2018-04-14 2370 瀏覽
呢間分店前身叫海港酒家,晚餐出品一向都嘛嘛!裝修後改名海港薈!價錢提升以為有所改善,可惜水準卻不繼下降出名嘅燒鵝竟然肉質好乾,完全無燒鵝嘅香味清蒸老虎斑,肉身暗啞,爸爸是魚王,一睇就知極之唔新鲜,食落口冇鮮味之餘,而且痺脷!你估点解呢?同經理及主仼講,回覆係今天新鮮剛到,可能蒸得過火了!乜過火了會變痺脷嘅死魚其他海港似乎無咁差!係咪因為在新達廣場冇乜競爭, 品質每放越下實在令人失望,集團經營不應如此! 大把提升空間!

出名嘅燒鵝竟然肉質好乾,完全無燒鵝嘅香味

2018-04-12
2018-01-22 1942 瀏覽
呢間海港冇下午茶特價~因為係星期六日。特登去呢度飲 因為呢間質素好啲 之後又可以去街市買海鮮你揀啲金錢肚一般,配料少啲 平時有蘿蔔 但係未到同埋質素都OK鮮蝦菜苗餃好大粒好足料又小油!我食咗兩粒 正啊!呢個特別在個啲醬!硯介 咸咸地幾好送燒賣有好大粒蝦又有冬菇 啲豬肉又唔會太多肥膏 nice呢個我冇食。呢度有個侍應升左做經理 服務態度超級好勁有禮貌 又做得足 抵佢升 不過呢間海港好多人比較迫,而且個廁所都幾污糟 佢個價錢貴啲應該因為佢個質素好啲🤨
鮮蝦菜苗餃好大粒好足料又小油!我食咗兩粒 正啊!
呢個特別在個啲醬!硯介 咸咸地幾好送
燒賣有好大粒蝦又有冬菇 啲豬肉又唔會太多肥膏 nice
呢個我冇食。
不過呢間海港好多人比較迫,而且個廁所都幾污糟
佢個價錢貴啲應該因為佢個質素好啲🤨
下午茶
2017-11-19 1555 瀏覽
d待應成日問d野食完未,成碟雞未食都問幫你打包,9点成就趕收工咁,食到我地好趕。未食完野,親友未走已經張d圍板拆走。大家如搞婚宴真系唔好係度搞,服務態度太差了。我食過其他海港都好好,我唸系依間的管理問題。
2017-11-18
紀念日
2017-09-13 4683 瀏覽
海港基本上係我地成日黎幫襯既酒樓~ 無論係中午黎飲茶定夜晚黎食飯~~~ 但食評好似都係第一次打, 哈哈哈!!環境方面都係一般酒樓既格局, 坐得都舒服既~~ 忘記左要影相XD先黎既係濃湯螺頭花膠煲雞湯 呢個湯我地平時都有叫黎飲架~今次係用優惠劵免費送!! 平時就咁叫好似都係大約一百多少少..但今次送既質素竟然差過平時好多/___\!!成個湯既味都咸左好多同埋好味精... 湯渣都少過平時好好好多..T^T唔知關唔關係用優惠劵事...... 今次令人失望了..晚市海鮮孖寶 HKD148:脆皮燒雞半隻+蟶子4隻好鐘意呢個孖寶♥♥♥將最正既野食搭埋一齊佢有另一個選擇係配麵包蟹...但係我地嫌食蟹麻煩XD蟶子共4隻~ 其實每隻都幾多肉~ 最最最正係超多粉絲拌埋惹味蒜粒同香蔥!!!!♥♥♥其實食過幾次海港既海鮮類都係整得超正~~~ 另一個至愛就係蒜蓉蒸扇貝! 又係超新鮮超熱辣辣超入味架*v*脆皮燒雞同樣係我地係呢度既必點菜式!!!雖然得半隻, 但係份量一d都唔細 仲要勁好肉♥♥♥佢既外皮炸得真係好薄脆, 其實每次見返d相都流口水.....仲要有好香既雞味~~~ 高質燒雞!!!! love love!
濃湯螺頭花膠煲雞湯
濃湯螺頭花膠煲雞湯
先黎既係濃湯螺頭花膠煲雞湯 呢個湯我地平時都有叫黎飲架~
但今次送既質素竟然差過平時好多/___\!!
唔知關唔關係用優惠劵事...... 今次令人失望了..
晚市海鮮孖寶 HKD148:脆皮燒雞半隻+蟶子4隻
好鐘意呢個孖寶♥♥♥將最正既野食搭埋一齊
佢有另一個選擇係配麵包蟹...但係我地嫌食蟹麻煩XD
晚市海鮮孖寶:脆皮燒雞半隻+蟶子4隻
脆皮燒雞同樣係我地係呢度既必點菜式!!!
雖然得半隻, 但係份量一d都唔細 仲要勁好肉♥♥♥
仲要有好香既雞味~~~ 高質燒雞!!!! love love!!
鵝肝醬茄子四季豆
鵝肝醬茄子四季豆$78 其實可以ignore左鵝肝醬呢三個字咁食Hahaha
呢個價錢一早都無預佢會有鵝肝醬既味道出到黎
但係海港既小菜一向有鑊氣 呢個都係我地長期幫襯既原因
四季豆同茄子之外, 炒肉粒既份量都唔少~~~
Haha...不過都係好快比我地清晒lollll
最後仲有一個西蘭花珊瑚花姿$88
我最愛食花姿片~ 哈哈, 可惜份量唔太多... 珊瑚蚌既份量對比起黎多D~
想講既係.. 平時唔會食西蘭花既我黎到呢度都會食一兩件XDD
因為炒起上黎又真係幾香幾淋既~~~
D小菜份量咁大, 我地4個人share 3碗飯已經飽飽loll
期待下一次再黎食飯/飲茶~~ : )
2017-08-13
用餐優惠
優惠券
2017-09-13 1728 瀏覽
今日同男朋友兩個去咗飲早茶。。其實都唔早,入座後剛剛嗌得切早點但可惜啲嘢食來得好慢。。成個鐘都未上晒啲點心腐皮卷 好油呀。。叉燒腸 正正常常不過不失棉花雞同燒賣 幾好味最後加個鳳爪排骨飯 兩個人剛剛夠飽酒樓位置係幾方便就腳 但質素就普普通通
但可惜啲嘢食來得好慢。。成個鐘都未上晒啲點心

腐皮卷 好油呀。。

叉燒腸 正正常常不過不失

棉花雞同燒賣 幾好味

最後加個鳳爪排骨飯 兩個人剛剛夠飽

酒樓位置係幾方便就腳 但質素就普普通通
2017-07-11
10 分鐘 (堂食)
早餐
2017-03-25 2759 瀏覽
一家人食飯,通常都會揀食中餐。今次因為慶祝生日,所以得三個人都叫咗好多嘢食。炸子雞好有驚喜,皮脆肉滑。上湯浸時蔬都唔錯,清清地,仲有腐竹同雜菌做配菜。椒鹽賴尿蝦好大隻。唔係成日有咁大隻嘅賴尿蝦食,回味無窮。燒羊架。但係本人係唔食羊嘅,淨係負責睇屋企人食😌。佢哋好似話幾好食。。

炸子雞
椒鹽賴尿蝦好大隻。
唔係成日有咁大隻嘅賴尿蝦食,回味無窮。
避風塘賴尿蝦
燒羊架
2016-07-30
炸子雞
避風塘賴尿蝦
2017-03-22 1913 瀏覽
爸爸今日生日,諗住食下中餐,聽朋友講,呢間吾錯,就決定去訂座試下5個大人1個小朋友,叫左都幾多野食下,食物賣相吾錯,價錢合理,有魚有雞有蟹有龍蝦有湯,係個湯有少少咸之外,其他都幾好食下,下次都會再幫襯我地一家食到好飽仲要有個男部長幾好,好好禮貌,有傾有講!
我地一家食到好飽
仲要有個男部長幾好,好好禮貌,有傾有講!
2017-03-22
生日
住在大埔很久了, 一直沒有來新達飲早茶, 4位等了20分鐘左右, 還可以接受.點了9個點心, 等了大概10分鐘左右來了第一道, 中山薄鐣, 皮過厚, 且不熱的,  好明顯不是即時整, 炸蘿蔔絲卷,外表做的很精美,很細緻, 很吸引,  但一吃下口, 不是熱的, 我們很不滿意,  好明顯也不是即時整的, 斎腸粉來了, 除了平時必加的豉油外, 還附上花生甜醬很細心, 很好, 份量很多, 比一般酒樓的份量多, 但可惜的是不夠熱, 只是暖暖的,很奇怪. 最後, 蒸籠點心終於來了, 熱呼呼的蒸氣向上升, 馬上吃了叉燒包, 味道不錯, 但唯獨內藏太多肥豬肉,且不見很多叉燒, 醬料足夠.  流黃包是流心的, 但沒有蛋黃味; 綿花雞是熱的, 仍有蒸氣, 不錯, 千層腐皮很細緻, 層之分明, 但份量少的很, 馬拉糕很大件, 但味道非常一般總的來說, 260蚊, 4個人, 茶錢每人8元, 不是很抵, 蒸籠點心才是熱上, 其他食物的溫度有待改進

題外話/補充資料: 很多餐也破裂了, 好唔衛生同危險,其實要更換.
2017-03-11
20 分鐘 (堂食)
$65 (早餐)
  • 斎腸粉
2017-02-01 1737 瀏覽
海港可以話係多間酒樓中至抵食架啦!雖然服務認真麻麻,酒樓又嘈又多人,但勝在價錢實惠,坐下食餐飯都幾唔錯。海南椰子雞鍋四人餐雖然我地只有三人,但都點四人餐啦!都係一人百幾姐,有齊11款食物兼有飲品。椰子鍋真有幾條椰子,算唔錯。湯底係椰子水,幾清甜。有成隻雞!雞都算大隻啦,絕對唔係無肉食果種。三個人食其實有點多。食剩好多舊呀。四人就應該岩岩好。雞肉加入椰子湯底入面煮,雞肉都有清香嘅椰子味,都幾正,別有一番風味。手切安格斯肥牛都幾大片,牛肉味都幾濃郁。而且,肉質都算幾嫩滑。西班牙黑豚肉煮耐左都唔會鞋,算厚切。松露墨魚丸好香嘅松露味道,咬落去果下香味特別重。魚丸好彈牙,仲有粒粒墨魚肉。黑蒜豚肉丸黑蒜嘅味道唔算太重,反而豬肉味勁啲,算係唔錯啦。
海港可以話係多間酒樓中至抵食架啦!
海南椰子雞鍋四人餐
雖然我地只有三人,但都點四人餐啦!
都係一人百幾姐,有齊11款食物兼有飲品。
椰子鍋真有幾條椰子,算唔錯。
湯底係椰子水,幾清甜。

手切安格斯肥牛
都幾大片,牛肉味都幾濃郁。而且,肉質都算幾嫩滑。

西班牙黑豚肉
煮耐左都唔會鞋,算厚切。

松露墨魚丸
好香嘅松露味道,咬落去果下香味特別重。
魚丸好彈牙,仲有粒粒墨魚肉。

黑蒜豚肉丸
黑蒜嘅味道唔算太重,反而豬肉味勁啲,算係唔錯啦。
2017-01-11 1232 瀏覽
今日中午我們去咗大埔新達廣場嘅「海港酒家」飲中午茶!我們叫咗鮮菌炒年糕嘅年糕好煙韌彈牙,醬汁嘅味道唔會好鹹!翡翠筍蝦餃皇嘅餃皮好煙韌薄身,蝦肉好爽甜彈牙!剁椒蒸魚雲嘅魚雲肉質好鮮甜嫩滑,剁椒嘅香辣味更加帶出魚雲嘅鮮味!黑松露帶子燜水晶粉炒得都幾乾身,水晶粉嘅麵質相當煙韌彈牙,帶子亦幾鮮味,而且份量都幾多!客家黃酒鷄嘅嘅鷄肉係炒過,所以肉質比較香,湯底嘅味道有黃酒嘅清香味同鷄肉嘅鮮味,鷄肉嘅份量超多,非常足料抵食!
今日中午我們去咗大埔新達廣場嘅「海港酒家」飲中午茶!
我們叫咗鮮菌炒年糕嘅年糕好煙韌彈牙,
剁椒蒸魚雲嘅魚雲肉質好鮮甜嫩滑,
剁椒嘅香辣味更加帶出魚雲嘅鮮味!
黑松露帶子燜水晶粉炒得都幾乾身,水晶粉嘅麵質相當煙韌彈牙,
湯底嘅味道有黃酒嘅清香味同鷄肉嘅鮮味,
鷄肉嘅份量超多,非常足料抵食!
鮮菌炒年糕
剁椒蒸魚雲
黑松露帶子燜水晶粉
客家黃酒鷄
2016-12-26 957 瀏覽
平安夜前夕,除咗係情侶睇燈飾嘅好日子,亦係毒拎聚會嘅好日子。一行3人,一於去大埔新達廣場嘅海港酒家食個下午茶賀一賀佢。燒賣:賣相好差,啲燒賣扁晒塌晒,好似有人食過咁。味道比賣相好,蝦夠爽脆,豬肉味濃郁,但係有啲乾身。雞扎:廢青救星,唔少朋友話,食雞扎嘅原因係唔駛lun骨就食到雞。讚一讚佢,成個雞扎都好挺身,證明好足料。咬入口,嘗到煙韌嘅腐竹,冬菇嘅鮮味,充滿湯汁嘅魚肚火腿同埋雞件,美中不足嘅係雞油味唔夠濃郁,雞扎嘅「雞」味唔見太突出,毒拎會有啲失望。鳳爪排骨飯:廢得嚟又唔怕lun骨嘅可以試下。飯有玫瑰露嘅香味,帶出蒸飯嘅米香,大讚。排骨夠滑,而且蒸得啱啱好,排骨好juicy。鳳爪呢就有啲霉,質感好爛,唔太好。蝦餃:賣相麻麻,蒸得有啲過火導致蝦餃塌下,蝦餃皮變得透明。味道方面,蝦夠爽脆,但略嫌乾身。潮州粉果:賣相唔錯,但可能蒸得太耐,所以令到d皮比較淋身,肉類同埋蔬菜嘅比例平衡,但係略嫌較淡。叉燒腸粉:無咩特別,不過不失。鹹水角:0分重作!!!~先唔講味道,上枱嘅時候,啲咸水角係凍嘅!!係寒冷嘅平安夜前夕,毒拎走去飲茶無非都只係想感受到聖誕節少少暖意。對呢件事,毒拎表示極之憤怒同埋遺憾。
燒賣
雞扎
鳳爪排骨飯
蝦餃
潮州蒸粉果
叉燒腸粉
叉燒腸粉:無咩特別,不過不失。
鹹水角
鹹水角:
0分重作!!!~先唔講味道,上枱嘅時候,啲咸水角係凍嘅!!係寒冷嘅平安夜前夕,毒拎走去飲茶無非都只係想感受到聖誕節少少暖意。對呢件事,毒拎表示極之憤怒同埋遺憾。味道同埋口感就不作評論。因為凍嘅咸水角根本食唔到咩嘢味道。
XO醬炒蘿蔔糕
XO醬炒蘿蔔糕:賣相麻麻,蘿蔔糕粉多,口感偏硬,XO醬味道唔錯,夠香辣,但奈何未能帶出蘿蔔嘅鮮味,亦可能係蘿蔔唔夠。但整體而言,XO醬炒蘿蔔糕嘅味道唔錯。
2016-12-23
10 分鐘 (堂食)
雞扎
鳳爪排骨飯
2016-10-27 1526 瀏覽
又到午茶時間,愛飲茶。香煎芋絲餅有3件,雖煎到有d黑,但好脆,芋頭足量,一條條既芋頭,又無唔新鮮感覺,也不是很油牛肉腸,皮都算薄又滑,而且牛肉多,每口腸粉都有牛肉
又到午茶時間,愛飲茶。
牛肉腸,皮都算薄又滑,而且牛肉多,每口腸粉都有牛肉
2016-09-30 1614 瀏覽
呢度既下午茶入枱好快,等左約十五分鐘就有位。 叉燒牛肉鴛鴦腸,即拉腸粉,仲一次有兩種口味,唔駛揀!!香煎芋絲餅,芋頭夠粉,可惜煎得唔透?定係煎左好耐? 唔脆口,只係微暖黑椒金錢肚,夠"霖"又夠入味養生棉花雞,雞夠滑,份量亦足鳯爪排骨飯,朋友ORDER的,佢只係食左一半,材料少但飯多,飽肚之選下午茶大中小點$13.5,茶錢都係$7,都幾抵食~ 主要都係傾計,坐左差唔多兩個鐘,一人都係幾十蚊。
呢度既下午茶入枱好快,等左約十五分鐘就有位。

叉燒牛肉鴛鴦腸,即拉腸粉,仲一次有兩種口味,唔駛揀!!
黑椒金錢肚,夠"霖"又夠入味
養生棉花雞,雞夠滑,份量亦足
2016-09-05
15 分鐘 (堂食)
2016-09-14 1349 瀏覽
今晚我們去咗大埔新達廣場嘅「海港酒家」食晚飯!我們叫咗赤小豆粉葛煲唐排煲得火候十足同相當足料,所以湯底嘅味道極之濃郁!豉油皇游水花竹蝦嘅外層煎得好香脆乾身,醬油嘅味道唔會好鹹,蝦肉嘅肉質超爽甜彈牙!晚飯孖寶:游水星斑仔嘅肉質蒸得非常嫩滑,味道好鮮甜!脆皮燒鷄燒得超金黃香脆,肉質相當鬆軟嫩滑,完全唔會有「嚡」嘅感覺!甜品:蜜梨紅元燉桃脂嘅味道非常香甜滋潤濃郁!
今晚我們去咗大埔新達廣場嘅「海港酒家」食晚飯!
豉油皇游水花竹蝦嘅外層煎得好香脆乾身,
醬油嘅味道唔會好鹹,蝦肉嘅肉質超爽甜彈牙!
晚飯孖寶:游水星斑仔嘅肉質蒸得非常嫩滑,
味道好鮮甜!脆皮燒鷄燒得超金黃香脆,
肉質相當鬆軟嫩滑,
蜜梨紅元燉桃脂
2016-09-08
蜜梨紅元燉桃脂
2016-08-01 1283 瀏覽
眼見門外多人排隊以為這館必食之選吃過之後必定令你失望,除非你對食物一點要求也沒有,祗求飽肚。菜牌上的圖片可說是他的重要賣點,看上去非常吸引,當菜端上桌前已覺有點不妥,吃下去就令你非常失望必無下次,感覺就象將食物煮熟給你吃算了,一點要求也沒有,價錢不算太平祗是合理,感覺上到連鎖餐廳吃個套餐還要好。今天之後才知道原來很多人對食物沒要求,祗求飽肚。
眼見門外多人排隊以為這館必食之選

吃過之後必定令你失望
,除非你對食物一點要求也沒有,祗求飽肚。

價錢不算太平祗是合理,感覺上到連鎖餐廳吃個套餐還要好。

今天之後才知道原來很多人對食物沒要求,祗求飽肚。
2016-07-31
30 分鐘 (堂食)