2020-06-28
天氣雖然熱,但有時打邊爐癮起,都阻擋唔到😂聽朋友講依間麻辣火鍋好正宗,所以搵埋朋友一齊黎食。一坐底,店員就俾左碗冰糖雪耳糖水我地,唔講仲以為佢俾錯我地,原來係食辣野前用黎打底,唔會咁傷胃,好貼心!我同朋友都唔係食得好辣,所以叫左小麻小辣,而另一邊就叫左大骨滋補鍋。麻辣鍋好香,雖然成鍋都好多辣椒同紅卜卜咁,但無想像中咁辣,岩岩好。大骨湯底都好濃郁,粟米同蘿蔔煲到好甜。配料可以叫半份,岩晒人少少但又想試多啲唔同既野。而且依度有啲配料都幾特別,好少係其他火鍋店食到。鮮活海蟶 $39季節限定既活海蟶,4-8月先至有,雖然細細隻,但鮮甜肥美!美國安格斯肥牛 $119 /黑豚腩肉$42肥牛油花分佈平均,配埋麻辣湯底好夾,不過牛味唔算好濃。黑豚腩肉切得好薄,食落感覺無咁邪惡,肉質嫩滑。手打蝦滑 $46 /手打三寶丸 $49蝦滑爽口彈牙,三寶丸有蝦丸、牛丸、墨魚丸,大大粒,牛丸食落似酒樓啲山竹牛肉,好味!鮮蝦雲吞 $32餡料豐富,不過不失。重慶秏兒魚$42打邊爐比較少見,魚肉嫩滑,而且好少骨,有驚喜!嫩牛肉 $42真係好嫩滑,而且淥一陣就食得!苕粉 $29同薯粉差唔多,不過粗好多,QQ彈牙,淥極都唔會
聽朋友講依間麻辣火鍋好正宗,所以搵埋朋友一齊黎食。
鮮活海蟶 $39
季節限定既活海蟶,4-8月先至有,雖然細細隻,但鮮甜肥美!
美國安格斯肥牛 $119 /黑豚腩肉$42
手打蝦滑 $46 /手打三寶丸 $49
鮮蝦雲吞 $32
餡料豐富,不過不失。
重慶秏兒魚$42
打邊爐比較少見,魚肉嫩滑,而且好少骨,有驚喜!
嫩牛肉 $42
真係好嫩滑,而且淥一陣就食得!
苕粉 $29
同薯粉差唔多,不過粗好多,QQ彈牙,淥極都唔會淋。
紅糖糍粑 $36
口感煙煙韌韌,點埋糖漿食係一個好好既甜品。不過要趁熱食,放耐左會有啲硬。
最後每人$380,但食到自己想食既野而且食物質素高,好滿足!