2024-04-19 303 瀏覽
假期當然要去一些能放鬆,遠離煩囂的地方。西貢絕對可以,一整天望著大海,平日工作壓力都可以掃之雲外。呢一間隱世餐廳正正是在海邊旁,可選擇坐室外bar枱吹著海風對住180度大海,或者可選擇坐室內嘆冷氣,小編當日太熱🥵選擇咗一個室內窗口位,可以嘆冷氣之餘,又可以望住個大海🤤,而且仲有得聽歌,勁cill 呀!德國豬手 (🌟92.33/100) 原隻豬手底下有粗薯條墊底,好彩有大隻仔🥰幫手切豬手,如果唔係都吾知點算🤭豬手焗到脆卜卜,內質嫩滑咸香,值得一試墨西哥脆片(🌟90.63/100)呢個墨西哥脆片吾係平時食到粟米片個隻,而係有啲似雲吞皮摺到三角形,再拎去焗,口感薄脆,好特別其他地方食唔到。墨西哥粟米脆片面頭加在⼀球牛油果醬、酸忌廉、蕃茄粒粒、醃製墨西哥辣椒、酸黃瓜等等,舖滿芝士和芝士醬。多重口感,絕對讓人一口接一口

德國豬手 (🌟92.33/100)

墨西哥脆片(🌟90.63/100)
2023-06-07 732 瀏覽
星期一黃昏同朋友去了這餐廳飲嘢,我們在餐廳裡面座,而餐廳門一直關上,全埸只我們一枱直至8:30pm。坐咗大嘅一個鐘已經覺得有蚊咬,跟住實在太痕忍唔唔住問侍應攞蚊怕水。第二天早上已見對腳全部好多蚊咬紅腫痕跡,雖然搽咗藥膏,仍然好痕,今天見到一點點有凸起嘅點,應該我係比蝨咬唔係蚊。好明顯餐廳綠色地墊有蝨我右手臂都有中招P.s.我着住長過膝頭嘅裙我哋點咗pizza 食,如果以$188一個海鲜pizza ,真係好差唔好食。無下次。
我右手臂都有中招
P.s.我着住長過膝頭嘅裙

2023-04-06 726 瀏覽
潮濕又大霧的一天,入到西貢有驚喜,無落雨,雖然無陽光照耀,但天色算不錯。先到WM 酒店行吓,刚巧有新人在小教堂行禮,跟著就是去食今天推介的餐廳午餐在Beach club 有BBQ, 泰道同Beach pub,我們選了Beach pub, 因為餐廳怖置很靚,放有很多靚吉他,而且黃昏開始有Live Band 。坐在路旁,吹吓海風,三五知己飲杯咖啡Chili 住嘆,濕霧天氣無影響心情今天叫了一個 美式烤豬肋骨 煙三文魚沙律,海鮮pizza, 今天為朋友慶生,所以叫1件芝士蛋糕吹吓爉燭,蛋糕帶有柚子香味,不過只有40 g 很细件,但好味。咖啡失色,叫了一杯Dirty 非常失望,另外2杯 coffee & Ice Latte 算 OK總恬餐廳服務員態度好,環境好Chili, 晚餐同午餐時段餐牌價錢一樣,若黄昏去又有Live Band, 真是更爽

今天叫了一個 美式烤豬肋骨

煙三文魚沙律,

海鮮pizza,

咖啡失色,叫了一杯Dirty 非常失望
,另外2杯 coffee & Ice Latte 算 OK
Dirty

2023-04-01
生日
來海邊休閑走走吧🌊Beach Club (Sai Kung) 海灣吧中市正價餐牌🍽人均:$200🕰時間:週日中午一般人流唔算多,立即入座😊住喺西貢嘅朋友應該對海灣吧唔陌生😄🍻日頭可以望住藍天白雲,喺海邊飲酒chill吓🍷夜晚又可以有浪漫嘅氣氛,食西餐,冇得彈,仲有love music 🎵 👧🏻我個人就比較鍾意夏天日頭去飲杯啤酒🍺或者凍咖啡☕️因為望到好多人玩wake surf等水上活動今次就推介以下食品:🍗🍟烤美式豬肋骨配炸薯條 $188美式豬肋骨勁大條,連個碟都裝唔晒😋粗薯條都有返一定嘅水準👍🏻🍕海鮮薄餅 $148份量都冇失望,2個人食夠哂。塊塊都有蝦,個批厚薄適中,蕃茄base🍅好夾!☕️凍美式咖啡 Bible rating: 8/10📍地址:海灣吧 (西貢)西貢沙下村9號地舖

中市正價餐牌
🍽人均:$200
🕰時間:週日中午一般人流唔算多,立即入座😊

住喺西貢嘅朋友應該對海灣吧唔陌生😄
🍻日頭可以望住藍天白雲,喺海邊飲酒chill吓

今次就推介以下食品:
🍗🍟烤美式豬肋骨配炸薯條 $188

🍕海鮮薄餅 $148

☕️凍美式咖啡

Bible rating: 8/10

📍地址:海灣吧 (西貢)
西貢沙下村9號地舖
烤美式豬肋骨配炸薯條
烤美式豬肋骨配炸薯條
2023-01-30 453 瀏覽
農曆年去了西貢staycation, 年初一吃晚飯,當然人頭湧湧,尤其是海鮮中餐及BBQ,於是一邊漫步一邊覓食。行到海旁尾,聽見悅耳的歌聲,望著店內古典的火爐x 海景長廊,很心動🥰🥰於是我決定避開人群,走進這間隱世beach pub吃西餐🍽️ 兔年第一擊,盡情邪惡😝德國脆豬手⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️皮脆肉嫩,超yummy另外叫了菠蘿海鮮pizza ⭐️⭐️⭐️⭐️主要是蝦x墨魚x cheese x pineapple ,味道不錯,餅皮亦夠脆🥰還試了BBQ sauce baby ribs ⭐️⭐️⭐️⭐️Ribs 烤得剛剛好,不過自己不太喜歡barbecue sauce的味道。但薯條很美味,外脆內,加返分👍🏻特別一提是五⭐️級服務🥰🥰,每個職員都很殷勤及有禮貌,服務費更沒有因為農曆年而加2☺ CP值⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

兔年第一擊,盡情邪惡😝

德國脆豬手⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
皮脆肉嫩,超yummy

另外叫了
菠蘿海鮮pizza ⭐️⭐️⭐️⭐️

跟朋友去西貢搵食👀唔揸車都唔會特登去到咁入既地方🤭整個場有三間餐廳~西餐~食下小食pizza飲下🥃~泰菜(好多人排隊)~最尾仲有得bb蕉😃地方都幾大下~天氣又焗又熱都係食小小野算🤭就你啦~~Beach Pub—————————————————🍹Beach Pub雞翼二重奏配燒烤汁二重奏共有兩款一邊係燒雞翼~味道正常無特別~另一款係中翼位置釀入芝士磨菇極度邪惡🤤🤤墨西哥脆餅脆餅口感剛好~中間夾住芝士磨菇?同埋肉?小編掛住食唔記得留意🤣🤣好味指數(7級最佳)▁ ▂ ▃ ▄ ▅ —————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:好食既~不過下次無咁熱先黎🤣其實坐室內都靚~不過室外望住個海好Feel小小🙂

🍹Beach Pub

雞翼二重奏配燒烤汁
二重奏共有兩款
一邊係燒雞翼~味道正常無特別~
另一款係中翼位置釀入芝士磨菇極度邪惡🤤🤤

墨西哥脆餅

好味指數(7級最佳)
▁ ▂ ▃ ▄ ▅

☻非專業食評·純個人口味☻

📍總結:
2022-05-22 702 瀏覽
Great decor, value for money and great for the kids. Delicious steak, burger and club sandwich! All other food was fantastic.Great friendly service staff, polite with a smile.A new favourite place 👍😁After kids playing on the beach, other places next door quite arrogant. Pleasant totally opposite experience means this is the only day lace to go from now on…

A new favourite place 👍😁

2022-05-22
2021-12-24 743 瀏覽
就到聖誕節🎄經過見到好多聖誕飾物又播聖誕歌超有氣氛仲可以坐海邊隔離 望住個海好chill~我地二人叫左pizza and a pasta 🍝 超滿足 份量唔細我地都好欣賞佢地既食物!都幾好食Carbonara pasta好入味,味道好creamy 但又唔係「結」既欣賞 可以叫價錢大約$148另一個就係海鮮pizza時間岩岩好 唔會好燶材料豐富,有峴、octopus、帶子、蝦肉等好cheesy (都好邪惡)可以分到8件,對兩個人黎講真係好大😂
就到聖誕節🎄
經過見到好多聖誕飾物
又播聖誕歌超有氣氛
仲可以坐海邊隔離 望住個海好chill~

我地二人叫左pizza and a pasta 🍝
超滿足 份量唔細
我地都好欣賞佢地既食物!都幾好食

Carbonara pasta
好入味,味道好creamy 但又唔係「結」既
欣賞 可以叫
價錢大約$148

另一個就係海鮮pizza
時間岩岩好 唔會好燶
材料豐富,有峴、octopus、帶子、蝦肉等
好cheesy (都好邪惡)
可以分到8件,對兩個人黎講真係好大😂

2021-11-18 694 瀏覽
今日放假,見天氣咁好,即興約埋個朋友仔去西貢行吓,漫無目的慢慢遊吓遊吓,遊到嚟呢間餐廳,嘩...地方好正好舒服,好有渡假feel, 二話不說即刻坐低飲返杯酒先,同朋友摸吓酒杯底傾吓計,吹吹海風聽吓海浪聲,睇吓啲狗仔係海灘跑呀跑,好得意,唔覺唔覺由天光吹水吹到天黑,但入黑後有啲凍,因為著唔夠衫,現在嘅天氣,真係要帶多件外套先得。靚姐姐又好人,埋嚟同我地傾吓計,又幫我地影靚靚相。今次淨係飲嘢,無食嘢,下次會試吓佢地嘅嘢食。

靚姐姐又好人,埋嚟同我地傾吓計,又幫我地影靚靚相。

今次淨係飲嘢,無食嘢,下次會試吓佢地嘅嘢食。

2021-11-17
2021-08-09 785 瀏覽
去沙灘之前梗系要補充下能量先啦!哩度就在沙灘隔離,食完可以直接衝落沙灘,又可以一邊飲野一邊睇實小朋友玩,地理位置好有優勢!至於野食就麻麻喇,個pizza餅底燶到成底都系黑色,以為問下個服務員,點知佢夠膽死話佢哋d pizza全部都系咁🙄,但系燶曬我真系食唔落wor大佬🤣,既然佢咁答我都耐佢唔何,不過大家食pizza就小心喇😂。跟三文治個薯條係巨量,真系好多,食得好開心!杯fruit punch就好普通冇咩特色,68蚊一杯仲要加一個人覺得貴咗d。

2021-05-16 757 瀏覽
星期日,藍藍的天、綠悠悠的海🐳雖然天氣很炎熱☀️但無損今日心情🥰所以帶左媽媽去西貢海灣吧🍺今次第三次到訪 ,食物質素吾錯👍Order 左炸魚薯條、新鮮熱辣好趣口😋四重芝士厚批,芝士迷一定要試😋還有我最愛Virgin Colada🍹人生樂事🎉
星期日,藍藍的天、綠悠悠的海🐳
雖然天氣很炎熱☀️
但無損今日心情🥰
所以帶左媽媽去西貢海灣吧🍺
今次第三次到訪 ,食物質素吾錯👍
Order 左炸魚薯條、新鮮熱辣好趣口😋
四重芝士厚批,芝士迷一定要試😋
還有我最愛Virgin Colada🍹
人生樂事🎉
2021-05-16
太太生日,肺炎肆虐,今年未能出國旅行慶祝。在上年今日我們到了加拿大,前年今日就在摩洛哥。本來今年今日也計劃到紐西蘭,靜心欣賞田園翠綠大地風光。可惜地,現時仍要困居香港,只好驅車到郊外走走,尋找紐西蘭替代品。安排好幾個目的地,都是香港西貢區之勝人美景。中途午膳,走進西貢市中心迴旋處旁的沙下路,知暸這兒有一間景觀絕妙的餐廳「海灣吧」,環境仿佛就如置身紐西蘭皇后鎮當中。平日午間蒞臨,一大片停車場任君停泊,沒人干預自由出入。進入餐廳菲籍侍者安排座於海邊座椅。選擇了兩款主食及兩杯飲品後,侍者識趣地不再打擾賓客,讓人靜心欣賞美景。宣傳單張寫道周五周六晚上,均有樂隊駐場表演,想必又另一番熱鬧景象,與平日安靜感覺完全相反吧。餐牌選擇不是太多,食物是大路款式。價格合理,主食$150,飲品每杯$50,人均$200左右。注意這是午市,不太肯定晚上是否相同餐牌。眼前景觀是靜謐湖色,遠處山巒起伏連綿不斷,海灣孤帆遠影,細賞廣闊無限大海,微風吹沸送來陣陣海洋清爽味道。金色尋回犬就在沙灘上來回奔跑撿回主人擲出的膠波,幾位外籍金髮學生穿著運動校服在老師帶領下清潔海灘,近岸划艇健兒提著狹長小艇拖回沙灘。大家游閒自適,無

眼前景觀是靜謐湖色,遠處山巒起伏連綿不斷,海灣孤帆遠影,細賞廣闊無限大海,微風吹沸送來陣陣海洋清爽味道。金色尋回犬就在沙灘上來回奔跑撿回主人擲出的膠波,幾位外籍金髮學生穿著運動校服在老師帶領下清潔海灘,近岸划艇健兒提著狹長小艇拖回沙灘。大家游閒自適,無憂無束,與大自然同體生活。

【西班牙海鮮飯】
廚師技巧不錯。一道工序繁瑣的菜式,先以湯煲烹上蕃茄濃高湯,以另一煎鑊炒香香料,加入海鮮煎香,海鮮熟透盛起備用。相同煎鑊不要清洗,直接加入意大利米略炒,然後倒入高湯,份量剛剛蓋過米粒,不斷攪拌,直至米飯漲大熟透吸入湯汁盛起,碗上放回海鮮即成。

米飯黏黏濕濕,完全吸入高湯,沒多餘水份,掌握準繩。我被大海吸引,沒有認真嚼清高湯材料,只肯定海鮮頗有誠意,帶子青口蝦球尺寸大及數量多。
辣肉薄餅

【辣肉薄餅】
職業病作崇。薄餅一上檯,就翻看人家的餅底,是否來貨款式。以前自己曾聘用一個意大利籍餅底師傅,每天只是做一樣工作,就是壓制麵糰制作薄餅餅底,薪金高得令人發慌,但物有所值。他每次放假,找人替工,也做不回他的口感。最後經過多番問題,我決定不再聘用。除了收入不足支付薪金外,也因為食物質素完全決定於一人之手,經營餐廳是非常危險的。時好時壞,食物不穩定,會令賓客卻步。

這裡餅底是急凍交貨款式,廚師自行舖上材料,灑上芝士碎片。入爐前似乎忘了要略噴水份,薄餅略乾,非常脆口,味道不錯。

吃畢豐盛午餐,便趕往下一個景點:樟木頭。香港其實很美,只要你懂發掘。
2020-10-27 774 瀏覽
去西貢玩,想揾間chill d既餐廳,呢間真係算唔錯,對住個大沙灘,聽住海浪聲食飯,比起西貢市中心入面既餐廳,呢間真係好舒服。總共叫左三樣野食,首先個海灣三明治($168),份量都幾多,三明治麵包烘到幾脆,入面d料夾得幾好,連埋d醬好juicy,推介!西班牙海鮮飯($198) ,唔算係好正宗既西班牙海鮮飯,反而覺得似係海鮮意大利飯,不過味道都算係唔錯,上面d海鮮都好新鮮,幾好味。最後呢個海鮮pizza($148)真係好伏,好難食,見到張相以為好食啦,點知係凍嫁,應該話係冰。Pizza其實溫度真係最重要,因為每個人都食左既關係就無同職員反映。個Pizza感覺係解左凍,然後無焗過,d魷魚直情感覺好生,唔知係廚房唔記得整翻熱定呢個真係凍食,真係唔識得欣賞,對呢個pizza極之失望。呢間餐廳環境好舒服,本身真係幾好評,真係個pizza累事。
海灣三明治

海鮮pizza

呢間餐廳環境好舒服,本身真係幾好評,真係個pizza累事。
題外話/補充資料: 每位送一個口罩套,幾有心。
海灣三明治
西班牙海鮮飯
今日經過 大網仔路 搵地方食飯 跟住見到海灣吧 就停低食個晚餐 泊車非常方便 餐廳就在停車場旁邊。兩個人就叫咗鹹豬手 一個意大利薄餅 因為我要揸車 只係飲咗兩啖啤酒個德國鹹豬手非常香脆 內軟外脆 味道也不太鹹 味道非常好 上枱時熱辣辣 至於個意大利薄餅 味道質素也非常好 上枱時也是熱辣辣👍👍👍👍是星期三晚上 客人不是太多 空氣非常清新 附近亦都冇人食煙 晚餐食得非常舒服 亦都幾好坐👍👍👍大家不妨一試👍👍更加重要就係泊車非常方便 停車場行去餐廳都唔使20秒👍👍
大家不妨一試👍👍

更加重要就係泊車非常方便 停車場行去餐廳都唔使20秒👍👍
西餐
2020-03-11
西餐
2019-11-30 1020 瀏覽
朋友特登車我地入黎,環境幾好,有沙灘,見到啲狗狗喺度玩沙,又有人玩風帆,天氣都好好,一路嘆住野食一路睇風景都真係唔錯,不過野食麻麻,一般野,選擇唔多,夜晚應該有live band,傾計係幾好既😁😁