2023-07-24 78 瀏覽
環境好舒適,座位夠寬敞,裝潢時尚,坐得挺舒服。花雕醉雞雞肉嫩滑入味,花雕酒香濃撲鼻,雞肉當口都充滿花雕醇香乾燒大蝦大力推介!巨型大蝦,酸酸甜甜,蝦肉新鮮爽口彈牙,好吃瑤柱蛋白炒飯火喉到家,炒飯炒至乾身,啖啖瑤柱、蛋白,超足料啊雪火正黃花魚整條黃花魚,蒸得剛剛好,魚肉嫩滑,鮮甜美味醉豆角香辣炒肉碎整體不會太油膩,豆角爽口,配上惹味辣肉碎,啱哂好辣人士,大愛!湘湘娘娘 📍尖沙咀北京道12A號太子集團中心8樓
環境好舒適,座位夠寬敞,裝潢時尚,坐得挺舒服。

花雕醉雞
雞肉嫩滑入味,花雕酒香濃撲鼻,雞肉當口都充滿花雕醇香

乾燒大蝦
大力推介!巨型大蝦,酸酸甜甜,蝦肉新鮮爽口彈牙,好吃

瑤柱蛋白炒飯
火喉到家,炒飯炒至乾身,啖啖瑤柱、蛋白,超足料啊

雪火正黃花魚
整條黃花魚,蒸得剛剛好,魚肉嫩滑,鮮甜美味

醉豆角香辣炒肉碎

湘湘娘娘
📍尖沙咀北京道12A號太子集團中心8樓
2023-05-24
2023-07-22 23 瀏覽
湘湘娘娘 (尖沙咀).尖沙咀近isquare嘅太子集團中心可算係搵食好地方,呢到嘅店舖我地都食過三四間。今次見到呢間川菜,心血來潮想食酸菜魚就上去.酸菜魚 .勁大鍋,叫微辣,酸菜多魚塊都多,一啖魚一啖湯,非常惹味.手撕包菜 .要叫個菜食,包菜本身已經夠甜,加上佢炒得勁香,少辣又惹味.麻辣鴨舌 .呢個價錢有啲貴,但個辣係好香處理得好好,鴨舌入味.麻辣香鍋.$298 包三個菜同埋兩個肉,香鍋價錢屬少貴,但份量都多,我哋揀咗雞軟骨牛柏葉呢啲爽口野,花菜,娃娃菜就爽口.湘湘娘娘 (尖沙咀)尖沙咀北京道12A號太子集團中心8樓
湘湘娘娘 (尖沙咀)

酸菜魚
勁大鍋,叫微辣,酸菜多魚塊都多,一啖魚一啖湯,非常惹味

手撕包菜
要叫個菜食,包菜本身已經夠甜,加上佢炒得勁香,少辣又惹味

麻辣鴨舌
呢個價錢有啲貴,但個辣係好香處理得好好,鴨舌入味

麻辣香鍋
湘湘娘娘 (尖沙咀)
尖沙咀北京道12A號太子集團中心8樓
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🔥 S̾c̾r̾u̾m̾p̾t̾i̾o̾u̾s̾ S̾p̾i̾c̾y̾ L̾u̾n̾c̾h̾ @ 🌟 湘湘娘娘《👽食神大媽食辣》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Spicy Prawn HKD 188Pan Fried Beef with Cumin HKD 188Boiled Fish with Pickled Cabbage HKD 118Black Fungus with Pepper.👽 大媽同朋友仔中午嚟咗呢一間食辣嘅餐廳打算試下佢個LUNCH,一踏入就發現佢一整排嘅落地玻璃,可以俯瞰尖沙咀嘅街景,透光度一流。裝設同家具都滿滿現代化嘅中國風,起度用餐感覺好放鬆同舒適。.🦐 嚟呢度就係為咗食辣,咁就當然要試吓「香辣大蝦」。大蝦非常之大隻,同埋好新鮮,粗身又彈牙,味道非常香辣,足料嘅調味,鮮辣同香味完美結合。大媽淨係叫左小辣,已經足夠震撼味蕾啦!超爽呀!🤤.🥘 另一款係「鐵板孜然牛肉」,估唔到咁樣上鐵板牛肉都仍然可以保持嫩滑,孜然味道非常濃,鐵板非常熱辣辣加上洋蔥同彩椒,超級惹味同埋份量好多!D牛牛好嫩,完全呈現到快炒爆鑊先做到嘅超惹味呀!❤️.🐟 其實本身已經覺得夠,但係見到
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Spicy Prawn HKD 188

Pan Fried Beef with Cumin

🐟 其實本身已經覺得夠,但係見到佢嘅午市套餐好鬼抵,一個價錢有主菜仲要有前菜,再跟一個飯同汽水,實在抵受唔住呢種咁抵食嘅誘惑,所以決定嗌一個兩人一齊分。揀咗「酸菜魚」,魚肉非常新鮮,好嫩滑,而且酸菜味道好清爽,唔會過酸,一大兜非常足料!

🌶️ 前菜系「米椒小木耳」,估你唔到,非常之辣,辣得好過癮!

Black Fungus with Pepper

🤤 食完買單嘅時候見到師傅落場,原來真係來自湖南嘅師傅嚟㗎,難怪咁正宗好味啦!如果你都鍾意食辣,一定要黎呢度一路嘆美景一路食啦。食得舒適又惹味,呢間絕對係不二之選呀 😍

.⠀
📍 尖沙咀北京道12A號太子集團中心8樓
☎️ +(852)9265-5553
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
Black Fungus with Pepper
依排鍾意左食辣食到頭頂出晒汗果種感覺,今日就嚟左位於尖沙咀嘅 湘湘娘娘食飯餐廳環境有一種高級茶樓酒館嘅感覺,佈置帶有古色古香嘅味道,而且坐座位好舒適食物有辣有唔辣任君選擇嫩雞燴面(碗)$68感覺清淡,麵質爽口滑溜,連湯都飲埋四川回鍋肉$128食湘菜回鍋肉係點少得呢,腩肉片肉質爽口,配上大蔥辣椒🌶️醬料爆炒,味濃香辣😋京蔥爆牛肉$128係唔辣嘅菜式之一,牛肉片肉質軟嫩,京蔥食落有少少甜味,炒得相當有鑊氣娘娘麻辣香鍋$320($298+?)餐廳嘅特色乾鍋,原本價錢$298可以選擇五款配料,但係我地為食所以另加多一款😝味道香辣惹味,仲有爐火保溫,食到我頭頂出晒汗四川樟茶鴨(半隻)$238表皮炸到脆身,肉質軟腍只係有少少乾,用刈包包住加上少醬汁嚟食,表有一番風味
食物有辣有唔辣任君選擇

嫩雞燴面(碗)$68
感覺清淡,麵質爽口滑溜,連湯都飲埋

四川回鍋肉$128

京蔥爆牛肉$128

娘娘麻辣香鍋$320($298+?)

四川樟茶鴨(半隻)$238
2023-07-15 20 瀏覽
上次黎哩幢大廈食麻辣火鍋個陣,留意到哩間辣野,同愛辣朋友已經指定下次黎食。Menu都幾多野揀,哩排好興食乾鍋,見哩度都有,又有小菜,鍋類,冷盤,炒飯麵等等。今次揀左個水煮牛肉,大大盤牛肉份量都幾多,牛肉幾軟滑,重點係麻辣味好重!!岩哂我地口味🌶️芽菜同薯粉索哂d辣汁,辣得好過癮🥵食左幾啖已經要叫野飲😂洛神花茶微酸冰涼,飲完舒服哂🪷可以再戰鬥🌶️炒花菜🥦可以連椰菜花都整得咁惹味👍🏻炒到佢微微焦香,辣辣地再加埋腩肉片,半肥瘦而且咸咸香香,邪惡!另外哩度裝修環境都幾好,空間感幾大,座位隔得開同埋有屏風隔住,靜d私隱度又高d,可以靜靜食飯傾計💬

2023-07-14 7 瀏覽
平時都有吃川菜, 湖南菜則很少吃, 今日在位於尖沙咀北京道嘅湘湘娘娘午膳, 餐廳佈置古雅, 座位闊落, 環境舒適。感受下川菜和湖南菜嘅特色。幹鍋肥腸熱辣辣原鍋上桌, 肥腸焦香爽脆, 加上紅干辣椒, 香辣又可口。鹽水鴨鴨件醃得很入味, 肉質充滿鹹香, 鹹度啱啱好, 肥而不膩, 作為小食都幾惹味。醉雞雞件夠嫩滑充滿酒香, 加上杞子香香甜甜, 吃起來清香又不肥膩。回鍋肉豬肉片薄脆香滑不肥膩, 又有紅綠尖椒, 加添色彩。京蔥爆牛肉京蔥爆炒得香口, 味道帶甜, 牛肉肉質嫩滑, 醬汁夠惹味, 送飯最適合。乾煸四季豆鑊氣唔錯, 四季豆清脆爽口, 夾着干辣椒的香辣味, 咸香又惹味。

感受下川菜和湖南菜嘅特色。

幹鍋肥腸

鹽水鴨

醉雞

回鍋肉

豬肉片薄脆香滑不肥膩, 又有紅綠尖椒, 加添色彩。
京蔥爆牛肉

乾煸四季豆

2023-07-10 12 瀏覽
地址:尖沙咀北京道12A號太子集團中心8樓.環境:裝修古典雅緻,窗口係落地玻璃,可一覽尖沙咀繁華街景.食物://清炒萵筍絲//翠綠誘人!有獲氣! 入口清甜脆嫩!.//胡麻醬伴粉皮//冰冰涼涼,入口輕盈鮮暑。醬汁酸酸甜甜,用嚟拌粉皮好正.//京蔥爆牛肉//中意食蔥嘅人不能錯過!京蔥量滿滿,炒熟後每條都好鮮甜。而牛肉片味道香濃,送飯一流.//菊花酸菜魚//酸菜魚上有片片菊花瓣,入口畀普通酸菜魚多一份清香。酸菜魚魚肉嫩滑又大塊,入口好有質感,味道唔會話好辣,食唔到辣嘅人都可以試下
地址:尖沙咀北京道12A號太子集團中心8樓
環境:裝修古典雅緻,窗口係落地玻璃,可一覽尖沙咀繁華街景
食物:
//清炒萵筍絲//
翠綠誘人!
有獲氣! 入口清甜脆嫩!
//胡麻醬伴粉皮//
冰冰涼涼,入口輕盈鮮暑。醬汁酸酸甜甜,用嚟拌粉皮好正
//京蔥爆牛肉//
//菊花酸菜魚//
2023-07-04 16 瀏覽
湘菜,就是湖南菜,自己都比較少食。以辣見稱,卻是中國八大菜系之一!今日朋友介紹我到尖沙咀太子集團中心的湘湘娘娘,兩個人一嚐湘菜的體驗。頭盤的金陵鹽水鴨,鴨肉好結實唔鬆散。淡淡的鹽香,打開頭炮。鐵板孜然土豆片上枱鐵板吱吱聲已經令人印象深刻,食落去有香料味有食印度菜的感覺😂湖南小炒肉在糾結回鍋肉和小炒肉中間,店員推介出面比較少有的小炒肉。菜式以虎椒和紅椒炒香的五花肉,上碟惹味非常,勁有鑊氣,絕對是白飯殺手。葱油拌麵拌麵好香口,油香十足。麵質仍好彈牙,炸香的葱香味好正!是次為初次湘菜的經驗,實在要搵幾個喜歡食辣的朋友一齊來,再試下食乾鍋!
頭盤的金陵鹽水鴨,鴨肉好結實唔鬆散。淡淡的鹽香,打開頭炮。
鐵板孜然土豆片
湖南小炒肉
葱油拌麵
拌麵好香口,油香十足。麵質仍好彈牙,炸香的葱香味好正!

同朋友一齊喺尖沙咀,佢帶咗我嚟呢間喺樓上嘅湘菜館,佢話呢度坐得舒服食物味美😋$58「手拍小青瓜🥒」:小青瓜🥒非常新鮮爽脆,加埋蒜蓉🧄輕輕醃過,簡單好食😋$68「清炒萵筍絲」:都係新鮮爽脆,顏色翠綠,簡單清炒已經好味😋$188「砂鍋腌篤鮮(例)」:湯底味道勁濃郁,有齊「腌篤鮮」應該有嘅材料,當然包括好有鹹鮮味嘅金華火腿😋$288「菊花酸菜魚」:「酸菜魚」放喺一隻超巨型嘅碟裏邊,上枱嘅時候非常吸睛🤩;「酸菜魚」魚肉新鮮、嫩滑、鮮味😋;其他配菜當然包括有酸菜,仲有 紅辣椒、菊花、萵筍片、薯粉 等😋
2023-07-03 14 瀏覽
老公最中意食酸菜魚🐟今次同老公去咗尖沙咀嘅湘湘娘娘食酸菜魚😋湘湘娘娘係一間川菜小館🌶有多款冷盤,熱菜同湯羹等🍲 樣樣都熱辣辣上枱,好惹味好吸引!⭐️菊花酸菜魚 💲288呢道菊花酸菜魚用上鱸魚。配上酸菜同不同香料調味,味道酸辣開胃。湯頭飲落好順口,帶有淡淡麻香。魚肉鮮嫩多汁,肉質細緻,味道濃郁。⭐️四川回鍋肉 💲128口感鮮嫩,肉質細膩。搭配著辣椒,咸鮮度適中,好岩送飯。⭐️酸辣土豆絲 💲68一道簡單卻不失美味的家常菜。湘湘娘娘的土豆絲口感非常爽口,酸辣味道恰到好處,令人感覺好開胃。⭐️招牌娘娘炒飯 💲158用咗秘製醬油去炒飯,炒得粒粒分明,而且好入味。味道濃郁,香氣十足,份量好足夠。📍湘湘娘娘 尖沙咀北京道12A號太子集團中心8樓
老公最中意食酸菜魚🐟今次同老公去咗尖沙咀嘅

⭐️菊花酸菜魚 💲288

⭐️四川回鍋肉 💲128
口感鮮嫩,肉質細膩。搭配著辣椒,咸鮮度適中,好岩送飯。

⭐️酸辣土豆絲 💲68

⭐️招牌娘娘炒飯 💲158

📍湘湘娘娘
尖沙咀北京道12A號太子集團中心8樓
我最近拜訪了尖沙咀的「湘湘娘娘」,這次的餐點真是讓我大呼過癮!最吸引我的是他們的川菜,味道非常地道,份量也十分充足!😍我們點了重慶水煮魚 ($288),魚肉十分新鮮美味,搭配辣椒和花椒,辣味和麻味都十足,非常過癮!花雕醉雞 ($108)也很好吃,雞肉鮮嫩滑順,醉雞的味道也十分濃郁!😋然而最令我驚喜的是長沙臭豆腐 ($118),口感和味道都十分驚人!豆腐十分嫩滑,配上酸菜和辣椒,味道十分美妙!🤤總而言之,如果你是川菜愛好者,一定要來「湘湘娘娘」一試!特別是他們的長沙臭豆腐,味道非常地道,絕對值得一試!💪
最吸引我的是他們的川菜,味道非常地道,份量也十分充足!😍

我們點了重慶水煮魚 ($288),

然而最令我驚喜的是長沙臭豆腐 ($118),
口感和味道都十分驚人!
豆腐十分嫩滑,配上酸菜和辣椒,味道十分美妙!🤤
2023-05-04
2023-07-01 12 瀏覽
之前黎過 #湘湘娘娘地理位置好近地鐵站 非常方便環境 寛闊舒適 食物多選擇又美味所以今日又帶鐘意食辣嘅朋友黎食餐好胡麻醬拌粉皮開胃嘅前菜 好適合炎夏天氣配上青瓜絲 加芝麻 清涼爽滑粉皮薄而韌勁十足娘娘麻辣香鍋最大好處係自由配搭香鍋不侷限任何的食材客人可以一次過試哂想食嘅菜式最少要揀五種食材三種素菜兩種肉花菜 雞軟骨 鮮腐竹 肥牛 萵筍兼具鹹味和辣味 麻度十足炒得香口有鑊氣 四川毛血旺麻辣控必試材料非常豐富 份量亦好足夠魷魚 牛栢葉 鴨血 午餐肉 大腸 薯粉吃起來鮮香滿口湯汁紅亮 味道夠濃郁惹味得可以送一整碗飯
之前黎過 #湘湘娘娘

吃起來鮮香滿口
湯汁紅亮 味道夠濃郁
惹味得可以送一整碗飯

2023-07-01 9 瀏覽
Made a booking via OpenRice for a dinner with a friend from overseas. The food was ok and generally the service was ok. However what really ticked me off is when the bill came. The waiter told us we had to pay by cash because of the 20% discount from OpenRice. It would have been fine if they told us in advance. I would have gone to the ATM beforehand. The embarrassing thing that I was intending to treat my friend dinner. In the end we ended splitting the bill. Totally not professional! Never again!

2023-06-30
放工與同事係尖沙咀行街後一齊食晚飯,她訂了這餐廳,因為佢好鍾意食酸菜魚,而且仲有齊湘、滬菜;餐廳佔全層,有幾張大枱,好啱成班朋友或與家人嚟食飯。🐥花雕醉雞$108黃油雞以紹興酒、雞湯、杞子浸得好滑,富酒香~🐟菊花酸菜魚$288一大盤盛上,面層以鮮菊花🌼點綴,氣勢及賣相兼備❣️。鮮嫩幼滑嘅魚片配以花椒香氣、微辣酸爽嘅湯頭,仲有好多雜菌、滑嘟嘟嘅薯粉,這道酸菜魚的口感很好。🍲砂鍋腌篤鮮$188以砂鍋盛載,店員送上枱時熱呼呼的,那湧出嘅香氣直撲我哋嘅鼻😍,這個係上海名菜,裡面有金華火腿、五花肉、小棠菜、百頁結、筍等,湯白汁濃,口感鹹鮮再加上口感爽脆嘅筍,很有風味😋。🌱清炒萵筍絲$68萵筍絲口感清爽,啱晒炎炎夏日來一碟。

🐥花雕醉雞$108
黃油雞以紹興酒、雞湯、杞子浸得好滑,富酒香~

🐟菊花酸菜魚$288
一大盤盛上,面層以鮮菊花🌼點綴,氣勢及賣相兼備❣️。

🍲砂鍋腌篤鮮$188

🌱清炒萵筍絲$68
萵筍絲口感清爽,啱晒炎炎夏日來一碟。

2023-06-27 24 瀏覽
openrice訂咗午餐單點有八折六個人最後叫咗一個酸菜魚,一個鐵板土豆片,另外三個都係午餐,分別有四季豆,回鍋肉同埋京蔥炒牛肉午餐會跟飯同埋一支汽水,整體嚟講食物質素算唔錯,不過酸菜魚作為一個單點嘅份量其實就有啲少,六個人食每人只係食到大概兩塊魚片其他小炒都有鑊氣嘅,但係土豆片就洋蔥太多,多個土豆,京蔥炒牛肉亦都係京蔥好多,幾乎唔係好見到牛肉,回鍋肉同樣都係辣椒好多,唔係好搵到啲肉不過味道係可以嘅,環境亦都好清靜
openrice訂咗午餐單點有八折

不過味道係可以嘅,環境亦都好清靜