2014-10-23 842 瀏覽
今日同朋友食飯打邊爐,去左黃大仙涮得棧星級火鍋!! 抱住平常心入去,點知有驚喜! 驚喜一, 8蚊碟三文魚刺身,叫左兩碟,兩碟一個碗上,有10片,冰底上好夠凍! 驚喜二, 皮蛋芫西湯底只係$38,但都好足料,試過就咁飲味道唔錯! 驚喜三, 見唔係貴,$108有6隻鮑魚,ORDER來食下, 只係SIZE偏細隻,但估唔到仲係活生生咁,夠新鮮. 驚喜四, 點左個平時唔叫的小籠包,真係一試難忘, 滾熟之後,皮沒有穿,小籠包的湯仍然在小籠包內! 放凍少少時,飲下小籠包淡湯!!唔油,好飲,好食!! 必試之選~~ 另外,其他食物都好乾淨同新鮮,好似牛肉粒咁,好有牛味,但我相信食牛肉片會更好,因為滾到一半熟,個面已經好老。 地方好大,個廁所都好大,難得地去廁所唔洗排隊,而且好乾淨。如果有多D朋友一齊打邊爐想嘈下都幾好,因為如果有4-6位,可預定房間,有電視睇,私隱度高!!
地方好大,個廁所都好大,難得地去廁所唔洗排隊,而且好乾淨。
2014-10-17
2014-10-14 1079 瀏覽
適逢太座的堂弟從澳洲學成歸來 , 才到港的第二天 , 熱情的堂弟便相約我們到位於他屋企附近的一間中式酒家 " 涮得棧星級火鍋 " 吃火鍋 , 聚一聚談談天 , 這間好 , 對他們的出品有信心 ~這家 " 涮得棧星級火鍋 " 位處黃大仙港鐵站附近 , 易於到達相當方便 ~   據聞 "涮得棧" 乃屬於著名提供婚宴服務的 " 譽宴集團 " 旗下的成員 , 而我們在進餐當晚亦見有一對新人辦喜宴 ! 在此我也祝福他們 「永結同心,白頭到老,永浴愛河」~位於左邊的是 " 涮得棧 " 而位於右邊的是 " 譽宴 "在門前的位置擺放了一個晶瑩剔透的裝飾擺設 , 非常高雅美觀 ! 不知道是玻璃還是水晶呢 ?一到步 , 笑容可掬的知客便上前招呼 , 見我們一行四人 , 便主動地安排我們進駐廂房 ( 四人或以上便可以要求廂房 , 不設最底消費 )廂房的裝修和諧 , 環境潔淨 , 寬敞舒適 , 設有獨立電視 , 獨立冷氣 , 私隱度高 , 適合帶有小童的顧客 ~頗具古風的木製調味架擺放著火鍋必備的調味料 : 紅辣椒、蒽花、蒜茸、炸蒜、醬油 ~ 井井有條之餘 , 調味料都非常新鮮 ~ 醬料費每位 $ 15 ,
位於左邊的是 " 涮得棧 " 而位於右邊的是 " 譽宴 "

頗具古風的木製調味架擺放著火鍋必備的調味料 : 紅辣椒、蒽花、蒜茸、炸蒜、醬油 ~ 井井有條之餘 , 調味料都非常新鮮 ~ 醬料費每位 $ 15 , 雞蛋每隻 $ 5 ~
除數十款火鍋料之外 , 還可另點一些熟食 ! 相當多元化 ~
火鍋鍋底有十多款 , 選擇之多 , 實在超乎想像 ! 一向果斷的小弟都有點選擇困難了 ~
沙爹湯底
風味沙嗲鍋 : $ 38
湯底沙嗲味道香濃 , 夠惹味之餘又勝在不太鹹 , 不過有頗多花生碎在湯底內 , 有過敏的客人要特別留意 ~
招牌手切本地肥牛
招牌手切本地肥牛 : $ 128
火鍋怎能缺少牛肉呢 ? 牛肉切得厚薄相稱 , 油脂分佈平均 , 色澤紅潤 , 質感嫩滑 , 放湯稍灼 -- 半生熟即吃 , 入口軟綿嫩滑 , 肉味濃郁 ~ 不愧為招牌貨 , 必吃 !
三文魚剌身
三文魚剌身 : $ 8 / 5 片
肉質肥美 , 油脂均勻 , 沒有雪氣 , 有魚味 , 並配以甜甜的豉油 .... 新鮮好食 ! 當然不能與頂級刺身店相比 , 但以這個價錢有這樣的質數是超值的 ~
花膠
花膠 : $58
花膠筒又厚又大塊 , 晶瑩通透 , 口感 Q 韌又膠口 , 充滿骨膠原 , 留意只要灼幾灼就食得 , $ 58 .... 真抵食 !
鹽水鴨
鹽水鴨 : $ 38
這一道菜在坊間的一般酒家裏並不常見 , 所以這份熟食是必點的 ! 鴨肉香軟嫩滑 , 鴨味濃郁 , 滷得入味卻不會偏鹹 , 非常有風味 ~ 推介 !
即炸響鈴
即炸響鈴 : $38
是吃火鍋不可或缺之物 ! 一籃有八條 , 豆味香濃兼頗為粗身的響鈴 , 放湯拖一拖數秒即吃 , 既軟綿亦帶幾分鬆化的咬口感 , 吃多多都不會夠喉 ! 要 encore !
鮮蝦水餃拼雲吞 : $ 38
水餃、雲吞 各有三粒 , 每粒包得飽滿 , 皮薄餡多 , 內餡主要有大蝦仁 , 蝦肉新鮮彈牙又爽口, 吃得出沒有加入味精 , 包功一流 , 放湯久了亦未會爆開 ~ 再要 encore !

太座的堂弟才剛歸來 , 當然不忍心要他請客 .... 三個大人加一個小童 , 左計右計 , 每人才二百餘元 , 今餐我找數吧 !

這間餐廳的環境舒適 , 私隱度高 , 用料靚 , 服務態度良好 , 價格合理 , 適合朋友共聚、一家大細甚至二人撐檯腳 ~ 如有機會的話 , 我會再來光顧 ~
沙爹湯底
招牌手切本地肥牛
三文魚剌身
花膠
鹽水鴨
即炸響鈴
2014-10-10 910 瀏覽
試新嘢, 又係時候去滾見天氣冇咁熱,試下這間火鍋店,位於黃大仙近MTR站A出口,大慨行5分鐘左右,容易搵到。 不過我去到先知原來「涮得棧」是譽宴集團旗下之一。店內環境OK乾淨舒服,安排入座快,又有電視睇,好正!!! 至於服務員態度一流又細心,時不時會入房收用完餐具,上菜效率都ok, 唔洗等太耐,無漏單,算是不過不失。醬料方面,比一般少選擇,有豉油、紅椒粒、生蒜、金蒜同蔥粒,而且醬料是要收費的,略貴一點,成$15@。叫咗8款嘢連竹蔗水一酌。湯底方面,叫咗胡椒粒豬肚湯底$68,個湯比較淡,但好足料,質素真係好好!當然唔少得嘅「手切肥牛」,叫咗碟$88,份量好夠,有好濃牛肉味道,切得好靚同好新鲜。不得不提呢碟前菜「素海蜇貢菜」$32,素海蜇真的好似真海蜇咁爽,味道濃驚喜位......$8 有5件「三文魚刺身」,好抵食! 結果我哋叫咗2客試下,好新鲜又切得厚身好肥美。「灌湯小籠包」共8隻$38,包內有好濃湯汁及好新鮮肉質,粒粒都好足料,不過味道略為鹹一點。總括來說,可能今次得我同一個朋友去試,都有少少食唔哂。當日埋單,每人平均消費$250左右。希望下次再來叫多D朋友再試埋其他食物,真的值得再來
試新嘢, 又係時候去滾
總括來說,可能今次得我同一個朋友去試,都有少少食唔哂。當日埋單,每人平均消費$250左右。希望下次再來叫多D朋友再試埋其他食物,真的值得再來食,抵讚!!!

2014-09-30
  • 手切肥牛
  • 素海蜇貢菜
  • 三文魚刺身
  • 灌湯小籠包
2014-10-03 680 瀏覽
秋風起梗係去打邊爐啦!朋友話屋企附近有間火鍋想試下~於是收工搭地鐵過去試一試先!係黃大仙站A出口行過去大概五分鐘到,都算方便!呢間涮得棧係譽宴旗下嘅,今日譽宴晚市同火鍋兩邊都好滿場,所以侍應安排左我地入房, 四個人都有VIP房~LUCKY! 間房入面有電視,方便我呢啲電視精一路十下十下,一路追劇! 坐低第一樣就攞張Menu黎望下先 海鮮嘅種類都唔少, 我地點左個清清地嘅芫茜皮蛋鍋, 一碟大嘅本地手切肥牛、海生蝦、極上黑豚肉、鯇魚片、 蕃茄、山水豆腐、炸枝竹、鮮淮山、 炸魚皮、響鈴、蝦滑墨魚滑雙拼、韮菜餃、灌湯小籠包 另外再嗌左四款小食:泡椒豬手、拍青瓜、木耳、素海哲 房裡面有個叫人制, 拍著佢一分鐘就有侍應入黎處理我地嘅order~ 個涼拌素海哲好好食! 有麻油嘅香味,微辣,非常開胃! 啲小食都唔細碟架! 打邊爐期間食番啲凍盤即刻無咁熱氣! 等緊個鍋黎嘅同時調較下自己嘅醬料先~ 不過就只有辣椒、蔥、蒜蓉同炸蒜片。 另外我地有一大壺火鍋湯,唔知係咪想方便我地坐房想加湯個陣唔使下下叫人黎,都幾體貼,而且夠我地加三次湯! 湯底黎到我地就將蕃茄、豆腐、淮山都落落去, 原本嘅湯底有清香嘅莞茜味,
秋風起梗係去打邊爐啦!
朋友話屋企附近有間火鍋想試下~
於是收工搭地鐵過去試一試先!
係黃大仙站A出口行過去大概五分鐘到,都算方便!

呢間涮得棧係譽宴旗下嘅,
今日譽宴晚市同火鍋兩邊都好滿場,
所以侍應安排左我地入房,
四個人都有VIP房~LUCKY!
間房入面有電視,
方便我呢啲電視精一路十下十下,一路追劇!

坐低第一樣就攞張Menu黎望下先
海鮮嘅種類都唔少,
我地點左個清清地嘅芫茜皮蛋鍋,
一碟大嘅本地手切肥牛、海生蝦、極上黑豚肉、鯇魚片、
蕃茄、山水豆腐、炸枝竹、鮮淮山、
炸魚皮、響鈴、蝦滑墨魚滑雙拼、韮菜餃、灌湯小籠包
另外再嗌左四款小食:泡椒豬手、拍青瓜、木耳、素海哲

房裡面有個叫人制,
拍著佢一分鐘就有侍應入黎處理我地嘅order~
個涼拌素海哲好好食! 有麻油嘅香味,微辣,非常開胃!
啲小食都唔細碟架! 打邊爐期間食番啲凍盤即刻無咁熱氣!
等緊個鍋黎嘅同時調較下自己嘅醬料先~
不過就只有辣椒、蔥、蒜蓉同炸蒜片。
另外我地有一大壺火鍋湯,
唔知係咪想方便我地坐房想加湯個陣唔使下下叫人黎,
都幾體貼,而且夠我地加三次湯!
湯底黎到我地就將蕃茄、豆腐、淮山都落落去,
原本嘅湯底有清香嘅莞茜味,唔似平時出面好攻鼻嘅味!
個鍋仲好大鍋,
唔怕咁易就煲乾痴底
大手切肥牛夠晒四個人食,
試過唔沾醬都好鮮味,
牛味夠!
大小厚度非常好,
涮十秒就熟,仲要一啲都唔靭!
蝦滑墨魚滑雙拼,唔算大舊,但好好咬口,好彈牙,
料好足,仲食到一粒粒蝦肉同墨魚肉~
炸枝竹無乜特別但浸左湯食就好正!
海生蝦屬細蝦,但都好多隻,有成十隻!
新鮮,灼一灼就食得
韮菜餃同灌湯小籠包各有八粒,
韮菜餃都好大粒,個餡好足料,啖啖肉,韮菜好香

灌湯小籠包係大驚喜,
開頭諗住試下,點知一試就愛上!
熟左嘅小籠包好似平時食嘅小籠包咁,
外皮軟熟通透,
睇到入面裝住好多湯汁!
一定要小心翼翼咁咬開外皮,
漏出黎嘅湯汁一個匙羹都裝唔晒!
打邊爐嘅小籠包比起蒸嘅小籠包更加新鮮熱辣!
個餡都好濃味! $38仲有八粒咁多超值!

整體而言食物質素都幾好,
比起任食,無論份量同質量始終都會比較出色,
唯一比較可惜係我地八點落單,有好幾樣野都已經賣晒,
打邊爐無竹蔗水同五花茶點都爭咁啲!
佢嘅蟹鍋、多寶魚刺身同多汁一口肥牛粒我都好想試!
下次唯有再約早啲啦~
2014-09-25
5 分鐘 (堂食)
四位或以上才可以包廂的廂房 , 今次幸運地取得到。 「涮得棧」 是譽宴集團旗下的品牌 , 而「譽宴」更是著名的婚宴服務先驅 , 進餐當晚原來是宜嫁娶的好日子 , 託數對新郎新娘的福 , 他們都把「譽宴」的本部訂了作婚宴場地 , 因此普通晚餐的客人都安排在同一層對面的「涮得棧」, 而我們這些「涮得棧」火鍋客就可以進駐廂房。自從年頭參與了親戚在「涮得棧」攪的火鍋局 , 要甚麼、點甚麼都是親戚話事 , 我們做小的當然是唯命是從。 但是對當時那個花雕醉雞鍋的美味 , 吃完可以全身暖烘烘的感受 , 的確是記憶猶新。 難得這天我倆要到黃大仙辦點事 , 不如晚餐就番尋味 , 秋夜滾一滾。從知客口中得知可以進駐廂房 , 那份快樂真是不能言傳 , 要知道廂房的私隱度高 , 又有獨立電視 , 無論轉甚麼台、調大小聲都是自己操作;廂房不設最底消費 , 只要是四人或以上便可以要求。  沿扶手電梯走上一層 , 左邊是 「涮得棧」、右邊是 「譽宴」, 那時候的 「譽宴」不時傳出歡呼聲 , 我內心也有為他們而高興 , 遙遙送上無名的祝福。推門進入「涮得棧」, 這個時候的大廳還未有晚飯食客 , 但是火鍋客都已經隱身在
四位或以上才可以包廂的廂房 , 今次幸運地取得到。

推門進入「涮得棧」, 這個時候的大廳還未有晚飯食客 , 但是火鍋客都已經隱身在各廂房裏。
歡迎參觀我們的廂房 ! 電視正播放 J2 台的 < 麵包超人 > , 椅子是有厚墊的靠背椅 , 檯上放了六套餐具。 廂房內的面積 , 相信如果坐了六名身型龐大的食客 , 房內的空間都會讓人舒服。
火鍋怎能缺少醬料 ! 這兒的醬料比較基本 , 只有紅椒粒、生蒜蓉、金蒜蓉、青蔥粒及豉油 , 相信店方是希望食客能吃出食物本味 , 而醬料是作為提升味道之用。 註 : 醬料費每位 $ 15 , 雞蛋每隻 $ 5 。
火鍋生料低至三數十元便可交易 , 火鍋鍋底都有至少十款選擇 , 今次終於可以自己話事 !

今次我倆決定要的正氣鍋底是 ......
蕃茄薯仔豬筒骨鍋
蕃茄薯仔豬筒骨鍋 $ 58 ... 在最初 , 所有食材除了豬筒骨外都是生的 , 豬筒骨有 3 大件還有蕃茄件及肉薯;喝一口湯 , 味道是茄醬的酸味 , 頗酸 , 然而慢慢地從湯裏透出金華火腿的甜味道。 相信一邊吃火鍋 , 湯亦一邊滾滾滾 , 最後必然會非常美味。
本地招牌手切肥牛
本地招牌手切肥牛 (大) $ 128 ... 一滿碟約有 30 片肥牛 , 肥瘦比例平均 , 鮮紅的顏色已令人忍不住要夾起它們並拿去灼。 我比較喜歡較生的肉質 , 所以只是夾著肥牛並在湯裏來回灼四、五下便行。
牛肉味道濃郁 , 油花雖少但分佈均勻 , 鬆軟得來不失嚼勁 , 個人認為不用蘸點任何醬料已非常鮮味。
灌湯小籠包
灌湯小籠包 $ 38 ... 一客有八粒小籠包 , 拿上手還未知它們是否真的灌湯 , 看上去是剛從冰箱裏拿出來的。
即管放一粒小籠包在湯內打滾 , 不需要特別呵護 , 只要見它稍為漲大便開始留意它直至熟透。 首先 , 這小籠包的皮是又薄又滑 , 咬開一小口後可嚐到清澈有肉味的湯流出來 , 肉餡質地鬆軟並帶有甜味 , 我倒是第一次點小籠包來火鍋
鮮蝦水餃拼雲吞
鮮蝦水餃拼雲吞 $ 38 ... 這款生料是唯一一樣吃完要再點的生料 , 可想而知它們有多美味 ! 水餃與雲吞都是各有三粒 , 而且均很大粒飽滿。
雲吞皮很滑溜 , 內餡有兩隻爽脆蝦肉、筍粒、韮黃粒及肥豬肉碎。 先吃到的是蝦肉的爽口 , 再來是肥豬肉碎的甘香及韮黃粒的甜味 , 很滿足 !
水餃同樣是有滑溜的皮 , 內餡與雲吞是大同小異 , 只是增加了木耳絲而肥豬肉碎的比例減少了, 吃起來會多了清爽口感。
脆炸響鈴
脆炸響鈴 $ 38 ... 看樣子是與其他響鈴有些不一樣 , 一籃有八卷 , 似乎響鈴是炸得很透徹 , 鬆起的模樣。
放進湯內灼幾秒鐘 , 當見到響鈴變軟到你希望的軟硬度後便把它夾起 , 味道居然似牛肉球點心下的腐竹皮 , 很吸湯很好味。
靚花膠筒
靚花膠筒 $ 58 ... 晶瑩通透而且紋理清晰 , 一碟有八件花膠筒。
放進湯內不要灼太久因為膠質會隨著熱力而溶化 , 黏黏軟軟的膠質口感 , 沒有魚腥味 , 多吃花膠對身體各部分均有補益能力。
鮮魷魚 $ 42 ... 一碟五件魷魚片 , 若然沒有添加蘇打粉會是更好 , 因為鮮魷魚就是要吃那彈牙爽口的肉質。
魷魚味道已經被蘇打粉破壞掉 , 好好的鮮魷魚片被改造成水魷魚般無味道 , 太可惜吧 ~

最後再嚐點湯 , 金華腿味更顯濃郁、肉薯煲至腍透 , 有綿綿的薯肉質地、蕃茄煲至軟爛 , 味道全進入湯內、那 3 件豬筒骨亦已煲至軟骨變腍兼起膠 , 骨髓也有點肥膩。
$257.50 (晚餐)
蕃茄薯仔豬筒骨鍋
灌湯小籠包
脆炸響鈴
靚花膠筒
基本上是沒有任何服務, 無論是落單叫餸,要求茶水,火鍋加湯等等都要叫十次八次才有人應你....個個服務員都是黑口黑面, 除沒有服務外....斤両上都是騙子....叫咗個三斤半至四斤的象拔,未見過原隻象拔就已經開了片!大家可以看看圖,我是叫咗六百幾個隻,張柯紙打都是六百幾,出嚟都唔夠二斤,有圖大家睇,就算縮水都唔會咁離譜呀!如果想食好點,又唔受氣....我奉勸大家唔好去了....
如果想食好點,又唔受氣....我奉勸大家唔好去了....
三斤半或四斤的象拔
2014-05-25
10 分鐘 (堂食)
2014-05-02 1504 瀏覽
如果要找個地方小聚,吃火鍋就可以與親友慢談一番。但是不少火鍋店都是擠擁的格局,有的等很久(就好像充有的趕人走,有的卻滿室濃煙,大大減少了吃火鍋的趣味。朋友上OPENRICE看到這個地方食評不俗,大家就這樣相約到這裡聚聚。要找到這裡說難不難... 但必須看到由A/E地鐵站出口左轉,沿大馬路方向,找到商場位置,見譽宴入才可以到二樓呢。環境火鍋比提供中菜晚飯的譽宴要熱鬧多。因為有私人房間的關係,有的甚至會用來唱K。每間房都有一個電視,電視下的螢幕竟可以點菜!! (不過我們都是很久才發現,而且螢幕還未開啟)性價比茶芥及菜式每項都計入賬內,價錢及水準尚合理。服務追了很久,菜上了好幾碟仍未見湯底出現。寫好了的菜式要多追幾次才知道廚房不能提供。醬芥在開始時出現一次,便即收回,要不停追回才可以用到。不過,整體來說,要是找到專負責我們房的侍應還是可以回應到我們的需要..其他的就好像不太懂得理會客人的需要。菜式可供選擇的食物種類相宜。侍應給我們看優惠的項目時發現"四選一":1.特價蓄茄 2. 特價海鮮 3. 特價肥牛 4.特價飲品"老友鬼鬼",即油條,尚有自家特色,味道不錯。響鈴比較"林",欠特色。有脆鯇

性價比
茶芥及菜式每項都計入賬內,價錢及水準尚合理。

菜式
可供選擇的食物種類相宜。
"老友鬼鬼",即油條,尚有自家特色,味道不錯。
響鈴比較"林",欠特色。
有脆鯇魚片及鯇魚片可供選擇,價錢又一樣,大家都覺得脆鯇魚片好吃多了。
"本地手切肥牛"(~$98)比肥牛貴$10,想試試其過人之處。後來以$38優惠價點了一碟(即"四選一優惠"其中一項),筋位太靱了,完全不能下嚥。一碟也未吃到一整塊。
總結
可以再來,因為地方不錯,不過不會對食物方面有太大奇望。
3 分鐘 (堂食)
2014-03-21 2779 瀏覽
小時候,在黃大仙住過一段很長很長的時間,那個時候,住在紀律人員宿舍,那裡有我最愛的沙爹牛肉麵,是我常常都會突然思念起來的食物。這個地方,有像無限少年的回憶,遺憾我當時年齡不可親手擁抱你欣賞,童年便相識,餘下現在的我,自己怪就怪從前不多吃一點,留多一點美好的回憶,現在人大了,肥了伴了腫了老了新陣代謝慢了,每次經過這裡,我那些年的回憶總是懷念和痴痴回想。 今晚約了一個認識了好一會的男食友來吃過晚飯,地點是我從前住過的黃大仙,的確,我離開了之後也不知有多久沒有在這裡吃過晚飯,坦白說,這邊特別或者好吃的地方屈指可數,但朋友卻選了一個驚喜給我,就是前排有不少推介的涮得棧星級火鍋。開頭我看過這間餐廳的資料我也不特別留意,只知道看過他們那個什麼招牌蟹鍋好像很不錯,有點令我想過泳池餐廳,但知道今天會來之後,看看地圖,原來正正這裡是從前的一間很有名的酒樓,記得從前讀書的時候,常常會去那酒樓飲茶,不知遺留多次腳毛的我來到這裡也特別有那些年的那種感覺,是親切,是興奮,不過時易世移,現在這裡是變成了一個連鎖酒樓和這個在黃大仙也算嚮負盛名的涮得棧星級火鍋。回憶是美好的,來到這個親切地方,我的那些年不是沈佳宜,是

回憶是美好的,來到這個親切地方,我的那些年不是沈佳宜,是小時候的溫暖回憶,暖在心頭。雖然今日天氣很冷,我的那些年卻在我的腦海中翻滾,就如我來到吃打邊爐一樣,天氣雖然冷,但來到看到那些輕煙從鍋中升起,輕煙伴濃情,身體雖凍,但心的熱情卻停不了,無論是回到老家,或者是面前的邊爐。

今天可能是平日關係,兩個人都在廂房坐,非常舒適,裡面有電視,位置闊落,如果以這價錢,非常舒服,當然沒有外面的連鎖火鍋店這麼貴,我覺得還是值的,當然,始終黃大仙對東區以外的人來說都是有點遠,如果經過,就環境價錢來說我認為都算幾好,未吃都已經加了分。當然可能有點是那些年的親切與感概。
未吃有得混醬是常識吧。必然選擇的有炸蒜,蔥,生蒜,辣椒等,愛混醬如我當然加上豉油落呀落,未出發,先興奮。

與食家吃,當然開心,大家都是喜歡吃東西的人,我們今次就叫捨招牌蟹鍋,吃普通鍋,然後就喜歡叫幾多就叫幾多。
香濃沙爹鍋
香濃沙爹鍋($38) ,最好的火鍋朋友,濃濃的沙爹味香氣撲鼻,是不可多得的鍋底,平靚正,我覺得比有名的招牌蟹鍋或奇味辣雞煲更好。
五頭南非鮑魚刺身
五頭南非鮑魚刺身($88),這個頭盤實在很好吃,不算貴,味道新鮮美味,冰凍凍的質地,性價比一流,如果切厚一點,口感應該可以更爽。
手切澳洲M5肥牛
本地招牌手切肥牛
最重要的火鍋好友係牛肉,兩個大男人打邊爐又怎會沒有牛肉呢,手切澳洲M5肥牛($88中),是不可多得的又平又靚,牛味好濃,油脂均衡分佈,而且中等的份量也有差不多二十塊大大塊呈蝴蝶形的牛肉,切法技巧高,吃完一舊又一舊。反而,平時我在香港的火鍋店喜歡的多是本地肥牛,本地招牌手切肥牛($88中),我以為會較為好吃,因為本地味道更濃更肉味重,不過,我今次喜歡的是澳洲板,因為無論肉味煙韌油脂雪花都係澳洲較為好,如果價錢同等,下次你來不用選擇吧,就一張八十八元的機票來可以有頭等澳洲的滋味吧。

老友鬼鬼($58),可能之前試過吃幾間有名的同名菜式,有些地方真的把這個蝦膠加油炸鬼做得出神入化,這個對我來說真的有點失望,蝦膠是新鮮的,不過油炸鬼有點乾而硬,珠玉在前,顯得遜色。
老友鬼鬼
生猛大花蛤
生猛大花蛤($98),大大隻而又新鮮,上枱的一刻是生猛無比,一如其名,放下去,幾十秒已經可以熟了,開了口後肉質鮮美又甜,雖然價錢不算太平,但值得一吃。
炸枝竹
炸枝竹($28), 新鮮但份量不多,價錢尚可以,口感不錯。
雲呑
水餃
水餃($48)雲呑($48)是好朋友,兩樣都是很肥美而又肥大,兩種都是正統的包法,雲呑的蝦大大粒,豬肉份量不多,但爽口且令人易滿足。水餃也是不欺場,裡面充滿份量,喜歡得很,是我繼佐敦的合興的雲呑水餃後最喜歡的。

手打滑雙併 ($78),蝦滑和墨魚滑都是一流的質素,兩種滑都是新鮮而且都是味道濃郁,墨魚滑比蝦滑更勝一籌,值得一吃,那個墨魚的味道勁濃,而且十分爽口,滾兩滾很快熟,值明絕對是優質的食材。
手打滑雙併
炸魚片頭
炸魚片頭($28),平價之選,當然我不會和安利潮興對比,炸魚片頭味道一流,炸得剛剛好,片頭邊脆脆而口感一流,而且份量多,吃過不停,加上酸辣汁,開胃無比。

包心芝心丸($32 ),也是一個優質的丸類,芝心丸要吃得小心,吃下去射出來全口都係那個芝心的濃濃鮮味 ,比我去大鍋口吃的那些更好質素。
包心芝心丸
午餐肉($35),大大份,對比外面的價錢平而又多,雖然知道只是罐頭貨色而不是什麼自家製或者是歐洲版,但味道也不錯,肉味濃,可以一吃。
午餐肉
稻庭烏冬($28),從前我最喜歡打邊爐的是公仔麵,但而家學壽桃牌話,健康最重要,所以而家吃的就是烏冬。這個稻庭烏冬我是非常喜歡,煙韌的烏冬配合沙爹是打邊爐的極致。每條烏冬吸收了湯的精華,濃濃的味加上煙韌好咬口的烏冬,為這個邊爐有個美麗的作結。
稻庭烏冬
為了吃烏冬,叫多了個四寶丸,也是沒有令我失望,全部都是優質的丸類,爽口而沒有冰鮮味,對我來說,這種地方的丸類有這個質素而價錢便宜,是非常不可多得的了。
蔬菜拼盤
睇到呢度,我相信你都幾驚奇兩個大男人點解可以食咁多野,加多個蔬菜拼盤來清清 菜類很多,有白菜仔,西生菜等,是不錯的打邊爐後要消滯的最佳好友。
吃到呢一刻真係飽得不行,快樂是肚子的滿足,親切的環境,朋友的交流,一餐飯,賺到的是多樣化的東西,you are the apple of my eye ...這是柯騰的回憶,涮得棧,你也是我的青蘋果,是我回憶的一道牆,是那個除了沙爹牛肉麵後,回到小時候黃大仙過去的一布鏡子,看到的是生活的成長,是經歷的沉澱。
你有食店給你這樣的回憶嗎?如果有,每次你回到過去的時候,請你想起.....那些年的幸福與可貴。
炸魚片頭
2014-02-17
五頭南非鮑魚刺身
2014-02-19 1731 瀏覽
上星期天寒地凍,抵得冷的在下也覺得凍,但是說到覓食地區,黃大仙實在都沒有來過,甚至沒有留下甚麼腳印,可是今晚要打破了,在下首次約同食友今晚在一間火鍋店涮餐勁,狠狠地烚下烚下。涮得棧星級火鍋位處於黃大仙,隔鄰便是新光中心,從地鐵站走過來只不過是五至七分鐘左右,如果乘巴士的話,也只不過兩三分鐘而言。當在下首先到後,就發現有涮得棧的廣告牌,可是進入後未能見到其門口,原來涮得棧是譥宴的旗下品牌,就在譥宴隔鄰。當說明訂了座以後,侍者便引領到一房間,關上門,私隱度可謂十分之高。而每當需要侍者幫忙的話,只需按一下鐘,侍者便會來幫忙。當食友到達時,咱們便開始從配料單上勾選配料,老實說,誰不可以讓兩個人烚下烚下,涮個夠本?但是為了珍惜食物,咱們也不會選擇大份量的配料,點了夠吃便算了吧!現在就讓咱們開始吧。醬料(每位十五個大洋)基本上醬料有醬油、醋、生蒜、熟蒜、蔥花及紅椒,並用調味架盛載,不過醬料選擇則較少,沒有之前吃過的多。香濃沙嗲鍋(三十八個大洋)咱們沒點來招牌湯底,只點了香濃沙嗲鍋湯底。其實吃火鍋,也是講求湯底,未放配料之前先喝一口,確實是具有香濃的沙爹味道,而且臨近中尾段,其沙嗲味道就更濃郁,要加

醬料(每位十五個大洋)
香濃沙嗲鍋(三十八個大洋)
咱們沒點來招牌湯底,只點了香濃沙嗲鍋湯底。其實吃火鍋,也是講求湯底,未放配料之前先喝一口,確實是具有香濃的沙爹味道,而且臨近中尾段,其沙嗲味道就更濃郁,要加湯底。湯底裡面,亦不乏有大量的芽菜,咱們吃過不停。
五頭南非飽魚刺身(每隻八十八個大洋)
今勻咱們選了一隻五頭鮑魚刺身廚師會把鮑魚切片,放在有冰的碟上,再加上蔬菜。在下還是首嚐鮑魚刺身,質感柔軟煙靭,蘸上醬油和芥末,實在可口。
本地手切肥牛(中)(八十八個大洋)
手切澳洲M5肥牛(中)(八十八個大洋)
火鍋點可以少得牛肉?於是咱們一點便是兩款。兩款肥牛本身非常鮮嫰,當中本地手切肥牛的油花分佈未見均勻,但勝在肉味都夠濃郁;而澳洲肥牛油花亦未首均勻,但肉味卻較本地肥牛更勝一籌,而且有種細膩的感覺。
澳洲M5肥牛
老友鬼鬼(五十八個大洋)
這是一個很特別又幽默的名字,是一款油炸鬼內釀滿了蝦膠的食物,本身食物已經是半熟的,因此可以為烚一烚便可,可是咱們還是放了一陣子才來吃。吃時已經是把脆的地方變成腍了,不過蝦膠仍保持爽彈,都唔錯。
炸枝竹(二十八個大洋)
之前吃過不少火鍋,對炸響鈴有點悶納,今餐則改以枝竹,其實在下也沒有研究枝竹要多久才適合,照把枝竹放下烚下,不過也幾脆喎。
包心芝心丸(三十二個大洋)
丸類是火鍋的良伴,其中芝心丸是喜愛丸類之一。這芝心丸烚過以後,咬一口,內裡的芝士汁立即爆出,猶如在吃爆汁的食物,爆出來的時候,簡直是一發不可收拾,而且還燙嘴,熱到幾乎都腫了起來。
包心芝心丸
鳳城水餃(四十八個大洋)
鮮蝦雲吞(四十八個大洋)
在下咱家打邊爐,也會放下水餃的,今次也不例外。水餃皮較薄,而且也頗結實,但勝在有嚼勁,烚下時都不容易散開。同樣地,雲吞也咱家打邊爐配料。雲吞的皮也夠薄,內裡的鮮蝦亦是很爽口,沒有因為烚得太久而變腍。
鳳城水餃
鮮蝦雲吞
午餐肉(三十五個大洋)
在下還是第一次把午餐肉當成火鍋配料,而且還要厚切,因此口感上特別豐富,而且具有嚼勁,與平時吃到的餐蛋治之類大有分別呢!
炸魚片頭(二十八個大洋)
特式四寶丸(三十四個大洋)
剛才在下提及過,九類是火鍋良伴,故此點可以少得貢丸、牛丸、芝士丸和蟹粉丸呢?當中沒有魚蛋就以魚片頭代替。各丸類都是有嚼勁有咬,當中芝士丸也是充滿了芝士的味道,魚片頭也具有爽口和彈牙。
自選手打滑雙併 - 鮮蝦滑,黑魚滑(七十八個大洋)
當中有三款滑可以任擇其二:鯪魚滑,鮮蝦滑和墨魚滑。咱們選擇了後兩者。兩者質感都非常滑溜,而且很爽口彈牙。
鮮雜菜籃(三十八個大洋)
咱們選擇雜菜,因為可以有多款蔬菜選擇,而不會只有一款。蔬菜都很新鮮爽嫰,為多肉的火鍋提供了平衡飲食的作用。
稻庭烏冬(二十八個大洋)
最了最後,湯底吸收了大量配料和蔬菜精華,當然變得濃郁無比,來一個烏冬作為總結。烏冬吸收湯底的精華,加上烏冬又煙靭又有嚼勁,使今餐劃上了句號。
咱們兩個人實在吃了很多東西,都能夠把它們ko,已經唔話得了。整體而言食物有一定水準,而且都幾便宜。
2014-02-17
澳洲M5肥牛
2014-01-22 1490 瀏覽
凍凍地最岩打邊爐, 去酒家最好, 有人服侍又唔使自己執手尾, 爽~!去左屋企附近呢間, 放互落車就係, 佢個電子落單系統幾新穎丫~不過我地都係畫左紙仔點菜經理推介: 川貝海底椰木瓜鱷魚骨湯底, 咁岩阿媽想飲有海底椰既野, 於是要了, 結果不錯, 很香, 都幾足料, 起碼覺得有自己屋企打邊爐落好多材料個種FEEL, 店家很闊卓~! 從個湯底都可以知道店家對客人很好! 我地最尾係食埋D 材料同飲左幾淡湯架都~!阿媽要食手切澳洲M5肥牛, 佢話同佢預期一樣好味, 滿足到佢老豆要食手切本地肥牛, 佢話都OK, 不過更加LIKE阿媽點既手切澳洲M5肥牛, 睇黎下要叫兩碟了~魚皮係我叫的, 份量好多, 而且夠脆, 不太濃, Yummy爽口的東西是阿媽叫的, 佢話好過起街市買個D食左幾隻先記得影既大蝦, 老豆話好新鮮, 對眼亮亮晶晶, 的確係好多肉, 彈口架~雜姑係為左個湯而叫, 吸哂D精華, 佢地洗得幾乾淨! 信得過~!我地一家好注重健康, 所以叫左兩碟菜, 都幾多菜同埋都係洗得好乾淨~冬天特別易肚餓, 所以叫左烏冬, 填包D個肚仔~又係吸左個湯既味, 很不錯。
不過我地都係畫左紙仔點菜
爽口的東西是阿媽叫的, 佢話好過起街市買個D
1K
2014-01-19 101 瀏覽
凍冰冰最好打邊邊﹐剛剛就同兄弟幫去左黃大仙涮得棧10下10下~ 地點係豪苑商場﹐OK近地鐵站。同兄弟幫食野多數去D任食放題﹐因為男仔性格都係鐘意咩都食﹐邊似得我地D女仔貴精不貴多丫﹗涮得棧並非任食﹐等佢地感受下咩叫享受啦…點解甘講呢﹖因為呢度並非唔似打邊爐D酒樓甘麻甩﹐呢度係有卡座﹐有房﹐非常獨立加私隱﹗仲每檯都有自己電視﹐可以睇自己鐘意既節目﹗分分鐘正過唱K﹗今日好好彩我地5個人有房坐﹐好開心呀﹐因為我地真係超嘈怕嚇親隔離~ ^^;;;電視機下面仲有個電腦可以係到touch screen點菜﹐點完仲有個list比你睇點左乜同埋幾多錢﹗呢個system真係好鬼正﹗唔洗怕漏單同埋計錯數﹗醬料要$15/人頭﹐一坐低就收左錢架喇。D醬料幾新鮮衛生﹐唔次出面個D得返一兩粒﹗唔錯唔錯﹐呢$15我覺得比得值既﹗一邊辣一邊唔辣~ 超級嘆 ;) get ready 喇好緊張呀湯底唔該快D滾啦~~~選擇極多﹐仲有熟食/刺身等等。湯底都有11種﹐豐儉由人。有朋友唔好辣﹐我有鐘以蕃茄﹐於是我地要左蕃茄薯仔豬骨鍋$58叫左﹕鮮魷魚 ($42)﹐茼蒿 (皇帝菜) $32﹐炸枝竹$28金菇雜菌拼盤$38﹐鮮黑牛柏
金菇雜菌拼盤$38﹐鮮黑牛柏葉$58 (<– 黑牛柏葉真係比較少見)
鮮豬潤$35﹐鮮蝦+墨魚手打滑$78。呢個手打滑有DD美中不足﹐份量唔多﹐且有點散﹐下次可能都係食返餃好D。
叫左個好得意叫老友鬼鬼既野﹐原來係油炸鬼夾左D蝦滑﹐幾得意都幾好味~ 最主要係名改得好﹐哈哈﹐$58。
皇牌推介脆鯇魚片$48﹐我檯食神話好味到不得了﹐要encore叫多碟﹗而我就鐘意呢個包心蟹子丸$32﹐你可能覺得搞咩呀鐘意埋曬D甘普通既野…
比大家睇睇個樣先。D蟹子多到爆﹗實在非一般坊間貨色囉唔該﹗正豆﹗﹗
打邊爐唔少得既肥牛(中$88﹐大$128)﹐一睇個樣都知道同出面街任食既分別啦﹐唔洗我多講。肉類好受兄弟幫歡迎﹐轉眼間就清左碟。
最後當然係要食返D烏冬啦﹗稻庭烏冬$28/3。開頭唔知道一碟有3個甘多﹐叫左兩碟﹐黎到個陣飽到呢… XD 不過都清曬碟~ D烏東確係幾彈牙﹐稻庭口感﹐好好味好滿足﹗
而最開心係同一班好朋友睇電視既睇電視﹐打機既打機﹐一邊食一邊嘆刪埋房門無人打擾。服務員會定期入黎收下碟﹐加茶加湯﹐服務好好。經過呢次﹐相信D男人對打邊爐食物既要求會提高左﹐唔再乜都放落口﹐將味道﹐服務﹐環境置諸腦後。見到大家食得甘開心我都好開心﹐雖然我本人並非食肉獸(<– 即係﹐肥牛呀豬潤呀牛柏葉呀個D其實我全部無食過。)但可以同好朋友過既時光係我一生中最珍惜最重要﹗一定會再黎東九龍涮得棧﹗
2014-01-11
用餐優惠
試食活動
2014年1月4日(星期六)生平最怕等位及排隊!所以今天一個人下午5時多已到達...結果真的要站著等到6點才開門!可能是時間還早的關系吧,當侍應接待安排坐下後 (全場第一台客人)便沒人理了...也沒所謂,反正我也只專心選菜,結果選了以下食物:- 招牌蟹鍋- 本地手切肥牛- 四寶丸- 美國桶蠔- 黑牛柏葉- 唐蒿菜- 流沙包- 壽包半打- 藍妹4支蟹鍋其實是番茄湯底 + 麵包蟹配料:味道是可以的! 本地手切肥牛不及禾牛薈的好但也不錯、四寶丸可以、桶蠔很不錯、流沙包值得推介...
藍妹啤酒
麵包蟹鍋
2014年1月4日(星期六)

- 招牌蟹鍋
- 唐蒿菜
- 流沙包
- 壽包半打
- 藍妹4支

題外話/補充資料: 黃大仙區頂級火鍋...但不要以為是街坊食肆,若不喜歡侍應打攪清靜吃飯、三五知己閑聊的好去處,當然你要求跟國內的“海底撈”服務相比算是差天共地了。
2014-01-04
麵包蟹鍋
2014-01-14 830 瀏覽
今晚約左2個中學死黨出黎聚一聚, 同學介紹話佢屋企附近有間打邊邊, 海鮮新鮮好好食, 所以就試下, 唔好食既話, 可以屈佢請丫嘛XD所以我地主打ORDER海鮮!可能六半已經去到既關係, 好快就有位, 一坐低部長話D蝦靚, 所以先叫左3隻先啦~蝦的確係新鮮, 上台時仲彈彈下, 而且熟左之後超級爽, 好鮮呀!同埋我未試過係酒家打邊邊食咁大隻蝦架, 酒家將D蝦保存得好好~3隻唔夠喉, 所以黎多個蝦, 不過係生蝦刺身! 估唔到呢度有泰國style XD個汁都OK 唔太搶左蝦既味道, 冰夠凍, 唔會水汪汪咁, OK啦~帶子係我最愛!! 呢個帶子係上等貨! 夠鮮甜! 而且酒家都好慷慨呀, 份量足!令我諗起去北海道札幌二條市場個時食既新鮮帶子, 嘻。第一次打邊邊叫鮑魚唔食唔知原來口感係咁爽脆, 而且賣相好好, 睇落都幾新鮮架!呢個就係朋友最愛既珊瑚蚌, 我覺得無咩特別, 不過朋友話好好味worD蠔係大隻既, 點醬汁再食, 都算不錯啦~花枝片~ 又係足料既, 有好多片呀! 正! 要讚一讚, 呢間野夠落足料! 圖片與事實相符呀下!而手打鮮蝦滑同墨魚滑可以雙併, 一碟試哂兩種, SO GOOD!味道方面同
所以我地主打ORDER海鮮!
虎蝦
生蝦刺身
令我諗起去北海道札幌二條市場個時食既新鮮帶子, 嘻。
鮮帶子
第一次打邊邊叫鮑魚
鮑魚
珊瑚蚌
D蠔係大隻既, 點醬汁再食, 都算不錯啦~
美國桶蠔
花枝片
味道方面同其他地方差不多, 都彈牙既~
自選手打滑雙拼 - 蝦滑+魚滑
整體上, 服務良好, 湯底都叫合格, 但係用料真係上盛, 大陪份既野食都好味! 環境算舒適, 飽到唔想郁XD埋單每人兩百幾蚊, 合理! 愛人好鍾意食海鮮, 下次可以帶佢再黎食過!
2014-01-05
10 分鐘 (堂食)
虎蝦
鮮帶子
鮑魚
花枝片
2014-01-03 733 瀏覽
香港人一年四季也愛吃火鍋, 即使夏季也會開著空調來”烚下烚下”, 小妹自己也很喜歡, 不過那些$98任點任食的火鍋免問, 因為那些酒樓的火鍋料大多是”粗製濫造”, 倒不如付出多一點, 味道及滿足感多更多. 這次我們一行四個朋友到涮得棧吃火鍋, 是單點的, 食材比一般的酒樓講究得多.我們坐在包廂房中吃火鍋, 內裡有私家電視, 寧靜又舒適. 值得一提的是包廂並沒有最低消費, 只需要事先預約即可.火鍋好吃與否, 很大程度上是視乎那個湯底的美味程度, 我們選了豬骨蟹鍋, 原煲豬骨湯已經夠吸引, 內裡已經有大量的蕃茄, 薯仔, 豬骨, 味道鮮濃, 再加上新鮮即剖的肉蟹, 味道甜上加甜. 下火鍋配料前, 謹記要先喝一碗湯啊! 啖啖都是精華, 鮮甜無比. 醬料費(每位$15)醬料沒有什麼特別, 都是豉油, 炸蒜, 辣椒之類, 不過湯底出色, 調味料只是”做樣”而已. 飲品方面選了羅漢果五花茶, 將兩者的味道和功效(滋潤和下火)二合為一, 很新鮮亦很有心思. 有些人受不了羅漢果茶的苦澀, 這個揉合了五花茶的清甜, 更易入口, 而且味道不過甜, 喝罷很解渴. 肉類本地招牌手切牛肉($128/中), 有別
香港人一年四季也愛吃火鍋, 即使夏季也會開著空調來”烚下烚下”, 小妹自己也很喜歡, 不過那些$98任點任食的火鍋免問, 因為那些酒樓火鍋料大多是”粗製濫造”, 倒不如付出多一點, 味道及滿足感多更多. 這次我們一行四個朋友到涮得棧吃火鍋, 是單點的, 食材比一般的酒樓講究得多.

醬料費(每位$15)

肉類
本地招牌手切牛肉($128/中), 有別於那些肥膏比肉還要多的雪藏肥牛, 這裡的本地手切肥牛可看到紅白均勻的雪花紋, 肥瘦程度剛剛好. 不會太肥入口油膩, 亦不會太瘦入口乾癟, 口感柔韌, 而且牛肉味特濃, 非雪藏肥牛可比擬.
雖然牛肉價格持續上漲, 但以這樣的價錢有如此多分量的上級牛肉, 其實是很超值呢!

海鮮類
美國桶蠔 ($148)- 隻隻都很飽滿, 即使在湯內煮了好一陣子也不會縮水, 啖啖肉, 很滿足! 一口吃下, 蠔汁在口腔內爆發, 味道鮮甜而不腥.
鮮魚卜($38)- 即是魚膘.實不相瞞, 小妹第一次嘗試這種食物, 其貌不揚, 但很有內在美! 魚卜很爽口, 而接近魚卜尾段的部份更加爽脆, 程度可媲美鵝腸! 味道鮮甜不腥, 吸收蟹湯後鮮甜double up!

花彫醉生中蝦 ($88)- 中蝦新鮮, 入口彈牙, 而且蝦味濃郁, 用牙籤串著, 方便淥, 亦方便食. 不過花彫酒味不濃, 一泡湯花雕味道就全沒有了, 如醃的時間長一點會較好!

老友鬼鬼 ($58)- 出外打邊爐, 當然要點一些比較新奇特別的東西!!! 老友鬼鬼, 名字滑稽, 單看名字也想不到是什麼火鍋配料.
事實上是蝦膠釀油炸鬼, 是一個很新奇的火鍋配料! 吃這個時一定要當心煮的時間啊! 只需放湯兩三秒便要把它撈起, 不然便會變成軟趴趴了!
新鮮即炸的油炸鬼, 極為香脆, 中間釀上鮮蝦膠, 彈牙又鮮味, 放在鍋中煮了幾秒, 油炸鬼更為外脆內軟!
脆炸響鈴($38)- 是小妹的最愛, 做法雖簡單, 但滋味無窮! 把腐竹捲起炸至卜卜脆, 上桌時還仍然是暖暖的, 放置湯中灼兩三秒, 即時變得外軟內脆, 豆味更加突出! 而且沒有任何油膉味, 抵讚! 雖然已經吃得很飽, 但也忍不住口吃了三數個呢!

新鮮黑柏葉($58)- 白色的牛柏葉就見得多, 黑柏葉比較少見啊! 黑柏葉其貌不揚, 其實是”上品”,沒有經過漂白處理, 天然得多! 由於黑柏葉未經過化學物的”蹂躪”, 口感比白柏葉爽口彈牙得多! 黑柏葉沒有化學物的”加持”, 如果不夠新鮮的話, 很容易被食客們發覺, 店子的黑柏葉新鮮爽脆, 完全沒有不新鮮的異味, 果然真金不怕洪爐火!

鮮豬腰 ($35)- 即是豬的腎臟. 利益申報, 小妹是不吃內臟的,但朋友推薦下,試了數件,發覺其口感柔軟, 有點像豬膶的味道. 切成大塊狀, 即使煮很過久, 仍然保持其口感.

脆鯇魚片 ($48)- 顏色亮澤, 是新鮮貨才會有的效果. 雖然是淡水魚, 但入口一點泥味和腥味也沒有, 相當不俗. ”雙飛”切法, 美觀之餘, 口感亦會較佳.

鮮帶子($98)- 個子不大, 但鮮味十足, 又是”雙飛”切法, 使帶子薄了, 受熱更均勻, 令帶子快熟而保持鮮嫩的口感.店方對食材的處理真的很講究, 雖然是多了一重工序, 但仍然花肯時間心血去滿足食饗們對吃的要求! 抵讚!

手打鮮蝦滑/ 手打墨魚滑 (各$68)- 這是很多人會點的火鍋料, 因為有得玩有得食, 隨個人的喜好挖多挖少. 鮮蝦滑和墨魚滑均在店內每日新鮮即打, 新鮮度無可置疑.
兩者均比普通蝦丸, 墨魚丸來得有彈性, 而且夾集了蝦/墨魚粒粒, 很足料, 亦有咬口.
手唧魚麵($28/3枝)- 魚麵包裝上印有食用日期, 貌似是外來貨, 其質地較為鬆散, 不夠彈牙, 放在湯中常常也會被融化掉了, 要用笊籬好好把它盛載才行! 魚麵魚味淡淡的, 稍嫌略有不足.

我們還點了鮮雜菜籃($38), 唐生菜($28)皇帝菜($32)來中和一下, 蔬菜全都是很新鮮, 顏色鮮艷, 入口爽脆, 絕對有理有相信店方是嚴選過蔬菜的質素才奉客的.

服務方面這裡的服務亦很不錯, 房內設有電鐘, 如有需要按鈴即可, 方便極了! 但我們不用揚聲, 店員就會頻頻進來為我們”加湯”, 執拾碗筷等, 有效率之餘又有禮!

三五知己一起在舒適的環境底下, 一起”烚下, 食下, 傾下”, 加上味道還真很不錯, 歡渡了一整個晚上, 相當開心! 很期待下一次的火鍋聚會!

2013-12-18
  • 脆炸響鈴
  • 新鮮黑柏葉
  • 老友鬼鬼
  • 本地招牌手切牛肉
  • 美國桶蠔
今天是聖誕佳節,感覺終於也暖和了些;還記得上星期真的凍得要命,凍到甜魔爸爸及媽媽都先後病到!  生病時真的一點不開胃,毫無食慾,但一病好就咀饞得要命,就趁仍然寒冷的happy thursday夜晚 (為什麼是happy thursday? 因為甜魔媽媽請了假,星期五不用返! ),與老公去了打邊爐~ 個人對黃大仙不太熟悉,不過就很近老公的工作地點了,由學校步行過來也是十分鐘左右! 來到才知涮得棧是與譽宴同一集團的,環境企理不在話下,而且店內設有特多間房,讓我與老公可以好好的享受一頓二人世界,不,是三人世界 (因為妹妹也來了!),的清靜打邊爐~兩口子都才病好,太補或太寒的湯底都不敢選,就點了蕃茄薯仔豬骨鍋 ($58);湯底重蕃茄味,同時又有大量豬骨在底,有一定鮮濃厚感,不錯的。吃打邊爐的飲品多是竹庶矛根水,性質較寒,是晚卻喜見有羅漢果五花茶 (一杯$18/一渣$35),成品口味微甜清潤,實在是打邊爐的超級良伴,雖然份量不少,我與老公還是合力將之完全清光了!一見到金牌流沙包 ($18/3隻) 就雙眼放光的甜魔媽媽,第一時間就落單了,又忘了交帶要後上,結果成為最先上檯的「頭盤」。也罷,反正媽媽

兩口子都才病好,太補或太寒的湯底都不敢選,就點了
吃打邊爐的飲品多是竹庶矛根水,性質較寒,是晚卻喜見有
羅漢果五花茶
一見到
金牌流沙包 ($18/3隻) 就雙眼放光的甜魔媽媽,第一時間就落單了,又忘了交帶要後上,結果成為最先上檯的「頭盤」。也罷,反正媽媽也急不及待想試,就馬上與老公一人撕開一個:嘩,金黃香濃的奶皇餡馬上洶湧流出,味道香濃甜美之極,好好吃啊! 馬上將餘下一個也馬上幹掉,之後還考慮要不要再加點一客呢... (最後因為太飽,改點糖水算了~
金牌流沙包
火鍋時我們習慣了要先吃菜 ,這樣比較有利腸胃消化,會健康得多 (其實吃buffet及其他大餐也一樣!),所以首先向
鮮雜菜籃 ($38) 進攻。喜歡它一籃包括不同的菜類,包括油麥菜、娃娃菜、唐生菜、小白菜等,選擇夠多又不會沉悶,當日最喜歡清爽的油麥菜,兩口子簡直要爭食了,搶+食得非常過癮!
鮮雜菜籃
也點了
金菇益菌併盤 ($38),內容包括金菇、花菇、松茸菇、雞脾菇及秀珍菇,每款一些,健康同時又非常的適合兩口子分享。
菜類及菌類雖然健康,但打邊爐總得來點肉類才夠盡慶及過癮;當晚點了
一口和牛粒 ($78),份量不少而且質素上佳,油脂豐富、牛味香濃,較厚身的質感也帶來更滿足的口感,最重要是長時間淥熨也不會變實變嚡,兩口子一粒接一粒的吃,既飽足又滿意!
一口和牛粒
相比之下,
蒙古羊片 ($38) 的口感就不夠和牛粒的豐腴豐富了,不過羊片那獨有的羶香,也是牛肉所無法取代的。
還有
鮮蝦水餃併雲吞 ($38),每款各有三隻,太適合人少少分享了;而且兩款都做得不錯,皮薄餡靚味也鮮,淥很久也不會散開,幾抵讚的。
由於
花枝片 ($58) 最後才上檯,相對吃剩最多就是它,沒法,真的飽了.........
如非太飽,還真想再點多籠超級美味的流沙包!! 不過才病好不要吃得太盡,飯後最後只點了一碗
楊枝甘露 ($18)分享算了。成品賣相一般,味道倒是幾清甜可喜,是個滿足的結尾。
總的來說,挺喜歡這裡的環境格局 (帶著BB來也無問題!) 以及食物份量可多可少的選擇,定價也算合理,實在是兩口子或是三五知己聚頭的好地方。
2013-12-19
用餐優惠