2021-10-03 213 瀏覽
😛好多人成日心思思想食辣但係其中一個食辣的原因係因為天氣實在太熱身體需要排汗 所以特別想食辣今日我都唔例外 去到湯記 就喺銅鑼灣利園三期 同幾位長輩一齊食飯 佢哋最近成日話口淡淡於是我就帶佢地嚟呢間中菜廳裏面有個餐牌專門食辣野真係令我急不及😍😍😍▶️火舞黃沙辣龍蝦辣椒蒜蓉一齊爆鑊炒香 感覺似避風塘 龍蝦肉乾身而且大大啖唔算太辣 炒得好入味好香▶️欲罷不能酸班球正宗酸菜魚 但係佢唔係用大盤裝魚身滑好白 食得出係靚野唔似出邊嘅急凍魚 又腥又有血▶️極速降溫冰芥蘭 食完辣野 當然想清一清口腔凍冰冰嘅芥蘭就啱晒用冰塊鎮住 加埋Wasabi豉油芥蘭莖更為爽脆▶️湯記惡辣血池大滾魷 豐富用料 用大大個瓦煲 裏面包羅萬有蜂巢豆腐 鴨血 蓮藕 鮮魷 萵筍 鮮草菇 食辣都一樣可以食得好健康▶️半死辣活小籠包 食完會噴火嘅小籠包 湯汁被鎖緊一啖食晒 非常正斗順帶一提呢度仲有額外飲品連杯嘢飲都係辣😂佢用指天椒 蕃茄汁tobasco 杯邊仲有川椒粉🤪🤪好癲第一啖可能會難入口 但飲飲下又OK😏都值得一試 最後強烈建議 如果可以加返個甜品作結 效果會更好呢!😎
😛好多人成日心思思想食辣

效果會更好呢!😎
2021-09-25
2K
2021-10-03 207 瀏覽
無辣不歡的我,身邊的朋友都比我訓練到個個都食得辣。今日放假就同朋友去左試淂記的忽必裂四人餐 。叫得忽必裂,顧名思義每道菜都係辣,包括加$388/位的酒,都係以川椒或芥辣調製而成,非常特別。店內環境舒適,時尚摩登,樓底夠高,予人放鬆。餐牌以紅色為主調,突顯辣度指數😍====—====—====—====—🔖忽必裂四人餐 𝔻𝕦𝕔𝕜𝕖𝕖’𝕤 ℂ𝕙𝕚𝕝𝕝𝕚 𝕊𝕖𝕥($1880/4人餐)十道菜的忽必裂四人餐擺碟賣相非常吸睛,不只美觀,味道同樣有水準,打卡一流。🥒翻滾潑辣小黃瓜 (醋撈小黃瓜雲耳)口感爽脆的小黃瓜切成小卷,伴上小雲耳再配以香醋及辣油撈成,陣陣麻油香。🐥熱火朝天起飛雞 (川府麻香雞)麻香雞件入口冰凍,肉質嫩滑,配以的川麻醬汁為雞件昇華。🦢辣舌唇槍架妹子 (芥末鴨舌)鴨舌已細心地起骨,吃上來時啖啖肉,以特調而成的芥末細伴成,芥末味道不會很嗆。😋滿臉通紅椒鹽鮑 (小辣寶椒鹽鮑魚)4大隻的椒鹽鮑魚賣相非常吸睛,鮑魚外層金黃香脆,肉質肥厚,爽口彈牙,每一口都非常滿足。🌶血洗龍宮酸辣羹 (龍蝦海皇酸辣羹)酸辣羹配以原粒新鮮龍蝦肉,奢華而不失霸氣,酸辣羹份量挺大,配以其他配料,味道恰度好處。🦞火

店內環境舒適,時尚摩登,樓底夠高,予人放鬆。

餐牌以紅色為主調,突顯辣度指數😍

====—====—====—====—

🔖忽必裂四人餐

🥒翻滾潑辣小黃瓜 (醋撈小黃瓜雲耳)

🐥熱火朝天起飛雞 (川府麻香雞)

麻香雞件入口冰凍,肉質嫩滑,配以的川麻醬汁為雞件昇華。

🦢辣舌唇槍架妹子 (芥末鴨舌)

😋滿臉通紅椒鹽鮑 (小辣寶椒鹽鮑魚)

🌶血洗龍宮酸辣羹 (龍蝦海皇酸辣羹)

🦞火舞黃沙辣龍蝦 (避風塘龍蝦)

同樣賣相吸睛的避風塘龍蝦大大碟,每一口都是新鮮的龍蝦肉,肉質肥厚,鮮味可口,再配上旁邊的蒜蓉辣椒,非常惹味。

🐟慾罷不能酸斑球 (酸菜斑球)

酸菜斑球肉質肥美,斑球切成大大片,配料有金菇、萵荀、酸菜及其他香料等,湯頭很香,忍不住喝了2碗。

🥬極速降溫冰芥蘭 (冰鎮芥蘭)

冰芥蘭爽脆可口,入口冰涼,沾上Wasabi豉油一同吃!

🍲淂記惡辣血池大滾魷 (川味香鍋)

川味香鍋內有鴨血、牛柏葉、台灣冰豆腐、冬菇、萵荀等配料,集麻香辣於一鍋,香味撲鼻。

`

🥟半死辣活小籠包 (香辣小籠包)

小籠包入口熱辣辣,包住的湯汁一咬而傾,餡料是香辣豬肉,皮薄餡料帶有驚喜。

另外還可加另加$388/位享受“我要醉辣”

以下每位各3杯酒

🍷煙燻川椒瑪莉 (Smokey Sichuan Spicy Mary)

🍸青芥辣馬天尼 (Wasabi Martini)

🥒青瓜、🍯柚子, Wasabi

🥂白酒 (Mulderbosch Chenin blanc - South Africa)

====—====—====—====—
2021-09-22
  • 忽必裂四人餐
2021-09-30 1471 瀏覽
約朋友一起到淂記嚐辣, 位於銅鑼灣新寧道1號利園三期B1樓B01-B10號舖, 地點很方便👍🏻。 餐廳是一間時尚新派中菜館💃🏻, 店內以翡翠綠色為主調, 時尚優雅🥰, 亦設有吧檯、 卡座和廂房, 座位舒適,私隱度高。 預早已訂位, 與朋友們食忽必裂四人餐$1880🥢, 套餐包括翻滾潑辣小黃瓜、 熱火朝天起飛雞、辣舌唇槍架妹子、 滿臉通紅椒鹽鮑、 血洗龍宮酸辣羹、 火舞黃沙辣龍蝦、 欲罷不能酸斑球、 極速降溫冰芥蘭、淂記惡辣血池大滾魷、 半死辣活小籠包。另加$388有三款酒煙燻川椒瑪莉、 青芥辣馬天尼和白酒。🎉🎉🔴煙燻川椒瑪莉 🍹~ 飲品很特別, 番茄味重, 帶有微微的辣椒香, 越飲越醒胃。 🔴青芥辣馬天尼🍸 ~ 杯面有魚籽和紫菜, 入口有清新的青瓜味, 清清地,味道不錯。 🔴白酒🍾 ~ 白酒比較乾身,適合配襯海鮮一起吃。🔴翻滾潑辣小黃瓜 🥒~ 口感爽脆清新, 小黃瓜和雲耳口感很夾, 酸酸地幾開胃。 🔴熱火朝天起飛雞🐔 ~ 麻香味很重, 雞件肉質嫩滑, 越食越開胃。 🔴辣舌唇槍架妹子👅 ~ 芥末鴨舌有微微的芥末香, 鴨舌已去骨,方便食用🥰。 🔴滿臉通紅椒鹽鮑🦪 ~ 厚身香口的鮑魚, 肉質
約朋友一起到淂記嚐辣

忽必裂四人餐

🔴白酒🍾 ~ 白酒比較乾身,適合配襯海鮮一起吃。

🔴熱火朝天起飛雞🐔 ~ 麻香味很重
, 雞件肉質嫩滑, 越食越開胃。

滿臉通紅椒鹽鮑

🔴滿臉通紅椒鹽鮑🦪 ~ 厚身香口的鮑魚, 肉質甜美又新鮮, 配上兩倍辣度雙椒醬
, 辣得更有層次。👍🏻
火舞黃沙辣龍蝦

🔴火舞黃沙辣龍蝦 🦞~ 避風塘龍蝦超級好食, 龍蝦肉口感彈牙甜美, 配上惹味香口的脆蒜, 好滋味啊😍!
欲罷不能酸斑球

🔴欲罷不能酸斑球🍲 ~ 酸菜斑球真是令人欲罷不能啊! 班球肉質幼嫩😋, 配上酸菜
,食到不能停口。

血洗龍宮酸辣羹

🔴血洗龍宮酸辣羹🥘 ~ 酸酸辣辣, 龍蝦肉大大嚿🤤, 鮮甜又有口感。
極速降溫冰芥蘭

🔴極速降溫冰芥蘭🥬 ~ 辣得很開心, 又係時候食冰鎮芥蘭降一降溫💦, 配上芥末豉油一起吃, 清爽好味。
淂記惡辣血池大滾魷

🔴淂記惡辣血池大滾魷🌶️🥘♨️ ~ 紅卜卜香噴噴的川味香鍋, 鍋裏有牛肚、牛柏葉、 麵筋、鴨血、魷魚、 萵筍、金菇和冬菇, 食材非常豐富😍, 每一款都很入味。

半死辣活小籠包

🔴半死辣活小籠包🥟 ~ 麻辣的小籠包, 皮薄餡靚,裏面有滿滿的肉汁, 好美味。

整體而言淂記的環境和服務都很好👍🏻, 真心推介忽必裂四人餐💕, 食材新鮮玩味十足
, 價錢相宜, 喜歡吃辣的朋友千祈不要錯過💯。
2021-09-28
忽必裂四人餐
欲罷不能酸斑球
半死辣活小籠包
  • 翻滾潑辣小黃瓜、熱火朝天起飛雞、辣舌唇槍架妹子、滿臉通紅椒鹽鮑
2021-09-29 168 瀏覽
朋友提議到淂記食晚餐, 我們都很喜歡食辣🤤, 所以今次的忽必裂四人餐$1880 就最適合不過。 大約八點到達, 入到店內環境優雅舒適, 燈光柔和。 朋友預先已經訂定位, 套餐有十款菜式😁,已包括前菜、湯羹、點心和香鍋,另加$388有三款酒, 一邊食辣,一邊飲酒特別爽✌🏻。 煙燻川椒瑪莉:第一啖入口已經飲到有辣椒的香味🌶️, 帶有微微的番茄香, 開胃之作😋。青芥辣馬天尼:青瓜味好濃, 清清地配辣辣的菜式👍🏻, 兩者取得平衡。白酒:白酒配海鮮, 完美的配搭。芥末鴨舌:我很喜歡食鴨舌, 芥香味更醒神🤩。醋撈小黃瓜雲耳:酸酸地的小黃瓜和雲耳都很開胃, 涼拌夏天首選👌🏻。川府麻香雞:麻香帶點微辣, 雞肉嫩口。小辣寶椒鹽鮑魚:惹味香口的鮑魚😋, 加上兩款不同辣度的辣醬, 層次更豐富。 龍蝦海皇酸辣羹:見到鮮甜的龍蝦肉已經流曬口水🤤, 酸辣羹味道剛剛好。 冰鎮芥蘭:芥蘭清新爽口, 清一清味蕾再吃香鍋。 川味香鍋:有濃濃的川香味, 最正就是鴨血又嫩口又入味,香鍋辣得很出色。 酸菜班球:比起平時吃的酸菜魚肉質更嫩滑, 這款菜式令我食到停不到口。 避風塘龍蝦:香口惹味的避風塘龍蝦, 辣起來帶有鮮甜味道✌🏻。

煙燻川椒瑪莉:

青芥辣馬天尼:
青瓜味好濃, 清清地配辣辣的菜式👍🏻, 兩者取得平衡。

白酒:
白酒配海鮮, 完美的配搭。

芥末鴨舌:
我很喜歡食鴨舌, 芥香味更醒神🤩。

醋撈小黃瓜雲耳:
酸酸地的小黃瓜和雲耳都很開胃, 涼拌夏天首選👌🏻。

川府麻香雞:
麻香帶點微辣, 雞肉嫩口。

小辣寶椒鹽鮑魚:
惹味香口的鮑魚😋, 加上兩款不同辣度的辣醬, 層次更豐富。

龍蝦海皇酸辣羹:
見到鮮甜的龍蝦肉已經流曬口水🤤, 酸辣羹味道剛剛好。

冰鎮芥蘭:
芥蘭清新爽口, 清一清味蕾再吃香鍋。

川味香鍋:

酸菜班球:
比起平時吃的酸菜魚肉質更嫩滑, 這款菜式令我食到停不到口。

避風塘龍蝦:
香口惹味的避風塘龍蝦, 辣起來帶有鮮甜味道✌🏻。

香辣小籠包:
小籠包熱辣辣, 香麻好味。

一食愛上的忽必裂四人餐, 食材非常豐富, 每一款菜式的辣度都不同, 配上餐廳的特製飲品, 帶給客人有豐富的新鮮感。👍🏻👍🏻👍🏻
一直久仰淂記的大名,貴為一間摩登中菜廳,推出嘅菜式往往糅合新意,玩味十足,每每教人驚喜。無辣不歡嘅我,今次專程來享用新推出嘅「忽必烈四人餐」,究竟會唔會真係屎忽開花呢?哈哈!🌶◼️忽必烈四人餐 • Chilli Set◼️🌶($1880 /4位用)  🥒翻滾潑辣小黃瓜菜名都零舍盞鬼過人,其實即係「醋撈小黃瓜雲耳」,作為清新開胃嘅前菜,非常適合。🐓熱火朝天起飛雞川府麻香雞,雞肉入口非常軟腍嫩滑,帶有麻香,好吃。🦆辣舌唇槍架妹子 芥末鴨舌,神奇在連一向唔鍾意食Wasabi嘅我,都覺得調味唔錯,估唔到Wasabi同鴨舌會係絕佳配搭!🐚滿臉通紅椒鹽鮑小辣寶椒鹽鮑魚,不得不讚嘆呢度嘅大廚絕對有功價,鮑魚厚肉得來唔會韌,非常腍,表面嘅椒鹽極之香口,好正!🐟血洗龍宮酸辣羹 龍蝦海皇酸辣羹,入面有勁大嚿龍蝦肉,絕對真材實料。🦞火舞黃沙辣龍蝦避風塘龍蝦,非常香口,龍蝦鉗啖啖肉,配埋冰凍白酒,冇得輸🐠慾罷不能酸斑球酸菜斑球,份量比想像中多,魚肉肉質鮮嫩可口,令人食指大動。🦑淂記惡辣血池大滾魷川味香鍋,材料非常豐富:魷魚、金菇、牛肚、牛柏葉、蓮藕、萵筍,見到湯底紅彤彤,都知辣得過癮。🥬極速降溫冰芥蘭顏色碧綠,口

🌶◼️忽必烈四人餐 • Chilli Set◼️🌶
($1880 /4位用)

🥒翻滾潑辣小黃瓜

🐓熱火朝天起飛雞
川府麻香雞,雞肉入口非常軟腍嫩滑,帶有麻香,好吃。

🦆辣舌唇槍架妹子

🐚滿臉通紅椒鹽鮑

🐟血洗龍宮酸辣羹
龍蝦海皇酸辣羹,入面有勁大嚿龍蝦肉,絕對真材實料。

🦞火舞黃沙辣龍蝦
避風塘龍蝦,非常香口,龍蝦鉗啖啖肉,配埋冰凍白酒,冇得輸

🐠慾罷不能酸斑球
酸菜斑球,份量比想像中多,魚肉肉質鮮嫩可口,令人食指大動。

🦑淂記惡辣血池大滾魷

🥬極速降溫冰芥蘭
顏色碧綠,口感爽脆,解辣之用。

🥟半死辣活小籠包
連小籠包都同辣扯上關係,內有滿滿鮮甜微辣的湯汁,記得趁熱食!

🍾▪️“我要醉辣” Wine & Cocktail pairing ▪️🍾
($388 /4位用 • 每位各3杯)
🍷煙燻川椒瑪莉
🍸青芥辣馬天尼
🥂白酒
2021-09-22
2021-09-24 1201 瀏覽
位於銅鑼灣的DUCKEE淂記,是間摩登新潮的中菜館。餐廳大玩創新飲食慨念,糅合食、飲、創意主題於一身,不時變換菜單,帶給客人與別不同的新中菜體驗。 餐廳設在地下層,裝潢有格調,以小新清墨綠色為主調,優雅舒適,時尚美觀。店內除了有吧枱,亦設有廂房,適合想要私隱度高的客人使用。店家最近推出玩味十足的 忽必烈四人餐,以辣到舌尖和屁股開花為主打,包含麻辣、香辣、辛辣和酸辣的菜式,愛辣之人一定要試試啦~ 忽必烈四人餐 $1888/4位 包括:翻滾潑辣小黃瓜、熱火朝天起飛雞、辣舌唇槍架妹子、半死辣活小籠包、滿臉通紅椒鹽鮑、血洗龍宮酸辣羹、火舞黃沙辣龍蝦、慾罷不能酸斑球、極速降溫冰芥蘭 和淂記惡辣血池大滾魷。 率先呈上三款前菜,翻滾潑辣小黃瓜、川府麻香雞和芥末鴨舌。 小黄瓜爽脆鮮甜,作為前菜,非常不錯。 川府麻香雞的雞件超級腍滑,雞皮Q彈,質素甚高。 芥末鴨舌帶有嗆鼻的感覺,味道也不俗。 香辣小籠包,皮薄餡靚,小籠包有滿滿鮮甜微辣的湯汁,大家要小心唷~ 小辣寶椒鹽鮑魚,很好吃唷! 大大隻的鮑魚,厚肉鮮美,用椒鹽和辣椒調味,又香口又惹味。 龍蝦海皇酸辣羹,質感稠密,酸度比辣度高,羹中更有彈牙的龍蝦肉哦
位於銅鑼灣的DUCKEE淂記
,是間摩登新潮的中菜館。

忽必烈四人餐 $1888/4位

川府麻香雞的雞件超級腍滑,雞皮Q彈,質素甚高。

芥末鴨舌帶有嗆鼻的感覺,味道也不俗。

香辣小籠包
,皮薄餡靚,小籠包有滿滿鮮甜微辣的湯汁,大家要小心唷~

龍蝦海皇酸辣羹,質感稠密,酸度比辣度高,羹中更有彈牙的龍蝦肉哦。

我很愛吃避風塘的菜式,這道避風塘龍蝦,超級惹味呀! 龍蝦佈滿避風塘脆脆,香辣好吃,不過肉量不太多,厚肉一點會更滿足哦~

酸菜斑球,好吃得真的令人慾罷不能呀! 魚肉潔白,厚而結實,鮮香美味,配上酸菜後,更有層次。

最後的川味香鍋,用魷魚、鴨血、金菇、冬菇等組成。香鍋不斷翻滾,越煮越辣,辣到滿臉通紅啦!

服務員推介下,我們額外加$388試了三款不同的酒,包括: 味道帶辣的煙燻川椒瑪莉、白酒和解辣的青芥辣馬天尼,味道都好特別呀。
2021-09-15
2021-09-22 1006 瀏覽
老友慶中秋 @ 淂記 Duckee 位於 銅鑼灣-利園三期 的 淂記 Duckee 的裝修佈置夠潮夠 style 又夠 In, 單憑門面,本來就猜不出原來是家中菜餐館 , 菜式包羅萬有 , 既有傳統北方菜 , 亦有 fusion。我們當晚所點的是「 忽必烈四人餐 Chilli Set 10道菜 ($1880/4位用)  」& 更加 $388/4位用 , 各人一杯 煙燻川椒瑪莉 & 青芥辣馬天尼白酒。翻滾潑辣小黃瓜  : 香香辣辣,頗開胃的,滿有京川風味。辣舌唇槍架妹子 : 很有玩味的名子,實在就是有芥末味道的鴨舌 , 質感滑嫩又夠入味,不俗不俗。煙燻川椒瑪莉 : 味似 Bloody Mary 的飲料,清新怡人,頗好飲的。滿臉通紅椒鹽鮑 : 霸道的菜式,霸道的味道,卻又不失鮑魚的原鮮味,就有如一名鐵漢柔情的江湖刀客,既風霜又浪漫。熱火朝天起飛雞 : 味道就似是口水雞,但又略為有異,大約是6分麻4分㜜,鷄肉入味滑嫩,很獨突的味道,好吃。血洗龍宮酸辣羹  : 上海酸辣湯的變奏版,食材也十分豐富,味道非旁靚者所能感覺。火舞黃沙辣龍蝦 : 再一道霸氣的菜式,鑊氣滿滿,味道香辣剛烈又不失龍蝦的鮮味
老友慶中秋 @ 淂記 Duckee

翻滾潑辣小黃瓜  : 香香辣辣,頗開胃的,滿有京川風味。

火舞黃沙辣龍蝦 : 再一道霸氣的菜式,鑊氣滿滿,味道香辣剛烈又不失龍蝦的鮮味,是有深道的味道。

慾罷不能酸斑球  : 酸菜煮魚,用了石斑魚肉,湯頭味道是富有活力,很有水準。

淂記惡辣血池大滾魷 : 火紅火綠的感覺,吃一口就面紅耳赤,叫人好似火箭升空的辣度,真的好辣,食材亦很豐富,尤其是有鴨血,好味,但就好很辣。

極速降溫冰芥蘭  : 就是冰鎮芥蘭,清一清口腔,冷靜一下自己。

半死辣活小籠包 : 嚇壞人的名字,但湯汁是微辣而帶有鮮甜的,小籠包的皮也夠簿,肉又鮮。

青芥辣馬天尼白酒 : 是有種莫名奇妙又變幻莫測的味道,的特調飲料。
吃中菜也不是一成不變的喔~現在有不少中菜餐廳會將傳統同Fusion菜式結合像這間位於銅鑼灣利園的 淂記 Duckee 便是其中之一門面和內部裝潢看起來都頗有格調的,另外還有吧枱位置~我們坐的則是私密度較高的廂房此外,使用的餐具、茶壺那些也如裝潢一樣幾有特色呢!當說到傳統 & Fusion菜式,這裡有 - 忽必烈四人餐.Chilli Set ($1880/4位用)  主打各式各樣且不同層次辣度的菜式,一共有十道菜~連菜式名都玩味十足喔翻滾潑辣小黃瓜 - 初看還以為是節瓜甫,因為比較少見小黃瓜會弄成這樣但作為前菜來說很不錯,爽脆鮮甜的很開胃熱火朝天起飛雞 - 看到一堆辣椒,但不算好辣~相對是麻感較重的嫩滑麻香雞。辣舌唇槍架妹子 - 鴨舌吃落有芥末的味道,嗆鼻的感覺著實有趣。滿臉通紅椒鹽鮑 - 鮑魚很厚肉,口感是軟嫩的。配的辣醬是真的辣度十足,另外一個醬則稍為鹹了一些~所以不沾醬吃已很惹味當然能吃辣的話就要沾辣醬來調味囉 血洗龍宮酸辣羹 - 首先入口的是酸味,但再吃多一點便能在其中嚐到辣的味道而且這辣還是會停在舌尖上久久不散呢~料也頗多的,當中就有龍蝦肉!火舞黃沙辣龍蝦 - 第一眼看以為是避
像這間位於銅鑼灣利園的 淂記 Duckee 便是其中之一
門面和內部裝潢看起來都頗有格調的,
另外還有吧枱位置~我們坐的則是私密度較高的廂房
此外,使用的餐具、茶壺那些也如裝潢一樣幾有特色呢!

但作為前菜來說很不錯,爽脆鮮甜的很開胃
翻滾潑辣小黃瓜

熱火朝天起飛雞 - 看到一堆辣椒,但不算好辣~
相對是麻感較重的嫩滑麻香雞。
熱火朝天起飛雞

辣舌唇槍架妹子

滿臉通紅椒鹽鮑 - 鮑魚很厚肉,口感是軟嫩的。
配的辣醬是真的辣度十足,
另外一個醬則稍為鹹了一些~所以不沾醬吃已很惹味
當然能吃辣的話就要沾辣醬來調味囉
滿臉通紅椒鹽鮑

血洗龍宮酸辣羹 - 首先入口的是酸味,
但再吃多一點便能在其中嚐到辣的味道
血洗龍宮酸辣羹

火舞黃沙辣龍蝦 - 第一眼看以為是避風塘炒蟹,其實是龍蝦來的
香氣滿滿,是屬於惹味十足又帶微辣的味道。

慾罷不能酸斑球 - 辣椒頗多,但偏酸的關係~
其實每一口都辣得很有層次感。
另外魚肉幾嫩滑亦很入味,而且份量都算多,還有酸菜那些
慾罷不能酸斑球

淂記惡辣血池大滾魷 - 看到這樣紅才知道之前幾道菜的辣只是小兒科!
這個的辣絕對是只要一口就充滿了整個口腔且一直都散不去
但矛盾的越辣就好像愈滋味,特別喜歡當中的鴨血
另外鍋中還有魷魚、金菇、牛肚、牛柏葉、蓮藕、萵筍等,十分豐富的呢
淂記惡辣血池大滾魷

在吃前者吃到需要解辣的話~ 極速降溫冰芥蘭 就可以幫到手囉 (笑)
比起飲茶或水更有效的,在這之前我沒想過芥蘭再加上豉油和Wasabi是有解辣的作用
極速降溫冰芥蘭

最後的是 - 半死辣活小籠包 ~可能是因為有前者的適應,
沒有覺得這辣很突出,不過小籠包內的滿滿肉香又帶微辣的湯汁確實很吸引
半死辣活小籠包

其實除了食物是辣之外,加$388 (for 4 person) 便可以試加了辣的酒精飲品喔
煙燻川椒瑪莉 & 青芥辣馬天尼白酒
前者入口帶辣;後者則可以解辣,但青瓜+檸檬+芥末+魚子醬的組合實在太微妙 ..
總括來說兩杯的味道都十分特別
煙燻川椒瑪莉
青芥辣馬天尼白酒
2021-09-16
熱火朝天起飛雞
辣舌唇槍架妹子
慾罷不能酸斑球
火舞黃沙辣龍蝦
位於銅鑼灣的DUCKEE淂記,是間摩登新潮的中菜館。餐廳大玩創新飲食慨念,糅合食、飲、創意主題於一身,不時變換菜單,帶給客人與別不同的新中菜體驗。 餐廳設在地下層,裝潢有格調,以小新清墨綠色為主調,優雅舒適,時尚美觀。店內除了有吧枱,亦設有廂房,適合想要私隱度高的客人使用。 店家最近推出玩味十足的 忽必烈四人餐,以辣到舌尖和屁股開花為主打,包含麻辣、香辣、辛辣和酸辣的菜式,愛辣之人一定要試試啦~ 忽必烈四人餐 $1888/4位 包括:翻滾潑辣小黃瓜、熱火朝天起飛雞、辣舌唇槍架妹子、半死辣活小籠包、滿臉通紅椒鹽鮑、血洗龍宮酸辣羹、火舞黃沙辣龍蝦、慾罷不能酸斑球、極速降溫冰芥蘭 和淂記惡辣血池大滾魷。 率先呈上三款前菜,翻滾潑辣小黃瓜、川府麻香雞和芥末鴨舌。 小黄瓜爽脆鮮甜,作為前菜,非常不錯。 川府麻香雞的雞件超級腍滑,雞皮Q彈,質素甚高。 芥末鴨舌帶有嗆鼻的感覺,味道也不俗。 香辣小籠包,皮薄餡靚,小籠包有滿滿鮮甜微辣的湯汁,大家要小心唷~ 小辣寶椒鹽鮑魚,很好吃唷! 大大隻的鮑魚,厚肉鮮美,用椒鹽和辣椒調味,又香口又惹味。龍蝦海皇酸辣羹,質感稠密,酸度比辣度高,羹中更有彈牙的龍蝦肉哦
位於銅鑼灣的DUCKEE淂記
,是間摩登新潮的中菜館。

忽必烈四人餐 $1888/4位

川府麻香雞的雞件超級腍滑,雞皮Q彈,質素甚高。

芥末鴨舌帶有嗆鼻的感覺,味道也不俗。

香辣小籠包
,皮薄餡靚,小籠包有滿滿鮮甜微辣的湯汁,大家要小心唷~

小辣寶椒鹽鮑魚

我很愛吃避風塘的菜式

酸菜斑球

服務員推介下,我們額外加$388試了三款不同的酒
2021-09-15
2021-09-03 889 瀏覽
週六/日/假日放題~由11:30am~6:00pm,兩小時放題。每位$368 (實價全包)餐廳裝潢很有特式,地方寬濶,坐得舒服,若人客不多,也不會摧埋單,可以和朋友慢歎,傾吓計,在銅鑼灣區,確是週末和朋友聚一聚的好選擇。食物種類有片皮鴨,冷盤,點心,湯羹,主菜,主食,蔬菜,甜品,共35款食品任點任食。每位送鮑魚一隻片皮鴨的皮略厚略硬,而薄餅用了糯米粉而製成,口感有些古怪,整體有些失望。冷盤:陳年紹興醉雞陳醋小排骨黑魚子煙燻初生蛋點心:非常好食,高質,即叫即整,非常新鲜。櫻花煎蘿蔔糕菠蘿叉燒包芥抹鹹水角蝦餃燒賣灌湯小籠包主菜:核桃炒田園蔬高郵鹹蛋蝦球孜然羊肋排土雞蛋炒油麥菜百味水煮魚百味水煮牛冬菇鴨肉包上海雲吞鴨湯楊枝甘露食後感:點心/主菜/主食材料也高質,點心即叫即蒸,食品賣相精緻, 令人食慾大增,值得一試
週六/日/假日放題~
由11:30am~6:00pm,兩小時放題
每位$368 (實價全包)

每位送鮑魚一隻

冷盤:
陳醋小排骨
黑魚子煙燻初生蛋

點心:
非常好食,高質,即叫即整,非常新鲜。
櫻花煎蘿蔔糕

• 水晶蝦餃
  • 灌湯小籠包
  • 高郵鹹蛋蝦球
2021-08-14 836 瀏覽
三五知己約食飯,叫左填鴨,無錯包鴨皮皮很簿(一般),沙律蝦(一般),小黃魚(一般),還叫了蟹鉗(算好味),地方舒適,坐位寬敞,一至認為最好味就是那小碟花生青瓜。食一次便足夠。
2021-08-05 1415 瀏覽
放假去左銅鑼灣行街,行過利園三期見到有間新餐廳,門口有大大隻鴨仔,好可愛!適逢週末有「填鴨點心放題」,可以任食烤北京填鴨同多款點心,咁吸引,一於試下先!店內裝潢時尚又摩登,揉合中西歐陸風情,餐桌、吊飾都好靚,滿滿都係打卡位~揀左「週末任點填鴨放題」,任食片皮鴨、多款冷盤、點心、湯羹、主食等,款款都好吸引,勁期待!!必點片皮鴨,鴨皮夠薄身,油脂酥香鬆脆,鴨肉厚薄適中好均勻,肉質相當嫩滑。餅皮煙煙韌韌,再配上爽脆青瓜、京蔥、甜醬同食,入口充滿豐腴油香,夠哂滋味。冷盤推介黑魚子煙燻初生蛋、陳醋小排骨,半熟糖心蛋味道濃郁豐富,口感細緻帶煙燻幽香;陳醋小排骨肉質嫩滑,酸酸甜甜,夠哂開胃。點心推介蟹子帶子燒賣、松露素餃、冬菇鴨肉包,燒賣爽口彈牙,加入鮮甜帶子,口感更鮮美;松露香氣濃郁,咬開有爽口野菌同蔬菜,有驚喜;冬菇鴨肉包造型好獨特,鴨肉甘甜有嚼勁。湯羹推介上海雲吞鴨湯,奶白色湯頭清澈鮮甜,加上雲吞、菜蔬,味道帶點鹹香,好香濃。主菜推介糖醋鍋巴魚、孜然羊肋排,糖醋鍋巴魚,外酥內嫩,酸甜又可口;孜然羊肋排味道鮮美,外脆內軟好惹味。甜品有淂記豆腐花、楊枝甘露,豆腐花口感滑溜,配以黃糖,甜滋滋特別好食
放假去左銅鑼灣行街,
行過利園三期見到有間新餐廳,
門口有大大隻鴨仔,好可愛!

適逢週末有「填鴨點心放題」,
可以任食烤北京填鴨同多款點心,
咁吸引,一於試下先!

店內裝潢時尚又摩登,
揉合中西歐陸風情,
餐桌、吊飾都好靚,
滿滿都係打卡位~

揀左「週末任點填鴨放題」,
任食片皮鴨、多款冷盤、點心、湯羹、主食等,
款款都好吸引,勁期待!!

必點片皮鴨,鴨皮夠薄身,油脂酥香鬆脆,
鴨肉厚薄適中好均勻,肉質相當嫩滑。
餅皮煙煙韌韌,再配上爽脆青瓜、京蔥、甜醬同食,
入口充滿豐腴油香,夠哂滋味。

冷盤推介黑魚子煙燻初生蛋、陳醋小排骨,
半熟糖心蛋味道濃郁豐富,口感細緻帶煙燻幽香;
陳醋小排骨肉質嫩滑,酸酸甜甜,夠哂開胃。

點心推介蟹子帶子燒賣、松露素餃、冬菇鴨肉包,
燒賣爽口彈牙,加入鮮甜帶子,口感更鮮美;
松露香氣濃郁,咬開有爽口野菌同蔬菜,有驚喜;
冬菇鴨肉包造型好獨特,鴨肉甘甜有嚼勁。

湯羹推介上海雲吞鴨湯,奶白色湯頭清澈鮮甜,
加上雲吞、菜蔬,味道帶點鹹香,好香濃。

主菜推介糖醋鍋巴魚、孜然羊肋排,
糖醋鍋巴魚,外酥內嫩,酸甜又可口;
孜然羊肋排味道鮮美,外脆內軟好惹味。

甜品有淂記豆腐花、楊枝甘露,
豆腐花口感滑溜,配以黃糖,甜滋滋特別好食;
楊枝甘露好足料,酸甜度夠平衡,甜而不膩。
2021-07-31
2021-08-02 1025 瀏覽
難得Weekend放假,訓到晏一晏,再約埋好友一齊去DUCKEE,歎返個週末「填鴨點心放題」!DUCKEE位於利園三期,裝潢好有特色,門口既鴨仔好吸晴,行過吸引唔少人留意。店內裝潢好摩登,座位寬敞,坐得舒適。多款即叫即製點心同片皮鴨都係任食,食足120分鐘,勁滿足!烤北京填鴨鴨皮片得夠薄,入口酥脆,鴨肉肉質嫩滑,略帶少許油脂,好香口,再用鴨卷餅包著青瓜、京蔥、傳統京醬同吃就更滋味!推介以下菜式:黑魚子煙燻初生蛋面頭有鮮味十足既黑魚子,糖心蛋入口滑溜,帶點甘香。灌湯小籠包湯汁豐富,肉餡滑嫩不膩口。水晶蝦餃皇外板爽滑清鮮好柔韌,蝦肉Q彈鮮味。竹笙花膠燴素翅湯汁晶瑩剔透,入口順滑,口感佳高郵鹹蛋蝦球炸得脆卜卜熱辣辣,面頭鋪滿鹹蛋黃碎,鹹香惹味,蝦肉彈牙爽甜。芙蓉賽螃蟹蛋白軟滑入口滑嫩,啖啖細嫩鮮甜好滋味。款款點心都係即叫即製,環境又坐得舒服,值得推介!
難得Weekend放假,訓到晏一晏,
再約埋好友一齊去DUCKEE,
歎返個週末「填鴨點心放題」!

DUCKEE位於利園三期,裝潢好有特色,
門口既鴨仔好吸晴,行過吸引唔少人留意。

店內裝潢好摩登,座位寬敞,坐得舒適。

多款即叫即製點心同片皮鴨都係任食,
食足120分鐘,勁滿足!

烤北京填鴨
鴨皮片得夠薄,入口酥脆,
鴨肉肉質嫩滑,略帶少許油脂,好香口,
再用鴨卷餅包著青瓜、京蔥、傳統京醬同吃就更滋味!

推介以下菜式:

黑魚子煙燻初生蛋
面頭有鮮味十足既黑魚子,
糖心蛋入口滑溜,帶點甘香。

灌湯小籠包
湯汁豐富,肉餡滑嫩不膩口。

水晶蝦餃皇
外板爽滑清鮮好柔韌,
蝦肉Q彈鮮味。

竹笙花膠燴素翅
湯汁晶瑩剔透,入口順滑,口感佳

炸得脆卜卜熱辣辣,
面頭鋪滿鹹蛋黃碎,
鹹香惹味,蝦肉彈牙爽甜。

芙蓉賽螃蟹
蛋白軟滑入口滑嫩,
啖啖細嫩鮮甜好滋味。

款款點心都係即叫即製,
環境又坐得舒服,值得推介!

2021-07-31
2021-07-28 1413 瀏覽
呢間餐廳最近推出「週末任點填鴨早午餐」🥢$368就食到超過25款冷盤、點心、湯羹、主菜、甜品等,當然有著名北京填鴨🤩👍🏼值得添食💗烤北京填鴨先將鴨皮沾砂糖食用,品嚐其酥而不膩,回甘油香🦆;然後將鴨肉同鴨皮放係煙韌嘅餅皮上,加入大蔥、青瓜、同甜麵醬捲起,同時食到濃郁嘅鴨肉香,口感非常豐富🫔💗黑魚子煙燻初生蛋半熟糖心蛋滑溜甘香,帶淡淡煙燻香同醬油味,以黑魚子點綴增添咸鮮🥚💗灌湯小籠包外皮薄身軟滑,一咬爆出香濃湯汁,豬肉餡鮮美🥟💗水晶蝦餃王晶瑩剔透嘅餃皮包住滿滿爽彈鮮甜嘅蝦肉餡🦐💗蟹子帶子燒賣用上半肥瘦豬肉、鮮蝦同冬菇粒做成餡料,口感爽滑鮮嫩,以鮮帶子片同蟹子點綴🐷💗芥末鹹水角糯米皮加入日式芥末搓皮,帶微微辛香但唔嗆鼻。外層香脆軟糯,餡料有豬肉碎、蝦米等,味道鹹甜惹味🥠💗上海雲吞鴨湯鴨湯味道香濃清甜,盛載皮薄餡足嘅菜肉雲吞、軟嫩嘅鴨肉同小棠菜🍲💗高郵鹹蛋蝦球蝦球炸至金黃香脆,加以流沙甘香嘅鹹蛋黃醬爆炒🍤🌟每位免費享用翡翠紅燒鮑魚 (一隻)鮑魚以蠔油茨汁炆煮,食落軟淋彈牙,香甜入味,佐以西蘭花🥦
👍🏼值得添食
💗烤北京填鴨

💗黑魚子煙燻初生蛋
冷盤

💗灌湯小籠包
外皮薄身軟滑,一咬爆出香濃湯汁,豬肉餡鮮美🥟
💗水晶蝦餃王
晶瑩剔透嘅餃皮包住滿滿爽彈鮮甜嘅蝦肉餡🦐
💗蟹子帶子燒賣

💗芥末鹹水角

💗上海雲吞鴨湯
湯羹

💗高郵鹹蛋蝦球
蝦球炸至金黃香脆,加以流沙甘香嘅鹹蛋黃醬爆炒🍤
高郵鹹蛋蝦球

🌟每位免費享用翡翠紅燒鮑魚 (一隻)
鮑魚以蠔油茨汁炆煮,食落軟淋彈牙,香甜入味,佐以西蘭花🥦
2021-07-24
冷盤
湯羹
2021-07-27 811 瀏覽
周六朋友帶我嚟呢度行街Shopping, 佢話好熟銅鑼灣, 今次一定要帶我嚟食吓呢個點心放題進店時要行一條長樓梯, 又幾靚打卡都唔錯~Weedend Chinese brunch $368 all you can eat dim sum, appetisers, signature dishes店裡空間感超大, 中間仲有一個好似BAR既位置  點心放題!每位享用翡翠紅燒鮑魚, 超彈牙啖啖肉, 正丫有張點心紙, 可以叫3 round, 我地叫第1round 已經好飽!係點心紙度1st round度寫數字就得! 因為佢會根據寫既數字比幾多粒你有D就會係一份上陳年紹興醉雞 (份) 酒味好香, 食落唔係好濃味, 肉質夠嫩滑! 陳醋小排骨 (塊) 醬汁味道偏甜醋撈青瓜雲耳 (份) 我鐘意呢個丫! 夠爽口唔太辣黑魚子煙燻初生蛋 (半隻) 高郵鹹蛋蝦球(份)  呢個真係必叫丫! 表面都係鹹蛋醬,咬落去超脆卜卜,裡面就啖啖肉, 鹹蛋唔會散到四圍都係,唔會太鹹, 係剛剛好的味道!每人大約2-3隻水晶蝦餃皇 (粒) 裡面超大粒蝦!皮薄餡靚!! 超鐘意食蝦餃既我, 呢個我比滿分! 性價比超高!芥末鹹水角 (

進店時要行一條長樓梯, 又幾靚打卡都唔錯~

Weedend Chinese brunch
店裡空間感超大, 中間仲有一個好似BAR既位置

點心放題
每位享用翡翠紅燒鮑魚, 超彈牙啖啖肉, 正丫

有D就會係一份上

陳醋小排骨 (塊) 醬汁味道偏甜
醋撈青瓜雲耳 (份) 我鐘意呢個丫! 夠爽口唔太辣
黑魚子煙燻初生蛋 (半隻)
陳年紹興醉雞

高郵鹹蛋蝦球(份)

水晶蝦餃皇

芥末鹹水角 (粒) 朋友話有芥末味道, 但就無刺激既辣味
三娘春卷 (粒) 好脆, 但相對地較普通
三娘春卷  &  芥末咸水角

蟹子帶子燒賣(粒) 同蝦餃一樣超大粒丫!
蟹子帶子燒賣

糖醋鍋巴魚 (塊) 個醬偏甜, 配上米通, 感覺飽飽

烤北京填鴨 呢個必叫啊! 一定要留肚食! 呢個放題最值就係呢個!!!
超大份啊! 烤北京填鴨肉質夠嫩, 一啲都唔鞋, 加上有蔥絲, 青瓜, 填鴨醬, 呢個味道真係剛剛好!!!唔會過甜同過鹹!
個皮就另外有個蒸籠上, 如果個蒸籠可以熱住個皮就好, 咁就唔會變凍哂~
食完呢個真係超飽丫~~~
蟹子帶子燒賣