餐廳: 温野菜 (太古城中心)
資訊:

2018-11-26 344 瀏覽
今日同老婆都放假所以我哋都去咗太古城shopping,行到咁上下大家都肚餓嘅時候就見到溫野菜呢一個招牌,記得我第一次食溫野菜火鍋係喺日本旅行嘅時候,當時覺得佢嘅湯底有好多選擇,亦都有一個非常特別嘅菜式,呢一個就係雜炊,所以今次決定入去回想返日本嘅味道。今次我哋點左一個番茄湯底同昆布湯底,番茄湯底雖然味道比日本淡,但味道都好足,另外我都大力推薦大家試一試昆布湯底,我同我老婆都好鍾意呢一個湯底,食落好有味道,甜甜地幾開胃。今次叫咗豬牛雞各兩份,另外叫咗大概8份配菜,加一杯啤酒,份量啱啱好。溫野菜有兩款醬油比客人,一款係用嚟點肉類,另一款係點配菜,但我覺得湯底夠濃唔用醬油都可以。最後我哋上埋個雜炊,食完就走人,總括來講雖然冇日本咁好食,但都已經唔錯,起碼已經感受到當時身在日本的味道。

2018-11-16
2018-11-20 329 瀏覽
太古城店開左溫野菜。。。代替了之前既pizza hurt. 下午茶時段有7折。。 主要係套餐, 可揀有豬或雞, 普通牛, 同貴牛之選。。 套餐包湯底, 飲品 , 魚滑同蔬菜我揀左麻辣湯底, 覺得唔多辣。 肉靚。 份量少。個碗有個隔。。 好正。。可以隔走d湯。梳打飲品。。大杯但普通。。麻辣湯唔多辣朋友加錢叫左藥膳湯。。佢會係你面前倒藥材落去魚滑冇特別。。個菜有紅心蘿蔔。好爽口好正有兩種醬。。一隻好似係柚子。。一隻芝麻。。分別點肉同菜。。。問侍應佢竟然唔知係咩黎。。
太古城店開左溫野菜。。。代替了之前既pizza hurt.

下午茶時段有7折。。

我揀左麻辣湯底, 覺得唔多辣。

肉靚。 份量少。

個碗有個隔。。 好正。。可以隔走d湯。

梳打飲品。。大杯但普通。。

麻辣湯唔多辣

朋友加錢叫左藥膳湯。。佢會係你面前倒藥材落去

魚滑冇特別。。

個菜有紅心蘿蔔。好爽口好正

2018-11-18 240 瀏覽
天氣開始轉涼,係時候打邊爐。安排位置方面,等位等左半個鐘,先入到。我地有7個人計埋bb,俾6人卡位我地,有bb車又唔可以放兩邊,因為係用黎擺食物車,搞到要抱住bb打邊爐。其實餐廳可以俾8人卡位我地,但可能佢地覺得浪費左兩個爐賺錢。😔食物方面,我地都幾滿意。一人一鍋,自選湯底,我地叫左鰹魚湯底,野菌湯底,豆乳湯底,湯底各有特色,值得一提的是鰹魚則係柴魚乾。雞軟骨滑好特別,肉類選擇多,個人最喜歡美國牛,而豚肉眼肉質就比較實,口感無咁好。食到尾,就可以跟推介加個飯同配料,用湯底煮個飯,好好食。邊爐黎講的確比較貴,但食物有特色,如安排座位方面有改善,絕對會再返黎食。
天氣開始轉涼,係時候打邊爐。

食到尾,就可以跟推介加個飯同配料,用湯底煮個飯,好好食。

野菌湯底
豆乳湯底
雞軟骨滑
小食
2018-11-09 354 瀏覽
秋風起~雖然一點都不覺涼,但心心念念要打邊爐了~走進溫野菜,攤開餐牌~ 一張又一張,零零碎碎的, 其中又夾雜著 一些推廣的資料~ 想點野食啫 花多眼亂~ 好似返工執文件咁!🤣 結果太懶唔想諗,點了二人餐 🤣🤣🤣藥膳湯 $39~ 剛端來的時候 覺得貨不對辦~明明幅圖有好多湯料,為什麼飢詩的是空空如也😆! 原來,是有專人服侍,將12款藥材 介紹功效 😚 忽然覺得整件事高級咗 😚 聞係幾香,但偏鹹,而藥材的真正味道在尾聲時才盛放 😂塩辛薯仔 (伴魷魚沙律醬)~ 極重口味!😚  薯仔鬆軟 仲有好多牛油 超香~ 塩漬的魷魚 鹹鮮味甚濃~ 一小碟可以下飯兩碗~未必人人食慣過味道,但飢詩表示很歡喜😍~鹿兒島黑毛和牛脊肉~ 入口溶化~😉內有年糕的福袋~ 有趣 😚黑松露免治雞肉~ 其他配料 都是正常新鮮 沒甚麼特出,倒是這個有驚喜😊,烚完後雞肉仍是嫩滑,肉有軟骨增添口感,還有微微的松露香~飢point : 6 /10 #hungermarch #飢詩 #非飢詩

2032 瀏覽

聞係幾香,但偏鹹,而藥材的真正味道在尾聲時才盛放 😂

鹿兒島黑毛和牛脊肉~ 入口溶化~😉

內有年糕的福袋~ 有趣 😚

飢point : 6 /10
#hungermarch #飢詩 #非飢詩
2018-10-11 4901 瀏覽
👱🏻‍♀️🎂女兒生日,近近地在太古城中心搵食店,溫野菜是火鍋,家人都想去,便決定拿起電話訂位。7:30到達食店,環境感覺清新乾淨,經服務員安排,起初是坐近門口,後來要求換位,但只是坐入了幾張而已,原來檯已分好人數,所以基本上無得選擇,個人覺得其他位較開揚!翻開餐牌有散叫有套餐,價錢不平宜,見𣾀豐信用卡有推廣,便點了4人餐,一千三百多元,湯底另計,食物內容豐富,有前菜,其他每樣有少少,最重要有不同產地豬及牛,家人喜歡!溫野菜是一人一鍋,湯底有多款選擇。 豬牛肉類,🔪了細細片,可以品嚐到肉質,且容易消化,而且滾耐了也不硬,烏冬彈牙,飽魚大隻尚新鮮,餃子🥟皮薄,最差是魚滑,食不出是什麼味道,蔬菜非常新鮮,4個人食了約$1700,都幾貴,但很滿意且很飽足!溫野菜如果能提供醬汁調味一下就更好!個人評分食物:A環境:B服務:B抵食:C衛生:B

溫野菜如果能提供醬汁調味一下就更好!

個人評分

2018-10-02
生日
用餐優惠
信用卡優惠
最近天氣涼左D,自己好想食D烚下烚下嘅野。早前剛經過太古發現依間近排新開溫野菜,門口裝修寛敞,眼見座位都多客人坐得舒服,於是同朋友決定試試。入面餐廳環境都算大,人客多但不見焗促。服務員亦好迅速提示落單及介紹最新優惠套餐,不過到最後我地二人選擇散叫。一落單,食物很快二十分鐘內就送上枱前很有效率👍🏻我地叫左以下東西:1) 鰹魚湯  ⭐️⭐️⭐️(清清地之選)2) 秘傳月見壽喜湯  ⭐️⭐️⭐️⭐️(甜甜地)3)中華麵 ⭐️⭐️⭐️(面身尚算煙韌)4)蝦丸⭐️⭐️⭐️(咬囗感不錯)5)車麩  ⭐️⭐️⭐️(感覺似響鈴類別)黑松露免治雞肉   ⭐️⭐️⭐️⭐️(香濃松露味配打碎雞軟骨,十分滿意!)野菜五品盛合 ⭐️⭐️⭐️⭐️(蔬菜整體新鮮)6)美國牛肋肉   ⭐️⭐️⭐️(肉身鲜紅高質)7)丹麥雞腿肉  ⭐️⭐️⭐️⭐️(雞腿嫩滑!)8)炸白身魚魚餅 ⭐️⭐️⭐️(口感彈牙)9)八爪魚魚餅 ⭐️⭐️⭐️(ok!無乜特別)10)秋葵 ⭐️⭐️⭐️(算幾清爽)11)丹麥皇冠豚梅肉 ⭐️⭐️⭐️(梅肉味道一般)12) 津輕完熟林檎蘋果汁 ⭐️⭐️⭐️⭐️(入囗清甜果汁,大愛的呢!)13) 西柚燒酎梳打  ⭐️⭐️⭐️(自己榨西柚汁不太方便,不過味道算ok易入口)以上份量兩個女仔都已經好足夠~整體

一落單,食物很快二十分鐘內就送上枱前很有效率👍🏻

我地叫左以下東西:
1) 鰹魚湯  ⭐️⭐️⭐️(清清地之選)

2) 秘傳月見壽喜湯  ⭐️⭐️⭐️⭐️(甜甜地)
3)中華麵 ⭐️⭐️⭐️(面身尚算煙韌)
4)蝦丸⭐️⭐️⭐️(咬囗感不錯)
5)車麩  ⭐️⭐️⭐️(感覺似響鈴類別)

野菜五品盛合 ⭐️⭐️⭐️⭐️(蔬菜整體新鮮)
6)美國牛肋肉   ⭐️⭐️⭐️(肉身鲜紅高質)
7)丹麥雞腿肉  ⭐️⭐️⭐️⭐️(雞腿嫩滑!)
8)炸白身魚魚餅 ⭐️⭐️⭐️(口感彈牙)
9)八爪魚魚餅 ⭐️⭐️⭐️(ok!無乜特別)
10)秋葵 ⭐️⭐️⭐️(算幾清爽)
11)丹麥皇冠豚梅肉 ⭐️⭐️⭐️(梅肉味道一般)

以上份量兩個女仔都已經好足夠~
整體食材都幾新鮮。
2018-10-05
  • 丹麥雞腿肉
  • 美國牛肋肉
  • 津輕完熟林檎蘋果汁
  • 秘傳月見壽喜湯
  • 黑松露免治雞肉
  • 野菜五品盛合
2018-10-06 2643 瀏覽
秋天到,又有啲涼涼地,就係去打邊爐的時候啦! 見到有做緊信用卡套餐,但係食物唔吸引,唔係自己想食,所以就散叫。分別點左有機豆乳湯$29和藥膳湯$39。藥膳湯較出色 熊本豚梅肉$49 佐賀A5黑毛和牛西冷 $189 熊本豚腩肉$49以上三款肉 我都覺得值得叫,肉質好嫩滑, 新鮮。 丹麥雞腿肉$32雞腿肉都係嫩滑,但係如果只可以俾我揀三樣我唔會揀呢一個囉! 炸豆腐魚餅 $29 必試,入口好滑,但又有彈牙感覺豚肉餃子$29唔好食,味道好淡 豆腐麵$19麵質好粗鞋燒魚卷 $29 唔好滾太耐,會冇左魚味道 旺菜$25有苦味,放係藥膳湯嗰邊係辟到個苦味,但係好鹹。紅心蘿蔔$25好特別,爽口 明太子芝士年糕免治雞肉$39好鹹,唔好食整體嚟講嘢食都幾新鮮,但係份量就太小喇!2人枱都比較細,嗌多幾樣食物會覺得好迫

分別點左有機豆乳湯$29和藥膳湯$39。
藥膳湯較出色
熊本豚梅肉$49
佐賀A5黑毛和牛西冷 $189
熊本豚腩肉$49
以上三款肉 我都覺得值得叫,肉質好嫩滑, 新鮮。
丹麥雞腿肉$32
雞腿肉都係嫩滑,但係如果只可以俾我揀三樣我唔會揀呢一個囉!
炸豆腐魚餅 $29
必試,入口好滑,但又有彈牙感覺
豚肉餃子$29
唔好食,味道好淡
豆腐麵$19
麵質好粗鞋
燒魚卷 $29
唔好滾太耐,會冇左魚味道
旺菜$25
有苦味,放係藥膳湯嗰邊係辟到個苦味,但係好鹹。
紅心蘿蔔$25
好特別,爽口
明太子芝士年糕免治雞肉$39
好鹹,唔好食
整體嚟講嘢食都幾新鮮,但係份量就太小喇!
2人枱都比較細,嗌多幾樣食物會覺得好迫
2018-10-04 545 瀏覽
中午请朋友吃饭,路过位于太古城中心二期三楼的的“温野菜”日式小火锅,上前询问,饭店订位员热情,安排座位得当。餐厅环境尚可,基本都是卡座。入座后,pad点餐,菜品不贵,有午市套餐,价格比较公道。点了两款肉食套餐,一份素食套餐。量稍小,又加了一次单。也许是因为中午繁忙原因,上菜较慢。快吃完了,才发现汤底有一只小蟑螂。等朋友走后向店员投诉,店员告不确定虫子是什么时候进去的。懒得理论,结账走人,不会再来。

2018-10-04
2018-09-16 773 瀏覽
晚上8點去到太古城,和朋友揀咗食溫野菜,8點15分到達,無需要攞飛就入得,可能係平日既關係,半爆都冇,不過店員態度親切,讚呀👍🏻點餐用個pad,店員有善咁教導點餐,叫咗🐮鹿兒島黑毛和牛牛肩和佐賀A5黑毛和牛肉眼😋,和牛好有牛味,入口即融,好肥美,每款都係百幾蚊,唔駛兩百,湯底就揀咗壽喜燒湯,再點咗2款菇,仲有春菊同水菜🙄唔多夠添,叫多個澳洲M9和牛牛肩同熊本豚腩肉🐷,澳洲和牛比日本和牛瘦一d,下次都係揀返日本和牛好一d😬
2018-09-11
一個月 光顧左呢間日本火鍋連銷店兩次!皆因一個豆乳湯底!超級好味!豆乳既豆味同牛乳味好重,完全無味精既感覺,兩次食完之後唔會覺得好口渴,豆同牛乳濃既成份好難用話語形容,只能描述:個湯只要靜止半分鐘已經會製造出一片腐皮,好正!色香味如下:相唔多,但今晚四個女仔叫左唔少野!前菜:椰菜沙律,幾特別,用椰菜做沙律比較少見,但真係okay 喎,生椰菜比生菜更甜,以後自己整沙律有新煮意了!!至於拾下拾下既材料,幾個愛素既女仔咩都點d,叫左魚糕類(魚餅、野菜餅)、芋絲、福袋年糕、肉類有雞胸,黑松露雞滑,海老餃子,菜類可點野菜五品盛(即雜菜拼盆,𥚃面有種叫”水菜”,好食!)!肉類點左兩份雞胸肉(亦有雞腿肉揀),一份原來有四長片,無脂肪可言,愛健康同清淡既女士必選!另值得一提亦不得不提既,係酒類飲品!下圖係小妹最愛既西柚燒酌梳打,要自己揸西柚汁,好玩又好味!打邊爐最傳統當然係飲啤酒,但女士們可能會有同感,啤酒較肥,但有時無得揀都無辦法。呢間餐廳個wine list ,由日本啤酒到燒酌,到梅酒清酒,到champagne,仲要有唔同酒杯上,好開心!整體講,三個字:超中意!愛健康人士出街打邊爐首選之地!識揀一
一個月 光顧左呢間日本火鍋連銷店兩次!

色香味如下:

相唔多,但今晚四個女仔叫左唔少野!

另值得一提亦不得不提既,係酒類飲品!
下圖係小妹最愛既西柚燒酌梳打,要自己揸西柚汁,好玩又好味!

整體講,三個字:超中意!
愛健康人士出街打邊爐首選之地!

識揀一定要揀太古城分店,唔多人,無長龍,真係好好,入到餐廳唔會好嘈,空間感好重;一人一鍋,食完個身唔會有火鍋味!食材新鮮健康,雖然素菜較多,但其實中意食肉既朋友都會啱,有靚牛肉、豚肉的。

總言之,真心推介!

利申:
小妹已join左member,join member 盛惠二百,但
即刻有一百蚊coupon 同有折,而且仲有好多優惠!

2018-09-08 631 瀏覽
晏就放工一行四人好有目標咁想試溫野菜 每人一鍋幾好呀 可以試多個湯底 叫左 藥膳 四川麻辣 完熟蕃茄 壽喜燒湯叫左牛 雞 豬肉 牛係159$ 四片 好珍貴 係好食但真貴其他食料都係一小份 平均29$一份 年糕片好食 放鍋十秒內 見到變軟身 即可食無咩特別味道 但煙煙un un 中意個口感個魚糕都唔錯 食物平均都係好食 唔伏四川麻辣 唔太麻辣 完熟蕃茄 好香 將兩者mix埋 係幾配 可以一試藥膳 都係偏清淡 壽喜燒都係似吉野家超濃湯版總括係好食 但份量比較少 係人數既份量 例如 四粒蝦丸 四片牛 四舊魚糕 不過食好野貴一餐半餐 溫野菜係值得既
晏就放工一行四人好有目標咁想試溫野菜

將兩者mix埋 係幾配 可以一試
藥膳 都係偏清淡 壽喜燒都係似吉野家超濃湯版

不過食好野貴一餐半餐 溫野菜係值得既
2018-09-08
現在想在太古城中心吃火鍋又有新的選擇喔!裝修了很久的溫野菜終於謍業,而且晚市還可以訂座這晚便和同事們一起去吃!跟銅鑼灣店不一樣,這邊不是吃放題的不過也有不少的套餐可選,其中還有信用卡套餐~我們點了 - 溫野菜晚市定食 (2人前) 匯豐信用卡優惠價$702.1 當中包括前菜、野菜、肉/海鮮、鍋肴、白飯或烏冬湯底則需要散點,我們有四個人點了四款不同的鍋底!分別是 - 有機豆乳湯($29)、鰹魚湯($29)、秘傳月見壽喜湯($29)和壽喜湯是我點的,還配一隻蛋。吃到尾段,湯其實會變得超甜 Orz 前菜 - 塩辛薯仔伴魷魚沙律醬 & 生菜沙律薯仔是連皮的,軟軟腍腍再加上那鹹鹹的沙律醬~味道滿有趣另外浸在底的生菜因為沙律汁的關係變得很鹹 ...野菜的話是五品盛盒有兩客,但份量來說其實滿細份。包括水菜、冬瓜、旺菜、啡金菇和紅心蘿蔔冬瓜稔了後浸滿湯會很惹味,另外蘿蔔很脆身~但不太吃得出紅心和普通的有什麼分別鍋肴大致想吃的也有 - 葛絲、粟米丸、五目野菜餅黑松露免治雞肉 ~ 這個一下鍋,黑松露就掉了~還要找不回Orz 另外帶子也很大一隻! 吃落也鮮甜 ! 肉的話有三款,每款各有兩客! 鹿兒島黑毛和牛肩
現在想在太古城中心吃火鍋又有新的選擇喔!
裝修了很久的溫野菜終於謍業,而且晚市還可以訂座
這晚便和同事們一起去吃!跟銅鑼灣店不一樣,這邊不是吃放題
不過也有不少的套餐可選,其中還有信用卡套餐~

當中包括前菜、野菜、肉/海鮮、鍋肴、白飯或烏冬
湯底則需要散點,我們有四個人點了四款不同的鍋底!
分別是 - 有機豆乳湯($29)鰹魚湯($29)秘傳月見壽喜湯($29)
前菜 - 塩辛薯仔伴魷魚沙律醬 & 生菜沙律
薯仔是連皮的,軟軟腍腍再加上那鹹鹹的沙律醬~味道滿有趣
另外浸在底的生菜因為沙律汁的關係變得很鹹 ...
塩辛薯仔伴魷魚沙律醬
生菜沙律
野菜的話是五品盛盒有兩客,但份量來說其實滿細份。
包括水菜、冬瓜、旺菜、啡金菇和紅心蘿蔔
鍋肴大致想吃的也有 - 葛絲、粟米丸、五目野菜餅
另外帶子也很大一隻! 吃落也鮮甜 !
肉的話有三款,每款各有兩客!
鹿兒島黑毛和牛肩肉 - 肉味香濃,而且肉質很軟嫩。
英國安格斯牛肋肉 - 則是較有嚼感。
熊本豚肉眼 - 對比兩款牛肉可能差一點,不過整體還是很不錯的喇
四個人分一個二人前的套餐當然不夠吧~還散點了其他想吃的。
像是 - 芝士年糕丸($22)、芝士燒魚卷($32)、黑芋絲($25)、腐竹($22)、豆腐麵($19)、帶子($62/兩隻)
覺得同是“芝士”,但燒魚卷比年糕丸更吸引!另外紫菜味麻糬片 ($19)  很稔,一點也不Q彈。
最後覺得菜不夠但又不知道點哪些才好,於是直接點了 - 野菜五品盛 ($65)
這個跟套餐那個有點不同~生菜、水菜、甘筍絲、旺菜和啡金菇。
紫菜味麻糬片
野菜五品盛

最後還點了甜品 - 抹茶蕨餅伴雪糕 ($32)
抹茶的味道很濃喔~配上雲尼拿雪糕剛剛好,而且紅豆也不太甜。
抹茶蕨餅伴雪糕
2018-08-24
塩辛薯仔伴魷魚沙律醬
抹茶蕨餅伴雪糕
2018-08-27 645 瀏覽
香港人真的非常喜愛吃火鍋,我也不例如,但大多都是放題任食形式。今次跟朋友們來到溫野菜,慢慢品嚐散點火鍋套餐。由於預早訂位,過到來便立即入座。我選了有機豆乳湯底,朋友就選了壽喜燒湯底。由於匯豐銀行信用卡有推廣優惠,我們便選了信用卡專享的鹿兒島黑毛和牛牛肩口套餐,大約$700,兩個人吃也相當足夠。除了肉類有幾款外,還有兩隻大大的帶子,非常肥美鮮甜。這個餐還跟了個五色疏菜併盤,其中最特別的是紅心蘿蔔,像個粉紅色花朵一樣,很可愛。另外,還有一些獨特的火鍋配料,如黑松靈雞肉丸和蔬菜片。甜品有紅豆雪糕窩餅。這種火鍋方式其實真的很適合跟閨密重聚,侍應把食物放在餐桌旁的餐車,不用自己走來走去拿材料,可以慢慢閒聊,一人一鍋也很配合女生愛衛生的需要。

2018-08-24
用餐優惠
信用卡優惠
一直都好想試呢間但次次等尖沙嘴嗰間都等唔到。太古城呢間唔算好多人等,我地7點半到都可以直接入去。點左壽喜燒湯底,好好味唔會令你失望,索左壽喜燒湯既粉絲一流;烏冬比蕎麥麵更能吸到湯味。煮熟左D肉味道甜甜地,再點D酸酸的柚子醬油更開胃。原味免治雞肉有驚喜,追加個明太子免治雞肉都不及原味好食。總括黎講又真係幾好食既,不過晚市相比午市套餐唔太底食。除非係特別日子加埋超級超級想食,如果唔係暫時都唔會再返黎食晚飯。

2018-08-15
  • 免治雞肉(原味)
2018-07-27 1634 瀏覽
我係咪已經變了 ‘‘邊爐控‘‘??最近,愛上了午餐打邊爐,有足夠時間消化,價錢又抵食。終於有一間‘‘溫野菜‘‘在附近出現了。之前在東京食過,已經‘‘有少少中意左佢‘‘。今次食太古城的溫野菜午餐,食 英國安格斯牛腩肉 和熊本豚肩肉 和一客蔬菜盛盒$128 。set lunch有其他 green monday (菜only)選擇$98 起,湯底 +$10 就可以有升級湯底,+$20 就有藥饍湯底。一菜都好快,而且有調理,所有盒子都一個size,方便叠起,始終枱有限空間。呢度又是一人一鍋,我好中意!! 在等待入座前,有一個簡單小遊戲,可以嬴食材。當天,我嬴了‘‘4塊生菜‘‘。

我係咪已經變了 ‘‘邊爐控‘‘??

呢度又是一人一鍋,我好中意!!

2018-07-23