2019-01-19 124 瀏覽
本人很喜歡吃辣,所以經常去食川菜。但很少機會食湘菜。所以今次我可以試到一些新口味ge辣菜。臘味就食得多,臘魚就第一次食。熱辣辣,又脆又香。好正!魚皮好爽脆,我細妹好欣賞。本身對呢碟豬尾無興趣,但細妹就食就order la。點知d有驚喜。又爽口,少少辣多多蒜。完全沒有肥膩感。太常食酸菜魚,所以無驚喜。桂花魚滑,有泡椒。完。笋,無咩特別。但可當飯食,因為份量好多,食極都食唔曬。坐得舒服

臘味就食得多,臘魚就第一次食。熱辣辣,又脆又香。好正!

魚皮好爽脆,我細妹好欣賞。

太常食酸菜魚,所以無驚喜。桂花魚滑,有泡椒。完。

笋,無咩特別。但可當飯食,因為份量好多,食極都食唔曬。

坐得舒服
最近銅鑼灣開左間新既湘菜香港出色既湘菜唔多所以想黎試下今日選擇左佢地既招牌菜巧拌魚皮蒜香豬尾湖南臘魚尾洞庭河蚌肉巧拌魚皮鹹鹹酸酸咁極開胃 仲係辣味出突出佢切到好幼,好爽口彈牙食到我停唔到手差d想叫多碟必試!!蒜香豬尾又係正切到細細件好入味又唔太肥膩食多幾件都唔會覺得太濟湖南臘魚尾依道菜可以送成碗白飯極鹹香 都幾重口味如果食開比較清淡既朋友未必慣但我鐘意濃味野就覺得好正不過唔可以食太多最好多d人share總括黎講係質素好好既一餐食得好滋味
最近銅鑼灣開左間新既湘菜

湖南臘魚尾
洞庭河蚌肉

巧拌魚皮鹹鹹酸酸咁
極開胃 仲係辣味出突出
佢切到好幼,好爽口彈牙
食到我停唔到手

最好多d人share

總括黎講係質素好好既一餐
食得好滋味
2019-01-16 113 瀏覽
因為朋友話想食酸菜魚又唔想返大陸食,所以今日黎到銅鑼灣呢間中菜館試下呢到既酸菜魚。可能係新開無幾耐,D裝修都幾有心機,又都坐得幾舒服。咁我地就叫D小菜食下先。第一樣係刀拍黃瓜,酸酸辣辣,青瓜夠爽脆,食到停唔到口!第二樣就係巧拌魚皮。呢個我就覺得幾辣既,好過癮!魚皮整得夠爽口,出面真係好少有得食呢個,鐘意食魚皮既朋友黎呢到一定要叫呢個!第三樣就係滷牛肉,聽個名就好似好普通,但味道認真唔錯,一D都唔馬虎!雖然面層有辣椒碎但唔會好辣,牛展整得好冧滑!之後當然係今晚既主菜酸菜魚啦!我見在場10枱有9枱都叫呢個菜!黎到第一件事係想講非常足料!絕對唔會話酸菜多過魚肉。另外就係湯底唔會做到勁酸勁咸,反而係岩岩好又唔會蓋過魚既鮮味!另外魚肉好滑,夾埋底下D芽菜食就有雙重口感啦,正啊!最後就叫左個紅糖糍粑做甜品,雖然估唔到佢係炸既,不過D紅糖唔會太甜,而且食落唔會話油冧冧,係唔錯既!值得一讚既係呢到既員工同老闆娘都好好人,雖然出街好少食中菜但呢間一定會再黎食!

可能係新開無幾耐,D裝修都幾有心機,又都坐得幾舒服。

2019-01-10
2019-01-15 86 瀏覽
<食 lunch俾我發現好味湘菜>🌶今日經過銅鑼灣做野 見到呢間 湘聚漁樂圈 個名好似幾得意 食既係湘 即係湖南菜。 一來我本身都食到又咸又辣既湖南菜 二來 我估佢會因為香港人較番食到既咸辣度 所以就同朋友上左去食 見到佢環境幾中國古色古香 menu上面 有 lunch menu都幾多 lunch set選 每一味菜都跟白飯同飲品 🍴小炒肉套餐 58 蚊🐷呢味小炒肉係湘菜好常有 一上枱好香 充滿住切碎左既青椒 青椒炒得好夠辣香 唔太咸 而醃過題小炒肉咸味重 再加上口感煙靭肉味香 🐖d同青椒配合得好好 加上紅椒蒜頭調味😃味道香濃 撈飯好正 ! 🍚 🍴酸辣椒炒雞套餐 88 蚊🐤🌶一上枱好香酸辣椒味 顏色好靚 薑 蒜 青紅椒切成碎粒炒 夠哂辣香 但食落又唔算太辣 🌶 雞肉切成碎粒 炒得好入味🐤 口感煙靭 juicy十分出色 不得不讚 我求其點既凍奶茶小甜都十分出色 ☕ 奶味香 茶味濃 值得點 !#奶茶 #湖南 #湘菜 #炒雞 #小炒肉 Score 平均分 <7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygie

<食 lunch俾我發現好味湘菜>🌶

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#湘聚漁樂圈
銅鑼灣駱克道491至499 號京都廣場 7樓
~~~~~~~~~~~~
2019-01-15
2019-01-14 60 瀏覽
和同事結伴到銅鑼灣午餐,見到有新開的湘菜館,決定入內試一試。午市供應套餐及魚粉,我們各自點了一份午市套餐及魚粉錦繡三鮮粉有多款蔬菜及火腿,湯底有濃郁的魚湯味,既鮮甜又清香,粉的粗幼介乎米粉與米線之間,口感獨特。蘿蔔乾炒臘肉新鮮即炒,很有鑊氣。臘肉咸度適中,炒得很香口,菜乾辣辣地很惹味,嗜辣一仕絕不能錯過,用作送飯味道一流。套餐還包一碗白飯及例湯,白飯軟硬適中,例湯不含任何味精。凍奶茶甜甜地味道正常,有助解辣。

午市供應套餐及魚粉,我們各自點了一份午市套餐及魚粉

錦繡三鮮粉

蘿蔔乾炒臘肉

套餐還包一碗白飯及例湯,白飯軟硬適中,例湯不含任何味精。

凍奶茶
甜甜地味道正常,有助解辣。

1K
2019-01-07 596 瀏覽
今日朋友邀請到銅鑼灣食湘菜, 三人行一齊去食午餐, 一齊大家分享, 地點: 銅鑼灣 京都廣場, 湘聚漁樂圈,  入門佈置有中國特式, 好欣賞 !餐廳面積大, 落地大玻璃窗旁設有高枱及吧凳, 好潮.  適合年青人.另外有方桌長檯, 好大眾化,中央又有特式長餐檯, 忙碌的時段不怕無座位.  這張檯好靚, 可以邊食邊欣賞也有私隱度高的 VIP 房.餐牌項目不少.   有湯, 小吃, 涼菜, 飲料.  並有招牌菜多款, 土雞, 水煮魚..........餐牌選擇好多, 花多眼亂.特價午餐供應時間, 由一點至四點.  套餐有 15 款, 可選辣度:大, 中, 小辣.  價錢由 $52-88-.   每款配白飯. 好經濟.重有漁樂圈必食的 新鮮魚湯米缐, 自家現劏現熬制. 侍應生開茶迅速, 水滾茶靚,小食: 辣椒蘿蔔乾, 開胃小食.我們點了三款.  蘿蔔乾炒腊肉套餐, 配白飯惹味湘菜好地道.   腊肉炒得香, 又吾肥,  炒得有鑊氣, 蘿蔔乾甜甜地好好食, 真滋味. 梅菜扣肉配白飯梅菜豬肉本來是源自北方, 因為北方天氣比較凍.  後期由客家人再發揚出去. 豬肉選材是半肥瘦五花腩,  扣肉唔會太肥,
另外有方桌長檯, 好大眾化,

也有私隱度高的 VIP 房.
餐牌項目不少.   有湯, 小吃, 涼菜, 飲料.
價錢由 $52-88-.   每款配白飯. 好經濟.
重有漁樂圈必食的 新鮮魚湯米缐, 自家現劏現熬制
侍應生開茶迅速, 水滾茶靚,

小食: 辣椒蘿蔔乾, 開胃小食.
我們點了三款.  蘿蔔乾炒腊肉套餐, 配白飯
梅菜扣肉配白
豬肉選材是半肥瘦五花腩,  扣肉唔會太肥, 夠酥香. 送飯一流.   如果梅菜加少甜會更好.
魚粉稻田禾花魚,
食湘菜, 魚係好重要嘅一員, 所以一定要試.
上檯夠熱, 大大碗.  有三條煎香禾花魚, 伴有大白菜, 蔥, 芹菜末,  冬瓜片.
魚湯底, 鮮香濃甜,  魚有些細骨, 魚肉嫰, 啖啖鮮味,  煮嘅時間控制得好好, 魚肉唔會老.
米缐好滑, 自家現劏現熬制而成,  瓜片好清甜, 真係唔錯 , 三人一起, 完全吃清光.
下次要試招牌菜....土雞, 水煮魚.   食材煮得好好味, 價錢平, 唔想食太辣可以揀小辣.  下次輪到我請朋友再來.
  • 魚粉稻田禾花魚
  • 蘿蔔乾炒腊肉套餐
  • 梅菜扣肉配白飯
2018-12-20 281 瀏覽
在香港10几年,也吃遍了各种湘菜餐厅,渔樂圈真的味道太正宗了,脆肚简直和家里一摸一样,辣椒炒肉,也是,老板特别推荐了他们店水煮鱼也是太好吃了.以后每个星期必去,老板应该给我们在港的湖南老乡一个优惠卡,我们每周都会去的