2019-05-31
收左工去灣仔接女朋友放工,大家想食好少少同有啲特色既,所以我地就去左港。港呢間餐廳裝修好有情調,背景播住輕鬆音樂,好啱情侶同三五知己既聚會。 Menu頗有香港特色,用上九龍皇帝嘅字跡。是夜我地叫咗Watermelon Honey Cold Brew Tea ($48),恰巴塔包 ($48),避風塘芝士蟹腸粉 ($168),港式咸檸炸雞 ($158)同埋餃餃震 ($78)。.✨避風塘芝士蟹腸粉 ($168) 先講佢個signature dish 就係佢個腸粉,味道好惹味同埋有啲辣,個芝士source令到啲腸粉入口個口感好滑但一啲都唔肥膩飽滯。而且仲有好多蟹肉添,所以黎港,呢個係必點之選。.✨港式咸檸炸雞 ($158)至於個炸雞,啲雞肉肉質鮮嫩,炸粉好少,口感正。另外,佢個秘製醬汁好好味,值得一試。.✨恰巴塔包 ($48)至於佢個塔包上面,輕輕地塗左薄薄既牛油,口感爽脆。我亦都用佢點左啲避風塘芝士醬同炸雞既醬汁,各有特色,口感匹配。.✨Watermelon Honey Cold Brew Tea ($48)佢有好多唔同酒類飲品,不過因為夏天太熱,所以叫左杯watermelon honey
Menu頗有香港特色,用上九龍皇帝嘅字跡。
✨避風塘芝士蟹腸粉 ($168)
先講佢個signature dish 就係佢個腸粉,味道好惹味同埋有啲辣,個芝士source令到啲腸粉入口個口感好滑但一啲都唔肥膩飽滯。 而且仲有好多蟹肉添,所以黎港,呢個係必點之選。
✨港式咸檸炸雞 ($158)
至於個炸雞,啲雞肉肉質鮮嫩,炸粉好少,口感正。 另外,佢個秘製醬汁好好味,值得一試。
✨恰巴塔包 ($48)
至於佢個塔包上面,輕輕地塗左薄薄既牛油,口感爽脆。 我亦都用佢點左啲避風塘芝士醬同 炸雞既醬汁,各有特色,口感匹配。
佢有好多唔同酒類飲品,不過因為夏天太熱,所以叫左杯watermelon honey tea。 有西瓜既涼爽同埋蜜糖既甜味,幾好飲。
✨餃餃震 ($78) 外型同一般餃子無異,但佢入面其實係蘋果蓉,味道清甜,外皮脆卜卜。