2020-10-03 240 瀏覽
今日去咗大圍食酸菜魚「漁品酸菜魚火鍋放題 」,去到7:30都已經好多人!坐低之後店員細心介紹餐牌上食物上菜的順序!出面的飲品,雪糕都是變咗無限任拎! 先上了肥仔4小吃,最好食係黑松露蝦多士,脆卜卜黑松露的香味亦都好惹味!第二上的是航空刺身,有齊晒帶子,蝦,三文魚,海膽等,全部都係新鮮好食!但呢個時間我不可以再加!第三個上的是酸菜魚,仲有其他可以選擇,如果未夠都可以再追加例如水煮魚!酸菜魚 酸酸的好開胃又唔會太油,仲有好多魚片!足料!跟住我哋揀咗胡椒豬肚湯底,店員仲介紹埋可以飲湯!跟住快手上埋牛肉豬肉片,牛肉豬肉質素好高,唔會因為任食減低質素!牛肉鮮味十足,肉質嫩滑!再加了一碟!除咗肉類之外仲有上咗深海郵輪,係鮑魚大蝦等海鮮,回本之選!新鮮的海鮮鮮味十足,蝦肉肉質彈牙!最後食多杯雪糕就心滿意足!

最後食多杯雪糕就心滿意足!
2020-10-03 205 瀏覽
終於又可以吃放題了,朋友訂位一家有酸菜魚和火鍋的新放題餐廳。在大圍站出來5分鐘左右路程,位置蠻方便,餐廳的位置非常闊落,即使滿座都不會有擁擠的情況,先量好體溫,有口罩套和消毒啫喱供應。店員先講解一次流程,會把所有推介的逐一上菜。前菜有冰鎮涼瓜和麻辣無骨鳳爪,微微辣挺開胃。刺身拼盤刺身每份都大大件,元貝彈牙帶甜味,蝦帶鮮味肉質夠厚實,驚喜的有海膽,配有青瓜和包裝紫菜,紫菜脆口配上海水味夠濃的海膽,口感豐富!😍小食黑松露蝦多士熱辣辣的上枱,外皮脆身炸粉不會過厚,配上蛋黃醬和黑松露,味道會更濃郁,我們也多叫了一次🤣🤣避風塘魚柳炸得金黃,惹味的外皮加上魚柳挺嫩,不錯!酸菜魚主打酸菜魚當然要試,一大鍋酸菜味頗濃,魚片不算多骨,口感挺滑,還有薯粉和娃娃菜浸滿湯,入味!🤤火鍋選了胡椒豬肚湯,海鮮拼盤有鮑魚、貝蚌青口等,鮑魚很大隻但不會韌,容易入口,貝類兩款都非常鮮甜多汁,蚌會比較彈牙,肉質厚實一點,算配搭挺鮮味的!😋還有牛肉豬肉,肉味濃厚不會薄得像紙一樣,很有咬口。用了一個鳥籠來放響鈴炸魚皮芋頭,很有趣,全部都算脆口!再來蔬菜拼盤,娃娃菜生菜都很索湯汁,夠新鮮!再來魚皮餃丸等等,蠻豐富😊值得一提飲品

店員先講解一次流程,會把所有推介的逐一上菜。

前菜
有冰鎮涼瓜和麻辣無骨鳳爪,微微辣挺開胃。

刺身拼盤

小食

酸菜魚

值得一提飲品選擇蠻多,還有雪糕等等,整體來說坐得舒服和算挺有步驟的一個放題,性價比挺高!😙

2020-10-02 173 瀏覽
呢2日突然好想食太二酸菜魚,不過而家疫情,有排都返唔到大陸。諗住近近地睇下附近有冇酸菜魚。點知俾我發現大圍新開咗一間漁品酸菜魚火鍋放題,中午及非正價時段價錢仲要$199,星期一至四仲要免加一。今日12點鬆D到,佢竟然同我講無限時,可以食到7點🤣 嘩,抵到爛呀。 正價時段7點半至9點半就貴D,$275加一一坐低就有一大盤熱水俾我地用黎洗碗筷有4款前菜,不定時更新,蝦多士真係好得,又香又脆又唔油膩,好好食。 另外三款就普通D,炸魚角,麻辣雞腳,麻辣筍跟住陸續有來,一盤刺身(不是任食),好新鮮,仲要有生蠔,老公話生蠔幾好食再黎就係酸菜魚/水煮魚/火焰醬爆鑊仔雞 第一輪我地試左酸菜魚先。我地得兩條友,問佢可唔可以細盤D,因為想試其他,但佢話唔得喎😅照俾二人份量,一上枱嚇親,我心諗食完盤魚都飽。。。因為我仲想食水煮魚呢😑酸菜魚- 湯底幾清,夠酸夠辣,但當然唔夠太二酸菜魚咁惹味,但都唔錯既,配料仲有金菇薯粉魚腐等等,配料好入味,但只係食左少少,因為個肚就黎無位😂同一時間佢就上埋火鍋,湯底有兩款,胡椒豬肚湯底或菌香牛骨湯底,我地要左牛骨湯底,火鍋料接住上左一盤好新鮮嘅海鮮(不是任食),有細細隻象拔蚌

一坐低就有一大盤熱水俾我地用黎洗碗筷

再黎就係酸菜魚/水煮魚/火焰醬爆鑊仔雞

同一時間佢就上埋火鍋,湯底有兩款,胡椒豬肚湯底或菌香牛骨湯底,我地要左牛骨湯底,火鍋料接住上左一盤好新鮮嘅海鮮(不是任食),有細細隻象拔蚌仔,大蜆,鮑魚,青口,蝦,樣樣都好新鮮。
再有一盤豬牛拼盤,好彩佢冇再上手打魚滑,蔬菜籃,餃類丸類咋(應該係你嗌先送上枱) 因為我真係要留肚

終於,食晒D海鮮同肉類之後,我點都要試埋水煮魚🤣 但鑊仔雞真係塞唔落肚了
水煮魚-有大中小辣,好惹味,好好食👍😎

真開心,一次過食晒酸菜魚同水煮魚🤭

2020-10-02
  • 蝦多士
幫襯咗新開張的漁品酸菜魚火鍋放題,食品種類繁多,有新鮮刺身、豬牛肉片、酸菜魚、水煮魚、火焰醬爆鑊仔雞、丸餃拼、炸物拼、話梅鴛鴦苦瓜、黑松露蝦多士、避風塘魚柳等,其中多種款式仲可以無限追加呀! 🥩🦪🥟🥘🍻🥬美中不足之處是冷氣超凍,佳餚如酸菜魚只嘗了一遍,就已經被吹凍,吸引力大為下降,這點真要好好改善喇! 🥶🥶🥶剌身有油甘魚、生蠔、海膽、大蝦、帶子、北寄貝等,帶子肥大肉厚,平時不吃海膽的我,也覺得沒有最怕的腥味,仲好 creamy! 讚! (註:海鮮、刺身是唯一不能無限追加的呀!)🦪🦪🦪豬肉牛肉拼,水餃、韮菜餃拼,仲有手打蝦丸、墨魚丸拼,可以無限追加,大滿足! 🥩🥟🍢肥仔四小吃包括:話梅鴛鴦苦瓜、黑松露蝦多士、避風塘魚柳等及麻香黑雞腳,我哋有諗過 encore 話梅苦瓜 & 蝦多士,因實在太飽而作罷! 😋😋😋靚牛、靚豬任食呀! 🤩🤩🤩選咗被推介的菌香牛骨湯底,按指示先呷一啖湯,果然鮮甜無比!🥘🥘🥘炸物拼: 即炸魚皮、響鈴等,用 high tea 的形式上菜,頗有心思!😘😘😘我哋點了招牌酸菜魚,鯇魚片嫩滑,酸菜湯酸酸的很醒胃,可惜嘗了一遍後,就被冷氣吹凍了!下次要試吓 order 水煮魚先

靚牛、靚豬任食呀! 🤩🤩🤩

我哋點了招牌酸菜魚,鯇魚片嫩滑,酸菜湯酸酸的很醒胃,可惜嘗了一遍後,就被冷氣吹凍了!下次要試吓 order 水煮魚先得! 🐠🐠🐠

Drinks 🍷 🍸

Pineapple & Coconut 雪糕 🍦🍦🍦和咖啡雪糕,兩款雪糕都不是我吃的! 🍧🍧🍧

菜式及價錢: 7:30pm 前或 9:30pm 之後才開始火鍋放題,每位 $199 昨! 🤑🤑🤑
2020-09-25
  • 肥仔四小吃
  • 菌香牛骨湯底
  • 刺身拼盤
2020-09-26 409 瀏覽
係最近新開既餐廳,聽人講放題好抵食,不過晏晝又唔想食放題,就行上去試下午巿套餐,唔要餐折左只係40蚊,跟餐都係48上到去嗌左一個水煮魚配飯,另一個就係酸菜魚米線跟餐,跟餐就係有飲品同一細碟小食,揀左雪梨水,黎到先知原來菓汁先生有出樽裝雪梨水雖然佢叫漁品酸菜魚,但相比之下,我覺得佢個水煮魚個味道多啲,酸菜魚酸酸甜甜少少辣,但對我黎講甜左啲。兩碗啲魚都好滑,不過呢佢係有魚骨既,所以怕骨既人可能食既時候要小心啲

水煮魚午巿套餐

水煮魚午巿套餐
  • 水煮魚
2020-09-26 440 瀏覽
話說有日上網見到大圍有間酸菜魚放題,仲要特價時段做緊$199一位,見到個Menu好似幾抵食,就諗住同個Friend去試下。一去到D侍應已經勁有禮貌,介紹返個套餐有咩食。佢所有野食都好足料,我就最中意個人蔘雞湯湯底,超級好味,絕對唔係味精湯,有機會真係要再去食多次。不過7:30pm前離座或者9:30pm後入座先有$199哩個價錢,而且佢除左海鮮拼盤同海鮮刺生之外,其他野食都可以加追,不過佢個份量實在太多,我同個Friend兩個人都唔係好食得曬,所以真係好抵食😋😋
話說有日上網見到大圍有間酸菜魚放題
仲要特價時段做緊$199一位,
見到個Menu好似幾抵食,
就諗住同個Friend去試下。
一去到D侍應已經勁有禮貌,
介紹返個套餐有咩食。
佢所有野食都好足料,
我就最中意個人蔘雞湯湯底,超級好味,
絕對唔係味精湯,有機會真係要再去食多次。
其他野食都可以加追,不過佢個份量實在太多,
我同個Friend兩個人都唔係好食得曬,
所以真係好抵食😋😋
2020-09-25
2020-09-24 348 瀏覽
我同朋友叫了酸菜魚,肉質比預期好,只係比較多骨大家食時真的小心小心小心。。。海鮮,真的新鮮,來到枱仲識郁😖😖😖蝦丸同墨魚丸好彈牙,好好食刺身就一般,生蠔還可以四小碟都好食
2020-09-24
2020-09-23 290 瀏覽
在疫情稍為舒緩之際,食肆開放晚市堂食,我於是約了朋友小聚。我們選擇了沙田大圍的「漁品」(需要訂枱,否則可能沒有枱,因為很熱鬧的)。坐下來,我們選了兩人火鍋放題,雖然叫火鍋,但又不只是火鍋,而且十分多元化,十分豐富呢!先來的是“肥仔四小吃”:麻香雞腳、黑松露蝦多士、黃金魚角和話梅鴛鴦苦瓜。雞腳入味,蝦多士甘香脆口,一口難忘。火鍋湯底是胡椒豬肚,湯水本身已經開胃可口,加上豬肚亦爽口彈牙,真不錯的湯呀!一大盤的酸菜魚,份量十足,魚肉新鮮,微辣醒胃。接著送來的是令人眼前一亮的冰鎮海鮮刺身----“航空六刺身”有海膽、生蠔、帶子、扇貝、油甘魚和赤蝦。令我最難忘的是油甘魚,把魚刺身的鮮甜味道發揮得淋漓盡致。然後再來一盤海鮮刺身----“深海郵輪”:鮑魚、青口、蜆、海蝦和帶子。新鮮的鮑魚,鮮味十足,令人回味無窮。“豬牛肉”,當中以牛肉最可口,嫩滑而有質感。“炸物拼”有芋頭、響鈴和魚皮。響鈴吸收了湯底精華,美味異常。“雜菜拼盤”內有金菇等多種蔬菜,可促進腸胃健康。最後,飲品(包括啤酒)和雪糕是自助形式,可以無限添加。大胃王也可以大快朵頤,難怪「漁品」在平日都客似雲來。

一大盤的酸菜魚,份量十足,魚肉新鮮,微辣醒胃。

“豬牛肉”,當中以牛肉最可口,嫩滑而有質感。

“雜菜拼盤”內有金菇等多種蔬菜,可促進腸胃健康。

2020-09-20 786 瀏覽
話說係喺YouTube上面睇到介紹見到超級抵食七點前離座199仲要唔使比服務費咁我哋好準時4:30去到啦坐到7:30食物方面刺身好新鮮竟然仲有海膽食呢個係令到我哋好surprise嘅帶子係超級大粒同埋爽口做酸菜魚我哋就覺得唔好食個味道係非常之淡同埋魚肉嘅質地都係一般鑊仔雞係幾好食嘅不過啲雞肉就比較細粒但係個味道相當之唔錯打邊爐方面佢一次過會來晒所有食物如果你哋要encore嘅話就可以再搵職員幫忙牛肉豬肉方面其實我哋都冇乜點食因為真係一般般其他都算唔錯整體來講性價比好高因為價錢只係$199竟然可以食到咁多樣嘢

咁我哋好準時4:30去到啦坐到7:30

牛肉豬肉方面其實我哋都冇乜點食因為真係一般般

其他都算唔錯

整體來講性價比好高因為價錢只係$199竟然可以食到咁多樣嘢

2020-09-19 474 瀏覽
心思思想食酸菜魚,上網搵搵到大圍有放題食!即刻約個朋友去食個放題午餐。睇到個餐牌好豐富一定食到飽。有七個步驟(除咗2,5,其他都可以任叫)1.小食食咗個雞腳同萵筍,小小地開下胃2.一大盤海鮮刺身,好大塊又新鮮3.我哋首先食酸菜魚,d魚好滑個湯睇落都好清唔會太油!之後又想試下埋水煮魚魚一樣都好滑,但水煮魚個湯香好多到半飽我地4.叫左胡椒豬肚湯,飲左小小個湯胡椒味夠濃郁好清唔會有油係面。之後5海鮮6牛肉豬肉7其他打邊爐配菜,我地一次過叫哂。海鮮盤又大又鮮,d蛽入邊唔會有沙,所有都洗得好乾淨。牛肉豬肉睇落肥膏嘅部份唔算多,但食落好夠林已經好飽食下菜同2粒丸已經真係食得好滿足。最後食埋杯雪糕做總結,我揀咗玄米茶味識落個口好清新,茶味香唔會帶苦。食左2個鐘飽住走,真心推介好食又抵食,環境又乾淨

有七個步驟(除咗2,5,其他都可以任叫)

魚一樣都好滑,但水煮魚個湯香好多

到半飽我地4.叫左胡椒豬肚湯,飲左小小個湯胡椒味夠濃郁
好清唔會有油係面。

之後5海鮮6牛肉豬肉7其他打邊爐配菜,我地一次過叫哂。
海鮮盤又大又鮮,d蛽入邊唔會有沙,所有都洗得好乾淨。
牛肉豬肉睇落肥膏嘅部份唔算多,但食落好夠林

2020-09-19 601 瀏覽
難得出大圍做野,見到開左間新的火鍋店,下午竟然有酸菜魚食,咁岩有癮起,於是便試試。餐廳需要上一層樓梯才到,餐廳很大很寬敞,有卡位也有普通座位。lunch時段有打邊爐也有lunch set,而lunch set就是酸菜魚和水煮魚套餐。套餐還包有前菜、飲品和甜品。酸菜魚米線,份量都幾多,酸菜魚點了小辣,所以不會太辣,味道剛剛好,酸酸辣辣,很開胃!魚片都有幾多,薄切,魚骨不算很多。有大量酸菜,還有木耳和娃娃菜,這兩款都是吸味的蔬菜,特別惹味!水煮魚飯,水煮魚味道不算太辣,用來送飯特別美味!魚片也是薄切,不算多骨。飲品可以自行在雪櫃取一款,有多款選擇,有汽水也有涼茶!而甜品可以在雪糕櫃選擇,雪糕有幾款味道可以選擇,而我選擇了咖啡味,味道都不錯!這裡的lunch set價錢不貴,值得再來!
套餐還包有前菜、飲品和甜品
酸菜魚米線
水煮魚飯
飲品可以自行在雪櫃取一款,有多款選擇,有汽水也有涼茶!
這裡的lunch set價錢不貴,值得再來!
2020-09-13
2020-09-15 722 瀏覽
大圍的附近隱藏很多食肆,在網上看到這裏有間新開的火鍋放題,能夠在這段疫情之下開張的食肆,必定有一定的實力,因此便來到了。佔地有1000尺以上,座位寛敞舒適,飲品和甜品是自助形式的,其餘食品會按次序送上。肥仔四小吃:麻香黑雞腳、香辣筍、黑松露蝦多士、黃金魚角,有這些美味的小食,可以邊吃邊等火鍋。航空六刺身,海膽、生蠔、帶子、北寄貝、油甘魚和赤蝦,其中以海膽和生蠔,最為鮮甜美味,想不到這間中式火鍋放題,刺身處理的質素,一點都不差於日式料理。酸菜魚、水煮魚、火焰醬爆鑊仔雞,可選擇其中一款。我們點了水煮魚,做法和四川的差不多,只是欠缺了厚厚的紅油。味道辣中帶香,魚片口感嫩滑。胡椒豬肚湯底、菌香牛骨湯,二選一。胡椒豬肚湯底,鍋底內除了豬肚之外,還有豬腸,聽店員解釋,這些都是新鮮的,因此可以吃到豬肚和豬腸的香味。至於湯底的胡椒味道十足,喝完一碗湯之後,胃部感覺非常舒服。深海郵輪,有鮑魚、青口、蜆、海蝦和帶子,吃得出全部都是新鮮的,味道鮮甜,其中以帶子,只需放在湯內,兩分鐘就可吃到鮮甜味美的帶子。靚牛靚豬任食,牛肉和豚肉都是好貨色,肉味十足。炸物拼,有芋頭、響鈴和魚皮,其中以魚皮香脆又惹味。丸餃拼,

航空六刺身,海膽、生蠔、帶子、北寄貝、油甘魚和赤蝦,其中以海膽和生蠔,最為鮮甜美味,想不到這間中式火鍋放題刺身處理的質素,一點都不差於日式料理。

胡椒豬肚湯底、菌香牛骨湯,二選一。

至於湯底的胡椒味道十足,喝完一碗湯之後,胃部感覺非常舒服。

靚牛靚豬任食,牛肉和豚肉都是好貨色,肉味十足。

炸物拼,有芋頭、響鈴和魚皮,其中以魚皮香脆又惹味。

丸餃拼,有韭菜餃、墨魚丸、蝦丸和魚皮餃,既然鍾意蝦丸最為出色,爽口彈牙。

主食拼,由於食物的份量很足夠,所以沒有要主食拼盤。
雜菜拼盤,種類繁多,味道新鮮。
2020-09-15 435 瀏覽
終於可以約埋兩三個朋友打邊爐,見呢間漁品酸菜魚火鍋放題新開就試下,一個價錢包咗幾款食物,有海鮮,刺身拼盤。而火銅配料,小食,飲品,同酸菜魚,水煮魚都可以無限追加,真喺幾抵食,不過我同啲朋友胃口唔夠大,基本上每樣點一份都夠哂我哋食。
2020-09-10 891 瀏覽
朋友約會。知我喜愛吃酸辣。就約我係大圍食。港鐵A出口直路見到馬會再直行街口轉彎就見。不算太難搵原來店內都幾多,朋友話新店午餐有7折。當然要試試啦。酸菜魚可跟飯及米線。折實價實在太好了😝😝😝😝😝店員叫我們自選飲品。款式都多選擇。晚市係做任食任飲。望住電視介紹都知正野☺️☺️☺️☺️主角到了........大大碗不是折實後比唔同比例。先飲濃底。酸辣味夠。湯不算濃,算清甜,碗料方面。木耳、菜、酸菜都夠入味。米線彈牙,再試魚,啖啖肉。新鮮,完全配合晒酸菜魚要求👍🏻👍🏻👍🏻最後飲支雪梨蜂蜜。正老闆好好。再請食雪糕😆
朋友約會。知我喜愛吃酸辣。就約我係大圍食。
港鐵A出口直路見到馬會再直行街口轉彎就見。不算太難搵
原來店內都幾多,朋友話新店午餐有7折。當然要試試啦。
酸菜魚可跟飯及米線。折實價實在太好了😝😝😝😝😝
店員叫我們自選飲品。
款式都多選擇。晚市係做任食任飲。
望住電視介紹都知正野☺️☺️☺️☺️
最後飲支雪梨蜂蜜。正
老闆好好。再請食雪糕😆
2020-09-10 600 瀏覽
酸菜魚在國內都盛行了好一陣子,可是在香港,酸菜魚仍然好像一塊未琢磨的寶石。實在是很難找到一家有水準的店鋪!不過,今天我意外地發現了這店,又發現這店的套餐價廉物美!請讓我來介紹一下!今天我和女朋友各點了一個中午餐,分別是酸菜魚米線套餐及水煮魚米線套餐。套餐可以選擇米線或飯。而且,魚都是已去骨的,生熟剛好,肉質鮮甜。而且辣度,可以選擇大/中/小。重點是!重點是!重點是! (重要的事說三次)價錢只是港幣95.2。總結一下,這店是性價比很高的!推薦一下
重點是!重點是!重點是! (重要的事說三次)
價錢只是港幣95.2。
總結一下,這店是性價比很高的!推薦一下