2019-05-31 70 瀏覽
收左工去灣仔接女朋友放工,大家想食好少少同有啲特色既,所以我地就去左港。港呢間餐廳裝修好有情調,背景播住輕鬆音樂,好啱情侶同三五知己既聚會。 Menu頗有香港特色,用上九龍皇帝嘅字跡。是夜我地叫咗Watermelon Honey Cold Brew Tea ($48),恰巴塔包 ($48),避風塘芝士蟹腸粉 ($168),港式咸檸炸雞 ($158)同埋餃餃震 ($78)。.✨避風塘芝士蟹腸粉 ($168) 先講佢個signature dish 就係佢個腸粉,味道好惹味同埋有啲辣,個芝士source令到啲腸粉入口個口感好滑但一啲都唔肥膩飽滯。而且仲有好多蟹肉添,所以黎港,呢個係必點之選。.✨港式咸檸炸雞 ($158)至於個炸雞,啲雞肉肉質鮮嫩,炸粉好少,口感正。另外,佢個秘製醬汁好好味,值得一試。.✨恰巴塔包 ($48)至於佢個塔包上面,輕輕地塗左薄薄既牛油,口感爽脆。我亦都用佢點左啲避風塘芝士醬同炸雞既醬汁,各有特色,口感匹配。.✨Watermelon Honey Cold Brew Tea ($48)佢有好多唔同酒類飲品,不過因為夏天太熱,所以叫左杯watermelon honey

Menu頗有香港特色,用上九龍皇帝嘅字跡。

✨避風塘芝士蟹腸粉 ($168)

而且仲有好多蟹肉添,所以黎港,呢個係必點之選

✨港式咸檸炸雞 ($158)

至於個炸雞,啲雞肉肉質鮮嫩,炸粉好少,口感正。
另外,佢個秘製醬汁好好味,值得一試。
✨恰巴塔包 ($48)

至於佢個塔包上面,輕輕地塗左薄薄既牛油,口感爽脆。

佢有好多唔同酒類飲品,不過因為夏天太熱,所以叫左杯watermelon honey tea。 有西瓜既涼爽同埋蜜糖既甜味,幾好飲

✨餃餃震 ($78)
外型同一般餃子無異,但佢入面其實係蘋果蓉,味道清甜,外皮脆卜卜。
呢間餐廳大玩西式中式fusion菜🤪每到西餐都加入香港獨特嘅飲食文化🇭🇰環境好舒服😌 HappyHour 5:30pm-7:30pm🍻Beer🍹cookt超平 只係$45.#避風塘芝士蟹腸粉 $168超級推介‼️👍🏻👍🏻一上枱好香避風塘芝士味 真係好香🤤呢道菜比較創新 從未見過港式腸粉配西式芝士蟹醬🤭睇落唔似腸粉 口感煙韌而且好滑 有少少韓國年糕嘅感覺個醬汁係超級超級正‼️🤤芝士加蟹醬嘅味好濃 再加上蟹籽平平無奇嘅腸粉都會變得好惹味🤩腸粉上面鋪滿蟹肉蟹子同蒜香👍🏻堅有避風塘嘅感覺就算食晒啲腸粉 都好想食埋啲醬汁🤣.#黑椒牛肋骨 $308成條牛肋骨起晒出嚟 大約有10塊牛肉黑椒胡椒醬味道好香濃👍🏻但略嫌有少少過鹹牛肉嘅肉質好新鮮 一啲都唔韌而且經過二十四小時燉製 當然係超入味啦旁邊有6塊好趣嘅蘿蔔片 上邊有少少炸蒜我就鍾意用蘿蔔片包住牛肉食 口感豐富好多.#搞搞震 $78個名好特別 甜品超級創新🤪一上枱都以為 “下?呢個就係甜品”😨見到四粒餃子喺度 餃子🥟旁有桂花蘋果蜜糖蜜糖🍯都做到拉芝嘅效果原來入邊嘅餡係蘋果蜜糖餡 唔算太甜餃子皮又煙韌 沾桂花蘋果蜜糖食超正👍🏻.
呢間餐廳大玩西式中式fusion菜🤪

原來入邊嘅餡係蘋果蜜糖餡 唔算太甜
餃子皮又煙韌 沾桂花蘋果蜜糖食超正👍🏻

• 避風塘芝士蟹腸粉
2019-05-29 85 瀏覽
今天只是星期二,距離放假的日子還有三天,我和朋友期盼星期五快些來到,之後休息兩天。我們實在太多近況想談論,決定今晚去酒吧暢所欲言。這酒吧名「港」,所賣的都是本港出產或富其風味的食物,啤酒,說真的,真是超有親切感。糖醋豬腩塊挺有趣的,一般糖醋豬腩塊都是油炸後配糖醋醬汁,不過港並不是以傳統方式烹調糖醋豬腩塊。這豬腩塊以慢煮方式烹製,裡頭包裹酸青瓜絲,蘿蔔絲,份外開胃,也不膩味。豬腩塊彈性十足,肉味濃重,沾上特調醬汁,非常滋味。'港'式咸檸炸雞又一本土口味代表作,炸雞外層香酥薄脆,一口咬下肉汁四溢,雞肉軟嫩多汁,炸雞還上梅粉提香,毫不油膩。鹹檸醬汁完全濃縮它的精華,甜中帶絲絲鹹酸,清爽極致,我們超愛這獨特'港'式咸檸炸雞,吃過不停。朋友覺得吃'港'式咸檸炸雞最好配啤酒,故她選喝本土手工啤酒香港友的Pale Ale。Pale Ale選用美國和紐西蘭啤酒花乾燥發酵,整體而言,酒體豐富,有著獨特的果香,入口甘香順口,甚有特色。至於我則喝Rose Honey Oolong Tea,怕吃完炸雞會熱氣嘛,喝點清潤的較適合我。玫瑰花蜜與烏龍茶茶香交織出清雅茶品,給我清新悠閒的情趣,釋放上班的壓力。

香港友Pale Ale

Rose Honey Oolong Tea
香港友Pale Ale
Rose Honey Oolong Tea
2019-05-29 70 瀏覽
放工relax下,食下d特別嘅餐廳。灣仔依間餐廳將一d香港元素加落食物度,口味好得意呀,每樣都想試下。特色cocktail嘅食都好有香港元素架,例如Ham+0 (咸加檸)同Mama Day (麻麻地)就夠特別啦。食物呢今次先試幾款,其他留返下次再試!先黎個豆豉鯪魚凱撒沙律,初初以為豆豉鯪魚味道會太濃,原來又唔會喎,味道仲幾夾添,又唔會過油,依然係好清新!港式咸檸炸雞好香口呀,雞肉都幾juicy,再點埋個plum sauce,食多幾件都唔會太油膩。仲有個龍蝦汁雙面黃,都幾有驚喜喎。龍蝦汁同中式麵出奇地夾,都掛到好多龍蝦汁,可以加少少碟邊嘅葱花同蒜片一齊食,多一重香氣。
放工relax下,食下d特別嘅餐廳。

2019-05-23
2019-05-29 50 瀏覽
在網上看到這店很多好評,環境清幽,又剛好經過附近,便前來一事。這間食店看得出店主花了不少心機在裝飾上,內裏Mix了本港特色的配置和西式的設計。事不宜遲,刻開始食評!蓮藕片,賣相不俗,揸得非常香口和很趣,而且切得很薄,配上腐乳醬,吃上去非常有口感。70分!糖醋豬腩塊,賣相也不錯,吃上去非常有口感,因為肉質鮮嫩配上蒜泥醬汁,非常不錯, 75分!避風塘芝士蟹腸粉,原本在網上看到以為這味是意粉什麼的,但原來是腸粉,但原來這個搭配也不錯,想不到這個店主想到這個食法,港式的腸粉王避風塘配上西式的芝士蟹,創意100分 !味道也相當不錯, 80分!

事不宜遲,刻開始食評!

2019-05-28 66 瀏覽
今次黎到呢間灣仔隱世酒吧 試下呢啲西方特色的港式食物環境同一般酒吧無咩分別🤭 係半開放式餐廳設計 比較有空間感而餐牌食物都好特別 試左幾樣野避風塘芝士蟹腸粉($168)這款菜式真係好創新 一般係以通粉或意粉做配搭 但今次係用腸粉 認真夠新奇賣相都好搶眼🤩🤩🤩 好多蟹肉同埋蟹子仲有好多整邪惡芝士蟹肉好重蟹味 芝士味好濃郁 但又唔會搶走蟹味😼 有少少避風塘的辣 腸粉連埋蟹子蟹肉一齊食口感好豐富啊!搞搞震($78)超特別 一開始真係唔係好知咩甜品黎原來係餃子 一開始以為佢上錯台🤭🤭但原來真係甜品黎 餃子包住蘋果蜜糖 !外皮好脆配埋入邊啲蘋果蜜糖 真係好有口感 超特別!
今次黎到呢間灣仔隱世酒吧 試下呢啲西方特色的港式食物
環境同一般酒吧無咩分別🤭 係半開放式餐廳設計 比較有空間感
而餐牌食物都好特別 試左幾樣野

避風塘芝士蟹腸粉($168)
賣相都好搶眼🤩🤩🤩 好多蟹肉同埋蟹子
仲有好多整邪惡芝士

搞搞震($78)
超特別 一開始真係唔係好知咩甜品
原來係餃子 一開始以為佢上錯台🤭🤭
但原來真係甜品黎 餃子包住蘋果蜜糖 !
外皮好脆配埋入邊啲蘋果蜜糖 真係好有口感 超特別!

2019-05-28 1290 瀏覽
餓底這晚跟朋友在灣仔碰面,我們各自吃過下午茶,打算找個好地方飲杯野&食少少野,在openrice找到這間小酒館的fusion菜幾特別,又好多好評,吸引了我們前來。Menu 封面用了九龍皇帝曾灶財的墨寶,型格!驟眼看中文沒覺得有什麼特別,睇埋英文,就會發現某些食物的名字幾有趣(e.g. Mcdull),再睇真啲,某些食物有融入地道食材,例如把豆豉鯪魚加入凱撒沙律,令人好奇會是什麼味道!蓮藕片:開頭以為面頭的醬汁是煉奶,應該甜甜地,一吃之下才發現大錯特錯!那是腐乳!😂😂 一下子太大衝擊,未能接受🤦‍♀️。不過神奇既係,食下食下會越食越順口,食到中途開始覺得又幾夾幾好味喎!薄薄脆脆,咸咸香香,送酒一流!唔好睇佢細細碗,份量都幾多,食極都仲有,哈。避風塘芝士蟹腸粉:這個芝士醬真的不得了!好香好creamy,內有蟹肉及蟹子(朋友形容這是親子腸粉,哈!),又有XO醬的微辣balance返,食好多都唔覺膩!腸粉有煎香過,微脆的口感配上豐富的醬汁,好味到要大叫mamamia!楊枝甘露:朋友說酸酸甜甜,有柚子肉,幾清新,好適合女仔飲😌紅酒:飲落唔會"乸喉",幾易入口,對於唔識品酒既餓底來講已經覺得不錯😁食

蓮藕片

楊枝甘露

楊枝甘露:朋友說酸酸甜甜,有柚子肉,幾清新,好適合女仔飲😌

食物有驚喜,環境不會太嘈吵,店員溫文有禮,今晚沒選錯地方!有機會再來試其他fusion菜😋
  • 避風塘芝士蟹腸粉
  • 蓮藕片
2019-05-25 975 瀏覽
在網路看到這家店很火,環境也挺不錯的,我就約了來香港玩的日本朋友,去嚐嚐不一樣的香港美食。來了發現意想不到的GOT之夜,氣氛非常好,大家都很投入,原來現場除了live band,換一個movie night都是不錯的選擇!在這裡特別看得出中西文化共融,用西式的室內設計,而menu用上本土文化特色的artpiece做cover,每一道菜都加入香港獨特的飲食文化,令我留下深刻的印象。Happy Hour 5.30-7.30pm,把握時機!蓮藕片($48)配fuyue aioli,即腐乳醬,創意十足,蓮藕片很脆,平日不太吃腐乳醬的我也覺得不太難接受,蠻有趣的味道,大家也可以試試看!魚露椰菜仔($78)很香,愛吃它的天然菜苦味,加入泰越口味,醬汁酸酸甜甜,又帶點微辣的,十分惹味,做下酒菜一流。'港'式咸檸炸雞($158),炸雞皮脆口,肉質相當嫩滑,而且沒有骨頭,每一口都可以啖啖肉,'港'式咸檸sauce才是重點,咸檸味道濃郁,一試傾心,但份量可以多一點。

Happy Hour 5.30-7.30pm,把握時機!

• 港式咸檸炸雞
  • 蓮藕片
  • 魚露椰菜仔
2019-05-25 64 瀏覽
要數城中有名又價格親民的fusion菜,首推當然是「港」。曾經在這裏吃過一次鹹檸炸雞配上啤酒令我印象深刻,這次就來試一下上次未嘗試到其他菜式。這裏的Fusion不是中餐加上西餐,而是港式食物加上中餐和西餐的元素,是屬於香港的獨有Fusion菜。進店時才入夜不久,想喝一杯口味清淡的調酒,炎熱的天氣最適合就是Gin Tonic,這裏就變成中國白酒Tonic,濃重的中國白酒配上充滿果味的Tonic Water,沒有我想像中的清淡,但確實是一個有趣的嘗試,打開了我的胃口。本來打算點一道前菜或者沙律,但見到餐牌上的雞肝醬又忍不住 ,蔥油餅配上花雕雞肝醬,比大部份的前菜都貴,但味道確實不錯,雪成啫喱狀的花雕汁入口有皮蛋的錯覺。配上烤得薄脆的蔥油餅,也尚算值回票價。接下來上場的是這裏的signature dish,避風塘芝士蟹腸粉。濃厚的芝士醬配上蟹肉,配上平時只是配甜醬的腸粉,開拓了味覺的地平線。若果腸粉能夠再做得輕薄一點,相信入口的感覺會更加好,避風塘的部份,原本以為是充滿着炸蒜和不同香料的味道,結果用上了XO醬。也算是一種畫龍點睛。令人印象最為難忘的,是這裏的話梅乳豬。用上了西方烤乳豬的方法,

令人印象最為難忘的,是這裏的話梅乳豬。用上了西方烤乳豬的方法,外皮比蔥油餅更加薄更加脆。和中式乳豬外皮的厚重感不同,西方乳豬強調的還有豬肉的軟嫩程度,這裏的絕對稱得上是入口即溶,在香港吃過的西方乳豬當中,這裏令我印象最為深刻,若然大家前來我認為這道菜是必點之選。配上話梅一解油脂的不悅感,這才算得上是真正的極邪惡。

有格調的裝潢,友善的年輕店員,還有動作利落的調酒師。是一種低調的奢華。

2019-05-24 41 瀏覽
KONG 係一間港式同西式嘅fusion菜 所有菜式嘅款式同埋名字都係非常盞鬼同埋有香港特色餐牌上嘅 花雕鵝肝 話梅乳豬 等等嘅食物都係充滿住香港嘅特色 不過我嗰日就唔係太肚餓 又適逢七點左右happy hour 每杯酒呢個時間叫都係港幣$45 就純粹想同個朋友飲兩杯酒 所以就淨係嗌咗 一份港式鹹檸炸雞 同埋兩杯酒港式鹹檸炸雞 (Kong fried chicken) ($158)呢一份炸雞有別於一般嘅韓式炸雞 用上咗鹹檸 同埋一般檸檬做配料去調教佢嘅味道 total就有五大塊炸雞 每一塊炸雞上面都會放上鹹檸調味粉 旁邊亦都放咗一盤鹹檸甜酸醬 食落去有一種好不一般嘅港式炸雞味道 而每一件都係去咗骨嘅雞肉 啖啖肉 完全滿足咗食肉獸嘅慾望 係一份非常出色嘅伴酒小食花雕伏特加梳打($45)係一種fusion 嘅酒 用上左花雕同vodka混合而成 飲落酒精味道好重 但味道比想像中夾 飲完即刻wing wing哋Gin & Tonic ($45)Gin & Tonic 就有一貫嘅果味加上淡淡gin嘅味道 就是感覺到平淡嘅生活入面有嘅苦澀 點滴在心頭

花雕伏特加梳打($45)

Gin & Tonic ($45)

2019-05-18
  • 港式咸檸炸雞
2019-05-22 396 瀏覽
相約了一位於灣仔返工的朋友吃飯,上網看看有什麼特別菜式可以試下,見到這間餐廳酒吧是食fusion 菜的,而且賣相都幾吸引,於是便跟朋友來試試。餐廳位於汕頭街的街頭,半開放式的設計,剛剛今天又不算太熱,坐近窗邊最好不過。這裡happy hour的酒類都幾抵,但因為今天唔太想飲酒的關係,所以就冇試啦!看過餐牌後,點了幾款菜式試試。魚露椰菜仔($78),唔知點解突然好想食菜,於是就叫左呢款椰菜仔食下。椰菜仔帶有少少苦澀味,但因為加入了魚露,所以味道咸咸苦苦的,幾特別!糖醋豬腩塊($78),跟我們想像的不同,我們以為會像糖醋排骨這樣的,但來到後是把豬腩內捲了一些紅蘿蔔和酸瓜絲,再淋上糖醋汁。而且這個菜式是冷盤,豬腩肉並不油膩,加上捲了蔬菜,反而有種開胃的感覺!避風塘芝士蟹腸粉($168),這款菜式夠創新,淨看外貌是不會看得出是腸粉來的,看上去似意粉多D,但開始食的時候就知道並不是這麼簡單。有少少避風塘的辣,醬汁有點像卡邦尼,腸粉連埋蟹子蟹肉一齊食口感很豐富,而且是估唔到咁美味!總括黎講,食物中西合壁,而且味道唔錯,有機會要再黎happy hour,chill一下!
看過餐牌後,點了幾款菜式試試。
魚露椰菜仔

2019-05-21
魚露椰菜仔
避風塘芝士蟹腸粉
什麼是香港特色?魚蛋粉/餛飩麵/雞蛋仔?呢D極其量香港地道美食,但由小至大我們學習的香港文化特色是—融和性大,中西合璧;所以說集各家之大成是港菜特色是並沒不妥。而哪裡有好吃的Fusion菜?要說出名的, Bo Innovation , VEA等等都是用本地特色材料用於西方菜式中的,但若我荷包沒夠豐滿,那我們就不能吃嗎?不是!這間灣仔暗巷小館就吃得過話說呢間野位置雖是未叫便利(街尾近合和),但人流卻非常多(好彩6點半早入,7點已要等位)。本來入去可以坐係入面獨霸Corner位,但人客好多,侍應員都禮貌請我地兩條友去左門口半Outdoor Area,大家幫幫忙都Ok ge入去叫左三個Dishes兩個drinks (beer & Rose; 冇影到)。前菜小吃叫了個Toasted Ciabatta 再加個Black Garlic Aioli (黑蒜蛋黃醬),麵色外脆內軟,沾少少醬已經好好吃;個醬酸酸地但唔覺有黑蒜怪味,反而比平時蛋黃醬更惹味!啤酒🍻加炸雞🍗是老套又可行的晚餐方程式吧!叫了呢度的招牌 — KFC鹹檸炸雞,香脆唔greasy,外面乾身,肉質又唔會老Wo但未叫Juicy咁誇張而個港

而個港式鹹檸醬係讚讚讚,比甜酸醬更有層次,清新多一點的酸甜味道,好開胃,令我地唔覺唔覺食哂一盤雞。
避風塘芝士蟹肉蟹籽腸粉 我的是日最愛。有創意又好味!它好似一碟蟹肉意粉,但用了腸粉形態出現。芝士蛋黃醬剛剛包好了淡淡的腸粉,味道不多不少剛剛好的!蟹肉蟹籽帶來鮮味,而上面的小脆蒜帶來了惹味不會辣及搶走芝士醬的味道,呢盤融合了避風塘炒蟹特色 + 芝士意粉 的Fusion美食,其味道及心意確令我最有驚喜

香港不是沒特色,只是等廚師們好好發揮,及我們好好發現!香港美食我還想繼續捉。
2K
2019-05-19 60 瀏覽
1️⃣豆豉鯪魚❌凱撒沙律大欖都扯唔埋偏偏又好夾好balance到大眾可能有人唔太好豆豉鯪魚嘅口味可能我本身中意食豆豉鯪魚我覺得佢可以直呈好味到可以再落多d😂😂2️⃣咸檸❌炸雞炸粉好薄🤟🏿多肉又juicy咸檸醬令到成件事昇華左😨酸酸味味咁 食完每一啖只會覺得唔夠喉!咁就到3️⃣話梅❌乳豬 佢出場嘅時候一啖咬落去皮,肥膏,肉比例好均勻嫩滑多汁第二啖撈埋話梅薯蓉更係調和肥膏嘅油膩勁夾又唔滯4️⃣龍蝦汁❌兩面黃麵係用粗麵!濃稠龍蝦汁痴住粗麵再啜入口嗰下不得了🤟🏿咁樣港式fusion真係好有創意 心思 同好夾!
1️⃣
2️⃣
咸檸❌炸雞
炸粉好薄🤟🏿多肉又juicy
咸檸醬令到成件事昇華左😨
酸酸味味咁 食完每一啖只會覺得唔夠喉!
咁就到
3️⃣
話梅❌乳豬 佢出場嘅時候
一啖咬落去
皮,肥膏,肉比例好均勻
嫩滑多汁
第二啖撈埋話梅薯蓉
更係調和肥膏嘅油膩
勁夾又唔滯
4️⃣
龍蝦汁❌兩面黃
麵係用粗麵!濃稠龍蝦汁痴住粗麵再啜入口嗰下不得了
🤟🏿
咁樣港式fusion真係好有創意 心思 同好夾!
2019-05-17 43 瀏覽
落大雨,我就誤打誤撞地入來這間餐廳避雨。 這裡的格局睇得出有細心設計過。加入了少許香港的元素。 餐單用了九龍皇帝風的寫法,幾有意思。樓底都幾高。空曠的環境幾舒服。故意不開燈,營造燭光晚餐的感覺。店員推薦了蓮藕片($48), 魚露椰菜仔 ($78), 避風塘芝士蟹腸粉($168). 蓮藕片屬於硬身那種的脆(Crunchy) 幾特別椰菜仔食得出是新鮮高品質的菜苗。但我個人覺得味道落得太重,蓋過了菜原本的鮮甜。芝士蟹腸粉的味道也是偏重。但勝在材料多。餐廳的格調我挺喜歡,坐低傾偈係幾正。食物原料不錯,但可惜偏咸,我灌了很多水也解不了渴、亦沖不走口𥚃的味道。好評和okay評價之間有得斟酌。
落大雨,我就誤打誤撞地入來這間餐廳避雨。
這裡的格局睇得出有細心設計過。加入了少許香港的元素。

餐單用了九龍皇帝風的寫法,幾有意思。

樓底都幾高。空曠的環境幾舒服。

故意不開燈,營造燭光晚餐的感覺。

蓮藕片屬於硬身那種的脆(Crunchy) 幾特別

芝士蟹腸粉的味道也是偏重。但勝在材料多。

好評和okay評價之間有得斟酌。
2019-05-15 56 瀏覽
約左朋友係灣仔飲野,朋友係呢頭返工,食過呢度午市三文治話正,想晚市黎多次。呢度原來CNN都有推介!呢間fusion酒吧餐廳,有happy hour menu,我地就決定入去飲兩杯傾下偈。呢度happy hour menu其實係得酒精飲品有優惠。小食都係原價。Baiju Tonic ($45) Gin & Tonic ($45)Crispy Brussels Sprouts ($78) - 話脆又未至於,但酸酸地,幾開胃,野菜仔一啖一粒,原來都係一個幾健康既下酒菜。Chicken Skin Chips ($58) - 係呢度Kong Fried Chicken既皮,炸完之後夠曬脆,加上特制醬汁BBQ mayo pickled shallots幾好味。呢度燈光昏暗,幾有feel。

Baiju Tonic ($45)
Baiju  Tonic

Gin & Tonic ($45)
Gin  &  Tonic

Crispy  Brussels  Sprouts

Crispy  Chicken  Skin
Fried  Chicken  Skin

呢度燈光昏暗,幾有feel。
2019-05-11
10 分鐘 (堂食)
Baiju  Tonic
Gin  &  Tonic