2017-05-13 3195 瀏覽
本來預訂了另一間酒店的午市自助餐,但昨晚發現原來之前去過,想試未去過果d,所以臨時轉場,但因為呢個星期係母親節,好多心儀既自助餐都已經滿座,找遍openrice,終於搵到呢間食評唔錯的餐廳,電話中得知今日座位都係挺滿的,只有少量門口位,都照殺,對方聽到有老人家同行,仲話可以安排梳化位俾我地,果然貼心。午市自助餐時段係12:00-14:30,去到現場,發覺環境唔錯,近窗口位仲可以望住維港用膳,認真不俗。講返食物,有我既至愛-生蠔,濃濃的海水味,都幾鹹下,每次可以攞4隻,全程有2位員工分別負責開同清洗,唔洗點排隊。仲有長腳蟹,有時自助餐會拆晒d腳出來俾人逐隻腳夾,呢度係半隻半隻咁,可以防止人地只夾肥蟹腳,剩返瘦蟹腳吧。冷盤仲有螺,蝦,小龍蝦等。魚生方面有三文魚,吞拿魚,八爪魚⋯,不過我無食,只食左三文魚腩壽司,希靈魚壽司,飯如果再細d會更好,可以留多d空間試其他丫嘛,但都值得推薦。熱盤無乜試,大概有燒雞肉腸,咖哩牛肉,燒羊架,燒菠蘿,素春卷,點心,仲有燒味,自選配料的粥麵,值得推薦既係粥,樣樣材料都要d,有蟹腳,雞,鹹豬肉,魚,皮蛋,生菜等,整出來個粥超鮮甜,值得一試,拎住枱面一支好似筷子
熱盤無乜試,大概有燒雞肉腸,咖哩牛肉,燒羊架,燒菠蘿,素春卷,點心,仲有燒味,自選配料的粥麵,值得推薦既係粥,樣樣材料都要d,有蟹腳,雞,鹹豬肉,魚,皮蛋,生菜等,整出來個粥超鮮甜,值得一試,拎住枱面一支好似筷子既野(上面有枱號),叫粥時遞俾佢,佢煮完會送去你果枱,超級方便,唔使企係度等。
之後就係生果甜品,生果款式有哈蜜瓜,蜜瓜,菠蘿,仲有涼粉係隔離俾人整返個雜果涼粉,個人覺得甜品幾出色,面包布甸,芒果布丁,芝士蛋糕都推介,另外有紅豆沙,豆腐花,朱古力噴泉,紅豆沙略嫌稀左d,而且有點苦味,可能係陳皮既關係,最後食埋movenpick雪糕,味道都幾多,有榛子,士多啤梨,呍呢拿等。
總結呢餐都唔錯,平均$330左右食到質素唔差既生蠔長腳蟹,算幾抵!
2017-05-13
母親節
信用卡優惠
  • lunch buffet
2017-05-06 2470 瀏覽
爸爸生日,約爸爸食餐正正Lunch Buffet. 我地都鍾意食蠔,而我因為太鍾意食,成日都會出去搵即開生蠔Buffet試,但呢間係我5年黎都一直幫襯,最好食果間!!首先,係開蠔師傅好快,極度熟手,我食咁多年,就算晚飯時間,最多都係要排3個人左右,師傅負責開蠔,隔黎助手負責掃走蠔殼。第二,佢唔會用過量既水去沖到隻生蠔無晒海水味!呢個係好多間都有既問題,貪快,用水係咁沖,隻蠔無晒鮮味,但呢間絕對唔會!第三,隻蠔生鮮程度系,你用叉叉佢個邊,佢仲識郁!真心好正,我食左55隻(sorry, 太鍾意食!)個螺係一般,龍蝦仔好香,蟹腳都ok木瓜沙律辣到飛起食唔到個pancake即時整架,呢間啲甜品成日都唔同款!唔係得啲行貨cheese cake! 有好多創新既款!之前有食過薰衣草慕絲Movenpick, 我最愛係食雪芭!!間間都得雪糕!呢間有雪芭!仲要咁多口味,同埋有其他糖呀糖粉粒粒俾你拌雪糕!總結:個lunch buffet同dinner buffet系差唔多!係少左啲熟食!!呢個buffet主要食甜品同海鮮,選擇唔叫好多!但如果你係同我一樣係海鮮怪,就岩晒喇

真心好正,我食左55隻(sorry, 太鍾意食!)

個螺係一般,龍蝦仔好香,蟹腳都ok

木瓜沙律辣到飛起食唔到

個pancake即時整架,

生日
2017-04-24 2062 瀏覽
首先我已經嚟過幾次呢間酒店食自助餐,最鍾意係佢哋嘅甜品同埋佢哋任食生蠔為之最吸引,每次來都有唔同國家出產嘅生蠔,今次係法國生蠔,但係師傅話係水尾,所以個size比較細,瘦削,但味道都可以,幾鮮甜。每次自助餐,我嘅favourite 都係甜品,我要試晒所有甜品😂😂你見到層架上面都有各式各樣嘅甜品,各樣味道都幾好,不會將某些酒店嘅種類多但很多都唔食得人(恕我直言).但係呢,be honest,上面其中一款叫做焦糖布丁,未到就真係有啲怪,唔知點解個味道好似食緊川貝枇杷咁😅。佢哋嘅雪糕係最正嘅,用某某MOxxxx牌子,識食嘅朋友一定食得出。最後想讚下佢哋嘅服務,如於早一日訂枱,如有人生日可以訂一個蛋糕,非常好。(remark:紅色那一塊及朱古力係我自己加上去嘅😅)所以千祈唔好以為酒店冇加落去啊😂😂

2017-04-23
生日
2017-04-23 1839 瀏覽
復活節期間有親戚從外地來港渡假,我們盡地主之誼請吃飯,他們住尖東海景嘉福酒店,不假外求,又知Open Rice有六五折,就安排在那裡咖啡廳吃自助餐。環境真不錯,低樓層仍可賞海景。我們四人甫坐下,立即出去巡巡,食物種類很多,屬中上級質素。冷盤松葉蟹大件有鮮味,畧鹹。沙律及醬汁豐富多樣化。燒味部的燒鵝及乳豬件最好吃,皮脆肉汁多,燒牛肉也不錯。個人覺得他們的印度食品地道有特色,咖喱雜豆配薄餅味道一流。這裏的甜品也真多,最值得嘗試是檸檬Tart,小巧可愛,清新如風!Movenpick 雪糕有五、六款,天氣熱,吃兩三球,透心涼!
2017-04-06
午餐
2017-04-11 2305 瀏覽
昨天放假,在九龍行了一會,找地方吃自助午餐,雖然見食評好及差也頗多,不過也試一試,法國生𧐢雖然細細隻,但也頗生鮮;松葉蟹腳比較咸,但可以餸白飯或加魚片(似乎是石班片)煮粥都唔錯;魚生款色一般啦,不過鮮帶子壽司值得一試;熱盤有燒牛肉丶牛柳粒及咖哩羊也不錯;而甜品也精緻可口(電話冇電沒有影相),見好多人食燒乳豬,不過清明節已食了很多所以不攞了,加上movenpick 雪糕及可以幫我電話差電及印openrice優惠卷的服務,下次會再來試!

2017-04-10
5 分鐘 (堂食)
  • 即開生蠔
2017-04-08 33275 瀏覽
所謂「食乜影乜先至係寫食評嘅原則」,肥仔奇今次亦唔例外,只會影自己有食過嘅嘢。埋位梗係先嚟生蠔,唔知點解呢度負責揀蠔嗰位硬係鍾意出啲爽口而肉削,但係就好鬼鹹嘅生蠔。新鮮呢就係一定嘅,好唔好食呢就見仁見智嘞。但係肥仔奇唔係太識欣賞呢種生蠔,但係都食到兩打。肥仔奇食自助餐,除非嗰度真係冇乜選擇,否則係情可食煙三文魚都唔會食三文魚刺身嘅。點解?周時四圍都有得食嘛。呢度嘅煙三文魚煙燻味唔錯,不過肉質就散咗啲。巴馬火腿配蜜瓜就有如鹹酸菜炒牛乜嘢一樣,係梗膽孖寶嚟。蜜瓜嘅甜溝埋巴馬火腿嘅鹹,然後一陣蜜瓜味加一陣豬味咁交叉重疊湧出,確係人生一大享受。出面好多自助餐嘅長腳蟹係一隻一隻腳咁上嘅,而呢度係成抽咁上嘅。識食又唔嫌煩就梗係食「蟹摃」啦,最厚肉最鮮甜嘛!呢度另一樣不可不食嘅係烤羊架,平時出去啲串燒店講緊係要六、七十蚊先食到一件,呢度當然係任你食之餘,仲要係羊肉味濃郁兼爆汁。刺身檔有啲好好味嘅日式漬物,酸酸甜甜咁好開胃㗎!呢度嘅燉湯長期都係飲落唔夠火喉,稀咗啲淡咗啲,冇老火湯嘅魅力。如果你有肥仔奇咁深厚嘅唔怕寒涼內功修為,再加上一人等於三人嘅食量的話,你不妨好似我咁响食完兩打生蠔之後嚟一個七球雪糕

生蠔
煙三文魚
巴馬火腿
烤羊架
刺身檔有啲好好味嘅日式漬物,酸酸甜甜咁好開胃㗎!
漬物
燉湯
如果你有肥仔奇咁深厚嘅唔怕寒涼內功修為,再加上一人等於三人嘅食量的話,你不妨好似我咁响食完兩打生蠔之後嚟一個七球雪糕作總結。
2017-03-11
$363.8 (午餐)
巴馬火腿
烤羊架
漬物
2017-04-04 2920 瀏覽
上網見到做甘優惠,就決定來食啦,原來依家多左生蠔生蠔都OK好食,好SALTY,應該係D海水味,少食多滋味,食2-3碟都夠啦,我見有D人係甘食生蠔(係不停食喎),會唔會唔係幾好呢,始終生蠔係高危食品,有起事就話人地D野唔乾淨.長腳蟹好正好好食,加D COCKTAIL SAUSE再加D辣椒汁(一流).好多SALAD CHOOSE,汁醬都有好多.生滾粥好綿.冷麵OK啦.日式麵檔,個CURRY SOUP 我幾鐘意食.樓面D服務好好,收野FILL 水都快手,NICE
上網見到做甘優惠,就決定來食啦,原來依家多左生蠔
即開生蠔
好多SALAD CHOOSE,汁醬都有好多.
生滾粥好綿.
冷麵OK啦.
日式麵檔,個CURRY SOUP 我幾鐘意食.
樓面D服務好好,收野FILL 水都快手,NICE
題外話/補充資料: openrice 有DISCOUNT,好抵食呀
2017-04-03
  • 長腳蟹
  • 生蠔
2017-04-02 1966 瀏覽
生蚝应该有问题 贪食吃了12个 回家10.30开始腹泻。。。。现在12点 已经是第四次 菊花残满地伤如果是新鲜卫生的生蚝即使吃了12个也是没问题的服务有好有差。如果工作时对客人黑脸,不想做,有能力就可以换工作啊。干嘛觉得委屈自己呢。不点名批评了。同价格的食物素质 不如大洲际周六的午餐没有欢迎饮料 有48元一位可以免费续的那种总体感觉一般般,以后绝对不会再来了。因为吃东西导致腹泻特意一边在卫生间,一边特意注册账号过来评价下。哎。
菊花残满地伤

如果是新鲜卫生的生蚝即使吃了12个也是没问题的

服务有好有差。
不点名批评了。

同价格的食物素质 不如大洲际周六的午餐

没有欢迎饮料 有48元一位可以免费续的那种

总体感觉一般般,以后绝对不会再来了。
因为吃东西导致腹泻
特意一边在卫生间,一边特意注册账号过来评价下。
哎。
2017-03-19 3102 瀏覽
知道做緊65折優惠,即管過嚟試一試。之前睇open rice睇食評有鵝肝有龍蝦點知黎到,發現非常失望,第一海鮮冇龍蝦,牛扒好蘇,刺身好厚,如果用正價或者8折黎食,就好唔抵不過好在泊車有優惠免費三個鐘,整體環境不錯新裝修,侍應服務亦都10分殷勤。
2017-03-19
2017-03-15 65 瀏覽
難得有時間 與好友聚聚 左揀右揀選擇一個地點舒適交通方便既地方~尖東海景嘉福!3男3女 本身鍾情生蠔既我 當然主要擦蠔先 唔大隻 比拇指大啲啲 我相信一批批貨問題 亦得一款蠔 無選擇都要照食 大約個人食左30隻左右 唔太鮮甜有點喊 勝在閒日無乜人排隊 唔駛等 ……nonstop 一輪瘋狂食蠔 先慢慢睇其他美食 選擇亦唔見多 5百幾蚊其實唔算太值 好在有一班好友氣氛搭夠 !惡夢由離開開始 ……到今日食完第5日 120小時裡面 至少有40小時都在廁所渡過 頭兩日已經谷到有點痛又唔太瀉到 個人不停發冷 我相信賴硬野 肯定腸胃炎 !亦未肯定有關啲生蠔事 睇左第一次醫生 食晒啲藥都未康復 到第3日開始爆瀉 係狂瀉水 唔敢離開廁所5米外 因為完全控制唔到個身體 一想去要即刻去 咪真係賴出嚟 就自己攞嚟…………最後如果諗住去呢間野食既食家 想挑戰自己腸胃接受能力就去試下啦 我就決定今世都唔會再光顧 !!
  • 生蠔
2017-03-14 2974 瀏覽
我地一行六個人去食,因朋友比較喜歡吃海鮮,經朋友介紹下我就訂左六位晚餐Buffet我地都比較喜歡食蠔,而且當晚冇乜人客,亦唔多人食蠔,所以我地主打既,都係生蠔,的諗我地每人食左十幾二十隻(啲蠔係好細隻,兩隻手指公咁大)。啲蠔既味道係唔錯既,而家其他熱食都幾好食,冷盤我仲食左蟹腳,甜品同雪糕亦都好好味,最後都食到飽一飽。但最慘既就係,我地一行六人,有五個人都肚屙,係屙水個隻,唔係食完第日屙咁簡單,我同我朋友足足屙左一個星期,好彩我太太大住肚,冇食到海鮮。真係好想比想去食既人知道,食完會屙足一星期,想脫水想減肥既就去啦。

用信用卡積分換了2人下午茶兌換卷,話晒未試過,又勁多人讚個tea,就抱住試一試的心態。元宵節星期六下午約2時多到達,不用等位,場內也不算很多人,看了menu後,兌換卷可以換的只有2款$628的下午茶套餐,一款法式柑橘,一款中式,由於同行的人不吃橘子,便選了中式下午茶餐,但其實覺得重點應在飲品上,因為飲品有很多種不同選擇,我們一位選了法式sakura茶,一位選了即磨咖啡。咖啡另外有cream + milk 跟,所以放了咖啡&3隻杯,一個茶壼後,如之前食評說的,張小圓檯已經無乜位了,而且,那張梳化椅子也可以坐到非常後,完全成躺下姿勢,所以,也不大能往太後坐。沒有等太久,食物便上檯了,看過場內,基本上所有食客都是選法式那種3層甜品,相反,我們這種中式食物盒便顯得十分特別,一樣是分3盒,待者很有耐性解釋每種食物是甚麼,共有9款食物,每款2件,有鹹有甜,大概說的話有炸蝦丸,和牛蘇,鮑魚tart,紫薯卷,提子麻薯,紅豆味蘇?,雪山叉燒包,蘿蔔絲蘇等吧,哈哈,之後還有4個合桃蛋糕和甜品,芒果西米布甸,雖然沒有吃午餐,但十分飽,而且飲茶,待應不停幫忙加熱水,但依舊很有茶香味,而且和中國茶的確有一些分別,這裡的無敵海景,大概是這酒店最大特色!因為所有餐廳都是向海的,說回食物,畢竟是酒店,可以挑剔地方不多,但總有種不是中國人做點心的感覺,食物是好吃的,但和在酒樓上吃到的,感覺又有點兒不同。大概3時左右,場內基本上已經滿座,發現有其他檯也是用兌換卷來吃的,除6百幾外,還有9百幾和1千1百幾,畢竟不是人人吃得起的價位。
PS. 隔離檯坐了藝員小寶,是無意中的收穫,我對這餐還算滿意,只是同行男性朋友卻覺得無謂,的確,男人是永遠不會明白女士對甜品的執著

名貴的鮑魚蘇
2017-02-11
2017-01-23 5294 瀏覽
想試下自己底線可以一試食物選擇少,生豪完全少少肉都冇,甜品少,熱食少,全部食物都好少選揀從未試過咁差。仲要8點半部份食物都唔再出,真係好奇怪。本身餐廳都滿座,可能因為食物選擇少,8點半已開始有人走。連雪糕冇晒朱古力味都唔再加(8點幾咋)總結已經冇咩好食,仲要唔加野,好失望。位置好迫,跟本唔夠位,中間行人路仲要加張枱。2016年1月黎既時候,服務同食物都好好,估唔到今次咁差,成個場好似就黎執咁,乜都冇,以後可以唔使去。
想試下自己底線可以一試

仲要8點半部份食物都唔再出,真係好奇怪。

本身餐廳都滿座,可能因為食物選擇少,8點半已開始有人走。

連雪糕冇晒朱古力味都唔再加(8點幾咋)

2017-01-22
團年飯
2016-12-17 8893 瀏覽
🎅🎄🎅🎄🎅🎄🎅🎄🎅🎄🎅🎄🎅🎄話咁快又到聖誕了,今次黎到呢度食lunch buffet🎉。枱夠大張,但矮左少少,感覺怪怪的。地方不算大,但都算舒適乾淨。😊海景方面,有d西斜,所以落了窗簾,看不清楚海景😶。食物款式方面,以lunch buffet來說都算多,海鮮方面,除了沒有蠔,其他大路的,例如: 蝦、小龍蝦、螺等都有,最驚喜是竟然有蟹腳。Movenpick Ice-cream 選擇多~Deliziosi👍紅莓餅同蛋白柚子杯😋檸檬tart好fresh再來一round甜品🍝好油冇味👎蟹腳,不過不太新鮮同較瘦蝦餃同春卷好食😀海鮮種類幾多一般檸檬茶~End👋
🎅🎄🎅🎄🎅🎄🎅🎄🎅🎄🎅🎄🎅🎄

枱夠大張,但矮左少少,感覺怪怪的。
地方不算大,但都算舒適乾淨。😊

海景方面,有d西斜,所以落了窗簾
,看不清楚海景😶。

Movenpick Ice-cream 🍦
紅莓餅同蛋白柚子杯😋
檸檬tart好fresh
再來一round甜品
🍝好油冇味👎
蟹腳,不過不太新鮮同較瘦
蝦餃同春卷好食😀
信用卡優惠
Movenpick Ice-cream 🍦
  • MovenpickIce-cream🍦
2016-12-15 5720 瀏覽
不同于peninsula的精致餐具使美食打了一些折扣,虽然本就不是一个梯队的酒店不该放在一起比较,但是作为洲际的忠实用户总是希望能做更好。松露巧克力非常好吃。空调力太足了…很冷
空调力太足了…很冷