2022-07-30 5287 瀏覽
前身莊館,去個一次就無來,一來碟頭細價錢略高,二來地厙,生日唔入地厙,所以就忘掉,又記起改淂記,又記起靚靚,有品味裝修,每個各落不同風格,仍存於腦海。 今次入咗其中一個空間五角泥磚地,青磚牆,布簾天花,圓球配藤籃狀燈托,牆上手繪夢幻圖畫,灰綠色背景,在飛的花籃,盛載中式風帆魚船,燕子飛伴,寓意?有想像空間,可以加甚麽動物? 前菜,有一碟青瓜粒炸豆腐干花生,微麻辣,似美心,餐牌來啦,真係美心,跟上次魚塘鴨子一樣,京川/滬,但食物款色有些不同。 土雞湯小雲吞$68,薑汁雞肉,雞湯味濃,奶白色,雲吞皮滑似絲,像天上片片雲,容易溜走,餡料細腻,肉汁美味。 鮮肉鍋貼$88,肉鮮品厚少少皮先好食,咬下去,肉汁少濺,精妙之處就是皮吸收肉鮮,又有粉口感,底脆恰到好處的焦燶。 鬆子小煎雞米伴叉燒燒餅$148,煎雞肉碎,所以不油也不乾,加入紅蘿蔔粒的甜味,而添彩,還有香葱,香,松子仁,點會唔香,但要塞入香脆芝麻燒餅內,入到口中,先嗦到芝麻香,餅香,鬆香,餡香,配搭 無可匹敵,滋味非常。 說說吊燈纸罩藤框,綠色瓦磚,仿竹柵,昏黃燈光等,帶你進入自然農村境介,但又高級,我曾說過,付百幾元,就可享受心思設計,

土雞湯小雲吞$68

鮮肉鍋貼$88

鬆子小煎雞米伴叉燒燒餅$148

說說吊燈纸罩藤框,綠色瓦磚,仿竹柵,昏黃燈光等,帶你進入自然農村境介,但又高級,我曾說過,付百幾元,就可享受心思設計,好值,還有一套靚靚精美典雅食具!所以去澳門花千幾二千元,可體會或享受/用過億装修設計,想起都開心!

2022-07-16
午餐
  • 肚雞湯小雲吞
餐廳:淂記 @duckeehk 地點:銅鑼灣新寧道1號利園3期B1樓早兩年係呢度食過晚市既片皮鴨都知道呢間餐廳質素有番咁上下,咁岩又比我無意中知道有假日brunch放題,當然要食啦😜放題價錢:大人$368 12歲或以下小童$168120cm 以下不收費呢個價錢無加一,係無加一❌每位再送翡翠紅燒鮑魚一隻 👍🏻👍🏻但只限星期六、日及公眾假期11:30-17:30限時120分鐘重點推介🌟🌟🌟🎀片皮鴨 ~ 即燒,要等大約45分鐘,所以一開始要order,一份=半隻,上菜後可即時再叫第二round😋🎀蝦餃 & 燒賣 1 = 1粒 可按自己喜好order ,兩款都有蝦肉,彈牙,好食😋🎀菠蘿叉燒餐包新鮮出爐的菠蘿包係最好食架🤤仲要有埋叉燒係入面,好正👍🏻👍🏻👍🏻🎀上海雲吞鴨湯有少少鴨的臊味,我鍾意🤪🎀孜然羊肋排燒得勁鬆脆,好想再encore,但我個肚容量有限🥺🎀百味水煮魚片小小辣,薯粉索哂d辣汁超正😋🎀高郵鹹蛋蝦球好邪惡的鹹蛋😜無可能唔食囉😆🎀灌湯小籠包一口爆出滿滿的肉汁🤤🎀楊枝甘露 & 豆腐花呢兩款甜品都一定要食係好好食,好足料架👍🏻👍🏻其實成張放題menu我基本上我試左95%,樣樣都好食😆😆10
餐廳:淂記 @duckeehk
地點:銅鑼灣新寧道1號利園3期B1樓

放題價錢:大人$368
12歲或以下小童$168
120cm 以下不收費
呢個價錢無加一,係無加一❌
每位再送翡翠紅燒鮑魚一隻 👍🏻👍🏻

但只限星期六、日及公眾假期11:30-17:30
限時120分鐘

重點推介🌟🌟🌟

上菜後可即時再叫第二round😋

🎀蝦餃 & 燒賣

🎀菠蘿叉燒餐包

🎀上海雲吞鴨湯
有少少鴨的臊味,我鍾意🤪
🎀孜然羊肋排
燒得勁鬆脆,好想再encore,但我個肚容量有限🥺

🎀百味水煮魚片
小小辣,薯粉索哂d辣汁超正😋
🎀高郵鹹蛋蝦球
好邪惡的鹹蛋😜無可能唔食囉😆
🎀灌湯小籠包
一口爆出滿滿的肉汁🤤

🎀楊枝甘露 & 豆腐花
呢兩款甜品都一定要食
係好好食,好足料架👍🏻👍🏻

其實成張放題menu我基本上我試左95%,樣樣都好食😆😆

100%會再嚟食多次👍🏻👍🏻👍🏻
2022-06-11
2022-06-12 2175 瀏覽
銅鑼灣區有格調食肆,裝修很有特色,但燈光稍暗,座位寛趟舒適,環境衛生,侍應招呼有禮,食物有水準,和家人今次試吓片皮鴨點心放題,每人$368,任食兩小時,每位加送一隻鮑魚,我覺得最有水準就係呢隻鮑魚,腍度適中,鮑汁夠鮮,而片皮鴨則只是中規中矩,而且店員話製作需時,由落單至上菜要等約40至60分鐘,其他食物就唔使等太耐,大約十零分鐘就得,而味道和品質都唔錯,有正常酒樓的水準,整體嚟講價錢尚算合理,唯一的是要上落樓梯才可到食肆進餐,有老人家和行動不便者的要考慮一下能否應付。
2022-06-12
2022-05-29 2054 瀏覽
因為疫情關係,我哋一班舊同事聚會一拖再拖👉👈 呢晚難得成事,當然要食好啲啲🤭 本來我哋打算去食 #蠔 㗎,不過睇過啲食評似乎有啲伏,所以都係穩陣啲改去食 #中菜 😀 咁啱早排佢哋喺 #利園 試過 #淂記 嘅套餐,聽講評價都唔差,就一於去試吓啦!繞過兩條長樓梯,終於嚟到。餐廳地方都幾寬躺,不過人客唔多,而且光線比較淡,顯得有啲冷清😅 我哋照原定計劃,叫咗個 #蠔皇花菇鮑魚、#北京填鴨 套餐。整體嚟講,隨咗個 #菠蘿咕嚕蝦球,同埋 #帶子龍蝦湯 比較滿意之外,其他嘅餸菜、服務都麻麻地,尤其主角「北京填鴨」嘅鴨肉一啲味道都無,似烚過水再翻煮😅 而最特別嘅係 #前菜「鴨子四喜拼盤」,以為係用鴨肉做主題啦,點知原來係「紹興醉雞、酲醋小排骨、香煎素腐方、蔥油鴨胸伴茄子(點解我食唔到鴨胸嘅?)」😅 一班人約出嚟食飯,有美味嘅食物當然係bonus🥰 不過最重要嘅都係圍埋吹吓水、八吓大家嘅近況,大家開開心心過一晚先至係最重要呀❤️

2022-05-27
2022-02-03 2246 瀏覽
This is the second time we cane here and service was very poor again. The servers missed our orders a few times, even after asking to fix they still didn’t bring what we ordered. Then the servers disappeared for 30 minutes. We would not come back again.
2021-12-31 1927 瀏覽
12月首餐生日飯,朋友揀左呢間食點心buffet ,一直唔知有呢間野🤣餐廳位於利園地牢,我地有小朋友加bb車,餐廳都安排到𨋢同較好既位置俾我地,餐廳佈置清雅,燈光稍暗…..我地食1點果輪,3百幾蚊一位,重點推介個菠蘿包仔,熱辣辣好好食每人有一隻鮑魚,味道都幾好,款式雖然不算太多,但都算係咁,場內擺左好多鴨仔做裝飾,我個仔(1.5歲)周圍走去睇d鴨仔,侍應們都好nice👍🏻👍🏻👍🏻1點食到3點已經飽到一個點!!但係之後夜晚勁想飲水😂😂🤣
2021-12-14 1374 瀏覽
今日去左食自助午餐慶祝生日 !!!之前一早book左位 因為聽聞呢間野都幾爆,所以早幾星期打去book入到餐廳 環境裝修幾舒適,佈置都唔錯 有隻大鴨仔 有棵聖誕樹,之後埋位坐 張枱都幾舒服,好喇 開始叫野食喇,因為自助餐 我地就差不多全部野都點哂黎試 上菜都幾快 ,我地未食完已經準備上第二個菜了,侍應態度都幾好。食物方面:屮燒菠羅包推薦!片皮鴨都幾好食 !個素翅幾好!燒賣 蝦餃正常 大大粒 小籠包好食!個蝦球都幾好食 !整體黎講 食物係幾好埋單368一位 都算抵食拎埋個泊車優惠 就閃人
今日去左食自助午餐慶祝生日 !!!
整體黎講 食物係幾好
埋單368一位 都算抵食
拎埋個泊車優惠 就閃人
2021-12-05 958 瀏覽
We ordered barbecued Peking duck for a Sunday All-You-Can Eat& Drink menu. However, the barbecued duck never arrives even though we chased it for several times. We ordered at 12:10pm and hasn’t arrived yet now (12:55pm). It is so disappointing.
2021-10-25 1230 瀏覽
呢個點心方題得weekend先會有,所以就襯住咁岩過嚟試下講左環境先,環境一開始我地係方枱,但最後同番服務員request都有轉翻圓枱俾你地坐。可能weekend la,侍應都偏忙 所以係房既話坐得舒服d 但有需要嗌人既時候就可能少d人會睇到你。基本上menu有既items都試過一次,間野本身都唔差嘅話 咁野食質素都唔會差得去邊,不過不失,野食上菜速度快,都無漏單最推薦係羊肋骨,因為整得真係好腍。另外d點心都唔錯。評分:4.5/5好味:4/5性價比:4/5
呢個點心方題得weekend先會有,所以就襯住咁岩過嚟試下

最推薦係羊肋骨,因為整得真係好腍。另外d點心都唔錯

評分:4.5/5

好味:4/5

性價比:4/5
2021-10-13 736 瀏覽
睇返食評先知原來呢間🈶️咁多嘢食🤭因為我同朋友黎係整cocktail🍸下次要黎試吓啲嘢食先🍴朋友話呢度可以自己整cocktail,覺得咁得意梗係要試吓啦,而且唔貴$100一杯,不過佢哋有限時段,只係星期一至三嘅四點至七點🙌🏻大概30分鐘嘅時間,有幾款酒比你選擇,我揀咗Cosmopolitan,朋友呢就揀咗CHA-tini。成個教學過程一絲不苟,調酒師好細心咁逐一介紹,我哋都好專心同投入🤣 $100能夠長知識真係好抵,重點有得學又有得飲😜🍸推介
我揀咗Cosmopolitan,
朋友呢就揀咗CHA-tini。
2021-08-25
2021-10-07 649 瀏覽
在這家高級酒吧形式的餐廳,竟然有著質素不俗的川菜之餘,還有特製的辣COCKTAIL!環境:酒吧來說也算是暗中帶明亮,很有高級酒吧的FEEL,有個設計別緻的小酒吧服務:不錯,店內的侍應有香港人也有外國人,中英對照我們一行四人點了這個$1880 四人餐+$330試勻三種特色COCKTAIL+白酒翻滾潑辣小黃瓜不太辣,已酸味為主云爾爽口小黃瓜10分清爽熱火朝天起飛雞以前去骨的麻辣雞肉,入口小麻小辣,很過癮的前菜辣舌神槍架妹子這世上竟然有全去骨啲鴨舌!少量芥末提升味道,少甜少梗,很有趣滿臉通紅椒鹽鮑椒鹽烤焗的鮑魚非常彈牙,不算太辣, 10分惹味血洗龍宮酸辣羹也就是龍蝦酸辣羹,第一道覺得有辣味的菜式,湯羹濃而漸辣,越吃越辣的感覺非常有趣欲罷不能酸斑球其實就是酸菜魚,酸中帶辣的魚片是斑塊,口感彈牙又不腥,湯還可以喝!超提胃極速降溫冰芥蘭相當爽脆的芥蘭,完全無渣,加一些Wasabi豉油,別有一番風味淂記惡辣血池大滾魷🦑相信是當晚最辣的一道菜色,湯鍋當中有豬紅、牛柏葉、蓮藕、雞髀菇、魷魚、豆腐等吸味的材料,這個算有些辣味,愛吃辣的人吃這個應該很開心半死辣活小籠包也就是在小籠包入面加上辣湯口感鬆軟,辣湯

環境:

服務:

不錯,店內的侍應有香港人也有外國人,中英對照

翻滾潑辣小黃瓜
不太辣,已酸味為主云爾爽口小黃瓜10分清爽

熱火朝天起飛雞
以前去骨的麻辣雞肉,入口小麻小辣,很過癮的前菜

辣舌神槍架妹子
這世上竟然有全去骨啲鴨舌!
少量芥末提升味道,少甜少梗,很有趣

椒鹽烤焗的鮑魚非常彈牙,不算太辣, 10分惹味

血洗龍宮酸辣羹

欲罷不能酸斑球

極速降溫冰芥蘭

淂記惡辣血池大滾魷🦑

半死辣活小籠包
也就是在小籠包入面加上辣湯
口感鬆軟,辣湯剛好不刺鼻,非常有趣的小籠包

煙燻川椒瑪莉
BLOODY MARY的變調,加入了一些川椒跟辣粉,入口微辣少麻,很有趣的配搭,非常開胃

青芥辣馬天尼
青芥辣令此杯馬天尼每啖都有一點哽鼻,還加上青芥辣味道的紫菜跟魚子醬,相當有趣

這個套餐最出色的地方是完全無骨,全部東西都已去骨,非常貼心

另一點是,有辣有微辣,照顧到不太吃得辣的人口味
2021-10-06 524 瀏覽
淂記 Duckee 地址: 銅鑼灣新寧道1號利園三期B1樓B01-B10號舖電話: 31051252甜酸苦樂就如人生, 看了NETFLIX 的激辛道, 食辣過程很辛苦, 但之段帶出重新的感覺, 而且辛加一橫就是幸, 幸福幸運待詞語$1880 4人套餐來挑戰, 潑辣小黃瓜,青瓜多水份,食落可以令到辣度降底些,青瓜爽口又開胃。熱火朝天起飛雞(川府麻香雞),醬汁是加了花椒那種麻,在舌頭散開。芥未鴨舌,鴨舌是預先起了骨,wasabi 味。椒鹽鮑魚,鮑魚似質唔會過老,彈牙得來易咬開架,面層就是椒鹽,有點避風塘海鮮的影子。酸辣海鮮羹, 入面有龍蝦, 黑木耳, 豆腐,筍, 每匙食入口都能品嚐到所有食材。帶點醋的酸香, 酸醋能幫助消化避風塘龍蝦,大量炸香蒜碎,要用匙羹夾一塊龍蝦肉再放上大量香噴噴兼脆卜卜炸蒜,一齊送入口,蒜香在口中爆開。酸菜斑球,斑球好嫩滑呢,呢道菜酸中帶微辣, 又唔會重到蓋過魚肉味。冰鎮芥蘭爽口, 放在凍上絕對可以幫麻舌降溫,去了纖維粗的位置,入口爽脆。川味香鍋除了見到大量紅辣椒,鍋中有魷魚,豬血,蓮藕,牛柏葉,金針菇,鍋筍等。香辣小籠包當從邊皮位咬開一個小洞,辣湯汁隨即流出,
淂記 Duckee

地址: 銅鑼灣新寧道1號利園三期B1樓B01-B10號舖
電話: 31051252

$1880 4人套餐來挑戰,

芥未鴨舌,鴨舌是預先起了骨,wasabi 味。

香辣小籠包當從邊皮位咬開一個小洞,辣湯汁隨即流出,

$388 就每人享3杯酒,Cocktail 似blood mary 加到中式椒同辣椒粉, 另一杯是martini wasabi ,上面是紫菜加魚子醬,先食上層再喝一口cocktail ,刺激創新,仲有一杯口應dry 架白酒。
2021-10-06 2685 瀏覽
忽必烈四人餐($1880)翻滾半辣小黃瓜作為前菜真的不錯,爽甜又開胃熱火朝天起飛雞鷄肉好滑嫩,不要被那麼多辣椒嚇親,實際不是太辣辣舌唇槍架妹子好喜歡這道前菜,鴨舌完全冇骨,芥辣味又極特別滿面通紅椒鹽鮑鮑魚頗厚肉,還配有兩種辣醬,個人較喜歡原汁原味,就是沒有醬汁已經夠曬味道血洗龍宮酸辣羹酸辣羹嘅胡椒味頗重,裡面的龍蝦肉也很大「舊」火舞黃沙辣龍蝦這道菜式實則是避風塘龍蝦,所以是非常惹味的一道菜欲罷不能酸斑球即是酸菜魚,喜歡這道菜的人一定食唔停口淂記惡辣血池大滾魷鍋裡面的材料非常豐富,有鴨血、冬菇、金菇、當然唔少得辣椒和魷魚,越食越辣極速降温冰芥蘭這道菜式較為失色,沒有甚麼特別半死辣活小籠包熱騰騰,皮薄餡靚,食時要小心,以免燙傷嘴唇我們額外加$388每人可以享用三款不同的酒,有(1) Bloody Mary🍸,有Dried tomato plus 芥末放在上面,還有川椒粉灑係杯其中一面;(2)是一杯White wine🍷; (3)係一杯Cocktail🍹,採用咗Korea & Japan 嘅wasabi ,紫菜上面有wasabi 托住黑松露,而cocktail 裡面是青瓜 、 蘋果、檸檬和

忽必烈四人餐($1880)

翻滾半辣小黃瓜
作為前菜真的不錯,爽甜又開胃
熱火朝天起飛雞
鷄肉好滑嫩,不要被那麼多辣椒嚇親,實際不是太辣
辣舌唇槍架妹子
好喜歡這道前菜,鴨舌完全冇骨,芥辣味又極特別
滿面通紅椒鹽鮑
血洗龍宮酸辣羹
酸辣羹嘅胡椒味頗重,裡面的龍蝦肉也很大「舊」
火舞黃沙辣龍蝦
這道菜式實則是避風塘龍蝦,所以是非常惹味的一道菜
欲罷不能酸斑球
即是酸菜魚,喜歡這道菜的人一定食唔停口
極速降温冰芥蘭
這道菜式較為失色,沒有甚麼特別
半死辣活小籠包
熱騰騰,皮薄餡靚,食時要小心,以免燙傷嘴唇
我們額外加$388每人可以享用三款不同的酒,有(1) Bloody Mary🍸,有Dried tomato plus 芥末放在上面,還有川椒粉灑係杯其中一面;(2)是一杯White wine🍷; (3)係一杯Cocktail🍹,採用咗Korea & Japan 嘅wasabi ,紫菜上面有wasabi 托住黑松露,而cocktail 裡面是青瓜 、 蘋果、檸檬和wasabi 的混合!頭尾兩杯酒味道較特別,而且最後那杯更可以解辣添!😙😙
店內裝潢中西合璧,坐位寬躺,整體食物質素不錯,可以重臨!
2021-10-04 1160 瀏覽
厭悶了近兩年,估計大衆已忍唔住回復聚會,也許會想找個玩得輕鬆開心又唔會俾人趕的地方,位於銅鑼灣利園三期的「淂記」可以考慮,雖然座落地庫要走一層樓梯,但面積大而寬闊,燈光浪漫輕鬆,且播放著停不了的抒情音樂。前身是吃鴨的專門店,現在仍保留不少鴨的粵菜菜式。但若然食得辣的話,不妨點選怱必列四人餐、再配“我要醉辣”(飲品),咁就更加好玩!全世界都有人喜歡吃辣,自有其價值,對我來說,不必要的狂辣極麻並無烹調技巧,反而輕輕的麻辣倍增食物層次,今晚來到的「淂記」,成功做到恰到好處,最有驚喜是辣的元素加進飲料,可口亦與菜式合拍! 淂記-忽必裂四人餐 $1880“我要醉辣”(飲品) $388包括十一道菜式及每人三杯酒配 三款前菜及首杯辣酒同時上:翻滾潑辣小黃瓜 (醋撈小黃瓜雲耳)熱火朝天起飛雞 (川府麻香雞)辣舌唇槍架妹子 (芥末鴨舌)一致最欣賞鴨舌,已經起骨,剩下軟滑微刺激的芥末口感,好讓舌頭先熱身。 沾上紅油的麻香雞,肉質相比一般嫩滑,細細件,適宜佐酒 貌似瓜甫的小黃瓜,留下的印象就是爽。  煙燻川椒瑪莉辣版血瑪嘉莉配前菜妙絕,集各方之辣材料於一身,為並不太辣的前菜添勁。掛在杯邊的是風乾蕃茄、放上

淂記-忽必裂四人餐 $1880

“我要醉辣”(飲品) $388

包括十一道菜式及每人三杯酒配

三款前菜及首杯辣酒同時上:

熱火朝天起飛雞 (川府麻香雞)

沾上紅油的麻香雞,肉質相比一般嫩滑,細細件,適宜佐酒

翻滾潑辣小黃瓜 (醋撈小黃瓜雲耳)

貌似瓜甫的小黃瓜,留下的印象就是爽。

煙燻川椒瑪莉

掛在杯邊的是風乾蕃茄、放上了少量日式芥末及英式芥末子;川椒塗在杯邊的另一方,杯中物混合了Tabasco、中式辣椒粉及蕃茄汁。

煙燻川椒瑪莉

先吃風乾蕃茄,然後喝一口沒有川椒的酒,再在沾了川椒的位置喝一口,漸進式的層次,並不過火,味道亦唔怪,茄汁中和了辣度,不失為杯擁有獨特層次的血瑪莉。

煙燻川椒瑪莉

滿臉通紅椒鹽鮑 (小辣寶椒鹽鮑魚)

賣相精美,辣椒不算多,令椒鹽鮑魚滿面通紅的真正原因是經過油炸,入口有椒鹽之香,只可惜未煮夠時間,頗韌皮!

滿臉通紅椒鹽鮑

旁邊的兩款辣椒值得一提,黃色的相比紅色的更香辣,同伴說類似這款黃辣椒在海南島很普遍。

滿臉通紅椒鹽鮑

火舞黃沙辣龍蝦 (避風塘龍蝦)

幾有鑊氣,紅辣椒份量十足,龍蝦肉透出辣椒香。

火舞黃沙辣龍蝦

白酒 (Mulderbosch Chenin blanc - South Africa)

吃主菜期間,白酒送上了,甜味確實大有解辣之用。

白酒 - Mulderbosch Chenin blanc

血洗龍宮酸辣羹 (龍蝦海皇酸辣羹)

豪華版酸辣湯,因為內有大大粒龍蝦肉,是剛才那一道取來的肉嗎?

慾罷不能酸斑球 (酸菜斑球)

別於一般用魚味淡的大魚或鯇魚,海班當然食味更佳。

慾罷不能酸斑球 (酸菜斑球)

連皮白雪肉滑,酸道宜口。

慾罷不能酸斑球 (酸菜斑球)

淂記惡辣血池大滾魷 (川味香鍋)

真搞笑,大滾魷自然是魷魚!不過,其實魷魚只有三塊,反而其他材料更多及多元,有鴨血、牛柏葉、金菇、豆腐、豬腸、窩荀、冬菇等。

淂記惡辣血池大滾魷

完全是川味香鍋,香辣味足。

淂記惡辣血池大滾魷

極速降溫冰芥蘭 (冰鎮芥蘭)

經過冰鎮,確有助於降辣,爽口脆嫩怎涼快。

極速降溫冰芥蘭

青芥辣馬天尼 (Wasabi Martini)

第二杯辣酒,青瓜、檸檬、蘋果配件日式芥末,非常清新。

青芥辣馬天尼

先吃杯面上的紫菜,包著芥末黑魚子吃,味道不俗。

半死辣活小籠包 (香辣小籠包)

小籠包味道相當好,餡料有汁、輕微麻辣。

半死辣活小籠包 (香辣小籠包)

上菜有序慢慢來,一面傾談一面吃喝,正好適合聚會;食物水準平均,價錢合理,值得推薦。

2021-10-03 313 瀏覽
原來辣可以有好多種 不過唔同嘅辣 都有唔同嘅感受🤭呢個忽必烈套餐有朋友留意到Send俾我因為知道我鍾意食辣 今日就帶埋朋友一齊辣一番🌶️-翻滾潑辣小黃瓜黃瓜起咗皮 好爽口仲有雲耳 堆成金字塔賣相好吸引 唔算太辣 但係非常過癮 係開胃有營養的前菜-熱火朝天起飛雞 剁椒血紅海一片🥵🥵-辣舌唇槍架妹子平時鴨舌可能係滷水或者辣汁但呢隻鴨舌就用青芥辣浸住非常特別嘅味道 唔會太辣 尚可接受-滿臉通紅椒鹽鮑 爆香左嘅蒜油再加辣椒可以加上刀叉更方便食用 另外佢仲配埋辣醬😱如果嫌唔夠辣嘅朋友不妨自己加添-血洗龍宮酸辣羹 呢碗野真係不得了 唔好睇佢細細碗黑胡椒味湧出來 刺激住鼻腔每一束神經同平時嘅酸辣湯比較 呢個更加足料 啖啖暖入心扉😍最後有杯特飲 味道好難忘酸辣羹一打開就聞到胡椒粉香味淂記惡辣血池大滾魷有萵筍鮑魚菇鴨血冬菇魷魚牛柏葉蓮藕金菇最後有杯特飲味道好難忘 青芥辣馬天尼用青瓜、接骨木花、柚子檸檬、wasabi、蘋果調製而成

原來辣可以有好多種

酸辣羹一打開就聞到胡椒粉香味

有萵筍鮑魚菇鴨血
冬菇魷魚牛柏葉蓮藕金菇

最後有杯特飲味道好難忘
青芥辣馬天尼用青瓜、接骨木花、
柚子檸檬、wasabi、蘋果調製而成

2021-09-27
5 分鐘 (堂食)