2019-04-27
話說,作為辣妹,久唔久就辣癮起想搵辣野食,我條「酸菜魚」癮一直未止,又懶得去大陸,於是就搵下有邊到有得食啦。最後我去左銅鑼灣嘅一間樓上餐廳,環境幾好幾靜,一坐低緊係先叫返個檸檬酸菜魚先,之後再叫左拍青瓜,青菜煲同埋東安雞。個酸菜魚好香,有淡淡嘅檸檬味,魚肉好新鮮又無骨,仲有啲薯粉喺底,我飲左好多湯啊!拍青瓜個汁料好入味,酸酸辣辣好美味嘅開胃菜呢個菜煲係店家介紹,因為菜我唔想食辣,想清清地,佢地介紹左呢個新出嘅菜煲俾我,清清地有啲菜粒碎肉同湯,很好下飯肉方面,我點左呢個東安雞,聽名真係唔知係乜,黎到時候我地都打個突,因為餐牌以似用錯左張相,但係味道就幾驚喜,個醬汁用左大量辣椒、蔥同薑絲製作,味道酸酸辣辣,令本來8成飽嘅我再次有食慾,啲雞類似手撕雞咁,切到一條條,送飯一流總括黎講,呢一餐都好滿足,辣同清淡嘅嘢都好好食,價錢方面,我地每人食左大概300$
拍青瓜個汁料好入味,酸酸辣辣好美味嘅開胃菜