗子醬、雲呢拿醬、榛子汁、牛奶拖肥汁、焦糖汁,以及超多樣化的配料,繽紛美妙之極!

我也不客氣要開餐了!雖說出發沖繩前要減肥,但食物款式太吸引,主題美食又不可錯過,每款都取一點回來,已經堆成這樣子,而且還是 All for me,怎麼辦?不管了!鴨肝主題的 Buffet 本來就不多見,還碰上時令黑松露,後者當季也是這麼2個月,還是吃了再算。除了上面提及的必食美食,這裡大部分食品水準都很平均,絕對可以放心挑喜歡的來試來吃。

其中黑松露意粉真心比較飽肚,建議大家與朋友分享好了;另外為健康為 quota,鴨肝和牛菠蘿包也一件就好,不妨留下更多胃納享用海鮮,還有美味的 Raclette 芝士以及新鮮出爐燒肉!特別是後者,挑食的食友也忍不住去排了拿了三轉,質素之高可想而知。

實在有多餘胃納及 quota 的,也可以像我(而其實我沒 quota 了)這樣單取鴨肝,也是一樣OK的!而咖哩蝦就是私心推介,吃完再去掃雪糕及甜品,份外滿足。特別推介豆腐花配芝麻糊,吃完再喝杯熱茶,徹底滿足了~

據知餐廳農曆新年及情人節都會調整收費,喜歡黑松露或鴨肝或 both (我!!!)的朋友,更加要趁有8折優惠的一月去吃,Enjoy!
2019-01-21
試食活動、優惠券
2019-02-02 1681 瀏覽
今日一家大細放假去呢間酒店到食自助餐本身對呢間與期望都好高嘅畢竟都係尖沙咀嘅酒店自助餐品質應該會有一定嘅保證但係好失望去到之後發覺食物嘅種類唔算太多冷盤佔大多數而且甜品又唔係想像中咁特別好食嘢飲方面都剩係得茶咖啡可以飲所以相對選擇來講就比較少,觀景方面淨係望住左條橋完全望唔到海景。係性價比方面就有少少失望唯一可以讚嘅就係佢呢度嘅扒嘅味道做得唔錯亦都係成餐食得最多嘅嘢,而且價錢來講算偏貴係自助餐來講都係算平平無奇