2017-07-01 48 瀏覽
約了朋友在isquare看電影,當然要在附近食返餐好啦!一直都有關注附近出名的日食「深夜食堂」~我們一行人,今次終於有機會食啦!因為當天我的胃不太舒服,所以叫了比較多的小食,結果令人十分驚喜!「一口安格斯」($88)是十分好味的小食~牛肉的肉汁鮮嫰,軟硬適中,大小剛好,真的是讓人感到不夠喉呢!「川式燒茄子」 ($68)是我最喜歡的一道菜之一,因為難得有茄子的味道如此特別,辣辣的口味,配上入口即融的茄子,真的是perfect match!香味牛肉配黑松露鵝肝什菌飯($148),剛上菜時,已經覺得香氣四溢,味道一樣沒有令人失望,飯粒非常香之餘,配上黑松露的濃郁味道,真的很喜歡呢!「蒲燒鰻魚飯」($88)作為一個鰻魚fans, 見到有一大條鮮美的鰻魚,配上香甜的白飯,真的十分推薦呀!總括而言,餐廳服務算是周到,而且like facebook專頁仲會送沙律!真係算係又高質,又十分抵食咖!
約了朋友在isquare看電影,
當然要在附近食返餐好啦!
一直都有關注附近出名的日食「深夜食堂」~
我們一行人,今次終於有機會食啦!

因為當天我的胃不太舒服,
所以叫了比較多的小食,結果令人十分驚喜!

「一口安格斯」($88)是十分好味的小食~
牛肉的肉汁鮮嫰,軟硬適中,大小剛好,
真的是讓人感到不夠喉呢!

香味牛肉配黑松露鵝肝什菌飯($148),
剛上菜時,已經覺得香氣四溢,
味道一樣沒有令人失望,飯粒非常香之餘,
配上黑松露的濃郁味道,真的很喜歡呢!

「蒲燒鰻魚飯」($88)
作為一個鰻魚fans, 見到有一大條鮮美的鰻魚,
配上香甜的白飯,真的十分推薦呀!

總括而言,餐廳服務算是周到,
而且like facebook專頁仲會送沙律!
真係算係又高質,又十分抵食咖!

2017-06-24
5 分鐘 (堂食)
2017-06-29 35 瀏覽
星期五同大隻妙打完波,總係有鋪心癮,happy Friday 冇理由咁早返屋企嘅所以兩條友決定搵個地方坐低,食啲嘢再繼續吹下水夜麻麻又唔想去酒吧!波友決定食過呢間深夜食堂,因為真係開到半夜因為想食啲好味嘅嘢而唔係食飽,所以就叫串燒啊蘆筍豚肉串 $38好味到不得了,翠綠的蘆筍,配合埋優質嘅豚肉~爽我去居酒屋好鍾意叫荔枝煙肉串 $38,荔枝始終係生果,香甜得來又多汁至於我由細到大都好鍾意食嘅鹽燒雞翼 $26,當然係必食推介啦!皮脆肉嫩咁岩你又係燒粟米咁橋,一睇就知你係粟一燒 $34大隻妙鍾意食熱氣野,七味炸薯格 $38 又香又辣,好味道連甜品我哋都諗埋啦,南瓜薯餅 $48,呢件真係飽肚咳到痴肺嘅我唔夠膽飲沙冰,暖暖地叫了一杯蜂蜜柚子 $28食到成十二點終於捨得返屋企
所以兩條友決定搵個地方坐低,食啲嘢再繼續吹下水

因為想食啲好味嘅嘢而唔係食飽,所以就叫串燒啊

咁岩你又係燒粟米咁橋,一睇就知你係粟一燒 $34

大隻妙鍾意食熱氣野,七味炸薯格 $38 又香又辣,好味道

甜品我哋都諗埋啦,南瓜薯餅 $48,呢件真係飽肚

咳到痴肺嘅我唔夠膽飲沙冰,暖暖地叫了一杯蜂蜜柚子 $28
食到成十二點終於捨得返屋企
$180 (宵夜)
2017-06-28 17 瀏覽
"厚福街" 是尖沙咀區內一條細小街道這裡食店林立,港人對厚福街也不陌生除了位置優越,毗鄰更有港鐵站,交通便利看了看餐牌,先點兩款食物---> 鐵板黑松露帶子煎鵝肝松露跟帶子沒有特別,鵝肝香噴噴,外脆內軟---> 鹽燒牛舌全晚最美味的串燒,牛舌有牛香,烹調時間恰好食完兩款食物後,看到鄰枱的大阪燒、玉子燒等也不錯,便點了來試試---> 章魚大阪燒章魚肉大大粒,有咬口,餡料有椰菜,大阪燒上配有很多木魚粉---> 蟹子玉子燒玉子內裏有芝心湧出來,暖暖芝心,感覺特別,玉子很快變冷,要快點食用除了這些食物,我們還點了幾寸串燒。在這裡吹水談天也不錯,沒有壓迫感,很好hea,閒聊多個小時也不被驅趕,食飯沒有時間限制是很重要的。但添茶就有點不便,我們要求待應加茶,叫了兩次也沒反應,自己感到不耐煩之餘,還有點不好意思。可能是太忙吧,因為當晚客人也不少。
"厚福街" 是尖沙咀區內一條細小街道
這裡食店林立,港人對厚福街也不陌生
除了位置優越,毗鄰更有港鐵站,交通便利

看了看餐牌,先點兩款食物

---> 鐵板黑松露帶子煎鵝肝
松露跟帶子沒有特別,鵝肝香噴噴,外脆內軟
---> 鹽燒牛舌
全晚最美味的串燒,牛舌有牛香,烹調時間恰好

---> 章魚大阪燒
章魚肉大大粒,有咬口,餡料有椰菜,大阪燒上配有很多木魚粉
---> 蟹子玉子燒

除了這些食物,我們還點了幾寸串燒

• 牛舌
2017-06-28 63 瀏覽
深夜食堂,這個名字從不陌生不論舞台劇、電影、餐廳,都有類似常見字眼今日朋友從美國返港,我們就在這裏相聚大概晚上七時,我們進入餐廳,店內已經有客人在這裡用餐,無需等到深夜吧枱位置吸引,很有氣氛但怕雙腳不能觸碰地板,坐回矮枱好了<芝士蟹子玉子燒>向玉子燒下刀,內裡的芝士會緩緩流出要趁熱食啊,冷了的話,芝士會凝固在玉子燒內<章魚大阪燒> 食到粒粒章魚肉,還有高麗菜面層塗上大阪醬汁,沙律醬及木魚碎如果再燒一會才上碟,餅底應該更好吃<煙肉荔枝串>甜甜荔枝被煙肉包裹着,一咬多汁如果把煙肉燒得透一點, 串燒應該會更脆更香<汁燒鵪鶉蛋>鵪鶉蛋表面被塗上啡色燒汁,看上去顏色不錯鵪鶉蛋旁的配菜也被我吃掉了<味淋魚乾>沒有使用筷子,直接徒手進食入口感覺柔軟,魚乾面層有點黏手由於朋友剛從美國回來,除了時差問題外,身體亦有點不適,所以朋友胃口不大。太約相聚兩小時多,我們便結脹離去。
深夜食堂,這個名字從不陌生
不論舞台劇、電影、餐廳,都有類似常見字眼
今日朋友從美國返港,我們就在這裏相聚
大概晚上七時,我們進入餐廳,店內已經有客人
在這裡用餐,無需等到深夜

吧枱位置吸引,很有氣氛

但怕雙腳不能觸碰地板,坐回矮枱好了

<芝士蟹子玉子燒>

向玉子燒下刀,內裡的芝士會緩緩流出
要趁熱食啊,冷了的話,芝士會凝固在玉子燒內

<章魚大阪燒>

食到粒粒章魚肉,還有高麗菜
面層塗上大阪醬汁,沙律醬及木魚碎
如果再燒一會才上碟,餅底應該更好吃

<煙肉荔枝串>

甜甜荔枝被煙肉包裹着,一咬多汁
如果把煙肉燒得透一點, 串燒應該會更脆更香
<汁燒鵪鶉蛋>

鵪鶉蛋表面被塗上啡色燒汁,看上去顏色不錯
鵪鶉蛋旁的配菜也被我吃掉了
<味淋魚乾>

沒有使用筷子,直接徒手進食
入口感覺柔軟,魚乾面層有點黏手
  • 煙肉荔枝
一直喜歡日本漫畫《深夜食堂》,將食物與故事融合,給人治癒心靈的感覺。知道尖沙咀有一間同名食店,當然不能不到來一試。 又是一個先聲奪人的例子!店舖座落於厚福街一幢商業大廈裡 一出電梯門就見到很有特色的木製招牌。因為門是不透明的,不推門進去就看不到內裏乾坤, 很有“大隱隱於市”之感。( 大概是我對店名入戲太深喜歡室內昏暗的環境和泛黃的燈光, 其實當時才六點左右,卻是吃宵夜的氣氛,很切合店名!-龍蝦沙律可以看出龍蝦肉分量很多,甚至比蔬菜更多,啖啖肉很鮮美的。-芝士蝦球一口一粒,熱辣辣的芝士在口中融化,送酒一流,芝士味與蝦味很夾,芝士控必點!-燒油甘魚骹自從去大阪黑門市場吃過魚骹之後就念念不忘,今次當然也不能錯過!貪其夠多肉而且是大骨,不懂吐骨的人也可以很容易吃到。-一口安格斯一開始覺得$88兩串牛肉很貴,吃過之後才覺得很超值!火候抓得剛剛好,肉質鮮嫩而且香口,必食推薦!- 紫菜玉子燒玉子燒是招牌菜, 有數種口味選擇,聽店員推薦紫菜口味,果然配合得很好,蛋又香又滑。-板燒黑松露帶子有黑松露已經是美味的指標了,平日一般都是吃黑松露飯或意粉,用來燒帶子一點都不失色。-酥炸廣島蠔這個都是平日去燒物店

( 大概是我對店名入戲太深

-龍蝦沙律
可以看出龍蝦肉分量很多,甚至比蔬菜更多,啖啖肉很鮮美的。

-芝士蝦球

-燒油甘魚骹

-一口安格斯

- 紫菜玉子燒

-板燒黑松露帶子

-酥炸廣島蠔
這個都是平日去燒物店必食的項目了。我覺得$48四件算很便宜的,也炸得很香脆。

-川式茄子
本來以為很普通, 因為有朋友想吃蔬菜才隨便點的,怎料超好吃! 微辣,很香,鹹度適中, 總之不是平常的茄子的味道! 同行朋友都搶著吃這個,讓我聯想到《紅樓夢》中劉姥姥進大觀園吃茄子時驚為天人的情節

-蒲汁鰻魚飯
總要吃點主食才飽,所以點了鰻魚飯。鰻魚肥美,我覺得是above average的。

-黑椒牛柳炒烏冬
這個牛柳切得很細,烏冬也炒得很香,上面加了很多鰹魚碎,配上蘿蔔和椰菜很開胃的。

整體來說,環境氣氛佳,食物美味,價格也不貴。下次再去尖沙咀的話,即使不吃晚餐,飯後再來吃幾款燒物當宵夜也不錯。會再來的!
  • 一口安格斯
  • 芝士蝦球
  • 板燒黑松露帶子
  • 紫菜玉子燒
  • 川味茄子
2017-06-27 38 瀏覽
同一班朋友放工聚聚,突然想食下串燒+飲兩杯,之前已經聽講呢間野傾計食野係幾好,即book, 可能因為平日,好易就book 到!入到去坐無虛席,但感覺都幾靜,燈光柔和、環境好舒服!朋友落order, 我只負責食食飲食,鹽燒牛舌、蘆筍豚肉串、金菇肥牛卷、燒白鱔、燒帆立貝、蟹籽芝士玉子!樣樣都好好食,最愛係蘆筍豚肉串,豚肉嫩滑加蘆筍的爽口, perfect match! 蟹籽芝士玉子燒都好香! 梗係唔少食飲啤酒、清酒啦!店員服務唔錯,食物又上得夠快,又唔趕人走!Good~~~

入到去坐無虛席,但感覺都幾靜,燈光柔和、環境好舒服!

2017-06-15
10 分鐘 (堂食)
2017-06-27 46 瀏覽
餐廳環境唔算大,但見到佢外面亦有座位但因為天氣太熱同朋友決定坐入面。先order蟹籽玉子燒,分量夠多,店員先放底等我地影完相再系我面前切開,半熟既蛋再加埋芝士味道十分好味連平時吾食芝士既我都覺得好食👍👍👍推介燒牛舌亦都唔錯,佢燒到剛剛好肉質夠嫩滑。香味牛肉配黑松露鵝肝飯有點感覺太膩,不過牛肉份量都幾多,食飽飽之選。蒜香虎蝦同燒雞翼亦都值得一試,燒得好香好入味。店員服務態度都好好,會推介俾朋友

燒牛舌亦都唔錯,佢燒到剛剛好肉質夠嫩滑。

蒜香虎蝦同燒雞翼亦都值得一試,燒得好香好入味。

店員服務態度都好好,會推介俾朋友
2017-06-25 69 瀏覽
近排開飯都係尖沙咀&旺角呢D人多地方,因為交通方便,乜嘢各國種類美食都有,而且價錢都有好大分別,不過緊係一分錢一分貨,食物質素相負相乘,如果係識食嘅人一定會捐窿捐那搵食,呢次就去咗間食日式小食店幫襯,位置係尖沙咀厚福街一座商業大廈裏面。坐定咗就睇吓有無好嘢食,先點咗杯茘枝特飲,杯底仲有果粒食下。先來秘汁肥牛金菇卷,肥牛肉滑嫩金菇爽甜加埋醬汁超入味。再來係薄汁鰻魚飯,先食啖鰻魚肉質軟滑鮮甜,加埋醬汁更好味之後係芝士蝦球,蝦球炸到金黃色,入口鬆脆內面軟綿綿,加上芝士熔熱辣辣,超香口到另一款係川式茄子,面層灑滿香料,茄子肉滑滑食落有小小微辣,又幾嘢味最後食埋南瓜薯餅,外層香脆可口,入口香濃南瓜肉清甜香軟。是日晚又品嚐到日式小食滋味。

先來秘汁肥牛金菇卷,肥牛肉滑嫩金菇爽甜加埋醬汁超入味。

再來係薄汁鰻魚飯,先食啖鰻魚肉質軟滑鮮甜,加埋醬汁更好味

最後食埋南瓜薯餅,外層香脆可口,入口香濃南瓜肉清甜香軟。

是日晚又品嚐到日式小食滋味。
$280 (宵夜)
  • 川香茄子
  • 蒲汁鰻魚飯
  • 芝士蝦球
  • 南瓜薯餅
2017-06-25 1433 瀏覽
是夜同幾位朋友去尖沙咀睇戲,晚餐揀咗深夜食堂,貪佢地點就腳(位於厚福街),而且食物選擇多,絕對可以滿足所有人。一口安格斯$88肉質非常腍,調味出色,一口一粒,非常滋味!龍蝦沙律小食$52清新之選。燒油甘魚鮫$70我個人最鍾意呢碟油甘魚鮫,燒得剛剛好,魚肉依然嫩滑細緻,而且香味無窮,配埋醬汁食,真係一流!蒲燒鰻魚飯$88鰻魚比較迷你,不算肥美,但味道很好,可以一試。秘汁白鱔燒(一串) $68白鱔又係冇得輸,滑劣劣,秘製醬汁令佢加分不少!川式燒茄子(一條) $68非常濃味嘅燒茄子,採用川式調味,朋友話係全晚最好食嘅!香味牛肉配黑松露鵝肝什菌飯$148食到嚟呢度我哋已經好飽啦,但仍然無損我哋對呢鍋飯嘅評價。牛肉、黑松露、鵝肝、什菌共冶一爐,香氣撲鼻,大家一致讚好!芝士蝦球(六粒) $38可以拉絲的芝士蝦球,芝士控必點!板燒黑松露帶子(四件) $68章魚大阪燒$108大阪燒非常厚身,如果點左其他飯類、麵類,就要考慮下食唔食得落(最後朋友打包左大半件返屋企)。酥炸廣島蠔$48炸物同樣出色,外皮酥脆,內裏熱燙多汁,正!全晚座無虛席,而店員人手緊絀,見佢哋忙得一頭煙,都唔好意思催促佢哋太多,所以服務

一口安格斯$88
肉質非常腍,調味出色,一口一粒,非常滋味!

龍蝦沙律小食$52
清新之選。

燒油甘魚鮫$70

蒲燒鰻魚飯$88
鰻魚比較迷你,不算肥美,但味道很好,可以一試。

秘汁白鱔燒(一串) $68
白鱔又係冇得輸,滑劣劣,秘製醬汁令佢加分不少!

川式燒茄子(一條) $68
非常濃味嘅燒茄子,採用川式調味,朋友話係全晚最好食嘅!

香味牛肉配黑松露鵝肝什菌飯$148

芝士蝦球(六粒) $38
可以拉絲的芝士蝦球,芝士控必點!

板燒黑松露帶子(四件) $68

章魚大阪燒$108

酥炸廣島蠔$48
炸物同樣出色,外皮酥脆,內裏熱燙多汁,正!

全晚座無虛席,而店員人手緊絀,見佢哋忙得一頭煙,都唔好意思催促佢哋太多,所以服務質素不能要求太多,但食物水準的確可以,來尖沙咀不妨一試!
2017-06-24 125 瀏覽
這天和朋友在尖沙咀閒逛,到了晚上時段想找家餐廳,吃吃串燒、小食也不錯,於是就來了位於厚福街的深夜食堂。平日的晚飯時段餐廳還未多人,很適合和朋友邊吃東西邊聊天呢。餐廳有電視一直播放k-pop mv愛k-pop的人應該很興奮吧,邊聽歌邊享受食物。燒物、炸物、小食,很餓的話也有主食可選,酒類飲品也有不少選擇呢。想知道有甚麼好吃的話也不妨看看深夜推介。只要達成簡單條件就可有沙律送!而且餐廳不吝嗇的,由於我達成了三個條件,餐廳送了很足料的煙三文魚沙律!挺豐富的煙三文魚鐵板充滿蒜香令帶子很入味加上黑松露,與帶子很配。炸得外層脆脆的挺香口的芝麻雞翼。外層有點烘烘的感覺,也是很鬆軟,裡面則是綿綿的年糕,口感很不錯酥炸令外層入口香脆。挺多肉的鯖魚,抵食呢。每份小吃兩個人分,也吃得很飽呢

愛k-pop的人應該很興奮吧,邊聽歌邊享受食物。

只要達成簡單條件就可有沙律送!
煙三文魚沙律

板燒黑松露帶子

鐵板充滿蒜香
令帶子很入味
加上黑松露,與帶子很配。
芝麻雞翼

炸得外層脆脆的
挺香口的芝麻雞翼。
芝士年糕

酥炸廣島蠔

酥炸令外層入口香脆。
秘汁鵪春蛋

鹽燒鯖魚

挺多肉的鯖魚,抵食呢。
每份小吃兩個人分,也吃得很飽呢
2017-06-15
  • 板燒黑松露帶子
  • 芝士年糕
  • 汁燒鵪春蛋
2017-06-22 34 瀏覽
很多人提起深夜食堂都會想起日本那套電視劇,談及都是食物和客人之間的一些微妙關係,也是對待食物的態度,帶出食物背後的人間故事,可說是人生一些大道理。要說到食,其實香港人一點也不會輸給日本人,尖沙咀可說是美食雲集之地,這次來到深夜食堂可說是一個空間讓客人和客人,客人和食物之間嘅心靈交流。深夜推介蒲燒鰻魚飯,也點了菜單裏的牛舌和鯖魚。肥美的鰻魚飯讓我想起了昔日在日本的情懷,來自日本的鰻魚總讓人掛念,肥美的鰻魚,十足的份量,每一口混合魚和飯,感覺正在跟我的肚子說話。每一次點串燒,我都會點牛舌,有人說吃牛舌感覺很噁心,但我卻覺得我們的舌頭在交流,儘管人和動物有一份情,正在吃美食的時候,總是覺得為什麼我那麼喜歡我的味道,我知道了,他們的犧牲讓人類得到飽足。鯖魚,醬汁鮮甜和肉質緊致的鯖魚,他們的味道總是配搭得10分好,再加上新鮮嘅檸檬,總係讓人覺得為什麼會有這麼偉大的美食。夜闌人靜,人和人之間要有輕鬆的交流, 也需要,食物和人之間嘅交流。

深夜推介蒲燒鰻魚飯,也點了菜單裏的牛舌和鯖魚。

同好姊妹去尖沙咀行街,順便食埋個晚飯先番屋企啦緊係,行過最多野食既厚福街,緊係要周圍搵下有乜好野食,收到張傳單寫住深夜食堂,係食串燒,類似樓上CAFÉ咁,可以同朋友傾下計食下野,所以就決定食哩間,環境又真係幾舒服WOR~一到步已經好多人啦,等左一陣就有位啦、燈光暗暗的,都好合適三五知己黎談天說地!好多選擇丫😍😍樣樣都想食叫左個廚師推介既紫芋金栗餅,外面炸得好脆,皮夠薄,而且個紫薯好豐富,仲好大件。再叫多個又係廚師推介蒲燒鰻魚飯,真係好惹味丫,個醬汁真係好正,鰻魚好新鮮又大份,個飯仲要係珍珠米,好味!食小食點少得叫炸雞軟骨,真係送酒吹水之選,炸得好鬆脆,唔會淋哂,好爽口的雞軟骨,又係正既小食。食咁多煎炸野緊係要點番個炒雜菜黎食,平衡番個胃嘛要,又係好大碟,炒得好有鑊氣,都好味丫哩個芝麻雞翼真係冇得輸,內同外都好入味丫醃製得,雞肉又夠嫩,唔會有雪藏味,再黎多碟仲食到我個朋友話。我最鍾意就係食牛,見到有蒜片牛柳粒,緊係要食下啦,果然肉質夠嫩,有質素的牛,必點小食!

好多選擇丫😍😍樣樣都想食

2017-06-20 55 瀏覽
深夜食堂呢個名聽落就覺得吸引,一於試下有咩好食!9點入座,場內依然爆滿,等位等左大概10分鐘就有位。場內裝潢滿滿的日系居酒屋feel,雖然座位唔算寬闊,不過竟然有個露台,客人可以選擇坐出面,如果秋天黎坐露台食住串燒,飲下啤酒吹下風應該都幾寫意。好啦講下食物先。蟹子芝士玉子燒呢個一定要點,上既時候,店員會係你面前幫你切好,十分貼心。濃郁既芝士配上滑嫩既玉子真係食到停唔到口呢燒牛舌燒到好香,好入味黑松露鵝肝牛肉飯鵝肝唔多,不過牛肉份量都大,飯都好香。燒雞翼好食,送酒一流雞腎都唔錯燒海蝦落左好多蒜,超香店員服務態度好好,而且食物質素中上,係把酒談天既好地方
深夜食堂呢個名聽落就覺得吸引,一於試下有咩好食!

好啦講下食物先。

蟹子芝士玉子燒

燒牛舌
燒到好香,好入味

黑松露鵝肝牛肉飯
鵝肝唔多,不過牛肉份量都大,飯都好香。

燒雞翼好食,送酒一流

雞腎都唔錯

燒海蝦落左好多蒜,超香

店員服務態度好好,而且食物質素中上,係把酒談天既好地方
  • 玉子燒
2017-06-19 1046 瀏覽
話說男朋友最近很喜愛吃串燒,因為貪串燒一串串夠晒惹味而且又可以輕輕鬆鬆傾計,為了他的慾望最近搜尋了好幾家串燒店。這家在較早前已經很想試試,可惜一直未有機會幫襯,之前在openrice搜尋「深宵食堂」還以為已經倒閉,真是十分失望。但最近又得知尖沙咀有家串燒店名與前者十分相似,經搜尋下發現原來餐廳在較早前改名為「深夜食堂」,心情真是又喜又悲! 今天與男朋友在尖沙咀看展覽,終於係有幸來試試。晚上時間來到已經滿座,真的十分誇張! 煙三文魚沙律這是送的!❤️這是送的!❤️這是送的!❤️只要做上幾個步驟餐廳便會送上一款沙律!喜歡厄like的我當然不會錯過吧😂😂😂😂1) 影相分享上Facebook再tag專頁2) tag一位好友3) Like 深夜食堂尖咀編只要做上幾個步驟便會送上一份煙三文魚沙律別以為沙律是免費份量會有所遞減一大碟煙三文魚沙律放上枱面,沙律菜加上適量酸汁調味,令人很開胃!銀雪魚脆條口感帶點脆口,沾上沙律醬味道也不錯!京蔥卷雖沒有任何配搭, 但吃落濕潤無比的! 吸引了醬汁味道, 很香口, 很好吃!蘆筍豚肉串$38豚肉沾上適量醬汁,吃上來相當juicy,而且內裏的蘆筍吸收豚肉香味,兩者配搭起

煙三文魚沙律
這是送的!❤️這是送的!❤️這是送的!❤️
只要做上幾個步驟餐廳便會送上一款沙律!
喜歡厄like的我當然不會錯過吧😂😂😂😂
1) 影相分享上Facebook再tag專頁
2) tag一位好友
3) Like 深夜食堂尖咀編
只要做上幾個步驟便會送上一份煙三文魚沙律
別以為沙律是免費份量會有所遞減
銀雪魚脆條
口感帶點脆口,沾上沙律醬味道也不錯!
京蔥卷雖沒有任何配搭, 但吃落濕潤無比的!
吸引了醬汁味道, 很香口, 很好吃!
蘆筍豚肉串$38
豚肉沾上適量醬汁,吃上來相當juicy,而且內裏的蘆筍吸收豚肉香味,兩者配搭起來相當夾!
秘汁金菇肥牛卷$38
這裏的串燒製作手法相當有技巧,串燒燒起來恰到好處,每樣食材也保留一定水份,金菇與肥牛兩者相輔相成,醬汁的味道亦不會過咸令人不期然地一吃再吃
燒白鱔 $68
這裏的燒白鱔用上新鮮食材,白鱔非一般細條的,經過廚師去骨再燒,燒過的白鱔味比奇地香甜,肉質較厚實,啖啖肉!男朋友大愛~~極力推介!
汁燒帆立貝$44
帆立貝很大粒,帶子裙邊依舊有彈牙口感,不錯的!
鹽燒牛舌 $38
雖說以鹽燒處理牛舌但其實放上黑椒以減低牛舌的牛騷味,味道適宜,完全沒有半點干的成份還帶有原身爽口感覺,十分惹味!
雞腎 $28
帶有爽口的咀嚼感,誰說串燒一定會燒得又干又un?完全沒有這種感覺。本身不太愛雞腎的我也忍不住吃了一串,太爽口了。

串燒的份量個人覺得很頗多,而且味道也很合我心水! 這一餐真的吃得很滿足喔
題外話/補充資料: 影相分享上Facebook再tag專頁, 做上幾個步驟餐廳便會送上一款沙律!
2017-06-17
  • 鹽燒牛舌
  • 燒白鱔
  • 秘汁金菇肥牛卷
2017-06-18 34 瀏覽
期待已久,終於可以黎深夜食堂食嘢!最近轉新工成個人都冇乜胃口終於可以食返餐好嘅^_^男人係需要食飯的,所以我哋首先叫咗個蒲汁鰻魚飯,鰻魚比我想像中肥美,而且都幾大件,一碗飯有兩條鰻魚上邊,有少少嘅芽菜,鰻魚味非常濃郁,入口即溶,而且有蒲汁撈飯,啲飯都特別好味!之後我哋再叫咗兩串鹽燒牛舌,牛舌簡直係我係串燒裏面嘅最愛!口感爽口,有黑椒味,亦都有一陣午餐肉嘅味道,非常之好味,一串有兩粒,所以我哋叫咗兩串^_^呢個真係不得不提,簡直係令人回味,我哋嗌左一串秘汁白鱔串,食落口真係好肥美,好似成口都係脂肪咁好好味,肉質非常之軟滑,燒汁亦都好入味,呢個簡直係推介一定要食!
期待已久,終於可以黎深夜食堂食嘢!
最近轉新工成個人都冇乜胃口終於可以食返餐好嘅^_^

男人係需要食飯的