2019-08-19 207 瀏覽
今日跟朋友在銅鑼灣做完運動,近日吃得比較清淡,今日難得放假想吃點濃口的湯粉,在謝菲道有一間新開張的湯火功夫,主打麻辣湯粉麵,非常適合我朋友,門外看見餐廳都坐滿人,等了兩三分鐘就安排我們入座。餐廳主要有四款湯粉麵,四款都有麻辣成份,價錢非常實惠,只是$37,另加餸就額外收費,可自選不同辣度,飲品也很平便宜。我們點了泰式冬陰功湯底麻辣湯、莞茜、油麥菜、河粉、魚腐、酸梅汁。我朋友點了經典麻辣拌(無湯)、通菜、豆卜、雞中翼、粗麵、凍檸茶。泰式冬陰功湯底 - 湯底非常濃郁,而且辣度適中,夠熱,河粉半透明軟硬度適中,魚腐有3至四片,彈牙嫩滑,這個價錢在銅鑼灣物超所值。經典麻辣拌(無湯)- 麻辣鮮香、咸鮮醇厚,顏色看似很咸,但實際吃下去又不覺太咸,味道剛剛好,粗麵彈牙,而且醬汁非常惹味,認真不錯,雞中翼非常入味。總評:價廉物正

總評:價廉物正
2019-08-17
2019-08-18 193 瀏覽
夜晚喺銅鑼灣搵嘢食見到呢間麻辣燙新開張雖然自己唔係好食得辣,但鐘意麻辣既味道既然新鋪開張,自然就走入去試下啦首先想講既係入去時既小小安排問題餐廳既收銀係喺門口位置入到去既時候已經有幾個人喺度等緊位當有人想出黎俾錢既時候,大家就塞左喺呢個位,俾錢既人想行前去俾錢,但行唔到排隊既人想退後俾位人地但又退唔到好彩我地排得前,等左兩張枱就入到去入面既環境光猛闊落落單方法係好似車仔麵咁可以揀唔同既湯、麵同埋餸先喺張紙度mark 低要啲乜嘢,再交俾職員就可以兩碗麵點左唔同既餸麻辣湯底好開胃食物既質料亦都ok不過同行既朋友就覺得午餐肉十六蚊只得一塊就唔抵另外值得一提既係個薯粉,開頭我以爲係類似三哥或者傷心酸辣粉咁既樣,但佢地既薯粉係幼身,食落有啲似韓式粉絲食完之後心有個疑問其實麻辣燙係咩地方既菜式同埋點黎因爲除左湯底唔同之外呢種將唔同食物煮成一個麵既食法令人不其然諗起車仔麵,唔知佢地係咪有關係既呢
夜晚喺銅鑼灣搵嘢食見到呢間麻辣燙新開張
雖然自己唔係好食得辣,但鐘意麻辣既味道
既然新鋪開張,自然就走入去試下啦

首先想講既係入去時既小小安排問題
餐廳既收銀係喺門口位置
入到去既時候已經有幾個人喺度等緊位
排隊既人想退後俾位人地但又退唔到

好彩我地排得前,等左兩張枱就入到去
入面既環境光猛闊落

落單方法係好似車仔麵咁
可以揀唔同既湯、麵同埋餸
先喺張紙度mark 低要啲乜嘢,再交俾職員就可以

兩碗麵點左唔同既餸
麻辣湯底好開胃
食物既質料亦都ok
不過同行既朋友就覺得午餐肉十六蚊只得一塊就唔抵

食完之後心有個疑問
其實麻辣燙係咩地方既菜式同埋點黎
因爲除左湯底唔同之外
2019-08-17 78 瀏覽
從未試過叫一個四餸粉,豬紅細細粒得三舊、墨魚丸粒半、芽菜小量、金菇都唔知有冇半份。咁就收$48蚊!湯底叫左蕃茄,中辣,但冇辣味,蕃茄味係好十足。係等外賣期間,其實都見有人投訴份肉得幾片。堅唔會再食。
堅唔會再食。

2019-08-11 341 瀏覽
行完街同男友搵野食✋🏻見呢間新開就順便試下❣🔺蕃茄湯底麻辣燙➕通菜➕木耳➕秘制牛肋➕米線🍜湯底有啲酸似落左啲茄膏😶但味道唔差👍🏻通菜好爽脆咬落去有聲😮木耳係原塊唔係絲🙂牛肋幾入味👍🏻🔺泰式冬蔭公麻辣燙➕海帶➕紫菜➕重慶酥肉➕河粉🍜呢個湯底出色👍🏻仲額外附送一隻大蝦🍤同泰國食既味一樣👍🏻海帶唔會太腥👌紫菜好多食完好頂胃😂酥肉係炸完再放落湯...個人中意另外上多啲🙂整體黎講算唔錯👍🏻係可能因為新開所以各方面有啲混亂...之後做熟左應該會好啲🙂
行完街同男友搵野食✋🏻見呢間新開就順便試下❣

2019-08-11
2019-08-11 251 瀏覽
來香港遊玩,在銅鑼灣閒逛,看到在大陸就很有名的麻辣燙品牌在這裡也有,沒猶豫就進來體驗了一下。跟大陸不同的是,大陸是有食材展示櫃自己選擇,在香港要拿畫菜單自己選擇,而且這裡有很多在大陸吃不到的食材,秘制牛肋,秘制豬腩這些很有香港特色,而且比我這幾天在當地的餐廳吃到的都美味,中麻中辣比國內的辣度要低一些,但是口味很香濃,跟其他品牌的麻辣燙比起來,很不一樣,味道很特別!價格上37港幣兩素一葷送一麵非常划算,另外還有番茄口味和冬陰功口味可以選擇,總之這家值得一試!
招牌麻辣燙
2019-08-10
5 分鐘 (堂食)
招牌麻辣燙
  • 番茄湯底麻辣燙
湯火功夫,我起初仲以為係賣湯,原來係麻辣麵食店。今日開幕,門口有好多花牌哩~我同媽都好鐘意食麻辣,但爸就食唔到辣,搞到我地無得食⋯咁岩今晚得我同媽食;又咁岩我今日約做Facial既地方正正就係樓上,做完Facial就黎食 湯火功夫!$37 可選二款素菜+一款葷。而麵類達8款之多, 我揀左經典麻辣拌 油墨菜 木耳 炸枝竹 配油麵;而媽就要左招牌麻辣燙。唔知係咪新營業,等食覺得有d耐⋯我碗麻辣拌麵黎啦~賣相唔錯,我點左小麻辣,睇落唔辣但食落都幾辣,哈哈!感覺就係細碗版既麻辣香鍋!味道都幾好,麵唔會太淋或過硬,拌麵又唔會過乾或太濕,係小麻辣都幾辣咁者,不過唔辣又唔惹味喎!食麻辣點少得酸梅汁,好好飲,少少一啖即解辣!加上而家天氣咁鬼熱,飲酸梅汁即時透心涼啦~媽果碗係有湯,同樣揀左小麻辣但飲落口覺得無拌麵咁辣⋯ 魚腐豆卜配薯粉,媽吃得滋味!若嫌唔夠辣可自行添加麻辣油及辣椒油;或者加醋解辣亦可!

唔知係咪新營業,等食覺得有d耐⋯

若嫌唔夠辣可自行添加麻辣油及辣椒油;或者加醋解辣亦可!

2019-08-09 103 瀏覽
星期五經過銅鑼灣,見有新食店,便 與同行友人進店一試, 由於正值晚市 店內擠滿食客,選好菜單後,我們很快亦填好落單紙交給店員 。苦等25分鐘後,店員前來告知有部分食材已售罄 ,要另作他選 ,當時我們心感疑惑,為何落單多時,現在才 告知售罄,向店員詢問後才發現漏單,ok,忙中有錯,應予以體諒。三分鐘過後,店員再折返表示有另外兩樣食材亦售罄,(鴉鴉鴉)(黑人問號),okok,小問題小問題,再選過便好了。又再三分鐘後,店員放上埋單紙,很好,終於下單了,一看,咦咦咦,點解要俾我發現落錯單,找來店員,卻傳來一句語氣帶有嫌棄,不耐煩的(改單呀,頭先係揀公仔麵唔係薯粉喎),咁不如你拎番張點心紙黎睇睇丫,友人回應。結果店員 悄悄地 睇完點心紙後,默默地消失了。又再十分鐘後,終於三碗粉到齊晒,計一計先,由進店起計,最少40分鐘,碗粉先黎到……服務方面:員工質素參差,少量態度欠奉,若有幸 遇上,亦不失為鍛煉EQ好時機食物方面:味道不俗,女生來計份量偏多總結,事不過三,先漏單,再售罄,繼而落錯,陪隨著態度有待改善,空間可以更寬敞,冷氣可以更涼快等等等因素,我會給予自己好評,今日EQ提升左唔少。
食物方面:味道不俗,女生來計份量偏多
2019-08-09 167 瀏覽
唔知係新開 定係員工欠培訓 定係人手唔夠呢 入座後,坐低左5分鐘 店員走埋黎 問我地簡好野食未,跟住就同我地講 好多餸都冇哂,好啦⋯⋯咁我地好快簡好之後 就俾左單啦⋯⋯等左20分鐘後 店員就同我地講 又加多幾樣餸賣哂 。我先發現到依家原來未落單!改完單之後,我地檢查張單 ,店員又落錯單 。仲要語氣略帶係我地要改單!我立刻同店員講:不如你查下張單先啦⋯⋯店員睇完後 就幫我改左單 。店內環境都尚算寬敞。不過bar位射燈燈光太強,坐係度會熱。食物都還可以,叫左個 蕃茄湯 湯底 係好濃嘅 蕃茄味!濃度好似食緊蕃茄汁緊 。餸菜普通。食到最後入黎嘅客人 ,叫咩冇咩⋯⋯明顯準備唔夠!總結:食物尚可接受!員工處理繁忙時間嘅應變能力尚需培訓。
唔知係新開 定係員工欠培訓 定係人手唔夠呢
店員睇完後 就幫我改左單 。

店內環境都尚算寬敞。不過bar位射燈燈光太強,坐係度會熱。
食物都還可以,叫左個 蕃茄湯
湯底 係好濃嘅 蕃茄味!濃度好似食緊蕃茄汁緊 。餸菜普通。
食到最後入黎嘅客人 ,叫咩冇咩⋯⋯
明顯準備唔夠!

總結:食物尚可接受!
員工處理繁忙時間嘅應變能力尚需培訓。
2019-08-08 170 瀏覽
我叫外賣 職員搞錯左我同第二位客人既外賣 我等左25分鐘都未有 忍唔住問 之後同我個餐搞錯左既客人拎返個餐返黎 入面d餸比人夾走晒 得個米粉係入面 d員工check都唔check個外賣 直接拎比我 我已經問係咪已經檢查清楚個餐 佢話係 點知我返到公司一睇 d餸比人夾走晒 我已經問佢地有冇檢查清楚 有冇搞錯 拎錯外賣個個客人固然之衰 但個員工唔check清楚就直接比我 呢d係咩服務 都唔知有冇比人食過 我直接掉左佢啦
外賣自取