2023-05-21 507 瀏覽
呢間米芝蓮必比登推介嘅舖頭就係屋企對面,其實佢開左咗廿幾年,我都唔係食咗好多次而且講真已經好耐冇食啦。今日晏晝去買咗個粢飯,要咗少飯,但係料係冇少到嘅,除咗榨菜之外,阿姐畀咗兩大羹嘅肉鬆,完全係爆餡。味道嚟講係唔錯嘅,糯米亦都唔會煮得太爛,但係油炸鬼就係淋曬嘅,呢個位絕對係扣咗分,如果油炸鬼係脆嘅話就完美喇。26蚊嚟講一個粢飯,聽落好似有啲貴,但係一個粢飯又可以當一個午餐,咁26蚊又好似幾抵食。住附近就食下啦,但係你話值唔值得專登過嚟食佢個粢飯,我又覺得未有好食到呢個地步。一個人食,所以食唔落鹹豆漿,下次先至再試啦。

一個人食,所以食唔落鹹豆漿,下次先至再試啦。
2023-05-19 420 瀏覽
⭕️短評:傳統的老上海咸豆漿,加入了榨菜、蝦米、油條,黃豆香咸香俱備。不是很多地方能吃到,心目中的三甲,是將軍澳寶琳的真美,台灣的永和大王,還有這間。栥飯也是即叫即包,糯米飯做得很煙韌,連裡面餡料的油條吃下去很有嚼勁。雖是非常淺窄簡陋的小店,最近也登上了#米芝蓮必比登推介 。幸好,不是太多人會欣賞,還沒有變成排隊店,保持了街坊小店的風味。💵Budget: $40 pp📍 滿堂樂滬京風味 (紅磡)紅磡明安街4號

💵Budget: $40 pp

📍 滿堂樂滬京風味 (紅磡)
紅磡明安街4號
  • 鹹豆漿
  • 粢飯
2023-05-16 398 瀏覽
在滿堂樂堂食, 沒有點大件夾抵食的粢飯, 在濕濕熱熱的天氣, 一碗酸辣湯最為合適. 酸辣湯可以在大部份滬菜食肆可以品嚐到, 但其實是源於四川的食. 滿堂樂的酸辣湯, 是我吃過最有酸勁的一家, 酸勁強但並不刺鼻, 用上濃香的鎮江醋, 而非白醋, 除了酸勁, 喝起來有一陣醇香, 也為其提供烏黑的色彩. 配料簡單但豐富, 就是木耳, 芽菜以及油豆腐, 加上粉絲和小白菜, 口感層次豐富. 酸辣湯的辣, 並非來自辣椒, 而是胡椒粉, 所以辣度相對柔和而舒服, 再加上厚皮肉多的餃子, 好味, 便宜而且飽肚, 和粢飯一樣抵食.這裏的煎雞扒不如排骨般出名, 但吃起來也不錯. 外皮相當香脆, 肉質腍而多汁, 內裡全熟但一點也不韌. 調味相對簡單得多, 就是黑椒而已, 同樣已相當滿足.The sour’n’spicy soup of Moon Tong Lok is one of the sourest one in HK but I enjoy it much. The sour taste from black vinegar makes it not choking at all with spec

The sour’n’spicy soup of Moon Tong Lok is one of the sourest one in HK but I enjoy it much. The sour taste from black vinegar makes it not choking at all with special aroma. The spicy taste is mild as it comes from the pepper but not chili. With the rice noodles, fungus and tofu, it is simple, cheap and delicious. The soup with the chicken fillet and dumplings make my day.
【九龍城區】【滿堂樂滬京風味】最近雖然我啲 post 嘅 like 數大幅度回落,不過學習緊唔咁緊張呢啲嘢,反而更加要大力啲咬緊牙關去食啲好嘢回餽返仲喺度支持緊我嘅讀者。「士為知己者死」(豫讓, 唔知幾時) 吖嘛,唔欣賞自己嗰啲耐唔時揶揄吓就得,唔使太上心。1am紅館系列點都要繼續做嘅,不過愈做愈多就愈做愈起勁,基本上紅館腳程四個字之內嘅餐廳我都會想寫。跟住一睇,原來都幾多選擇,尖東嗰邊就比較似遊客區,啲嘢靚啲咁。但係紅磡呢邊其實唔止平,嘢食選擇都好多,例如呢間滿堂樂。我第一次去食咗個「鹹豆漿」,$13 嘅價錢,唔算貴,質素正常,唔係特別好。然後用 $20 要五隻「炸雲呑」,只能夠講係 okay,一個人食有啲吃力,油吖嘛。之後叫咗塊「豬扒」,$16,呢樣都算唔錯,不過硬係覺得唔係我嘅心水。不過我其實見佢勁多人喺度食,唔係次次都有位,冇理由啲嘢只係屬於麻麻、普通、一般咁嘅級別架喎。間嘢係 keep 住有堂食嘅客出出入入,同埋外賣單都幾多,長期都有幾個人喺度等嘢食咁。於是我偷聽吓其他客人食乜,第二次再去。第二次去首先就叫咗個「油豆腐粉絲湯」,其實我就唔知咩嚟嘅,係見都唔少客人叫,所以我又叫

第二次去首先就叫咗個「油豆腐粉絲湯」,其實我就唔知咩嚟嘅,係見都唔少客人叫,所以我又叫嚟高興吓。原來係豆腐卜同粉絲加啲菜咁,咁樣加埋 $33 睇落係貴,但係一食落去,嘩,好好食,清得嚟,各種食材嘅味道都發揮到,好好食!

食食吓覺得如果我係素食者,我會更加中意,冇肉嘅嘢都好食係難。不過我畢竟係一個雜食者,而且係唔算細食嘅雜食者,所以用 $35 叫多碗「韮菜餃」、「津白餃」雙拼淨食,好好味,果然抄其他人係冇錯,津白餃當時仲要賣到剩返三隻咋。

今次我係飲咗兩杯「凍豆漿」向 @missding_kitchen 話事人 Miss Ding 致敬嘅,豆漿雖然唔係人人都適合飲,但係佢本身就好具營養價值,而且清甜解渴,每杯 $5 確係抵。不過聽講佢呢度 signature 嘢係「粢飯」,我就一直都食唔到,比較可惜。。。

(地址:紅磡明安街 4 號地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #1ambackup #1am0513 #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am九龍城區 #紅磡 #1am紅館 #滿堂樂滬京風味 #滿堂樂 #上海菜 #鹹豆漿 #豬扒 #炸雲呑 #韮菜餃 #津白餃 #油豆腐粉絲湯 #豆漿 #粢飯
2023-03-23 974 瀏覽
鹹豆漿係香港唔常見,成日想搵黎食但都搵唔到間好食嘅,聽聞滿堂樂攞左米芝蓮,既然經過就入去試下吧。門口等外賣嘅人都幾多,但堂食就一個人都無😂咁自己入去坐低叫野食先。🧂鹹豆漿製作需時,落單到上枱都要十五分鐘左右,但黎到係微暖嘅,唔知係咪正常呢?鹹豆漿要室溫?料算係幾多,但唔鹹唔鮮無乜味,同記憶中嘅味道唔同…回憶總是美好的😩🍚粢飯由於多人外賣粢飯,見阿姐不停包,可以肯定係新鮮製。攞上手都幾大舊,熱辣辣,肉鬆正常,炸菜粒偏少,油炸鬼已淋,味道一般,而且呢個欖球形狀很奇怪😅一試無妨嘅,但係咪真係值米芝蓮😅要排隊等就免了。

🧂鹹豆漿

🍚粢飯

一試無妨嘅,但係咪真係值米芝蓮😅要排隊等就免了。
2023-03-11
20 分鐘 (堂食)
2023-03-20 710 瀏覽
滿堂樂滬京風味榮獲2022米芝蓮街頭小吃🌟呢度鋪位唔大 但就充滿左上海麵鋪嘅風味👍🏻鎮江排骨麵好喜歡呢款湯底 排骨嘅油中和 好香😚排骨唔會太酸 微微嘅鎮江汁吊味 肉質仲保持嫩滑 豬軟骨位燉煮得好淋 好入味配上幾條白菜解膩 肉量多 十分滿足😇豬扒麵 +$9 轉酸辣湯湯底🍜湯底偏稠 用料大方 有豆腐 菇 雲耳等豬扒係幾乎每枱都會嗌 真係好香口外層粉薄 肉實而嫩 唔會感覺好熱氣👍🏻放左一段時間都keep到脆口 有d食客會配泰式辣醬 個人覺得乜都唔點都好好味豆漿不過不失 整體都好balance 食小店都可以好滿足 真係要多支持👍🏻
滿堂樂滬京風味榮獲2022米芝蓮街頭小吃🌟

有d食客會配泰式辣醬 個人覺得乜都唔點都好好味

豆漿不過不失 整體都好balance
食小店都可以好滿足 真係要多支持👍🏻

2023-03-14 679 瀏覽
紅磡粢飯店🧡🤞🏻 香港真係越來越少地方賣粢飯 可能工序比較麻煩🥲 通常都係d小店先會有😚 所以要好好幫襯 支持下!FYI 我去到先發現原來呢間係米芝蓮店⭐️粢飯配鹹豆漿($38)先講個粢飯😛❤️‍🔥個糯米飯唔會太厚太多 但我個人認為個飯黏左少少🤏 餡料方面 有油炸鬼 榨菜 肉鬆😍 油炸鬼夠脆 而且肉鬆榨菜份量都唔少 我仲聽到有客人要求多肉鬆🤓 鹹豆漿裡面有油炸鬼 蝦米🦐 同埋蔥 我個人就唔係好食得出豆味 反而係蝦米味比較出😗 我最鍾意係個豆漿比較厚 唔會好稀👍🏻📍滿堂樂滬京風味 (紅磡)地址:紅磡明安街4號
FYI 我去到先發現原來呢間係米芝蓮店⭐️

粢飯配鹹豆漿($38)

餡料方面 有油炸鬼 榨菜 肉鬆😍

📍滿堂樂滬京風味 (紅磡)
地址:紅磡明安街4號
鹹豆漿
2023-01-05 859 瀏覽
夜晚 7:00 左右, 食了滄浪亭。特登行去買個「粢飯」。粢飯是即叫即做… 滿心歡喜,期待。熱㷫㷫。食第一口,厚厚糯米飯,可以接受 (之前食過, 預左)第二口, 有「甜肉鬆同硬骨骨嘅油炸鬼」。甜肉鬆, 想點呀,之前食都唔係呢個味,(唔係甜肉鬆)再加上硬骨骨油炸鬼… 真係唔想食第三口了, 有咩比這個「米之連」嘅粢飯更差。一手掉進垃圾桶… 再不會幫襯了。重點 : 滿心期待到極度失望。😭😭😭
2022-12-31 888 瀏覽
#黃埔#滿堂樂#米芝蓮推介街頭小食路過見到好多人排隊買粢飯外賣,堂食反而啱啱有位。街邊小店格局,環境及衛生一般。鹹豆漿,走蝦米,$13,味道普普通通。粢飯$25,勁大個,糯米蒸得唔夠熟,好多米粒都係硬嘅,嚴重影響口感,咁都可以賣俾人?雖然即叫即包,但油條係淋嘅。榨菜粒和肉鬆份量正常,但糯米實在太多,顯得餸嘅比例偏少,好似係咁食白飯🙄套餐 $36,咁嘅質素真係好普通,唔知點解會係米芝蓮推介🤔🤔🤔
#黃埔
#滿堂樂
#米芝蓮推介街頭小食

路過見到好多人排隊買粢飯外賣,堂食反而啱啱有位。

街邊小店格局,環境及衛生一般。

鹹豆漿

鹹豆漿,走蝦米,$13,味道普普通通。

2022-12-02 606 瀏覽
舊式店舖都理解亦明白衛生情況差 地方污糟枱櫈黐立立都算 可以接受但啲人態度實在太差!話我俾嘅錢太污糟唔肯收??!?!?!!!!? 堅持要我換一個如果好聲好氣講都算 兩個阿姐仲要加貌似老闆嘅龐大身形男人走出嚟鬧話唔會收!我最終係有換俾佢 但真係想知究竟俾啲個硬幣付款係咪唔係錢嚟?好想知如果當時我堅持唔換佢報警 會唔會話個硬幣唔乾淨我唔當俾咗錢?算唔算犯法?我唔係想為咗小小事做西客 但幫襯買嘢俾人話到好似唔俾錢咁真係條氣好唔順😡

但啲人態度實在太差!
話我俾嘅錢太污糟唔肯收??!?!?!!!!?
堅持要我換一個

2022-12-02
2022-11-06 671 瀏覽
呢間粢飯本身就好出名 新鮮熱騰騰即嗌即包!基本上大部分客人都係嚟買粢飯🫡如果真係食粢飯 強烈建議2個人share一個!麵條全部都係店舖人工製‼️【雲吞雞扒麵】$46雞扒醃得好好食 煎出嚟已經好香!上海雲吞大大嚿 肉餡勁足料 但自己中意食鮮蝦雲吞多啲~ 下次嚟會揀餃子😆 湯底就係清湯 配雪菜同白菜仔! 如果偏向食濃味 建議大家可以落醋或者辣椒油豆瓣醬👍🏻【酸辣餃子麵】$44酸辣湯加麵 接近撈麵狀態😂 超級濃郁~ 酸辣湯唔會特別酸同辣 岩岩好 好開胃!材料亦都好豐富 有木耳 豆腐 肉~ 餃子就揀左韮菜餃 餡料豐富!ig💁🏻‍♀️be.myfoodies

【雲吞雞扒麵】$46
雲吞雞扒麵

【酸辣餃子麵】$44
酸辣餃子麵

ig💁🏻‍♀️be.myfoodies
2022-10-07 723 瀏覽
上海式早餐店已經越來越少,早前搜尋過有賣餈飯嘅食店,見到有關呢間店嘅報導,今天剛巧路過就試一試點知……油炸鬼唔脆都算啲飯望落黃黃地食落仲有一陣"up"味個人覺得好難食真係無下次。
點知……油炸鬼唔脆都算
啲飯望落黃黃地食落仲有一陣"up"味
個人覺得好難食
真係無下次。
2022-10-07
5 分鐘 (外賣自取)
$30 (早餐)
  • 粢飯
2022-10-06 436 瀏覽
街頭小吃嘅滿堂樂滬京風味 🥢小店只有兩張枱,大部分街坊都係買外賣,我好好彩去到唔使等位👏🏻因為遲多少少門口已經有人龍😂🍙粢飯+鹹豆漿粢飯即叫即整,上手時仲係熱辣辣😋每條都有手掌大,包得厚實實在,入面有兩條油炸鬼、滿滿嘅肉鬆、榨菜、非常足料😝糯米飯略帶黏性,好味😚🥛鹹豆漿豆味香醇,加咗大量蝦皮,更添鹹鮮😋入面都有唔少油炸鬼,食落會多咗口感👏🏻

🍙粢飯+鹹豆漿

2022-09-21 471 瀏覽
If you love deep fried dumplings, you have to come to this place. But be sure to come late at night so there's no long lines. The store owner will patiently deep fry every single dumpling for you individually and it stays hot even after i take it home. I usually dont eat at the restaurant as i have doubts about the cleanliness of the place. Regardless, im a repeated customer purely because of the food quality
外賣自取
2022-08-06 785 瀏覽
上次9點去到 咸豆腐同姿飯都無哂 之後叫咗甜豆漿 酸辣湯 鎮江骨甜豆漿啲味勁淡 酸辣湯啲味好差⋯ 入面啲火腿同料都係好淋𠴱種口感⋯ 同女朋友食咗幾啖棄咗鎮江骨又係好難食 啲排骨食落好唔新鮮 同埋得好少肉 個汁勁難食環境就簡陋嘅傳統鋪頭⋯ 有啲位可以乾淨啲囉 見到都唔開位 由坐低到啲離開只係用咗十幾分鐘 三樣野食咗幾啖就食唔落 建議其他勇者試試
上次9點去到 咸豆腐同姿飯都無哂
之後叫咗甜豆漿 酸辣湯 鎮江骨